EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D2425

Kommissionens afgørelse (EU) 2022/2425 af 5. december 2022 om overensstemmelse mellem præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Malta i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode (Meddelt under nummer C(2022) 8743) (Kun den engelske og den maltesiske udgave er autentiske) (EØS-relevant tekst)

C/2022/8743

EUT L 318 af 12.12.2022, p. 136–146 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/2425/oj

12.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 318/136


KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2022/2425

af 5. december 2022

om overensstemmelse mellem præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Malta i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode

(Meddelt under nummer C(2022) 8743)

(Kun den engelske og den maltesiske udgave er autentiske)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR ––

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004 af 10. marts 2004 om rammerne for oprettelse af et fælles europæisk luftrum (rammeforordningen) (1), særlig artikel 11, stk. 3, litra c),

under henvisning til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 af 11. februar 2019 om oprettelse af en præstations- og afgiftsordning for det fælles europæiske luftrum og om ophævelse af gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 (2), særlig artikel 15, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

GENERELLE BETRAGTNINGER

(1)

I henhold til artikel 10 i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 skal medlemsstaterne udarbejde præstationsplaner på nationalt niveau eller inden for funktionelle luftrumsblokke, og disse skal omfatte bindende præstationsmål for hver referenceperiode under præstationsordningen for luftfartstjenester og netfunktioner. Disse præstationsmål skal være i overensstemmelse med de unionsdækkende mål, som Kommissionen har vedtaget for den pågældende referenceperiode.

(2)

De unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode blev oprindeligt fastsat ved Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 (3). Eftersom disse unionsdækkende præstationsmål og udkastene til præstationsplaner for tredje referenceperiode, som medlemsstaterne forelagde i oktober 2019, blev udarbejdet før udbruddet af covid-19-pandemien i marts 2020, blev der ikke taget højde for den væsentlige reduktion af lufttrafikken, som skyldtes de foranstaltninger, medlemsstater og tredjelande traf for at begrænse pandemien.

(3)

Som reaktion på covid-19-pandemiens indvirkning på udøvelsen af luftfartstjenester blev der i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1627 fastsat ekstraordinære foranstaltninger for den tredje referenceperiode, som fraviger bestemmelserne i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 (4). Den 2. juni 2021 vedtog Kommissionen gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891 (5) om fastsættelse af reviderede unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode. På det grundlag forelagde medlemsstaterne i oktober 2021 udkast til præstationsplaner for Kommissionen, som indeholdt reviderede lokale præstationsmål for den tredje referenceperiode.

(4)

Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 (6) blev rettet til Belgien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Letland, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Rumænien, Sverige og Tyskland. I nævnte afgørelse fandt Kommissionen, at præstationsmålene for omkostningseffektivitet for overflyvningstjenester i Maltas udkast til præstationsplan for tredje referenceperiode ikke er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål, og fremsatte henstillinger om revision af disse mål.

(5)

Som reaktion på Ruslands angrebskrig mod Ukraine, der begyndte den 24. februar 2022, har Unionen indført restriktive foranstaltninger, der forbyder russiske luftfartsselskaber, russisk registrerede luftfartøjer og luftfartøjer, der ikke er registreret i Rusland, og som ejes eller chartres eller på anden måde kontrolleres af russiske fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer, at lande i, lette fra eller overflyve Unionens område. Disse restriktive foranstaltninger og de af Rusland vedtagne modforanstaltninger har ført til ændringer i trafikken i det europæiske luftrum. Visse medlemsstater er blevet hårdt ramt af en væsentlig reduktion af antallet af overflyvninger i det luftrum, som de har ansvaret for. På EU-plan har de konstaterede konsekvenser for antallet af flyvninger dog været begrænsede i modsætning til den markante nedgang i flytrafikken i Europa, som skyldtes udbruddet af covid-19-pandemien.

(6)

Den 13. juli 2022 forelagde Malta Kommissionen et revideret udkast til præstationsplan for tredje referenceperiode (»det reviderede udkast til præstationsplan«) til vurdering.

(7)

Præstationsvurderingsorganet, som bistår Kommissionen ved gennemførelsen af præstationsordningen i henhold til artikel 11, stk. 2, i gennemførelsesforordning (EF) nr. 549/2004, har forelagt Kommissionen en rapport med sin rådgivning om vurderingen af Maltas reviderede udkast til præstationsplan.

(8)

I overensstemmelse med artikel 15, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 har Kommissionen vurderet overensstemmelsen af de lokale præstationsmål i Maltas reviderede udkast til præstationsplan på grundlag af vurderingskriterierne i punkt 1 i bilag IV til den nævnte gennemførelsesforordning under hensyntagen til de lokale forhold. Med hensyn til hvert centralt præstationsområde og de tilknyttede præstationsmål har Kommissionen suppleret sin vurdering ved at gennemgå de elementer, der er fastsat i punkt 2 i bilag IV til den nævnte gennemførelsesforordning.

(9)

I basistrafikprognosen fra Eurocontrol Statistics and Forecast Service (STATFOR), som blev offentliggjort i juni 2022, tages der højde for de ændrede omstændigheder som omhandlet i betragtning (5). Kommissionen bemærker på grundlag af denne prognose, at Malta ikke forventes at opleve negative ændringer i lufttrafikken i løbet af tredje referenceperiode som følge af Ruslands krig i Ukraine.

KOMMISSIONENS VURDERING

Vurdering af præstationsmål for det centrale præstationsområde flyvesikkerhed

(10)

På det centrale præstationsområde flyvesikkerhed har Kommissionen vurderet overensstemmelsen af de mål, Malta har forelagt vedrørende effektiviteten af luftfartstjenesteudøvernes forvaltning af flyvesikkerheden baseret på kriteriet i punkt 1.1 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

(11)

Malta har foreslået følgende lokale præstationsmål for flyvesikkerhed vedrørende effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden fordelt på sikkerhedsforvaltningsmål og udtrykt som et gennemførelsesniveau:

Malta

Mål for effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden udtrykt som et gennemførelsesniveau, der spænder fra EASA-niveau A til D

Berørt luftfartstjenesteudøver

Flyvesikkerhedsforvaltningsmål

2022

2023

2024

Unionsdækkende mål (2024)

MATS

Flyvesikkerhedspolitik og -mål

C

C

D

C

Styring af flyvesikkerhedsrisici

C

C

D

D

Sikring af flyvesikkerheden

C

C

D

C

Flyvesikkerhedsfremmende foranstaltninger

C

C

D

C

Flyvesikkerhedskultur

C

C

C

C

(12)

De flyvesikkerhedsmål, som Malta har foreslået for MATS, er i overensstemmelse med de EU-dækkende præstationsmål og overpræsterer sammenholdt med de EU-dækkende præstationsmål for 2024 på områderne »flyvesikkerhedspolitik og -mål«, »sikring af flyvesikkerheden« og »flyvesikkerhedsfremmende foranstaltninger«.

(13)

Kommissionen bemærker, at der i det reviderede udkast til præstationsplan, som Malta har forelagt, fastsættes foranstaltninger for MATS med henblik på at nå de lokale sikkerhedsmål såsom indførelse af et luftfartssikkerhedsoperationscenter og et netoperationscenter, implementering af ny sikkerhedssoftware, ansættelse af cybersikkerhedsspecialister for at forbedre risikostyringen og uddannelse af personale med henblik på at opfylde kravene vedrørende ændringshåndtering i gennemførelsesforordning (EU) 2017/373.

(14)

På grundlag af betragtning (11) og (13) i betragtning af, at de unionsdækkende sikkerhedspræstationsmål, der er fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, skal nås senest i det sidste år af tredje referenceperiode, dvs. 2024, bør de mål, der er indeholdt i Maltas reviderede udkast til præstationsplan, betragtes som værende i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for det centrale præstationsområde flyvesikkerhed.

Vurdering af præstationsmål for det centrale præstationsområde miljø

(15)

På det centrale præstationsområde miljø er overensstemmelsen af de mål, Malta har forelagt vedrørende den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane, blevet vurderet på grundlag af kriteriet i punkt 1.2 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. De foreslåede mål i Maltas reviderede udkast til præstationsplan er således blevet sammenlignet med de relevante referenceværdier for horisontal overflyvningsflyveeffektivitet, der er fastsat i planen til forbedring af det europæiske rutenet, som forelå på tidspunktet for vedtagelsen af de reviderede unionsdækkende præstationsmål for tredje referenceperiode, den 2. juni 2021.

(16)

For året 2020 blev det unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode inden for det centrale præstationsområde miljø, som oprindeligt blev fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 før udbruddet af covid-19-pandemien, ikke revideret ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, da anvendelsesperioden for dette mål var udløbet, og gennemførelsen heraf derfor var blevet endelig, hvilket ikke gav mulighed for tilpasninger med tilbagevirkende kraft. Tilsvarende kunne de lokale miljøpræstationsmål for 2021, som medlemsstaterne fastsatte i de udkast til præstationsplaner, der blev forelagt i oktober 2021, ikke ændres med tilbagevirkende kraft i det reviderede udkast til præstationsplaner. Derfor bør overensstemmelsen mellem de lokale miljøpræstationsmål og de tilsvarende unionsdækkende præstationsmål vurderes for årene 2022, 2023 og 2024.

(17)

Præstationsmålene for det centrale præstationsområde miljø, som Malta har foreslået, og de tilsvarende nationale referenceværdier for tredje referenceperiode, jf. planen til forbedring af det europæiske rutenet, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane, er følgende:

Malta

2022

2023

2024

Målene for det centrale præstationsområde miljø, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

+1,80  %

+1,80  %

+1,80  %

Referenceværdier

+1,80  %

+1,80  %

+1,80  %

(18)

Kommissionen bemærker, at de miljømål, som Malta har foreslået, svarer til de tilsvarende nationale referenceværdier for årene fra 2022 til 2024.

(19)

Kommissionen bemærker, at Malta i det reviderede udkast til præstationsplan har forelagt foranstaltninger med henblik på at opfylde de lokale miljømål, som omfatter gennemførelse af luftrum med fri ruteføring over flyveniveau 195, udformning af et nyt terminalområde og nye procedurer for ankomst og afgang.

(20)

På grundlag af betragtning (17) – (19) bør målene i Maltas reviderede udkast til præstationsplan anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for det centrale præstationsområde miljø.

Vurdering af præstationsmålene for det centrale præstationsområde kapacitet

(21)

På det centrale præstationsområde kapacitet er overensstemmelsen af de mål, Malta har forelagt vedrørende den gennemsnitlige overflyvnings-ATFM-forsinkelse pr. flyvning, blevet vurderet på grundlag af kriteriet i punkt 1.3 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. De foreslåede mål i udkastet til præstationsplan for Malta er således blevet sammenlignet med de relevante referenceværdier, der er fastsat i netoperationsplanen, som forelå på tidspunktet for vedtagelsen af de reviderede unionsdækkende præstationsmål for tredje referenceperiode, den 2. juni 2021.

(22)

For året 2020 blev det unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode inden for det centrale præstationsområde kapacitet, som oprindeligt blev fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 før udbruddet af covid-19-pandemien, ikke revideret ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, da anvendelsesperioden for dette mål var udløbet, og gennemførelsen heraf derfor var blevet endelig, hvilket ikke gav mulighed for tilpasninger med tilbagevirkende kraft. Tilsvarende kunne de lokale kapacitetspræstationsmål for 2021, som medlemsstaterne fastsatte i de udkast til præstationsplaner, der blev forelagt i oktober 2021, ikke ændres med tilbagevirkende kraft i det reviderede udkast til præstationsplaner. Derfor bør overensstemmelsen mellem de lokale kapacitetspræstationsmål og de tilsvarende unionsdækkende præstationsmål vurderes for årene 2022, 2023 og 2024.

(23)

Malta har forelagt følgende overflyvningskapacitetsmål for tredje referenceperiode udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning og følgende tilsvarende referenceværdier fra netoperationsplanen:

Malta

2022

2023

2024

Mål for det centrale præstationsområde kapacitet udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning

0,01

0,01

0,01

Referenceværdier

0,01

0,01

0,01

(24)

Kommissionen bemærker, at de kapacitetsmål, som Malta har foreslået, svarer til de tilsvarende nationale referenceværdier for hvert år fra 2022 til 2024.

(25)

Kommissionen bemærker, at Malta i udkastet til præstationsplan har forelagt foranstaltninger til opfyldelse af de lokale overflyvningskapacitetsmål. Disse foranstaltninger omfatter en forhøjelse af antallet af flyvelederes fuldtidsækvivalenter senest ved udløbet af tredje referenceperiode og gennemførelsen af luftrummet med fri ruteføring.

(26)

På grundlag af betragtning (23) – (25) bør målene i Maltas reviderede udkast til præstationsplan anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for det centrale præstationsområde kapacitet.

Evaluering af udkast til kapacitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester

(27)

I forbindelse med lufthavne, der er omfattet af anvendelsesområdet for gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, jf. nævnte forordnings artikel 1, stk. 3 og 4, har Kommissionen suppleret sin undersøgelse af overflyvningskapacitetsmål med en gennemgang af kapacitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester i overensstemmelse med punkt 2.1, litra b), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Disse mål gav ingen anledning til betænkeligheder med hensyn til Malta.

Vurdering af det reviderede udkast til præstationsmål for det centrale præstationsområde omkostningseffektivitet

(28)

Kommissionen konkluderede i gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728, at omkostningseffektivitetsmålene for overflyvningstjenester i Maltas udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021, ikke var i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål. Malta har foreslået reviderede omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester som led i sit reviderede udkast til præstationsplan.

(29)

Af tabellen nedenfor fremgår de oprindelige præstationsmål for omkostningseffektivitet for tredje referenceperiode for Maltas overflyvningsafgiftszone som indeholdt i det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021, og de tilsvarende reviderede præstationsmål som indeholdt i det reviderede udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2022.

Maltas overflyvningsafgiftszone

Referenceværdi 2014

Referenceværdi 2019

2020 – 2021

2022

2023

2024

Oprindelige omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester (ifølge udkastet til præstationsplan fra 2021) udtrykt som fastlagt overflyvningsenhedsomkostning (i real værdi i 2017-priser)

21,50  EUR

22,98  EUR

44,08  EUR

31,85  EUR

24,83  EUR

24,85  EUR

Reviderede omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester (ifølge det reviderede udkast til præstationsplan) udtrykt som fastlagt overflyvningsenhedsomkostning (i real værdi i 2017-priser)

21,50  EUR

22,98  EUR

44,08  EUR

27,44  EUR

21,61  EUR

22,09  EUR

(30)

Kommissionen bemærker, at Malta har revideret sine lokale omkostningseffektivitetsmål for perioden fra 2022 til 2024, hvilket i forhold til det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021, fører til en samlet fastlagt enhedsomkostning (»DUC«), der er 12,3 % lavere i disse tre år og 8,7 % lavere i tredje referenceperiode som helhed. Disse reduktioner af de fastlagte enhedsomkostninger kan både tilskrives den vækst ifølge de ajourførte trafikantagelser, som lægges til grund i det reviderede udkast til præstationsplan for hvert af årene 2022 – 2024, og nedjusteringen af de fastlagte omkostninger udtrykt i real værdi i 2017-priser for disse år.

(31)

Ændringerne i trafikprognosen for hvert af årene fra 2022 – 2024 fremgår af nedenstående tabel. Kommissionen bemærker, at den trafikprognose, der anvendes i det reviderede udkast til præstationsplan, er baseret på basistrafikprognosen fra Eurocontrols statistiktjeneste STATFOR fra juni 2022.

Maltas overflyvningsafgiftszone

2022

2023

2024

Oprindelig trafikprognose (ifølge udkastet til præstationsplan fra 2021), udtrykt i overflyvningstjenesteenheder i tusinder

714

957

1 002

Ajourført trafikprognose (ifølge det reviderede udkast til præstationsplan), udtrykt i overflyvningstjenesteenheder i tusinder

811

1 006

1 044

Forskel

+13,6  %

+5,1  %

+4,3  %

(32)

De reviderede fastlagte omkostninger for hvert af årene fra 2022 – 2024, udtrykt i real værdi i 2017-priser, fremgår af nedenstående tabel.

Maltas overflyvningsafgiftszone

2022

2023

2024

Oprindelige fastlagte omkostninger, udtrykt i real værdi i 2017-priser (ifølge udkastet til præstationsplan fra 2021)

23  mio. EUR

24  mio. EUR

25  mio. EUR

Reviderede fastlagte omkostninger, udtrykt i real værdi i 2017-priser (ifølge det reviderede udkast til præstationsplan)

22  mio. EUR

22  mio. EUR

23  mio. EUR

Forskel

-2,2  %

-8,5  %

-7,4  %

(33)

Det reviderede udkast til præstationsplan indeholder en ajourført inflationsprognose for Malta for hvert af kalenderårene fra 2022 – 2024, jf. nedenstående tabel.

Maltas overflyvningsafgiftszone

2022

2023

2024

Oprindeligt inflationsindeks med forventet år-til-år-stigning i inflationen i parentes (data indeholdt i udkastet til præstationsplan fra 2021)

106,7

(1,8  %)

108,8

(2,0  %)

111,0

(2,0  %)

Revideret inflationsindeks med år-til-år-stigning i inflationen i parentes (data indeholdt i det reviderede udkast til præstationsplan)

109,7

(4,7  %)

112,8

(2,8  %)

115,1

(2,1  %)

(34)

Grundet ajourføringen af inflationsprognosen er de reviderede fastlagte omkostninger i nominelle tal for året 2022 forblevet stort set uændret. Kommissionen bemærker imidlertid, at Malta nedjusterede de nominelle fastlagte omkostninger for årene 2023 og 2024.

Maltas overflyvningsafgiftszone

2022

2023

2024

Oprindelige fastlagte omkostninger, udtrykt i nominelle tal (ifølge udkastet til præstationsplan fra 2021)

24  mio. EUR

25  mio. EUR

27  mio. EUR

Reviderede fastlagte omkostninger, udtrykt i nominelle tal (ifølge det reviderede udkast til præstationsplan)

24  mio. EUR

24  mio. EUR

26  mio. EUR

Forskel

-0,2  %

-5,8  %

-4,5  %

(35)

Kommissionen har vurderet overensstemmelsen af de reviderede omkostningseffektivitetsmål foreslået for Maltas overflyvningsafgiftszone ud fra kriterierne i punkt 1.4, litra a), b) og c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

(36)

Med hensyn til kriteriet i punkt 1.4, litra a), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at DUC-tendensen for overflyvningstjenester på afgiftszoneniveau på – 1,0 % i tredje referenceperiode overpræsterer sammenholdt med den unionsdækkende tendens på + 1,0 % i samme periode. Kommissionen bemærker, at dette er en forbedring i forhold til DUC-tendensen på + 2,0 % beregnet på grundlag af det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021.

(37)

Med hensyn til kriteriet i punkt 1.4, litra b), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at den langsigtede DUC-tendens for overflyvningstjenester på afgiftszoneniveau i løbet af anden og tredje referenceperiode på + 0,3 % underpræsterer sammenholdt med den unionsdækkende tendens på – 1,3 % i samme periode. Kommissionen bemærker, at dette er en forbedring i forhold til den langsigtede DUC-tendens på +1,6 % beregnet på grundlag af det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021.

(38)

Med hensyn til kriteriet i punkt 1.4, litra c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at Maltas referenceværdi for DUC på 22,98 EUR i EUR2017 er 19,7 % lavere end den gennemsnitlige referenceværdi på 28,64, udtrykt i 2017-priser, for den relevante sammenligningsgruppe.

(39)

Som anført i betragtning (36) fører Maltas reviderede omkostningseffektivitetsmål til en DUC-tendens, som i tredje referenceperiode overpræsterer væsentligt sammenholdt med den tilsvarende unionsdækkende tendens og viser en reduktion af DUC i referenceperioden. Med henvisning til betragtning (38) viser Malta endvidere gode præstationer, hvad angår omkostningseffektivitet i forhold til landets referenceværdi for 2019, som er betydeligt lavere end gennemsnittet for den tilsvarende sammenligningsgruppe. Endelig bemærker Kommissionen, at Malta har nedjusteret de fastlagte omkostninger for tredje referenceperiode både i reale og nominelle tal, samtidig med at landet planlægger at betjene yderligere trafik på grundlag af den ajourførte trafikprognose for tredje referenceperiode. Kommissionen finder derfor, at afvigelsen fra den langsigtede unionsdækkende DUC-tendens, der er konstateret i betragtning (37), ikke er til hinder for, at der kan fastslås overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for omkostningseffektivitet for så vidt angår Malta.

(40)

På baggrund af ovenstående bemærkninger bemærker Kommissionen, at Malta i tilstrækkelig grad har fulgt henstillingerne i artikel 3 i gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728.

(41)

På grundlag af betragtning (29) – (40) bør målene i Maltas reviderede udkast til præstationsplan anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for det centrale præstationsområde omkostningseffektivitet.

Evaluering af de reviderede mål for omkostningseffektivitet for tårn- og indflyvningskontroltjenester

(42)

I forbindelse med lufthavne, der er omfattet af anvendelsesområdet for gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, jf. nævnte forordnings artikel 1, stk. 3 og 4, har Kommissionen suppleret sin undersøgelse af omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester med en gennemgang af omkostningseffektivitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester i overensstemmelse med punkt 2.1, litra c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

(43)

I gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 gav Kommissionen udtryk for betænkeligheder med hensyn til de omkostningseffektivitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester, som Malta har foreslået i det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021, og fandt, at Malta bør begrunde disse mål yderligere eller revidere dem i nedadgående retning. Kommissionen bemærker imidlertid, at Malta tværtimod har opjusteret disse mål, bortset fra 2023, uden at forelægge en begrundelse heraf.

(44)

Kommissionen bemærker, at Maltas DUC-tendens for tårn- og indflyvningskontroltjenester på + 5,0 % i tredje referenceperiode fortsat er højere end DUC-tendensen for enhedsomkostninger for overflyvningstjenester på – 1,0 % i tredje referenceperiode, og den er fortsat højere end den faktiske DUC-tendens for tårn- og indflyvningskontroltjenester på + 0,6 %, der er konstateret i anden referenceperiode. Desuden er DUC-tendensen for tårn- og indflyvningskontroltjenester i tredje referenceperiode forværret i forhold til Maltas udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021, hvor der blev konstateret en DUC-tendens for tårn- og indflyvningskontroltjenester på + 4,3 %.

(45)

På grundlag af betragtning (43) og (44) konkluderer Kommissionen derfor, at Maltas reviderede omkostningseffektivitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester fortsat giver anledning til betænkeligheder. Kommissionen gentager derfor sit standpunkt, jf. gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728, om, at Malta bør nedjustere disse mål eller forelægge en tilstrækkelig begrundelse for disse mål, bl.a. for de yderligere omkostningsstigninger, der blev anvendt i 2022 og 2024. Kommissionen opfordrer Malta til at tage denne observation op til fornyet overvejelse i forbindelse med vedtagelsen af landets endelige præstationsplan i henhold til artikel 16, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

Undersøgelse af de incitamentsordninger, der er omhandlet i artikel 11 i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, som supplement til Kommissionens vurdering af kapacitetsmål

(46)

I overensstemmelse med punkt 2,1, litra f), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 har Kommissionen i forbindelse med vurderingen af de lokale kapacitetsmål vurderet de incitamentsordninger, der indgår i Maltas reviderede udkast til præstationsplan. Kommissionen har navnlig undersøgt, om disse incitamentsordninger opfylder de materielle krav, der er fastsat i artikel 11, stk. 1 og 3, i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Kommissionen bemærker, at Malta ikke har ændret disse incitamentsordninger i forhold til det udkast til præstationsplan, der blev forelagt i 2021.

(47)

Med hensyn til disse ordninger for overflyvningskapacitet og tårn- og indflyvningskontrolkapacitet, som Malta foreslår, betvivler Kommissionen — på grundlag af ekspertrådgivning fra præstationsvurderingsorganet — på det kraftigste, at de foreslåede maksimale økonomiske ulemper, som udgør 0,5 % henholdsvis 0,25 % af de fastlagte omkostninger, vil have nogen væsentlig indvirkning på indtægtsrisikoen, som det kræves i henhold til artikel 11, stk. 3, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

(48)

Malta bør derfor i forbindelse med vedtagelsen af landets endelige præstationsplan i overensstemmelse med artikel 16, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 revidere sine incitamentsordninger med henblik på at nå målene for overflyvningskapacitet og tårn- og indflyvningskontrolkapacitet, således at de maksimale økonomiske ulemper, der følger af disse incitamentsordninger, fastsættes på et niveau, som har væsentlig indvirkning på indtægtsrisikoen, som det udtrykkeligt kræves i henhold til artikel 11, stk. 3, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Efter Kommissionens opfattelse bør dette udmønte sig i en maksimal økonomisk ulempe på 1 % af de fastlagte omkostninger eller derover.

KONKLUSION

(49)

På baggrund af ovenstående konstaterer Kommissionen, at præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, som Malta har forelagt, er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, som Malta har forelagt i henhold til forordning (EF) nr. 549/2004, og som er opført i bilaget til denne afgørelse, er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode, der er fastsat ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891.

Artikel 2

Denne afgørelse er rettet til Republikken Malta.

Udfærdiget i Bruxelles, den 5. december 2022.

På Kommissionens vegne

Adina VĂLEAN

Medlem af Kommissionen


(1)  EUT L 96 af 31.3.2004, s. 1.

(2)  EUT L 56 af 25.2.2019, s. 1.

(3)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 af 29. maj 2019 om fastsættelse af unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode, der starter den 1. januar 2020 og slutter den 31. december 2024 (EUT L 144 af 3.6.2019, s. 49).

(4)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1627 af 3. november 2020 om ekstraordinære foranstaltninger for det fælles europæiske luftrums præstations- og afgiftsordnings tredje referenceperiode (2020-2024) på grund af covid-19-pandemien (EUT L 366 af 4.11.2020, s. 7).

(5)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891 af 2. juni 2021 om fastsættelse af reviderede unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode (2020-2024) og om ophævelse af gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 (EUT L 195 af 3.6.2021, s. 3).

(6)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 af 13. april 2022 om den manglende overensstemmelse mellem visse præstationsmål i de udkast til nationale planer og planer for de funktionelle luftrumsblokke, der er forelagt af Belgien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Letland, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Rumænien, Sverige og Tyskland i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode og om fremsættelse af anbefalinger om revision af disse mål (EUT L 135 af 12.5.2022, s. 4).


BILAG

Præstationsmål anført i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Malta i henhold til forordning (EF) nr. 549/2004, som anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål i den tredje referenceperiode

DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE FLYVESIKKERHED

Effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden

Malta

Mål for effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden udtrykt som et gennemførelsesniveau, der spænder fra EASA-niveau A til D

Berørt luftfartstjenesteudøver

Flyvesikkerhedsforvaltningsmål

2022

2023

2024

MATS

Flyvesikkerhedspolitik og -mål

C

C

D

Styring af flyvesikkerhedsrisici

C

C

D

Sikring af flyvesikkerheden

C

C

D

Flyvesikkerhedsfremmende foranstaltninger

C

C

D

Flyvesikkerhedskultur

C

C

C

DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE MILJØ

Gennemsnitlig horisontal overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

Malta

2022

2023

2024

Målene for det centrale præstationsområde miljø, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

1,80  %

1,80  %

1,80  %

DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE KAPACITET

Gennemsnitlig overflyvnings-ATFM-forsinkelse i minutter pr. flyvning

Malta

2022

2023

2024

Mål for det centrale præstationsområde kapacitet udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning

0,01

0,01

0,01

DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE OMKOSTNINGSEFFEKTIVITET

Fastlagte enhedsomkostninger for overflyvningsluftfartstjenester

Maltas overflyvningsafgiftszone

Referenceværdi 2014

Referenceværdi 2019

2020 – 2021

2022

2023

2024

Reviderede omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester udtrykt som fastlagt overflyvningsenhedsomkostning (i real værdi i 2017-priser)

21,50  EUR

22,98  EUR

44,08  EUR

27,44  EUR

21,61  EUR

22,09  EUR


Top