EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E001680

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-1680/03 af Anna Karamanou (PSE) til Kommissionen. Brug af tortur og umenneskelig behandling af kvinder i tyrkiske fængsler.

EUT C 88E af 8.4.2004, p. 366–367 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

8.4.2004   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CE 88/366


(2004/C 88 E/0372)

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-1680/03

af Anna Karamanou (PSE) til Kommissionen

(15. maj 2003)

Om:   Brug af tortur og umenneskelig behandling af kvinder i tyrkiske fængsler

Den 13. juni i Tyrkiet vil det første retsmøde blive holdt i sagen vedrørende de to kvinder, den 22-årige Naciye Cogaltay og den 28-årige Sunay Yesildag, som blev udsat for tortur i den tid, de opholdt sig i fængsler i Istanbul. De to kvinder blev fængslet den 23. september 2002 for påstået medlemskab af en ulovlig organisation. En retslæge bekræftede, at de under fængselsopholdet var blevet udsat for tortur. Torturen bestod konkret i, at kvinderne først blev tævet og så udsat for elektriske stød. De blev også tvunget til at åbne munden, hvorpå torturbødlerne spyttede dem i munden og tvang dem til at synke spyttet.

De barbariske fængselsforhold, som disse indsatte udsættes for i Tyrkiet, strider mod de grundlæggende menneskerettigheder og udgør en grov overtrædelse af de internationale konventioner og principperne om demokrati og frihed. Agter Kommissionen at skride ind for at sætte en stopper for denne tortur i fængslerne, at humanisere straffuldbyrdelsessystemet i Tyrkiet, som jo har ansøgt om tiltrædelse af EU, samt sikre, at respekten for kvindernes menneskerettigheder prioriteres?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Günter Verheugen

(10. juni 2003)

Kommissionen er opmærksom på problemerne i Tyrkiet vedrørende tortur (der hovedsagelig finder sted under politivaretægtsfængsling), vold mod kvinder og forholdene i fængslerne. I Kommissionens periodiske rapport om Tyrkiet fra 2002 (1) har den beskrevet de væsentligste problemer på disse områder, og i det nyligt vedtagne, reviderede tiltrædelsespartnerskab med Tyrkiet redegøres der for de prioriterede områder på disse felter.

De prioriterede områder omfatter gennemførelse af foranstaltninger til bekæmpelse af tortur i overensstemmelse med artikel 3 i den europæiske menneskerettighedskonvention og med henstillingerne fra Den Europæiske Komité til Forebyggelse af Tortur. Endvidere skal der vedtages yderligere foranstaltninger for at sikre, at offentlige anklagere gennemfører korrekte og effektive undersøgelser af påståede tilfælde af tortur, og at domstolene udmåler passende straffe for de personer, der dømmes for udøvelse af tortur. Hvad forholdene i fængslerne angår, står der anført i tiltrædelsespartnerskabet, at Tyrkiet i praksis skal garantere tilbageholdte og fængslede personers ret til advokatbistand i fortrolighed, og at de pårørende underrettes fra begyndelsen af tilbageholdelsen, således som den europæiske menneskerettighedskonvention foreskriver. Tyrkiet er også blevet anmodet om fortsat at bestræbe sig for at bringe forholdene i fængslerne i overensstemmelse med normerne i EU's medlemslande.

Som det fremgår i omtalen af disse prioriteter, har Kommissionen noteret sig, at der er gjort fremskridt, især hvad gennemførelsen af lovgivningen angår, men at der fortsat er et behov for betydelige forbedringer. De nylige rapporter fra De Forenede Nationers Kommission mod Tortur, fra Amnesty International og fra Verdensorganisationen mod Tortur anfører alle, at tortur under varetægtsfængling, herunder seksuel og fysisk vold mod kvinder, stadig er et større problem i Tyrkiet.

Kommissionen konstaterer imidlertid, at Tyrkiet har gjort betydelige fremskridt med hensyn til gennemførelsen af en retsreform til bekæmpelse af tortur. Tyrkiet har således lempet kravene for at anmode en overordnet embedsmand om tilladelse til at indlede undersøgelser mod en politibetjent om påstået udøvelse af tortur; fængselsdomme for udøvelse af tortur kan nu ikke længere reduceres til bøder eller til suspension fra polititjenesten eller andre foranstaltninger; anklagede i retssager, der henhører under statssikkerhedsdomstolene, har nu – som alle andre anklagede – fået adgang til en advokat fra varetægtsfængslingens begyndelse.

Som kandidatland bestræber Tyrkiet sig for at opfylde københavnskriterierne på det politiske område. Dette omfatter kravet om afskaffelse af tortur af enhver art samt garanti for, at alle er fuldt omfattet af menneskerettighederne og de grundlæggende friheder i overensstemmelse med EU-chartret om grundlæggende rettigheder og andre relevante internationale og europæiske instrumenter, som Tyrkiet har tiltrådt. Kommissionen vil fortsat overvåge udviklingen på alle områder, der vedrører påstande om tortur i Tyrkiet, såvel som gennemførelsen af ovennævnte lovgivning.


(1)  KOM(2002) 700 endelig udg.


Top