EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0862

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne ved det 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler for så vidt angår optagelsen af stoffer i bilagene til enkeltkonventionen af 1961 angående narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og konventionen af 1971 om psykotrope stoffer

COM/2018/862 final

Bruxelles, den 7.1.2019

COM(2018) 862 final

2018/0437(NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne ved det 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler for så vidt angår optagelsen af stoffer i bilagene til enkeltkonventionen af 1961 angående narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og konventionen af 1971 om psykotrope stoffer


BEGRUNDELSE

1.FORSLAGETS FORMÅL

Dette forslag vedrører afgørelsen om den holdning, der skal indtages på Unionens vegne ved det 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler for så vidt angår optagelsen af stoffer i bilagene til enkeltkonventionen af 1961 om narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og konventionen af 1971 om psykotrope stoffer.

2.BAGGRUND FOR FORSLAGET

2.1.FN’s enkeltkonvention af 1961 om narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og FN's konvention af 1971 om psykotrope stoffer

De Forenede Nationers (FN’s) enkeltkonvention af 1961 om narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972 (”konventionen angående narkotiske midler") 1 , har til formål at bekæmpe narkotikamisbrug ved en koordineret international indsats. Der er to former for intervention og kontrol, der arbejder sammen. For det første søger konventionen at begrænse besiddelse, brug, handel med, distribution, import, eksport og fremstilling af lægemidler til udelukkende medicinske og videnskabelige formål. For det andet bekæmper den narkotikahandel igennem internationalt samarbejde for at afskrække og tage modet fra dem, der bringer narkotika i omløb.

FN’s konvention af 1971 om psykotrope stoffer (”konventionen om psykotrope stoffer”) 2 etablerer et internationalt kontrolsystem for psykotrope stoffer. Det reagerede på diversificeringen og udvidelsen af spektret af narkotika og indførte kontrol med en række syntetiske stoffer i henhold til deres misbrugspotentiale på den ene side og deres terapeutiske værdi på den anden side.

Alle EU-medlemsstater er parter i konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer. Unionen er ikke part i konventionerne.

2.2.Kommissionen for Narkotiske Midler

Kommissionen for Narkotiske Midler (CND) er en kommission af FN’s Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC), og dens funktioner og beføjelser er bl.a. fastlagt i konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer. Den består af 53 FN-medlemsstater, der vælges af ECOSOC. For øjeblikket er 11 medlemsstater CND-medlemmer med stemmeret 3 . Unionen har observatørstatus i CND.

2.3.Kommissionens påtænkte handling vedrørende narkotiske stoffer

CND ændrer regelmæssigt listen over stoffer, der er knyttet til konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer på grundlag af anbefalinger fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som rådgives af sit ekspertudvalg for narkoafhængighed.

Den 7. december 2018 anbefalede WHO FN’s 4 generalsekretær at tilføje 10 af stofferne, som blev kritisk gennemgået af WHO’s ekspertudvalg for narkoafhængighed, til konventionens planer. Hvad angår de øvrige stoffer, der blev gennemgået af WHO’s ekspertudvalg for narkoafhængighed, er der ingen planer om anbefalinger.

På sit 62. møde, der finder sted i Wien fra den 18. til 22. marts 2019, træffer CND afgørelse om at opføre de 10 stoffer i bilaget til konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer.

3.HOLDNING, DER SKAL INDTAGES PÅ UNIONENS VEGNE

Ændringer af konventionen angående narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer har direkte konsekvenser for anvendelsesområdet af EU-lovgivningen på narkotikaområdet for alle medlemsstater. Artikel 1, stk. 1, litra a), i Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA af 25. oktober 2004 om fastsættelse af mindsteregler for gerningsindholdet i strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene herfor 5 fastslår, at ”narkotiske midler” i forbindelse med rammeafgørelsen er et stof, der enten er omfattet af konventionen angående narkotiske midler eller konventionen om psykotrope stoffer, og et hvilket som helst af de stoffer, der er opført i bilaget til rammeafgørelsen. Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA anvendes derfor på stoffer, der er anført i fortegnelserne til konventionen angående narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer. Enhver ændring af bilagene til disse konventioner berører derfor fælles EU-regler og ændrer deres anvendelsesområde i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2, i TEUF. Dette er uanset om det pågældende stof allerede er underlagt kontrol i hele Unionen på grundlag af Rådets afgørelse 2005/387/RIA 6 .

Blandt de 10 stoffer, som blev kritisk gennemgået af WHO’s ekspertudvalg for narkotikaafhængighed og anbefales til planlægning, er der kun fire stoffer, ADB-CHMINACA 7 , CUMYL-4CN-BINACA 8 , methoxyacetylfentanyl og cyclopropylfentanyl 9 , der allerede er underlagt kontrolforanstaltninger i hele Unionen. De øvrige stoffer er endnu ikke underlagt kontrolforanstaltninger i hele EU.

Kommissionens forslag til udkastet til EU’s fælles holdning foreslår at støtte WHO-henstillingerne, da de er i overensstemmelse med den nuværende videnskabelige viden. Med hensyn til de nye psykoaktive stoffer understøttes tilsætningen af disse stoffer til planerne i de to konventioner også af informationer, der er tilgængelige i den europæiske database over nye stoffer fra Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN).

Det er nødvendigt, at medlemsstaterne forbereder mødet i CND, når der opfordres til at træffe afgørelse om planlægningen af stoffer ved at nå frem til en fælles holdning i Rådet. På grund af de begrænsninger, der er forbundet med Unionens observatørstatus, bør en sådan holdning udtrykkes af de medlemsstater, der i øjeblikket er medlemmer af CND, og som handler i fællesskab i Unionens interesse indenfor CND. Unionen, som ikke er del af konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer, har ikke stemmeret i CND.

Med henblik herpå foreslår kommissionen en fælles holdning, der på den Europæiske Unions vegne skal træffes på CND’s 62. møde om planlægning af stoffer under konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer. Dette er tredje gang, at Kommissionen forelægger et sådant udkast til forslag til en fælles EU-holdning efter de retningslinjer, der blev vedtaget for CND-mødet i marts 2017 og 2018. 10 Rådet vedtog de fælles holdninger 11 , og det gjorde det muligt for EU at tale med én stemme på de foregående CND-møder vedrørende den internationale planlægning, da de medlemsstater, der deltog i CND, stemte for planlægningen i overensstemmelse med den vedtagne fælles holdning.

4.RETSGRUNDLAG

4.1.Proceduremæssigt retsgrundlag

Artikel 218, stk. 9, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) indeholder bestemmelser om afgørelser, der fastlægger ”de holdninger, der skal vedtages på Unionens vegne i et organ, der er oprettet ved en aftale, når dette organ skal opfordres til at vedtage handlinger, der har retsvirkninger, med undtagelse af handlinger, der supplerer eller ændrer den institutionelle ramme for aftalen.

Artikel 218, stk. 9, i TFEU gælder uanset om Unionen er medlem af organet eller en part i den omtvistede aftale. CND er ”et organ, der er oprettet ved en aftale” i denne artikels forstand, da det er et organ, der har fået specifikke opgaver i henhold til konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer.

Begrebet ”handlinger med retsvirkninger” omfatter handlinger, der har retsvirkninger i henhold til folkeretlige regler for det pågældende organ. Det omfatter også instrumenter, der ikke har bindende virkning i henhold til folkeretten, men som ”afgørende kan påvirke indholdet af lovene vedtaget af EU-lovgivningen’’ 12 .

CND’s planlægningsafgørelser er ”handlinger med retsvirkninger” som defineret i artikel 218, stk. 9 i TEUF. Ifølge konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer bliver CND’s afgørelser automatisk bindende, medmindre en part har indgivet afgørelsen til revision til ECOSOC indenfor det gældende tidsrum 13 . ECOSOC’s beslutninger i sagen er endelige. CND’s planlægningsbeslutninger har også retsvirkninger i EU’s retsorden i medfør af EU-lovgivningen, nemlig Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA. Ændringer i konventionen vedrørende narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer har direkte konsekvenser for anvendelsesområdet for dette EU-retsinstrument.

4.2.Materielt retsgrundlag

Hovedformålet med og indholdet af den på tænkte handling vedrører ulovlig narkotikahandel.

Det materielle retsgrundlag for den foreslåede afgørelse er derfor artikel 83, stk. 1 i traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde, der identificerer ulovlig narkotikahandel som en af forbrydelserne med en bestemt grænseoverskridende dimension og giver det Europæiske Parlament og Rådet magten til at fastsætte minimumsregler for definitionen af lovovertrædelser og sanktioner indenfor ulovlig narkotikahandel.

4.3.Variabel geometri

I overensstemmelse med artikel 10, stk. 4 i protokol nr. 36 om overgangsbestemmelser, der er knyttet til traktaterne som bilag, meddelte Det Forenede Kongerige, at det ikke accepterer Kommissionens og Domstolens beføjelser med hensyn til retsakter indenfor politisamarbejde og retsligt samarbejde i kriminalsager, der blev vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttræden. Som følge heraf er Rådets rammeafgørelse 2004/757 RIA ikke længere gældende for Det Forenede Kongerige fra den 1. december 2014 14 . 

Fordi CND’s planlægningsafgørelser ikke berører fælles regler for ulovlig narkotikahandel, som Det Forenede Kongerige er bundet til, deltager Det Forenede Kongerige ikke i vedtagelsen af en rådsafgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal vedtages på Unionens vegne, når sådanne planlægningsbeslutninger vedtages.

Danmark er bundet af Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA, som er gældende indtil den 22. november 2018, og hvor det i artikel 1 hedder, at ”stoffer” er lig med hvert af de stoffer, der er omfattet af enten konventionen vedrørende narkotiske midler eller konventionen om psykotrope stoffer.

Fordi CND’s planlægningsafgørelser påvirker fælles regler for ulovlig narkotikahandel, som Danmark er bundet til, deltager Danmark i vedtagelsen af en rådsafgørelse om fastlæggelse af den holdning, der skal vedtages på Unionens vegne, når sådanne planlægningsbeslutninger vedtages.

4,4.Konklusion

Retsgrundlaget for dette forslag er artikel 83, stk. 1 sammenholdt med artikel 218, stk. 9 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

5.BUDGETMÆSSIGE KONSEKVENSER

Ingen budgetmæssige konsekvenser.

2018/0437 (NLE)

Forslag til

RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne ved det 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler for så vidt angår optagelsen af stoffer i bilagene til enkeltkonventionen af 1961 angående narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og konventionen af 1971 om psykotrope stoffer

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 83, stk. 1, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)De Forenede Nationers (FN’s) enkeltkonvention af 1961 om narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972 15 (”konventionen angående narkotiske midler”), trådte i kraft den 8. august 1975.

(2)I henhold til artikel 3 i konventionen angående narkotiske midler kan Kommissionen for Narkotiske Midler beslutte at tilføje stoffer i bilagene til denne konvention. Kommissionen kan kun ændre fortegnelserne i overensstemmelse med anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), men den kan også beslutte ikke at foretage de ændringer, der anbefales af WHO.

(3)FN-konventionen af 1971 om psykotrope stoffer (”konventionen om psykotrope stoffer”) 16 trådte i kraft den 16. august 1976.

(4)I henhold til artikel 2 i konventionen om psykotrope stoffer kan Kommissionen for Narkotiske Midler beslutte at tilføje stoffer i bilagene til denne konvention eller at fjerne dem på grundlag af anbefalingerne fra WHO. Kommissionen har brede skønsbeføjelser til at tage hensyn til økonomiske, sociale, retlige, administrative og andre faktorer, men må dog ikke handle vilkårligt.

(5)Ændringer af bilagene til begge konventioner har direkte virkninger for EU-rettens anvendelsesområde for så vidt angår narkotikakontrol. Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA 17 finder således anvendelse på stoffer, der er anført i bilagene til konventionen angående narkotiske midler og konventionen om psykotrope stoffer.Enhver ændring af disse fortegnelser, der er knyttet til konventionerne som bilag, har således direkte virkning for EU-reglerne og ændrer deres anvendelsesområde i betydningen i artikel 3, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

(6)Kommissionen for Narkotiske Stoffer træffer på sit 62. møde den 18.-22. marts 2019 i Wien beslutning om tilføjelse af 10 nye stoffer i bilagene til FN-konventionerne.

(7)Unionen er ikke part i de pågældende FN-konventioner. Den har observatørstatus i Kommissionen for Narkotiske Midler, hvori 11medlemsstater aktuelt er medlemmer med ret til at stemme. Det er derfor nødvendigt, at Rådet bemyndiger medlemsstaterne til at fremføre Unionens holdning til at tilføje stoffer i fortegnelserne til FN’s konvention om narkotiske midler og FN’s konvention om psykotrope stoffer, eftersom beslutninger om at tilføje nye stoffer i konventionernes fortegnelser henhører under Unionens enekompetence.

(8)WHO har anbefalet at tilføje fem nye stoffer i bilag I til konventionen angående narkotiske midler og fem nye stoffer til bilag II til konventionen om psykotrope stoffer 18 .

(9)Ifølge vurderingen fra WHO's Ekspertudvalg vedrørende narkotikaafhængighed (ekspertudvalget) er ADB-FUBINACA (kemisk betegnelse: N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-(4-fluorbenzyl)-1-H-indazol-3-carboxamid) en syntetisk cannabinoidreceptoragonist, der har lignende virkninger som tetrahydrocannabinol (THC), der er ansvarlig for de vigtigste psykoaktive virkninger af cannabis. ADB-FUBINACA har hverken terapeutiske anvendelse eller markedsføringstilladelse som lægemiddel. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at ADB-FUBINACA misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at ADB-FUBINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(10)Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN) overvåger ADB-FUBINACA som et nyt psykoaktivt stof i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1920/2006 19 . ADB-FUBINACA er fundet i 19 medlemsstater og kontrolleres i mindst ti medlemsstater. Det har været sat i forbindelse med mindst to dødsfald og fire akutte forgiftninger og har været genstand for en offentlig sundhedsrelateret advarsel udsendt af EU's system til hurtig varsling.

(11)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at ADB-FUBINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(12)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er FUB-AMB (også kaldet MMB-FUBINACA eller AMB-FUBINACA; kemisk betegnelse: methyl (2S)-2-[[1-[(4-fluorphenyl)methyl]indazol-3-carbonyl]amin]-3-methylbutanoat; methyl-2-(1-(4-fluorbenzyl)-1-H-indazole-3-carboxamid)-3-methylbutanoat) en syntetisk cannabinoidreceptoragonist, har lignende virkninger som THC, der er ansvarlig for de vigtigste psykoaktive virkninger af cannabis. FUB-AMB har hverken terapeutiske anvendelse eller markedsføringstilladelse som lægemiddel. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at FUB-AMB misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at FUB-AMB opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(13)EONN overvåger FUB-AMB overvåges af EONN som et nyt psykoaktivt stof i medfør af forordning (EF) nr. 1920/2006. FUB-AMB er fundet i 23 medlemsstater og kontrolleres i mindst fire medlemsstater. Det har været sat i forbindelse med mindst to dødsfald og to akutte forgiftninger.

(14)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at FUB-AMB opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(15)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er ADB-CHMINACA (kemisk betegnelse: N-[(2S)-1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl]-1-(cyclohexylmethyl)indazol-3-carboxamid; N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-(cyclohexylmethyl)-1H-indazol-3-carboxamid) en syntetisk cannabinoidrecepteoragonist, der har lignende virkninger som THC, der er ansvarlig for de vigtigste psykoaktive virkninger af cannabis. ADB-CHMINACA har hverken terapeutiske anvendelse eller markedsføringstilladelse som lægemiddel. Der er tilstrækkelige dokumentation for, at ADB-CHMINACA misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at ADB-CHMINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(16)ADB-CHMINACA er allerede blevet underlagt kontrolforanstaltninger på EU-plan i medfør af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/747. 20

(17)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at ADB-CHMINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(18)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er CUMYL-4CN-BINACA (kemisk betegnelse: 1-(4-cyanobutyl)-N-(1-methyl-1-phenylethyl)-1--H-indazol-3-carboxamid) en syntetisk cannabinoidreceptoragonist, der har lignende virkninger som THC, der er ansvarlig for de vigtigste psykoaktive virkninger af cannabis. CUMYL-4CN-BINACA har hverken terapeutiske anvendelse eller markedsføringstilladelse som lægemiddel. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at CUMYL-4CN-BINACA misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at CUMYL-4CN-BINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(19)CUMYL-4CN-BINACA er allerede blevet underlagt kontrolforanstaltninger på EU-plan i medfør af Rådets gennemførelsesafgørelse(EU) 2018/748 21 .

(20)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at CUMYL-4CN-BINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(21)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er cyclopropylfentanyl (kemisk betegnelse: N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]cyclopropanecarboxamid) et syntetisk opioid, som strukturelt minder om fentanyl, der er et kontrolleret stof, som udbredt anvendes i sundhedssektoren som bedøvelsesmiddel under operation og til smertebehandling. Cyclopropylfentanyl har ingen dokumenteret terapeutisk anvendelse, og dets brug har medført dødsfald. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at cyclopropylfentanyl misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at cyclopropylfentanyl opføres i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(22)cyclopropylfentanyl er allerede blevet underlagt kontrolforanstaltninger på EU-plan i medfør af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1463 22 .

(23)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at cyclopropylfentanyl tilføjes i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(24)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er methoxyacetylfentanyl (kemisk betegnelse: 2-methoxy-N-(1-phenethylpiperidin-4-yl)-N-phenylacetamid) et syntetisk opioid, som strukturelt minder om fentanyl, der er et kontrolleret stof, som udbredt anvendes i sundhedssektoren som bedøvelsesmiddel under operation og til smertebehandling. Methoxyacetylfentanyl har ingen dokumenteret terapeutisk anvendelse, og dets brug har resulteret i dødsfald. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at methoxyacetylfentanyl misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at methoxyacetylfentanyl opføres i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(25)Methoxyacetylfentanyl er allerede blevet underlagt kontrolforanstaltninger på EU-plan i medfør af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1463.

(26)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at methoxyacetylfentanyl tilføjes i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(27)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er ortho-fluorfentanyl (kemisk betegnelse: N-(2-fluorphenyl)-N-[1-(2-phenylethyl)-4-piperidinyl]-propanamid) et syntetisk opioid, som strukturelt minder om fentanyl, der er et kontrolleret stof, som udbredt anvendes i sundhedssektoren som bedøvelsesmiddel under operation og til smertebehandling. Ortho-fluorfentanyl har ingen dokumenteret terapeutisk anvendelse, og dets brug har resulteret i dødsfald. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at ortho-fluorfentanyl misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at ortho-fluorfentanyl opføres i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(28)EONN overvåger Ortho-fluorfentanyl som et nyt psykoaktivt stof i medfør af forordning (EF) nr. 1920/2006. Ortho-fluorfentanyl er fundet i fem medlemsstater og kontrolleres i mindst fire medlemsstater. Det har været sat i forbindelse med mindst fire dødsfald og to akutte forgiftninger.

(29)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at ortho-fluorfentanyl tilføjes i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(30)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er p-fluor-butyrylfentanyl (også kendt som 4-fluor-butyrfentanyl eller 4F-BF; kemisk betegnelse: N-(4-fluorphenyl)-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]butanamid) et syntetisk opioid, som strukturelt minder om fentanyl, der er et kontrolleret stof, som udbredt anvendes i sundhedssektoren som bedøvelsesmiddel under operation og til smertebehandling. p-fluor-butyrylfentanyl kan omformes til dets isomer p-fluor-isobutyrylfentanyl, som er anført i bilag I til konventionen angående narkotiske midler. p-fluor-butyrylfentanyl har ingen dokumenteret terapeutisk anvendelse, og dets brug har resulteret i dødsfald. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at p-fluor-butyrylfentanyl misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at p-fluor-butyrylfentanyl opføres i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(31)EONN overvåger p-fluor-butyrylfentanyl som et nyt psykoaktivt stof i medfør af forordning (EF) nr. 1920/2006 (under betegnelsen 4-fluor-butyrfentanyl / 4F-B). p-fluor-butyrylfentanyl er fundet i syv medlemsstater og kontrolleres i mindst syv medlemsstater. Det sælges åbent på markedet. Det er blevet sat i forbindelse med mindst tre dødsfald.

(32)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at p-fluor-butyrylfentanyl tilføjes i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(33)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er p-methoxy-butyrylfentanyl (kemisk betegnelse: N-(4-methoxyphenyl)-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]butanamid) et syntetisk opioid, som strukturelt minder om fentanyl, der er et kontrolleret stof, som udbredt anvendes i sundhedssektoren som bedøvelsesmiddel under operation og til smertebehandling. p-Methoxy-butyrylfentanyl har ingen dokumenteret terapeutisk anvendelse, og dets brug har resulteret i dødsfald. Der er tilstrækkelig dokumentation for, at p-methoxy-butyrylfentanyl misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at p-methoxy-butyrylfentanyl opføres i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(34)EONN overvåger p-methoxy-butyrylfentanyl som et nyt psykoaktivt stof i medfør af forordning (EF) nr. 1920/2006 (under betegnelsen 4-methoxybutyrfentanyl / 4-MeO-BF). p-Methoxy-butyrylfentanyl er fundet i to medlemsstater og kontrolleres i mindst fire medlemsstater. Det sælges åbent på markedet. Det er blevet sat i forbindelse med mindst to dødsfald.

(35)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at p-methoxy-butyrylfentanyl tilføjes i bilag I til konventionen angående narkotiske midler.

(36)Ifølge ekspertudvalgets vurdering er N-ethylnorpentylon (kemisk betegnelse: 1-(2H-1,3-benzodioxol-5-yl)-2-(ethylamino)pentan-1-on) et syntetisk cathinon. N-ethylnorpentylon har hverken terapeutiske anvendelse eller markedsføringstilladelse som lægemiddel. Beslaglæggelser viser, at N-ethylnorpentylon fås i pulver-, krystal-, kapsel- og tabletform. Der findes eksempler, hvor dette lægemiddel hemmeligt er blevet solgt som ’ecstasy’/MDMA 23 . Der er tilstrækkelig dokumentation for, at N-ethylnorpentylon misbruges eller sandsynligvis vil blive misbrugt og kan udvikle sig til et folkesundhedsproblem og et socialt problem, således at det er begrundet at underkaste stoffet internationale kontrolforanstaltninger. WHO anbefaler derfor, at N-ethylnorpentylon opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(37)N-ethylnorpentylon overvåges af EONN som et nyt psykoaktivt stof i henhold til forordning (EF) nr. 1920/2006 (under betegnelsen Ephylon). N-ethylnorpentylon er fundet i 24 medlemsstater og kontrolleres i mindst seks medlemsstater. Det sælges åbent på markedet og i blandinger med MDMA, kokain og ketamin. Det har været sat i forbindelse med mindst syv dødsfald og syv akutte forgiftninger.

(38)Medlemsstaterne bør derfor indtage den holdning, at N-ethylnorpentylon tilføjes i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(39)Det er hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Kommissionen for Narkotiske Midler, idet afgørelserne om at opføre de 10 stoffer i fortegnelserne på afgørende vis kan påvirke indholdet af EU-lovgivningen, herunder navnlig rammeafgørelse 2004/757/RIA.

(40)Unionens holdning skal fremføres af de medlemsstater, der er medlemmer af Kommissionen for Narkotiske Midler, idet de handler i fællesskab.

(41)Danmark er bundet af rammeafgørelse 2004/757/RIA og deltager derfor i vedtagelsen og anvendelsen af nærværende afgørelse.

(42)Irland er bundet af rammeafgørelse 2004/757/RIA med senere ændringer og deltager derfor i vedtagelsen og anvendelsen af nærværende afgørelse.

(43)Det Forenede Kongerige er ikke bundet af rammeafgørelse 2004/757/RIA med senere ændringer og deltager derfor ikke i vedtagelsen af nærværende afgørelse og er ikke bundet af den eller underlagt dens anvendelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Kommissionen for Narkotika ved Kommissionens 62. møde den 18.-22. marts 2019, når dette organ skal vedtage beslutninger om tilføjelse af stoffer i bilagene til De Forenede Nationers enkeltkonvention af 1961 om narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og til FN's konvention af 1971 om psykotrope stoffer, er fastlagt i bilaget til denne afgørelse.

Artikel 2

Den holdning, der er omhandlet i artikel 1, skal udtrykkes af de medlemsstater, der er medlemmer af Kommissionen for Narkotiske Midler, og som handler i fællesskab.

Artikel 3

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    De Forenede Nationers traktatsamling, bind 978, nr. 14152.
(2)    De Forenede Nationers traktatsamling, bind 1019, nr. 14956.
(3)    Østrig, Belgien, Kroatien, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Nederlandene, Slovakiet, Spanien.
(4)    Mundtlig erklæring på genindkaldte 61. møde af Kommissionen for Narkotiske Midler den 7. december 2018.
(5)    EUT L 335 af 11.11.2004, s. 8, som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/2103 fra den 15. november 2017 om ændring af Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA med henblik på at inkludere nye psykoaktive stoffer i definitionen af "narkotika" og om ophævelse af Rådets afgørelse 2005/387/RIA (EUT L 305 af 21.11.2017, s. 12).
(6)    Rådets afgørelse 2005/387/RIA blev ophævet den 23. november 2018 ved direktiv (EU) 2017/2103. Alle stoffer, der blev underkastet kontrolforanstaltninger og strafferetlige sanktioner i henhold til rådets afgørelse 2005/387/RIA på tidspunktet for vedtagelsen af direktiv (EU) 2017/2103, blev inkluderet i et bilag til direktivet, som blev bilag til Rådets ændrede rammeafgørelse 2004/757/RIA. De stoffer, der blev genstand for kontrolforanstaltninger og strafferetlige sanktioner i henhold til rådets afgørelse 2005/387/RIA imellem november 2017, hvor den nye lovgivning blev vedtaget, og den 23. november 2018 føjes til bilaget til rammeafgørelsen ved hjælp af en delegeret retsakt, som i øjeblikket er underlagt Europa-Parlamentets og Rådets kontrol (C(2018) 8460).
(7)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/747 fra den 14. maj 2018 om at underkaste det nye psykoaktive stof N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-(cyclohexylmethyl)-1H-indazole-3-carboxamid (ADB-CHMINACA) til kontrolforanstaltninger (OJ L 125, 22.5.2018, s. 8).
(8)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/748 of 14. maj 2018 om at underkaste det nye psykoaktive stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-phenylpropan-2-yl)-1H-indazole-3-carboxamid (CUMYL-4CN-BINACA) til kontrolforanstaltninger (OJ L 125, 22.5.2018, s. 10).
(9)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1463 af 28. september 2018 om at underkaste de nye psykoaktive stoffer N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]cyclopropanecarboxamid (cyclopropylfentanyl) og 2-methoxy-N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]acetamid (methoxyacetylfentanyl) til kontrolforanstaltninger (OJ L 245, 1.10.2018, s. 9).
(10)    COM(2017) 72 final og COM(2018) 31 final.
(11)    Vedtaget af Rådet for Almindelige Anliggender, henholdsvist den 7. marts 2017 og 27. februar 2018.
(12)    Rettens dom af 7. oktober 2014, Tyskland mod Rådet, sag C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, præmis 61 til 64.
(13)    Artikel 3, stk. 7, i konventionen vedrørende narkotiske midler; Artikel 2, stk. 7, i konventionen om psykotrope stoffer.
(14)    Se punkt 29 på listen over EU-retsakter vedtaget inden Lissabontraktatens ikrafttræden indenfor politisamarbejde og retsligt samarbejde i straffesager, som ophører med at gælde for Det Forenede Kongerige fra den 1. december 2014 i henhold til artikel 10, stk. 4, anden sætning, i protokol nr. 36 om overgangsbestemmelser (OJ C 430 af 1.12.2014, s. 17).
(15)    De Forenede Nationers traktatsamling, bind 978, nr. 14152.
(16)    De Forenede Nationers traktatsamling, bind 1019, nr. 14956.
(17)    Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA af 25. oktober 2004 om fastsættelse af mindsteregler for gerningsindholdet i strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene herfor (EUT L 335 af 11.11.2004, s. 8).
(18)    Mundtlig erklæring ved det indkaldte 61. møde i Kommissionen for Narkotiske midler den 7. december 2018.
(19)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1920/2006 af 12. december 2006 om det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EUT L 376 af 27.12.2006, s. 1).
(20)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/747 af 14. maj 2018 om at underkaste det nye psykoaktive stof N-(1-amino-3,3-dimethyl-1-oxobutan-2-yl)-1-(cyclohexylmethyl)-1--H-indazol-3-carboxamid (ADB-CHMINACA) kontrolforanstaltninger (EUT L 125 af 22.5.2018, s. 8).
(21)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/748 af 14. maj 2018 om at underkaste det nye psykoaktive stof 1-(4-cyanobutyl)-N-(2-phenylpropan-2-yl)-1H-indazol-3-carboxamid (CUMYL-4CN-BINACA) kontrolforanstaltninger (EUT L 125 af 22.5.2018, s. 10).
(22)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/1463 af 28. september 2018 om at underkaste de nye psykoaktive stoffer N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]cyclopropanecarboxamid (cyclopropylfentanyl) og 2-methoxy-N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]acetamid (methoxyacetylfentanyl) kontrolforanstaltninger (EUT L 245 af1.10.2018, s. 9).
(23)    MDMA står for 3,4-methyl​endioxy​methamfetamin, der er alment kendt som ecstasy.
Top

Bruxelles, den 7.1.2019

COM(2018) 862 final

BILAG

til

forslag til RÅDETS AFGØRELSE

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne ved det 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler for så vidt angår optagelsen af stoffer i bilagene til enkeltkonventionen af 1961 angående narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972, og konventionen af 1971 om psykotrope stoffer


BILAG

Den holdning, der skal indtages af de medlemsstater, som er medlemmer af Kommissionen for Narkotiske Midler, og som handler i fællesskab i Unionens interesse ved 62. møde i Kommissionen for Narkotiske Midler fra den 18. til den 22. marts 2019, vedrørende ændringer af kontrollen med stofferne:

(1)ADB-FUBINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(2)FUB-AMB opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(3)ADB-FUBINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(4)ADB-FUBINACA opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

(5)Cyclopropylfentanyl opføres i bilag I til konventionen om narkotiske stoffer.

(6)Methoxyacetylfentanyl opføres i bilag I til konventionen om narkotiske stoffer.

(7)Ortho-fluorofentanyl opføres i bilag I til konventionen om narkotiske stoffer.

(8)p-Fluoro-butyrylfentanyl opføres i bilag I til konventionen om narkotiske stoffer.

(9)p-Methoxy-butyrfentanyl opføres i bilag I til konventionen om narkotiske stoffer.

(10)N-ethylnorpentylone opføres i bilag II til konventionen om psykotrope stoffer.

Top