Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE2846

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1071/2009 og forordning (EF) nr. 1072/2009 med henblik på at tilpasse dem til udviklingen i sektoren (COM(2017) 281 final — 2017/0123 (COD))

    EESC 2017/02846

    EUT C 197 af 8.6.2018, p. 38–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.6.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 197/38


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1071/2009 og forordning (EF) nr. 1072/2009 med henblik på at tilpasse dem til udviklingen i sektoren

    (COM(2017) 281 final — 2017/0123 (COD))

    (2018/C 197/07)

    Ordførere:

    Stefan BACK og Pasi MOISIO

    Anmodning om udtalelse

    Europa-Parlamentet, 15.6.2017

    Rådet, 20.6.2017

    Retsgrundlag

    Artikel 91 i EUF-traktaten

    Kompetence

    Sektionen for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet

    Vedtaget i sektionen

    4.1.2018

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    18.1.2018

    Plenarforsamling nr.

    531

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    221/3/2

    1.   Konklusioner og anbefalinger

    1.1.

    EØSU gentager sin støtte til forslagets og hele mobilitetspakkens målsætning om at styrke den europæiske mobilitetssektors konkurrenceevne, herunder ved at sikre et socialt retfærdigt og konkurrencedygtigt indre marked for vejtransporttjenester (1).

    1.2.

    EØSU glæder sig over meddelelsens fokus på ren, kooperativ og sammenbundet mobilitet, der muliggør bæredygtige og effektive multimodale valg, og dens anerkendelse af vejtransportens afgørende rolle.

    1.3.

    EØSU glæder sig derfor over forslagets formål om at sikre lige vilkår på et ufragmenteret indre vejtransportmarked, undgå overdrevne administrative byrder for erhvervslivet, forbedre klarheden og håndhævelsen af lovrammerne og behandle misbrug som f.eks. brug af postkasseselskaber, uigennemsigtige forretningsmodeller og ulovlig cabotage.

    1.4.

    EØSU støtter forslagets formål om at tilføje etableringskrav til forordning (EF) nr. 1071/2009, der forhindrer brug af postkasseselskaber til vejtransport, og styrke overvågningen af overholdelsen heraf, bl.a. gennem forbedring af det grænseoverskridende samarbejde mellem myndigheder og gennemførelse af det europæiske elektroniske register over vejtransportvirksomheder (ERRU).

    EØSU støtter endvidere de forbedrede regler om overtrædelsesprocedurer og om evaluering af sanktioner, der indebærer en risiko for tab af godt omdømme, begge dele elementer, der forbedrer retssikkerheden. EØSU understreger betydningen af en harmoniseret anvendelse af betingelserne, der er fastsat i artikel 6, stk. 1, tredje afsnit, litra a) og b), for at overtrædelserne har konsekvenser for det gode omdømme.

    Hvad angår postkasseselskaber konkluderer EØSU, at effektiv håndhævelse fortsat vil være afhængig af de nationale myndigheders effektivitet, et effektivt grænseoverskridende samarbejde og ensartet fortolkning af etableringskriterierne. I den forbindelse bør der også tages hensyn til fremskridtene på det digitale område.

    EØSU bifalder forbedringen af den information, der er tilgængelig i de nationale registre, og indførelsen af tidsfrister for at besvare anmodninger om information. EØSU ville bifalde realtidsadgang for kontrolmyndigheder til den elektronisk tilgængelige information i de nationale registre.

    EØSU mener, at de oplysninger, der føres ind i de nationale elektroniske registre, også bør omfatte information om de chauffører, der er ansat i en given virksomhed, hvilket er relevant for at fastslå, i hvilken grad virksomheden overholder social- og arbejdsmarkedslovgivningen, og opfordrer Kommissionen til at overveje et sådant tiltag.

    1.5.

    EØSU sætter spørgsmålstegn ved den ufuldstændige måde, hvorpå lette erhvervskøretøjer (LCV'er) er blevet omfattet af forordning (EF) nr. 1071/2009 om adgang til erhvervet, og ved merværdien af denne foranstaltning, i betragtning af at disse køretøjer ikke er omfattet af forordning (EF) nr. 1072/2009. EØSU mener derfor, at LCV'er skal være fuldt dækket af forordningerne (EF) nr. 1071/2009 og (EF) nr. 1072/2009, omend muligvis i en mildere form.

    1.6.

    EØSU glæder sig over hovedlinjen i de foreslåede ændringer til forordning (EF) nr. 1072/2009, nemlig at forenkle og præcisere reglerne for cabotage og styrke overvågningen af overholdelsen. EØSU noterer sig de muligheder, der ligger i den digitale takograf som et effektivt middel til kontrol af overholdelse, og støtter en hurtig installering, herunder i eksisterende køretøjer.

    EØSU understreger dog kraftigt, at de foreslåede ændringer vedrørende cabotage kun kan indføres på effektiv og retfærdig vis, hvis der indføres bestemmelser, der gør det klart, hvornår udførelsen af cabotagekørsel ophører med at være midlertidig og der opstår en etableringspligt, og hvorvidt det fuldstændige regelsæt for udstationering af arbejdstagere gælder uden undtagelser for hver cabotagekørsel.

    1.7.

    EØSU beklager, at man ikke har benyttet lejligheden til at præcisere en række yderligere punkter vedrørende cabotageregler, der har været genstand for forskellige fortolkninger. En væsentlig forudsætning for effektiv overvågning af overholdelsen, især ved vejkontrol, er klare og enkle regler, der muliggør en øjeblikkelig og sikker overensstemmelsesvurdering på grundlag af umiddelbart tilgængelige fakta. EØSU beklager, at selv om forslaget udgør et skridt fremad, er lovgivningen fortsat uklar og åben for forskellige fortolkninger på en række punkter.

    1.8.

    EØSU beklager, at direktiv 92/106/EØF om kombineret transport, der i praksis giver parallel markedsadgang, ikke tages op samtidig med forordning (EF) nr. 1071/2009 og (EF) nr. 1072/2009. For at opnå effektiv lovgivning bør cabotage i alle former være omfattet af samme regler.

    1.9.

    EØSU støtter oprettelsen af et EU-agentur for vejtransport som et effektivt middel til at forbedre håndhævelsen i sektoren på tværs af grænserne.

    2.   Baggrund

    2.1.

    Forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1071/2009 og forordning (EF) nr. 1072/2009 med henblik på at tilpasse dem til udviklingen i sektoren (forslaget) er en del af mobilitetspakken, der blev præsenteret af Kommissionen den 31. maj 2017.

    2.2.

    De vigtigste formål med forslaget er:

    at skabe betingelser for konkurrencedygtig og retfærdig mobilitet, eliminere postkasseselskaber, forenkle og tydeliggøre cabotageregler, muliggøre effektiv overvågning gennem forbedret samarbejde mellem myndigheder bl.a. gennem det europæiske register over vejtransportvirksomheder (ERRU).

    2.3.

    De overordnede mål for pakken som helhed, ud over målene i punkt 2.1 og 2.2 ovenfor, er beskrevet i Kommissionens meddelelse »Et mobilt Europa: En dagsorden for en socialt retfærdig omstilling til ren, konkurrencedygtig og sammenbundet mobilitet for alle« (COM(2017) 283) (meddelelsen).

    2.4.

    Meddelelsen beskriver en strategi for, at Europa kan bevare sin rolle som leder inden for ren, konkurrencedygtig, samarbejdsrelateret og sammenbundet mobilitet, som muliggør bæredygtige og effektive multimodale valg. Dette er nødvendigt på grund af mobilitetens afgørende rolle i et Europa uden grænser og kræver et moderne mobilitetssystem, som er afgørende for overgangen til en lavemissionsøkonomi.

    2.5.

    Meddelelsen anerkender vejtransportens afgørende rolle og ledsages af en række forslag, der fokuserer på denne sektor, herunder en ramme for et stærkt indre marked, forbedrede arbejdsvilkår inden for vejtransport, digitaliseret transport og reviderede regler for vejafgifter.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1.

    EØSU støtter mobilitetsstrategien, der er beskrevet i meddelelsen, med dens fokus på optimal multimodalitet og anerkendelse af vejtransportens afgørende rolle.

    3.2.

    Hovedformålet med forslaget, nemlig at eliminere postkasseselskaber og forenkle reglerne for cabotage inden for godstransport med henblik på at gøre dem lettere at forstå og håndhæve, er i overensstemmelse med målet om at sikre et retfærdigt og konkurrencedygtigt indre marked for vejtransport, som er beskrevet i meddelelsen, og støttes fuldt ud af EØSU.

    3.3.

    EØSU henviser til sine tidligere udtalelser TEN/566, »En køreplan for et fælles europæisk transportområde — fremskridt og udfordringer«, og TEN/575, »Det indre marked for international vejgodstransport: social dumping og cabotage«, hvor behovet for at gennemføre det indre marked for vejtransport blev fremhævet, tilligemed behovet for at forhindre svigagtig handling, omgåelse og misbrug, herunder gennem drift via postkasseselskaber og omgåelse af cabotageregler. EØSU noterer sig med tilfredshed, at forlaget tager nogle af de meget presserende problemer, der blev nævnt i disse udtalelser, op. Imidlertid beklager udvalget, at man ikke har benyttet lejligheden til udtrykkeligt at tage spørgsmålet om social dumping, således som det blev defineret i enighed i de nævnte udtalelser (2), op som svigagtig handling, omgåelse og misbrug (se endvidere Europa-Parlamentets beslutning om social dumping i Den Europæiske Union af 14. september 2016, kapitel I, afsnit 1 (2015/2255 (INI)).

    3.4.

    Tilbage står imidlertid stadig spørgsmålet om, hvorvidt de midler, der er valgt til at løse disse problemer, er passende, hvorvidt der skulle have været truffet andre eller yderligere foranstaltninger, og hvorvidt de foreslåede foranstaltninger er uforholdsmæssige i lyset af de ønskede mål.

    3.5.

    Det er EØSU's opfattelse, at oprettelsen af et EU-agentur for vejtransport vil have afgørende betydning for en styrkelse af den grænseoverskridende håndhævelse inden for vejtransport.

    4.   Forordning (EF) nr. 1071/2009 — adgang til erhvervet

    4.1.

    EØSU støtter ændringsforslagene til artikel 1, for så vidt som de gør teksten klarere og på anden måde giver merværdi ved at forbedre det indre markeds funktion inden for vejtransport. EØSU tvivler på merværdien af at nævne et af flere mulige tilfælde af ikkekommercielle aktiviteter i den foreslåede tilføjelse til artikel 1, stk. 4, litra b), uden at man behandler spørgsmålet om bevisbyrden, som i princippet bør ligge hos dem, der udøver en given aktivitet. Forslaget kan på dette punkt skabe flere problemer, end det løser. Det tilføjer ingen retssikkerhed og indebærer risikoen for øget konkurrenceforvridning og skabelse af et »gråt marked«,

    4.2.

    Det nye stk. 6, første afsnit, i artikel 1 medtager virksomheder, der opererer med LCV'er under 3,5 ton, i forordningens anvendelsesområde, men dispenserer dem fra kravet om godt omdømme og faglig kompetence samt kravet om en transportleder.

    EØSU mener, at sådanne undtagelser ville sende et meget uheldigt signal. EØSU anbefaler, at man inkluderer LCV'er fuldt ud i både forordning (EF) nr. 1071/2009 og forordning (EF) nr. 1072/2009, omend eventuelt i en mildere form. Kun dette ville sikre det fælles niveau for professionalisering af sektoren og lige vilkår.

    EØSU understreger, at der skal stilles tilstrækkelige ressourcer til rådighed for at håndtere det øgede arbejdspres, der skal til for at sikre overholdelsen af det udvidede anvendelsesområde for forordning (EF) nr. 1071/2009 og (EF) nr. 1072/2009.

    EØSU sætter også spørgsmålstegn ved, at man giver medlemsstaterne mulighed for helt eller delvis at anvende bestemmelserne om godt omdømme, faglig kompetence og transportleder for LCV'er. Denne mulighed kan gå ud over kohærensen af det indre marked. Det stemmer heller ikke overens med forslaget om at ophæve den mulighed, der er i henhold til den nuværende artikel 3, stk. 2, og som giver medlemsstaterne mulighed for at tilføje yderligere krav for adgang til erhvervet.

    4.3.

    EØSU støtter, at man fjerner muligheden for, at medlemsstaterne i henhold til artikel 3, stk. 2, indfører yderligere krav for adgang til erhvervet ud over dem, der er fastsat i artikel 3.

    4.4.

    De foreslåede ændringer til etableringskriterierne i artikel 5 er rettet mod postkasseselskaber. De foreslåede krav er mere udviklede end de nuværende bestemmelser. I forslaget lægges der større vægt på den faktiske udøvelse af kommercielle og administrative aktiviteter hos virksomheden i etableringsmedlemsstaten, hvor også forretningsdokumenter skal opbevares, f.eks. ved at tilføje, at de administrative og kommercielle aktiviteter kontinuerligt og reelt skal gennemføres i den pågældende medlemsstat, samtidig med at kravet til styring af transportdriften af de køretøjer, virksomheden råder over, opretholdes. Derudover tilføjes det krav, at virksomheden skal have aktiver og ansætte personale, som står i forhold til virksomhedens aktiviteter. EØSU støtter disse ændringer og understreger, at der skal være en ensartet fortolkning, således at man kan sikre forudsigelighed. EØSU anerkender, at centrale forretningsdokumenter tillige kan opbevares i elektronisk form, overalt hvor det er juridisk muligt.

    4.5.

    EØSU mener dog, at det fortsat vil være vanskeligt at bevise, at en aktivitet udføres i form af et postkasseselskab. De foreslåede tekster giver et stort skønsmæssigt spillerum, hvilket indebærer en risiko for forskellig skønsmæssig praksis. Beslutninger baseret på sådanne tekster kan let anfægtes. Særlige problemer kan opstå med virksomheder, der er en del af en international koncern, eller som udliciterer f.eks. visse administrative aktiviteter. Der er en åbenbar risiko for, at nationale praksisser kan udvikle sig meget forskelligt som følge af divergerende nationale fortolkninger.

    4.6.

    EØSU mener, at man med en forpligtelse til at afgive oplysninger om ejerskabsforholdene kunne få et klarere billede af virksomhedens status (3).

    4.7.

    EØSU henleder derfor opmærksomheden på vanskelighederne med gennemførelsen og understreger vigtigheden af et effektivt, grænseoverskridende samarbejde og udveksling af bedste praksis mellem håndhævende myndigheder.

    4.8.

    EØSU noterer sig, at på trods af de yderligere detaljer, der er tilføjet i artikel 6, stk. 1, andet afsnit, om kredsen af personer, hvis adfærd kan påvirke det gode omdømme, vil medlemsstaterne fortsat have frihed til at tilføje yderligere »relevante personer«. Derfor kan kredsen af berørte personer stadig variere mellem medlemsstaterne.

    EØSU støtter tilføjelsen af »skattelov« som begrundelse for tvivl om godt omdømme som foreslået i samme stykke, tredje afsnit, litra a), hvilket afspejler den stigende betydning, der er knyttet til overholdelse af skattelovgivningen, og glæder sig over den betydning, der knyttes til det forhold, at man overholder reglerne om udstationering af arbejdstagere, hvilket afspejles i artikel 6, stk. 1, tredje afsnit, litra b), nr. xi.

    I begge tilfælde sikres retssikkerheden gennem tærskler, der indebærer, at kun handlinger, som er resulteret i domme eller straf for alvorlige overtrædelser af nationale love eller EU-regler, skal tages i betragtning.

    4.9.

    EØSU sætter spørgsmålstegn ved indførelse af sanktioner for alvorlige overtrædelser af EU-lovgivningen om lovvalget for kontraktmæssige forpligtelser, da der er tale om regler for valg af gældende ret og ikke substantielle problemer. Hvis det, det drejer sig om, er krænkelse af det obligatoriske valg af gældende lovregler, bør dette klart fremgå. En mere relevant foranstaltning kunne være at adressere modsatrettede kendelser i civile sager om misbrug, svig eller dårlig forvaltning.

    4.10.

    EØSU godkender ændringerne af procedurereglerne i artikel 6, stk. 2. I betragtning af de potentielle virkninger af alvorlige overtrædelser af EU-reglerne med hensyn til virksomhedens eller transportforvalterens muligheder for at udøve sine aktiviteter, sætter EØSU spørgsmålstegn ved hensigtsmæssigheden ved, at Kommissionen fører en liste over sådanne handlinger gennem delegerede retsakter som foreslået i det nye stk. 2, litra a), i artikel 6.

    4.11.

    EØSU sætter spørgsmålstegn ved proportionaliteten af den etårige karantæne for rehabilitering af en transportleder fra datoen for tab af godt omdømme. De kompetente nationale myndigheder bør fra sag til sag beslutte, hvornår og hvorvidt det er hensigtsmæssigt at genoprette godt omdømme.

    4.11.1.

    Med hensyn til bestemmelserne vedrørende økonomisk grundlag sætter EØSU spørgsmålstegn ved en bestemmelse i det nye stk. 2 i artikel 7, der foreskriver, at den kompetente myndighed accepterer »et andet bindende dokument« som tilstrækkeligt bevis for det økonomiske grundlag. Den foreslåede bestemmelse er ikke tilfredsstillende, da det pågældende dokuments karakter er for vag.

    4.12.

    EØSU godkender forslaget om at indføre supplerende oplysninger i de nationale elektroniske registre i henhold til artikel 16 og at få alle overtrædelser indført i registret. EØSU glæder sig især over femdagesfristen for besvarelse af en anmodning om oplysninger og pointerer, at kontrolmyndighederne i forbindelse med vejside- eller virksomhedskontrol bør have realtidsadgang til alle oplysninger, der er tilgængelige i elektronisk form i de relevante registre.

    EØSU mener endvidere, at de oplysninger, der føres ind i de nationale elektroniske registre, også bør omfatte information om de chauffører, der er ansat i en given virksomhed, hvilket er relevant for at fastslå, i hvilken grad virksomheden overholder social- og arbejdsmarkedslovgivningen. Dette vil navnlig få virkning for bekæmpelsen af den svigagtige praksis, der henvises til i punkt 3.3. EØSU anmoder Kommissionen om at overveje et sådant tiltag (se Europa-Parlamentets beslutning af 18. maj 2017 om vejtransport i Den Europæiske Union (2017/2545 (RSP)), punkt 33).

    4.13.

    EØSU glæder sig over forbedringen af det administrative samarbejde i den nye artikel 18, herunder indførelsen af klare procedurer og frister for overholdelse af en anmodning om oplysninger. EØSU foreslår ikke desto mindre følgende forbedringer:

    I stk. 3 foreslår EØSU, at der altid bør foretages kontrol, når kompetente myndigheder i andre medlemsstater anmoder om dette. Det foreslås endvidere, at troværdighedskravet i sidste sætning i stk. 3 tages ud, da spørgsmålet om underbyggelse af anmodningen om oplysninger er tilstrækkeligt behandlet i stk. 4.

    EØSU mener, at fristen i stk. 5 for at informere en anmodende medlemsstat om problemer med at indhente oplysninger bør forkortes til fem dage.

    4.14.

    EØSU værdsætter den årlige indberetningspligt vedrørende anmodninger i henhold til artikel 18, stk. 3 og 4, og den måde, der er blevet fulgt op på dem. Et effektivt samarbejde mellem medlemsstaterne er nøglen til effektiv håndhævelse, og overvågning af overholdelse er derfor afgørende.

    5.   Forordning (EF) nr. 1072/2009 — markedsadgang

    5.1.

    EØSU glæder sig over de foreslåede ændringer med henblik på at præcisere reglerne for markedsadgang med hensyn til cabotage og tilgængelighed af dokumentationsmateriale ved vejkontrol. Ikke desto mindre giver de fremsatte forslag anledning til en række spørgsmål som beskrevet nedenfor. EØSU beklager også, at en række spørgsmål, der primært vedrører cabotage, stadig ikke er løst, som det yderligere forklares nedenfor.

    5.2.

    EØSU henleder opmærksomheden på følgende overordnede spørgsmål.

    Som påpeget i punkt 4.2 beklager EØSU, at forordning (EF) nr. 1072/2009 ikke udvides til at omfatte LCV'er, hvilket indebærer en uberettiget markedsåbning for køretøjer, der er omfattet af regler om adgang til erhvervet. Dette kan forvride konkurrencen og have en negativ indvirkning på f.eks. trafik og miljø.

    EØSU beklager, at forslaget overhovedet ikke behandler spørgsmålet om, hvornår en cabotageaktivitet ikke længere er midlertidig, men bliver til en aktivitet, der er så kontinuerlig og permanent, at retten til at udføre tjenesteydelser i en anden medlemsstat end den, hvor virksomheden er etableret, som defineret i artikel 8, ikke længere gælder.

    Den nuværende situation, hvor aktiviteter, der overholder de formelle kriterier for cabotageaktiviteter som omhandlet i artikel 8, kan gennemføres systematisk og regelmæssigt over en længere periode, selv med en langfristet kontrakt, og stadig forblive midlertidige, er ikke tilfredsstillende og er ikke i overensstemmelse med kriterierne for den midlertidige karakter af retten til at yde grænseoverskridende tjenesteydelser (se Samling af Afgørelser fra Domstolen og Retten 1995 s. I-04165 og Samling af Afgørelser fra Domstolen og Retten 1985 s. 01513). EØSU anser det derfor for afgørende at finde en klar regel for, hvad der er midlertidigt.

    EØSU pointerer, at artikel 91, stk. 1, litra b), i EUF-traktaten giver EU-lovgiveren et stort skønsmæssigt spillerum, når betingelserne for udførelse af cabotage som midlertidig tjenesteydelse fastslås. Mulige løsninger kan være et maksimalt antal aktiviteter eller driftsdage over en given periode eller fastlæggelse af en karensperiode mellem partier af cabotageoperationer. EØSU mener, det er meget vigtigt, at reglerne herom er klare og nemme at anvende, f.eks. ved vejkontroller.

    Forudsætningen for effektiv overvågning af overholdelsen er, at de nationale myndigheder råder over personale med tilstrækkelig kompetence til at gennemføre effektiv kontrol i henhold til den foreslåede artikel 10a. EØSU mener, at det er afgørende, at begge disse elementer er på plads, og at der oprettes et netværk til udveksling af bedste praksis.

    EØSU beklager, at forslaget til revision af direktiv 92/106/EØF om kombineret transport ikke fremlægges samtidig med dette forslag, da dette direktiv i praksis giver parallel markedsadgang til nationale transportforanstaltninger for transportvirksomheder med hjemsted i en anden medlemsstat. EØSU mener, at transportpolitikkens fuldt legitime mål om at fremme kombinerede transportkæder kan opnås uden denne særlige markedsadgangsregel. Derfor bør vejleddet i kombineret transport til og fra havne eller jernbaneterminaler i en medlemsstat betragtes som en national transportoperation, og bestemmelserne om cabotage i forordning (EF) nr. 1072/2009 eller tilsvarende bestemmelser bør finde anvendelse.

    5.3.

    EØSU noterer sig tilføjelsen til artikel 1, stk. 1 om transport af tomme containere og paller og konkluderer, at en transportkontrakt er afgørende og også vil føre til, at en meget ubetydelig last regnes for godskørsel for fremmed regning.

    5.4.

    Den nuværende begrænsning til tre cabotageoperationer i cabotageperioden har været genstand for forskellige fortolkninger af, hvad der er inkluderet i en operation, og det har vist sig vanskeligt, om ikke umuligt i praksis at kontrollere overholdelsen af denne regel.

    EØSU godkender forslaget om at fjerne begrænsningen på tre operationer og at reducere den tid, der er til rådighed for cabotagekørsel, fra syv til fem dage, forudsat at:

    1)

    cabotagens midlertidige karakter sikres ved en klar definition som krævet i punkt 5.2 ovenfor;

    2)

    reglerne om udstationering af arbejdstagere (direktiv 96/71/EF og 2014/67/EF) gælder for al cabotagekørsel fra dag ét. Dette kunne ske ved at inddrage direktiv 96/71/EF og 2014/67/EF i reglerne for cabotagekørsel i artikel 9, uanset bestemmelserne i artikel 1, stk. 3, litra a), i direktiv 96/71/EF.

    Ellers foretrækker EØSU at bevare de gældende regler for cabotage, eftersom Kommissionens forslag uden overholdelse af ovennævnte betingelser i praksis ville betyde næsten fuld markedsåbning, hvilket kunne medføre uforudsigelige virkninger på markedet.

    EØSU glæder sig ligeledes over begrænsningen af cabotagekørsel, der er tilladt i andre medlemsstater end den, der er den internationale transportdestination (værtsmedlemsstaten), til medlemsstater, der grænser op til denne medlemsstat, hvilket letter kontrollen af overholdelsen. Forslaget bør dog ændres for at gøre det klart, at nye cabotagerettigheder efter en ny international transport til en tilstødende medlemsstat vil annullere eksisterende cabotagerettigheder for at forhindre en akkumulation af sådanne rettigheder (»kædecabotage«). Dette spørgsmål om retlig forudsigelighed er meget vigtigt.

    5.5.

    De foreslåede tilpasninger af reglerne om udstationering af arbejdstagere til transportsektoren (COM(2017) 278) gør det klart, at disse regler vil gælde for cabotagekørsel fra dag ét. Selv om reglerne for udstationering af arbejdstagere måske ikke helt eliminerer omkostningsforskellene mellem medlemsstaterne, vil denne regel reducere disse. EØSU sætter imidlertid spørgsmålstegn ved effektiviteten af den simplificerede udstationeringserklæring for en seks måneders periode og de færre dokumentationskrav uden forpligtelse til at udpege en repræsentant for cabotage, som Kommissionen har foreslået i forslaget om specifikke regler med hensyn til direktiv 96/71/EF og direktiv 2014/67/EU, så længe spørgsmålet om cabotagens midlertidige karakter, som beskrevet i punkt 1.6 og 5.2, ikke er løst.

    5.6.

    I 2011 fremførte Kommissionen sit syn på fortolkningen af bestemmelserne om cabotage på en række punkter (»The New Cabotage Regime under Regulation (EC) No 1072/2009«, som er tilgængelig på DG MOVE's websted). Det foreliggende forslag har inkluderet Kommissionens opfattelse af cabotagekørsel i den foreslåede ændring af definitionen i artikel 2, punkt 6, og afklarer spørgsmålet om tilgængelighed af dokumentation i køretøjet ved vejkontrol, som er behandlet i det foreslåede nye stk. 4, litra a), i artikel 8.

    EØSU glæder sig over disse præciseringer, men beklager, at visse andre relevante spørgsmål, der behandles i Kommissionens fortolkningsdokument, ikke er blevet taget op i forslaget. Dette gælder spørgsmålet om, hvorvidt al international fragt skal leveres, inden cabotage kan starte, og hvordan den syv dages cabotageperiode, der er fastsat i artikel 8, stk. 2, som det står nu, skal beregnes.

    EØSU beklager endvidere, at man ikke har benyttet lejligheden til at gøre det klart, om takografdata også kan bruges til at kontrollere overholdelsen af cabotagebestemmelserne. Kommissionens fortolkningsdokument 2011 gør det klart, at Kommissionen mener, at dette er tilfældet. EØSU mener, at muligheden burde have været brugt til at gøre dette helt klart i forordningens tekst.

    Under alle omstændigheder påpeger EØSU det vigtige i, at der er fuld adgang til digitale takografer som et middel til at sikre overholdelse, ligesom udvalget ønsker, at eksisterende køretøjer så hurtigt som muligt udstyres med denne type takograf.

    5.7.

    EØSU glæder sig over den nye ansvarsbestemmelse i artikel 14a, men påpeger, at det kan være vanskeligt at bevise, at der er tale om bevidst ordreafgivelse vedrørende illegale tjenesteydelser.

    Bruxelles, den 18. januar 2018.

    Georges DASSIS

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  EUT C 13 af 15.1.2016, s. 176.

    (2)  EUT C 13 af 15.1.2016, s. 176.

    (3)  EUT L 140 af 30.5.2012, s. 32.


    Top