Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(11)

    Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2014 med organets svar

    EUT C 409 af 9.12.2015, p. 90–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 409/90


    BERETNING

    om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder for regnskabsåret 2014 med organets svar

    (2015/C 409/11)

    INDLEDNING

    1.

    Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder (herefter »organet« eller »EASME«), som ligger i Bruxelles, trådte i stedet for og efterfulgte Forvaltningsorganet for Konkurrenceevne og Innovation (EACI) og blev oprettet for perioden fra 1. januar 2014 til 31. december 2024 ved Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2013/771/EU (1) om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2007/372/EF (2). Mandatet for organet er blevet udvidet betydeligt, og det skal i tæt samarbejde med syv af Kommissionens generaldirektorater forvalte EU-aktioner vedrørende forskning og innovation, SMV'ers konkurrenceevne, miljø- og klimaindsats samt hav- og fiskerirelaterede tiltag og skal også som tidligere forvalte dele af programmet for konkurrenceevne og innovation 2007-2013.

    OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

    2.

    Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i organets overvågnings- og kontrolsystemer. Dette suppleres med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

    REVISIONSERKLÆRING

    3.

    I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har Retten:

    a)

    revideret organets årsregnskab, som omfatter årsopgørelsen (3) og beretningen om budgetgennemførelsen (4) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, og

    b)

    efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

    Ledelsens ansvar

    4.

    Ledelsen er ansvarlig for at udarbejde et årsregnskab for organet, som giver et retvisende billede, og for, at de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet, er lovlige og formelt rigtige (5):

    a)

    Ledelsens ansvar med hensyn til organets årsregnskab omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et internt kontrolsystem, som sikrer, at der udarbejdes en årsopgørelse, som giver et retvisende billede uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udvælgelse og anvendelse af passende regnskabspraksis på grundlag af de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt (6), og udøvelse af regnskabsmæssige skøn, som er rimelige efter omstændighederne. Direktøren godkender organets årsregnskab, efter at organets regnskabsfører har udarbejdet det på grundlag af alle tilgængelige oplysninger og skrevet en note, som vedlægges regnskabet, og hvori han bl.a. erklærer, at han har rimelig sikkerhed for, at regnskabet i alt væsentligt giver et retvisende billede af organets finansielle stilling

    b)

    Ledelsens ansvar med hensyn til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og overholdelse af princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning omfatter udformning, gennemførelse og opretholdelse af et effektivt og produktivt internt kontrolsystem, hvori indgår tilstrækkelig overvågning og passende foranstaltninger, som kan forhindre uregelmæssigheder og besvigelser samt, hvis det er nødvendigt, sikre, at der iværksættes retlige procedurer med henblik på at inddrive uberettiget udbetalte eller anvendte midler.

    Revisors ansvar

    5.

    Det er Rettens ansvar på baggrund af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (7) om årsregnskabets rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. Retten udfører sin revision i overensstemmelse med IFAC's Internationale Standarder om Revision og etiske regler og INTOSAI's internationale standarder for overordnede revisionsorganer (International Standards of Supreme Audit Institutions). Ifølge disse standarder skal Retten planlægge og udføre revisionen med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for, om organets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og om de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

    6.

    Revisionen omfatter udførelse af handlinger med henblik på at opnå revisionsbevis vedrørende beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder en vurdering af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor både hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og til de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. Revisionen omfatter også en vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

    7.

    Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

    Erklæring om regnskabernes rigtighed

    8.

    Det er Rettens opfattelse, at organets årsregnskab i alt væsentligt giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2014 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt.

    Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

    9.

    Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for organets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2014, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

    10.

    Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

    BEMÆRKNINGER OM BUDGETFORVALTNINGEN

    11.

    Det store bortfald i 2014 af bevillinger fremført fra 2013 (2 60  209 euro eller 20 % af fremførslerne(19 % i 2013)) viser, at budgetbehovet ved udgangen af 2013 ligesom i det foregående år var blevet ansat for højt.

    12.

    Selv om organets oprindelige budget var blevet reduceret med 3 millioner euro i september 2014, indgik organet kun forpligtelser for 91 % af de nedsatte budgetbevillinger. Den lave udnyttelsesprocent kan hovedsagelig forklares med driftsmæssige udfordringer i relation til organets udvidede mandat med hensyn til at gennemføre flere programmer og varetage flere opgaver i tæt samarbejde med Kommissionen. Men den betydelige underudnyttelse af budgettet viser, at organets budgetplanlægning bør forbedres.

    13.

    Det fremgår også af, at der blev fremført endnu flere forpligtede bevillinger til 2015, nemlig 3,8 millioner euro eller 17 % (2013: 1,3 millioner euro eller 8 %) hovedsagelig relateret til afsnit III (udgifter til programstøtte), hvor der blev fremført 2,6 millioner euro eller 72 % (2013: 0,6 millioner euro eller 35 %), hvilket strider mod budgetprincippet om etårighed.

    OPFØLGNING PÅ SIDSTE ÅRS BEMÆRKNINGER

    14.

    En oversigt over de korrigerende foranstaltninger, der er truffet som reaktion på de bemærkninger, Retten fremsatte sidste år, vises i bilag I.

    Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 8. september 2015.

    På Revisionsrettens vegne

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Formand


    (1)  EUT L 341 af 18.12.2013, s. 73.

    (2)  EUT L 140 af 1.6.2007, s. 52.

    (3)  Denne omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver samt en oversigt over væsentlige regnskabspraksis og andre forklarende bemærkninger.

    (4)  Denne omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen.

    (5)  Artikel 62 og 68 sammenholdt med artikel 53 og 58 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

    (6)  De regnskabsregler, Kommissionens regnskabsfører har fastlagt, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS), som er udgivet af International Federation of Accountants, og — hvor det er relevant — på International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) udgivet af International Accounting Standards Board.

    (7)  Artikel 162 i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012.


    BILAG I

    Opfølgning på de seneste års bemærkninger

    År

    Rettens bemærkning

    Korrigerende foranstaltning

    (Afsluttet/i gang/ikke igangsat/ikke relevant)

    2013

    Selv om budgetgennemførelsesgraden for 2013 var tilfredsstillende, viste omfanget af bevillinger fremført fra 2012, der blev annulleret i 2013 (2 15  000 euro eller 19 % af fremførslerne), at der var svagheder i organets budgetplanlægning, og det er ikke i overensstemmelse med princippet om budgettets etårighed. Disse annulleringer vedrører navnlig foreløbige forpligtelser, der er indgået for løbende administrationsudgifter.

    Ikke igangsat


    BILAG II

    Forvaltningsorganet for Små og Mellemstore Virksomheder (Bruxelles)

    Beføjelser og aktiviteter

    Unionens kompetenceområder i henhold til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF)

    1.

    Unionens politik på miljøområdet skal bidrage til bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøkvaliteten, beskyttelse af menneskers sundhed, en forsigtig og rationel udnyttelse af naturressourcerne og fremme på internationalt plan af foranstaltninger til løsning af de regionale og globale miljøproblemer og navnlig bekæmpelse af klimaændringer.

    (Artikel 191, TEUF)

    2.

    Unionens industripolitik sørger for, at de nødvendige betingelser for udviklingen af EU-industriens konkurrenceevne er til stede. Med henblik herpå tager Unionens og medlemsstaternes indsats sigte på: at industrien hurtigere kan tilpasse sig strukturforandringerne, at fremme et klima, der er gunstigt for initiativer og udvikling af og samarbejde mellem virksomheder, at fremme udnyttelsen af det industrielle potentiale i politikkerne for innovation, forskning og teknologisk udvikling. Medlemsstaterne rådfører sig med hinanden i kontakt med Kommissionen og samordner om nødvendigt deres aktioner. Kommissionen kan tage de initiativer, den finder hensigtsmæssige for at fremme deres samordning, navnlig initiativer, der tager sigte på at opstille retningslinjer og indikatorer, tilrettelægge udveksling af bedste praksis og udarbejde de nødvendige elementer til periodisk overvågning og evaluering. Europa-Parlamentet holdes fuldt underrettet.

    (Artikel 173, TEUF)

    3.

    Unionens politik på energiområdet sigter på at sikre energimarkedets funktion, at sikre energiforsyningssikkerheden i Unionen, at fremme energieffektivitet og energibesparelser samt udvikling af nye og vedvarende energikilder og at fremme sammenkobling af energinet.

    (Artikel 194, stk. 1, TEUF)

    4.

    Unionen har som mål at styrke sit videnskabelige og teknologiske grundlag ved gennemførelse af et europæisk forskningsrum med fri bevægelighed for forskere samt videnskabelig og teknologisk viden, og at fremme udviklingen af sin konkurrenceevne, herunder industriens konkurrenceevne. […] I dette øjemed opmuntrer den […] virksomheder, herunder små og mellemstore virksomheder, forskningscentre og universiteter i deres indsats for forskning og teknologisk udvikling af høj kvalitet; den støtter deres samarbejdsbestræbelser, idet den i særdeleshed søger at gøre det muligt for forskerne at samarbejde frit på tværs af grænserne og for virksomhederne at udnytte mulighederne i det indre marked fuldt ud […] ved at fastlægge fælles standarder og ved at fjerne juridiske og fiskale hindringer for dette samarbejde. […]

    Med henblik på at nå disse mål gennemfører Unionen følgende aktioner, som skal supplere de aktioner, der iværksættes i medlemsstaterne: a) iværksættelse af programmer for forskning, teknologisk udvikling og demonstration gennem fremme af samarbejdet med og mellem virksomheder, forskningscentre og universiteter, b) fremme af samarbejdet vedrørende forskning, teknologisk udvikling og demonstration i Unionen med tredjelande og internationale organisationer, c) formidling og nyttiggørelse af resultaterne af aktiviteter vedrørende forskning, teknologisk udvikling og demonstration i Unionen, d) fremme af uddannelse og mobilitet for forskere i Unionen.

    (Artikel 179 og 180, TEUF)

    5.

    Europa-Parlamentet og Rådet fastsætter efter den almindelige lovgivningsprocedure og efter høring af Det Økonomiske og Sociale Udvalg […] de øvrige bestemmelser, der er nødvendige for at virkeliggøre målsætningerne for den fælles[…] fiskeripolitik.

    (Artikel 43, stk. 2, TEUF)

    Organets beføjelser

    (som defineret i Kommissionens gennemførelsesafgørelse 2013/771/EU)

    Mål

    Organet skal forvalte Unionens aktioner vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder, energi, miljø, hav- og fiskerirelaterede tiltag, iværksætteri og innovation (herunder økoinnovation). Det er ansvarligt for gennemførelsen af dele af følgende EU-programmer:

    a)

    Programmet for virksomheders konkurrenceevne og små og mellemstore virksomheder (Cosme) 2014-2020

    b)

    Programmet for miljø- og klimaindsatsen (Life) 2014-2020

    c)

    Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF), herunder den integrerede havpolitik (IMP), kontrol, videnskabelig rådgivning og viden

    d)

    Horisont 2020 — rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) — dele af del II, »erhvervsmæssigt lederskab«, og af del III, »samfundsmæssige udfordringer«.

    Endvidere er organet ansvarligt for gennemførelsen af de resterende dele af følgende foranstaltninger under rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation: a) Intelligent Energi i Europa (IEE II), b) økoinnovationsinitiativet, c) Enterprise Europe-netværket, d) Dit Europa — Erhvervsportal, e) EU's IPR-helpdesk, f) projektet IPorta.

    Organet bestræber sig på at give modtagerne støtte af høj kvalitet og sætte handling bag EU's politik. Som et af Kommissionens forvaltningsorganer forvalter vi væsentlige dele af Cosme, Life, Horisont 2020 og EHFF. Vi sørger for, at de aktioner, som disse programmer finansierer, leverer resultater og giver Kommissionen et værdifuldt input til sine politikopgaver.

    Opgaver

    Organet er ansvarligt for følgende opgaver i forbindelse med gennemførelsen af de dele af EU-programmer, som er omhandlet i det foregående:

    a)

    forvalte visse eller alle faser af programgennemførelsen og visse eller alle faser af specifikke projekters forløb på grundlag af de relevante arbejdsprogrammer, som Kommissionen har vedtaget, i henhold til den retsakt, hvorved Kommissionen har tillagt organet beføjelsen

    b)

    vedtage budgetgennemførelsesakter for indtægter og udgifter og træffe alle dispositioner, der er nødvendige for programgennemførelsen, i henhold til den retsakt, hvorved Kommissionen har tillagt organet beføjelserne

    c)

    yde bistand i forbindelse med gennemførelsen af programmet i henhold til den retsakt, hvorved Kommissionen har tillagt organet beføjelserne.

    Ledelse

    Styrelseskomitéen

    Består af fem medlemmer og tre observatører udpeget af Europa-Kommissionen. Styrelseskomitéen vedtager organets årlige arbejdsprogram, når Europa-Kommissionen har godkendt det. Den vedtager endvidere organets administrationsbudget og dets årlige aktivitetsrapport.

    Direktøren

    Udnævnes af Europa-Kommissionen.

    Ekstern revision

    Den Europæiske Revisionsret.

    Dechargemyndighed

    Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

    Organets disponible ressourcer i 2014 (2013)

    Budget

    Aktionsbudget

    Der blev indgået forpligtelser for de planlagte 1  056,5 (1) (242,9) millioner euro (hvoraf 100 % kom fra EU's almindelige budget), og 123,11 (2) (213,9) millioner euro af de bevillinger, budgetmyndigheden havde bevilget, blev udbetalt (98,98 %). EASME gennemfører aktionsbudgettet under Kommissionens ansvar:

    til Cosme 95,0 millioner euro

    til Horisont 2020 695,7 millioner euro

    til EHFF 34,6 millioner euro

    til Life 229,9 millioner euro

    til IEE 1,3 (91,9) millioner euro

    til EIP-økoinnovation 0 (33,1) millioner euro

    til EIP-netværk 0 (51,2) millioner euro

    til Marco Polo 0 (66,8) millioner euro.

    Administrationsbudget

    24,5 (16,4) millioner euro (100 % tilskud fra EU) til administrationsbudgettet, som EASME selv har ansvaret for.

    Ansatte pr. 31. december 2014

    Ansatte i alt: 308 planlagte stillinger, hvoraf 283 var besat (163 planlagte og 161 besatte stillinger)

    Midlertidige stillinger: 77 planlagte stillinger, hvoraf 61 var besat (37 planlagte og 35 besatte stillinger)

    Kontraktansatte: 231 planlagte stillinger, hvoraf 222 var besat (126 planlagte og 126 besatte stillinger).

    Produkter og tjenesteydelser i 2014

    2014 var det første år med organets nye mandat, som er væsentligt forskelligt fra de tidligere mandater. Den nye portefølje omfatter de resterende dele af programmerne EIP og IEE og også de nye programmer Horisont 2020, Cosme, Life og EHFF. EASME skal forvalte Unionens aktioner vedrørende støtte til små og mellemstore virksomheder, energi, miljø, hav- og fiskerirelaterede tiltag, iværksætteri og innovation (herunder økoinnovation) under følgende EU-programmer.

    Nye programmer

    Programmet for virksomheders konkurrenceevne og små og mellemstore virksomheder (Cosme)

    Programmet for forskning og innovation (Horisont 2020) på følgende områder: energi, miljø og ressourcer

    Programmet for miljø- og klimaindsatsen (Life)

    Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF)

    Allerede etablerede programmer

    Følgende dele af rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation: programmet Intelligent Energi i Europa (IEE) og programmet om økoinnovation.

    Cosme — programmet for virksomheders konkurrenceevne og små og mellemstore virksomheder (SMV'er) skal styrke konkurrenceevne og bæredygtighed for Unionens virksomheder og sigter mod at opfordre til en iværksætterkultur og fremme skabelse og vækst af SMV'er.

    Nøgleaktiviteter

    Cosme var et af de nye programmer, som EASME fik overdraget i 2014.

    Cosmes kerneaktiviteter er kommunikation og formidling. Som eksempel kan nævnes, at EASME i samarbejde med handelskammeret i Torino (partner i netværket) afholdt en årlig konference, som tiltrak mere end 700 deltagere. Som resultat af de 2  000 uformelle og formelle forretningsmøder blev der identificeret 192 potentielle forretningsmuligheder.

    Horisont 2020 — EU's program for finansiering af forskning og innovation har til formål at stimulere økonomien og sikre videnskabs- og teknologibasen samt industriens fremtidige konkurrenceevne og dermed bidrage til et mere intelligent, bæredygtigt og inklusivt samfund. Det lover flere gennembrud, opdagelser og verdenspremierer ved at tage strålende ideer fra laboratoriet og bringe dem på markedet.

    Innovation i SMV'er

    Nøgleaktiviteter

    I 2014 offentliggjorde EASME fire forslagsindkaldelser under Horisont 2020 Innovation — »Innovation i SMV'er« — og to andre indkaldelser »Capitalising the full potential of on-line collaboration« og »Cluster facilitated projects for new industrial chains« med frister i marts og april 2015.

    SMV-instrumentet

    Nøgleaktiviteter

    Iværksættelsen af det nye SMV-instrument, som er en permanent åben indkaldelse, var en stor succes, og organet modtog mere end 8  000 ansøgninger vedrørende fire frister. De udvalgte forretningsidéer sigter på at indføre nye produkter, processer og tjenesteydelser.

    Programmet yder coaching til modtagerne. Coachingopgaven blev defineret, og der blev udarbejdet en metode og lavet begyndersæt. De centrale kunderådgivere hjælper SMV-instrumentets modtagere med at definere deres coachingprioriteter og foreslår dem en eller flere instruktører. Ved udgangen af året havde 39 SMV'er defineret deres behov og valgt instruktører, og organet havde indgået kontrakt med 21 instruktører.

    Organet bidrager til det specifikke mål »Indførelse af et pålideligt, billigt, alment accepteret, bæredygtigt og konkurrencedygtigt energisystem, der tager sigte på at reducere afhængigheden af fossilt brændsel, set i lyset af de stadig mere knappe ressourcer, stigende energibehov og klimaændringerne« i samfundsmæssig udfordring 3 »Sikker, ren og effektiv energi«.

    Nøgleaktiviteter

    To af de tre temaer vedrørte det kontraktmæssige offentlig-private partnerskab om energieffektive bygninger. Det tredje vedrørte det offentlig-private partnerskab om forarbejdningsindustrien (SPIRE). Organet modtog 63 forslag, hvoraf de 19 blev anbefalet til finansiering.

    Der blev åbnet 15 temaer i forbindelse med såvel forsknings- og innovationsaktiviteter som samordnings- og støtteaktioner. Organet modtog 393 forslag, hvoraf de 45 blev udvalgt.

    Resultaterne af den første indkaldelse vedrørende energieffektivitet viste en lovende støtte til innovation inden for energieffektivitet, fra forskning til detailsalg.

    I oktober præsenterede organet finansieringstemaerne for sit offentlig-private partnerskab på en informationsdag om offentlig-private partnerskaber arrangeret af GD for Forskning og Innovation.

    I december arrangerede EASME en stor infodag i Bruxelles for at præsentere 2015-indkaldelsen vedrørende Horisont 2020 Energieffektivitet. Arrangementet blev besøgt af mere end 550 deltagere.

    Organets ansatte deltog også i møderne mellem Europa-Kommissionen og de berørte parter i industrien om de fremtidige prioriteter med hensyn til energieffektive bygninger og kontraktmæssige offentlig-private partnerskaber under SPIRE.

    Organet bidrager til de fælles specifikke mål for GD for Forskning og Innovation og GD for Det Indre Marked, Erhvervspolitik, Iværksætteri og SMV'er: udvikling af en ressource- og vandeffektiv økonomi og et ressourceeffektivt samfund, der er robust over for klimaændringer, beskyttelse og bæredygtig forvaltning af naturressourcer og økosystemer samt en bæredygtig råstofforsyning og -anvendelse for at opfylde den voksende verdensbefolknings behov inden for bæredygtige rammer for planetens naturressourcer i samfundsmæssig udfordring 5 »Klimaindsats, miljø, ressourceeffektivitet og råstofforsyning«.

    Nøgleaktiviteter

    I 2014 var organet ansvarligt for gennemførelsen af Horisont 2020-indkaldelserne under samfundsmæssig udfordring 5 bortset fra dem, som har høj politisk relevans eller som gennemføres af andre organer.

    Organet forvaltede og deltog i flere indkaldelser, som f.eks. indkaldelsen vedrørende energieffektivitet, modstandsdygtighed over for katastrofer og blå vækst.

    I november arrangerede organet en informationsdag om 2015-indkaldelserne af forslag til Horisont 2020 Klimaindsats, miljø ressourceeffektivitet og råstofforsyning. Formålet med denne begivenhed var at præsentere 2015-indkaldelserne for potentielle ansøgere og give vejledning om udarbejdelsen og indsendelsen af forslag.

    Organet forvalter programmet for miljø- og klimaindsatsen (Life), som yder støtte til opfyldelsen af specifikke mål i relation til miljøpolitik og klimaindsats i Unionen og på internationalt plan.

    Nøgleaktiviteter

    Organet forvaltede følgende indkaldelser af forslag iværksat af GD ENV/CLIMA: indkaldelsen vedrørende Life-driftstilskud til NGO'er, som har et samlet budget på 9 millioner euro, og som organet modtog 66 forslag til.

    Indkaldelsen vedrørende kapacitetsopbygningsprojekter er en igangværende indkaldelse, som vil blive lukket i september 2015, og som 15 medlemsstater kan deltage i.

    Organet evaluerede mere end 250 forslag vedrørende forskellige områder som f.eks. klimaindsats (190 ansøgninger) og driftstilskud til NGO'er (66 forslag).

    Organet deltog aktivt i Life-infodagen for nationale kontaktpunkter og arrangerede to info-dage om driftstilskud til NGO'er.

    Organet implementerede dele af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF), som havde til formål at bidrage til fremme af konkurrencedygtigt, miljømæssigt bæredygtigt, økonomisk levedygtigt og socialt ansvarligt fiskeri og akvakultur og støtte udviklingen og gennemførelsen af EU's integrerede havpolitik.

    Nøgleaktiviteter

    Organet fik overdraget gennemførelsen af dele af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) i oktober 2014. GD for Maritime Anliggender og Fiskeri besluttede at uddelegere 19 EHFF-aktioner.

    Den første EHFF-aktion blev konkret overført til organet i december. I samarbejde med GD for Maritime Anliggender og Fiskeri forberedte organet evalueringen af fire udbud og en forslagsindkaldelse.

    Intelligent Energi i Europa (IEE)

    Nøgleaktiviteter

    Programmet Intelligent Energi i Europa (IEE) støtter den Europæiske Unions energipolitik og dens ambitiøse 20-20-20-forpligtelse om at nedbringe drivhusgasemissionerne med 20 %, øge de vedvarende energikilders andel i energiforbruget til 20 % og nedbringe energiforbruget med 20 %, alt sammen senest i 2020.

    I 2014 blev IEE's budget, som organet gennemfører, udnyttet fuldt ud (67 millioner euro). Hertil kommer, at den tid, det i gennemsnit tog at vurdere projekternes rapporter og betale modtagerne, var kortere end den frist, der var fastsat i kontrakterne.

    Programmet Intelligent energi i Europa (IEE) leverede mærkbare fordele for EU's energipolitik. Analysen af IEE-programmets effekt viste, at IEE-projekterne siden 2007 havde nået mere end 40 millioner mennesker i EU via medierne, leveret vedvarende energi svarende til mere end 7 millioner borgeres årlige elektricitetsforbrug og sparet primær energi svarende til det årlige elektricitetsforbrug for mere end 2 millioner husstande, og projekterne forventedes at udløse investeringer på over 3 milliarder euro i vedvarende energi.

    Organet formidlede resultaterne af programmet ved forskellige arrangementer. I juni 2014 arrangerede organet for eksempel i samarbejde med GD ENER en ny udgave af EUSEW, EU's første begivenhed for offentlige myndigheder, energiagenturer, private selskaber, NGO'er og erhvervssammenslutninger involveret i opfyldelsen af EU's energi- og klimamål. Ugen omfattede en prisoverrækkelse, en politisk konference på højt plan og 600 arrangementer med ca. 1 00  000 deltagere i EU og i mange lande i resten af verden.

    Der blev afholdt flere begivenheder under initiativet ManagEnergy, særlig i forbindelse med åbent-hus-arrangementer. Endvidere deltog ansatte fra organet i mere end 100 projektmøder.

    Økoinnovation

    Nøgleaktiviteter

    Et af de centrale mål for iværksætter- og innovationsprogrammet er at støtte økoinnovation. Økoinnovationsprojekterne har fokus på renere produktion, miljøstyring samt nye produkter og tjenesteydelser, som skal gøre bæredygtig udvikling til en forretningsmæssig virkelighed.

    I 2014 var indsatsen koncentreret om:

    Afslutning af 2013-indkaldelsen vedrørende økoinnovation, som resulterede i indsendelsen af 461 forslag. Efter evalueringerne blev 59 forslag udvalgt til finansiering. På grundlag af det disponible budget blev der indgået 42 tilskudsaftaler.

    Året igennem var der løbende kommunikation med de overordnede generaldirektorater og andre interessenter. Endvidere blev der holdt en række møder, hvor organet aktivt medvirkede til at præsentere programmets resultater. Der blev holdt et finansielt møde i Det Forenede Kongerige med økoinnovationspartnere og det nationale kontaktpunkt, FICOB- og EcoProFabrics-projekterne blev præsenteret under den grønne uge, og »Eco-innovation in EU funds« blev præsenteret i Spanien.

    Projekter, som organet havde medfinansieret, vandt international anerkendelse og priser. Koordinatoren af PHOBIOR-projektet vandt Energy Globe Award, Generalitat Valenciana udvalgte LASERMARK- og EcoBionet-projekterne som bedste europæiske miljøprojekt i 2013, og koordinatoren af GEnIuS -projektet (SMV'en »Directa Plus«) blev udvalgt til at figurere på Italiens top-10-liste over cleantech-SMV'er, »Italy Cleanteach 10«.

    Generelt kan det konstateres, at den del af rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation, som vedrører økoinnovation, stadig er i fuld gang og har stor succes. Kontrakterne vedrørende samtlige projekter fra 2013-indkaldelsen er indgået, og de fleste af projekterne er startet. De igangværende projekter er blevet vurderet ifølge de fastsatte mål, og 2014 sluttede med en budgetudnyttelse på 100 %.


    (1)  Tallene omfatter alle kreditlinjer.

    (2)  Samme.

    Kilde: Organet.


    AGENTURETS SVAR

    11.

    Agenturet gennemgår alle forpligtelser i slutningen af hvert år. 2014 var et udsædvanligt år, da det var det første år for EASME med sit nye mandat. Dette overgangsår omfattede mange ændringer som f.eks. en ny operationel struktur, mange organisationsmæssige ændringer, nye programmer og en betydelig stigning i antallet af ansatte ved agenturet. Agenturet fik tildelt en række forskellige nye opgaver, og denne stigning i antallet af opgaver afspejlede sig også i budgettet. En del af disse budgetbevillinger bortfaldt, fordi de forfaldne betalinger var lavere end forventet.

    For at rette op på dette vil EASME sikre, at der bliver indført en mere nøjagtig budgetplanlægning og -overvågning.


    Top