Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0489

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme

    COM/2016/0489 final

    Bruxelles, den 29.7.2016

    COM(2016) 489 final

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

    om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme


    Indholdsfortegnelse

    1.    Indledning    

    2.    Oversigt over europæiske statiskker om turisme    

    3.    Gennemførelsesforanstaltninger og delegerede retsakter    

    4.    Gennemførelse af forordningen    

    5.    Foranstaltninger til nedbringelse af byrden for virksomhederne    

    6.    Fremtidsudsigter    

    7.    Konklusioner    



    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG

    RÅDET

    om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme

    1.Indledning

    Ved forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme 1 blev der fastlagt en fælles ramme for systematisk udvikling, udarbejdelse og formidling af statistikker om turisme i Den Europæiske Union. Den afspejlede de ændringer i turismeøkonomiens og turismens karakter, der havde fundet sted siden ikrafttrædelsen af Rådets direktiv 95/57/EF 2 , og var en reaktion på de heraf følgende ændringer i brugernes behov.

    Det hedder som følger i artikel 7 i forordningen: "Kommissionen forelægger senest den 12. august 2016 og derefter hvert femte år Europa-Parlamentet og Rådet en evalueringsrapport om de statistikker, der er udarbejdet i henhold til denne forordning, og navnlig om deres relevans og byrden for erhvervslivet".

    Denne rapport er den første rapport, der forelægges i henhold til ovennævnte artikel.

    Afsnit 2 i denne rapport giver en oversigt over de europæiske statistikker om turisme, navnlig de krav, der er fastsat i forordningen.

    Afsnit 3 giver en oversigt over og en begrundelse for de gennemførelsesforanstaltninger og delegerede retsakter, der er vedtaget.

    Afsnit 4 gør status over, hvordan forordningen er blevet gennemført, med henvisning til de opstillede kvalitetskriterier for officielle statistikker.

    Afsnit 5 fokuserer på de foranstaltninger, der er truffet for at mindske byrden for virksomhederne.

    Endelig rettes blikket i afsnit 6 mod foranstaltninger, der kunne overvejes for at opdatere den retlige ramme i lyset af konklusionerne i de foregående afsnit. Her vurderes også den virkning, som nye brugerbehov og nye datakilder kunne få på det system af statistikker om turisme, der er omhandlet i forordningen.

    2.Oversigt over europæiske statiskker om turisme

    Den Europæiske Unions turismeindustri indtager en vigtig plads i økonomien i alle medlemsstaterne, hvor turistaktiviteter udgør en stor kilde til beskæftigelse. Enhver vurdering af dens konkurrenceevne kræver en god viden om turismens omfang og dens kendetegn, om turisternes profil og forbrugsmønster samt fordelene for de europæiske økonomier. Forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme er det primære grundlag for officielle harmoniserede statistikker om udbud og efterspørgsel på turismeområdet. Forordningen omfatter dels data om EU-turistindlogeringsvirksomheders kapacitet og belægning, dels data om rejser foretaget af personer med bopæl i EU. Førstnævnte data indsamles typisk fra virksomheder i indkvarteringssektoren (månedlige og årlige data, der fremsendes af medlemsstaterne til Kommissionen i form af aggregerede tabeller), mens sidstnævnte data typisk indsamles gennem husstandsundersøgelser (årlige data, der fremsendes dels i form af aggregerede tabeller, dels i form af mikrodata).

    Uden for forordningens egentlige anvendelsesområde offentliggør Eurostat regelmæssigt turismerelaterede oplysninger af mere økonomisk art baseret på hertil knyttede erhvervsstatistikker og sociale statistikker.

    Omfattende datasæt, sammenfattende tabeller og tilsvarende artikler findes på Eurostats websted og er lettilgængelige via domænet for statistikker om turisme 3 .

    3.Gennemførelsesforanstaltninger og delegerede retsakter

    Det hedder i forordning (EU) nr. 692/2011, at Kommissionen i form af gennemførelsesretsakter skal fastlægge ordningerne og strukturen for kvalitetsrapporter (artikel 6, stk. 4) og de nærmere bestemmelser for fremsendelsen af data (artikel 9, stk. 2 og 3). Med henblik herpå blev Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1051/2011 vedtaget. 4

    Forordning (EU) nr. 692/2011 tillægger Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter vedrørende:

    ændring af definitionerne med henblik på tilpasning til ændringer i internationale definitioner (artikel 2, stk. 2)

    ændring af fristerne for fremsendelse af data for at tage hensyn til den økonomiske, sociale og tekniske udvikling (artikel 9, stk. 5) og

    tilpasning af bilagene for at tage hensyn til den økonomiske, sociale og tekniske udvikling. Kommissionen kan dog ikke ændre bestemmelserne i bilagene om de krævede datas frivillige karakter og begrænsningen af dataindsamlingen (artikel 3, stk. 2).

    Indtil videre har Kommissionen vedtaget én delegeret forordning, nemlig Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 253/2013 5 , der ændrede visse definitioner af højeste fuldførte uddannelse for at tage hensyn til de ændringer, der er foretaget i International Standard Classification of Education (ISCED).

    Som krævet i artikel 11, stk. 2, i forordning (EU) nr. 692/2011 vedtog Kommissionen den 20. januar 2016 en rapport vedrørende delegationen af beføjelser. 6

    4.Gennemførelse af forordningen

    I henhold til forordning (EU) nr. 692/2011 skal medlemsstaterne indsamle, sammenstille, behandle og fremsende harmoniserede statistikker om udbud og efterspørgsel på turismeområdet. Kommissionen vurderer kvaliteten af de fremsendte data og offentliggør dataene på Eurostats websted i form af tabeller, flerdimensionelle databaser og analytiske artikler. I dette afsnit evalueres gennemførelsen af forordningen på grundlag af standardkvalitetskriterier for europæiske statistikker.

    4.1. Relevans

    Relevans henviser til, i hvor høj grad statistikkerne opfylder brugernes nuværende og potentielle behov.

    Det er et vigtigt mål i forordning (EU) nr. 692/2011 bedre at tilgodese brugernes behov. De europæiske statistikker om turisme, der udarbejdes på nuværende tidspunkt, har forbedret den fuldstændighed og aktualitet, hvormed dataene nu stilles til rådighed for brugerne. F.eks. fremsendes de fleste af de månedlige data inden otte uger efter referencemåneden, mens fremsendelsesfristen tidligere var på mellem tre og seks måneder. Forordningen afspejler bedre turismens ændrede karakter, hvor korte rejser og endagsture har fået større betydning, hvor ikkelejet indlogering eller indlogering på mindre steder har fået en mere fremtrædende stilling, og hvor internettet har fået større indflydelse på turisternes reservationsadfærd og på turismeindustrien.

    I henhold til forordningen skal en del af dataene også fremsendes til Kommissionen som mikrodata. Sammenlignet med fremsendelsen af aggregerede data muliggør dette fornyede tiltag en mere detaljeret og fleksibel analyse af økonomiske og sociale fænomener i turismesektoren. Turismen i Europa har hovedsagelig en intraeuropæisk dimension. Det betyder, at mikrodata fra harmoniserede europæiske statistikker om efterspørgslen efter udadgående turisme uden at pålægge nogen yderligere byrde udgør en kilde til statistikker om efterspørgslen efter indadgående turisme for bestemmelsesmedlemsstaten, hvorved dobbeltobservation af turismestrømmene undgås. Eurostat har udarbejdet analytiske rapporter om indadgående turisme baseret på de udadgående strømme, der er observeret i andre lande. Tilgængeligheden af data hæmmes dog – for nogle landes vedkommende – af den ringe stikprøvestørrelse for rejser fra visse oprindelseslande, hvilket navnlig påvirker tilgængeligheden af data for mindre populære bestemmelseslande. En række lande er ved at undersøge, om denne kilde kunne anvendes til delvist at erstatte de (bekostelige) grænseundersøgelser eller som input til andre officielle statistikker (f.eks. rejseposten på betalingsbalancens konto for statistiske tjenester).

    Det er vigtigt at sikre sig, at de europæiske statistikker fremadrettet kan vurdere turismens makroøkonomiske betydning og miljømæssige virkning. Med henblik herpå omhandler artikel 5 i forordning (EU) nr. 692/2011 pilotundersøgelser vedrørende udviklingen, udarbejdelsen og formidlingen af harmoniserede tabeller til satellitregnskaber for turisme og udarbejdelsen af data, der viser turismens miljømæssige virkninger. Med hensyn til harmoniserede tabeller anmodede Eurostat medlemsstaterne om på et frivilligt grundlag at fremsende nationale data om turismens makroøkonomiske dimension (ved hjælp af den internationalt accepterede ramme for satellitregnskaber for turisme). Resultaterne blev offentliggjort i offentligt tilgængelige arbejdsdokumenter. Dette er et vigtigt skridt hen imod harmoniserede data på EU-plan. Med hensyn til miljøaspektet følger Eurostat op på det arbejde, der bl.a. er udført af Det Europæiske Miljøagentur, OECD og FN's Verdensturistorganisation, og stiller datainput til rådighed for indikatorsystemer om bæredygtig turisme. På grund af presset på ressourcerne til gennemførelse af forordningens krav om regelmæssig dataproduktion har det dog ikke været muligt at indføre et bredere program for pilotundersøgelser i de senere år.

    Tilbagemeldingerne fra brugerne efter forordningens ikrafttrædelse og det øgede dataoutput har generelt være positive. De europæiske statistikker om turisme understøtter beslutningstagningen i europæiske virksomheder, lokale, regionale og nationale administrationer, i EU-institutionerne og hos andre interessenter (OECD, FN's Verdensturistorganisation). Uanset de hidtidige resultater af forordningen er der fortsat mangler i de europæiske statistikker om turisme, f.eks. med hensyn til bedre dækning af den (makro)økonomiske dimension og nye fænomener i turismesektoren (f.eks. deleøkonomi).

    4.2. Nøjagtighed

    Nøjagtighed henviser til, hvor tæt skønnene ligger på ukendte korrekte værdier.

    I overensstemmelse med nærhedsprincippet kan medlemsstaterne frit beslutte, hvilken måde der er mest effektiv til at indsamle og behandle data i overensstemmelse med de nationale systemer og de tilgængelige nationale kilder på betingelse af, at "medlemsstaterne (træffer) alle foranstaltninger, de finder nødvendige for at opretholde kvaliteten af resultaterne" (artikel 8).

    Hvert år fremlægger medlemsstaterne en rapport om dataenes kvalitet. Disse metadatarapporter er tilgængelige på Eurostats websted. Der er flere detaljerede kvalitetsrapporter til rådighed, men kun til intern brug.

    Siden forordningens ikrafttrædelse har kravet om, at medlemsstaterne skal validere flere data, forbedret den samlede datakvalitet (herunder en reduktion i antallet af manglende data). Mere avancerede datavalideringstjenester (med tilføjelse af overensstemmelseskontrol af data fra år til år og data i databaser) har forbedret kvaliteten af resultaterne yderligere.

    Ikke desto mindre er der fortsat visse problemer med nøjagtigheden, som kræver opfølgning.

    Dataene vedrørende turistindlogeringsvirksomheders kapacitet og belægning (der normalt indsamles fra virksomheder) kan vise en vis underdækning, nemlig enheder, der ikke er medtaget i registret. En mere harmoniseret tilgang til brugen af tærskler (se også afsnit 5) har mindsket disse uoverensstemmelser på EU-plan. Der er endvidere blevet gjort en indsats for at bringe de registre, der føres af turistadministrationerne, i bedre overensstemmelse med det generelle erhvervsregister, der er oprettet hos de nationale statistiske kontorer. I de seneste år har den stigende brug af lejet indlogering via såkaldte deleøkonomiplatforme sat fokus på spørgsmålet om dækning. Målingen heraf vil blive en udfordring i de kommende år.

    Data om turistrejser (indhentet fra husstande) er baseret på stikprøveundersøgelser og kan være berørt af de kendte begrænsninger i forbindelse med sådanne undersøgelser, nemlig stikprøvefejl (kun en delmængde af populationen observeres) og ikkestikprøvefejl (f.eks. bortfaldsfejl). Et særligt spørgsmål, der berører statistikker om turisme, er hukommelsesbias eller hukommelseseffekt – dette fører til en undervurdering af de reelle turiststrømme på grund af utilsigtet underrapportering fra respondenterne. I metodehåndbogen for statistikker om turisme er der til medlemsstaterne blevet udstedt retningslinjer, som har til formål at minimere denne virkning (se også afsnit 4.6).

    4.3. Aktualitet og punktlighed

    Aktualitet henviser til perioden mellem, at oplysningerne stilles til rådighed, og den begivenhed eller det fænomen, de beskriver, mens punktlighed henviser til den tid, der går mellem datoen for offentliggørelsen af dataene og den måldato, hvor dataene burde have været leveret.

    Data om turisme offentliggøres ikke efter strenge måldatoer eller tidsplaner for offentliggørelse, men løbende, i takt med at dataene fra medlemsstaterne modtages og valideres. Statistikkerne er generelt tilgængelige for brugerne inden nogle få dage, efter at dataene er blevet fremsendt til Kommissionen. De seneste ændringer af Eurostats interne produktionssystem førte til en hurtigere offentliggørelse af tal, der dækker alle medlemsstater.

    Forordning (EU) nr. 692/2011 har forbedret aktualiteten af statistikkerne om turisme gennem kortere fremsendelsesfrister. Medlemsstaterne har opnået gode resultater med overholdelsen af de kortere fremsendelsesfrister, idet mere end 90 % af de månedlige datasæt når frem inden fristens udløb. Kun 1,5 % af dataene når frem med mere end én uges forsinkelse. Med hensyn til de mere omfattende årlige data når 86 % af dataene om indlogering frem inden fristen på seks måneder, mens nogle få medlemsstater for data om rejser (herunder mikrodatafiler) registrerer forsinkelser på over en uge. I alle tilfælde kan der konstateres forbedringer siden det første referenceår under forordningen. Særlige tilfælde, hvor dataene ikke blev leveret, følges tæt gennem den overensstemmelseskontrol, der anvendes i det europæiske statistiske system.

    4.5. Tilgængelighed og klarhed

    Tilgængelighed og klarhed henviser til de betingelser og måder, hvorpå brugerne kan få adgang til, bruge og fortolke data.

    Alle data, der stilles til rådighed af medlemsstaterne, og de respektive aggregater for EU som helhed er frit tilgængelige på Eurostats websted. 7 Af fortrolighedshensyn anvendes mikrodata til udarbejdelse af detaljerede tabeller, der så offentliggøres. Mikrodata vil dog på strenge betingelser og med forbehold af medlemsstaternes godkendelse fremadrettet kunne offentliggøres i forskningsøjemed.

    Brugerne kan tilgå europæiske statistikker om turisme via tre hovedkanaler på Eurostats websted:

    1.Under rubrikken "Tables" (tabeller) dækker på forhånd udarbejdede todimensionelle tabeller de mest almindelige databehov på en hurtig og meget klar måde for mindre hyppige eller mindre specialiserede brugere.

    2.Under rubrikken "Database" (database) er der flerdimensionelle tabeller til rådighed, som gør det muligt for brugerne at foretage mere avancerede og detaljerede søgninger på dataene. Eurostat tilvejebringer efter anmodning skræddersyede udtræk for at opfylde meget specialiserede eller detaljerede databehov.

    3.Regelmæssigt ajourførte artikler giver let adgang til statistikker om turisme, der kombinerer grafer og tabeller om og analyse af en bred vifte af turismerelaterede emner.

    Flere gange om året ledsages offentliggørelse af data af bredt distribuerede pressemeddelelser. De data, der opnås inden for rammerne af forordning (EU) nr. 692/2011, suppleres ofte med andre kilder til officielle statistikker med henblik på at give et mere samlet billede af den økonomiske udvikling eller udviklingen i beskæftigelsen inden for turismeindustrien. Derudover bidrager statistikker om turisme til generelle Eurostatpublikationer såsom Regional Yearbook. Ifølge interne overvågningsrapporter om aktiviteten på Eurostats websted er statistikker om turisme ofte blandt de mest besøgte områder inden for europæiske statistikker. Dette understreger relevansen og tilgængeligheden af dataene. Målt i antal besøgte sider i 2015 kom artiklen om turisme i Regional Yearbook f.eks. på andenpladsen efter de regionale BNP-tal.

    Tilgængeligheden og klarheden af statistikker om turisme fremmes også ved at benytte moderne visualiseringsværktøjer, der giver brugerne et hurtigt øjebliksbillede af turismen. Sådanne værktøjer er en fast bestanddel af det virtuelle turismeovervågningscenter, der drives af Europa-Kommissionen.

    4.6. Sammenlignelighed

    Sammenlignelighed henviser til måling af virkningen af forskelle i anvendte statistiske begreber, måleværktøjer og måleprocedurer, når statistikker sammenlignes mellem geografiske områder, sektorer eller over tid.

    Europæiske statistikker om turisme trækker på en høj grad af harmonisering af begreber, definitioner, klassifikationer og metoder. Metodologiske spørgsmål drøftes i den særlige arbejdsgruppe vedrørende statistikker om turisme, der også tilskynder til udveksling af erfaringer og fælles praksis i og uden for Den Europæiske Union.

    For at sikre harmonisering blev der i forordning (EU) nr. 692/2011 fastsat grundlæggende principper om definitioner (artikel 2), omfattede områder og de krævede datas kendetegn (artikel 3) samt observationsområde (artikel 4). Grundlaget for det daglige harmoniseringsarbejde er metodehåndbogen om statistikker om turisme (artikel 10). Denne håndbog udarbejdes af Eurostat – i et tæt samarbejde med medlemsstaterne – og indeholder anbefalede retningslinjer for udarbejdelsen af statistikker om turisme. Den første udgave af denne håndbog blev offentliggjort i 2011. Der er siden blevet offentliggjort to større revisioner. Håndbogen har vist sig at være en meget praksisorienteret kilde til harmonisering af statistikker inden for EU. Den er også et referencedokument for databrugere og folk, der udarbejder statistikker om turisme uden for EU. Sidstnævnte bidrager til Eurostats mission om at være den førende udbyder af kvalitetsstatistikker om Europa.

    Statistikker om turisme er rimeligt sammenlignelige over tid og på tværs af lande og regioner. Overgangen fra direktiv 95/57/EF til forordning (EU) nr. 692/2011 medførte kun et mindre brud i serierne for de fleste landes vedkommende. Sådanne brud dokumenteres for brugerne gennem metadataene på Eurostats websted eller i relevante publikationer.

    4.7. Kohærens

    Kohærens henviser til, i hvor høj grad dataene kan kombineres pålideligt på forskellige måder og til forskellige formål.

    Europæiske statistikker om turisme udviser så vidt muligt en høj grad af kohærens med data udarbejdet af nationale og internationale organisationer. Det tværsektorielle samarbejde inden for det europæiske statistiske system har også bidraget til kohærensen mellem statistikker om turisme og hertil knyttede statistikker på det økonomiske, erhvervsmæssige og sociale område.

    Internt opfordrede Kommissionens datavalideringstjenester til, at statistikkerne om turisme skulle sikre kohærens mellem månedlige og årlige data, mellem tal vedrørende deltagelse i turisme og befolkningsstatistikker eller mellem de forskellige kendetegn ved turistrejser.

    5.Foranstaltninger til nedbringelse af byrden for virksomhederne

    Nedbringelsen af svarbyrden for de parter, der er ansvarlige for tilvejebringelsen af statistiske data, navnlig SMV'er, fremmes via tre hovedkanaler.

    For det første kan medlemsstaterne i henhold til artikel 8 i forordning (EU) nr. 692/2011 basere sig på følgende datakilder: undersøgelser, administrative data og egnede procedurer for statistisk beregning. En række lande indsamler data fra virksomheder (f.eks. om turistindlogeringsvirksomheders kapacitet og belægning) via en stikprøveundersøgelse (i stedet for en udtømmende tælling). Andre lande gør brug af administrative data fra de lokale myndigheder i stedet for at henvende sig direkte til udbydere af indlogering.

    For det andet kan medlemsstaterne ifølge bilag I til forordningen begrænse observationsområdet som omhandlet i artikel 4, litra a), med henblik på kun at medtage virksomheder over en vis kapacitetstærskel (nemlig dem, der har 10 sengepladser eller derover). De medlemsstater, der tegner sig for under 1 % af det samlede årlige antal overnatninger i turistindlogeringsvirksomheder i EU, kan yderligere begrænse observationsområdet ved kun at medtage virksomheder, der har 20 sengepladser eller derover. Sidstnævnte tærskel finder anvendelse på 12 medlemsstater. Denne begrænsning af observationsområdet fritager mange SMV'er i turistindlogeringssektoren fra forordningens indberetningsforpligtelse.

    Endelig blev en opdeling efter størrelsesklasse gjort frivillig for at skabe fleksibilitet med hensyn til de benyttede datakilder.

    6.Fremtidsudsigter

    6.1. Opretholdelse af relevansen og kvaliteten af europæiske statistikker om turisme

    De data, der kræves i henhold til forordning (EU) nr. 692/2011, bør afspejle den løbende udvikling i brugernes behov i lyset af ændringerne i turismesektoren, samtidig med at der tages hensyn til byrden for dataleverandørerne.

    På mellemlang sigt kunne dette eventuelt kræve ændringer af forordningen, f.eks. for at ajourføre visse variabler og opdelinger, tilføje nye krav eller ophæve eksisterende krav, der i øjeblikket anses for at have lavere prioritet. Med hensyn til sidstnævnte kunne dette eventuelt gælde for kravene om frivillige data eller data, der skal indberettes hvert tredje år, eller indberetningen af årlige metadata og kvalitetsrapporter. I løbet af denne proces skal der tages hensyn til resultaterne af pilotundersøgelserne (artikel 5 i forordningen) (navnlig med henblik på en bedre og mere regelmæssig vurdering af turismens makroøkonomiske betydning og miljømæssige virkning).

    Ethvert initiativ eller forslag vil fokusere på kvalitet kombineret med den oplevede brugerrelevans og på virkningen for nedbringelsen af byrden for myndigheder og virksomheder.

    I forbindelse med sådanne ændringer vil muligheder for yderligere synergier med andre statistiske områder (f.eks. rejseundersøgelser, international handel med tjenesteydelser, brug af integrerede registre) altid blive undersøgt. I de kommende år er det også nødvendigt at foretage en fornyet vurdering af den rolle, som statistikker om turisme spiller i de moderniserede systemer af erhvervsstatistikker og sociale statistikker. Dette vedrører navnlig integreringen af statistikker om turisme i to planlagte rammeforordninger, én om integrerede erhvervsstatistikker og én om integrerede europæiske sociale statistikker.

    6.2. Virkningen af nye kilder og metoder

    I de seneste år har statistikker om turisme indtaget en førerposition i det europæiske statistiske system med hensyn til udforskning af nye datakilder og metoder. F.eks. blev der gennemført en undersøgelse om muligheden for at anvende mobile positionsdata i statistikker om turisme. "Big data" rummer et stort potentiale for statistikker om turisme, idet oplysninger fra mobile netværksoperatører, booking- eller reservationssystemer, søgemaskiner og internetaktiviteter, elektroniske betalingskort eller sociale medier alle ville kunne levere data til et system af statistikker om turisme. På længere sigt kunne sådanne nye datakilder føre til en revolution snarere end en evolution i den måde, hvorpå europæiske statistikker om turisme bliver udarbejdet. Det delvise skifte fra dataindsamling til dataforbindelse vil blive en stor udfordring for dem, der skal udarbejde statistikker. Dette skifte kan dog give en mere omfattende og mere aktuel viden om turisme med en mere detaljeret opdeling efter tid og sted. Disse nye metoder vil efter al sandsynlighed blive mere omkostningseffektive og mindske byrden for virksomhederne. Brugen af nye metoder og kilder vil ud over de eksisterende, mere traditionelle undersøgelser bidrage til en bedre forståelse af aspekter af turismesektoren, der tidligere var mindre – eller slet ikke – dækket (f.eks. nye former for lejet indlogering som led i den såkaldte deleøkonomi).

    6.3. Udvidelse af statistikker over turisme til andre lande

    En yderligere gennemførelse af forordning (EU) nr. 692/2011 i EU- og EFTA-medlemsstaterne vil fortsat fokusere på kvalitetsforbedringer og byrdefordeling. Derudover vil aktiviteterne vedrørende oprettelse af et system for udvikling, udarbejdelse og formidling af europæiske statistikker om turisme i kandidatlande og potentielle kandidatlande fortsætte. På grund af turismesektorens betydning for økonomierne og arbejdsmarkederne i mange lande, der er berettiget til støtte under instrumentet for førtiltrædelsesbistand, er det meget vigtigt, at de tilpasser deres statistiske system til EU-lovgivningen vedrørende statistikker om turisme.

    7.Konklusioner

    Efter fælles bestræbelser med medlemsstaterne førte gennemførelsen af forordning (EU) nr. 692/2011 til flere og bedre data om kvalitetsstatistikker om turisme. Siden 2012 er dataenes fuldstændighed og aktualitet blevet forbedret betydeligt.

    De europæiske statistikker om turisme, som forordningen lægger op til, kan anses for at være i fuld gang og levere relevante data til turismeindustriens forskellige aktører og til lokale, regionale, nationale og internationale myndigheder. Da turismen og turismesektorens struktur hele tiden ændrer sig, og i takt med at nye datakilder og metoder bliver tilgængelige, vil en tæt overvågning af den nuværende udarbejdelse af statistikker og af resultaterne af forordning (EU) nr. 692/2011 fortsat være en vigtig udfordring i de kommende fem år.

    (1)

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 af 6. juli 2011 om europæiske statistikker om turisme og om ophævelse af Rådets direktiv 95/57/EF (EUT L 192 af 22.7.2011, s. 17).

    (2)

     Rådets direktiv 95/57/EF af 23. november 1995 om indsamling af statistiske oplysninger vedrørende turisme (EUT L 291 af 6.12.1995, s. 32).

    (3)

    http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism.

    (4)

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1051/2011 af 20. oktober 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 om europæiske statistikker om turisme for så vidt angår kvalitetsrapporternes struktur og fremsendelsen af data (EUT L 276 af 21.10.2011, s. 13), som ændret ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 81/2013 af 29. januar 2013 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 1051/2011 for så vidt angår mikrodatafilerne for fremsendelse af data (EUT L 28 af 30.1.2013, s. 1).

    (5)

     Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 253/2013 af 15. januar 2013 om ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 692/2011 for så vidt angår tilpasninger som følge af revisionen af International Standard Classification of Education ISCED i tilknytning til de variabler og opdelinger, der skal indberettes (EUT L 79 af 21.3.2013, s. 5).

    (6)

    COM(2016) 4.

    (7)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism/ .

    Top