Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0324

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Klar til forandring Meddelelse til forberedelserne til udløbet af overgangsperioden mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige

COM/2020/324 final

Bruxelles, den 9.7.2020

COM(2020) 324 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

Klar til forandring





Meddelelse til forberedelserne til udløbet af overgangsperioden mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige


Klar til forandring

Meddelelse om forberedelserne til udløbet af overgangsperioden mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige

I.    INDLEDNING    

II.    ÆNDRINGER, DER VIL FINDE STED I ET HVILKET SOM HELST SCENARIO    

A.    Handel med varer    

A.1. Toldformaliteter og toldkontrol    

A.2. Told- og beskatningsregler for import og eksport af varer (told, moms, punktafgifter)    

A.3. Certifikater og godkendelser af produkter, etableringskrav, etikettering og mærkning    

B.    Handel med tjenesteydelser    

B.1. Finansielle tjenesteydelser    

B.2. Transporttjenester    

B.3. Audiovisuelle tjenester    

B.4. Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer    

C.    Energi    

D.    Rejser og turisme    

E.    Mobilitet og koordinering af sociale sikringsordninger    

F.    Selskabsret og civilret    

F.1. Selskaber, der er registreret i Det Forenede Kongerige    

F.2. Værnetingsaftaler    

G.    Andre aspekter: Data, digitale rettigheder og intellektuelle ejendomsrettigheder    

G.1. Intellektuel ejendomsret    

G.2. Overførsel og beskyttelse af data    

G.3. Domænenavnet .eu    

H.    Den Europæiske Unions internationale aftaler    

III.    Forberedelse til mulige scenarier    

BOKS: Udtrædelsesaftalen, herunder protokollen om Irland og Nordirland    

IV.    Konklusion: Det er afgørende at være forberedt    

I.INDLEDNING 

Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland ("Det Forenede Kongerige") forlod Den Europæiske Union ("EU") og Det Europæiske Atomenergifællesskab ("Euratom") — herefter samlet benævnt "Unionen" — den 1. februar 2020. Den udtrædelsesaftale 1 , som Unionen og Det Forenede Kongerige har indgået, trådte i kraft på nævnte dato og sikrer, at Det Forenede Kongerige forlader EU under ordnede forhold, samtidig med at den skaber retssikkerhed inden for vigtige områder som f.eks. borgernes rettigheder, den finansielle afregning og sikring af, at der ikke indføres en hård grænse på øen Irland (jf. boksen i del III).

Som et tredjeland deltager Det Forenede Kongerige ikke længere i Unionens beslutningsproces. Det er ikke repræsenteret i EU-institutionerne, EU's agenturer, kontorer eller andre EU-organer.

I overensstemmelse med udtrædelsesaftalen finder EU-retten imidlertid fortsat anvendelse på og i Det Forenede Kongerige 2 i en "overgangsperiode", der varer indtil den 31. december 2020 3 . 

I overgangsperioden forholder det sig således, at Det Forenede Kongerige fortsat deltager i EU's indre marked og toldunionen, fortsat drager fordel af Unionens politikker og programmer og fortsat skal overholde forpligtelserne i de internationale aftaler, som Unionen er part i. Overgangsperioden giver derfor en periode med kontinuitet, som Unionen bruger til at:

1.sikre, at alle de nødvendige foranstaltninger og ordninger for gennemførelsen af udtrædelsesaftalen fra den 1. januar 2021 er på plads

2.føre forhandlinger om en aftale om et nyt partnerskab med Det Forenede Kongerige og

3.sikre, at man er klar til overgangsperiodens udløb den 1. januar 2021, hvor Det Forenede Kongerige ikke længere deltager i EU's indre marked og toldunionen eller i Unionens politikker og programmer 4 og heller ikke længere er omfattet af Unionens internationale aftaler. Dette valg blev bekræftet af Det Forenede Kongeriges regering i dens tilgang til forhandlingerne om de fremtidige forbindelser med Den Europæiske Union, som blev offentliggjort den 27. februar 2020, samt i senere erklæringer fra den britiske regering 5 . 

Med hensyn til forhandlingerne om et nyt partnerskab med Det Forenede Kongerige betød den ekstraordinære situation, der opstod som følge af coronaviruspandemien, at den første forhandlingsrunde fandt sted på normal vis, men at de efterfølgende tre forhandlingsrunder blev afholdt som videokonferencer. Af samme årsag gik der længere tid mellem første og anden runde end oprindeligt planlagt.

Indtil videre er der kun opnået beskedne fremskridt i forhandlingerne. Drøftelserne er nu blevet intensiveret henover sommeren, idet der efter den 29. juni 2020 er planlagt forhandlingsrunder og/eller specialiserede samlinger hver uge.

Kommissionen vil fortsætte forhandlingerne på grundlag af det mandat, den fik af Rådet i februar 2020, og som Europa-Parlamentet støtter. Kommissionens tjenestegrene har offentliggjort et detaljeret udkast til retsakt 6 i overensstemmelse med dette mandat. Vores mål er inden udgangen af 2020 at indgå et ambitiøst partnerskab, der dækker alle de områder, der er aftalt med Det Forenede Kongerige i den politiske erklæring 7 . Nævnte erklæring blev godkendt af alle EU's ledere og premierminister Boris Johnson den 17. oktober 2019.

Selv om Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige ved udgangen af 2020 indgår et ambitiøst partnerskab, der dækker alle de områder, der er aftalt i den politiske erklæring, vil en sådan aftale dog skabe et forhold, der er meget forskelligt fra Det Forenede Kongeriges deltagelse i EU's indre marked 8 og toldunionen og i moms- og punktafgiftsområdet. 

Det forhold, at Det Forenede Kongerige ikke længere vil deltage i Unionens politikker efter overgangsperiodens udløb, vil uundgåeligt skabe hindringer for samhandelen med varer og tjenesteydelser og for mobiliteten og udvekslingerne over grænserne, som ikke findes i dag. Dette vil ske i begge retninger, dvs. fra Det Forenede Kongerige til Unionen og fra Unionen til Det Forenede Kongerige. Offentlige myndigheder, erhvervslivet, borgere og aktører på begge sider vil blive ramt og skal derfor forberede sig.

De valg, som Det Forenede Kongeriges regering har truffet vedrørende de fremtidige forbindelser og om ikke at forlænge overgangsperioden, betyder, at disse uundgåelige forstyrrelser vil opstå fra den 1. januar 2021 og risikerer at øge det pres, som virksomhederne allerede lider under på grund af covid-19-udbruddet.

Det er vigtigt, at alle aktører bliver gjort opmærksom på dette, og at de gør sig klar til disse store og vidtrækkende ændringer, der vil opstå i et hvilket som helst scenario, uanset resultatet af forhandlingerne mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige. At lade stå til eller udsætte foranstaltninger, der gør os parate eller tilpasset til situationen, i forventning om, at en aftale vil sikre kontinuitet, er ikke en mulighed, da mange ændringer vil være uundgåelige.

Denne meddelelse søger på ingen måde at foregribe resultatet af forhandlingerne eller at undersøge de mulige konsekvenser af, at der ikke opnås en aftale om et fremtidigt partnerskab. Formålet er derimod at fremhæve de vigtigste områder, hvor der uundgåeligt vil opstå ændringer, og at gøre det lettere for borgerne, de offentlige myndigheder, virksomhederne og alle andre aktører at forberede sig på disse uundgåelige forstyrrelser.

Især bør virksomhederne overveje at tage deres eksisterende forberedelsesplaner op til fornyet overvejelse. Selv om disse planer blev udarbejdet med henblik på Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen uden en udtrædelsesaftale — et scenario, der ikke blev til noget — vil en del af dette arbejde stadig være meget relevant for ændringerne ved overgangsperiodens udløb.

Med henblik herpå ajourfører Kommissionen også alle de 102 meddelelser til interessenter, som den offentliggjorde i fasen med udtrædelsesforhandlinger, hvoraf de fleste fortsat er relevante for overgangsperiodens udløb. Indtil videre er 51 af disse meddelelser blevet ajourført for at afspejle de ændringer, der vil finde sted ved overgangsperiodens udløb, og der vil snart blive offentliggjort yderligere ajourføringer. Bilag I til denne meddelelse indeholder en liste.

II.ÆNDRINGER, DER VIL FINDE STED I ET HVILKET SOM HELST SCENARIO

Dette afsnit giver et overblik over de vigtigste ændringer, der under alle omstændigheder vil finde sted, når overgangsperioden udløber, uanset om der er eller ikke er en aftale på plads om et fremtidigt partnerskab mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige.

De ændringer, der er beskrevet her, vil automatisk opstå som følge af det faktum, at overgangsperioden, der giver Det Forenede Kongerige mulighed for midlertidig at deltage i EU's indre marked og toldunionen, udløber den 1. januar 2021, og at den frie bevægelighed for personer, varer og tjenesteydelser dermed ophører. Når briterne forlader det indre marked og toldunionen, vil det medføre yderligere hindringer for samhandelen og personers mulighed for at krydse grænserne, og det vil være nødvendigt med tilpasninger både i Unionen og i Det Forenede Kongerige. Ved at forlade Unionen forlader Det Forenede Kongerige også alle Unionens internationale aftaler, idet dette sker automatisk og retligt.

Hvis det endnu ikke er sket, skal offentlige myndigheder, virksomheder og borgere i Unionen straks træffe alle nødvendige foranstaltninger for at forberede sig på disse ændringer for at mindske omkostningerne i forbindelse med forstyrrelser så meget som muligt.

A.Handel med varer 9  

De ændringer, der er beskrevet i nedenstående underafsnit, finder ikke anvendelse på handelen mellem EU og Nordirland, hvor protokollen om Irland og Nordirland, som udgør en integreret del af udtrædelsesaftalen, vil finde anvendelse efter overgangsperiodens udløb sideløbende med enhver aftale om et fremtidigt partnerskab 10 .

I overensstemmelse med nævnte protokol vil EU-reglerne vedrørende varer (herunder finanspolitiske regler, dvs. indirekte beskatning, og ikke-finanspolitiske regler) og EU-toldkodeksen også fortsat gælde for og i Nordirland (yderligere oplysninger i boksen i del III).

A.1. Toldformaliteter og toldkontrol

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af EU's indre marked og toldunionen. Der er derfor i øjeblikket ingen toldformaliteter for varer, der transporteres mellem Det Forenede Kongerige og Unionen.

Fra den 1. januar 2021 vil Det Forenede Kongerige ikke længere være en del af EU's toldunion. Derfor vil de toldformaliteter, der kræves i henhold til EU-retten, finde anvendelse på alle varer, der føres ind i Unionens toldområde fra Det Forenede Kongerige, eller som forlader dette toldområde til Det Forenede Kongerige.

Dette vil ske, selv om der etableres et ambitiøst frihandelsområde med Det Forenede Kongerige med bestemmelser om nultold og ingen kontingenter for varer og med et told- og reguleringssamarbejde.

For EU's vedkommende vil toldmyndighederne foretage kontrol på grundlag af EU-toldkodeksen i henhold til det fælles risikobaserede system, der anvendes ved alle andre af Unionens ydre grænser med hensyn til varebevægelser i forbindelserne med tredjelande. Denne kontrol vil sandsynligvis medføre en øget administrativ byrde for virksomhederne og længere leveringstider i forsyningslogistikkæderne.

Fra den 1. januar 2021 skal EU-virksomheder, der ønsker at importere fra eller eksportere til Det Forenede Kongerige, sikre, at de har et registrerings- og identificeringsnummer for økonomiske aktører (EORI-nummer) 11 med henblik på opfyldelsen af toldformaliteterne. Dertil kommer, at EORI-numre, der er udstedt af Det Forenede Kongerige, ikke længere vil være gyldige i Unionen. Virksomheder, der er etableret i Det Forenede Kongerige og ønsker at importere varer til Unionen, skal i givet fald have et EORI-nummer udstedt i EU eller udpege en EU-toldrepræsentant. Fra den 1. januar 2021 vil godkendelser af autoriserede økonomiske operatører eller andre tilladelser udstedt af Det Forenede Kongerige desuden ikke længere være gyldige i Unionen. Hvis de økonomiske aktører ønsker at opnå EU-tilladelser, skal de ansøge om dem i en EU-medlemsstat.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

EU-virksomhederne skal sætte sig ind i formaliteterne og procedurerne for at handle med Det Forenede Kongerige som tredjeland fra den 1. januar 2021. De bør også tage højde for øgede administrative forpligtelser og potentielt længere tidsrammer som følge af disse formaliteter og procedurer. Dette kan medføre betydelige ændringer i organiseringen af de eksisterende forsyningskæder. Virksomhederne er ansvarlige for at vurdere, hvilke foranstaltninger der er nødvendige på baggrund af disse ændringer og i lyset af deres individuelle situation.

EU-medlemsstaternes myndigheder har forberedt de vigtigste grænsepassagesteder og udformet løsninger for at sikre anvendelsen af EU-toldkodeksen i denne sammenhæng. De bør, hvis det er nødvendigt, fortsætte med at gennemføre og forbedre disse løsninger og videreføre deres indsats for at øge bevidstheden blandt virksomhederne, med særlig fokus på små og mellemstore virksomheder (SMV'er) 12 .

A.2. Told- og beskatningsregler for import og eksport af varer (told, moms, punktafgifter)

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af EU's toldunion og en del af EU's moms- og punktafgiftsområde.

Der anvendes derfor ingen told eller kontingenter på varer, som handles mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, og det er ikke nødvendigt at dokumentere oprindelsen af de varer, der handles med.

Desuden er den ordning, der anvendes til beskatning (moms, punktafgifter), den, der anvendes i forbindelse med handel inden for Unionen, hvilket betyder, at der ikke er behov for tilsvarende kontrol ved grænsen mellem Det Forenede Kongerige og Unionen.

Fra den 1. januar 2021 skal oprindelsesstatussen for de varer, der handles med, dokumenteres, for at de kan få ret til præferencebehandling i forbindelse med en eventuel fremtidig aftale mellem EU og Det Forenede Kongerige. Varer, der ikke opfylder oprindelseskravene, vil blive pålagt told, selv om der indføres en handelsaftale om nultold/ingen kontingenter mellem EU og Det Forenede Kongerige. Samhandelen mellem EU og de partnere, der er omfattet af præferenceordningen, vil også blive påvirket, da indhold fra Det Forenede Kongerige (både materialer og forædlingsprocesser) vil være "uden oprindelsesstatus" i henhold til Unionens præferencehandelsordninger til bestemmelse af præferenceoprindelsen for varer med et sådant indhold fra Det Forenede Kongerige. I praksis betyder dette, at EU's eksportører skal revurdere deres forsyningskæder. De kan blive nødt til at flytte produktionen eller skifte leverandører for visse input, hvis de fortsat vil have fordel af EU's præferencehandelsordninger med Unionens nuværende præferencepartnere. EU-importører, der vil have præferencebehandling i EU, vil også skulle sikre, at tredjelandseksportøren er i stand til at bevise, at varerne opfylder kravene om præferenceoprindelse efter overgangsperiodens udløb. Det skal også bemærkes, at varerne for at bevare deres præferenceoprindelsesstatus skal overholde bestemmelserne vedrørende direkte transport/ikkemanipulation i EU's præferenceaftaler, hvis de passerer gennem eller gør ophold i Det Forenede Kongeriges område.

Desuden skal der betales merværdiafgift (moms) ved import af varer, der føres ind i Den Europæiske Unions momsområde fra Det Forenede Kongerige, til den sats, der gælder for levering af de samme varer inden for Unionen. Varer, der eksporteres fra Unionen til Det Forenede Kongerige, vil være fritaget for moms, hvis de forsendes eller transporteres til Det Forenede Kongerige, således som det ville være tilfældet for andre bestemmelsessteder uden for Den Europæiske Union. I sådanne situationer skal leverandøren af de eksporterede varer kunne bevise, at varerne har forladt Unionen.

Som ved enhver import fra tredjelande til Unionen skal der betales punktafgift for punktafgiftspligtige varer (alkoholholdige drikkevarer, tobaksvarer osv.) ved import til Unionen, og afgiften skal betales, når varerne bringes i omsætning. I fremtiden kan import fra Det Forenede Kongerige også blive gjort til genstand for antidumping-, udlignings- eller beskyttelsesforanstaltninger inden for rammerne af Den Europæiske Unions handelsbeskyttelsespolitik.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Forhandlere skal kunne dokumentere oprindelsesstatussen for de varer, der handles med, for at kunne få ret til præferencebehandling i forbindelse med en eventuel fremtidig aftale mellem EU og Det Forenede Kongerige. Varer, der ikke opfylder oprindelseskravene, vil ikke kunne være omfattet af sådanne præferencehandelsordninger.

EU-virksomheder bør også være klar til at begynde at behandle indhold fra Det Forenede Kongerige (input og processer) som værende "uden oprindelsesstatus" i forbindelse med handel med EU's nuværende præferencepartnerlande for at sikre, at deres eksportvarer fortsat kan være omfattet af den præferencebehandling, der under alle omstændigheder indrømmes i henhold til Unionens frihandelsaftaler, når overgangsperioden udløber 13 . Indhold fra Det Forenede Kongerige, som indgår i varer, der er fremstillet i tredjelande, med hvilke Unionen har præferencehandelsordninger, og som importeres til Unionen, vil også være "uden oprindelsesstatus". Det Forenede Kongerige vil fremover være et tredjeland med henblik på reglen om direkte transport/ikkemanipulation, og virksomhederne bør tilpasse deres logistik i overensstemmelse hermed.

Desuden bør EU's virksomheder gøre sig bekendt med de relevante momsprocedurer og forberede sig på at anvende dem. De bør tage højde for øgede administrative forpligtelser og eventuelle forsinkelser, hvor det er relevant. Dette kan medføre betydelige ændringer i organiseringen af eksisterende forsyningskæder og regnskabsprocesser.

Myndighederne i EU's medlemsstater bør forberede sig på den ekstra byrde, som disse ændringer medfører, både med hensyn til personale og uddannelse, og sørge for øget oplysning med fokus på især små og mellemstore virksomheder.

A.3. Certifikater og godkendelser af produkter, etableringskrav, etikettering og mærkning

I overgangsperioden deltager Det Forenede Kongerige i det indre marked, herunder det indre marked for varer. Varer kan frit handles mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige uden kontrol, fordi der findes et enkelt, samlet EU-regelsæt for at bringe varer i omsætning, herunder harmoniserede tekniske regler, sikkerheds- og miljøstandarder og gensidig anerkendelse. EU's institutioner og organer, f.eks. EU-agenturer, fører tilsyn med, at reglerne fungerer korrekt.

Fra den 1. januar 2021 vil Unionen og Det Forenede Kongerige være to særskilte rets- og reguleringsområder.

Det betyder, at alle produkter, der eksporteres fra Unionen til Det Forenede Kongerige, skal overholde Det Forenede Kongeriges regler og standarder, og at de vil være underlagt gældende bestemmelser om overensstemmelses- og importkontrol. På samme måde skal alle produkter, der importeres fra Det Forenede Kongerige til Unionen, overholde Unionens regler og standarder og vil være underlagt alle gældende bestemmelser om overensstemmelses- og importkontrol af hensyn til sikkerheden, sundheden og andre former for samfundsmæssige hensyn.

EU-virksomheder, der i øjeblikket forhandler produkter fra Det Forenede Kongerige, vil blive eksportører eller importører af produkter, som de bringer i omsætning på EU-markedet. Det betyder, at de skal overholde de forpligtelser, der påhviler eksportører eller importører i henhold til de gældende EU-regler.

For så vidt angår godkendelse og certificering af produkter gælder der følgende regler for Unionens vedkommende:

·Certifikater eller tilladelser udstedt af britiske myndigheder eller organer, der er etableret i Det Forenede Kongerige, vil ikke længere være gyldige til at bringe produkter i omsætning på EU-markedet. Det betyder f.eks., at et motorkøretøj med en typegodkendelse udstedt af Det Forenede Kongerige ikke længere kan bringes i omsætning på EU-markedet. Hvis der i EU-lovgivningen kræves certificering af et EU-bemyndiget organ — f.eks. for visse former for medicinsk udstyr, maskiner, personlige værnemidler eller byggevarer — vil produkter, der er certificeret af organer, som er etableret i Det Forenede Kongerige, ikke længere kunne bringes i omsætning på EU-markedet.

·Hvis der i EU-lovgivningen kræves registrering af produkter i databaser, vil dette eventuelt skulle gøres af en importør i Unionen eller en bemyndiget repræsentant for den britiske producent 14 .

·Hvis EU-lovgivningen indeholder krav om, at visse økonomiske aktører eller andre fysiske eller juridiske personer (f.eks. bemyndigede repræsentanter for producenter i tredjelande eller "ansvarlige personer" med henblik på overholdelse af lovgivningen) skal være etableret i Unionen, vil etablering i Det Forenede Kongerige ikke længere blive anerkendt i Unionen. Det betyder, at det vil være nødvendigt at flytte den bemyndigede repræsentant/den ansvarlige person fra Det Forenede Kongerige til Unionen, eller at der skal udpeges en ny bemyndiget repræsentant/ansvarlig person, der er etableret i Den Europæiske Union. 

·Hvis varer, der bringes i omsætning på EU-markedet, er forsynet med mærkning eller etikettering, som henviser til organer eller personer, der er etableret i Det Forenede Kongerige, vil de ikke længere opfylde Unionens mærkningskrav.

Endelig vil EU-reglerne om forbud mod eller restriktioner for visse former for import/eksport af varer 15 af samfundsmæssige hensyn som f.eks. sundhed, sikkerhed og miljø gælde for samhandelen med Det Forenede Kongerig ligesom med ethvert andet tredjeland.

Eksempler på overholdelse af reglerne for de enkelte sektorer

Kemiske produkter

Fra den 1. januar 2021 vil EU-reglerne om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH) 16 ikke længere finde anvendelse i Det Forenede Kongerige.

Registreringer, som besiddes af producenter, der er etableret i Det Forenede Kongerige, vil ikke længere være gyldige i Den Europæiske Union. Disse enheder skal sikre, at deres stoffer er registreret hos en producent eller importør i Den Europæiske Union, eller udpege en "enerepræsentant" i Den Europæiske Union som registrant for stoffet.

Downstream-brugerne vil skulle kontrollere, om de stoffer, de anvender, er registreret hos en registrant, der er etableret i Den Europæiske Union. Hvis dette ikke er tilfældet, bør de:

·tilpasse deres forsyningskæde i overensstemmelse hermed (dvs. finde en alternativ leverandør)

·undersøge, om den britiske registrant planlægger at udpege en "enerepræsentant" i Den Europæiske Union eller

·registrere stoffet som importør.

Sundhedsprodukter (medicinsk udstyr og lægemidler til mennesker eller dyr)

Fra den 1. januar 2021 vil Det Forenede Kongerige ikke længere deltage i Unionens reguleringssystem for lægemidler og medicinsk udstyr.

Det betyder, at:

·alle indehavere af markedsføringstilladelser skal være etableret i Den Europæiske Union

·testning- og batchfrigivelsesstederne vil skulle befinde sig i Den Europæiske Union

·de sagkyndige, der er ansvarlige for overvågning og batchfrigivelse af lægemidler (herunder forsøgslægemidler), skal være etableret i Den Europæiske Union

·alle kliniske forsøg, der er godkendt i Unionen, skal have en sponsor eller en retlig repræsentant, der er etableret i Den Europæiske Union

·oplysninger og mærkning skal opfylde EU-kravene, også hvad angår den dobbelte mærkning af lægemidler i henhold til betingelserne i den markedsføringstilladelse, der udstedes i Det Forenede Kongerige

·certificeringen af medicinsk udstyr skal udføres af bemyndigede organer, der er etableret i Den Europæiske Union.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

EU-virksomheder, der bringer varer i omsætning på det britiske marked, skal sikre, at de overholder alle relevante britiske regler fra den 1. januar 2021.

For så vidt angår godkendelser og certificeringer, hvor der allerede i 2019 burde være truffet forberedende foranstaltninger, bør EU-virksomheder dobbelttjekke overholdelsen af kravene i god tid inden den 1. januar 2021.

Myndighederne i EU's medlemsstater bør sørge for øget oplysning med fokus på især små og mellemstore virksomheder.

B.Handel med tjenesteydelser

I overgangsperioden deltager Det Forenede Kongerige i EU's indre marked, herunder det indre marked for tjenesteydelser. Derfor drager britiske virksomheder fordel af den frie etableringsret og muligheden for at levere tjenesteydelser i en hvilken som helst EU-medlemsstat. De drager fordel af fælles regulerings- og tilsynsrammer, der danner grundlag for eventuelle foranstaltninger, som de nationale myndigheder kan træffe. Disse rammer gør det også muligt for leverandører af tjenesteydelser at drage fordel af en avanceret ordning for anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer.

På visse områder, der reguleres på EU-plan, er den grænseoverskridende udveksling af tjenesteydelser desuden omfattet af oprindelseslandtilgangen eller begrebet "pasordning", hvilket indebærer, at en tilladelse, der er udstedt af en medlemsstat på grundlag af EU-reglerne, giver adgang til hele EU's indre marked takket være harmoniseringen af standarder, tekniske regler og regulerings- og tilsynsrammer. Disse principper understøtter den frie bevægelighed for visse tjenesteydelser mellem EU-landene, f.eks. på det finansielle og det audiovisuelle område eller transportområdet.

Fra den 1. januar 2021 vil etableringsfriheden og den frie udveksling af tjenesteydelser, som er fastsat i EU-traktaterne, ikke længere omfatte enkeltpersoner og virksomheder fra Det Forenede Kongerige, der driver virksomhed i Den Europæiske Union, eller enkeltpersoner og virksomheder i EU, der driver virksomhed i Det Forenede Kongerige.

Tilladelser udstedt af de britiske myndigheder i henhold til EU's regelsæt for det indre marked vil fra den 1. januar 2021 ikke længere være gyldige i Unionen. Dette har især betydning for områderne finansielle tjenesteydelser, transport, audiovisuelle medier og energitjenester.

For at få adgang til EU-markedet skal britiske leverandører af tjenesteydelser og erhvervsudøvere, der er etableret i Det Forenede Kongerige, kunne godtgøre, at alle de regler, procedurer og/eller tilladelser, der kræves for, at udenlandske statsborgere og/eller selskaber, der er etableret uden for Unionen 17 , kan levere tjenesteydelser i Den Europæiske Union, er opfyldt. Disse krav kan være fastsat i EU-retten eller, hvad der er mere almindeligt, i nationale ordninger, men er dog underlagt Den Europæiske Unions forpligtelser inden for rammerne af Verdenshandelsorganisationens almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser samt aftalen om de fremtidige forbindelser med Det Forenede Kongerige.

Tilsvarende vil EU's leverandører af tjenesteydelser og erhvervsudøvere, der er etableret i Unionen og driver virksomhed i Det Forenede Kongerige, skulle godtgøre, at de overholder alle relevante regler i Det Forenede Kongerige.

B.1. Finansielle tjenesteydelser

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af EU's indre marked, herunder det indre marked for finansielle tjenesteydelser. Der kan derfor leveres finansielle tjenesteydelser fra Det Forenede Kongerige til EU i kraft af én enkelt tilladelse (eller et såkaldt "pas") for hvert relevant område for finansielle tjenesteydelser, der er udstedt af de britiske myndigheder. Erhvervsdrivende i Unionen kan benytte pas fra deres hjemland til at levere finansielle tjenesteydelser til og i Det Forenede Kongerige.

Fra den 1. januar 2021 vil tilladelserne til at levere tjenesteydelser fra Det Forenede Kongerige i hele EU ikke længere finde anvendelse. Levering af finansielle tjenesteydelser fra Det Forenede Kongerige til EU vil være muligt på grundlag af de tredjelandsregler, der gælder i den berørte medlemsstat. Virksomheder, banker og investorer i Unionen, som i øjeblikket benytter disse tjenesteydelser, bør være opmærksomme på ændringerne og træffe de nødvendige forholdsregler. Udbydere af finansielle tjenesteydelser i EU, som er aktive i Det Forenede Kongerige, bør ligeledes forberede sig på at efterleve alle de relevante britiske regler. 

I henhold til de ækvivalensrammer, der er fastsat i visse EU-retsakter, kan Den Europæiske Union facilitere et vist samspil mellem Unionens og Det Forenede Kongeriges finansielle systemer ved at anerkende, at Det Forenede Kongeriges relevante regulerings- og tilsynsordninger er ækvivalente med den tilsvarende EU-lovgivning og relevante EU-krav. Det er kun et begrænset antal af disse ækvivalensordninger, der giver tredjelandsvirksomheder mulighed for at udbyde deres tjenesteydelser til kunder i EU. Nogle eksempler omfatter værdipapircentraler eller centrale clearingmodparter (CCP'er). I midten af 2021 træder en ny og forbedret specifik ækvivalensramme i kraft for investeringsselskaber. På de fleste områder, bl.a. forsikrings- eller forretningsbankvirksomhed (ind- og udlån), giver ækvivalensordningerne ikke tredjelandsvirksomheder mulighed for at udbyde tjenesteydelser i EU, men de fritager EU-virksomheder for visse tilsynsmæssige krav eller rapporteringskrav.

Unionens ækvivalensafgørelser giver ikke Det Forenede Kongerige de samme fordele som det indre marked, eftersom de forpligtelser og sikkerhedsforanstaltninger, der gælder for EU's indre marked, vil ophøre med at gælde i Det Forenede Kongerige. Ækvivalensafgørelser kan til enhver tid tilbagekaldes ensidigt, navnlig hvis der er afvigelser i tredjelandets rammer, og betingelserne for ækvivalens ikke længere er opfyldt.

Eftersom Unionens ækvivalensrammer er ensidige, indgår hverken ækvivalensvurderinger eller mulige afgørelser om at indrømme ækvivalens i forhandlingerne med Det Forenede Kongerige. Den nuværende forbundethed mellem EU-markedet og det britiske marked forudsætter, at Kommissionen i forbindelse med sin ækvivalensvurdering er særlig opmærksom på den risiko, EU udsættes for med hensyn til finansiel stabilitet, markedsgennemsigtighed, markedsintegritet, investorbeskyttelse og lige konkurrencevilkår. Eftersom den britiske regering har erklæret sin hensigt om efter overgangsperioden at fravige Unionens regulerings- og tilsynsrammer for finansielle tjenesteydelser, er Kommissionen nødt til at foretage en fremadrettet vurdering af ækvivalensen på hvert enkelt område.

Det fremgår af den politiske erklæring om de fremtidige forbindelser 18 , at både Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige vil søge at afslutte deres respektive ækvivalensvurderinger inden udgangen af juni 2020 19 . Kommissionen har forelagt Det Forenede Kongerige nogle spørgeskemaer vedrørende 28 ækvivalensområder. Ved udgangen af juni var kun fire udfyldte spørgeskemaer blevet sendt tilbage. Kommissionen kunne derfor ikke afslutte sine ækvivalensvurderinger inden udgangen af juni. Kommissionen vil fortsætte sine vurderinger på grundlag af de yderligere besvarelser, som den i øjeblikket modtager. Vurderingerne kan på hvert enkelt område føre til afgørelser om indrømmelse af ækvivalens eller ej. Kommissionen træffer sine afgørelser på grundlag af en udførlig vurdering, som bl.a. tager hensyn til EU's interesser.

På en række områder har Kommissionen ikke indledt en vurdering, enten fordi der allerede findes en ækvivalensafgørelse 20 , eller fordi der f.eks. endnu ikke findes en fuldstændig retlig EU-ramme. Med hensyn til sidstnævnte 21 vil Kommissionen ikke træffe nogen ækvivalensafgørelser på kort eller mellemlang sigt.

På grundlag af en analyse foretaget sammen med Den Europæiske Centralbank, Den Fælles Afviklingsinstans og Den Europæiske Tilsynsmyndighed og på basis af finansieringsselskabernes forberedelser har Kommissionen kun identificeret et enkelt område, som kan udgøre en risiko for den finansielle stabilitet, nemlig centrale clearingmodparter (CCP'er), som står for clearing af derivater. Kommissionen overvejer derfor på kort sigt og for at imødegå eventuelle risici for den finansielle stabilitet at vedtage en tidsbegrænset ækvivalensafgørelse vedrørende Det Forenede Kongerige på området.

En sådan tidsbegrænset afgørelse vil dels sætte EU-baserede CCP'er i stand til at forbedre deres kapacitet til at cleare relevante handler på kort og mellemlang sigt og dels sætte EU-clearingmedlemmerne i stand til at træffe og gennemføre de nødvendige foranstaltninger, bl.a. reducere deres systemiske eksponering for britiske markedsinfrastrukturer.

For at forbedre tilsynet med og reguleringen af clearingaktiviteter af systemisk betydning for Unionen er EU i færd med at gennemføre EMIR 2.2-forordningen (forordningen om europæisk markedsinfrastruktur). Kommissionen vedtager gennemførelsesforanstaltninger, som vil fastslå omfanget af den systemiske risiko, tredjelands-CCP'er udgør, samt de foranstaltninger, der kræves for at styrke tilsynet med sådanne CCP'er såvel som eventuelle behov for yderligere foranstaltninger til at afbøde disse risici.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Forsikringsselskaber, banker, investeringsselskaber, markedspladser og andre udbydere af finansielle tjenesteydelser bør afslutte og gennemføre deres forberedende foranstaltninger senest den 31. december 2020, så de er klar til de ændringer, der vil ske i alle scenarier, også hvis der på deres område ikke vedtages nogen ækvivalensafgørelse af Den Europæiske Union eller Det Forenede Kongerige.

Virksomheder, banker og investorer i Unionen, der i øjeblikket benytter tjenesteudbydere i Det Forenede Kongerige, bør være opmærksomme på, hvordan dette kan påvirke deres aktiviteter, og træffe alle de fornødne foranstaltninger til at forberede sig på alle tænkelige scenarier. Udbydere af finansielle tjenesteydelser i EU, som er aktive i Det Forenede Kongerige, bør ligeledes forberede sig på at efterleve alle de relevante britiske regler. EU-clearingmedlemmer af britiske CCP'er og deres kunder bør aktivt forberede sig på alle scenarier, bl.a. ved at begrænse deres systemiske eksponering for markedsinfrastrukturer i Det Forenede Kongerige.

Tilsyns- og reguleringsmyndighederne på både EU-plan og nationalt plan skal fortsætte dialogen med de berørte parter for at sikre, at der træffes alle de fornødne beredskabsforanstaltninger inden udgangen af 2020.

B.2. Transporttjenester

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af det indre marked, herunder det indre marked for transporttjenester. I dag kan virksomhederne derfor udføre jernbanetransport-, lufttransport- og vejgodstransporttjenester i hele Den Europæiske Union i kraft af én enkelt licens udstedt af én medlemsstat. Dette gælder også for EU-virksomheder i Det Forenede Kongerige i overgangsperioden.

Fra den 1. januar 2021 vil britiske virksomheder ikke længere kunne udføre transporttjenester i Unionen som en del af det indre marked. Hvorvidt transportvirksomheder fra henholdsvis EU og Det Forenede Kongerige vil kunne udføre tjenester mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige og betingelserne herfor, vil i høj grad afhænge af forhandlingerne om de kommende forbindelser mellem EU og Det Forenede Kongerige på transportområdet.

Fra den 1. januar 2021 vil licenser udstedt af Det Forenede Kongerige til jernbanevirksomheder under alle omstændigheder ikke længere være gyldige i Den Europæiske Union, og certifikater og licenser, der er udstedt i Det Forenede Kongerige til togførere vil ikke længere være gyldige i forbindelse med drift af lokomotiver og toge i EU's jernbanesystem.

Jernbanevirksomheder fra Den Europæiske Union eller Det Forenede Kongerige, som udøver grænseoverskridende tjenester mellem Det Forenede Kongerige og Den Europæiske Union vil skulle opfylde de retlige krav, der gælder i både Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige. Det gælder licenser og sikkerhedscertifikater til jernbanevirksomheden, godkendelser af rullende materiel og licenser til personale (togførere). De berørte parter skal derfor sørge for, at de besidder gyldige licenser i Den Europæiske Union for udøvelsen af grænseoverskridende tjenester på strækninger på Den Europæiske Unions område og gyldige licenser i Det Forenede Kongerige for udøvelsen af grænseoverskridende tjenester på strækninger på Det Forenede Kongeriges område.

Fra den 1. januar 2021 vil luftfartsselskaber med licenser udstedt af den relevante myndighed i Det Forenede Kongerige til kommerciel lufttransport af passagerer, post og/eller fragt under alle omstændigheder ikke længere kunne udøve luftfartstjenester i Den Europæiske Union.

Luftfartsselskaber og indehavere af luftfartssikkerhedscertifikater i EU vil skulle sørge for at opfylde EU-kravene, herunder kravet om luftfartsselskabets hovedvirksomhed og om EU-majoritetsejerskab og -kontrol, såvel som EU-reglerne om luftfartssikkerhed.

Endelig vil vejtransportvirksomheder, som er etableret i Det Forenede Kongerige, fra den 1. januar 2021 ikke længere være i besiddelse af en EU-licens. De vil derfor ikke længere være omfattet af de automatiske adgangsrettigheder til det indre marked, som en sådan licens indebærer, og navnlig retten for EU-virksomheder til at organisere rejser eller transportere varer i Unionen.

Den adgang, som virksomheder i henholdsvis EU og Det Forenede Kongerige vil have til hinandens respektive markeder, vil afhænge af resultatet af forhandlingerne mellem EU og Det Forenede Kongerige. Hvis der ikke indgås en aftale, vil EU-virksomhederne have adgang til de begrænsede kvoter, der allerede findes inden for rammerne af Den Europæiske Transportministerkonference (ECMT), så de kan organisere rejser til Det Forenede Kongerige, ligesom britiske virksomheder vil have adgang til kvoter til at organisere rejser i EU.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Alle transportvirksomheder, der opererer mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, skal sikre overensstemmelse med henholdsvis EU's og de britiske certificeringsregler fra den 1. januar 2021.

Retten til at udføre luft- og vejtransporttjenester mellem Unionen og Det Forenede Kongerige vil i høj grad afhænge af resultatet af forhandlingerne med Det Forenede Kongerige.

Under alle omstændigheder vil transportvirksomhederne blive påvirket af ændringerne af de formalia, der er nødvendige for at krydse grænsen mellem EU og Det Forenede Kongerige 22 . EU-medlemsstaternes forvaltninger bør optrappe deres oplysningsaktiviteter rettet mod navnlig SMV'er og ikke kun informere om de sektorspecifikke transportregler, men også om hvordan grænseformaliteterne vil påvirke transport- og logostikvirksomhederne fremover såvel som passagerer og grænsearbejdere. Det omfatter også grænsekontrol af personer, herunder kontrol af indrejse- og opholdsbetingelserne, stempling af pas og eventuelle visumkrav.

B.3. Audiovisuelle tjenester

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af det indre marked for audiovisuelle tjenester. Derfor finder princippet om oprindelsesland anvendelse, hvorved enhver tjenesteudbyder, der er etableret i en medlemsstat, og som følger de regler, den pågældende medlemsstats nationale tilsynsmyndighed har fastlagt, er omfattet af reglen om modtagefrihed og kan sende indhold til enhver anden medlemsstat uden at skulle søge denne medlemsstats godkendelse.

Fra den 1. januar 2021 vil virksomheder, der er etableret i Det Forenede Kongerige, ikke længere være omfattet af princippet om oprindelseslandet i direktivet om audiovisuelle medietjenester.

Udbydere af audiovisuelle medietjenester baseret i Det Forenede Kongerige vil derfor skulle efterleve alle de regler, der gælder i den medlemsstat, de ønsker at udbyde deres tjenester i.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Udbydere af audiovisuelle medietjenester, som er etableret i Det Forenede Kongerige og leverer audiovisuelle medietjenester til Den Europæiske Union, bør træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre overensstemmelse med den nationale ordning i de lande, de ønsker at udbyde deres tjenester i. EU-virksomheder, der ønsker at udbyde deres tjenester i Det Forenede Kongerige, vil skulle efterleve de britiske regler.

B.4. Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af det indre marked og derfor omfattet af etableringsretten, den fri bevægelighed for personer og den fri udveksling af tjenesteydelser. Britiske statsborgere og EU-borgere med et kvalifikationsbevis udstedt i Det Forenede Kongerige er derfor omfattet af en forenklet, og i nogle tilfælde automatisk, anerkendelsesordning i andre EU-lande, som giver erhvervsudøvere såsom læger, sygeplejersker, tandlæger, apotekere, dyrlæger, advokater, arkitekter eller ingeniører mulighed for at flytte til en anden medlemsstat i Den Europæiske Union eller til Det Forenede Kongerige og udbyde tjenester dér i overgangsperioden.

Fra den 1. januar 2021 vil Det Forenede Kongerige ikke længere være omfattet af EU-reglerne om anerkendelse af erhvervskvalifikationer, og Det Forenede Kongeriges anerkendelse af kvalifikationer, der er opnået i en EU-medlemsstat, vil være underlagt britisk lovgivning.

Britiske statsborgere, uanset hvor de har opnået deres kvalifikationer, og EU-borgere med kvalifikationer opnået i Det Forenede Kongerige vil ved overgangsperiodens udløb skulle søge om anerkendelse heraf i den relevante medlemsstat på grundlag af det pågældende lands regler for tredjelandsstatsborgeres og/eller kvalifikationer opnået i et tredjeland 23 .

Råd til personer, virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Berørte personer bør søge om anvendelse i Den Europæiske Union af kvalifikationer opnået i Det Forenede Kongerige før den 1. januar 2021, så de er klar til overgangsperiodens udløb. Virksomhederne bør i deres beslutningstagning tage hensyn til, at en sådan anerkendelse fra januar 2021, dvs. efter overgangsperiodens udløb, vil ske i den enkelte medlemsstat på grundlag af det pågældende lads regler for tredjelandsstatsborgere og/eller kvalifikationer opnået i et tredjeland.

C.Energi

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige en del af det integrerede EU-marked for energi. Derfor foregår handelen af energiprodukter via el- og gassammenkoblinger mellem EU og Det Forenede Kongerige i øjeblikket på særlige EU-platforme.

Fra den 1. januar 2021 vil el- og gassammenkoblingerne naturligvis stadig kunne anvendes, men Det Forenede Kongerige vil ikke længere deltage på de særlige EU-platforme. I stedet vil man benytte alternative løsninger til at handle med el via sammenkoblingerne med Storbritannien 24 . Disse bør tillade fortsat handel med el, skønt det ikke vil foregå lige så effektivt som i det indre marked.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Virksomheder og medlemsstaternes forvaltninger bør være opmærksomme på, at handel via elsammenkoblinger med Storbritannien fra januar 2021 ikke vil blive forvaltet via EU-platforme, men vil være tredjelandsenergistrømme. De berørte parter bør overveje at gennemføre de foranstaltninger, der er nødvendige for at tilpasse sig de nye regler.

D.Rejser og turisme

Personkontrol 25

I overgangsperioden behandles britiske statsborgere som EU-borgere. Derfor er britiske statsborgere i øjeblikket omfattet af princippet om fri bevægelighed, når de rejser ind i Den Europæiske Union og Schengenområdet.

Fra den 1. januar 2021 vil britiske statsborgere, der rejser til Den Europæiske Union og Schengenområdet, blive behandlet som tredjelandsstatsborgere og vil derfor blive kontrolleret ved grænsen til Schengenområdet. Det betyder, at et planlagt ophold på EU-medlemsstaternes område ikke må vare længere end 90 dage inden for en periode på 180 dage, og britiske statsborgere vil skulle opfylde indrejsebetingelserne for tredjelandsstatsborgere. De kan heller ikke længere benytte EU/EØS/CH-banerne, der er forbeholdt personer med ret til fri bevægelighed, når de krydser grænsen.

Visumkrav

I overgangsperioden behandles britiske statsborgere som EU-borgere. De er derfor ikke underlagt nogen visumkrav i Den Europæiske Union, navnlig når de krydser Schengengrænserne.

EU's seneste tiltag som led i forberedelserne har sikret, at britiske statsborgere fra den 1. januar 2021 fortsat vil være fritaget for visumpligt, når de krydser Den Europæiske Unions ydre grænser i forbindelse med kortvarige ophold (op til 90 dage inden for en periode på 180 dage). Denne visumfritagelse indebære ikke en ret til at arbejde i Unionen og er underlagt gensidighedsmekanismen for tredjelande, dvs. den kan suspenderes, hvis EU-borgere ikke længere får visumfri adgang til Det Forenede Kongerige i forbindelse med kortvarige ophold.

Visumreglerne vil også blive ændret for visse tredjelandsstatsborgere bosiddende i Det Forenede Kongerige, når de rejser til Unionen. Britiske opholdsdokumenter vil fra den 1. januar 2021 f.eks. ikke længere fritage indehaveren for kravene om lufthavnstransitvisa i Unionen, og skoleelever bosiddende i Det Forenede Kongerige vil ikke længere automatisk være omfattet af visumfri adgang til Unionen, når de tager på skolerejse.

Rejser med kæledyr

I overgangsperioden kan kæledyrsejere, som er bosiddende i Det Forenede Kongerige, benytte EU's selskabsdyrspas for at gøre det lettere at rejse med deres dyr i Den Europæiske Union.

Fra den 1. januar 2021 vil et EU-selskabsdyrspas udstedt til en kæledyrsejer bosiddende i Det Forenede Kongerige ikke længere være et gyldigt dokument til at rejse med dyr fra Det Forenede Kongerige til nogen EU-medlemsstat. Betingelserne for kæledyr, som ledsager personer, der rejser fra Det Forenede Kongerige, vil fremover blive fastlagt af Unionen.

Kørekort

I overgangsperioden finder EU-lovgivningen om anerkendelse af kørekort i Den Europæiske Union anvendelse. Derfor kan indehavere af kørekort udstedt i Det Forenede Kongerige i øjeblikket fortsat køre i EU uden behov for yderligere dokumentation.

Fra den 1. januar 2021 vil kørekort udstedt i Det Forenede Kongerige ikke længere være omfattet af den gensidige anerkendelse i henhold til EU-retten. Anerkendelsen af kørekort udstedt af Det Forenede Kongerige vil blive reguleret af de enkelte medlemsstater. I de medlemsstater, der er kontraherende parter i Genève-konventionen af 1949 om vejtrafik, finder konventionen anvendelse. Der kan hentes yderligere oplysninger hos den ansvarlige myndighed i den pågældende medlemsstat.

Roaming

I overgangsperioden gælder EU-reglerne om roaming for Det Forenede Kongerige. Derfor gælder forordningen om roaming uden yderligere takster for og i Det Forenede Kongerige.

Fra den 1. januar 2021 vil britiske forbrugere ikke længere være sikret roaming til hjemmetakst i Den Europæiske Union i henhold til EU-retten, ligesom forbrugerne i EU ikke længere vil være sikret roaming til hjemmetakst, når de rejser til Det Forenede Kongerige.

Mobilselskaberne i såvel Det Forenede Kongerige som i EU vil derfor kunne pålægge deres kunder ekstragebyr for roaming.

Passagerrettigheder

I overgangsperioden finder EU-lovgivningen om passagerrettigheder for så vidt angår rejser med fly, tog, bus og skib, herunder assistance til personer med handicap eller bevægelseshæmmede, fortsat anvendelse for passagerer, der rejser fra Det Forenede Kongerige til en EU-medlemsstat, uanset om selskabet er baseret i Det Forenede Kongerige eller i EU.

Fra den 1. januar 2021 vil beskyttelsesniveauet for personer, der rejser mellem EU og Det Forenede Kongerige blive påvirket. Afhængigt af transportmidlet vil passagerene eventuelt ikke længere være beskyttet af EU-reglerne for passagerrettigheder, når de rejser til eller fra Det Forenede Kongerige.

Råd til personer, virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Rejsende bør være opmærksomme på ændringerne vedrørende grænsekontrol, visumkrav, selskabsdyrspasset, kørekort og roamingtakster, når de rejser til og fra Det Forenede Kongerige.

Virksomheder, der udbyder rejsetjenester, bør gøre sig bekendt med ændringerne og vil muligvis skulle tilpasse deres procedurer i overensstemmelse hermed.

De nationale myndigheder skal sørge for tilstrækkeligt personale ved grænseovergangsstederne og om nødvendigt tilpasse infrastrukturen herefter. De bør også sikre, at passagerer og rejsende er velinformerede om eventuelle ændringer af deres rettigheder og forpligtelser.

E.Mobilitet og koordinering af sociale sikringsordninger

I overgangsperioden er britiske statsborgere fortsat omfattet af princippet om fri bevægelighed for personer i Unionen. EU-borgerne kan også fortsat udøve deres ret til fri bevægelighed til at arbejde, studere, oprette virksomhed eller leve i Det Forenede Kongerige. Alle EU-reglerne om koordinering af sociale sikringsordninger finder og vil — i henhold til betingelserne i udtrædelsesaftalen — også fortsat finde anvendelse efter udløbet af overgangsperioden for personer, som inden udløbet af overgangsperioden befandt sig i en situation, der gik på tværs af grænser mellem Det Forenede Kongerige og Den Europæiske Union. Udtrædelsesaftalen beskytter desuden opholds- og arbejdsrettighederne for EU-borgere, der opholder sig lovligt i Det Forenede Kongerige, og for britiske statsborgere, der opholder sig lovligt i en EU-medlemsstat ved udgangen af overgangsperioden samt for deres familiemedlemmer 26 . 

Fra de 1. januar 2021 ophører den fri bevægelighed mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige. Det vil påvirke bevægelsesmulighederne for alle EU-borgere, der ikke er omfattet af udtrædelsesaftalen, og som ønsker at blive i Det Forenede Kongerige i længere perioder, det være sig studerende, arbejdstagere, pensionister eller deres familiemedlemmer. Al færden til Det Forenede Kongerige vil være underlagt landets udlændingelovgivning. Britiske virksomheder, der ønsker at rekruttere EU-borgere, vil skulle følge britiske regler, som i dag ikke finder anvendelse i henhold til EU-reglerne. Alle britiske statsborgeres færden til EU vil, hvis de ikke er omfattet af udtrædelsesaftalen, være underlagt EU's og de enkelte medlemsstater migrationsregler. EU-virksomheder, der ønsker at rekruttere britiske statsborgere, vil skulle følge de relevante EU-regler for tredjelandsstatsborgere samt reglerne i den pågældende medlemsstat.

For EU-borgere, der på den ene eller anden måde vil færdes inden for rammerne af den nye britiske ordning, ophører den nuværende koordinering af socialsikringsordningerne, der gælder i henhold til EU-lovgivningen, med at finde anvendelse. Det samme gælder for britiske statsborgere i EU, medmindre de er omfattet af særlige EU-regler vedrørende tredjelandsstatsborgere. Der vil ikke være den samme omfattende grænseoverskridende socialsikringsbeskyttelse som med de nuværende EU-regler, idet disse ikke længere finder anvendelse. Selv en kommende partnerskabsaftale med Det Forenede Kongerige vil kun kunne omfatte visse socialsikringsrettigheder. De specifikke betingelser afhænger af resultatet af forhandlingerne mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige om det fremtidige partnerskab vedrørende bl.a. udgifter til sundhedspleje eller pensionsrettigheder.

F.Selskabsret og civilret

F.1. Selskaber, der er registreret i Det Forenede Kongerige

I overgangsperioden deltager Det Forenede Kongerige i det indre marked, som omfatter den grundlæggende frie etableringsret. Derfor kan et selskab i øjeblikket være registreret i Det Forenede Kongerige, selv om det har sit hovedkontor eller sit hovedforretningssted i en EU-medlemsstat.

Fra den 1. januar 2021 vil selskaber, der er stiftet i Det Forenede Kongerige, være tredjelandsselskaber, og de vil ikke automatisk blive anerkendt i henhold til artikel 54 i TEUF. Deres anerkendelse vil afhænge af national lovgivning om tredjelandsselskaber.

Filialer i EU af selskaber, der er etableret i Det Forenede Kongerige, vil være filialer af tredjelandsselskaber. Datterselskaber af britiske selskaber i Unionen er i princippet EU-selskaber og vil fortsat være omfattet af al relevant EU-lovgivning og national lovgivning.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Hvis selskaber, der er registreret i Det Forenede Kongerige, ønsker at blive EU-selskaber, bør de træffe alle nødvendige foranstaltninger for at lade sig registrere i en EU-medlemsstat.

F.2. Værnetingsaftaler

I overgangsperioden deltager Det Forenede Kongerige i dele af det europæiske civilretlige område 27 . På nuværende tidspunkt kan domme, der afsiges af britiske domstole i såvel civile som handelsretlige sager, derfor hurtigt fuldbyrdes i Den Europæiske Union. I praksis er det i forbindelse med handelsaftaler ofte bestemt, at Det Forenede Kongeriges domstole er kompetente til at afgøre eventuelle tvister.

Fra den 1. januar 2021, vil EU-regler, der letter grænseoverskridende anerkendelse og fuldbyrdelse af domme i EU og Det Forenede Kongerige i overgangsperioden, ikke længere finde anvendelse 28 . Såfremt Det Forenede Kongerige tiltræder Haagerkonventionen fra 2005 om værnetingsaftaler på selvstændigt grundlag efter overgangsperiodens udløb, vil konventionen kun finde anvendelse på anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser truffet af retter, der er udpeget i henhold til eksklusive værnetingsaftaler, som er indgået efter, at Det Forenede Kongerige er blevet part i konventionen. Anerkendelsen og fuldbyrdelsen af retsafgørelser, der er truffet i Det Forenede Kongerige, vil således indtil videre være omfattet af de nationale regler i den medlemsstat, hvor anerkendelse/fuldbyrdelse begæres.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Alle virksomheder rådes til at tage højde for dette forhold, når de indgår internationale værnetingsaftaler.

Virksomhederne bør være opmærksomme på, at domme afsagt af en domstol i Det Forenede Kongerige ikke længere kan fuldbyrdes hurtigt i EU sammenlignet med den nuværende situation.

G.Andre aspekter: Data, digitale rettigheder og intellektuelle ejendomsrettigheder

G.1. Intellektuel ejendomsret

I overgangsperioden deltager Det Forenede Kongerige i EU's indre marked. En indehaver af en intellektuel ejendomsrettighed, såsom et EU-varemærke, kan derfor ikke på nuværende tidspunkt påberåbe sig et sådant varemærke for at modsætte sig en forsendelse af varer fra Det Forenede Kongerige til Den Europæiske Union, så længe varerne er blevet markedsført i Det Forenede Kongerige under dette varemærke af rettighedshaveren eller med dennes samtykke (princippet om konsumption af de rettigheder, der udspringer af den intellektuelle ejendomsret), og omvendt.

Fra den 1. januar 2021 kan erhvervsdrivende i Den Europæiske Union ikke længere påberåbe sig "konsumptionsprincippet" over for rettighedshavere, når de erhverver varer fra Det Forenede Kongerige.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Virksomheder, der er beskæftiget med parallelhandel fra Det Forenede Kongerige, bør foretage en fornyet gennemgang af deres forretningsaftaler.

Derudover vil alle eksisterende intellektuelle EU-ejendomsrettigheder med enhedskarakter (EU-varemærker, EF-design, EF-sortsbeskyttelse og geografiske betegnelser) fra den 1. januar 2021 fortsat være beskyttet i henhold til udtrædelsesaftalen, mens nye EU-enhedsrettigheder derimod vil have et begrænset territorialt anvendelsesområde, da de ikke længere har gyldighed i Det Forenede Kongerige 29 . 

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

De berørte parter bør træffe de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at fremtidige intellektuelle ejendomsrettigheder beskyttes i Det Forenede Kongerige, hvor det er relevant.

G.2. Overførsel og beskyttelse af data

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige bundet af EU's databeskyttelseslovgivning. Personoplysninger kan derfor i øjeblikket videregives fra Den Europæiske Union til Det Forenede Kongerige uden restriktioner.

Fra den 1. januar 2021 kan personoplysninger fortsat overføres til Det Forenede Kongerige, men sådanne overførsler skal ske i overensstemmelse med de specifikke EU-regler og garantier vedrørende overførsel af personoplysninger til tredjelande som fastsat i EU's generelle forordning om databeskyttelse (GDPR) 30 eller i direktivet om retshåndhævelse 31 . 

Kapitel V i den generelle forordning om databeskyttelse indeholder navnlig en række redskaber, der skal sikre, at det beskyttelsesniveau for fysiske personer, der er garanteret inden for Unionen, ikke undermineres ved videregivelse af personoplysninger til tredjelande. Den Europæiske Union har bl.a. mulighed for at vedtage en ensidig "afgørelse om tilstrækkeligheden af beskyttelsesniveauet" på grundlag af artikel 45 i den generelle forordning om databeskyttelse, hvis den finder, at tredjelandet har et tilstrækkeligt databeskyttelsesniveau.

Som fremhævet i den politiske erklæring 32 vil EU bestræbe sig på at afslutte vurderingen af den britiske ordning inden udgangen af 2020 med henblik på eventuelt at vedtage en sådan afgørelse, hvis Det Forenede Kongerige opfylder de gældende betingelser. Kommissionen foretager i øjeblikket denne vurdering og har holdt en række tekniske møder med Det Forenede Kongerige for at indhente oplysninger til brug for vurderingen. Det Forenede Kongerige har i sin databeskyttelseslov anerkendt, at EU's medlemsstater har et tilstrækkeligt databeskyttelsesniveau, hvilket gælder indtil udgangen af 2024, hvor spørgsmålet skal tages op til fornyet overvejelse.

Råd til virksomhederne og medlemsstaternes forvaltninger

Virksomheder og offentlige myndigheder bør tage de nødvendige skridt til at sikre, at eventuelle overførsler af personoplysninger til Det Forenede Kongerige er i overensstemmelse med EU's databeskyttelseslovgivning, uanset om der træffes en EU-afgørelse om, at beskyttelsesniveauet i Det Forenede Kongerige er tilstrækkeligt. Overholdelse af kravene kan sikres ved at indføre passende sikkerhedsforanstaltninger som fastsat i den generelle forordning om databeskyttelse, herunder bindende virksomhedsregler, eller via særlige undtagelser.

G.3. Domænenavnet .eu

I overgangsperioden finder EU-lovgivningen om .eu-topdomænenavnene anvendelse i forhold til Det Forenede Kongerige. Virksomheder, der er etableret i Det Forenede Kongerige og britiske statsborgere og personer med bopæl i Det Forenede Kongerige har fortsat ret til at lade sig registrere og have et .eu-domænenavn.

Fra den 1. januar 2021 vil virksomheder, der er etableret i Det Forenede Kongerige, men ikke i EU, og ikke-EU-borgere, der er bosat i Det Forenede Kongerige, ikke længere have ret til at registrere eller have .eu-domænenavne.

Hvis disse personer ikke kan påvise, at de fortsat er berettiget til at være indehavere af .eu-domænenavne, vil deres domænenavne blive trukket tilbage 33 efter overgangsperiodens udløb. EU-borgere, der er bosat i Det Forenede Kongerige, vil dog kunne have .eu-domænenavne og registrere nye domænenavne efter udløbet af overgangsperioden.

H.Den Europæiske Unions internationale aftaler

I overgangsperioden er Det Forenede Kongerige fortsat bundet af de internationale aftaler, som Den Europæiske Union har indgået. Desuden har Den Europæiske Union underrettet sine internationale partnere om, at Det Forenede Kongerige i overgangsperioden har samme status som en medlemsstat i relation til disse aftaler.

Fra den 1. januar 2021 vil Det Forenede Kongerige ikke længere være omfattet af de aftaler, som er indgået af Unionen, af medlemsstaterne på Unionens vegne eller af Unionen og dens medlemsstater i fællesskab. Den Europæiske Union underrettede sine internationale partnere om konsekvenserne af Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen ved hjælp af en "verbalnote", der blev sendt efter undertegnelsen af udtrædelsesaftalen 34 .

Som følge heraf vil Det Forenede Kongerige, herunder britiske statsborgere og økonomiske aktører, ikke længere kunne drage fordel af flere hundrede internationale aftaler, som Unionen har indgået, såsom frihandelsaftaler, aftaler om gensidig anerkendelse, veterinæraftaler eller bilaterale aftaler om lufttransport eller luftfartssikkerhed. Virksomheder, der er etableret i Unionen, vil naturligvis fortsat være omfattet af alle Unionens eksisterende internationale aftaler.

Dette berører ikke Det Forenede Kongeriges status i forbindelse med multilaterale aftaler, som det er selvstændig part i. Det Forenede Kongerige vil f.eks. fortsat være selvstændigt medlem af Verdenshandelsorganisationen og vil være omfattet af de relevante WTO-aftaler, navnlig hvad angår de gældende indrømmelser og forpligtelser i forbindelse med handel med varer, tjenesteydelser eller intellektuelle ejendomsrettigheder.


III. Forberedelse til mulige scenarier

De ændringer, der er beskrevet i denne meddelelses del II, vil under alle omstændigheder indtræde, uanset om Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige når til enighed om et ambitiøst nyt partnerskab senest den 31. december 2020 eller ej.

Det er ikke desto mindre klart, at hvis det ikke lykkes at nå frem til en aftale, vil det skabe forstyrrelser, der er mere vidtrækkende end de ændringer, der er bekrevet i del II. I givet fald vil den anden parts "mestbegunstigelsestoldsatser" gælde for eksport fra den anden part. Det vil sige, at varer, der importeres fra Det Forenede Kongerige til Unionen, vil blive fortoldet efter EU's fælles toldtarif, mens varer, der eksporteres fra Unionen til Det Forenede Kongerige, vil være omfattet af Det Forenede Kongeriges toldtarif. 35  

Formålet med denne meddelelse er ikke at foregribe resultatet af de igangværende forhandlinger mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige. Der fokuseres derfor primært på spørgsmål, som ikke i øjeblikket er til forhandling. Kommissionen er klar over, at dette efterlader en betydelig usikkerhed for offentlige forvaltninger, borgere, virksomheder og andre interessenter inden for alle økonomiske sektorer og samfundsgrupper. Et eksempel på en sådan usikkerhed er, hvad der vil ske med en eventuel britisk deltagelse i Erasmus+ og Horisont Europa fra januar 2021. Kun resultatet af de igangværende forhandlinger kan fjerne denne usikkerhed.

Hvis der ikke opnås enighed om et nyt partnerskab inden den 31. december 2020, vil konsekvenserne være betydelige. Kommissionen skal ikke desto mindre henlede opmærksomheden på, at scenariet uden en aftale om de fremtidige forbindelser adskiller sig fra scenariet uden en aftale under forhandlingerne om Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union, og dette af flere grunde:

1.For det første giver udtrædelsesaftalen retssikkerhed på en række vigtige områder, hvor Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen skabte usikkerhed. Dette omfatter beskyttelsen af borgernes rettigheder, den finansielle opgørelse, etableringen af en retlig holdbar løsning for at undgå en hård grænse på øen Irland, den fortsatte beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder med enhedskarakter i EU (herunder de gældende geografiske betegnelser) og bestemmelser om en velordnet afvikling af alle igangværende procedurer mellem EU og Det Forenede Kongerige (se boks).

2.For det andet giver den overgangsperiode, der er fastsat i udtrædelsesaftalen, de berørte parter yderligere, om end begrænset, tid til at forberede sig til et hvilket som helst scenario, herunder et, hvor der ikke opnås enighed om et fremtidigt partnerskab inden den 1. januar 2021.

3.For det tredje vil et begrænset antal EU-lovgivningstiltag, der blev vedtaget i 2019 med henblik på at forberede forskellige scenarier i forbindelse med Det Forenede Kongeriges udtræden af EU, forblive i kraft eller finde anvendelse efter overgangsperiodens udløb. De omfatter f.eks. Det Forenede Kongeriges tilføjelse på listen over tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for visumpligt under kortvarige ophold, og fordelingen af EU's WTO-toldkontingenter mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige.  

Kommissionen vil på denne baggrund fortsat nøje overvåge situationen og bestræbe sig på at beskytte Den Europæiske Unions og EU-borgernes interesser samt EU's økonomi i et hvilket som helst scenario.

BOKS: Udtrædelsesaftalen, herunder protokollen om Irland og Nordirland

Den udtrædelsesaftale, som Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige har indgået, trådte i kraft den 1. februar 2020.

Den indeholder detaljerede bestemmelser, der har til formål at begrænse virkningerne af Det Forenede Kongeriges udtræden af Den Europæiske Union, af det indre marked og toldunionen, navnlig på følgende områder:

Borgerrettigheder: Ved udtrædelsesaftalen beskyttes rettighederne for EU-borgere, der i kraft af EU-retten har lovligt ophold i Det Forenede Kongerige ved overgangsperiodens udløb, og rettighederne for statsborgere i Det Forenede Kongerige, der i kraft af EU-retten har lovligt ophold i en af EU's medlemsstater på samme tidspunkt, samt for deres familiemedlemmer, så de fortsat kan bo, studere og arbejde i deres respektive værtslande 36 .

Finansiel opgørelse: I udtrædelsesaftalen bestemmes det, at Det Forenede Kongerige og Den Europæiske Union vil opfylde alle de finansielle forpligtelser, der er indgået, mens Det Forenede Kongerige var medlem af Den Europæiske Union, hvilket også gælder for forpligtelser, som giver anledning til faktiske udgifter, der skal afholdes efter 2020 37 . 

Protokollen om Irland og Nordirland: Protokollen om Irland og Nordirland vil finde anvendelse ved overgangsperiodens udløb og udgør en stabil løsning, der fortsat vil finde anvendelse sammen med enhver aftale om det fremtidige partnerskab, forudsat at Nordirlands parlament senere giver sit samtykke til dens fortsatte anvendelse.

Der er tale om en retlig holdbar løsning, der forhindrer en hård grænse på øen Irland, beskytter økonomien på hele øen og Langfredagsaftalen (Belfastaftalen) i alle dens dimensioner og sikrer integriteten af såvel EU's indre marked som det britiske indre marked.

Ifølge denne protokol vil Nordirland fortsat være underlagt et begrænset sæt EU-regler, navnlig vedrørende varer, og EU-toldkodeksen samt moms- og punktafgiftsreglerne vil gælde for alle varer, der føres ind i eller ud af Nordirland. Herved undgås enhver toldkontrol og anden form for kontrol på øen Irland.

Der vil blive foretaget kontrol af varer, der indføres i Nordirland fra resten af Det Forenede Kongerige, f.eks. af fødevarer og levende dyr, for at sikre overholdelse af sundheds- og plantesundhedskravene. Alle varer, der føres ind i eller ud af Nordirland, skal fuldt ud overholde de relevante EU-regler og -standarder.

Der skal betales EU-told af varer, der indføres i Nordirland, medmindre Det Blandede Udvalg opstiller en række betingelser for, hvornår det antages, at der ikke er risiko for, at disse varer indføres på EU's indre marked. Er disse betingelser opfyldt, skal der ikke betales told, hvis det kan godtgøres, at varer, der indføres i Nordirland fra resten af Det Forenede Kongerige, ikke risikerer at blive indført på EU's indre marked.

Unionens toldformaliteter og -procedurer finder anvendelse på varer, der føres ind i Nordirland fra lande uden for EU, eller som eksporteres fra Nordirland.

EU's regler for moms og punktafgifter gælder for varer, der indføres til (eller udføres fra) Nordirland fra (eller til) resten af Det Forenede Kongerige.

Spørgsmål i forbindelse med udtrædelsen: Udtrædelsesaftalen sikrer også en velordnet afvikling af ordninger, der gælder på tidspunktet for udtrædelsen:

·Varer, der er bragt i omsætning inden overgangsperiodens udløb, vil således fortsat være tilgængelige på EU's eller Det Forenede Kongeriges marked, indtil de når frem til slutbrugeren, uden at der skal foretages omcertificering, ommærkning eller produktændringer.

·Der er fastsat procedurer for forvaltning og afslutning af igangværende bevægelser inden for Unionen af varer, igangværende toldprocedurer samt moms- og punktafgiftsanliggender.

·Gældende intellektuelle ejendomsrettigheder beskyttes, herunder den eksisterende bestand af geografiske betegnelser i EU.

·De offentlige indkøbsprocedurer, der ikke er afsluttet på tidspunktet for overgangsperiodens udløb, afvikles, og rettighederne for dem, der er omfattet af de EU-retlige procedurer, beskyttes.

·Aftalen indeholder bestemmelser om afvikling af det igangværende politimæssige og strafferetlige samarbejde.

·Den indeholder bestemmelser om afvikling af administrative og retlige procedurer (f.eks. sager om statsstøtte og traktatbrudssager).

·Der er i aftalen fastsat regler for brugen af data og oplysninger, der udveksles inden overgangsperiodens udløb, og det sikres, at de data, der overføres inden overgangsperiodens udløb, forbliver beskyttet efter de EU-retlige principper og bestemmelser.

·Den indeholder foranstaltninger til sikring af, at Det Forenede Kongerige frakobles net, informationssystemer og databaser, der er oprettet med hjemmel i EU-retten ved overgangsperiodens udløb, navnlig de net, der kun er tilgængelige for EU-medlemsstater eller associerede Schengenlande.

·Aftalen regulerer spørgsmålet om det retlige samarbejde i aktuelle handelssager med henblik på at sikre, at der kan støttes ret på afgørelserne.

·Alle spørgsmål vedrørende Det Forenede Kongeriges udtræden af Euratom er reguleret i aftalen.

I relation til gennemførelsen af udtrædelsesaftalen er der nedsat et blandet udvalg, som fører tilsyn med anvendelsen af udtrædelsesaftalen. Formandskabet varetages i fællesskab af Europa-Kommissionens næstformand, Maroš Šefčovič, og Det Forenede Kongeriges Chancellor of the Duchy of Lancaster, Michael Gove, og de har afholdt to møder (pr. telekonference), den 30. marts og den 12. juni 2020. De specialiserede udvalg vedrørende Gibraltar, borgernes rettigheder, de finansielle bestemmelser, de suveræne baseområder i Cypern og protokollen om Irland/Nordirland har påbegyndt deres arbejde.



IV.Konklusion: Det er afgørende at være forberedt

Den Europæiske Union vil gøre sit yderste for at nå frem til en ambitiøs fremtidig aftale med Det Forenede Kongerige.

Det fremgår imidlertid af meddelelsen, at der selv med det mest ambitiøse fremtidige partnerskab — på grundlag af EU's forhandlingsdirektiver vedrørende et nyt partnerskab med Det Forenede Kongerige 38 , som blev vedtaget den 25. februar 2020, og udkastet til aftale om et nyt partnerskab mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, 39 der blev offentliggjort den 17. marts 2020 — ikke kan undgås vidtrækkende og automatiske ændringer og konsekvenser for borgere, forbrugere, virksomheder, offentlige myndigheder, investorer, studerende og forskere fra den 1. januar 2021.

Disse ændringer er uundgåelige — uanset resultatet af de igangværende forhandlinger — som følge af Det Forenede Kongeriges beslutning om at udtræde af Den Europæiske Union, det indre marked og toldunionen. Fri bevægelighed for personer, varer og tjenesteydelser i henhold til EU-retten ophører med at finde anvendelse ved overgangsperiodens udløb. Dette vil have vidtrækkende konsekvenser, navnlig for grænseoverskridende handel med varer og tjenesteydelser samt for personers bevægelighed.

Kommissionen opfordrer derfor alle offentlige myndigheder, borgere, virksomheder og andre berørte parter til at sikre, at de er klar til disse uundgåelige ændringer. Hvis de ikke træffer sådanne forberedende foranstaltninger, vil de få større negative virkninger og omkostninger for deres aktiviteter, når overgangsperioden udløber.

Det er i sidste ende virksomhederne og andre berørte parter, der skal foretage deres egen risikovurdering og træffe deres egne forberedelser set i lyset af deres individuelle situation, men ingen bør undervurdere de logistiske udfordringer, der vil opstå fra den 1. januar 2021 ud over de retlige ændringer, der er beskrevet i denne meddelelse.

Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at fortsætte de nationale kommunikations- og oplysningsaktiviteter, der tilskynder offentlige myndigheder, borgere, virksomheder og berørte parter til at træffe de nødvendige forberedelsesforanstaltninger. Disse bestræbelser skal tilpasses situationen for de berørte parter i de enkelte medlemsstater. I løbet af de kommende måneder vil Kommissionen arbejde sammen med alle medlemsstaterne for på ny at vurdere, om de har truffet forberedelser med hensyn til alle aspekter, og for at gøre det lettere for de offentlige myndigheder at informere de berørte parter.

De berørte parter opfordres også til på ny at læse de meddelelser, der blev offentliggjort i forbindelse med artikel 50-forhandlingerne med Det Forenede Kongerige, og at søge information om ajourføringer af tidligere meddelelser på Kommissionens websteder. Kommissionen vil samarbejde med alle relevante interesseorganisationer for at henlede deres opmærksomhed på disse oplysninger.

Endelig opfordrer Kommissionen alle forbruger-, erhvervs- og handelssammenslutninger, såvel nationale som europæiske, til at sikre, at deres medlemmer er fuldt ud opmærksomme på de ændringer, der vil indtræde uanset de fremtidige forbindelser med Det Forenede Kongerige.



Bilag 1 Liste over ajourførte meddelelser om forberedelser til overgangsperiodens udløb

Der er siden den 16. marts 2020 blevet offentliggjort følgende 59 forberedelsesmeddelelser med henblik på at støtte interessenternes forberedelser til overgangsperiodens udløb. De findes her: https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period  

Denne liste vil løbende blive ajourført, efterhånden som nye meddelelser bliver tilgængelige.

·Lufttransport

·Dyreavl (zooteknik)

·Dyretransport.

·Forvaltning af aktiver

·Audiovisuelle medietjenester

·Luftfarts- og søfartssikkerhed

·Luftfartssikkerhed

·Bank- og betalingsydelser

·Biocidholdige produkter

·Kemiske produkter (REACH)

·Kliniske forsøg

·Selskabsret

·Forbrugerbeskyttelse og passagerrettigheder

·Ophavsret

·Kosmetiske produkter

·Kreditvurderingsbureauer

·Databeskyttelse

·E-handel

·Elektronisk signatur (elektronisk identifikation og tillidstjenester til brug for elektroniske transaktioner)

·Elektronisk kommunikation, herunder roaming

·Emissionshandelssystem

·.eu-domænenavne

·EU's miljømærke

·Det europæiske samarbejdsudvalg

·Punktafgifter

·Konsumption af intellektuelle ejendomsrettigheder

·Foder

·Fødevarelovgivning

·Genetisk modificerede organismer

·Geoblokering

·Geografiske betegnelser

·God laboratoriepraksis (GLP)

·Industrivarer

·Invasive ikkehjemmehørende arter

·Søtransport

·Lægemidler (human- og veterinærmedicinske)

·Flytning af levende dyr

·Naturligt mineralvand

·Onlinekøb med efterfølgende levering af pakker

·Økologiske produkter

·Plantesundhed

·Plantebeskyttelsesmidler

·Planteformeringsmateriale

·Plantesortsrettigheder

·Forbud og restriktioner for import/eksport (herunder import- og eksportlicenser)

·Beskyttelse af dyr på aflivningstidspunktet

·Pyrotekniske artikler

·Jernbanetransport

·Fritidsfartøjer og personlige fartøjer

·Sikkerhedsniveauet for net- og informationssystemer

·Ophugning af skibe

·Stoffer af menneskelig oprindelse (blod, væv og celler, organer)

·Supplerende beskyttelsescertifikater for lægemidler og plantebeskyttelsesmidler

·Tobaksvarer

·Varemærker og design

·Transportabelt trykbærende udstyr

·Merværdiafgift (moms på varer)

·Merværdiafgift (moms på tjenesteydelser)

·Transport af affald



   

(1)

Aftale om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab ("udtrædelsesaftalen", EUT L 29 af 31.1.2020, s. 7).

(2)

Jf. dog visse undtagelser i udtrædelsesaftalens artikel 127, hvoraf ingen er relevante i forbindelse med denne meddelelse.

(3)

I overensstemmelse med udtrædelsesaftalens artikel 132, stk. 1, ville det have været muligt at forlænge denne overgangsperiode én gang med op til et eller to år i kraft af en fælles afgørelse vedtaget af Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige inden den 1. juli 2020. Det Forenede Kongerige afviste at vedtage en sådan afgørelse, hvilket betyder, at overgangsperioden udløber den 31. december 2020.

(4)

Undtagen dem, der er omfattet af artikel 138 i udtrædelsesaftalen og den politiske erklæring (Peace Plus).

(5)

Den britiske regering, "The Future Relationship with the Union: The UK's Approach to Negotiations", 27. februar 2020.

(6)

Udkast til teksten til aftalen om et nyt partnerskab mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, offentliggjort den 17. marts 2020, se:  https://ec.europa.eu/info/publications/draft-text-agreement-new-partnership-united-kingdom_en

(7)

Revideret tekst til den politiske erklæring, der fastlægger rammen for de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, som der blev opnået enighed om på forhandlerniveau den 17. oktober 2019 (EUT C 34 af 31. januar 2020, s. 1-16).

(8)

Navnlig indeholder en frihandelsaftale ikke indre marked-begreber (på området varer og tjenesteydelser) såsom gensidig anerkendelse, "oprindelseslandsprincippet" og harmonisering. En frihandelsaftale indebærer toldformaliteter og -kontroller, herunder dem, der vedrører oprindelsen af varer og de råvarer, de er fremstillet af, samt forbud og restriktioner vedrørende import og eksport.

(9)

I henhold til udtrædelsesaftalen kan varer, der er bragt i omsætning inden overgangsperiodens udløb, fortsat gøres yderlige tilgængelige på EU's eller Det Forenede Kongeriges marked, indtil de når slutbrugerne, uden at der skal foretages omcertificering, ommærkning eller produktændringer.

(10)

Forudsat at den nordirske lovgivende forsamling fire år efter overgangsperiodens udløb giver sit samtykke til, at protokollen fortsat anvendes.

(11)

EORI-numre er identifikationsnumre, som alle virksomheder og personer, der ønsker at handle uden for EU, skal bruge til identifikation i alle toldprocedurer og toldformaliteter og mere generelt, når de udveksler oplysninger med toldmyndighederne.

(12)

I løbet af Det Forenede Kongeriges udtrædelsesfase har Kommissionen og de nationale toldmyndigheder allerede forelagt et betydeligt antal detaljerede oplysninger om, hvordan de nye toldgrænser mellem Unionen og Det Forenede Kongerige vil blive forvaltet.

(13)

Leverandørerklæringer, herunder stående leverandørerklæringer, skal tilpasses i overensstemmelse hermed.

(14)

F.eks. for så vidt angår den europæiske produktdatabase for energimærkning (EPREL).

(15)

Som eksempler herpå kan nævnes affald, skydevåben, varer med dobbelt anvendelsesformål, udryddelsestruede arter og visse farlige kemikalier.

(16)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH) og om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur (EUT L 396 af 30.12.2006, s. 1).

(17)

Herunder indvandrings- og visumkrav, hvis det er relevant.

(18)

Se punkt IV om "Finansielle tjenesteydelser" i den reviderede udgave af den politiske erklæring, der fastlægger rammen for de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige som vedtaget på forhandlingsniveau den 17. oktober 2019 (EUT C 34 af 31. januar 2020, s. 1).

(19)

COM(2019) 349 final. Meddelelse fra Kommissionen — "Ækvivalens inden for finansielle tjenesteydelser".

(20)

Områder, hvor der allerede er indrømmet ækvivalens:

— Forordning (EU) nr. 648/2012 om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre som ændret; artikel 1, stk. 6 — fritagelse for centralbanker og offentlige organer

— Forordning (EU) 2015/2365 om gennemsigtighed af værdipapirfinansieringstransaktioner og vedrørende genanvendelse; artikel 2, stk. 4 — fritagelse for centralbanker

— Forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR); artikel 1, stk. 9 — fritagelse for centralbanker

— Forordning (EU) nr. 596/2014 om markedsmisbrug (forordningen om markedsmisbrug); artikel 6, stk. 5 — fritagelse for centralbanker og offentlige organer

(21)

— Direktiv 2004/109/EF — Gennemsigtighedsdirektivet — Regnskabsstandarder; artikel 23, stk. 4 [første afsnit, nr. ii)] — Generelle gennemsigtighedskrav

— Direktiv 2006/43/EF om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber; artikel 45, stk. 6 — Tredjelandsstandarders og -kravs ækvivalens med internationale regnskabsstandarder

— Forordning (EU) nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR); artikel 33, stk. 2 — Derivater: handels- og clearingforpligtelser; artikel 38, stk. 3 — Adgang for tredjelandsmarkedspladser og -CCP'er; artikel 47, stk. 1 — Investeringsselskaber, der udøver investeringsservice til professionelle kunder og godkendte modparter

— Direktiv 2014/65/EU om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (MiFID 2) — omarbejdning; Artikel 25, stk. 4 [litra a)] — Regulerede markeder med henblik på lettere distribution af visse finansielle instrumenter

— Forordning (EU) nr. 596/2014 om markedsmisbrug (forordningen om markedsmisbrug); Artikel 6, stk. 6 — Fritagelse for klimapolitiske aktiviteter

— Forordning (EU) nr. 236/2012 om short selling og visse aspekter af credit default swaps;

Artikel 17, stk. 2 — Fritagelse for klimapolitiske aktiviteter

— Forordning (EU) 2017/1129 af 14. juni 2017 om det prospekt, der skal offentliggøres, når værdipapirer udbydes til offentligheden eller optages til handel på et reguleret marked, og om ophævelse af direktiv 2003/71/EF; Artikel 29, stk. 3 — Prospektregler

(22)

Undtagen for Nordirlands vedkommende, der i overensstemmelse med protokollen om Irland og Nordirland vil forblive omfattet af et begrænset antal EU-regler for at undgå toldkontrol på øen Irland.

(23)

Personer, der er omfattet af anden del af udtrædelsesaftalen, vil imidlertid være omfattet af EU-reglerne for så vidt angår anerkendelsesprocedurer, der endnu ikke er afsluttet den 31. december 2020.

(24)

Dette gælder ikke for elsammenkoblingerne mellem Nordirland og Irland, eftersom Nordirland i henhold til artikel 9 i udtrædelsesaftalen fortsat vil deltage i det integrerede indre marked for elektricitet på hele øen Irland.

(25)

Dette afsnit (personkontrol) finder ikke anvendelse på rejser mellem Det Forenede Kongerige og Irland, eftersom Det Forenede Kongerige og Irland i henhold til protokollen om Irland og Nordirland fortsat kan indgå indbyrdes ordninger om personers frie bevægelighed mellem deres områder ("det fælles rejseområde"), idet de fuldt ud overholder fysiske personers rettigheder i medfør af EU-retten.

(26)

EU-borgere, bortset fra personer med Irsk statsborgerskab, skal ansøge om ret til tidsubegrænset eller foreløbig opholdsret via Det Forenede Kongeriges ordning for EU-borgeres opholdsret.

(27)

Mens Det Forenede Kongerige fortsætter med at anvende Unionens politik for retlige og indre anliggender i overgangsperioden, har det haft ret til ikke at deltage på dette område, og det har på intet tidspunkt valgt at deltage i alle instrumenter inden for rammerne af samarbejdet på det civil- og handelsretlige område.

(28)

Det skal også bemærkes, at platformen for onlinetvistbilæggelse (OTB) fra den 1. januar 2021 ikke længere vil være til rådighed for udenretslig bilæggelse af tvister mellem forbrugere, der er bosiddende i Den Europæiske Union, og erhvervsdrivende, der er etableret i Det Forenede Kongerige.

(29)

Eksisterende enhedsrettigheder beskyttes i Det Forenede Kongerige efter udtrædelsesaftalens artikel 54 og 57, idet de konverteres til britiske rettigheder.

(30)

 Forordning (EU) 2016/679, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1594051658864&uri=CELEX:32016R0679

(31)

Direktiv (EU) 2016/680, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX%3A32016L0680  

(32)

Se del I, I.B, om databeskyttelse i den reviderede udgave af den politiske erklæring, der fastlægger rammen for de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, som der blev opnået enighed om på forhandlerniveau den 17. oktober 2019 (EUT C 34 af 31. januar 2020, s. 1-16).

(33)

Et domænenavn, der er blevet trukket tilbage, fungerer ikke længere. Det kan ikke længere understøtte nogen aktiv tjeneste, f.eks. websteder eller e-mails.

(34)

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/model-note-verbale-international-partners_en.pdf  

(35)

Det Forenede Kongerige har offentliggjort oplysninger om sin nye globale toldtarif, der fra den 1. januar 2021 også vil gælde for EU-varer, hvis der ikke opnås enighed om de fremtidige forbindelser mellem EU og UK. https://www.gov.uk/guidance/uk-tariffs-from-1-january-2021

(36)

Yderligere oplysninger findes i Kommissionens vejledning (2020/C 173/01) om del II i udtrædelsesaftalen.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020XC0520(05)&from=DA  

(37)

I udtrædelsesaftalens artikel 138 fastsættes det, at gældende EU-ret fortsat finder anvendelse på Det Forenede Kongerige efter den 31. december 2020 for så vidt angår gennemførelsen af de EU-programmer og -aktiviteter, som der er givet tilsagn om i forbindelse med den flerårige finansielle ramme for perioden 2014-2020 eller tidligere finansielle overslag, indtil de pågældende EU-programmer og -aktiviteter afsluttes. Det Forenede Kongeriges deltagelse i fremtidige programmer afhænger af den nye partnerskabsaftale, medmindre programmet undtagelsesvis åbner mulighed for deltagelse af tredjelande og deres organer, uden at der kræves en aftale. 

(38)

  https://www.consilium.europa.eu/media/42736/st05870-ad01re03-en20.pdf

(39)

Udkast til aftale om det nye partnerskab mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, som blev offentliggjort den 17. marts 2020: https://ec.europa.eu/info/publications/draft-text-agreement-new-partnership-united-kingdom_en

Top