Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0619(02)

    Meddelelse fra Kommissionen om den praktiske gennemførelse af EU's bæredygtighedsordning for biobrændstoffer og flydende biobrændsler og om regler for medregning af biobrændstoffer

    EUT C 160 af 19.6.2010, p. 8–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.6.2010   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 160/8


    Meddelelse fra Kommissionen om den praktiske gennemførelse af EU's bæredygtighedsordning for biobrændstoffer og flydende biobrændsler og om regler for medregning af biobrændstoffer

    2010/C 160/02

    1.   EU'S BÆREDYGTIGHEDSORDNING FOR BIOBRÆNDSTOFFER OG FLYDENDE BIOBRÆNDSLER

    EU har med sin nye politik for vedvarende energi etableret den mest omfattende og avancerede bindende bæredygtighedsordning af sin art i verden. Den kommer til at gælde for såvel indenlandsk producerede som importerede biobrændstoffer og flydende biobrændsler. Bæredygtighedskriterierne er fastsat i VE-direktivet, som blev vedtaget i 2009 (1). For biobrændstoffer er der tilsvarende kriterier i direktivet om brændstofkvaliteten (2).

    Denne meddelelse beskriver, hvorledes medlemsstaterne og de økonomiske aktører i praksis kan implementere bæredygtighedskriterierne og VE-direktivets regler for medregning af biobrændstoffer. Meddelelsen har ikke bindende karakter. Hensigten med den er at bistå medlemsstaterne og at fremme en konsekvent implementering af bæredygtighedskriterierne. Den ledsages af en meddelelse om frivillige ordninger og standardværdier og af retningslinjer fra Kommissionen om beregning af kulstoflagre i jorden.

    1.1.   Indledning til denne meddelelse

    Bæredygtighedskriterierne gælder for biobrændstoffer og flydende biobrændsler, der bliver produceret eller indført i EU.

    Medlemsstaterne har ansvaret for at sørge for, at bæredygtighedskriterierne er opfyldt, når biobrændstoffer og flydende biobrændsler

    1)

    tages i betragtning ved måling af, om de nationale mål for vedvarende energi i VE-direktivet er opfyldt (3)

    2)

    benyttes til overholdelse af VE-forpligtelser (4)

    3)

    modtager finansiel støtte til forbrug af dem (5)

    4)

    tages i betragtning til opfyldelse af målene for reduktion af drivhusgasemissionerne i direktivet om brændstofkvaliteten (kun biobrændstoffer) (6)

    5)

    modtager investerings- og/eller driftsstøtte i overensstemmelse med EF-retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse (kun biobrændstoffer) (7)

    6)

    tages i betragtning efter bestemmelserne om køretøjer, der anvender alternative brændstoffer, i forordningen om CO2-emissionerne fra personbiler (kun »E85« — bioethanol) (8).

    Meddelelsen ledsages af retningslinjer fra Kommissionen om beregning af kulstoflagre i jorden (9) — et bindende dokument, der er vedtaget i medfør af bilag V, del C, punkt 10, i VE-direktivet — og en meddelelse om frivillige ordninger og standardværdier (10).

    I meddelelsen henvises der til specifikke bestemmelser i VE-direktivet med artikelnumre. Tabellen nedenfor viser, hvor der findes tilsvarende bestemmelser om biobrændstoffer i direktivet om brændstofkvalitet. Når der i denne meddelelse henvises til »direktivet«, er det til VE-direktivet. Når der i direktivet om brændstofkvalitet findes en tilsvarende bestemmelse, gælder henvisningerne også sidstnævnte direktiv.

    Tabel:   Artikler og bilag, der henvises til i denne meddelelse

    VE-direktivet

    Direktivet om brændstofkvalitet

    Artikel 2: Definitioner

    Findes ikke

    Artikel 5: Beregning af andelen af energi fra vedvarende energikilder

    Findes ikke

    Artikel 17: Bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer og flydende biobrændsler

    Artikel 7b: Bæredygtighedskriterier for biobrændstoffer

    Artikel 18: Kontrol af overholdelsen af bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer og flydende biobrændsler

    Artikel 7c: Kontrol af overholdelsen af bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer

    Artikel 19: Beregning af drivhusgaseffekten af biobrændstoffer og flydende biobrændsler

    Artikel 7d: Beregning af vugge til grav-emissioner af drivhusgasser fra biobrændstoffer

    Artikel 21: Særlige bestemmelser for energi fra vedvarende energikilder til transport

    Findes ikke

    Artikel 24: Gennemsigtighedsplatform (11)

    Findes ikke (12)

    Bilag III: Energiindholdet i transportbrændstoffer

    Findes ikke

    Bilag V: Regler for beregning af drivhusgaseffekterne af biobrændstoffer, flydende biobrændsler og de fossile brændstoffer, de sammenlignes med

    Bilag IV: Regler for beregning af vugge til grav-emissionen af drivhusgasser fra biobrændstoffer

    2.   BÆREDYGTIGHEDSKRITERIERNES ANVENDELSESOMRÅDE OG ANVENDELSE

    Bæredygtighedskriterierne i direktivet vedrører besparelser i drivhusgasemissioner (13), arealer med høj biodiversitetsværdi (14), arealer med stort kulstoflager (15) samt landbrugs- og miljømæssig praksis (16). Disse bæredygtighedskriterier skal opfyldes i de tilfælde, der er opregnet i afsnit 1. Det betyder, at biobrændstoffer og flydende biobrændsler ikke altid behøver at opfylde kriterierne, kun når de indgår i de nævnte tilfælde; i dag er det dog langt størsteparten af tilfældene.

    2.1.   Kriterier med relation til drivhusgasbesparelser og jordarealer

    Medlemsstaterne skal af de økonomiske aktører forlange, at de pågældende biobrændstoffer og flydende biobrændsler opfylder de bæredygtighedskriterier, der har relation til drivhusgasbesparelser og jordarealer (17). De økonomiske aktører kan gøre det på en af følgende tre måder:

    1)

    ved at levere den relevante nationale myndighed data, der opfylder de krav, medlemsstaten har fastsat (en »national ordning«, som alle medlemsstater skal have) (18)

    2)

    ved at følge en »frivillig ordning«, som Kommissionen har anerkendt til formålet (19).

    3)

    ved at følge bestemmelserne i en bilateral eller multilateral aftale, som EU har indgået, og som Kommissionen har anerkendt til formålet (20).

    Der kan benyttes forskellige metoder til at godtgøre opfyldelsen af forskellige kriterier.

    Medlemsstaterne skal lægge sig fast på, hvilke økonomiske aktører der skal forelægge de pågældende oplysninger. De fleste transportbrændstoffer er pålagt punktafgifter, som forfalder ved overgangen til forbrug (21). Det ligger lige for at placere ansvaret for at forelægge oplysninger om biobrændstoffer hos den økonomiske aktør, der indbetaler afgiften. På det sted skulle der foreligge oplysninger om bæredygtighedskriterierne i alle led af brændstofkæden (22).

    For flydende biobrændsler og nogle biobrændstoffer, fx til brug i afgrænsede bilparker og til flyvning, kan det blive nødvendigt at vedtage særlige bestemmelser om udpegning af den ansvarlige økonomiske aktør.

    Medlemsstaterne skal kræve, at de økonomiske aktører sørger for en tilstrækkelig standard for en uafhængig kontrol af de oplysninger, de forelægger (23). Når økonomiske aktører følger en frivillig ordning eller en bilateral/multilateral aftale, som Kommissionen har anerkendt, til at godtgøre opfyldelse af bæredygtighedskriterierne, bliver det allerede fastlagt i anerkendelsen. Når økonomiske aktører følger en procedure, der er fastlagt ved national lovgivning, opfordres medlemsstaterne til at skele til kravene til uafhængig audit af tilstrækkelig standard og til massebalancesystemet (24) i punkt 2.2 i meddelelsen om frivillige ordninger og standardværdier (25).

    2.2.   Landbrugs- og miljømæssige krav og standarder for EU-landbrugere  (26)

    Det kriterium, der vedrører landbrugs- og miljømæssige krav og standarder for EU-landbrugere, gælder kun for biobrændstoffer og flydende biobrændsler, der produceres af råmaterialer, der er dyrket i EU. Til forskel fra de øvrige kriterier er kontrollen med, om dette kriterium er opfyldt, ikke omhandlet i direktivet (27). Medlemsstaterne må regne med at benytte deres eksisterende kontrolsystemer til at sikre, at landbrugerne opfylder kravene (28). Hvis der i en medlemsstat er landbrugere, der leverer råmaterialer til biobrændstoffer eller flydende biobrændsler, men ikke er omfattet af disse kontrolsystemer, bliver medlemsstaten nødt til at inddrage dem deri.

    Hvis et kontrolsystem viser, at dette kriterium ikke er opfyldt, må medlemsstaten sørge for, at det afspejles i de tilfælde, der er opregnet i afsnit 1.

    2.3.   Materialer, der er omfattet

    Som fastsat i direktivet forstås der ved »biobrændstoffer« flydende eller gasformigt brændstof til transport fremstillet på grundlag af biomasse. Ved »flydende biobrændsler« forstås der flydende brændstof til energiformål, bortset fra transport, som er fremstillet på grundlag af biomasse (29). Sidstnævnte omfatter altså kun væskeformige brændsler. Det betyder, at bæredygtighedskriterierne finder anvendelse på biogas til transport, men ikke på biogas til opvarmning og elproduktion.

    Der er nævnt mange typer biobrændstof i direktivet (30), men da listerne primært tjener til at lette gennemførelsen af direktivet, er de ikke udtømmende. Biobrændstoffer og flydende biobrændsler, der ikke er opført på listerne, kan også medregnes til opfyldelse af direktivets mål.

    Udtrykket »flydende biobrændsler« anses for også at omfatte tyktflydende væsker såsom brugt fritureolie, animalsk fedt, palmeolie, rå tallolie og talloliebeg.

    For biobrændstoffer og flydende biobrændsler, der produceres på grundlag af affald og restprodukter, dog ikke restprodukter fra landbrug, akvakultur, fiskeri og skovbrug, er drivhusgasbesparelsen det eneste af bæredygtighedskriterierne, der anvendes (31). Hvad der forstås ved affald og restprodukter, er behandlet i afsnit 5. Ved restprodukter fra landbrug, akvakultur, fiskeri og skovbrug forstås restprodukter, der fremkommer direkte fra landbrug, akvakultur, fiskeri og skovbrug. Restprodukter fra dermed beslægtet industri og forarbejdning er ikke omfattet.

    2.4.   Harmonisering af bæredygtighedskriterierne

    Direktivets bæredygtighedskriterier er fuldt harmoniseret på EU-plan og blev vedtaget med EF-traktatens artikel 95 som retsgrundlag (det indre marked). Derfor kan medlemsstaterne ikke selv tilføje yderligere kriterier i forbindelse med formål 1-4 i afsnit 1 (32). Det betyder, at medlemsstaterne til disse formål ikke kan lægge andre bæredygtighedskriterier end dem, der er fastsat i direktivet, til grund for at udelukke biobrændstoffer eller flydende biobrændsler (33). Hvis nogle biobrændstoffer eller flydende biobrændsler indebærer større fordele end andre, men er dyrere at producere, kan der dog i de nationale støtteordninger tages hensyn til de højere produktionsomkostninger (34).

    2.5.   Offentliggørelse af information om bæredygtighed

    Medlemsstaterne kommer til at modtage information fra de økonomiske aktører om opfyldelsen af bæredygtighedskriterierne. De kommer også til at modtage information om alle brændstoffer til vejtransport, fossile såvel som vedvarende, med angivelse af deres oprindelse og af, hvor de er købt (35). Ifølge VE-direktivet forlanges det ikke af medlemsstaterne, at de offentliggør oplysningerne, men det er dem heller ikke forbudt. Kommissionen opfordrer de medlemsstater, der offentliggør sådanne oplysninger, til at gøre det på ensartet måde for alle brændstoffer. Efter Kommissionens opfattelse bør der i medlemsstaternes beslutning om at offentliggøre sådanne oplysninger tages højde for, at et selskabs specifikke information herom kan være kommercielt følsom.

    Kommissionen sammenfatter medlemsstaternes oplysninger om biobrændstoffer og flydende biobrændsler og offentliggør et resumé af dem på sin gennemsigtighedsplatform (36).

    3.   BEREGNING AF DRIVHUSGASEFFEKTEN

    Direktivet kræver besparelser i drivhusgasemissionerne på 35 % (stigende til 50 % i januar 2017, og for anlæg, der tages i brug i 2017 og senere, 60 % i 2018) (37). Direktivet indeholder en metode til beregning af denne besparelse (»faktisk værdi«) samt »standardværdier«, herunder »disaggregerede standardværdier«, der i nogle tilfælde kan benyttes til at godtgøre opfyldelse af kriteriet.

    3.1.   Undtagelse for anlæg, der var i drift den 23. januar 2008

    Biobrændstoffer og flydende biobrændsler, der produceres i anlæg, der var i drift den 23. januar 2008, er undtaget fra at opfylde besparelsen i drivhusgasemissioner indtil den 1. april 2013 (38), således at der i fx ethanolanlæg, hvor der benyttes brunkul som procesbrændsel, og palmeoliemøller uden methanopsamling bliver tid til at tilpasse processen. Ved »anlæg« forstås ethvert procesanlæg, der indgår i produktionsprocessen. Udtrykket omfatter ikke produktionsanlæg, der kan tilføjes til produktionskæden udelukkende med det formål at udnytte undtagelsen i denne bestemmelse. Hvis blot ét af sådanne procesanlæg, der indgår i produktionskæden, var i drift senest den 23. januar 2008, behøver kriteriet om en drivhusgasbesparelse på 35 % først at være opfyldt fra den 1. april 2013.

    3.2.   Standardværdier

    I direktivet er der anført »standardværdier«, som de økonomiske aktører kan benytte til at godtgøre, at kriteriet om drivhusgasbesparelser er opfyldt (39). I bilag I til denne meddelelse er der vejledning i, hvornår standardværdierne kan benyttes, herunder hvornår der kan benyttes en kombination af disaggregerede standardværdier og faktiske værdier (40).

    Kommissionen kan ajourføre standardværdierne. Hvordan denne ajourføring finder sted, er omhandlet i meddelelsen om frivillige ordninger og standardværdier.

    I direktivet er der også anført »typiske værdier« for emissionen af drivhusgasser fra biobrændstoffer (41). Disse værdier kan de økonomiske aktører ikke benytte. De kan benyttes af medlemsstaterne, når de hvert andet år forelægger en rapport til Kommissionen om fremskridtene med hensyn til fremme og anvendelse af energi fra vedvarende energikilder (42).

    3.3.   Beregning af en faktisk værdi

    Man kan altid benytte faktiske værdier for drivhusgasbesparelser, uanset om der foreligger en standardværdi for det pågældende biobrændstof eller flydende biobrændsel. Reglerne for beregning af en faktisk værdi findes i direktivets bilag V, del C.

    Det anses for overflødigt at medtage input, der kun har ringe eller slet ingen indflydelse på beregningens resultat, fx proceskemikalier, der anvendes i små mængder (43).

    Ved beregning af emissioner fra »dyrkning« tillader metoden, at der benyttes gennemsnit (for et bestemt geografisk område) i stedet for faktiske værdier (44). Det kan især være praktisk for råmaterialer, der ikke findes nogen standardværdi for, og for områder af EU, hvor det ikke er tilladt at anvende standardværdier for alle råmaterialerne (45). Medlemsstaterne kan opstille lister over sådanne gennemsnitsværdier, men der kan også indgå gennemsnitsværdier i frivillige ordninger om begrænsning af drivhusgaseffekten (46).

    Kommissionen har til hensigt at benytte sin gennemsigtighedsplatform til at offentliggøre nogle kommenterede eksempler på beregning af faktiske værdier og en række faste værdier, der er afledt af datasæt til fastsættelse af standardværdier, så de kan benyttes som koefficienter i beregningen af faktiske værdier.

    Der er mere om metoden til beregning af drivhusgaseffekten i bilag II.

    4.   OPFYLDELSE AF AREALRELATEREDE KRITERIER

    Arealer med høj biodiversitetsværdi er en særlig kategori i direktivet (47). Råmaterialer til fremstilling af biobrændstoffer og flydende biobrændsler må ikke komme derfra.

    Arealer med stort kulstoflager er en anden særlig kategori i direktivet (48). Arealer, der i januar 2008 tilhørte en af disse kategorier, må ikke levere råmaterialer til biobrændstoffer og flydende biobrændsler, selv om arealernes status nu er en anden.

    Direktivet åbner mulighed for visse undtagelser fra disse kriterier, hvis der kan forelægges fornøden dokumentation.

    Arealer, der henhører under flere af disse kategorier, skal opfylde alle de relevante kriterier. At undtagelse fra ét kriterium er begrundet, betyder ikke, at der uden videre kan gives undtagelse fra andre kriterier.

    4.1.   Arealer med høj biodiversitetsværdi

    Råmaterialer må ikke komme fra primærskov og andre træbevoksede arealer, arealer, der er udlagt som naturbeskyttelsesområder, og græsarealer med høj biodiversitet (49). Kommissionen har til hensigt i 2010 at fastlægge kriterier og geografiske udstrækninger for at afgøre, hvilke græsarealer der kan anses som græsarealer med høj biodiversitet (50).

    Der er mulighed for at give undtagelse for ikke-naturlige græsarealer med høj biodiversitet, hvis det dokumenteres, at det er nødvendigt at høste råmaterialet for, at arealerne kan bevare deres status som græsarealer. Undtagelser for naturbeskyttelsesområder er muligt, hvis det dokumenteres, at produktionen af råmaterialer ikke forstyrrer det pågældende naturbeskyttelsesformål (51). Kommissionen har kendskab til, at Den Europæiske Standardiseringsorganisation, CEN, arbejder på at klarlægge, hvilken form for dokumentation der skal forelægges.

    I direktivet er der en procedure for, hvordan Kommissionen kan beslutte at tage højde for tilkomne naturbeskyttelsesområder (52). På nuværende tidspunkt er der ikke anerkendt nogen sådanne områder. Når der træffes afgørelse om anerkendelse af områder, bliver der lagt oplysninger om sådanne afgørelser ud på Kommissionens gennemsigtighedsplatform.

    4.2.   Arealer med stort kulstoflager

    Råmaterialer må ikke komme fra vådområder, sammenhængende skovarealer, arealer med en kronedækningsgrad på 10-30 % og tørvebundsarealer, hvis arealernes status ikke er den samme som i januar 2008 (53).

    Det vil sige, at hvis der udvindes råmaterialer fra et areal, der var vådområde (54) i januar 2008 og stadig er vådområde på det tidspunkt, hvor råmaterialet udvindes, vil sådanne råmaterialer opfylde kriteriet.

    Udtrykket »status« henviser til de fysiske kategorier, der er defineret i direktivet.

    En ændring i arealanvendelsen, som ikke influerer på opfyldelsen af dette kriterium, skal stadig tages i betragtning ved beregning af drivhusgaseffekten (se bilag II).

    4.2.1.   Sammenhængende skovarealer  (55)

    Inden der ses nærmere på begrebet »sammenhængende skovarealer«, bør der mindes om, at enhver ændring i arealanvendelsen skal tages i betragtning ved beregning af drivhusgaseffekten (56) og måske også tages i betragtning i forbindelse med andre politikområder end det, der er emnet for dette direktiv.

    Udtrykket »sammenhængende skovarealer« defineres i direktivet som arealer på over en ha bevokset med træer af en højde på over fem meter og med en kronedækningsgrad på mindst 30 % eller med træer, der kan nå disse tærskler på lokaliteten. Definitionen omfatter ikke landområder, der hovedsagelig anvendes til landbrugsmæssige eller bymæssige formål (57).

    4.2.2.   Arealer med en kronedækningsgrad på 10-30 %  (58)

    For arealer, der ligner sammenhængende skovarealer, men har en kronedækningsgrad på 10-30 %, er der mulighed for undtagelse, hvis det dokumenteres, at drivhusgaseffekten (59), medregnet ændringer i det pågældende areals kulstoflager siden januar 2008, opfylder de relevante tærskler i kriterierne for drivhusgasbesparelser.

    4.2.3.   Tørvebundsarealer  (60)

    For biobrændstoffer og flydende biobrændstoffer, der er fremstillet af biomasse fra arealer, der i januar 2008 var tørvebundsarealer, er der mulighed for undtagelse, hvis det dokumenteres

    at jorden var fuldstændig afvandet i januar 2008, eller

    at jorden ikke er afvandet siden januar 2008.

    Det betyder, at tørvebundsarealer, der var delvis afvandet i januar 2008, og hvor der efterfølgende udføres mere dybtliggende dræning, som påvirker jord, der ikke allerede var fuldstændig afvandet, ikke opfylder kriterierne.

    Tørv betragtes ikke selv som biomasse (61).

    4.3.   Dokumentation for opfyldelse

    Dokumentation for opfyldelse af de arealrelaterede kriterier kan antage mange forskellige former, bl.a. luftfotos, satellitfotos, kort, matrikeloplysninger/databaser (62) og lokale opmålinger.

    Dokumentation kan være »positiv« eller »negativ«.

    Eksempelvis kan opfyldelse af primærskov-kriteriet dokumenteres med

    et luftfoto af arealet, som viser, at det er tilplantet med sukkerrør (positiv), eller

    et kort over alle regionens primærskove, som viser, at arealet ligger uden for dem (negativ).

    I kriterierne gælder arealets status i januar 2008, men tidligere dokumentation kan undertiden også bruges. Hvis det fx dokumenteres, at arealet var under dyrkning kort tid inden 2008, fx i 2005, kan det være tilstrækkeligt til at godtgøre, at nogle af eller alle arealrelaterede kriterier er opfyldt.

    Det er Kommissionens hensigt at benytte sin gennemsigtighedsplatform til at offentliggøre en vejledning i, hvordan de økonomiske aktører kan identificere de forskellige arealkategorier.

    5.   REGLER FOR MEDREGNING AF BIOBRÆNDSTOFFER

    5.1.   Opgørelse af brændstoffer, der delvis kommer fra ikke-vedvarende kilder

    Nogle brændstoffer består kun delvis af fornyeligt materiale. For nogle af dem, fx ETBE, er det i direktivets bilag III angivet, hvor stor en procentdel af brændstoffet der regnes som fornyeligt med henblik på målopgørelse (63). For brændstoffer af denne art, som ikke er opført i bilag III, deriblandt brændstoffer, der produceres ved fleksible processer, og hvor de enkelte produktleverancers sammensætning af kilder kan variere, kan man med rimelighed slutte analogt fra den regel, der gælder for elproduktion i multibrændselsanlæg, nemlig at størrelsen af bidraget fra hver energikilde beregnes på grundlag af dens energiindhold (64).

    For at opfylde bæredygtighedskriteriet for drivhusgasbesparelser skal biomasseandelen af det brændstof, der er omhandlet i foregående afsnit, ligge over den pågældende grænse. For nogle af dem, fx ETBE, er der angivet standardværdier i direktivet.

    Procentdelene i direktivets bilag III lægges også til grund for, om det ved salgsstedet skal angives, at et brændstof indeholder biobrændstoffer (65). Eksempelvis behøver benzin, der indeholder 20 % ETBE ingen særlig angivelse, da mindre end 10 % kommer fra fornyelige kilder.

    5.2.   Biobrændstoffer, der tæller dobbelt

    Nogle biobrændstoffer tæller dobbelt ved beregning af om 10 %-målet for andelen af energiforbruget i alle transportformer i 2020 og om de nationale VE-forpligtelser er opfyldt (66). Alle andre biobrændstoffer tælles kun med én gang. Hvis biobrændstoffer kun er produceret delvis af materialer, der tæller dobbelt, må kun den tilsvarende andel af biobrændstoffet tælles dobbelt (67).

    Blandt de biobrændstoffer, der tæller dobbelt, er brændstoffer fremstillet af affald og restprodukter.

    I direktivet selv er der ingen definition af udtrykkene »affald« og »restprodukter«. Efter Kommissionens opfattelse bør disse udtryk fortolkes i overensstemmelse med direktivets mål, nemlig

    i forbindelse med dobbelttælling: diversificering af råmaterialer (68)

    i forbindelse med drivhusgasmetoden: ingen allokering af emissioner til biprodukter, som produktionen ikke sigter direkte på, fx halm fra hvedeproduktion (69).

    I denne forbindelse forstås der ved affald ethvert stof eller enhver genstand, som indehaveren skiller sig af med eller agter eller er forpligtet til at skille sig af med (70). Råmaterialer, der forsætligt er modificeret til at blive regnet som affald (fx ved at blande affaldsmateriale i et materiale, der ikke er affald), må ikke regnes med.

    I denne forbindelse kan restprodukter være

    fra landbrug, akvakultur, fiskeri og skovbrug og

    fra forarbejdning.

    Ved et restprodukt fra forarbejdning forstås et stof, der ikke er et af de slutprodukter, som produktionsprocessen direkte tilstræber. Restproduktet må ikke være et direkte mål for produktionsprocessen, og processen må ikke være ændret til forsætlig produktion af restproduktet.

    Eksempler på restprodukter er rå glycerol, talloliebeg og husdyrgødning.


    (1)  Artikel 17 i direktiv 2009/28/EF.

    (2)  Artikel 7b i direktiv 98/70/EF, som ændret ved direktiv 2009/30/EF.

    (3)  Artikel 17, stk. 1, litra a). Ifølge anvendelsesområdet for »endeligt energiforbrug« i forordning (EF) nr. 1099/2008 er biobrændstoffer, der anvendes i international luftfart omfattet (når de sælges i en medlemsstat), men ikke dem, der anvendes i international søfart.

    (4)  Artikel 17, stk. 1, litra b). Som defineret i artikel 2, stk. 1, i direktivet om vedvarende energi.

    (5)  Artikel 17, stk. 1, litra c). Typisk som led i en national støtteordning.

    (6)  Artikel 7a i direktivet om brændstofkvaliteten.

    (7)  EUT C 82 af 1.4.2008, s. 1.

    (8)  Artikel 6 i forordning (EF) nr. 443/2009.

    (9)  EUT L 151 af 17.6.2010, s. 19.

    (10)  Se side 1 i denne EUT.

    (11)  Online på http://ec.europa.eu/energy/renewables/transparency_platform/transparency_platform_en.htm

    (12)  Når dokumenter også er relevante for direktivet om brændstofkvalitet, er det Kommissionens hensigt også at offentliggøre dem på netstedet for direktivet om brændstofkvalitet.

    (13)  Artikel 17, stk. 2.

    (14)  Artikel 17, stk. 3.

    (15)  Artikel 17, stk. 4 og 5.

    (16)  Artikel 17, stk. 6.

    (17)  Artikel 18, stk. 1.

    (18)  Artikel 18, stk. 3.

    (19)  Artikel 18, stk. 4, andet afsnit, og artikel 18, stk. 7.

    (20)  Artikel 18, stk. 4, første afsnit, og artikel 18, stk. 7.

    (21)  Jf. direktiv 2008/118/EF og direktiv 2003/96/EF.

    (22)  Der kan blive tale om en enkelt undtagelse, nemlig drivhusgasemissionerne fra brændstofdistributionen (hvis de er nødvendige for beregning af den faktiske værdi). Det vil være hensigtsmæssigt at benytte en standardkoefficient til dette formål.

    (23)  Artikel 18, stk. 3.

    (24)  Artikel 18, stk. 1.

    (25)  Der er den vigtige forskel, at det under en frivillig ordning generelt sikres, at økonomiske aktører auditeres, inden de får lov til at være med i ordningen. Der er ikke behov for et sådant krav i nationale ordninger, hvor det kan være hensigtsmæssigt at bestemme, at de økonomiske aktører kan afgive ad hoc-erklæringer.

    (26)  Artikel 17, stk. 6.

    (27)  Jf. artikel 18, stk. 1.

    (28)  Efter artikel 22 i forordning (EF) nr. 73/2009.

    (29)  Artikel 2.

    (30)  Fx i bilag III og V.

    (31)  Jf. artikel 17, stk. 1.

    (32)  I forbindelse med formål 5 og 6 i afsnit 1 er dette spørgsmål ikke relevant.

    (33)  Artikel 17, stk. 8.

    (34)  Jf. betragtning 89 og 95 i VE-direktivet samt EF-retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse.

    (35)  Artikel 7a, stk. 1, andet afsnit, litra a), i direktivet om brændstofkvalitet.

    (36)  Artikel 18, stk. 3.

    (37)  Artikel 17, stk. 2.

    (38)  Artikel 17, stk. 2, sidste afsnit.

    (39)  Bilag V.

    (40)  Det bør bemærkes, at der ved beregningen af (disaggregerede) standardværdier er taget hensyn til allokering af emissioner til biprodukter.

    (41)  Bilag V.

    (42)  Jf. artikel 22, stk. 2.

    (43)  Det er her relevant at påpege, at tallene for drivhusgasbesparelser afrundes til hele procent.

    (44)  Jf. bilag V, del C, punkt 6.

    (45)  Jf. artikel 19, stk. 2 og 3.

    (46)  Jf. artikel 18, stk. 4.

    (47)  Artikel 17, stk. 3.

    (48)  Artikel 17, stk. 4 og 5.

    (49)  Artikel 17, stk. 3.

    (50)  Dokumenter i offentlig høring ligger på: http://ec.europa.eu/energy/renewables/consultations/2010_02_08_biodiverse_grassland_en.htm

    (51)  Artikel 17, stk. 3, litra b), både nr. i) og ii).

    (52)  Artikel 17, stk. 3, litra b), nr. ii).

    (53)  Artikel 17, stk. 4 og 5.

    (54)  Artikel 17, stk. 4, litra a).

    (55)  Artikel 17, stk. 4, litra b).

    (56)  Jf. bilag II.

    (57)  Ved landbrugsmæssigt anvendte landområder forstås her også træbevoksninger i landbrugsproduktionssystemer, fx frugtplantager, oliepalmeplantager og skovlandbrugssystemer, hvor der dyrkes afgrøder under træerne.

    (58)  Artikel 17, stk. 4, litra c).

    (59)  Bilag V, del C.

    (60)  Artikel 17, stk. 5.

    (61)  Jf. artikel 2.

    (62)  Fx det integrerede system for forvaltning og kontrol (IACS) under EU's fælles landbrugspolitik.

    (63)  Artikel 5, stk. 5.

    (64)  Artikel 5, stk. 3.

    (65)  Artikel 21, stk. 1.

    (66)  Artikel 21, stk. 2.

    (67)  Derved forstås den fysiske andel (bæredygtighedskriteriets »massebalancesystem« finder ikke anvendelse i forbindelse med denne bestemmelse).

    (68)  Jf. direktivets betragtning 89.

    (69)  Jf. bilag V, del C, punkt 18.

    (70)  Også materialer, der skal trækkes tilbage fra markedet af sundheds- eller sikkerhedshensyn.


    BILAG I

    Metoder til beregning af drivhusgaseffekten

    Image


    BILAG II

    Metodologi til beregning af drivhusgaseffekten — supplerende elementer

    Emissionsbesparelse fra akkumulering af kulstof i jorden via forbedret landbrugsforvaltning (bilag V, del C, punkt 1)

    »Forbedret landbrugsforvaltning« kan bl.a. bestå i

    overgang til reduceret jordbearbejdning eller pløjefri dyrkning

    mere hensigtsmæssigt sædskifte og/eller dækafgrøder, herunder håndtering af afgrøderester

    bedre håndtering af handelsgødning og husdyrgødning

    brug af jordforbedringsmidler (fx kompost).

    Emissionsbesparelser fra sådanne forbedringer kan medregnes, hvis det dokumenteres, at jordens kulstofindhold er forøget, eller der forelægges troværdig og kontrollerbar dokumentation for, at den med rimelighed kan forventes at blive forøget, i det tidsrum, hvor de pågældende råmaterialer dyrkes (1).

    Emissionsbesparelsen i g CO2eq/MJ kan beregnes ved en formel svarende til den i metodens punkt 7, idet divisoren »20« erstattes med længden (i år) af det tidsrum, den pågældende afgrøde er dyrket i.

    Dyrkning (punkt 6)

    Blandt de input/variable, som indvirker på emissionen fra dyrkning, vil typisk indgå udsæd, brændstof, gødning, pesticider, udbytte og markens N2O-emission. Planternes optagelse af CO2 i det biologiske kulstofkredsløb er ikke indregnet her, men til gengæld medregnes emissionerne fra anvendelsen af brændstoffet ikke i punkt 13.

    Metodologien for »dyrkning« tillader, at der som alternativ til faktiske værdier anvendes gennemsnit for geografiske områder, der er mindre end dem, der ligger til grund for beregning af standardværdierne. Standardværdierne er (på én undtagelse nær) beregnet til at dække globalt. På EU-plan sætter direktivet imidlertid visse grænser for deres anvendelse. Begrænsningerne gælder for områder på niveau 2 i NUTS (2). Heraf synes det at følge, at i EU skal gennemsnittene beregnes for NUTS 2-områder eller områder af mindre størrelse. Der bør logisk set anvendes et tilsvarende niveau uden for EU.

    N2O-emissioner (punkt 6)

    Der kan med fordel tages højde for N2O-emissionerne fra jorden ved hjælp af IPCC-metodikken, herunder hvad der deri betegnes »direkte« og »indirekte« N2O-emissioner (3). De økonomiske aktører kan benytte alle tre IPCC-metodetrin. Metodetrin 3, som hviler på detailmålinger og/eller modeller, synes mere relevant til beregning af »regionale« dyrkningsværdier (se punkt 3.3 i denne meddelelse) end til andre beregninger af faktiske værdier.

    Ændringer i arealanvendelsen (punkt 7 og 10)

    Ved en ændring af arealanvendelsen skal der forstås skift mellem de seks kategorier for jordens plantedække, som benyttes i IPCC (skovområder, græsningsarealer, dyrkede områder, vådområder, bebyggede områder og andre områder), plus en syvende kategori, nemlig flerårige afgrøder, hvis stængel normalt ikke bliver høstet, fx hurtigtvoksende stævningsskov og oliepalmer (4). Det betyder fx, at et skift fra græsningsareal til dyrket område er en ændring af arealanvendelsen, mens et skift fra én afgrøde (fx majs) til en anden (såsom raps) ikke er. Til dyrkede områder medregnes brakjorder (dvs. jord, der hviler i et eller flere år, inden den dyrkes på ny). Ændringer i forvaltningspraksis, jordbearbejdningspraksis og gødskningspraksis betragtes ikke som ændring af arealanvendelsen.

    I retningslinjerne for beregning af kulstoflagre i jorden (5) er beregningen forklaret nærmere. Kommissionen har til hensigt at offentliggøre et kommenteret eksempel på beregning af emissioner fra ændringer i kulstoflagrene som følge af ændret arealanvendelse.

    Emissionsintensiteten ved el til nettet (punkt 11)

    Ifølge direktivet skal den gennemsnitlige emissionsintensitet i et »nærmere defineret område« benyttes. Når talen er om EU, er det mest logisk at vælge hele EU. For tredjelande, hvor elnettene i mange tilfælde har færre forbindelser på tværs af grænserne, er det nationale gennemsnit ofte det bedste valg.

    Fordeling efter energiindhold (punkt 17 og 18)

    Ved anvendelsen af denne regel benyttes den nedre brændværdi for hele (bi)produktet, ikke kun tørstofdelen. I mange tilfælde, nemlig hvor der er tale om næsten vandfri produkter, kan sidstnævnte dog give et resultat, der er en forsvarlig tilnærmelse.

    Da varme ikke har nogen nedre brændværdi, kan der ikke allokeres nogen emissioner dertil på det grundlag.

    Der allokeres ingen emissioner til restprodukter fra landbruget og restprodukter fra forarbejdning, da de anses for at have en emission på nul indtil indsamlingstidspunktet (6), og heller ikke til affald. Der er mere om affald og restprodukter i punkt 5.2.

    Allokeringen skal finde sted umiddelbart efter, at et biprodukt (et stof, der normalt kan oplagres eller sælges) og et biobrændstof/flydende biobrændsel/mellemprodukt er opstået i et produktionstrin. Det kan være et procestrin inden for et anlæg, idet begge produkter kan forarbejdes yderligere i efterfølgende procestrin (»downstream«). Det gælder dog, at hvis forarbejdningen af de pågældende (bi)produkter ved efterfølgende procestrin er forbundet med et tidligere procestrin i form af feedback af materiale eller energi, betragtes systemet som et »raffinaderi« (7), og allokeringen finder sted på de steder, hvor de enkelte produkter ikke bliver yderligere forarbejdet i procestrin, der i form af feedback af materiale eller energi er forbundet med tidligere procestrin.

    El fra kraftvarmeværker (punkt 16)

    Den generelle allokeringsregel i punkt 17 gælder ikke for el fra kraftvarmeværker, hvor der fyres med 1) fossile brændsler, 2) biobrændsler, hvis de ikke er et biprodukt fra den samme proces, eller 3) restprodukter fra landbruget, uanset om de er biprodukter fra samme proces. I stedet anvendes reglen i punkt 16 på følgende måde:

    a)

    Hvis der fra kraftvarmeværket ikke blot leveres varme til biobrændstof/biobrændselsprocessen, men også til andre formål, skal kraftvarmeværkets størrelse beregningsmæssigt reduceres til det omfang, der er nødvendigt for netop at levere den varme, der er behov for til biobrændstof/biobrændselsprocessen. For kraftvarmeværkets primære elproduktion foretages der en forholdsmæssig beregningsmæssig reduktion.

    b)

    Til den elektricitetsmængde, der er tilbage efter denne beregningsmæssige justering og efter, at et eventuelt reelt internt elforbrug er dækket, tilordnes der en drivhusgaskredit, der kan trækkes fra forarbejdningsemissionerne.

    c)

    Størrelsen af denne kredit sættes til den livscyklusemission, der kan tilskrives produktion af samme elektricitetsmængde med samme brændselstype på et kraftværk.

    Det fossile brændstof, der sammenlignes med (punkt 19)

    Det fossile brændstof, der i dag benyttes til sammenligning, ligger på 83,8 g CO2eq/MJ. Den værdi bliver afløst af »den seneste faktiske gennemsnitsemission fra den fossile del af benzin og diesel, der forbruges i Fællesskabet«, når oplysningen bliver tilgængelig ud fra rapporteringen i henhold til direktivet om brændstoffers kvalitet (8).

    Rapporteringen skal ske årligt, første gang om 2011. Hvis det bliver muligt at beregne en ny værdi for det fossile brændstof, der skal sammenlignes med, vil Kommissionen offentliggøre den på gennemsigtighedsplatformen med angivelse af, fra hvilken dato tallet kan anses for at være tilgængeligt og er obligatorisk at benytte. Kommissionen vil ved næste ændring af typiske værdier og standardværdier i direktivet tage hensyn til den seneste ajourføring af denne art.


    (1)  Dokumentationen kan bestå i måling af jordens kulstofindhold, fx en første måling inden dyrkningens påbegyndelse og derefter regelmæssigt med nogle års mellemrum. I så fald kan jordens kulstofindhold, inden den anden måling foreligger, skønnes ud fra et relevant videnskabeligt grundlag. Derefter er det målingerne, der danner grundlag for konstatering af, om jordens kulstofindhold er forøget, og størrelsen af en eventuel forøgelse.

    (2)  Artikel 19, stk. 2 og 3. Disse regioner er anført i bilag I til forordning (EF) nr. 1059/2003. Der ligger interaktive kort over regionerne på: http://ec.europa.eu/eurostat/ramon/nuts/home_regions_en.html

    (3)  Jf. IPCC's retningslinjer for nationale drivhusgasopgørelser fra 2006, bind 4, kapitel 11 — http://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/2006gl/pdf/4_Volume4/V4_11_Ch11_N2O&CO2.pdf

    (4)  Eftersom sådanne arealer har lighedspunkter med både dyrkede områder og skovområder.

    (5)  EUT L 151 af 17.6.2010, s. 19.

    (6)  Når disse materialer anvendes som råmateriale, starter de på tilsvarende måde med en emission på nul på indsamlingstidspunktet.

    (7)  Jf. bilag V, del C, punkt 18, sidste afsnit.

    (8)  Ifølge artikel 7a i direktivet om brændstofkvalitet skal brændstofleverandører, som er udpeget af medlemsstaterne, rapportere til en udpeget myndighed om 1) den samlede mængde af hver type brændstof eller energi, der er blevet leveret, med angivelse af, hvor den er købt, samt dens oprindelse, og 2) vugge til grav-emissioner af drivhusgasser pr. energienhed.


    Top