Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31978L0318

    Οδηγία 78/318/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των διατάξεων υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος των οχημάτων με κινητήρα

    ΕΕ L 81 της 28.3.1978, p. 49–71 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; καταργήθηκε από 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1978/318/oj

    31978L0318

    Οδηγία 78/318/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των διατάξεων υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος των οχημάτων με κινητήρα

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 081 της 28/03/1978 σ. 0049 - 0071
    Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0104
    Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 7 σ. 0089
    Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0104
    Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0151
    Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 8 σ. 0151


    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών περί των διατάξεων υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος των οχημάτων με κινητήρα

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

    Εκτιμώντας:

    ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα αφορούν μεταξύ άλλων στους υαλοκαθαριστήρες και τους εκτοξευτήρες ύδατος των οχημάτων με κινητήρα-

    ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο, και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να υιοθετηθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο οχήματος της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ που ρυθμίζεται από την οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών όσον αφορά την έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους(3), τροποποιηθείσα από την οδηγία 78/315/ΕΟΚ(4)-

    ότι είναι σκόπιμο να διαμορφωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιδιώκουν τον αυτό σκοπό με εκείνο που επιδιώκεται διά των εργασιών επί του θέματος αυτού των πραγματοποιουμένων υπό της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ-

    ότι οι προδιαγραφές αυτές εφαρμόζονται στα οχήματα με κινητήρα της κατηγορίας Μ 1 της διεθνούς ταξινομήσεως των οχημάτων με κινητήρα που αναφέρεται στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ-

    ότι η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών που αφορούν στα οχήματα με κινητήρα περιλαμβάνει την αναγνώριση μεταξύ Κρατών μελών των διενεργηθέντων ελέγχων από κάθε ένα από αυτά με βάση τις κοινές προδιαγραφές-

    ότι οι διατάξεις εκτοξευτήρα ύδατος είναι ήδη εμπορεύσιμες τόσον κεχωρισμένως όσον και μετά την τοποθέτηση επί ενός οχήματος- ότι καθ'ό μέτρο δύνανται εξ ίσου να ελεγχθούν προ της τοποθετήσεως επί ενός οχήματος η ελευθέρα διακίνησή τους δύναται να διευκολυνθεί διά της θεσπίσεως μιας εγκρίσεως ΕΟΚ των διατάξεων αυτών θεωρουμένων ως τεχνικών ολοτήτων υπό την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Ως όχημα κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας νοείται κάθε όχημα με κινητήρα της κατηγορίας M1, προσδιοριζομένης στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού, έχον τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής μεγίστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χμ/ώρα.

    Άρθρο 2

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στις διατάξεις υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος ή μία διάταξη εκτοξευτήρα ύδατος:

    - αν το όχημα αυτό πληροί τις προδιαγραφές των παραρτημάτων I έως V όσον αφορά στις διατάξεις υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος-

    - αν η διάταξη αυτή εκτοξευτήρα ύδατος, θεωρούμενη ως τεχνική ολότης κατά την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, πληροί τις προδιαγραφές του παραρτήματος I-

    - αν το όχημα αυτό είναι εφοδιασμένο με μία διάταξη εκτοξευτήρα ύδατος η οποία έχει γίνει αποδεκτή σαν τεχνική ολότης κατά την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ και η οποία έχει τοποθετηθεί σύμφωνα προς τις προδιαγραφές του παραρτήματος I, σημείο 6.2.5.

    Άρθρο 3

    1. Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύσουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, τη θέση σε κυκλοφορία ή τη χρήση των οχημάτων για λόγους αφορώντες:

    - τις διατάξεις υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος, αν αυτές πληρούν τις προδιαγραφές των παραρτημάτων I έως V,

    - τη διάταξη εκτοξευτήρα ύδατος, αν αυτή έχει γίνει αποδεκτή σαν τεχνική ολότης κατά την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ και αν έχει τοποθετηθεί σύμφωνα προς τις προδιαγραφές του παραρτήματος I, σημείο 6.2.5.

    2. Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να απαγορεύσουν τη διάθεση στην αγορά μιας διατάξεως εκτοξευτήρα ύδατος, θεωρουμένης ως τεχνικής ολότητος κατά την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, αν αυτή είναι σύμφωνη προς ένα εγκεκριμένο τύπο σύμφωνα προς το άρθρο 2 δεύτερη περίπτωση.

    Άρθρο 4

    Το Κράτος μέλος που προέβη στην έγκριση λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να ενημερούται επί πάσης τροποποιήσεως ενός των στοιχείων ή ενός των χαρακτηριστικών που προβλέπονται στο παράρτημα I σημείο 2.2. Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους μέλους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τροποποιημένου τύπου οχήματος σε νέες δοκιμές συνοδευόμενες απο ένα νέο πρακτικό. Σε περίπτωση κατά την οποία προκύπτει από τις δοκιμές ότι δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας η τροποποίηση δεν επιτρέπεται.

    Άρθρο 5

    Οι τροποποιήσεις που είναι αναγκαίες για να προσαρμοσθούν στην τεχνική πρόοδο οι προδιαγραφές των παραρτημάτων I έως VII εκδίδονται σύμφωνα προς τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

    Εντούτοις η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόζεται στις τροποποιήσεις που αποβλέπουν στην εισαγωγή προδιαγραφών που αφορούν στις διατάξεις υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος άλλες εκτός αυτών του αλεξηνέμου.

    Άρθρο 6

    1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός προθεσμίας δεκαοκτώ μηνών από της κοινοποιήσεώς της. Ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

    2. Τα Κράτη μέλη μεριμνούν για τη γνωστοποίηση στην Επιτροπή του κειμένου των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 7

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

    Έγινε τις Βρυξέλλες, στις 21 Δεκεμβρίου 1977.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. CHABERT

    KΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ Παράρτημα I: Πεδίο εφαρμογής, ορισμοί, αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ, έγκριση ΕΟΚ, εξειδικεύσεις. διαδικασία δοκιμής(5)()

    Παράρτημα II: Διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό του σημείου H και της πραγματικής γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου και για την εξακρίβωση της σχετικής θέσεως των σημείων H και R και του λόγου μεταξύ της προβλεπομένης γωνίας και της πραγματικής γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου(5)()

    Παράρτημα III: Μέθοδος για τον προσδιορισμό των σχέσεων των διαστάσεων μεταξύ των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως του οχήματος και του τρισδιαστάτου συστήματος αναφοράς(5)()

    Παράρτημα IV: Διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό των ζωνών οράσεως επί των αλεξηνέμων των οχημάτων της κατηγορίας Μ 1 σε σχέση προς τα σημεία V(5)()

    Παράρτημα V: Μίγμα για τη δοκιμή των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξηνέμου(5)()

    Παράρτημα VI: Παράρτημα στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξηνέμου

    Παράρτημα VII: Δελτίο εγκρίσεως μιας τεχνικής ολότητος

    (1) ΕΕ αριθ. Α 118 της 16.5.1977, σ. 33.

    (2) ΕΕ αριθ. Α 114 της 11.5.1977, σ. 8.

    (3) ΕΕ αριθ. Ν 42 της 23.2.1970, σ. 1.

    (4) ΕΕ αριθ. Ν 81 της 28.3.1978, σ. 1.

    (5)() Οι τεχνικές προδιαγραφές του παραρτήματος αυτού ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις ανάλογες εκείνων του σχεδίου κανονισμού της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ επί του θέματος. Έτσι έχουν διατηρηθεί οι υποδιαιρέσεις σε σημεία. Αν ένα σημείο του σχεδίου κανονισμού δεν έχει αντίστοιχο στα παραρτήματα της οδηγίας, ο αριθμός του αναφέρεται για υπενθύμιση εντός παρενθέσεων.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ. 1. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    1.1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στο οπτικό πεδίο των οδηγών οχημάτων της κατηγορίας Μ 1 που εκτείνεται σε γωνία 180o προς τα εμπρός.

    1.1.1. Σκοπεί στην εξασφάλιση καλής ορατότητος σε κακοκαιρία εξειδικεύοντας τις σχετικές προδιαγραφές προς τους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος των οχημάτων της κατηγορίας M1-

    1.1.2. Οι προδιαγραφές της παρούσης οδηγίας όπως έχουν συνταχθεί εφαρμόζονται στα οχήματα της κατηγορίας M1 επί των οποίων η θέση οδηγήσεως ευρίσκεται στο αριστερό. Στην περίπτωση των οχημάτων της κατηγορίας M1 στα οποία η θέση οδηγήσεως ευρίσκεται στο δεξιό οι προδιαγραφές αυτές είναι εφαρμοστέες mutatis mutandis δι' αντιστροφής των εξειδικευμένων κριτηρίων.

    2. ΟΡΙΣΜΟΙ

    (2.1)

    2.2. Τύπος οχήματος όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος

    Ως "τύπος οχήματος όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος" νοούνται τα οχήματα με κινητήρα που δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές ως προς τα κατωτέρω βασικά στοιχεία:

    2.2.1. τα σχήματα και τις εξωτερικές και εσωτερικές διαρρυθμίσεις που, στην οριζόμενη στο σημείο 1 ζώνη, δύνανται να επηρεάσουν την ορατότητα-

    2.2.2. το σχήμα, τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά του αλεξηνέμου και τη στερέωσή του-

    2.2.3. τα χαρακτηριστικά των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος.

    2.3. Τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς

    Ως "τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς" νοείται ένα σύστημα αναφοράς που συνίσταται από ένα κατακόρυφο διάμηκες επίπεδο Χ-Ζ, ένα οριζόντιο επίπεδο Χ-Υ και ένα εγκάρσιο κατακόρυφο επίπεδο Υ-Ζ (βλ. παράρτημα III εικόνα 2) και που χρησιμεύει για τον προσδιορισμό των σχετικών αποστάσεων μεταξύ της προβλεπομένης θέσεως για τα σημεία επί των επιπέδων και της πραγματικής θέσεώς τους επί του οχήματος. Η μέθοδος που επιτρέπει τον εντοπισμό του οχήματος σε σχέση προς τα τρία επίπεδα υποδεικνύεται στο παράρτημα III. Όλες οι συντεταγμένες που αναφέρονται στην αρχή συντεταγμένων στο έδαφος πρέπει να υπολογισθούν για ένα όχημα έτοιμο προς κυκλοφορία, όπως ορίζεται στο σημείο 2.6 του παραρτήμτος I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ, συν έναν επιβάτη καθήμενο επί του εμπροσθίου καθίσματος που έχει μάζα 75 kg +- 1%.

    2.3.1. Τα οχήματα τα οποία είναι εφοδιασμένα με σύστημα αναρτήσεως που επιτρέπει τη ρύθμιση της αποστάσεως εκ του εδάφους θα δοκιμάζονται υπό τις κανονικές συνθήκες χρήσεως που εξειδικεύονται από τον κατασκευαστή.

    2.4. Αρχικά σημεία αναγνωρίσεως

    Ως "αρχικά σημεία αναγνωρίσεως" νοούνται οι οπές, επιφάνειες, σήματα και σημεία προσδιορισμού επί του αμαξώματος του οχήματος. Ο τύπος του χρησιμοποιουμένου σημείου αναγνωρίσεως και η θέση κάθε σημείου αναγνωρίσεως (σε συντεταγμένες Χ, Υ και Ζ του τρισδιάστατου συστήματος αναφοράς) καθώς επίσης και η απόστασή τους σε σχέση με ένα θεωρητικό επίπεδο που παριστάνει το έδαφος πρέπει να υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή. Αυτά τα σημεία αναγνωρίσεως δύνανται να είναι εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συναρμολόγηση του αμαξώματος.

    2.5. Γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

    (Βλ. παράρτημα II).

    2.6. Πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

    (Βλ. παράρτημα II).

    2.7. Προβλεπομένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου

    (Βλ. παράρτημα II)

    2.8. Σημεία V

    Ως "σημεία V" νοούνται τα σημεία των οποίων η θέση στο εσωτερικό του θαλάμου επιβατών προσδιορίζεται διά κατακορύφων διαμήκων επιπέδων διερχομένων δια των κέντρων των προβλεπομένων ακροτάτων θέσεων καθημένων επί της επροσθίας σειράς καθισμάτων, και σε σχέση προς το σημείο R και την προβλεπομένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου, τα οποία χρησιμεύουν για την επαλήθευση της πιστότητος προς τις σχετικέ απαιτήσεις προς το οπτικό πεδίο (βλ. παράρτημα IV).

    2.9. Σημείο R ή σημείο αναφοράς θέσεως καθημένου

    (Βλ. παράρτημα II).

    2.10. Σημείο H

    (Βλ.Παράρτημα II).

    2.11. Σημεία αναφορά του αλεξηνέμου

    Ως "σημεία αναφοράς του αλεξηνέμου" νοούνται τα σημεία που ευρίσκονται στην τομή μετά του αλεξηνέμου των γραμμών, οι οποίες ακτινοειδώς εκκινούν προς εμπρός εκ των σημείων V μέχρι της εξωτερικής επιφανείας του αλεξηνέμου.

    2.12. Διαφανής επιφάνεια ενός αλεξηνέμου

    Ως "διαφανής επιφάνεια ενός αλεξηνέμου" νοείται το τμήμα της επιφανείας αυτής του οποίου ο συντελεστής φωτεινής μεταδόσεως μετρούμενος καθέτως προς την επιφάνεια είναι τουλάχιστον 70%.

    2.13. Εύρος οριζοντίου ρυθμίσεως του καθίσματος

    Ως "εύρος οριζοντίου ρυθμίσεως του καθίσματος" νοείται η περιοχή των κανονικών θέσεων οδηγήσεως η οποία προβλέπεται από τον κατασκευαστή για τη ρύθμιση του καθίσματος οδηγού κατά τον άξονα Χ (βλ. σημείο 2.3).

    2.14. Συμπληρωματικό εύρος μετατοπίσεως του καθίσματος

    Ως "συμπληρωματικό εύρος μετατοπίσεως του καθίσματος" νοείται η περιοχή η οποία προβλέπεται από τον κατασκευαστή για τη μετατόπιση του καθίσματος κατά τον άξονα X (βλ. σημείο 2.3), πέραν του εύρους των κανονικών θέσεων οδηγήσεως το οποίο αναφέρεται στο σημείο 2.13 και το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη μετατροπή των καθισμάτων σε κλίνες ή για τη διευκόλυνση της εισόδου στο όχημα.

    2.15. Μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα

    Ως "μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα" νοείται το σύνολο που αποτελείται από ένα μηχανισμό που χρησιμεύει για τον καθαρισμό της εξωτερικής επιφανείας του αλεξηνέμου, και τα παρεπόμενα και τα όργανα χειρισμού, απαραίτητα για τη θέση σε λειτουργία και την παύση λειτουργίας του μηχανισμού.

    2.16. Πεδίο του υαλοκαθαριστήρα

    Ως "πεδίο του υαλοκαθαριστήρα" νοείται η περιοχή της εξωτερικής επιφανείας ενός βρεγμένου αλεξηνέμου που σαρώνεται από τον υαλοκαθαριστήρα.

    2.17. Μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος

    Ως "μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος" νοείται ένας μηχανισμός που χρησιμεύει για την αποθήκευση και την εναπόθεση ενός υγρού επί της εξωτερικής επιφανείας του αλεξηνέμου, μετά των απαραιτήτων οργάνων χειρισμού, για τη θέση σε λειτουργία και την παύση λειτουργίας του μηχανισμού.

    2.18. Όργανο χειρισμού του εκτοξευτήρα ύδατος

    Ως "όργανο χειρισμού του εκτοξευτήρα ύδατος" νοείται ένα μέσο ή παρεπόμενο θέσεως σε λειτουργία και παύσεως της λειτουργίας του μηχανισμού του εκτοξευτήρα ύδατος. Η θέση σε λειτουργία και η παύση δύνανται να συνδυάζονται με τη λειτουργία του υαλοκαθαριστήρα ή να είναι τελείως ανεξάρτητες αυτού.

    2.19. Αντλία του εκτοξευτήρα ύδατος

    Ως "αντλία του εκτοξευτήρα ύδατος" νοείται ένας μηχανισμός που χρησιμεύει για να φέρει το υγρό του εκτοξευτήρα ύδατος από την αποθήκη στην επιφάνεια του αλεξηνέμου.

    2.20. Ακροφύσιο

    Ως "ακροφύσιο" νοείται ένας ρυθμιζόμενος ως προς τον προσανατολισμό μηχανισμός χρησιμεύων για να κατευθύνει το υγρό του εκτοξευτήρα ύδατος επί του αλεξηνέμου.

    2.21. Λειτουργία μηχανισμού του εκτοξευτήρα ύδατος

    Ως "λειτουργία μηχανισμού του εκτοξευτήρα ύδατος" νοείται η ικανότης ενός μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος να εναποθέτει το υγρό επί της σκοπευομένης περιοχής του αλεξηνέμου χωρίς να προκαλείται διαρροή ή εμπλοκή ενός σωλήνος του εκτοξευτήρα ύδατος, όταν ο μηχανισμός χρησιμοποιείται κανονικά.

    3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

    3.1. Αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος, όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος

    3.1.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξηνέμου πρέπει να υποβάλλεται από τον κατασκευαστή του οχήματος ή από τον εντολοδόχο του.

    3.1.2. Πρέπει να συνοδεύεται από τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα, σε τρία αντίτυπα, και από τις ακόλουθες πληροφορίες:

    3.1.2.1. περιγραφή του οχήματος όσον αφορά τα προβλεπόμενα στο σημείο 2.2 κριτήρια, συνοδευομένη από σχέδια διαστάσεων και είτε από μία φωτογραφία είτε από μία αναπεταμένη όψη του θαλάμου επιβατών. Οι αριθμοί και/ή τα σύμβολα τα οποία εξειδικεύουν τον τύπο του οχήματος πρέπει να προσδιορίζονται-

    3.1.2.2. πληροφορίες δεόντως λεπτομερείς επί των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως, για να υπάρχει η δυνατότης να εξακριβώνονται ταχέως και να επαληθεύεται η θέση εκάστου εξ αυτών σε σχέση προς τα άλλα και προς το σημείο R-

    3.1.2.3. τεχνική περιγραφή των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος συνοδευομένη υπό επαρκώς λεπτομερών πληροφοριών-

    3.1.2.4. ένα όχημα αντιπροσωπευτικό του τύπου οχήματος προς έγκριση πρέπει να παρουσιασθεί στην επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως τεχνική υπηρεσία.

    3.2. Αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος ως τεχνικής ολότητας

    3.2.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος θεωρουμένου ως τεχνικής ολότητας υπό την έννοια του άρθρου 9α της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ πρέπει να παρουσιασθεί από τον κατασκευαστή του οχήματος ή του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος, ή υπό των αντιστοίχων εντολοδόχων των.

    3.2.2. Για κάθε τύπο μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος η αίτηση συνοδεύεται:

    3.2.2.1. από έγγραφα, σε τρία αντίτυπα, τα οποία δίδουν την περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του μηχανισμού-

    3.2.2.2. από ένα δείγμα του τύπου του μηχανισμού. Η αρμοδία αρχή, αν το κρίνει απαραίτητο, δύναται να απαιτήσει ένα επιπλέον δείγμα. Τα δείγματα αυτά πρέπει να φέρουν, ευκρινώς αναγνώσιμα και ανεξίτηλα, το βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του αιτούντος καθώς επίσης και την ένδειξη του τύπου.

    4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

    (4.1.)

    (4.2.)

    4.3. Στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ επισυνάπτεται ένα δελτίο όμοιο προς το απεικονιζόμενο υπόδειγμα:

    4.3.1. στο παράρτημα VI, όσον αφορά στην προβλεπομένη στο σημείο 3.1 αίτηση-

    4.3.2. ή στο παράρτημα VII, όσον αφορά στην προβλεπομένη στο σημείο 3.2 αίτηση.

    (4.4.)

    (4.5.)

    (4.6.)

    (4.7.)

    (4.8.)

    5. ΕΞΕΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

    5.1. Μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα

    5.1.1. Κάθε όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με έναν τουλάχιστον αυτόματο μηχανισμό υαλοκαθαριστήρα, δηλαδή δυνάμενο να λειτουργήσει όταν ο κινητήρας του οχήματος περιστρέφεται, χωρίς άλλη παρέμβαση του οδηγού εκτός από την απαραίτητη για να τεθεί σε λειτουργία ο υαλοκαθαριστήρας και για να σταματήσει.

    5.1.2. Το πεδίον του υαλοκαθατιστήρα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 80% της ζώνης οράσεως Β που προσδιορίζεται στο σημείο 2.3 του παραρτήματος IV.

    5.1.2.1. Πρέπει εξ άλλου να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 98% της ζώνης οράσεως Α που προσδιορίζεται στο σημείο 2.2 του παραρτήματος IV.

    5.1.3. Ο υαλοκαθαριστήρας πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο συχνότητες σαρώσεως:

    5.1.3.1. η μία των συχνοτήτων πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 45 κύκλων ανά λεπτό, ενός κύκλου αποτελούντος μίαν πλήρη κίνηση μεταβάσεως μετ' επανόδου του σαρώθρου-

    5.1.3.2. μία άλλη συχνότης πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 κύκλοι και το μέγιστο 55 κύκλοι ανά λεπτό.

    5.1.3.3. Η διαφορά μεταξύ της υψηλοτέρας συχνότητος και μιας τουλάχιστον εκ των χαμηλοτέρων συχνοτήτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 κύκλοι ανά λεπτό.

    5.1.4. Οι υποδεικνυόμενες στο σημείο 5.1.3 συχνότητες πρέπει να επιτυγχάνονται όπως υποδεικνύεται στα σημεία 6.1.1. έως 6.1.6, 6.1.8 και 6.1.9.

    5.1.5. Προκειμένου να πληρωθούν οι προδιαγραφές του σημείου 5.1.3 επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί υαλοκαθαριστήρα διαλείποντος συστήματος, υπό τον όρο ότι η μία εκ των συχνοτήτων τηρεί τις προδιαγραφές του σημείου 5.1.3.1, και ότι μία εκ των άλλων συχνοτήτων, οι οποίες επιτυγχάνονται δια διακοπής της κυρίας συχνότητος, δύναται να φθάσει την τιμή των 10 τουλάχιστον κύκλων ανά λεπτό.

    5.1.6. Όταν ο μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα παύει να λειτουργεί διά της χρήσεως του οργάνου χειρισμού, τα σάρωθρα οφείλουν να επανέλθουν αυτομάτως στην θέση ηρεμίας τους.

    5.1.7. Ο μηχανισμός πρέπει να δύναται να ανέχεται μίαν εμπλοκή επί δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Η διαδικασία και οι όροι της δοκιμής περιγράφονται στο σημείο 6.1.7.

    5.1.8. Το πεδίο του υαλοκαθαριστήρα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του σημείου 5.1.2, όταν οι υαλοκαθαριστήρες δοκιμάζονται σε μία συχνότητα που ικανοποιεί τις διατάξεις του σημείου 5.1.3.2 και υπό τους όρους οι οποίοι αναφέρονται στο σημείο 6.1.10.

    5.1.9. Τα αεροδυναμικά αποτελέσματα τα οποία συνδέονται προς τις διαστάσεις και το σχήμα του αλεξηνέμου και η αποτελεσματικότης του μηχανισμού του υαλοκαθαριστήρα πρέπει να προσδιορισθούν υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

    5.1.9.1. όταν υποβάλλονται σε έναν άνεμο σχετικής ταχύτητος ίσης προς το 80% της μεγίστης ταχύτητος του οχήματος αλλά που δεν υπερβαίνει τα 160 χμ/ώρα, οι μηχανισμοί υαλοκαθαριστήρα λειτουργούντες στην υψηλότερη συχνότητα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το σαρωμένο πεδίο εξακολουθεί να πληροί με την αυτή αποτελεσματικότητα τις προβλεπόμενες στο σημείο 5.1.2.1 απαιτήσεις.

    5.1.10. Ο βραχίων του υαλοκαθαριστήρα πρέπει να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπον ώστε να δύναται να απομακρυνθεί εκ του αλεξηνέμου για να επιτρέπει τον καθαρισμό αυτού διά της χειρός.

    5.1.11. Ο μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα πρέπει να είναι ικανός να λειτουργεί επί δύο λεπτά επί στεγνού αλεξηνέμου όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 18+-3o C, υπό τις περιγραφόμενες στο σημείο 6.1.11 συνθήκες.

    5.2. Μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος

    5.2.1. Κάθε όχημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα μηχανισμό εκτοξευτήρα ύδατος ικανό να ανθίσταται στα δημιουργούμενα φορτία όταν τα ακροφύσια είναι εμφραγμένα και όταν το σύστημα τίθεται σε λειτουργία σύμφωνα προς τη διαδικασία που περιγράφεται στα σημεία 6.2.1 και 6.2.2.

    5.2.2. Η λειτουργία των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος δεν πρέπει να διαταράσσεται εκ της εκθέσεως στους προδιαγραφομένους στα σημεία 6.2.3 και 6.2.4 κύκλους θερμοκρασίας.

    5.2.3. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος πρέπει να δύναται να παρέχει ικανή ποσότητα υγρού για να απελευθερώνει 60% της προσδιοριζομένης στο σημείο 2.2 του παραρτήματος IV ζώνης υπό τους περιγραφομένους στο σημείο 6.2.5 του παρόντος παραρτήματος όρους.

    5.2.4. Η χωρητικότης της δεξαμενής υγρού δεν πρέπει να είναι κατώτερη του 1 λίτρου.

    6. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

    6.1. Μηχανισμός υαλοκαθαριστήρα

    6.1.1. Πλην αντιθέτων διατάξεων οι περιγραφόμενες κατωτέρω δοκιμές πρέπει να εκτελούνται με τους ακόλουθους όρους:

    6.1.2. η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν πρέπει να είναι κατώτερη των 10oC ούτε ανώτερη των 40oC-

    6.1.3. το αλεξήνεμο διατηρείται σταθερά βρεγμένο-

    6.1.4. αν πρόκειται περί ενός ηλεκτρικού μηχανισμού υαλοκαθαριστήρα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθοι συμπληρωματικοί όροι:

    6.1.4.1. ο συσσωρευτής πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένος-

    6.1.4.2. ο κινητήρας πρέπει να περιστρέφεται με ταχύτητα αντιστοιχούσα στο 30% του ρυθμού λειτουργίας, μεγίστης ισχύος-

    6.1.4.3. οι φανοί διασταυρώσεως πρέπει να είναι αναμμένοι-

    6.1.4.4. οι μηχανισμοί θερμάνσεως και/ή του ανεμιστήρα πρέπει να λειτουργούν με ρυθμό λειτουργίας αντιστοιχούντα σε μεγίστη κατανάλωση ρεύματος-

    6.1.4.5. οι διατάξεις εξουδετερώσεως της πάχνης και της δρόσου, αν υπάρχουν, πρέπει να λειτουργούν με ρυθμό λειτουργίας αντιστοιχούντα σε μεγίστη κατανάλωση ρεύματος.

    6.1.5. Οι μηχανισμοί υαλοκαθαριστήρα διά πεπιεσμένου αέρα ή δι'υποπιέσεως πρέπει να δύνανται να λειτουργούν συνεχώς στις προδιαγραφόμενες συχνότητες, οποιοσδήποτε και αν είναι ο ρυθμός λειτουργίας και το φορτίο του κινητήρα.

    6.1.6. Οι συχνότητες σαρώσεως των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα πρέπει να πληρούν τις αναφερόμενες στο σημείο 5.1.3 προδιαγραφές μετά ένα προκαταρκτικό χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού είκοσι λεπτών βρεγμένης επιφανείας.

    6.1.7. Οι αναφερόμενοι στο σημείο 5.1.7 όροι πληρούνται όταν οι βραχίονες έχουν ακινητοποιηθεί στην κατακόρυφη θέση τους επί ένα συνεχές διάστημα 15 δευτερολέπτων, του οργάνου χειρισμού του μηχανισμού υαλοκαθαριστήρα ρυθμισμένου στην υψηλότερη συχνότητα σαρώσεως.

    6.1.8. Η εξωτερική επιφάνεια του αλεξηνέμου είναι τελείως απηλλαγμένη λιπών διά εκφυλισμένου οινοπνεύματος ή δι' ενός ισοδυνάμου διαλυτικού μέσου. Μετά την ξήρανση τίθεται μία διάλυση αμμωνίας τουλάχιστον 3% και το μέγιστο 10% αφήνεται να στεγνώσει και σκουπίζεται η επιφάνεια του αλεξηνέμου με ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος.

    6.1.9. Επί της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου εναποτίθεται ένα ομοιόμορφο στρώμα μίγματος δοκιμής (βλέπε παράρτημα V), που αφήνεται να στεγνώσει.

    6.1.10. Για την μέτρηση του πεδίου του μηχανισμού υαλοκαθαριστήρα που προδιαγράφεται στα σημεία 5.1.2 και 5.1.2.1, η εξωτερική επιφάνεια του αλεξηνέμου υπόκειται στην υποδεικνυομένη στα σημεία 6.1.8 και 6.1.9 επεξεργασία ή σε μία άλλη ισοδύναμη επεξεργασία.

    6.1.10.1. Το πεδίο του υαλοκαθαριστήρα σχεδιάζεται και συγκρίνεται προς το διάγραμμα των ζωνών οράσεως οι οποίες εξειδικεύονται στα σημεία 5.1.2 και 5.1.2.1, για να επαληθευθεί ότι πληρούνται οι προδιαγραφές.

    6.1.11. Οι προδιαγραφές του σημείου 5.1.11 πληρούνται, όταν το όχημα υπόκειται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -18+-3oC επί μίαν ελαχίστη χρονική διάρκεια 4 ωρών. Οι μηχανισμοί υαλοκαθαριστήρα ρυθμίζονται στην θέση του οργάνου χειρισμού, η οποία αντιστοιχεί στην υψηλότερη συχνότητα, πληρουμένων των συνθηκών του σημείου 6.1.4. Καμμία προδιαγραφή αφορώσα το σαρωμένο πεδίο δεν επιβάλλεται.

    6.2. Μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος

    Συνθήκες δοκιμής

    6.2.1. Δοκιμή αριθ. 1

    6.2.1.1. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος πληρούται ύδατος μέχρι των ακροφυσίων, στη συνέχεια εκτίθεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 +- 2o C επί εν ελάχιστον χρονικόν διάστημα 4 ωρών. Όλα τα ακροφύσια είναι εμφραγμένα και το όργανο χειρισμού ενεργοπoιείται έξη φορές ανά λεπτό, κάθε περίοδος λειτουργίας διαρκεί τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα. Αν ο μηχανισμός ενεργοποιείται διά της μυϊκής ενεργείας του οδηγού, η προδιαγραφομένη δύναμη δεικνύεται στον κατωτέρω πίνακα:

    "" ID="1">Χειροκίνητος> ID="2">11 έως 13,5 daN"> ID="1">Ποδοκίνητος> ID="2">40 έως 44,5 daN">

    6.2.1.2. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών αντλιών, η τάση δοκιμής πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς την ονομαστική τάση χωρίς πάντως να υπερβαίνει αυτήν την τελευταία πλέον των 2 volt.

    6.2.1.3. Η λειτουργία του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος, όταν έχει πραγματοποιηθεί η δοκιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες στο σημείο 2.21 απαιτήσεις.

    6.2.2. Δοκιμή αριθ. 2

    Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος είναι πλήρης ύδατος μέχρι των ακροφυσίων και εκτεθειμένος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -18 +- 3o C επί ένα τουλάχιστον χρονικό διάστημα 4 ωρών. Το όργανο χειρισμού ενεργοποιείται 6 φορές ανά λεπτό, κάθε περίοδος λειτουργίας διαρκεί τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα, ασκείται η προδιαγραφομένη στο σημείο 6.2.1. δύναμη. Ο μηχανισμός στη συνέχεια υπόκειται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 +- 2o C, έως ότου ο πάγος λειώσει τελείως. Η λειτουργία του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος επαληθεύεται εν συνεχεία δια της ενεργοποιήσεώς του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.3. Δοκιμή αριθ. 3 (δοκιμή εκθέσεως σε χαμηλές θερμοκρασίες)

    6.2.3.1. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος πληρούται με ύδωρ μέχρι των ακροφυσίων και εκτίθεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -18 +- 3o C επί μίαν ελαχίστη χρονική διάρκεια 4 ωρών, και επιβεβαιούται, ότι όλο το περιεχόμενο ύδωρ στον μηχανισμό επάγωσε. Στη συνέχεια ο μηχανισμός εκτίθεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 +- 2o C μέχρις ότου λειώσει τελείως ο πάγος. Ο κύκλος αυτός πήξεως-τήξεως επαναλαμβάνεται έξη φορές. Στη συνέχεια επαληθεύεται η λειτουργία του μηχανισμού διά συμμορφώσεως, διά της ενεργοποιήσεώς του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.3.2. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος είναι πλήρης μέχρι των ακροφυσίων δι' ενός υγρού ειδικού για τη λειτουργία του εκτοξευτήρα ύδατος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το υγρό είναι μία διάλυση 50% μεθανόλης ή ισοπροπυλικής αλκοόλης σε ύδωρ του οποίου η σκληρότης δεν είναι μεγαλύτερη των 205 g/1 000 kg.

    6.2.3.2.1. Ο μηχανισμός εκτίθεται σε μία θερμοκρασία περιβάλλοντος -18 +- 3oC επί μία ελαχίστη χρονική διάρκεια 4 ωρών. Επαληθεύεται η λειτουργία του μηχανισμού διά ενεργοποιήσεώς του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.4. Δοκιμή αριθ. 4 (δοκιμή εκθέσεως σε υψηλές θερμοκρασίες)

    6.2.4.1. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος είναι πλήρης ύδατος μέχρι των ακροφυσίων και εκτεθειμένος σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 80 +- 3o C επί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 8 ωρών, στη συνέχεια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20 +- 2o C. Όταν η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί, επαληθεύεται η λειτουργία του μηχανισμού δια ενεργοποιήσεως του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.4.2. Αν ένα τμήμα του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος ευρίσκεται εντός του χώρου του κινητήρα, ο μηχανισμός πρέπει να πληρωθεί ύδατος, μέχρι των ακροφυσίων και να εκτεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 80 +- 3o C επί ελάχιστο χρονικό διάστημα 8 ωρών. Επαληθεύεται η λειτουργία του μηχανισμού δια ενεργοποιήσεώς του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.4.3. Αν κανένα τμήμα του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος δεν ευρίσκεται εντός του χώρου του κινητήρα, ο μηχανισμός πρέπει να πληρωθεί ύδατος μέχρι των ακροφυσίων και να εκτεθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 60 +- 3o C επί ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 8 ωρών. Επαληθεύεται η λειτουργία του μηχανισμού δια ενεργοποιήσεώς του σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σημείου 6.2.1.

    6.2.5. Δοκιμή αριθ. 5 (δοκιμή της αποτελεσματικότητος του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος προβλεπομένη στο σημείο 5.2.3.)

    6.2.5.1. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος πρέπει να είναι πλήρης ύδατος μέχρι των ακροφυσίων. Ενώ το όχημα ευρίσκεται σε στάση και χωρίς αξιοσημείωτη επίδραση του ανέμου, το ή τα ακροφύσια του εκτοξευτήρα ύδατος ρυθμίζονται με διεύθυνση προς την ζώνη-στόχο της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, αν ο μηχανισμός ενεργοποιείται διά της μυϊκής ενεργείας του οδηγού, η δύναμη που θα χρησιμοποιηθεί δεν πρέπει να υπερβαίνει την προβλεπομένη στο σημείο 6.2.1.1. Αν ο μηχανισμός ενεργοποιείται διά μιας ηλεκτρικής αντλίας, εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του σημείου 6.1.4.

    6.2.5.2. Η εξωτερική επιφάνεια του αλεξινέμου υπόκειται στην υποδεικνυομένη στα σημεία 6.1.8. και 6.1.9. επεξεργασία.

    6.2.5.3. Ο μηχανισμός εκτοξευτήρα ύδατος ενεργοποιείται στη συνέχεια όπως υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή κατά τη διάρκεια 10 κύκλων αυτομάτου λειτουργίας του υαλοκαθαριστήρα στην υψηλότερη συχνότητα και μετράται η αναλογία της ζώνης ορατότητος που προσδιορίζεται στο σημείο 2.2. του παραρτήματος IV, και έχει έτσι καθαρισθεί.

    6.3. Όλες οι δοκιμές του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος, που περιγράφονται στα σημεία 6.2.1. έως 6.2.4. πραγματοποιούνται είτε επί ενός και του αυτού μηχανισμού τοποθετημένου επί ενός οχήματος αντιπροσωπευτικού του τύπου οχήματος προς έγκριση, είτε επί ενός και του αυτού μηχανισμού μη τοποθετημένου επί ενός οχήματος, για τον οποίο έχει αιτηθεί η έγκριση ΕΟΚ ως τεχνικής ολότητος.

    (7.)

    (8.)

    (9.)

    (10.)

    (11.)

    (12.)

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Η ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ Η ΚΑΙ R ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ Το παράρτημα III της οδηγίας 77/649/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Σεπτεμβρίου 1977 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών περί του πεδίου οράσεως του οδηγού των οχημάτων με κινητήρα(1) είναι εφαρμοστέο.

    (1) ΕΕ αριθ. Ν 267 της 19.10.1977, σ. 1.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Για να ελεγχθούν οι χαρακτηριστικές διαστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό του προς έγκριση παρουσιασθέντος οχήματος σύμφωνα προς την παρούσα οδηγία, πρέπει για να επανευρεθούν επί του πραγματικού οχήματος κατασκευασθέντος βάσει των σχεδίων του κατασκευαστή, τα ειδικά σημεία τα οποία απεικονίζονται στα σχέδια του κατασκευαστή, να προσδιορισθούν επακριβώς οι σχέσεις μεταξύ των συντεταγμένων, οι οποίες καθορίσθησαν στα πρώτα στάδια της μελέτης του οχήματος στα πλαίσια του τρισδιαστάτου συστήματος, που προσδιορίζεται στο σημείο 2.3. του παραρτήματος I και η θέση των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως, που προσδιορίζονται στο σημείο 2.4. του παραρτήματος I.

    2. ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ

    Για να προσδιορισθούν οι σχέσεις αυτές, λαμβάνεται ένα επίπεδο αναφοράς επί του εδάφους, που φέρει τους διαβαθμισμένους άξονες των x και y. Η εικόνα 3 του συμπληρωματικού παραρτήματος στο παρόν παράρτημα δεικνύει την μέθοδο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό. Το επίπεδο αναφοράς συνίσταται από μία επιφάνεια σκληρή επίπεδη και οριζόντια επί της οποίας ευρίσκεται το όχημα και επί της οποίας έχουν τοποθετηθεί στερεώς δύο κλίμακες μετρήσεως διαβαθμισμένες σε χιλιοστόμετρα, που οφείλουν να έχουν ελάχιστο μήκος 8 μέτρων για τον άξονα των x και 4 μέτρων για τον άξονα των y. Πρέπει να είναι προσανατολισμένες καθέτως η μία προς την άλλη, όπως εμφαίνεται στην εικόνα 3 του συμπληρωματικού παραρτήματος στο παρόν παράρτημα. Η τομή των κλιμάκων αυτών είναι η "αρχή συντεταγμένων στο έδαφος".

    3. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

    Για να ληφθούν υπόψη οι ανισότητες στάθμης στο επίπεδο αναφοράς ή την επιφάνεια δοκιμής, είναι απαραίτητο να μετρηθούν οι αποκλίσεις σε σχέση προς την αρχή συντεταγμένων στο έδαφος κατά μήκος των δύο κλιμάκων των συντεταγμένων x και y, ανά διαστήματα των 250 mm, και να καταγραφούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για να επέλθουν οι επιθυμητές διορθώσεις κατά τον έλεγχο του οχήματος.

    4. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

    Για να ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες αποκλίσεις ύψους αναρτήσεως, κλπ. είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μέσο επαναφοράς των σημείων αναγνωρίσεως προ της διενεργείας των μετρήσεων, στις θέσεις, των οποίων οι συντεταγμένες είχαν προσδιορισθεί κατά το στάδιο των μελετών. Εξ άλλου, πρέπει να υφίσταται δυνατότητα ελαφράς μετακινήσεως του οχήματος εγκαρσίως και/ή κατά μήκος για να τοποθετείται ορθώς εν σχέσει προς τα επίπεδα αναφοράς.

    5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Του οχήματος τοποθετηθέντος ορθά σε σχέση προς το σύστημα αναφοράς και στην προβλεπομένη θέση κατά το στάδιο των μελετών, είναι εύκολο να προσδιορισθεί η θέση των σημείων που είναι απαραίτητα για τη μελέτη των συνθηκών ορατότητος προς τα εμπρός. Για να προσδιορισθούν οι όροι αυτοί, δύνανται να χρησιμοποιηθούν θεοδόλιχοι, φωτεινές πηγές ή συστήματα φερομένων σκιών, ή οποιοσδήποτε άλλος μηχανισμός του οποίου η ισοδυναμία θα είναι δυνατόν να αποδειχθεί.

    Εικόνα 1 Προσδιορισμός των σημείων V για μία γωνία 25o του ερεισινώτου

    Εικόνα 2 Τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς

    Εικόνα 3 Εμβαδόν οριζοντίου μετρήσεως

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΡΑΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΛΕΞΙΝΕΜΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Μ 1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ V 1. ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ V

    1.1. Οι πίνακες I και II δεικνύουν τη θέση των σημείων V σε σχέση προς το σημείο R, όπως αυτή εξάγεται από τις συντεταγμένες X, Y και Z, στο τρισδιάστατο σύστημα αναφοράς.

    1.2. Ο πίνακας I δεικνύει τις συντεταγμένες βάσεως για μία προβλεπομένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου 25o. Η θετική διεύθυνση των συντεταγμένων δεικνύεται στο παράρτημα III, εικόνα 1.

    ΠΙΝΑΞ Ι "" ID="1">V1> ID="2">68 mm> ID="3">- 5 mm> ID="4">665 mm"> ID="1">V2> ID="2">68 mm> ID="3">- 5 mm> ID="4">589 mm">

    1.3. Διόρθωση που πρέπει να επέλθει στις προβλεπόμενες γωνίες κλίσεως του ερεισινώτου του καθίσματος, τις διαφορετικές των 25o

    1.3.1. Ο πίνακας II δεικνύει τις συμπληρωματικές διορθώσεις που πρέπει να επέλθουν στις συντεταγμένες X και Z κάθε σημείου V, όταν η προβλεπoμένη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου διαφέρει των 25o. Η θετική διεύθυνση των συντεταγμένων δεικνύεται στο παράρτημα III, εικόνα 1.

    ΠΙΝΑΞ ΙΙ "" ID="1">5> ID="2">- 186 mm> ID="3">28 mm"> ID="1">6> ID="2">- 177 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">7> ID="2">- 167 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">8> ID="2">- 157 mm> ID="3">27 mm"> ID="1">9> ID="2">- 147 mm> ID="3">26 mm"> ID="1">10> ID="2">- 137 mm> ID="3">25 mm"> ID="1">11> ID="2">- 128 mm> ID="3">24 mm"> ID="1">12> ID="2">- 118 mm> ID="3">23 mm"> ID="1">13> ID="2">- 109 mm> ID="3">22 mm"> ID="1">14> ID="2">- 99 mm> ID="3">21 mm"> ID="1">15> ID="2">- 90 mm> ID="3">20 mm"> ID="1">16> ID="2">- 81 mm> ID="3">18 mm"> ID="1">17> ID="2">- 72 mm> ID="3">17 mm"> ID="1">18> ID="2">- 62 mm> ID="3">15 mm"> ID="1">19> ID="2">- 53 mm> ID="3">13 mm"> ID="1">20> ID="2">- 44 mm> ID="3">11 mm"> ID="1">21> ID="2">- 35 mm> ID="3">9 mm"> ID="1">22> ID="2">- 26 mm> ID="3">7 mm"> ID="1">23> ID="2">- 18 mm> ID="3">5 mm"> ID="1">24> ID="2">- 9 mm> ID="3">3 mm"> ID="1">25> ID="2">0 mm> ID="3">0 mm"> ID="1">26> ID="2">9 mm> ID="3">- 3 mm"> ID="1">27> ID="2">17 mm> ID="3">- 5 mm"> ID="1">28> ID="2">26 mm> ID="3">- 8 mm"> ID="1">29> ID="2">34 mm> ID="3">- 11 mm"> ID="1">30> ID="2">43 mm> ID="3">- 14 mm"> ID="1">31> ID="2">51 mm> ID="3">- 18 mm"> ID="1">32> ID="2">59 mm> ID="3">- 21 mm"> ID="1">33> ID="2">67 mm> ID="3">- 24 mm"> ID="1">34> ID="2">76 mm> ID="3">- 28 mm"> ID="1">35> ID="2">84 mm> ID="3">- 32 mm"> ID="1">36> ID="2">92 mm> ID="3">- 35 mm"> ID="1">37> ID="2">100 mm> ID="3">- 39 mm"> ID="1">38> ID="2">108 mm> ID="3">- 43 mm"> ID="1">39> ID="2">115 mm> ID="3">- 48 mm"> ID="1">40> ID="2">123 mm> ID="3">- 52 mm">

    2. ΖΩΝΕΣ ΟΡΑΣΕΩΣ

    2.1. Δύο ζώνες οράσεως καθορίζονται από τα σημεία V.

    2.2. Η ζώνη οράσεως Α είναι η ζώνη της εξωτερικής φαινομένης επιφανείας του αλεξινέμου, που περιορίζεται από τα 4 ακόλουθα επίπεδα, τα οποία εκκινούντα εκ των σημείων V, εκτείνονται προς τα εμπρός (βλέπε εικόνα 1):

    - ένα κατακόρυφο επίπεδο που διέρχεται από τα V 1 και V 2 και σχηματίζει προς τα αριστερά με τον άξονα των X μία γωνία 13o-

    - ένα επίπεδο παράλληλο προς τον άξονα Y διερχόμενο από το σημείο V 1 και σχηματίζον προς τα άνω με τον άξονα των X μία γωνία 3o-

    - ένα επίπεδο παράλληλο προς τον άξονα των Y διερχόμενο εκ του σημείου V 2 και σχηματίζον προς τα κάτω με τον άξονα των X μία γωνία 1o-

    - ένα κατακόρυφο επίπεδο που διέρχεται από τα V 1 και V 2 και σχηματίζει προς τα δεξιά με τον άξονα των X μία γωνία 20o-

    2.3. Η ζώνη οράσεως Β είναι η ζώνη της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου, που κείται πλέον των 25 mm εκ του πλευρικού άκρου της διαφανούς επιφανείας και περιορίζεται απο την τομή της εξωτερικής επιφανείας του αλεξινέμου με τα 4 ακόλουθα επίπεδα (βλέπε εικόνα 2):

    - ένα επίπεδο προσανατολισμένο κατά 7o προς τα άνω σε σχέση προς τον άξονα των X που διέρχεται εκ του σημείου V 1 και παράλληλο προς τον άξονα των Y-

    - ένα επίπεδο προσανατολισμένο κατά 5o προς τα κάτω σε σχέση προς τον άξονα των X, που διέρχεται από το σημείο V 2 και παράλληλο προς τον άξονα των Y-

    - ένα κατακόρυφο επίπεδο που διέρχεται από τα V 1 και V 2 και σχηματίζει προς τα αριστερά με τον άξονα των X μία γωνία 17o-

    - ένα επίπεδο συμμετρικό του προηγουμένου σε σχέση προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο.

    Εικόνα 1 Ζώνη οράσεως Α

    Εικόνα 2 Ζώνη οράσεως Β

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΡΑ ΥΔΑΤΟΣ Το μίγμα δοκιμής, που προβλέπεται στο σημείο 6.1.9 του παραρτήματος I, περιέχει, κατ'όγκο 92,5% ύδατος (σκληρότητος κατωτέρας των 205 g/1 000 kg κατόπιν εξατμίσεως), 5% κεκορεσμένου υδατώδους διαλύματος άλατος (χλωριούχο νάτριο) και 2,5% κόνεως της οποίας η σύνθεση δίδεται από τους πίνακες I και II.

    ΠΙΝΑΚΑΣ Ι Ανάλυση της κόνεως δοκιμής "" ID="1">SiO2> ID="2">67 έως 69"> ID="1">Fe2O3> ID="2">3 έως 5"> ID="1">Al2O3> ID="2">15 έως 17"> ID="1">CaO> ID="2">2 έως 4"> ID="1">MgO> ID="2">0,5 έως 1,5"> ID="1">Αλκάλια> ID="2">3 έως 5"> ID="1">Απώλειες κατά την καύση (στάχτες)> ID="2">2 έως 5">

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ Κατανομή χονδροειδούς της κόνεως σύμφωνα προς την διάσπαση των κόκκων "" ID="1">0 έως 5> ID="2">12 +- 2"> ID="1">5 έως 10> ID="2">12 +- 3"> ID="1">10 έως 20> ID="2">14 +- 3"> ID="1">20 έως 40> ID="2">23 +- 3"> ID="1">40 έως 80> ID="2">30 +- 3"> ID="1">80 έως 200> ID="2">9 +- 3">

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΡΑ ΥΔΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΙΝΕΜΟΥ (Άρθρο 4 παράγραφος 2 και άρθρο 10 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών όσον αφορά στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους).

    Αριθμός εγκρίσεως ΕΟΚ .....

    1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του οχήματος .....

    2. Τύπος οχήματος ....

    3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή .....

    4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του τυχόν εντολοδόχου του κατασκευαστή ....

    .....

    5. Περιληπτική περιγραφή του οχήματος ....

    .....

    6. Χαρακτηριστικά των μηχανισμών υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος ....

    .....

    7. Δεδομένα που επιτρέπουν τον προσδιορισμό του σημείου αναφοράς R της θέσεως καθημένου, η οποία έχει ορισθεί για τον οδηγό σε σχέση προς τη θέση των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως .....

    .....

    8. Εξακρίβωση, θέσεις τοποθετήσεως και σχετικές θέσεις των αρχικών σημείων αναγνωρίσεως ....

    .....

    9. Το όχημα υπεβλήθη για έγκριση την ....

    10. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως ....

    .....

    11. Ημερομηνία του χορηγηθέντος από την υπηρεσία αυτή πρακτικού ....

    12. Αριθμός του χορηγηθέντος από την υπηρεσία αυτή πρακτικού ....

    13. Η έγκριση όσον αφορά στους μηχανισμούς υαλοκαθαριστήρα και εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξινέμου εχορηγήθη/απερρίφθη (1)()....

    ....

    14. Τόπος ....

    15. Ημερομηνία ....

    16. Υπογραφή .....

    17. Τα ακόλουθα έγγραφα που φέρουν τον αριθμό εγκρίσεως ο οποίος αναφέρεται ανωτέρω, επισυνάπτονται στην παρούσα γνωστοποίηση:

    ..... σχέδια με διαστάσεις

    ..... αναπεταμένη όψη ή φωτογραφία του θαλάμου επιβατών

    18. Ενδεχόμενες παρατηρήσεις....

    (1)() Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ (Μέγιστο σχήμα Α4 (210 x 297 mm))

    Ένδειξη της Διοικήσεως

    ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ ΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΟΤΗΤΟΣ (Άρθρο 9 δις της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών, των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους).

    Τεχνική ολότης: Τύπος μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξινέμου

    Αριθμός εγκρίσεως ΕΟΚ της τεχνικής ολότητος ....

    1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του μηχανισμού ....

    2. Τύπος του μηχανισμού ....

    3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστή ....

    .....

    4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του τυχόν εντολοδόχου του κατασκευαστή ....

    .....

    5. Περιγραφή των χαρακτηριστικών του μηχανισμού ....

    .....

    6. Ενδεχόμενες ηλεκτρικές αντλίες, ονομαστική τάση του κινητήρα της αντλίας ....

    ....

    7. Περιορισμοί που αφορούν στη χρήση και ενδεχόμενες προδιαγραφές τοποθετήσεως .....

    .....

    8. Ημερομηνία παρουσιάσεως του μηχανισμού για τη χορήγηση της εγκρίσεως ΕΟΚ μιας τεχνικής ολότητος ....

    9. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη με τις δοκιμές για τη χορήγηση της εγκρίσεως ΕΟΚ μιας τεχνικής ολότητος ....

    10. Ημερομηνία του χορηγηθέντος από την υπηρεσία αυτή πρακτικού ....

    11. Αριθμός του χορηγηθέντος από την υπηρεσία αυτή πρακτικού ....

    12. Η έγκριση ΕΟΚ του μηχανισμού εκτοξευτήρα ύδατος του αλεξινέμου ως τεχνικής ολότητος εχορηγήθη/απερίφθη(1)().....

    13. Τόπος ....

    14. Ημερομηνία ....

    15. Υπογραφή ....

    16. Τα ακόλουθα έγγραφα που φέρουν τον αριθμό εγκρίσεως ΕΟΚ μιας τεχνικής ολότητος που αναφέρεται ανωτέρω επισυνάπτονται στην παρούσα γνωστοποίηση:

    ..... (προς συμπλήρωση, αν είναι απαραίτητο)

    17. Ενδεχόμενες παρατηρήσεις .....

    (1)() Διαγράψατε την περιττή ένδειξη

    Top