EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31971L0318

Οδηγία 71/318/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1971 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με τους μετρητές όγκου αερίων

ΕΕ L 202 της 6.9.1971, p. 21–31 (DE, FR, IT, NL)
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I τόμος 1971(III) σ. 729 - 739

Άλλες ειδικές εκδόσεις (DA, EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/10/2006; καταργήθηκε από 32004L0022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1971/318/oj

31971L0318

Οδηγία 71/318/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1971 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των σχετικών με τους μετρητές όγκου αερίων

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 202 της 06/09/1971 σ. 0021 - 0031
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0022
Δανική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1971(III) σ. 0651
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0022
Αγγλική ειδική έκδοση: Σειρά I Κεφάλαιο 1971(III) σ. 0729 - 0739
Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 1 σ. 0159
Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0037
Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 2 σ. 0037


ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουλίου 1971 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των σχετικών με τους μετρητές όγκου αερίων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

Εκτιμώντας:

ότι τα Κράτη μέλη, η κατασκευή, καθώς και οι μέθοδοι ελέγχου των μετρητών όγκου αερίων, αποτελούν το αντικείμενο επιτακτικών διατάξεων οι οποίες διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και εμποδίζουν εκ του γεγονότος αυτού τις συναλλαγές αυτών των οργάνων- ότι κατά συνέπεια πρέπει να προβεί στην προσέγγιση αυτών των διατάξεων-

ότι η οδηγία του Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου 1971 περί της προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών των αναφερομένων στις κοινές διατάξεις των οργάνων μετρήσεως και των μεθόδων μετρολογικού ελέγχου(3) καθόρισε τις διαδικασίες εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και αρχικού ελέγχου ΕΟΚ- ότι σύμφωνα με αυτή την οδηγία είναι σκόπιμο να καθορισθούν, για τους μετρητές του όγκου αερίου, οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στους κάτωθι μετρητές όγκου αερίων:

1. Ογκομετρικοί μετρητές:

- μετρητές μεταβαλλομένων τοιχωμάτων,

- μετρητές περιστρεφομένων εμβόλων.

2. Μετρητές μη ογκομετρικοί:

- μετρητές στροβίλων.

Άρθρο 2

Οι μετρητές όγκου αερίων οι οποίοι δύνανται να τύχουν σφραγίδων και σημάτων ΕΟΚ περιγράφονται στο παράρτημα της παρούσης οδηγίας. Αποτελούν το αντικείμενο εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και υποβάλλονται στον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ.

Άρθρο 3

Τα Κράτη μέλη δεν μπορούν να αρνηθούν, να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την κυκλοφορία στην αγορά και τη χρήση των μετρητών όγκου αερίων των εφοδιασμένων με σήμα εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ και σφραγίδας αρχικού ελέγχου ΕΟΚ.

Άρθρο 4

1. Τα Κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία εντός 18 μηνών από της κοινοποιήσεώς της και ενημερώνουν περί αυτού αμέσως την Επιτροπή.

2. Τα Κράτη μέλη γνωστοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιαστικών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 5

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 26 Ιουλίου 1971.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

A. MORO

(1) ΕΕ αριθ. Α 65 της 5.6.1970, σ.30.

(2) ΕΕ αριθ. Α 131 της 29.10.1970, σ.7.

(3) ΕΕ αριθ. Ν 202 της 6.9.1971, σ.1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I Α. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 1. Περιοχή παροχής

Η περιοχή παροχής ενός μετρητού αερίου περιορίζεται από τη μέγιστη παροχή Qmax και την ελαχίστη παροχή Qmin.

2. Κυκλικός όγκος ενός ογκομετρικού μετρητού

Ο κυκλικός όγκος V ενός ογκομετρικού μετρητού είναι ίσος με τον όγκο αερίου ο οποίος αντιστοιχεί στον κύκλο λειτουργίας του μετρητού, δηλαδή στο σύνολο των κινήσεων των κινητών οργάνων του μετρητού στο τέλος των οποίων όλα αυτά τα όργανα, εκτός της συσκευής ενδείξεως και των ενδιαμέσων μεταδόσεων, επανέρχονται για πρώτη φορά στην αρχική θέση.

Προσδιορίζεται δι'υπολογισμού, πολλαπλασιάζοντας την τιμή του όγκου ο οποίος αντιπροσωπεύεται από μία πλήρη περιστροφή του ρυθμιστικού στοιχείου με τη σχέση μεταδόσεως της διατάξεως μετρήσεως στη διάταξη ενδείξεως.

3. Πίεση λειτουργίας και πίεση αναφοράς

3.1. Πίεση λειτουργίας

Η πίεση λειτουργίας ενός μετρητού αερίου είναι η διαφορά μεταξύ της πιέσεως στην είσοδο του μετρητού του προς μέτρηση αερίου και της ατμοσφαιρικής πιέσεως.

3.2. Πίεση αναφοράς

Η πίεση αναφοράς Pr ενός μετρητού αερίου είναι η πίεση του αερίου στην οποία αναφέρεται ο δεικνυόμενος όγκος αερίου.

Η λήψη πιέσεως για την πίεση αναφοράς καθορίζεται στο κεφάλαιο III.

4. Απορρόφηση πιέσεως

Η απορρόφηση πιέσεως ενός μετρητού αερίου είναι η διαφορά μεταξύ των μετρουμένων πιέσεων στην είσοδο και στην έξοδο του μετρητού κατά τη ροή ενός αερίου.

5. Σταθερά των χειριστηρίων εξόδου

Η σταθερά ενός χειριστηρίου εξόδου είναι η τιμή του όγκου ο οποίος αντιπροσωπεύεται από μία πλήρη περιστροφή του άξονος αυτού του χειριστηρίου. Αυτή η τιμή προσδιορίζεται δι' υπολογισμού, πολλαπλασιάζοντας την τιμή του όγκου ο οποίος αντιπροσωπεύεται από μία πλήρη περιστροφή του ρυθμιστικού στοιχείου με τη σχέση μεταδόσεως της διατάξεως ενδείξεως προς αυτόν τον άξονα.

Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΟΓΚΟΥ ΑΕΡΙΩΝ

1. Γενικότητες

1.1. Το κεφάλαιο I του παρόντος παραρτήματος καθορίζει τις γενικές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να πληρούν όλοι οι μετρητές όγκου αερίων οι συμπεριλαμβανόμενοι στο πρώτο άρθρο της παρούσης οδηγίας.

1.2. Τα κεφάλαια II και III του παρόντος παραρτήματος καθορίζουν τις ειδικές προδιαγραφές τις σχετικές με τους εν λόγω μετρητές.

2. Κατασκευή

2.1. Υλικά

Οι μετρητές πρέπει να κατασκευάζονται από στερεά υλικά έχοντα μικρές εσωτερικές τάσεις, ολίγον αλλοιούμενα δια γηράνσεως και ικανοποιητικώς ανθεκτικά στη διάβρωση και στις προσβολές από διάφορα αέρια τα οποία συνήθως διοχετεύονται καθώς και από τις ενδεχόμενες συμπυκνώσεις τους.

2.2. Στεγανότης των μετρητών

Οι μετρητές οφείλουν να είναι στεγανοί στη μέγιστη πίεση λειτουργίας.

2.3. Προστασία κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων

Οι μετρητές πρέπει να κατασκευάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε, κάθε παρέμβαση ικανή να επηρεάσει την ακρίβεια της μετρήσεως, να είναι αδύνατη χωρίς ζημία των σφραγίδων ελέγχου ή των σφραγισμάτων ασφαλείας.

2.4. Φορά της εκροής αερίου

Επί των μετρητών των οποίων η διάταξη ενδείξεως δεν κινείται κατά τη θετική φορά παρά μόνο κατά μία φορά εκροής του αερίου, αυτή η φορά πρέπει να δεικνύεται δι' ενός βέλους.

Αυτό το βέλος δεν απαιτείται εάν η φορά εκροής αερίου επιβάλλεται εκ κατασκευής.

2.5. Μετρολογικές ιδιότητες

Σε μία παροχή ίση με Qmax ένας μετρητής πρέπει να δύναται να λειτουργήσει κατά τρόπον συνεχή κατά τη διάρκεια του χρόνου του προσδιοριζομένου στα κεφάλαια II και III χωρίς οι μεταβολές των μετρολογικών ιδιοτήτων του να υπερβαίνουν τα όρια τα καθοριζόμενα στα κεφάλαια αυτά.

3. Πρόσθετες συσκευές

3.1. Οι μετρητές δύνανται να είναι εφοδιασμένοι με πρόσθετες συσκευές (διορθώσεως, καταγραφής, συμπληρωματικής ενδείξεως κλπ.).

Η προσθήκη τους υπόκειται στην διαδικασία εγκρίσεως προτύπου ΕΟΚ.

3.2. Οι μετρητές δύνανται να είναι εφοδιασμένοι με ρυθμιστές εξόδου για να κινήσουν μία ανεξάρτητη συσκευή ενδείξεως, μία συσκευή προπληρωμής ή κάθε άλλη συμπληρωματική ή πρόσθετη συσκευή.

3.2.1. Όταν αυτοί οι ρυθμιστές δεν χρησιμοποιούνται, το ελεύθερο εξωτερικό στόμιο εξαγωγής πρέπει να προστατεύεται δι' ενός πώματος ή δι' ενός αναλόγου εξαρτήματος το οποίο δύναται να σφραγίζεται.

3.2.2. Στην περίπτωση κατά την οποία αυτό το στόμιο είναι ένας άξων αυτός πρέπει να φέρει την ένδειξη της τιμής της σταθεράς τoυ υπό τον τύπο "1rev. ...m3" (ή dm3).

3.3. Οι μετρητές δύνανται να εφοδιασθούν με ενσωματωμένες παλμογεννήτριες. Τα στόμια εξαγωγής αυτών των παλμογεννητριών πρέπει να φέρουν την ένδειξη της τιμής της αντιστοιχούσης σε μία ώθηση υπό τη μορφή "1 ώθηση ... m3" (ή dm3).

4. Ενδείξεις

4.1. Κάθε μετρητής πρέπει να φέρει συγκεντρωμένες είτε επί της πλακός της διατάξεως ενδείξεως, είτε επί ειδικής πλακός σημάνσεως τις ακόλουθες ενδείξεις:

α) τον χαρακτηριστικό αριθμό της εγκρίσεως προτύπου του μετρητού-

β) τις σφραγίδες αναγνωρίσεως του κατασκευαστού ή την εμπορική επωνυμία του-

γ) τον αριθμό του μετρητού και τη χρονολογία κατασκευής του-

δ) προσδιορισμό κατηγορίας του μετρητού: ο προσδιορισμός αυτός έχει την μορφή του κεφαλαίου γράμματος G, ακολουθουμένου από τον αριθμό ο οποίος καθορίζεται στα κεφάλαια II και III-

ε) τη μέγιστη παροχή του μετρητού υπό τον τύπο: Qmax =... m3/h-

ζ) την ελάχιστη παροχή υπό τον τύπο: Qmin =... m3/h (ή dm3/h)-

η) τη μέγιστη πίεση λειτουργίας υπό τον τύπο: Pmax =... MN/m2(ή N/m2) ή Pmax =... bar(ή... mbar)-

θ) για τους ογκομετρικούς μετρητές, την ονομαστική τιμή του κυκλικού όγκου υπό τον τύπο V =... m3 (ή dm3).

Αυτές οι ενδείξεις πρέπει να είναι απευθείας ορατές, ευανάγνωστες και ανεξίτηλες υπό τις συνήθεις συνθήκες χρήσεως των μετρητών.

4.2. Η μετρολογική υπηρεσία η οποία χορηγεί την έγκριση προτύπου μπορεί να καθορίσει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η φύση του αερίου πρέπει να εμφαίνεται στις ενδείξεις.

4.3. Ο μετρητής δύναται επί πλέον να φέρει το εμπορικό σήμα, ένα ειδικό αριθμό σειράς, το όνομα του διανομέως αερίου, μία σφραγίδα συμφωνίας προς ένα ευρωπαϊκό πρότυπο και μία ένδειξη σχετική με τις πραγματοποιηθείσες επισκευές. Εκτός ειδικής εξουσιοδότησης, κάθε άλλη ένδειξη ή αναγραφή απαγορεύεται.

5. Διατάξεις ενδείξεων και στοιχείο ελέγχου

5.1. Διατάξεις ενδείξεων

5.1.1. Οι διατάξεις ενδείξεων πρέπει να αποτελούνται από τροχίσκους. Εν τούτοις το τελευταίο στοιχείο μπορεί να εξαιρεθεί του κανόνος αυτού. Οι τροχίσκοι πρέπει να είναι αριθμημένοι σε κυβικά μέτρα ή σε δεκαδικά πολλαπλάσια ή υποπολλαπλάσια του κυβικού μέτρου. Επί της πλακός της διατάξεως ενδείξεως πρέπει να εμφαίνεται το σύμβολο "m3".

5.1.1.1. Οι τροχίσκοι οι προοριζόμενοι να δεικνύουν τα δεκαδικά υποπολλαπλάσια του κυβικού μέτρου, εάν υπάρχουν, πρέπει να διακρίνονται καθαρά από τους άλλους τροχίσκους και να διαχωρίζονται από αυτούς με ένα ευδιάκριτο κόμμα.

5.1.1.2. Στην περίπτωση κατά την οποία ο τελευταίος τροχίσκος είναι αριθμημένος δι' ενός δεκαδικού πολλαπλάσιου του κυβικού μέτρου, επί της πλακός της διατάξεως ενδείξεως πρέπει να αναγράφεται:

α) είτε ένα (ή δύο, ή τρία κλπ.) σταθερό μηδενικό μετά τον τελευταίο τροχίσκο-

β) είτε η ένδειξη "x IO" (ή "x 100" ή "x 1 000" κλπ.) κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ανάγνωση να γίνεται πάντα σε m3.

5.1.2. Η διάταξη ενδείξεως πρέπει να έχει αρκετούς αριθμημένους τροχίσκους για να δύναται να δεικνύει κατά προσέγγιση μιας μονάδας του τελευταίου τροχίσκου, τον όγκο τον παρεχόμενο κατά την διάρκεια λειτουργίας χιλίων ωρών στη μέγιστη παροχή.

5.2. Στοιχείο ελέγχου

5.2.1. Οι μετρητές πρέπει να έχουν σχεδιασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο έλεγχος να μπορεί να πραγματοποιείται με μία ικανοποιητική ακρίβεια.

Γι' αυτό το σκοπό πρέπει να φέρουν εκ κατασκευής είτε ένα κατάλληλο στοιχείο ελέγχου, είτε διατάξεις επιτρέπουσες τη προσθήκη ενός κινητού στοιχείου ελέγχου.

5.2.2. Το κατάλληλο στοιχείο ελέγχου στο μετρητή μπορεί να συνίσταται από το τελευταίο στοιχείο της διατάξεως ενδείξεως με ένα εκ των δύο ακολούθων τύπων:

α) έναν τροχίσκο συνεχώς κινούμενον φέρων μία αριθμημένη κλίμακα-

β) ένα δείκτη μετατοπιζόμενο μπροστά από μία σταθερή πλάκα που φέρει μία αριθμημένη κλίμακα ή ένα δίσκο εφοδιασμένο με μία αριθμημένη κλίμακα μετατοπιζομένη μπροστά από ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

5.2.3. Επί των αριθμημένων κλιμάκων των στοιχείων ελέγχου η μονάδα αριθμήσεως πρέπει να σημειώνεται κατά εμφανή και αναμφίβολο τρόπο σε κυβικά μέτρα ή δεκαδικά υποπολλαπλάσια του κυβικού μέτρου. Η αρχή της κλίμακος πρέπει να φέρει τον αριθμό μηδέν.

5.2.3.1. Το διάστημα εκάστης υποδιαιρέσεως, πρέπει να είναι σταθερό για όλη την κλίμακα και όχι κατώτερο του 1 χιλιοστομέτρου.

5.2.3.2. Η τιμή εκάστης υποδιαρέσεως της κλίμακος πρέπει να είναι του τύπου 1 x 10n, 2 x 10n ή 5 x 10n m3, όπου n είναι ένας ακέραιος αριθμός, θετικός, αρνητικός ή μηδέν.

5.2.3.3. Οι χαράξεις υποδιαιρέσεων της κλίμακος πρέπει να είναι λεπτές και ομοιόμορφα χαραγμένες. Στην περίπτωση κατά την οποία η τιμή της υποδιαιρέσεως της κλίμακος είναι του τύπου 1 x 10n ή 2 x 10n m3, όλες οι χαράξεις τάξεως πολλαπλασίας του πέντε και στην περίπτωση κατά την οποία η τιμή της υποδιαιρέσεως της κλίμακος είναι του τύπου 5 x 10n m3, όλες οι χαράξεις τάξεως πολλαπλασίας του δύο πρέπει να διακρίνονται δι' ενός μεγαλυτέρου μήκους.

5.2.4. Ο δείκτης ή το σταθερό σημείο αναφοράς πρέπει να είναι ικανοποιητικώς λεπτά ώστε να επιτρέπουν ανάγνωση ασφαλή και εύκολη.

5.3. Διάμετροι των τροχίσκων και των πλακών (καντράν)

Η διάμετρος των τροχίσκων πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 mm.

Η διάμετρος των αριθμημένων κλιμάκων των προβλεπομένων στο σημείο IB 5.2.2 β) πρέπει να είναι τουλάχιστον 32 mm.

5.4. Ανάγνωση της διατάξεως ενδείξεως

Η διάταξη ενδείξεως πρέπει να έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τηρείται η αρχή της αναγνώσεως δι' απλής παραθέσεως.

5.5. Διαδοχή των αριθμών

Η διαδοχή μίας μονάδας, ενός ψηφίου οιασδήποτε τάξεως πρέπει να γίνεται πλήρως ενώ ο αριθμός της αμέσως κατωτέρας τάξεως περιγράφει το τελευταίο δέκατο της διαδρομής του.

5.6. Αποσυναρμολόγηση της διατάξεως ενδείξεως

Οι μετρητές πρέπει να είναι κατασκευασμένοι κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατόν η συσκευή ενδείξεως να αποσυναρμολογείται ευκόλως κατά τον έλεγχο.

6. Μέγιστα ανεκτά σφάλματα

6.1. Τα σφάλματα μετρήσεως εκφράζονται δια της διαφοράς μεταξύ του αναγραφομένου όγκου και του όγκου ο οποίος έχει πραγματικώς διέλθει από το μετρητή, αναγομένης επί τοις εκατόν επί αυτού του τελευταίου όγκου.

6.2. Αυτά τα σφάλματα αναφέρονται στη μέτρηση όγκων αέρος οι οποίοι έχουν πυκνότητα αναφοράς 1,2 kg/m3. Υπό κανονικές ατμοσφαιρικές συνθήκες δύνανται να θεωρηθεί ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας ενός εργαστηρίου ελέγχου πληροί αυτή την προϋπόθεση.

6.3. Τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα καθορίζονται στα κεφάλαια II και III και ισχύουν για τις επιτρεπόμενες φορές εκροής.

7. Απορρόφηση πιέσεως

7.1. Μέγιστες ανεκτές τιμές

Οι μέγιστες ανεκτές τιμές απορροφήσεως πιέσεως καθορίζονται στα κεφάλαια II και III.

8. Εναπόθεση των σφραγίδων ελέγχου και σφραγίσματος

8.1. Πεδίο εφαρμογής

Η εναπόθεση σφραγίδων ελέγχου και σφραγίσματος ΕΟΚ επί ενός μετρητού αερίου πιστοποιεί αποκλειστικώς ότι αυτός ο μετρητής πληροί τις διατάξεις της παρούσης οδηγίας.

8.2. Θέση

8.2.1. Οι θέσεις των σφραγίδων πρέπει να εκλέγονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε μία αποσυναρμολόγηση του σφραγισμένου μέρους δια μίας εξ αυτών των σφραγίδων να προξενεί την καταστροφή της σφραγίδας αυτής.

8.2.2. Εφόσον οι επιγραφές οι προβλεπόμενες στο σημείο IB 4.1 εναποτίθενται επί ειδικής πλακός σημάνσεως, η μία των σφραγίδων πρέπει να τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταστρέφεται εάν η ειδική πλάκα ανασηκώνεται. Ο σκοπός είναι η παρεμπόδιση της μετακινήσεως αυτής της πλακός.

8.2.3. Πρέπει να προβλέπονται τοποθεσίες για τις σφραγίδες ελέγχου ή σφραγίσματος:

α) επί όλων των πλακιδίων τα οποία φέρουν ένδειξη προδιαγραφόμενη υπό του παρόντος παραρτήματος-

β) επί όλων των μερών του περιβλήματος, τα οποία δεν δύνανται να προφυλαχθούν άλλως κατά των παρεμβάσεων των δυναμένων να επηρεάσουν την ακρίβεια της μετρήσεως.

9. Έγκριση προτύπου ΕΟΚ και αρχικός έλεγχος ΕΟΚ

9.1. Έγκριση προτύπου ΕΟΚ

9.1.1. Η αίτηση εγκρίσεως ενός προτύπου μετρητού πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα κατωτέρω έγγραφα τα συνοδεύοντα το προτεινόμενο πρότυπο:

- περιγραφή του μετρητού του οποίου αιτείται η έγκριση,

- σχεδιάγραμμα προοπτικό ή μία φωτογραφία αυτού του μετρητού,

- πλήρες σχέδιο συναρμολογήσεως του μετρητού εν συνόλω, εάν είναι αναγκαίο, αποτελούμενο από λεπτομερή σχέδια κατασκευής,

- ονοματολογία των συστατικών στοιχείων και λοιπές ενδείξεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες από την αρμόδια μετρολογική υπηρεσία,

- σχέδιο δεικνύον τις θέσεις των σφραγίδων ελέγχου και των σφραγίδων σφραγίσματος,

- δήλωση καθορίζουσα ότι οι μετρητές οι οποίοι θα κατασκευασθούν συμφώνως με το πρότυπο θα ανταποκρίνονται στις κανονιστικές διατάξεις ασφαλείας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μέγιστη πίεση λειτουργίας τη δεικνυομένη επί της πλακός σημάνσεως.

9.2. Αρχικός έλεγχος ΕΟΚ

9.2.1. Οι μετρητές που υποβάλλονται στον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ πρέπει να ευρίσκονται σε κατάσταση λειτουργίας. Εάν οι μετρητές πρέπει να χρησιμοποιούνται με πρόσθετες συσκευές ενεργοποιούμενες δια των χειριστηρίων εξόδου, αυτές οι συσκευές πρέπει να είναι ήδη συναρμολογημένες κατά τον έλεγχο εκτός εάν μία μεταγενέστερη προσθήκη μετά τον έλεγχο είναι σαφώς επιτρεπτή.

10. Σφραγίδες ελέγχου και σφραγίσματος

Οι μετρητές οι έχοντες υποστεί με επιτυχία τις δοκιμασίες του ελέγχου:

- εφοδιάζονται με τη σφραγίδα ελέγχου,

- λαμβάνουν τις σφραγίδες σφραγίσματος στις προβλεπόμενες θέσεις για να προστατεύσουν ορισμένα όργανα από εξωτερικούς χειρισμούς οι οποίοι δύνανται να μεταβάλουν τα χαρακτηριστικά του μετρητού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΟΓΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ 1. Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται, από συμφώνου με τις προδιαγραφές του κεφαλαίου I, στους μετρητές αερίων στους οποίους η μέτρηση του παρεχομένου αερίου πραγματοποιείται μέσω θαλάμων μετρήσεως με μεταβλητά τοιχώματα.

2. Περιοχή του φορτίου και χαρακτηρισμός.

2.1. Οι επιτρεπόμενες τιμές των μεγίστων παροχών και τα ανώτατα όρια των αντιστοίχων ελαχίστων παροχών, καθώς και οι ελάχιστες τιμές των κυκλικών όγκων δίδονται στον κατωτέρω πίνακα εν συσχετισμώ με την κατηγορία (G) των μετρητών:

"" ID="1">1,6> ID="2">2,5> ID="3">0,016> ID="4">0,7"> ID="1">2,5> ID="2">4> ID="3">0,025> ID="4">1,2"> ID="1">4> ID="2">6> ID="3">0,040> ID="4">2,0"> ID="1">6> ID="2">10> ID="3">0,060> ID="4">3,5"> ID="1">10> ID="2">16> ID="3">0,100> ID="4">6,5"> ID="1">16> ID="2">25> ID="3">0,160> ID="4">10"> ID="1">25> ID="2">40> ID="3">0,250> ID="4">18"> ID="1">40> ID="2">65> ID="3">0,400> ID="4">30"> ID="1">65> ID="2">100> ID="3">0,650> ID="4">55"> ID="1">100> ID="2">160> ID="3">1,000> ID="4">100"> ID="1">160> ID="2">250> ID="3">1,600> ID="4">200"> ID="1">250> ID="2">400> ID="3">2,500> ID="4">400"> ID="1">400> ID="2">650> ID="3">4,000> ID="4">900"> ID="1">650> ID="2">1 000> ID="3">6,500> ID="4">2 000">

2.2. Εάν για ένα τύπο μετρητού η τιμή της Qmin είναι κατώτερη από τον αριθμό τον αναφερόμενο στον πίνακα του σημείου II 2.1, η αριθμητική τιμή αυτής της Qmin πρέπει να εκφράζεται δι' ενός αριθμού της στήλης 3 αυτού του πίνακος ή δι' ενός δεκαδικού υποπολλαπλασίου αυτού του αριθμού.

2.3. Οι μετρητές οι έχοντες ένα κυκλικό όγκο κατώτερο από την τιμή την αναφερομένη στον πίνακα του σημείου II 2.1, μπορούν να εγκριθούν αρκεί το πρότυπο αυτών των μετρητών να πληροί τις απαιτήσεις της δοκιμής ανθεκτικότητος της αναφερομένης για το λόγο αυτό στο σημείο II 7.2.5.

3. Λεπτομέρειες κατασκευής

3.1. Για καθένα από τους μετρητές, η διαφορά μεταξύ της υπολογιζομένης τιμής του κυκλικού όγκου V και της τιμής αυτού του όγκου της αναφερομένης επί του μετρητού, δεν δύναται να είναι ανώτερη από το 5 % αυτής της τελευταίας τιμής.

3.2. Οι μετρητές G 1,6 έως G 6 συμπεριλαμβανομένου, δύνανται να είναι εφοδιασμένοι με μία συσκευή εμποδίζουσα τη λειτουργία της συσκευής μετρήσεως όταν το αέριο εκρέει κατά μία μη επιτρεπομένη φορά.

4. Στοιχείο ελέγχου

4.1. Για τους μετρητές G 1,6 έως G 6 συμπεριλαμβανομένου, το στοιχείον ελέγχου κατασκευάζεται όπως αναφέρεται στο σημείο I B 5.2.2 Για τους μετρητές G 10 έως G 650 συμπεριλαμβανομένου, το στοιχείο ελέγχου είναι:

- είτε κατασκευασμένο όπως αναγράφεταιι στο σημείο I B 5.2.2,

- είτε κινητό.

4.2. Όταν το στοιχείο ελέγχου κατασκευάζεται όπως αναφέρεται στο σημείο I B 5.2.2 η τιμή της υποδιαιρέσεως του στοιχείου ελέγχου και η αρίθμηση πρέπει να ανταποκρίνονται στις διατάξεις του κατωτέρω πίνακος.

"" ID="1">G 1,6 έως G 6 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">0,2 dm3> ID="3">1 dm3"> ID="1">G 10 έως G 65 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">2 dm3> ID="3">10 dm3"> ID="1">G 100 έως G 650 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">20 dm3> ID="3">100dm3">

4.3. Για τους μετρητές των οποίων το στοιχείο ελέγχου έχει κατασκευασθεί όπως αναφέρεται στο σημείο I B 5.2.2 η τυπική απόκλιση μίας σειράς τουλάχιστον 30 διαδοχικών μετρήσεων, πραγματοποιουμένων σε μία παροχή της τάξεως των 0,1 Qmax και υπό τις ίδιες συνθήκες, ενός όγκου αερίου καθοριζομένου κατωτέρω, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τιμές τις αναφερόμενες στον κατωτέρω πίνακα.

"" ID="1">G 1,6 έως G 4 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">20 V> ID="3">0,2 dm3"> ID="1">G 6> ID="2">10 V> ID="3">0,2dm3"> ID="1">G 10 έως G 65 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">10 V> ID="3">2 dm3"> ID="1">G 100 έως G 650> ID="2">5 V> ID="3">20 dm3">

5. Μέγιστα ανεκτά σφάλματα

5.1. Γενικές διατάξεις

5.1.1. Τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα κατά μέγιστον και κατά ελάχιστον δίδονται στον κατωτέρω πίνακα:

"" ID="1">Qmin Q < 2 Qmin> ID="2">3 %"> ID="1">2 Qmin Q Qmax> ID="2">2 %.">

5.1.2. Κατά τον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ, τα σφάλματα ενός μετρητού για τις παροχές Q, περιεχομένων μεταξύ του 2 Qmin και Qmax δεν δύνανται όλα να υπερβαίνουν το 1 %, εάν είναι όλα του ιδίου σήματος.

6. Απορρόφηση πιέσεως

6.1. Ολική απορρόφηση πιέσεως

Η ολική απορρόφηση πιέσεως κατά τη ροή αέρος πυκνότητος 1,2 kg/m3 σε μία παροχή ίση με Qmax δεν πρέπει να υπερβαίνει κατά μέσο όρο:

"" ID="1">G 1,6 έως G 10 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">200> ID="3">2"> ID="1">G 16 έως G 40 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">300> ID="3">3"> ID="1">G 65 έως G 650 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">400> ID="3">4">

6.2. Μηχανική απορρόφηση πιέσεως

Η μηχανική απορρόφηση πιέσεως, απορρόφηση πιέσεως, κατά την εκροή αέρος πυκνότητος 1,2 kg/m3 σε μία παροχή συμπεριλαμβανομένη μεταξύ της Qmin και 2 Qmin, δεν πρέπει να υπερβαίνει:

"" ID="1">G 1,6 έως G 40 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">60> ID="3">0,6"> ID="1">G 65 έως G 650 συμπεριλαμβανομένου> ID="2">100> ID="3">1,0">

Οι ανωτέρω τιμές αναφέρονται στα μέγιστα της μηχανικής απορροφήσεως πιέσεως.

6.3. Ειδική διάταξη

Για τους μετρητές των οποίων η πίεση λειτουργίας είναι ανώτερη από 0,1 MN/m2(1bar) εφαρμόζονται οι διατάξεις του σημείου II 6.2 οι σχετικές με την μηχανική απορρόφηση πιέσεως μη λαμβανομένης υπόψη της ολικής απορροφήσεως πιέσεως της προβλεπομένης στο σημείο 6.1 αυτών των μετρητών.

7. Έγκριση προτύπου ΕΟΚ

7.1. Επί πλέον του υποδείγματος του προτύπου, ο αιτών πρέπει να θέσει αρχικώς στη διάθεση της αρμοδίας υπηρεσίας δύο έως έξι δείγματα μετρητών κατασκευασμένων σύμφωνα με το πρότυπο.

Ο αριθμός διανέμεται κατόπιν αιτήσεως της αρμοδίας υπηρεσίας, επί περισσοτέρων τιμών G εάν η αίτηση εγκρίσεως αφορά σε μετρητές διαφόρου τιμής.

Σύμφωνα με την εξέλιξη των δοκιμών, δύνανται να απαιτηθούν συμπληρωματικά δείγματα μετρητών.

7.1.1. Δύναται να γίνει αποδεκτή παρέκκλιση αυτής της διατάξεως υπό την έννοια του ότι οι μετρητές-δείγματα θα δύνανται να τεθούν μεταγενεστέρως στη διάθεση της αρμοδίας υπηρεσίας.

Εν τούτοις, η απόφαση εγκρίσεως προτύπου δεν δίδεται παρά αφού τα δείγματα αυτά έχουν πλήρως εξετασθεί.

7.1.2. Οι μετρητές-δείγματα παραμένουν στην κυριότητα του αιτούντος και του αποδίδονται, αφού παραχωρηθεί η έγκριση του προτύπου.

7.2. Εξέταση

7.2.1. Το πρότυπο και οι μετρητές-δείγματα πρέπει να πληρούν τις διατάξεις του κεφαλαίου I και των σημείων 2, 3, 4, 5 και 6 του παρόντος κεφαλαίου.

7.2.2. Εξάλλου, στην περιοχή παροχής η απόκλιση μεταξύ του μεγίστου και του ελαχίστου των σφαλμάτων ανάλογα με την παροχή Q δεν πρέπει να είναι ανώτερη του 3% για καθένα από τους μετρητές.

7.2.3. Το πρότυπο και τα δείγματά του υποβάλλονται σε μία δοκιμή ανθεκτικότητος. Αυτή η δοκιμή πραγματοποιείται:

7.2.3.1. Για τους μετρητές G 1,6 έως G 10 συμπεριλαμβανομένου: στη μεγίστη παροχή των μετρητών και με αέρα. Εν τούτοις, για τους μετρητές επί της πλακός σημάνσεως των οποίων δεικνύεται η φύση του προς μέτρηση αερίου, η δοκιμή δύναται να πραγματοποιηθεί ολικώς ή μερικώς με το δεικνυόμενο αέριο.

7.2.3.2. Για τους μετρητές G 16 έως G 650 συμπεριλαμβανομένου: όσον είναι δυνατόν στη μεγίστη παροχή των μετρητών και με αέρα ή με αέριο.

7.2.4. Η διάρκεια της δοκιμής ανθεκτικότητος για τους μετρητές των οποίων ο κυκλικός όγκος είναι ίσος ή ανώτερος από τις τιμές τις αναφερόμενες στον πίνακα του σημείου II 2.1 είναι:

7.2.4.1. Για τους μετρητές G 1,6 έως G 10 συμπεριλαμβανομένου: 1000 ώρες. Η δοκιμή δύναται να διακοπεί, εν τούτοις αυτή πρέπει να τελειώσει εντός εξήκοντα ημερών.

7.2.4.2. Για τους μετρητές G 16 έως G 650 συμπεριλαμβανομένων: μέχρις ότου κάθε μετρητής μετρά έναν όγκο αέρος ή αερίου αντιστοιχούντα σε μία λειτουργία 1000 ωρών στη μεγίστη παροχή του μετρητού. Η δοκιμή πρέπει να τελειώσει εντός έξι μηνών.

7.2.5. Για τους μετρητές των οποίων ο κυκλικός όγκος είναι κατώτερος από τις τιμές τις αναφερόμενες στον πίνακα του σημείου II 2.1 η διάρκεια της δοκιμής ανθεκτικότητος πρέπει να είναι 2 000 ώρες και να διενεργείται σε ένα αριθμό συσκευών ανώτερο από εκείνον ο οποίος προβλέπεται στο σημείο II 7.1, αναλόγως με την κατηγορία του εξεταζομένου μετρητού και με τα γενικά χαρακτηριστικά του.

7.2.6. Μετά την δοκιμή ανθεκτικότητος οι μετρητές πρέπει να πληρούν τις κατωτέρω απαιτήσεις:

α) στην περιοχή παροχής η απόκλιση μεταξύ του μεγίστου και του ελαχίστου των σφαλμάτων εν συναρτήσει προς την παροχή Q δεν πρέπει να είναι ανώτερη για καθένα από τους μετρητές από 4%-

β) κανένα σημείο της καμπύλης σφαλμάτων δεν δύναται να είναι πλέον του 1,5% ανώτερο από το αρχικό μέγιστο ή κατώτερο από το αρχικό ελάχιστο της καμπύλης σφαλμάτων-

γ) η μηχανική απορρόφηση πιέσεως δεν πρέπει να έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 Ν/m2 (0,2 mbar)-

δ) για τους μετρητές των οποίων η πίεση λειτουργίας είναι ανώτερη του 0,1 ΜN/m2 (1 bar) η απόκλιση μεταξύ του σφάλματος κατά την παροχή 1/2Qmax και του σφάλματος κατά την παροχή Qmax δεν πρέπει να έχει αυξηθεί πλέον του 1 %.

7.3. Τροποποίηση ενός ήδη εγκεκριμένου προτύπου

Εάν η αίτηση εγκρίσεως αφορά τροποποίηση ενός ήδη εγκεκριμένου προτύπου, η μετρολογική υπηρεσία η οποία ενέκρινε το αρχικό πρότυπο αποφασίζει, ανάλογα με το χαρακτήρα της τροποποιήσεως, εάν και εις ποίον μέτρον εφαρμόζονται οι διατάξεις των σημείων 7.1, 7.2.3, 7.2.4 και 7.2.5 του παρόντος κεφαλαίου.

8. Αρχικός έλεγχος ΕΟΚ

8.1. Δοκιμή ακριβείας

Μετρητής θεωρείται ότι πληροί τις προδιαγραφές τις αφορώσες τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα, εάν αυτά συμφωνούν με τις κατωτέρω παροχές:

α) σε μία παροχή συμπεριλαμβανομένη μεταξύ Qmin και 2 Qmin-

β) σε μία παροχή της τάξεως του Qmax-

γ) στην παροχή Qmax-

δ) στην παροχή Qmax για του μετρητές των οποίων η πίεση λειτουργίας είναι ανώτερη του 0,1 MN/m2 (1bar).

Εάν η δοκιμή πραγματοποιείται υπό άλλες συνθήκες, αυτές πρέπει να εξασφαλίζουν το αυτό αποτέλεσμα (με το αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε) εκ των ανωτέρω αναφερομένων ελέγχων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΦΟΡΩΣΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΔΙΑ ΑΕΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΥ 1. Πεδίο εφαρμογής

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται από συμφώνου με τις προδιαγραφές του κεφαλαίου I, στους:

1.1. Μετρητές αερίου δια περιστροφικών εμβόλων

- στους οποίους η μέτρηση του παρεχομένου αερίου πραγματοποιείται μέσω θαλάμων μετρήσεως με περιστροφικά τοιχώματα.

1.2. Μετρητές αερίου δι' αεροστροβίλων

- στους οποίους η ροή του αερίου θέτει σε κίνηση ένα τροχό αεροστροβίλου και των οποίων ο αριθμός στροφών του τροχού αντιπροσωπεύει τον όγκο του παρεχομένου αερίου.

2. Περιοχή παροχής

2.1. Οι μετρητές αερίου πρέπει να έχουν μία από τις περιοχές παροχής η οποία να προκύπτει από τον κατωτέρω πίνακα εν συναρτήσει προς την κατηγορία G του μετρητού:

"" ID="1">40> ID="2">65> ID="3">13> ID="4">6> ID="5">3"> ID="1">65> ID="2">100> ID="3">20> ID="4">10> ID="5">5"> ID="1">100> ID="2">160> ID="3">32> ID="4">16> ID="5">8"> ID="1">160> ID="2">250> ID="3">50> ID="4">25> ID="5">13"> ID="1">250> ID="2">400> ID="3">80> ID="4">40> ID="5">20"> ID="1">400> ID="2">650> ID="3">130> ID="4">65> ID="5">32"> ID="1">650> ID="2">1 000> ID="3">200> ID="4">100> ID="5">50"> ID="1">1 000> ID="2">1 600> ID="3">320> ID="4">160> ID="5">80">

και τα δεκαδικά πολλαπλάσια των πέντε τελευταίων σειρών.

3. Λεπτομέρειες κατασκευής

3.1. Μετρητές δια περιστροφικών εμβόλων

3.1.1. Οι μετρητές πρέπει να φέρουν στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής του αερίου μία υποδοχή στατικής πιέσεως διαμέτρου από 3 έως 5 χιλιοστά επιτρεπούσης τη μέτρηση της απωλείας της πιέσεως. Η μετρουμένη πίεση στην αρχή της διαδρομής αποτελεί την πίεση αναφοράς.

3.1.2. Οι μετρητές δύνανται να φέρουν μία χειροκίνητη διάταξη επιτρέπουσα την περιστροφή των εμβόλων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του μετρητού.

3.1.3. Οι τριβείς (κουζινέτα) των αξόνων των περιστροφικών εμβόλων των μετρητών κατηγορίας G 160 και πέρα δύνανται να κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να δύνανται να είναι προσιτοί χωρίς να αλλοιώνονται οι σφραγίδες προστασίας.

3.2. Μετρητές δια αεροστροβίλου

3.2.1. Οι μετρητές πρέπει να φέρουν υποδοχή στατικής πιέσεως επιτρέπουσα να προσδιορισθεί, εφόσον συντρέχει περίπτωση κατ' έμμεσο τρόπο, η πίεση αμέσως στην αρχή διαδρομής του τροχού του αεροστροβίλου ως πίεση αναφοράς.

3.2.1.1. Εάν υπάρχει διάταξη στραγγαλισμού του αερίου εκροής στην αρχή της διαδρομής εκ του τροχού του αεροστροβίλου, οι μετρητές δύνανται να φέρουν, εκτός της υποδοχής πιέσεως της απαιτουμένης στο σημείο III 3.2.1, μία άλλη υποδοχή πιέσεως, αμέσως πριν από αυτό το στραγγαλιστήρα, επιτρέπουσα να μετρηθεί με την υποδοχή της πιέσεως τη σύμφωνο προς το σημείο III 3.2.1, η διαφορά της πιέσεως στην διάταξη στραγγαλισμού.

3.3. Υποδοχές πιέσεως

3.3.1. Οι υποδοχές πιέσεως πρέπει να είναι εφοδιασμένες με διάταξη κλεισίματος.

3.3.2. Η υποδοχή πιέσεως για την πίεση αναφοράς πρέπει να φέρει κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο την ένδειξη "pr" η δε άλλη υποδοχή πιέσεως την ένδειξη "p".

4. Στοιχείο ελέγχου

"" ID="1">4.1. Στην εφαρμογή των διατάξεων του σημείου IB 5.2.2 α) και β), η μεγίστη τιμή της υποδιαιρέσεως του στοιχείου ελέγχου πρέπει να είναι:" ID="1">για τις κατηγορίες G 40 και G 65> ID="2">0,002 m3"> ID="1">για τις κατηγορίες τις μεταξύ των τιμών G 100 και G 650 συμπεριλαμβανομένης> ID="2">0,2 m3"> ID="1">για τις κατηγορίες τις μεταξύ των τιμών G 1 000 και G 6 500 συμπεριλαμβανομένης> ID="2">0,2 m3"> ID="1">και για τις κατηγορίες G 10 000 και πέραν> ID="2">2,0 m3"" ID="1">4.2. Η κλίμαξ του στοιχείου ελέγχου πρέπει να αριθμείται:" ID="1">για τις κατηγορίες G 40 και G 65 ανά> ID="2">0,01 m3"> ID="1">για τις κατηγορίες μεταξύ των τιμών G 100 και G 650 συμπεριλαμβανομένης ανά> ID="2">0,1 m3"> ID="1">για τις κατηγορίες μεταξύ των τιμών G 1 000 και G 6 500 συμπεριλαμβανομένης ανά> ID="2">1,0 m3"> ID="1">για τις κατηγορίες G 10 000 και πέρα ανά> ID="2">10,0 m3""

5. Μέγιστα ανεκτά σφάλματα

5.1. Τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα πλέον ή έλαττον δίδονται στον κατωτέρω πίνακα:

"" ID="1">Qmin Q < 0,2 Qmax> ID="2">2 %"> ID="1">0,2 Qmax Q Qmax> ID="2">1 %">

5.2. Τα σφάλματα δεν πρέπει όλα να υπερβαίνουν το ήμισυ των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων εάν έχουν όλα το ίδιο σημείο.

6. Έγκριση προτύπου ΕΟΚ

6.1. Εκτός του υποδείγματος του προτύπου, ο αιτών πρέπει να θέσει αρχικώς στη διάθεση της αρμοδίας υπηρεσίας δύο έως έξι δείγματα μετρητών κατασκευασμένα συμφώνως με τα πρότυπα. Αυτός ο αριθμός διανέμεται κατόπιν αιτήσεως της αρμοδίας υπηρεσίας, επί περισσοτέρων τιμών του G εάν η αίτηση εγκρίσεως αφορά μετρητές διαφόρου τιμής. Αναλόγως με την εξέλιξη των δοκιμών μπορούν να απαιτηθούν συμπληρωματικά δείγματα μετρητών.

6.1.1. Μία παρέκκλιση αυτής της διατάξεως δύναται να επιτραπεί υπό την έννοια του ότι οι μετρητές δείγματα θα δύνανται να τεθούν μεταγενεστέρως στη διάθεση της αρμοδίας υπηρεσίας. Εν τούτοις η απόφαση εγκρίσεως του προτύπου δεν δίδεται παρά αφού τα δείγματα αυτά έχουν πλήρως εξετασθεί.

6.1.2. Οι μετρητές δείγματα παραμένουν στην κυριότητα του αιτούντος και του αποδίδονται, αφού παραχωρηθεί η έγκριση του προτύπου.

6.2. Εξέταση

6.2.1. Η εξέταση περιλαμβάνει ιδιαιτέρως την επισήμανση των σφαλμάτων κάθε μετρητού δια μίας δοκιμής με αέρα πυκνότητος 1,2 g/m3. Κάθε αποτέλεσμα δοκιμής θα λαμβάνεται υπόψη χωριστά.

6.2.1.1. Η καμπύλη των σφαλμάτων καθενός εξ αυτών των μετρητών πρέπει να παραμένει στην περοχή την προσδιοριζομένη από τα όρια των μεγίστων ανεκτών σφαλμάτων κατά τον αρχικό έλεγχο ΕΟΚ στην έκταση του πεδίου της παροχής της οποίας έχει ζητηθεί η έγκριση.

6.2.1.2. Η διαφορά μεταξύ της μεγίστης τιμής και της ελαχίστης τιμής των σφαλμάτων για καθένα εξ αυτών των μετρητών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 % στην περιοχή της παροχής από 1/2 Qmax έως Qmax.

6.2.2. Οι μετρητές υποβάλλονται εν συνεχεία σε μία δοκιμή αντοχής με αέρα ή αέριο.

6.2.2.1. Στο μέτρο του δυνατού η δοκιμή αντοχής πρέπει να πραγματοποιείται στη μεγίστη παροχή των μετρητών. Η διάρκεια λειτουργίας πρέπει να είναι τόση ώστε κάθε μετρητής να μετρά έναν όγκο αέρος ή αερίου ο οποίος να αντιστοιχεί σε λειτουργία 1 000 ωρών στη μεγίστη παροχή, χωρίς η ολική αυτή διάρκεια της δοκιμής να υπερβαίνει τους έξι μήνες.

6.2.2.2. Μετά τη δοκιμή αντοχής, οι μετρητές εξετάζονται εκ νέου με αέρα πυκνότητος 1,2 kg/m3 χρησιμοποιώντας τα ίδια πρότυπα όπως και κατά τη δοκιμή την αναφερομένη στο σημείο III 6.2.1.

Υπό αυτές τις συνθήκες δοκιμής:

α) Οι τιμές των σφαλμάτων δεικνυόμενες δια τις παροχές τις αναφερόμενες στο σημείο III 7.1 για κάθε μετρητή (εκτός το πολύ για τον ένα μεταξύ αυτών) δεν πρέπει να διαφέρουν περισσότερο από 1 % των σφαλμάτων των δεικνυομένων κατά τη δοκιμή την προβλεπομένη στο σημείο III 6.2.1-

β) η διαφορά μεταξύ της μεγίστης τιμής και της ελαχίστης τιμής της καμπύλης σφαλμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % για καθένα των μετρητών (εκτός το πολύ για ένα εξ αυτών) στην περιοχή παροχής από Qmax έως Qmax.

7. Αρχικός έλεγχος ΕΟΚ

7.1. Δοκιμή ακριβείας

Ένας μετρητής θεωρείται ότι πληροί τις προδιαγραφές τις αφορώσες τα μέγιστα ανεκτά σφάλματα, εάν αυτές συμφωνούν με τις κατωτέρω παροχές:

α) για τους μετρητές, δια περιστρεφομένων εμβόλων:

Qmin, 1,5 Qmin, 0,25 Qmax, 1,5 Qmax και Qmax-

β) για τους μετρητές δια στροβίλου:

Q m, 1,5 Qmin, 3 Qmin, 0,25 Qmax, 0,5 Qmax και Qmax.

Εάν η δοκιμή παραγματοποιείται υπό άλλες συνθήκες, αυτές πρέπει να εγγυώνται ένα όμοιο αποτέλεσμα με τους ελέγχους τους αναφερομένους ανωτέρω.

7.2. Οι τιμές των παροχών οι αναφερόμενες στο σημείο III 7.1 δύνανται να τροποποιηθούν κατά 5 % περισσότερο ή λιγότερο.

Top