Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2511

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en flerårig plan for fiskebestandene i de vestlige farvande og tilstødende farvande og for fiskeriet efter disse bestande, om ændring af forordning (EU) 2016/1139 om en flerårig plan for Østersøen og om ophævelse af forordning (EF) nr. 811/2004, (EF) nr. 2166/2005, (EF) nr. 388/2006, (EF) nr. 509/2007 og (EF) nr. 1300/2008 (COM(2018) 149 final — 2018/0074 (COD))

    EESC 2018/02511

    EUT C 440 af 6.12.2018, p. 171–173 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 440/171


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en flerårig plan for fiskebestandene i de vestlige farvande og tilstødende farvande og for fiskeriet efter disse bestande, om ændring af forordning (EU) 2016/1139 om en flerårig plan for Østersøen og om ophævelse af forordning (EF) nr. 811/2004, (EF) nr. 2166/2005, (EF) nr. 388/2006, (EF) nr. 509/2007 og (EF) nr. 1300/2008

    (COM(2018) 149 final — 2018/0074 (COD))

    (2018/C 440/29)

    Ordfører uden studiegruppe:

    Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

    Rådets anmodning om udtalelse

    12.4.2018

    Europa-Parlamentets anmodning om udtalelse

    16.4.2018

    Retsgrundlag

    Artikel 43, stk. 2, og artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

    Præsidiets beslutning

    17.4.2018

    Kompetence

    Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø

    Vedtaget i sektionen

    5.9.2018

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    19.9.2018

    Plenarforsamling nr.

    537

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    182/1/2

    1.   Konklusion og anbefalinger

    1.1.

    EØSU finder, at fastlæggelsen af en flerårig plan for forvaltningen af de vestlige farvande er en egnet foranstaltning, selv om der også bør tages højde for særlige lokale forhold i forbindelse med det fiskeri, der finder sted i de nordvestlige og sydvestlige farvande.

    1.2.

    Udvalget mener, at denne forordning bør bringes i overensstemmelse med målene for den fælles fiskeripolitik, hvorfor den bør omtale vigtigheden af det socioøkonomiske element, når der tildeles af fiskerimuligheder.

    1.3.

    EØSU opfordrer til, at listerne over arter, der er berørt af denne forordning, skal kunne ajourføres på regionalt plan, da nogle af arterne vanskeliggør forvaltningen af det blandede fiskeri, fordi fangsttallene for dem er lave, fordi de betragtes som bifangst, eller fordi der i nogle medlemsstater ikke er nogen kvote for dem. Dette er navnlig vigtigt i betragtning af den forestående ikrafttræden af landingsforpligtelsen og fremkomsten af fænomenet »choke species« (»spærrearter«), som i visse tilfælde vil kunne føre til, at fiskeriet må indstilles.

    1.4.

    Udvalget understreger nødvendigheden af gennem Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) at øge indsatsen inden for den videnskabelige forskning for at skabe øget viden om den konkrete situation med hensyn til fiskebestandene, og således i videst muligt omfang undgå anvendelse af forsigtighedsprincippet og med tiden opnå en bæredygtig udnyttelse af disse ressourcer.

    2.   Resumé af Kommissionens forslag

    2.1.

    Forslaget til forordning, som er genstanden for denne udtalelse, har til formål at fastlægge en særlig forvaltningsplan for demersale bestande, herunder dybhavsbestandene, som fiskes i de vestlige farvande.

    2.2.

    Planen skal sikre, at disse bestande udnyttes i overensstemmelse med princippet om maksimalt bæredygtigt udbytte (MSY), idet der anvendes en økosystembaseret tilgang og ageres i overensstemmelse med forsigtighedsprincippet. Dermed tilstræbes det at tilbyde stabile fiskerimuligheder på basis af de nyeste videnskabelige oplysninger og at fremme indførelsen af landingsforpligtelsen.

    2.3.

    Bestandene bør forvaltes i overensstemmelse med de FMSY-intervaller (hvor F står for fiskeridødelighed), der anbefales af Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), således at fiskerimulighederne for en bestemt art fastsættes inden for det lavest tilgængelige FMSY-interval, selv om der også kan fastsættes fiskerimuligheder på niveauer, der ligger under de nævnte intervaller, eller under bestemte betingelser, og forudsat at den pågældende bestand ligger over FMSY Btrigger (referencepunktet for bestandens gydebiomasse) — i overensstemmelse med det på tidspunktet højest tilgængelige FMSY.

    2.4.

    Fiskerimulighederne fastsættes under alle omstændigheder, således at det sikres, at sandsynligheden for, at en bestands gydebiomasse reduceres til under grænsereferencepunktet for bestandens gydebiomasse (Blim), er under 5 %.

    2.5.

    På tidspunktet for tildeling af fiskerimuligheder skal medlemsstaterne tage hensyn til den sandsynlige sammensætning af fangsterne for de fartøjer, der deltager i fiskeriet.

    2.6.

    Kommissionen får beføjelser til ved hjælp af delegerede retsakter at vedtage tekniske foranstaltninger, der vedrører fiskeredskabernes karakter eller begrænsninger, med henblik på at forbedre selektiviteten, reducere mængden af uønskede fangster og minimere indvirkningen på økosystemet, og som indeholder bestemmelser om minimumsstørrelser, der skal sikre bevarelse af bestandene, og bestemmelser vedrørende landingsforpligtelsen.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1.

    EØSU mener, at fastlæggelsen af en flerårig plan er en egnet foranstaltning til at sikre udnyttelsen af fiskeressourcerne i de vestlige farvande på lang sigt.

    3.2.

    Dog mener udvalget, at der i forbindelse med fastlæggelsen af planen bør tages hensyn til de særlige forhold og forskelle, som kendetegner fiskeområderne i de nordvestlige og de sydvestlige farvande og dermed flådernes forskellige karakteristika, deres fiskeaktiviteter (metoder) og fangstrejsernes varighed.

    3.3.

    EØSU bør insistere på, at planen skal bidrage til, at alle den fælles fiskeripolitiks målsætninger nås, således at der ved fastlæggelse af fiskerimulighederne også tages hensyn til undersøgelser af de socioøkonomiske virkninger og til tærskelværdien for den økonomiske bæredygtighed af alle de metoder, der er genstand for regulering. Dette element mangler i forslaget til forordning.

    3.4.

    Udvalget udtrykker sin bekymring over konsekvenserne ved anvendelse af forsigtighedsprincippet i de tilfælde, hvor der ikke foreligger videnskabelige data om bestemte fiskeriformer. Bekymringen gælder også de begrænsninger af fiskerimulighederne, der kan blive resultatet. Derfor opfordrer EØSU medlemsstaterne og Kommissionen til at forstærke forskningsbestræbelserne med det formål at øge den tilgængelige viden om de nævnte bestande. Udvalget mener samtidig, at hvis de videnskabelige vurderinger af fiskebestandene ikke er baseret på analyser, bør den samlede tilladte fangstmængde (TAC) ikke nedsættes væsentligt, før evalueringerne er mere velfunderede.

    3.5.

    Med hensyn til blandet fiskeri, hvor der er problemer med choke species, som er omfattet af planen og kan blokere for fiskeriet af de arter, der var udset til at være hovedfangst, mener EØSU, at det vil være nødvendigt at undersøge muligheden for at udelukke de blokerende arter fra systemet med samlede tilladte fangster (TAC-systemet) og foreslå, at der via regionalisering indføres alternative forvaltningsforanstaltninger, som sikrer bestandenes trivsel.

    3.6.

    De særlige omstændigheder ved visse arter og områder gør det nødvendigt med en fiskeriforvaltning, som — for at være effektiv — bør indeholde mulighed for oprettelse af underområder for forvaltning inden for ét ICES-afsnit. Udvalget opfordrer indtrængende Kommissionen til at inkludere denne mulighed i forordningen.

    4.   Særlige bemærkninger

    4.1.

    Artikel 1 indeholder en liste over arter, som vanskeliggør forvaltningen af det blandede fiskeri, heriblandt dybhavsarter, og som har deres egne differentierede TAC-bestemmelser og kvoter, der desuden er toårige, hvorfor udvalget mener, at det vil skabe forvirring at inkludere dem. Disse arter fanges sjældent og i visse medlemsstater aldrig og betragtes som bifangst. Det gælder f.eks. berycider (Beryx spp). Desuden mener EØSU ikke, at det giver mening at inkludere spidstandet blankesten (Pagellus bogaraveo) fra område IXa i listen, da den har en række særlige træk, der er knyttet til fiskeområderne (atlanterhavs- og middelhavskyster, hvor der ikke er samlede tilladte maksimalfangster og kvoter), og da der også deltager flåder fra tredjelande i fiskeriet, og det er ikke til at vide, i hvilket omfang disse lande er indstillet på at bringe deres forvaltning i overensstemmelse med EU’s principper og interesser.

    4.2.

    Der er også arter som havbars (Dicentrarchus labrax) og hvilling (Merlangus merlangus) i område IXa, som ikke er underkastet nogen TAC-ordning eller kvoter, hvorfor udvalget mener, at henvisningerne til dem bør fjernes. Andre arter som torsk (Gadus morhua), hvilling (Merlangus merlangus) i område VII eller kuller (Melanogrammus aeglefinus) har for visse medlemsstater en meget lille kvote og kan derfor klart være begrænsende for bestemte flåder, idet de anses for at være choke species. Også disse arter anser udvalget det for nødvendigt at fjerne fra listen.

    4.3.

    EØSU bemærker desuden en række fejl i definitionen og rækkevidden af de funktionelle enheder for jomfruhummer (Nephrops norvegicus) og mener derfor, at det er nødvendigt med en revision.

    4.4.

    Udvalget mener, at fastlæggelsen af fiskerimulighederne i henhold til det maksimale bæredygtige udbytte (MSY), sådan som det fremgår af artikel 3, 4 og 5, indebærer, at der alene tages hensyn til variable, som er knyttet til beskyttelsen af bestandene. Planen skal, i overensstemmelse med artikel 2 i forordning (EU) nr. 1380/2013, bidrage til, at alle den fælles fiskeripolitiks mål nås uden kun at fokusere på de miljømæssige variable. Der skal tages sociale og økonomiske hensyn for dermed at undgå pludselige udsving i fiskerimulighederne fra år til år.

    4.5.

    For at undgå, at den årlige forvaltning af fiskerimulighederne vanskeliggør opstarten af en flerårig forvaltning, og for at fremme interessenternes inddragelse i beslutningstagningen bør lovgiverne ændre artikel 4 i forslaget til forvaltningsplan, så den omfatter et retsgrundlag for godkendelse i regionalt regi af fiskeriregler, der er i overensstemmelse med den fælles fiskeripolitiks principper.

    4.6.

    Artikel 5, stk. 2, indeholder en bestemmelse om, at fiskeriforvaltningen skal anvende forsigtighedsprincippet i de sager, hvor der ikke foreligger tilstrækkelige videnskabelige oplysninger. EØSU foreslår, at der oprettes effektive mekanismer inden for rammerne af planen og gennem Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, som kan styrke tilvejebringelsen af videnskabeligt baserede oplysninger til bestemte tidspunkter og med den nødvendige frekvens, så det undgås, at fiskeriaktiviteter må indstilles.

    4.7.

    I henhold til artikel 9 skal medlemsstaterne på tidspunktet for tildeling af fiskerimuligheder tage hensyn til den sandsynlige sammensætning af fangsterne på de fartøjer, der deltager i det blandede fiskeri. Udvalget mener, at dette princip rækker meget længere end bestemmelserne i artikel 17 i forordning (EU) nr. 1380/2013 om kriterierne for tildeling af fiskerimuligheder til medlemsstaterne.

    Bruxelles, den 19. september 2018.

    Luca JAHIER

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    Top