EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51995AC1451

UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om Kommissionens forslag til Rådets forordning om miljøforanstaltninger i udviklingslandene i forbindelse med bæredygtig udvikling

EFT C 82 af 19.3.1996, p. 18–20 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

51995AC1451

UDTALELSE FRA DET OEKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG om Kommissionens forslag til Rådets forordning om miljøforanstaltninger i udviklingslandene i forbindelse med bæredygtig udvikling

EF-Tidende nr. C 082 af 19/03/1996 s. 0018


Udtalelse om Kommissionens forslag til Rådets forordning om miljøforanstaltninger i udviklingslandene i forbindelse med bæredygtig udvikling (96/C 82/05)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 8. august 1995 under henvisning til EF-traktatens artikel 130 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for EF's Eksterne Forbindelser, Handels- og Udviklingspolitik, som udpegede Klaus Boisserée til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 11. december 1995.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 331. plenarforsamling af 20. og 21. december 1995, mødet den 20. december 1995, enstemmigt følgende udtalelse.

1. Kommissionens forslag - indhold og formål

Inden for rammerne af støtteprogrammerne for foranstaltninger i udviklingslandene har Kommissionen forelagt et forslag til forordning om fremme af miljøforanstaltninger i udviklingslandene. Dette initiativ skal ses i sammenhæng med den holdning, som Den Europæiske Union indtog ved FN-konferencen om miljø og udvikling i juni 1992 (i Rio de Janeiro), hvor EU tilsluttede sig konventionen om den biologiske diversitet, om klimaændringer, om bekæmpelse af ørkendannelse og om handlingsprogrammet »Agenda 21« uden imidlertid at påtage sig konkrete forpligtelser over for udviklingslandene. Forordningsforslaget har til formål gennem projektfremme at bidrage til forbedrede betingelser for fremskridt i udviklingslandene i forbindelse med »en bæredygtig udvikling, der tager hensyn til miljøet« (jf. Fællesskabets 5. handlingsprogram).

Ifølge forordningsforslaget skal der ydes et samlet beløb på 13,2 millioner ECU i 1995 og 15 millioner ECU i 1996. Aktionen tænkes fortsat ud over disse to år uden tidsbegrænsning. På baggrund af de praktiske erfaringer skal der eventuelt gennemføres konkrete projekter. Som begrundelse for den relativt begrænsede støttetildeling henviser Kommissionen til andre internationale organisationers supplerende aktioner i forskellige områder i verden (f.eks. ASEAN, ALA, Lomé-foranstaltninger). Hertil kommer, at programmet er tænkt som en starthjælp for de enkelte modtagere. Dets endelige omfang vil blive fastlagt på grundlag af de første to års erfaringer.

Foranstaltningerne har til formål at integrere miljødimensionen i de berørte landes udvikling. De vil blive rettet mod følgende områder:

- bevarelse af den biologiske diversitet,

- forbedring af miljøet, især bymiljøet, gennem planer for forvaltning af affald, spildevand, luftforurening osv.,

- bevarelse af kystområder,

- anvendelse af miljøbevarende teknologier på energiområdet,

- forbedring af praksis for bevarelse og forvaltning af jordbunden.

2. Generelle bemærkninger

2.1. ØSU hilser forslaget velkommen. Det konstaterer en sammenhæng mellem den foreslåede støtte og forslagene i det 5. miljøhandlingsprogram. I punkt 5.1 i sin udtalelse af 25. oktober 1995 om midtvejsrevisionen af dette handlingsprogram (CES 1177/95) opfordrede ØSU kraftigt til, at miljøpolitikken integreres i EU's udviklingspolitik for at fremme »en bæredygtig og miljøvenlig udvikling« i store dele af verden ved at udnytte Europas muligheder og erfaringer. ØSU mener, at støtteforhandlinger af denne art må suppleres med en liste over økologiske standarder, som skal indgå i EU's udviklingspolitik. Dette gælder navnlig EU's investeringer i udviklingslandene.

2.2. ØSU anerkender ligeledes det dobbelte retsgrundlag (miljø og udvikling).

2.3. ØSU har overvejet, om de midler, der foreslås tildelt, er tilstrækkelige til at gennemføre et så bredt anlagt bistandsprogram. I lyset af støttemidlernes størrelse ville det i princippet være rimeligt med en koncentration af programmet. Kommissionens forslag om først at undersøge mulighederne for en sådan koncentration efter, at erfaringerne fra startfasen er indhøstet, og om at fastlægge prioriteterne fra år til år, forekommer rimelig. ØSU beklager, at forordningsforslaget foreligger meget sent. Det betyder, at dets bestemmelser vedrørende støtteforanstaltninger i 1995 praktisk talt ikke kan anvendes mere.

Endvidere er der spørgsmålet, om støttemodtageren bør afkræves et bidrag til de enkelte projekter. Principielt ville et sådant bidrag være rimeligt alene ud fra den betragtning, at det ville sikre, at der kun søges om støtte til virkelig relevante projekter, som også opfylder modtagernes sande interesser, og som derfor også kan videreføres efter udløbet af støtteperioden. ØSU accepterer imidlertid, at der i lanceringsfasen er behov for en vis fleksibilitet, navnlig da der ikke kan gøre noget retskrav gældende for modtagelse af projektmidler.

2.4. ØSU er især interesseret i de erfaringer, der bliver gjort med programmet i de første år, da de vil give et indblik i den fremtidige struktur for fremme af en bæredygtig udvikling på miljøområdet i udviklingslandene. ØSU ønsker derfor at modtage de relevante erfaringsrapporter, herunder de gennemførte evalueringer. ØSU vil gerne have mulighed for at udtale sig herom:

- i lyset af sin rolle på det miljøpolitiske område, ikke mindst i forbindelse med udarbejdelsen af handlingsprogrammet, og

- på grund af foranstaltningernes betydning for udviklingslandenes erhvervs- og interessegrupper, som ØSU har et nært samarbejde med.

3. Særlige bemærkninger

3.1. Artikel 1

ØSU tolker inddragelsen af »faglig kompetence« derhen, at der inddrages eksperter til vurdering af nye og allerede gennemførte foranstaltninger med henblik på oprettelse af et miljøpolitisk samarbejde mellem EU og udviklingslandene.

3.2. Artikel 2

For at tilpasse formuleringen af punkt 1., 1. led, til »Rio-konventionen om biodiversitet« bør teksten affattes som følger:

»Sikring af den biologiske diversitet gennem:

a) bevarelse af økosystemer, levesteder, arternes overlevelsesmuligheder og genressourcer,

b) en bæredygtig udnyttelse af de biologiske ressourcer,

c) udpegning og evaluering af arter.«

I andet led bør følgende indføjes:

»samt planer for forbedring af drikkevandsforsyningen«.

ØSU tolker teksten i artikel 2, stk. 2, 2. led, derhen, at støtteinstrumenterne også omfatter en udbygning af miljøretssystemerne. ØSU gør desuden opmærksom på, at »bæredygtig udvikling« og »integrering af miljøet« ikke er gensidigt supplerende, men direkte sammenhængende krav.

3.3. Artikel 2, punkt 3, 3. led, bør også omfatte en vurdering af de aktioner, hvortil der er ydet støtte.

3.4. Artikel 3

ØSU går ud fra, at inddragelsen af private aktører og industrier i de planlagte foranstaltninger ikke udløser konkurrencefordele. I øvrigt mener ØSU, at formuleringen af artikel 3 bør tilpasses artikel 251 A, stk. 2, i aftalen om revision af Lomé IV-konventionen (4.11.1995).

3.5. Artikel 4

I princippet er det rimeligt, at støttemodtageren yder et finansielt bidrag (jf. punkt 2.3 ovenfor). Kun ved pilotprojekter kan der generelt ses bort fra dette princip.

3.6. Artikel 6

I forbindelse med punkt 3 er det vigtigt, at der foretages kontrol af begge deltagere i støtteforanstaltningen. ØSU mener, at det specielt i startfasen er vigtigt med en finansiel kontrol af programmets gennemførelse.

3.7. Artikel 7

ØSU er interesseret i at bistå Kommissionen og det rådgivende udvalg i deres overvejelser ved at trække på sine erfaringer fra samarbejdet med udviklingslandenes erhvervs- og interesseorganisationer. ØSU vil presse på for, at disse organisationer udbreder kendskabet til programmet i udviklingslandene.

3.8. Artikel 8

Erfaringsrapporterne bør også stilles til rådighed for ØSU, således at det får mulighed for at udtale sig herom (jf. punkt 2.4).

Bruxelles, den 20. december 1995.

Carlos FERRER

Formand for

Det Økonomiske og Sociale Udvalg

Top