EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0489

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Euroopan matkailutilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpanosta

COM/2016/0489 final

Bryssel 29.7.2016

COM(2016) 489 final

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Euroopan matkailutilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpanosta


Sisällysluettelo

1.    Johdanto    

2.    Yleiskatsaus Euroopan matkailutilastoihin    

3.    Täytäntöönpanotoimenpiteet ja delegoidut säädökset    

4.    Asetuksen täytäntöönpano    

5.    Toimet yrityksiin kohdistuvan rasitteen keventämiseksi    

6.    Tulevaisuudennäkymät    

7.    Päätelmät    



KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Euroopan matkailutilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpanosta

1.Johdanto

Euroopan matkailutilastoista annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 692/2011 1 luotiin yhteiset puitteet Euroopan unionin matkailutilastojen järjestelmälliselle kehittämiselle, tuottamiselle ja levittämiselle. Siinä otettiin huomioon muutokset, jotka ovat tapahtuneet matkailutalouden ja matkailukäyttäytymisen luonteessa neuvoston direktiivin 95/57/EY 2 voimaantulon jälkeen, ja vastattiin niistä seuraaviin käyttäjien tarpeiden muutoksiin.

Asetuksen 7 artiklassa säädetään seuraavaa: ”Komissio antaa viimeistään 12 päivänä elokuuta 2016 ja sen jälkeen joka viides vuosi Euroopan parlamentille ja neuvostolle arviointikertomuksen tämän asetuksen mukaisesti laadituista tilastoista ja erityisesti niiden merkityksestä ja niistä yrityksille aiheutuvasta rasitteesta.”

Tämä kertomus on ensimmäinen edellä mainitun artiklan mukaisesti annettu kertomus.

Kertomuksen osassa 2 luodaan yleiskatsaus Euroopan matkailutilastoihin ja erityisesti asetuksessa säädettyihin vaatimuksiin.

Osassa 3 annetaan yleiskuva hyväksytyistä täytäntöönpanotoimenpiteistä ja delegoiduista säädöksistä ja niiden tarkoituksesta.

Osassa 4 kuvataan asetuksen täytäntöönpanoa suhteessa virallisten tilastojen laatukriteereihin.

Osassa 5 keskitytään toimiin, joilla on pyritty keventämään yrityksiin kohdistuvaa rasitetta.

Osassa 6 luodaan ennakoiva katsaus toimenpiteisiin, joita voitaisiin harkita oikeudellisen kehyksen päivittämiseksi edeltävien osien päätelmien pohjalta. Lisäksi siinä arvioidaan vaikutuksia, joita käyttäjien uusilla tarpeilla ja uusilla tietolähteillä voi olla asetuksella perustettuun matkailutilastojen järjestelmään.

2.Yleiskatsaus Euroopan matkailutilastoihin

Euroopan unionin matkailuala on merkittävällä sijalla kaikkien jäsenvaltioiden taloudessa, sillä matkailutoiminnoilla on huomattava työllistämisvaikutus. Jotta voitaisiin arvioida matkailualan kilpailukykyä, tarvitaan hyviä tietoja matkailun volyymistä ja ominaispiirteistä, matkailijoiden profiileista ja matkailuun liittyvästä kulutuksesta sekä matkailun hyödyistä Euroopan talouksille. Euroopan matkailutilastoista annettu asetus (EU) N:o 692/2011 muodostaa pääperustan matkailun tarjontaa ja kysyntää koskeville virallisille, yhdenmukaistetuille tilastoille. Asetus kattaa majoitusliikkeiden kapasiteettia ja käyttöastetta koskevat tiedot sekä EU:ssa asuvien henkilöiden tekemiä matkoja koskevat tiedot. Ensimmäisenä mainitut tiedot kerätään tyypillisesti majoitusalan yrityksiltä (kuukausittaiset ja vuosittaiset tiedot, jotka jäsenvaltiot toimittavat komissiolle aggregoitujen taulukoiden muodossa), jälkimmäiset taas kotitaloustutkimusten avulla (vuosittaiset tiedot, jotka toimitetaan osittain aggregoitujen taulukoiden ja osittain mikrotietojen muodossa).

Eurostat julkaisee säännöllisesti asetuksen tiukan soveltamisalan ulkopuolella luonteeltaan enemmän taloudellisia matkailuun liittyviä tietoja asiaan liittyvien yritys- tai sosiaalitilastojen pohjalta.

Kattavat tietokokonaisuudet, yhteenvetotaulukot ja asiaa koskevat artikkelit ovat helposti saatavilla matkailutietosivuston 3 kautta.

3.Täytäntöönpanotoimenpiteet ja delegoidut säädökset

Asetuksessa (EU) N:o 692/2011 säädetään, että komissio määrittelee täytäntöönpanosäädöksillä laaturaporteissa sovellettavat järjestelyt ja niiden rakenteen (6 artiklan 4 kohta) sekä tietojen toimittamiseen liittyvät käytännön järjestelyt (9 artiklan 2 ja 3 kohta). Tätä tarkoitusta varten annettiin komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1051/2011 4 .

Asetuksella (EU) N:o 692/2011 siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä

määritelmien muuttamiseksi niiden saattamiseksi vastaamaan kansainvälisiin määritelmiin tehtyjä muutoksia (2 artiklan 2 kohta);

tietojen toimittamista koskevien määräaikojen muuttamiseksi taloudellisen, yhteiskunnallisen ja teknisen kehityksen huomioon ottamiseksi (9 artiklan 5 kohta); ja

liitteiden mukauttamiseksi taloudellisen, yhteiskunnallisen tai teknisen kehityksen huomioon ottamiseksi. Komissio ei kuitenkaan voi muuttaa liitteiden säännöksiä, jotka koskevat vaadittujen tietojen vapaaehtoisuutta ja soveltamisalan rajoituksia (3 artiklan 2 kohta).

Komissio on tähän mennessä antanut yhden delegoidun säädöksen eli komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 253/2013 5 , jolla muutettiin tiettyjä määritelmiä, jotka koskevat saavutettua koulutustasoa, niiden saattamiseksi vastaamaan kansainväliseen koulutusluokitukseen (ISCED) tehtyjä muutoksia.

Asetuksen (EU) N:o 692/2011 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti komissio antoi 20. tammikuuta 2016 siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen 6 .

4.Asetuksen täytäntöönpano

Asetuksen (EU) N:o 692/2011 mukaan jäsenvaltioiden on kerättävä, koottava, käsiteltävä ja toimitettava matkailun tarjontaa ja kysyntää koskevat yhdenmukaistetut tilastot. Komissio arvioi toimitettavien tietojen laadun ja julkaisee tiedot Eurostatin verkkosivuilla taulukoiden, moniulotteisten tietokantojen tai analyyttisten artikkelien muodossa. Tässä osassa arvioidaan asetuksen täytäntöönpanoa Euroopan tilastoja koskevien vakiomuotoisten laatukriteerien pohjalta.

4.1. Relevanssi

’Relevanssi’ viittaa siihen, missä määrin tilastotiedot vastaavat käyttäjien nykyisiä ja mahdollisia tarpeita.

Parempi vastaaminen käyttäjien tarpeisiin on yksi asetuksen (EU) N:o 692/2011 päätavoitteista. Nykyisin tuotetut Euroopan matkailutilastot ovat parantaneet käyttäjien saatavilla olevien tietojen kattavuutta ja ajantasaisuutta. Esimerkiksi suurin osa kuukausittaisista tiedoista toimitetaan 8 viikon kuluessa viitekuukauden päättymisestä, kun aikaisemmin tietojen toimittamisen määräaika oli 3–6 kuukautta. Asetus vastaa paremmin matkailukäyttäytymisen muuttunutta luonnetta. Tämän muutoksen myötä lyhyiden matkojen ja päivämatkojen merkitys on kasvanut, samoin kuin muun kuin vuokramajoituksen tai pienissä majoitusliikkeissä tapahtuvan majoituksen merkitys, ja internet vaikuttaa matkailijoiden varauskäyttäytymiseen ja matkailualaan yhä enemmän.

Asetuksessa edellytetään myös mikrotietojen toimittamista komissiolle osasta tietoja. Yhdistelmätietojen toimittamiseen verrattuna tämä innovaatio mahdollistaa matkailualan taloudellisten ja yhteiskunnallisten ilmiöiden yksityiskohtaisemman ja joustavamman analysoinnin. Matkailu on Euroopassa valtaosin Euroopan sisäistä. Tästä syystä yhdenmukaistetuista Euroopan tilastoista saatavat ulkomaanmatkailun kysyntää koskevat mikrotiedot tarjoavat matkan kohteena olevalle jäsenvaltiolle ulkomailta suuntautuvan matkailun kysyntää koskevan tilastotietojen lähteen. Tästä ei aiheudu mitään lisärasitetta, ja sen avulla vältytään matkailuvirtoja koskevalta päällekkäiseltä tiedonkeruulta. Eurostat on tuottanut ulkomailta suuntautuvaa matkailua koskevia analyysiraportteja muissa maissa todettujen ulkomaanmatkailun virtojen perusteella. Tietojen saatavuutta heikentää kuitenkin – joidenkin maiden osalta – joistain lähtömaista tehtävien matkojen pieni otoskoko, mikä vaikuttaa erityisesti tietojen saatavuuteen vähemmän suosituista kohdemaista. Useat maat tutkivat parhaillaan, voidaanko tällä lähteellä korvata osittain nykyiset (kalliit) rajatutkimukset tai voidaanko sitä hyödyntää muissa virallisissa tilastoissa (esim. maksutasetilastojen palvelutilin matkailua koskevassa kohdassa).

On tärkeää varmistaa, että Euroopan tilastojen avulla voidaan tulevaisuudessa arvioida matkailun makrotaloudellista merkitystä ja sen ympäristövaikutuksia. Tästä syystä asetuksen (EU) N:o 692/2011 5 artiklassa viitataan matkailun satelliittitilinpidon yhdenmukaisten taulukoiden kehittämistä, tuottamista ja levittämistä koskeviin pilottitutkimuksiin sekä matkailun ympäristövaikutuksista kertovien tietojen keräämisjärjestelmän kehittämiseen. Yhdenmukaisten taulukoiden osalta Eurostat pyysi jäsenvaltioita toimittamaan vapaaehtoisesti saatavilla olevat kansalliset tiedot matkailun makrotaloudellisesta ulottuvuudesta (matkailun satelliittitilinpitoa koskevaa kansainvälisesti hyväksyttyä kehystä käyttäen). Tulokset julkaistiin julkisesti saatavilla olevissa työasiakirjoissa. Tämä on merkittävä askel kohti tietojen yhdenmukaistamista EU:n tasolla. Ympäristönäkökohtien osalta Eurostat jatkaa muun muassa Euroopan ympäristökeskuksen, OECD:n ja YK:n alaisen Maailman matkailujärjestön toteuttamaa työtä ja toimittaa syöttötietoja kestävää matkailua koskeviin indikaattorijärjestelmiin. Kun kuitenkin otetaan huomioon ne resursseihin kohdistuvat paineet, joita asetuksessa asetettujen tietojen säännöllistä tuottamista koskevien vaatimusten noudattaminen aiheuttaa, laajemman pilottitutkimusten ohjelman toteuttaminen ei ole ollut mahdollista viime vuosina.

Asetuksen voimaantulon jälkeen saatu käyttäjäpalaute on ollut pääsääntöisesti myönteistä ja toimitettujen tietojen määrä on kasvanut. Euroopan matkailutilastot tukevat Euroopan yritysten, paikallisten, alueellisten ja kansallisten hallintojen sekä EU:n toimielinten ja muiden kansainvälisten toimijoiden (OECD, YK:n Maailman matkailujärjestö) päätöksentekoa. Asetuksen tähänastisista saavutuksista huolimatta Euroopan matkailutilastoissa on edelleen aukkoja, muun muassa (makro-)taloudellisen ulottuvuuden ja matkailualan uusien ilmiöiden (esim. jakamistalous) paremman peiton osalta.

4.2. Tarkkuus

’Tarkkuus’ viittaa siihen, miten lähellä estimaatit ovat tuntemattomia todellisia arvoja.

Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti jäsenvaltiot voivat vapaasti päättää, mitkä ovat tehokkaimmat ja toimivimmat tavat tietojen keräämiseksi ja käsittelemiseksi kansallisten järjestelmien ja käytettävissä olevien kansallisten resurssien mukaisesti, kuitenkin sillä ehdolla, että ”jäsenvaltioiden on toteutettava kaikki aiheellisiksi katsomansa toimenpiteet tulosten laadun ylläpitämiseksi” (8 artikla).

Jäsenvaltioiden on toimitettava vuosittain raportti tietojen laadusta. Nämä metadataraportit ovat saatavilla Eurostatin verkkosivuilla. Yksityiskohtaisemmat laaturaportit ovat saatavilla ainoastaan sisäistä käyttöä varten.

Jäsenvaltiolle esitetty pyyntö validoida tietoja enemmän on asetuksen voimaantulon jälkeen parantanut tietojen yleistä laatua (myös puuttuvia tietoja on vähemmän). Kehittyneemmät tietojen validointipalvelut (vuosittaisten tietojen ja tietokannan sisäisten johdonmukaisuustarkastusten lisääminen) ovat parantaneet tulosten laatua entisestään.

Joitain tarkkuuteen liittyviä ongelmia esiintyy edelleen ja ne edellyttävät jatkuvaa seurantaa.

Majoitusliikkeiden kapasiteettia ja käyttöastetta koskevissa tiedoissa (jotka yleensä kootaan yrityksiltä) voi esiintyä alipeittoa, etenkin rekisteriin kuulumattomien yksiköiden osalta. Yhdenmukaisempi lähestymistapa kynnysarvojen käyttöön (ks. myös 5 osa) on vähentänyt epäjohdonmukaisuuksia koko EU:ssa. Lisäksi on toteutettu toimia matkailun hallintoelinten ylläpitämien rekisterien saattamiseksi kansallisten tilastolaitosten perustamien yleisten yritysrekisterien mukaisiksi. Peittokysymyksen on tuonut korostuneesti esiin viime vuosina yleistynyt vuokramajoituksen käyttö niin sanotun jakamistalouden alustojen kautta. Sen mittaaminen on tulevien vuosien haaste.

Matkoja koskevat tiedot (jotka kerätään kotitalouksilta) perustuvat otantatutkimuksiin, ja niihin voivat vaikuttaa tällaisten tutkimusten tunnetut rajoitukset: otantavirhe (vain perusjoukon osaa havainnoidaan) ja otantavaihtelusta johtumaton virhe (esim. vastauskato). Yksi erityisesti matkailutilastoihin vaikuttava tekijä on muistamisharha tai muistivaikutus – tämä johtaa todellisten matkailuvirtojen aliarviointiin vastaajien tahattoman aliraportoinnin vuoksi. Jäsenvaltioille on annettu tämän vaikutuksen minimointiin tähtääviä ohjeita matkailutilastojen menetelmäoppaassa (ks. myös 4.6 kohta).

4.3. Ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

’Ajantasaisuudella’ viitataan ajanjaksoon tiedon saatavuuden ja sen kuvaaman tapahtuman tai ilmiön välillä. ’Oikea-aikaisuudella’ viitataan tiedon julkistamispäivämäärän ja tavoitepäivämäärän (päivämäärä, johon mennessä tieto olisi pitänyt toimittaa) välillä kuluvaan aikaan.

Matkailutietoja ei julkisteta tiukkojen tavoitepäivämäärien tai julkistamiskalenterien mukaisesti vaan jatkuvasti sitä mukaa kun niitä vastaanotetaan ja jäsenvaltioilta saadut tiedot validoidaan. Yleisesti ottaen tiedot ovat käyttäjien saatavilla muutaman päivän kuluttua niiden toimittamisesta komissiolle. Eurostatin sisäisen tuotantojärjestelmän hiljattainen muuttaminen johti kaikki jäsenvaltiot kattavien lukujen nopeampaan julkistamiseen.

Asetus (EU) N:o 692/2011 on lyhyempien toimitusmääräaikojen myötä parantanut matkailutilastojen ajantasaisuutta. Jäsenvaltiot ovat suoriutuneet hyvin lyhennettyjen toimitusmääräaikojen noudattamisesta, ja yli 90 prosenttia kuukausittaisista tietokokonaisuuksista saapuu ennen määräaikaa. Vain 1,5 prosenttia tiedoista saapuu yli viikon myöhässä. Kattavampien vuotuisten tietojen osalta 86 prosenttia majoitustiedoista saapuu kuuden kuukauden määräajan sisällä; matkoja koskevien tietojen osalta (mukaan lukien mikrotietotiedostot) muutamat jäsenvaltiot ovat toimittaneet tiedot yli viikon myöhässä. Kaikissa tapauksissa on havaittu parannusta asetuksen ensimmäisen viitevuoden aikana. Poikkeustapauksia, joissa tietoja ei toimiteta, seurataan tarkasti Euroopan tilastojärjestelmässä käytetyn säännösten noudattamisen seurannan avulla.

4.5. Saatavuus ja selkeys

’Saatavuus’ ja ’selkeys’ viittaavat olosuhteisiin ja järjestelyihin, joiden mukaisesti käyttäjät voivat saada, käyttää ja tulkita tietoja.

Kaikki jäsenvaltioiden toimittamat tiedot ja niistä yhdistetyt koko EU:n tiedot ovat vapaasti saatavilla Eurostatin verkkosivuilla 7 . Mikrotietoja käytetään luottamuksellisuussyistä yksityiskohtaisten taulukoiden laatimiseen, jotka sitten julkaistaan. Mikrotiedot voidaan kuitenkin tulevaisuudessa asettaa saataville tutkimuskäyttöön erittäin tiukoin ehdoin ja jäsenvaltioiden suostumuksella.

Käyttäjillä on Eurostatin verkkosivuilla pääsy Euroopan matkailutilastoihin kolmen pääkanavan kautta:

1.Otsikon ’Tables’ alta löytyy ennalta määriteltyjä kaksiulotteisia taulukoita, jotka kattavat yleisimmät tietotarpeet nopealla ja erittäin selkeällä tavalla niitä käyttäjiä ajatellen, jotka käyttävät palvelua harvemmin tai ovat vähemmän perehtyneitä aiheeseen.

2.Otsikon ’Database’ alta löytyy moniulotteisia taulukoita, joiden avulla käyttäjät voivat tehdä edistyneempiä ja yksityiskohtaisempia hakuja tiedoista. Eurostat tarjoaa pyynnöstä räätälöityjä hakuja, joilla voidaan vastata erittäin pitkälle erikoistuneisiin tai yksityiskohtaisiin tietotarpeisiin.

3.Säännöllisesti päivitettävät artikkelit ovat helppo keino tutustua matkailutilastoihin; niissä yhdistetään kaavioita, taulukoita ja analyysejä laajasta valikoimasta matkailuun liittyviä aiheita.

Tietojulkaisuihin liittyy useasti vuodessa laajasti levitettyjä lehdistötiedotteita. Asetuksen (EU) N:o 692/2011 nojalla saatuja tietoja täydennetään usein muista virallisista tilastolähteistä saaduilla tiedoilla kattavamman kuvan antamiseksi matkailualan taloudellisesta tai työllisyyskehityksestä. Lisäksi matkailutilastoja käytetään Eurostatin yleisissä julkaisuissa kuten alueellisessa vuosikirjassa (Regional Yearbook). Eurostatin verkkosivujen käyttöä koskevissa sisäisissä seurantaraporteissa matkailutilastot ovat usein Euroopan katsotuimpien tilastojen joukossa. Tämä korostaa näiden tietojen merkitystä ja saatavuutta. Esimerkiksi alueellisen vuosikirjan matkailuartikkeli oli vuonna 2015 toiseksi eniten katsottu sivu alueellisten BKT-lukujen jälkeen.

Matkailutilastojen saatavuutta ja selkeyttä edistetään myös käyttämällä uudenaikaisia visualisointivälineitä, jotka antavat käyttäjille nopean yleiskuvan matkailun osatekijöistä. Tällaisia välineitä hyödynnetään Euroopan komission ylläpitämässä matkailun virtuaalisessa seurantakeskuksessa.

4.6. Vertailukelpoisuus

’Vertailukelpoisuudella’ tarkoitetaan käytettyjen tilastollisten käsitteiden, mittausvälineiden ja menettelyjen eroavaisuuksien vaikutuksen mittaamista, kun tilastoja verrataan maantieteellisten alueiden, eri alojen tai eri ajanjaksojen välillä.

Euroopan matkailutilastot perustuvat käsitteiden, määritelmien, luokitusten ja menetelmien pitkälle menevään yhdenmukaistamiseen. Metodologisista kysymyksistä keskustellaan matkailutilastoja käsittelevässä työryhmässä, joka edistää myös asiantuntemuksen ja yhteisten käytäntöjen vaihtoa Euroopan unionin sisällä ja sen ulkopuolella.

Yhdenmukaistamisen varmistamiseksi asetuksessa (EU) N:o 692/2011 vahvistettiin perusperiaatteet, jotka koskevat määritelmiä (2 artikla), aihepiirejä ja vaadittujen tietojen ominaispiirteitä (3 artikla) sekä havaintojen alaa (4 artikla). Päivittäisen yhdenmukaistamistyön perustan muodostaa matkailutilastojen menetelmäopas (Methodological Manual for Tourism Statistics, 10 artikla). Oppaan laatii Eurostat – tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa – ja se sisältää suositeltuja suuntaviivoja matkailutilastojen tuottamisesta. Oppaan ensimmäinen laitos julkaistiin vuonna 2011. Sen jälkeen on julkaistu kaksi merkittävää muutosta. Opas on osoittautunut hyvin käytännönläheiseksi tietolähteeksi tilastojen yhdenmukaistamisessa EU:n alueella. Se on viiteasiakirja myös EU:n ulkopuolisille tiedon käyttäjille ja matkailutilastojen tuottajille. Tämä edistää osaltaan Eurostatin tavoitetta olla Eurooppaa koskevien korkealaatuisten tilastojen johtava tuottaja.

Matkailutilastot ovat melko pitkälle vertailukelpoisia eri ajanjaksojen sekä eri maiden ja alueiden välillä. Siirtyminen direktiivistä 95/57/EY asetukseen (EU) N:o 692/2011 aiheutti useimmissa maissa vain pienen katkoksen tietosarjassa. Tällaiset katkokset on dokumentoitu käyttäjiä varten metatietojen avulla Eurostatin verkkosivuilla tai asiaa koskevissa julkaisuissa.

4.7. Yhtenäisyys

’Yhtenäisyys’ viittaa siihen, että tietoja voidaan luotettavasti yhdistellä eri tavoin ja eri käyttötarkoituksia varten.

Euroopan matkailutilastot ovat niin pitkälle kuin mahdollista yhtenäisiä kansallisten ja kansainvälisten organisaatioiden tuottamien tietojen kanssa. Myös alojenvälinen yhteistyö Euroopan tilastojärjestelmän sisällä on edistänyt matkailutilastojen yhtenäisyyttä asiaan liittyvien taloudellisten, sosiaalisten tai liiketoiminta-alojen kanssa.

Matkailutietoihin sovelletut komission tietojen validointipalvelut takaavat yhdenmukaisuuden kuukausittaisten ja vuosittaisten tietojen välillä, matkailuun osallistumista koskevien lukujen ja väestötilastojen välillä tai matkojen erilaisten ominaispiirteiden välillä.

5.Toimet yrityksiin kohdistuvan rasitteen keventämiseksi

Tilastotietojen toimittamisesta vastaaville tahoille, erityisesti pk-yrityksille, aiheutuvaa rasitetta pyritään keventämään kolmella eri tavalla.

Ensinnäkin asetuksen (EU) N:o 692/2011 8 artiklan mukaan jäsenvaltiot voivat käyttää seuraavia tietolähteitä: kyselytutkimukset, hallinnolliset tiedot ja asianmukaiset tilastolliset estimointimenetelmät. Useat maat keräävät tietoja yrityksiltä (esimerkiksi majoitusliikkeiden kapasiteetista ja käyttöasteesta) otantatutkimusten avulla (kattavan laskennan sijaan). Toiset maat käyttävät paikallisviranomaisten hallussa olevia hallinnollisia tietoja sen sijaan että ottaisivat suoraan yhteyttä majoituspalvelujen tarjoajiin.

Toiseksi asetuksen liitteessä I annetaan jäsenvaltioille mahdollisuus rajoittaa 4 artiklan a alakohdassa määriteltyä havaintojen alaa siten, että siihen sisältyvät ainoastaan tietyn vähimmäiskapasiteetin ylittävät majoitusliikkeet (eli ne, joissa on vähintään 10 vuodepaikkaa). Jäsenvaltiot, joiden osuus yöpymisten kokonaismäärästä EU:n majoitusliikkeissä on alle 1 prosenttia, voivat rajoittaa havaintojen alaa edelleen ottamalla huomioon ainoastaan majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa. Viimeksi mainittua kynnysarvoa sovelletaan 12 jäsenvaltiossa. Tämä soveltamisalan rajoittaminen vapauttaa monet majoitusalalla toimivat pk-yritykset asetuksen mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta.

Lisäksi, jotta mahdollistettaisiin joustavuus käytettyjen tietolähteiden suhteen, käyttöastetta koskevien tietojen jaottelu kokoluokkien mukaan tehtiin vapaaehtoiseksi.

6.Tulevaisuudennäkymät

6.1. Euroopan matkailutilastojen merkityksellisyyden ja laadun ylläpitäminen

Asetuksen (EU) N:o 692/2011 nojalla vaadittujen tietojen olisi vastattava käyttäjien muuttuvia tarpeita matkailualan muutosten valossa samalla kun otetaan huomioon tietojen toimittajille aiheutuva rasite.

Keskipitkällä aikavälillä tämä voi mahdollisesti edellyttää asetuksen muuttamista, esimerkiksi tiettyjen muuttujien ja jaottelujen päivittämiseksi, uusien vaatimusten lisäämiseksi tai sellaisten nykyisten vaatimusten poistamiseksi, joita pidetään vähemmän tärkeinä. Viimeksi mainittu vaihtoehto voisi koskea vapaaehtoisia tai joka kolmas vuosi toimitettavia tietoja tai vuotuista metatieto- ja laaturaportointia. Tämän prosessin aikana on otettava huomioon myös pilottitutkimusten (asetuksen 5 artikla) tulokset (erityisesti jotta matkailun makrotaloudellista merkitystä ja sen ympäristövaikutuksia voidaan arvioida paremmin ja säännöllisemmin).

Mahdollisessa aloitteessa tai ehdotuksessa keskitytään laatuun ja merkityksellisyyteen käyttäjien kannalta sekä vaikutukseen hallinnoille tai yrityksille aiheutuvan rasitteen keventämiseen.

Tällaisilla muutoksilla pyritään myös hyödyntämään yhteisvaikutusta muiden tilastoalojen kanssa (esim. liikennetutkimukset, kansainvälinen palvelukauppa, yhdistettyjen rekisterien käyttö). Tulevina vuosina on myös arvioitava uudelleen matkailutilastojen asemaa yritystilastojen ja sosiaalitilastojen uudenaikaistetussa järjestelmässä. Tämä koskee erityisesti matkailutilastojen sisällyttämistä kahteen suunniteltuun puiteasetukseen, joista toinen koskee yritystilastojen kokoamista yhteen ja toinen integroituja Euroopan sosiaalitilastoja.

6.2. Uusien lähteiden ja menetelmien vaikutus

Matkailutilastot ovat viime vuosina olleet Euroopan tilastojärjestelmän edelläkävijä uusien tietolähteiden ja menetelmien hyödyntämisessä. On esimerkiksi tehty tutkimus, jossa tarkastellaan mahdollisuutta käyttää matkaviestimien paikannustietoja matkailutilastoissa. Massadata tarjoaa suuria mahdollisuuksia matkailutilastoille: matkaviestinoperaattoreilta, varausjärjestelmistä, hakukoneista ja verkkotoiminnasta, sähköisistä maksukorteista tai sosiaalisesta mediasta saatuja tietoja voitaisiin käyttää datan syöttämiseen matkailutilastojen järjestelmään. Pitkällä aikavälillä tällaiset uudet tietolähteet voisivat mullistaa tavan, jolla Euroopan matkailutilastoja tuotetaan. Asteittainen siirtyminen tietojen keräämisestä tietojen yhdistämiseen muodostaa suuren haasteen tilastojen tuottajille. Tämä siirtymä voi myös tuottaa monipuolisempaa ja ajantasaisempaa tietoa matkailusta, kun tiedot voidaan jakaa yksityiskohtaisemmin ajan ja paikan suhteen. Nämä uudet menetelmät ovat mitä todennäköisimmin nykyisiä kustannustehokkaampia ja aiheuttavat pienemmän rasitteen yrityksille. Uusien menetelmien ja lähteiden käyttö nykyisten perinteisempien tutkimusten rinnalla auttaa ymmärtämään paremmin niitä matkailualan ominaispiirteitä, jotka aiemmin katettiin huonosti tai joita ei katettu lainkaan (esimerkiksi uudet vuokramajoituksen muodot ns. jakamistaloudessa).

6.3. Matkailutilastojen laajentaminen uusiin maihin

Asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpanossa EU- ja EFTA-maissa tullaan jatkossakin keskittymään laadun parantamiseen ja rasitteen hallintaan. Lisäksi jatketaan toimia, joilla pyritään luomaan järjestelmä Euroopan matkailutilastojen kehittämiselle, tuottamiselle ja levittämiselle ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa. Kun otetaan huomioon matkailualan merkitys monien sellaisten maiden talouksille ja työmarkkinoille, jotka ovat tukikelpoisia liittymistä valmistelevassa tukivälineessä, niiden tilastojärjestelmien saattaminen yhdenmukaiseksi matkailutilastoja koskevan EU:n lainsäädännön kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

7.Päätelmät

Jäsenvaltioiden yhdessä toteuttama asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpano johti runsaampien ja parempien tietojen toimittamiseen korkealaatuisia matkailutilastoja varten. Tietojen kattavuus ja ajantasaisuus on parantunut huomattavasti vuoden 2012 jälkeen.

Asetuksella perustettujen Euroopan matkailutilastojen voidaan katsoa olevan täydessä toiminnassa, ja ne tarjoavat merkityksellistä tietoa matkailualan eri sidosryhmille sekä paikallisille, alueellisille, kansallisille tai kansainvälisille hallinnoille. Matkailukäyttäytyminen ja matkailualan rakenne muuttuvat kuitenkin kaiken aikaa, ja kun uusia tietolähteitä ja menetelmiä tulee käyttöön, asetukseen (EU) N:o 692/2011 perustuvan nykyisen tuotannon ja tuotosten tiivis seuranta tulee olemaan merkittävä haaste tulevina viitenä vuotena.

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 692/2011, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2011, Euroopan matkailutilastoista ja neuvoston direktiivin 95/57/EY kumoamisesta (EUVL L 192, 22.7.2011, s. 17).

(2)

 Neuvoston direktiivi 95/57/EY, annettu 23 päivänä marraskuuta 1995, matkailualaa koskevien tilastotietojen keräämisestä (EYVL L 291, 6.12.1995, s. 32).

(3)

http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism

(4)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 1051/2011, annettu 20 päivänä lokakuuta 2011, Euroopan matkailutilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 692/2011 täytäntöönpanosta laaturaporttien rakenteen ja tietojen toimittamisen osalta (EUVL L 276, 21.10.2011, s. 13), sellaisena kuin se on muutettuna täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 1051/2011 muuttamisesta mikrotietotiedostojen tietojen toimittamisen osalta 29 päivänä tammikuuta 2013 annetulla komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) N:o 81/2013 (EUVL L 28, 30.1.2013, s.1).

(5)

 Komission delegoitu asetus (EU) N:o 253/2013, annettu 15 päivänä tammikuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 692/2011 liitteen II muuttamisesta toimitettavien muuttujien ja jaottelujen mukauttamiseksi kansainvälisen koulutusluokituksen ISCED tarkistuksen vuoksi (EUVL L 79, 21.3.2013, s. 5).

(6)

COM(2016) 4.

(7)

  http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism/ .

Top