Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31974L0408

    Οδηγία 74/408/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην εσωτερική διαρρύθμιση των οχημάτων με κινητήρα (αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους)

    ΕΕ L 221 της 12.8.1974, p. 1–9 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; καταργήθηκε από 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1974/408/oj

    31974L0408

    Οδηγία 74/408/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στην εσωτερική διαρρύθμιση των οχημάτων με κινητήρα (αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους)

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 221 της 12/08/1974 σ. 0001 - 0009
    Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0042
    Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0003
    Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0042
    Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0015
    Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 4 σ. 0015


    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Ιουλίου 1974 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην εσωτερική διαρρύθμιση των οχημάτων με κινητήρα (αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους)

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Εκτιμώντας:

    ότι οι τεχνικές προδιαγραφές των εθνικών νομοθεσιών τις οποίες πρέπει να πληρούν τα οχήματα με κινητήρα αφορούν μεταξύ άλλων την εσωτερική διαρρύθμιση για την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους-

    ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο, και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να θεσπισθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο οχήματος της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ, που αποτελεί αντικείμενο της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970(2) περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους(2)-

    ότι οι κοινές προδιαγραφές που αφορούν τα εσωτερικά τμήματα του θαλάμου επιβατών, τη διευθέτηση των οργάνων χειρισμού, τη σκεπή, το ερεισίνωτο και το οπίσθιο τμήμα του καθίσματος θεσπίζονται από την οδηγία 74/60/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 1973(3)- ότι οι προδιαγραφές που αφορούν την εσωτερική διαρρύθμιση οι σχετικές με τη συμπεριφορά του συστήματος οδηγήσεως σε περίπτωση προσκρούσεως θεσπίζονται από την οδηγία 74/297/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 4ης Ιουνίου 1974(4)- ότι θα θεσπισθούν μεταγενέστερα οι λοιπές προδιαγραφές περί εσωτερικής διαρρυθμίσεως και κυρίως εκείνες περί του προσκεφάλου, των αγκυρώσεων των ζωνών ασφαλείας και της αναγνωρίσεως των οργάνων χειρισμού-

    ότι όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη αυτές που θεσπίζονται από την του ΟΗΕ Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη στον κανονισμό 17 (Ομοιόμορφες προδιαγραφές περί της επικυρώσεως των οχημάτων όσον αφορά την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους)(5), ο οποίος προσαρτάται στη συμφωνία της 20ής Μαρτίου 1953 περί θεσπίσεως ενιαίων προϋποθέσεων, επικυρώσεως και αμοιβαίας αναγνωρίσεως της επικυρώσεως των εξαρτημάτων και των εξοπλισμών των οχημάτων με κινητήρα-

    ότι η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών περί των οχημάτων με κινητήρα περιλαμβάνει αναγνώριση μεταξύ των Κρατών μελών των διενεργηθέντων ελέγχων από κάθε ένα από αυτά με βάση τις κοινές προδιαγραφές- ότι ένα τέτοιο σύστημα για να λειτουργήσει καλά, προϋποθέτει ότι οι προδιαγραφές αυτές θα εφαρμοσθούν από όλα τα Κράτη μέλη, αρχής γενομένης από της αυτής ημερομηνίας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    1. Ως "όχημα" κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας νοείται κάθε όχημα με κινητήρα, προορισμένο να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, έχον τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής μέγιστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χμ/ω, εξαιρέσει των οχημάτων που κυκλοφορούν επί σιδηροτροχιών, των μηχανών και των γεωργικών ή δασικών ελκυστήρων, ως και των μηχανημάτων δημοσίων έργων.

    2. Η παρούσα οδηγία δεν έχει εφαρμογή στα καθίσματα με ενσωματωμένες αγκυρώσεις ζωνών ασφαλείας, στα βοηθητικά πτυσσόμενα καθίσματα και στα καθίσματα που βλέπουν προς τις πλευρές ή προς τα οπίσω.

    Άρθρο 2

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους, αν αυτή ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των παραρτημάτων I και II, όταν το όχημα ανήκει στην κατηγορία M1, και στις προδιαγραφές του παραρτήματος III, όταν το όχημα ανήκει στις κατηγορίες M2,M3,N1,Ν2 ή Ν3. Οι κατηγορίες των οχημάτων ορίζονται στο παράρτημα I της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

    Άρθρο 3

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύσουν την πώληση, την καταχώρηση στα μητρώα, την έναρξη κυκλοφορίας ή τη χρήση οχημάτων για λόγους που αφορούν την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους, αν αυτή ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των παραρτημάτων I και II, όταν το όχημα ανήκει στην κατηγορία M1, και στις προδιαγραφές του παραρτήματος III, όταν το όχημα ανήκει στις κατηγορίες M2, M3, Ν1, Ν2 και Ν3.

    Άρθρο 4

    Το Κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ενημερώνεται για κάθε τροποποίηση ενός από τα στοιχεία ή ενός από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο παράρτημα I σημείο 2.2. Οι αρμόδιες αρχές αυτού του Κράτους μέλους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τροποποιημένου τύπου οχήματος σε νέες δοκιμές συνοδευόμενες από ένα νέο πρακτικό. Αν προκύπτει από τις δοκιμές ότι οι προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας δεν ετηρήθησαν, η τροποποίηση δεν επιτρέπεται.

    Άρθρο 5

    Οι αναγκαίες τροποποιήσεις για τη προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο των προδιαγραφών των παραρτημάτων I, II, III και IV θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

    Άρθρον 6

    1. Τα Κράτη μέλη εκδίδουν και δημοσιεύουν πριν από την 1η Μαρτίου 1975 τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία και ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

    Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από της 1ης Οκτωβρίου 1975.

    2. Από της κοινοποιήσεως της παρούσας οδηγίας, τα Κράτη μέλη μεριμνούν εξάλλου για την ενημέρωση της Επιτροπής εγκαίρως, ώστε να δυνηθεί να υποβάλει τις τροποποιήσεις της για κάθε σχέδιο νομοθετικής, κανονιστικής ή διοικητικής διατάξεως που σκοπεύουν αυτά να θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 7

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

    Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 22 Ιουλίου 1974.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. SAUVAGNARGUES

    (1) ΕΕ αριθ. Α 108 της 10.12.1973, σ. 75.

    (2) ΕΕ αριθ. N 42 της 23.2.1970, σ. 1.

    (3) ΕΕ αριθ. Ν 38 της 11.2.1974, σ. 2.

    (4) ΕΕ αριθ. Ν 165 της 20.6.1974, σ. 16.

    (5) Έγγραφο ΕΟΚ Γενεύης ((E/ECE/324/E/ECE/TRANS/505) Αναθεώρηση 1/Προσθ. 16.

    (1) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ, ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΙ, ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ

    1.1. Οι προδιαγραφές του παρόντος έχουν εφαρμογή μόνο στα οχήματα της κατηγορίας M1.

    2. ΟΡΙΣΜΟΙ

    Κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας νοείται:

    (2.1.)

    2.2. Ως "τύπος οχήματος όσον αφορά την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους", τα οχήματα με κινητήρα που δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους ουσιώδεις διαφορές. Οι διαφορές αυτές δύνανται να αφορούν κυρίως τα ακόλουθα σημεία:

    2.2.1. τις δομές, σχήματα, διαστάσεις και υλικό των καθισμάτων-

    2.2.2. τον τύπο και τις διαστάσεις των συστημάτων ρυθμίσεως και ασφαλίσεως του ερεισινώτου-

    2.2.3. τον τύπο και τις διαστάσεις της αγκυρώσεως του καθίσματος και των ενδιαφερόντων τμημάτων της δομής του οχήματος.

    2.3. Ως "αγκύρωση", το σύστημα στερεώσεως του συνόλου του καθίσματος στη δομή του οχήματος περιλαμβανομένων των ενδιαφερόντων τμημάτων της δομής του οχήματος.

    2.4. Ως "σύστημα ρυθμίσεως", ο μηχανισμός που επιτρέπει τη ρύθμιση του καθίσματος ή των τμημάτων του για μία καθήμενη στάση επιβάτου προσαρμοσμένη στη μορφολογία του. Αυτός ο μηχανισμός ρυθμίσεως δύναται να επιτρέπει ιδίως:

    2.4.1. μία διαμήκη μετατόπιση-

    2.4.2. μία μετατόπιση καθ' ύψος-

    2.4.3. μία γωνιακή μετατόπιση.

    2.5. Ως "σύστημα μετατοπίσεως", ένας μηχανισμός που επιτρέπει γωνιακή ή διαμήκη μετατόπιση, χωρίς σταθερή ενδιάμεση θέση του καθίσματος ή ενός των τμημάτων του, για να διευκολύνει την πρόσβαση των επιβατών.

    2.6. Ως "σύστημα ασφαλίσεως", ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει τη σταθεροποίηση σε θέση χρήσεως του καθίσματος και των τμημάτων του.

    2.7. Ως "πτυσσόμενο κάθισμα", ένα κάθισμα του οποίου όχι μόνο το ερεισίνωτο δύναται να αναδιπλούται προς τα εμπρός, επάνω στο οριζόντιο τμήμα του καθίσματος, αλλά και το οριζόντιο τμήμα του καθίσματος αυτού δύναται να περιστραφεί προς τα εμπρός σε σχέση με το πάτωμα.

    3. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

    3.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος όσον αφορά την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους υποβάλλεται από τον κατασκευαστή ή τον εντολοδόχο του.

    3.2. Συνοδεύεται από τα αναφερόμενα κατωτέρω στοιχεία εις τριπλούν και με τις ακόλουθες ενδείξεις:

    3.2.1. λεπτομερή περιγραφή του τύπου οχήματος όσον αφορά την κατασκευή των καθισμάτων, της αγκυρώσεώς τους και των συστημάτων ρυθμίσεως και ασφαλίσεώς τους-

    3.2.2. σχέδια των καθισμάτων, της αγκυρώσεώς τους στο όχημα και των συστημάτων ρυθμίσεως και ασφαλίσεώς τους, υπό κατάλληλη κλίμακα και αρκετά λεπτομερή.

    3.3. Πρέπει να προσκομισθούν στην τεχνική υπηρεσία την επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως:

    3.3.1. ένα αντιπροσωπευτικό όχημα του τύπου οχήματος προς έγκριση-

    3.3.2. ένα συμπληρωματικό σύνολο καθισμάτων του οχήματος με την αγκύρωσή τους.

    4. ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ

    (4.1)

    (4.2.)

    4.3. Επισυνάπτεται στο δελτίο εγκρίσεως ΕΟΚ ένα δελτίο σύμφωνο με το υπόδειγμα που εμφαίνεται στο παράρτημα IV.

    (4.4.)

    (4.4.1)

    (4.4.2)

    (4.5.)

    (4.6.)

    5. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

    5.1. Κάθε σύστημα ρυθμίσεως και μετατοπίσεως, αν υπάρχει, πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύστημα ασφαλίσεως το οποίο πρέπει να είναι αυτομάτου λειτουργίας.

    5.2. Το όργανο χειρισμού για την απασφάλιση του μηχανισμού που αναφέρεται στο σημείο 2.5 πρέπει να βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του καθίσματος κοντά στη θύρα. Πρέπει να είναι ευπρόσιτο ακόμα και για τον επιβάτη του καθίσματος που ευρίσκεται ακριβώς πίσω από το εν λόγω κάθισμα.

    6. ΔΟΚΙΜΕΣ

    6.1. Δοκιμή αντοχής του ερεισινώτου και των συστημάτων ασφαλίσεως

    6.1.1. Για τη δοκιμή αυτή, το ερεισίνωτο, αν είναι ρυθμιζόμενο, ασφαλίζεται σε μία θέση που αντιστοιχεί σε κλίση προς τα οπίσω, ως προς την κατακόρυφο της γραμμής αναφοράς του κορμού του ανδρεικέλου που αναφέρεται στο σημείο 3 του παραρτήματος II, την πλησιέστερη των 25o, εκτός αν υπάρχει αντίθετη ένδειξη του κατασκευαστού.

    6.1.2. Μια δύναμη με διαμήκη διεύθυνση, κατευθυνόμενη προς τα οπίσω, η οποία παράγει ροπη 53 mdaN ως προς το σημείο H, εφαρμόζεται στο ανώτερο τμήμα της δομής του ερεισινώτου, δια μέσου ενός στοιχειου που αναπαριστά την πλάτη του ανδρεικέλου που αναφέρεται στο σημείο 3 του παραρτήματος II.

    6.2. Δοκιμή αντοχής της αγκυρώσεως του καθίσματος και των συστημάτων ασφαλίσεως όσον αφορά την εγκάθιση

    6.2.1. Τα συστήματα αυτά πρέπει να ανθίστανται, σε όλες τις στάσεις καθίσματος, στις δυνάμεις που προδιαγράφονται στο σημείο 6.2.2. Πάντως ο όρος αυτός δύναται να θεωρηθεί ότι πληρούται αν η δοκιμή που έγινε στις θέσεις που προσδιορίζει το σημείο 6.2.5. και ενδεχομένως το σημείο 6.2.6. είναι ικανοποιητική.

    6.2.2. Μία διαμήκης και οριζόντια δύναμη διερχόμενη από το κέντρο βάρους του πλήρους καθίσματος και ίση με 20 φορές το βάρος του πλήρους καθίσματος εφαρμόζεται στη δομή του καθίσματος. Διενεργούνται, στο ίδιο κάθισμα, δύο δοκιμές: μία φορά η δύναμη κατευθύνεται προς τα εμπρός και μία φορά προς τα οπίσω. Αν το κάθισμα αποτελείται από κεχωρισμένα τμήματα, το καθένα στερεωμένο στη δομή, οι δοκιμές εκτελούνται για το κάθε τμήμα κάτω από τις συνθήκες που προσδιορίζονται κατωτέρω.

    Αν το κάθισμα αποτελείται από στοιχεία που είναι εν μέρει στερεωμένα στη δομή του οχήματος και που συγκρατούνται μεταξύ τους διά μέσου ορισμένων τμημάτων τους, οι δοκιμές εκτελούνται συγχρόνως με την εφαρμογή, στο κέντρο βάρους κάθε τμήματος, των αντίστοιχων δυνάμεων σε κάθε στοιχείο, θεωρούμενο μεμονωμένως.

    6.2.3. Για τη δοκιμή που προβλέπεται στο σημείο 6.2.1, επιτρέπεται ενίσχυση της συνδέσεως του ερεισινώτου στο οριζόντιο τμήμα του καθίσματος, με τον όρο τα τεμάχια ενισχύσεως να είναι στερεωμένα στη δομή του καθίσματος, στη στάθμη του σημείου εφαρμογής της δυνάμεως και στο πιο προωθημένο σημείο της δομής του οριζοντίου τμήματος του καθίσματος.

    6.2.4. Οι όροι που προσδιορίζονται στο σημείο 6.2.2 δύνανται να θεωρηθούν ότι πληρούνται αν δύο δυνάμεις, η καθεμία ίση με το μισό της προδιαγραφείσας δυνάμεως, εφαρμοσθούν στα πλάγια στοιχεία αντιστάσεως της δομής του καθίσματος, στη στάθμη του κέντρου βάρους.

    6.2.5. Το κάθισμα πρέπει να δοκιμασθεί:

    6.2.5.1. στην πλέον προωθημένη θέση επιβάτου, και ενώ το οριζόντιο τμήμα του καθίσματος ευρίσκεται στην υψηλότερη θέση προς τα εμπρός, όταν η δύναμη εφαρμόζεται προς τα εμπρός-

    6.2.5.2. στην πλέον οπισθοχωρημένη θέση καθήμενου επιβάτου, ενώ το οριζόντιο τμήμα του καθίσματος ευρίσκεται στη χαμηλότερη θέση προς τα οπίσω, όταν η δύναμη εφαρμόζεται προς τα οπίσω.

    6.2.6. Στις ειδικές περιπτώσεις που από τη διάταξη των συστημάτων ασφαλίσεως θα γινόταν φανερό ότι, σε κάποια θέση διαφορετική από αυτή που αναφέρεται στα σημεία 6.2.5.1 και 6.2.5.2, μία κατανομή των δυνάμεων στα συστήματα ασφαλίσεως και στην αγκύρωση του καθίσματος θα ήταν μειονεκτικότερη από τις κατανομές που αναφέρονται σ' αυτά τα σημεία, οι δοκιμές επαναλαμβάνονται γι' αυτή τη θέση του καθίσματος.

    6.3. Δοκιμές αντοχής των συστημάτων ασφαλίσεως στα φαινόμενα αδρανείας

    6.3.1. Όταν εφαρμοσθεί στο σύνολο του καθίσματος μία διαμήκης και οριζόντια επιτάχυνση τιμής 20 g, προς τα εμπρός και προς τα οπίσω, δεν πρέπει να διαπιστωθεί αποσφάλιση των συστημάτων ασφαλίσεως.

    6.3.2. Ένας υπολογισμός των φαινομένων αδρανείας σε όλα τα στοιχεία των συστημάτων ασφαλίσεως είναι αποδεκτός, σε αντικατάσταση της δυναμικής δοκιμής που προβλέπεται στο σημείο 6.3.1. Για τον υπολογισμό αυτόν δεν λαμβάνονται υπόψη οι δυνάμεις τριβής.

    6.4. Ισοδύναμες μέθοδοι δοκιμής γίνονται δεκτές, υπό τον όρο ότι τα αποτελέσματα τα οποία αναφέρονται στα σημεία 6.1, 6.2 και 6.3 είναι δυνατόν να λαμβάνονται είτε εξ ολοκλήρου με τη βοήθεια της δοκιμής αντικαταστάσεως είτε κατόπιν υπολογισμού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής αντικαταστάσεως. Αν χρησιμοποιείται άλλη μέθοδος από αυτή που περιγράφεται στα σημεία 6.1, 6.2 και 6.3, η ισοδυναμία της πρέπει να αποδειχθεί.

    7. ΕΛΕΓΧΟΙ

    7.1. Καμία βλάβη δεν πρέπει να διαπιστωθεί τόσο στη δομή όσο και στα συστήματα αγκυρώσεως, ρυθμίσεως και μετατοπίσεως καθώς και στην ασφάλισή τους κατά τις δοκιμές που προβλέπονται στα σημεία 6.1 και 6.2. Πάντως δεν απαιτείται να ευρίσκονται σε κατάσταση λειτουργίας τα συστήματα ρυθμίσεως, μετατοπίσεως και ασφαλίσεως μετά από τις δοκιμές αυτές. Πάντως το σύστημα μετατοπίσεως το οποίο αναφέρεται στο σημείο 2.5 πρέπει να δύναται να απασφαλισθεί μετά τη δοκιμή.

    (8.)

    9. ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    (9.1.)

    9.2. Για να εξακριβωθεί η πιστότης προς τον εγκεκριμένο τύπο, διενεργείται επαρκής αριθμός ελέγχων διά δειγματοληψίας στα οχήματα σειράς.

    9.3. Κατά κανόνα, οι εξακριβώσεις αυτές περιορίζονται σε μετρήσεις διαστάσεων. Πάντως, αν κριθεί αναγκαίο, τα οχήματα ή τα καθίσματα υποβάλλονται στις δοκιμές τις σχετικές με τις προδιαγραφές του σημείου 6.

    (10.)

    (11.)

    (1) Το κείμενο του παρόντος παραρτήματος είναι ανάλογο στα βασικά του σημεία με εκείνο του κανονισμού αριθ. 17 της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Ειδικότερα οι υποδιαιρέσεις σε σημεία είναι οι ίδιες. Γι' αυτό, αν ένα σημείο του κανονισμού αριθ. 17 δεν έχει αντίστοιχο σημείο στην παρούσα οδηγία, ο αριθμός του παρατίθεται εντός παρενθέσεως για υπενθύμιση

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Η ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΣΧΕΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ R ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΓΩΝΙΑ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ 0. ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Οι προδιαγραφές του παρόντος παραρτήματος έχουν εφαρμογή μόνο στα οχήματα της κατηγορίας M1.

    1. ΟΡΙΣΜΟΙ

    1.1. Σημείο H: βλέπε σημείο 1.1 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

    1.2. Σημείο R: βλέπε σημείο 1.2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

    1.3. Ως "γωνία κλίσεως του ερεισινώτου" νοείται η κλίση του ερεισινώτου σε σχέση με την κατακόρυφο.

    1.4. Ως "πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου" νοείται η γωνία που σχηματίζεται από την κατακόρυφο που διέρχεται από το σημείο H και τη γραμμή αναφοράς του κορμού του ανθρώπινου σώματος που αναπαριστάται από το ανδρείκελο στο οποίο αναφέρεται το σημείο 3.

    1.5. Ως "προβλεπόμενη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου" νοείται η γωνία που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή, η οποία:

    1.5.1. προσδιορίζει τη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου για τη θέση οδηγήσεως ή συνήθους χρήσεως, την πλέον χαμηλή και την πλέον οπίσθια που δίνεται σε κάθε κάθισμα από τον κατασκευαστή του οχήματος-

    1.5.2. σχηματίζεται στο σημείο R από την κατακόρυφο και τη γραμμή αναφοράς του κορμού-

    1.5.3. αντιστοιχεί, θεωρητικά, στην πραγματική γωνία κλίσεως.

    2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ Η

    Βλέπε το σημείο 2 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

    3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

    Βλέπε το σημείο 3 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

    4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟΥ

    Βλέπε το σημείο 4 του παραρτήματος IV της οδηγίας 74/60/ΕΟΚ.

    5. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    5.1. Του ανδρεικέλου έχοντος τοποθετηθεί σύμφωνα με το σημείο 4, ως σημείο H και ως πραγματική γωνία κλίσεως του θεωρουμένου ερεισινώτου λαμβάνονται το σημείο H και η γωνία κλίσεως της γραμμής αναφοράς του κορμού του ανδρεικέλου.

    5.2. Κάθε συντεταγμένη του σημείου H και η πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου μετρούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Το ίδιο γίνεται και για τις συντεταγμένες των καλώς προσδιορισμένων χαρακτηριστικών σημείων του χώρου επιβατών. Οι προβολές των σημείων αυτών σε ένα κατακόρυφο διάμηκες επίπεδο μεταφέρονται σε ένα σχήμα στο οποίο υποδεικνύεται επίσης η γωνία κλίσεως που μετρήθηκε.

    6. ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ R ΚΑΙ H ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΛΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΡΕΙΣΙΝΩΤΟΥ

    6.1. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν σύμφωνα με το σημείο 5.2 για το σημείο H και την πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου πρέπει να συγκριθούν με τις συντεταγμένες του σημείου R και με την προβλεπόμενη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου που υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή του οχήματος.

    6.2. Η εξακρίβωση της σχετικής θέσεως των δύο σημείων θεωρείται ικανοποιητική για την εν λόγω θέση καθημένου, αν οι συντεταγμένες του σημείου H ευρίσκονται μέσα σε ένα διάμηκες ορθογώνιο του οποίου οι ορίζοντες και οι κατακόρυφες πλευρές είναι 30 μμ και 20 μμ αντιστοίχως και του οποίου η τομή των διαγωνίων ευρίσκεται στο σημείο R. Η εξακρίβωση της γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου θεωρείται ικανοποιητική αν η πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου δεν διαφέρει περισσότερο από 3o από την προβλεπόμενη γωνία κλίσεως. Αν αυτοί οι όροι πληρούνται, το σημείο R και η προβλεπόμενη γωνία κλίσεως, χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή, και εν ανάγκη το ανδρείκελο ρυθμίζεται έτσι ώστε το σημείο H να συμπίπτει με το σημείο R και η πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου να συμπίπτει με την προβλεπόμενη γωνία.

    6.3. Αν το σημείο H ή η πραγματική γωνία κλίσεως δεν πληροί τις προδιαγραφές του σημείου 6.2, διενεργούνται άλλοι δύο προσδιορισμοί του σημείου H ή της γωνίας κλίσεως (τρεις προσδιορισμοί συνολικά).

    Αν τα αποτελέσματα των δύο από τους τρεις προσδιορισμούς δεν πληρούν τις προδιαγραφές, το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται ικανοποιητικό.

    6.4. Αν τα αποτελέσματα των δύο από τους τρεις προσδιορισμούς δεν πληρούν τις προδιαγραφές του σημείου 6.2, το αποτέλεσμα της δοκιμής θεωρείται μη ικανοποιητικό.

    6.5. Στην περίπτωση που αναφέρεται στο σημείο 6.3 και στην περίπτωση όπου ο έλεγχος δεν δύναται να διενεργηθεί διότι ο κατασκευαστής δεν έδωσε πληροφορίες για τη θέση του σημείου R ή την προβλεπόμενη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων των τριών προσδιορισμών και να θεωρηθεί ότι έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις της παρούσας οδηγίας όπου αναφέρεται το σημείο R ή η προβλεπόμενη γωνία κλίσεως του ερεισινώτου.

    6.6. Για να εξακριβωθεί σε όχημα συνήθους παραγωγής η σχετική θέση των σημείων R και H και ο λόγος μεταξύ της προβλεπομένης γωνίας και της πραγματικής γωνίας κλίσεως του ερεισινώτου, το ορθογώνιο που αναφέρεται στο σημείο 6.2 αντικαθίσταται με ένα τετράγωνο πλευράς 50 μμ, και η πραγματική γωνία κλίσεως του ερεισινώτου δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 5o από την προβλεπόμενη γωνία.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ 1. ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ

    1.1. Οι προδιαγραφές του παρόντος παραρτήματος έχουν εφαρμογή στα οχήματα των κατηγοριών M2, M3, Ν1, Ν2 ή Ν3.

    2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

    2.1. Τα καθίσματα και οι πάγκοι πρέπει να είναι στερεώς τοποθετημένοι στο όχημα.

    2.2. Τα καθίσματα και οι πάγκοι που ολισθαίνουν πρέπει να ασφαλίζονται αυτομάτως σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις.

    2.3. Τα ρυθμιζόμενα ερεισίνωτα πρέπει να ασφαλίζονται σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις.

    2.4. Τα ανακλινόμενα καθίσματα και πάγκοι και τα ανακλινόμενα ερεισίνωτά τους πρέπει να ασφαλίζονται αυτομάτως στην κανονική θέση.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Ένδειξη της διοικήσεως

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ ΕΝΟΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥΣ

    (Άρθρο 4 παράγραφος 2 και άρθρο 10 της οδηγίας του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους)

    Αριθ. εγκρίσεως.....

    1. Βιομηχανικό ή εμπορικό σήμα του οχήματος με κινητήρα.....

    2. Τύπος του οχήματος.....

    3. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του κατασκευαστού.....

    4. Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση τυχόν εντολοδόχου του κατασκευαστού.....

    .....

    5. Περιγραφή των καθισμάτων.....

    6. Περιγραφή των συστημάτων ρυθμίσεως, μετατοπίσεως και ασφαλίσεως είτε του καθίσματος είτε των τμημάτων του.....

    .....

    7. Περιγραφή της αγκυρώσεως του καθίσματος.....

    8. Το όχημα υπεβλήθη για έγκριση την.....

    9. Τεχνική υπηρεσία επιφορτισμένη με τις δοκιμές εγκρίσεως.....

    .....

    10. Ημερομηνία του πρακτικού που εχορηγήθη από την υπηρεσία αυτή.....

    11. Αριθμός του πρακτικού που εχορηγήθη από την υπηρεσία αυτή.....

    12. Η έγκριση όσον αφορά την αντοχή των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους εχορηγήθη/απερρίφθη(1).....

    13. Τόπος.....

    14. Ημερομηνία.....

    15. Υπογραφή.....

    16. Επισυνάπτονται τα ακόλουθα στοιχεία που φέρουν τον υποδεικνυόμενο ανωτέρω αριθμό εγκρίσεως:

    .....σχέδια, σχήματα και διαγράμματα των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους στο όχημα, των συστημάτων ρυθμίσεως, μετατοπίσεως των καθισμάτων και των τμημάτων τους και των ασφαλίσεών τους,

    .....φωτογραφίες των καθισμάτων και της αγκυρώσεώς τους, των συστημάτων ρυθμίσεως, μετατοπίσεως των καθισμάτων και των τμημάτων τους και των ασφαλίσεών τους.

    (1) Διαγράψατε την περιττή ένδειξη.

    Top