EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AP0450

Den Europæiske Myndighed for Markedet for Elektronisk Kommunikation ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 24. september 2008 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Myndighed for Markedet for Elektronisk Kommunikation (KOM(2007)0699 — C6-0428/2007 — 2007/0249(COD))
P6_TC1-COD(2007)0249 Europa-Parlamentets holdning fastlagt ved førstebehandlingen den 24. september 2008 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/2008 om oprettelse af Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder for Telekommunikation (BERT)

EUT C 8E af 14.1.2010, p. 337–359 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.1.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CE 8/337


Onsdag, den 24. september 2008
Den Europæiske Myndighed for Markedet for Elektronisk Kommunikation ***I

P6_TA(2008)0450

Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 24. september 2008 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Den Europæiske Myndighed for Markedet for Elektronisk Kommunikation (KOM(2007)0699 — C6-0428/2007 — 2007/0249(COD))

2010/C 8 E/46

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2007)0699),

der henviser til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 95, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget (C6-0428/2007),

der henviser til forretningsordenens artikel 51,

der henviser til betænkning fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi og udtalelser fra Budgetudvalget, Budgetkontroludvalget, Økonomi- og Valutaudvalget, Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, Kultur- og Uddannelsesudvalget, Retsudvalget og Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (A6-0316/2008),

1.

godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.

bemærker, at Kommissionen har erklæret, at den vil finansiere den nye sammenslutning af europæiske tilsynsmyndigheder for telekommunikation (BERT) under underudgiftsområde 1a i den gældende flerårige finansielle ramme, dels gennem omfordeling og dels gennem en forhøjelse for perioden 2009-2013; påpeger imidlertid, at budgetmyndigheden endnu ikke har modtaget oplysninger vedrørende detaljerne for dette regnskabsår, og at det derfor stadig er uklart, hvilke programmer og prioriteringer der vil blive påvirket, og hvilke konsekvenser dette vil få i løbet af den finansielle periode, og om der stadig vil være en tilstrækkelig margen i underudgiftsområde 1a;

3.

påpeger, at den foreslåede sammenslutning BERT også vil udføre administrative opgaver og bistå Kommissionen; mener derfor, at alle muligheder inden for den flerårige finansielle ramme for perioden 2007-2013, herunder udgiftsområde 5, hvor der tilsyneladende stadig er tilstrækkelige margener, bør undersøges med henblik på finansieringen af den nye sammenslutning;

4.

understreger, at bestemmelserne i punkt 47 i den interinstitutionelle aftale af 17. maj 2006 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forsvarlig økonomisk forvaltning (1) (IIA) vil finde anvendelse i forbindelse med iværksættelsen af BERT; understreger, at Europa-Parlamentet, såfremt den lovgivende myndighed beslutter sig for iværksættelsen af et sådant agentur, vil indlede forhandlinger med den anden af budgetmyndighedens to parter for i tide at nå til enighed om en aftale vedrørende finansiering af dette agentur i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i IIA;

5.

anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

6.

pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.


(1)  EUT C 139 af 14.6.2006, s. 1.


Onsdag, den 24. september 2008
P6_TC1-COD(2007)0249

Europa-Parlamentets holdning fastlagt ved førstebehandlingen den 24. september 2008 med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. …/2008 om oprettelse af Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder for Telekommunikation (BERT)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ║,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget (2),

efter proceduren i traktatens artikel 251 (3), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/21/EF af 7. marts 2002 om fælles rammebestemmelser for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (rammedirektivet) (4) , Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/19/EF af 7. marts 2002 om adgang til og samtrafik mellem elektroniske kommunikationsnet og tilhørende faciliteter (adgangsdirektivet) (5), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/20/EF af 7. marts 2002 om tilladelser til elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (tilladelsesdirektivet) (6), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/22/EF af 7. marts 2002 om forsyningspligt og brugerrettigheder i forbindelse med elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (forsyningspligtdirektivet) (7) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/58/EF af 12. juli 2002 om behandling af personoplysninger og beskyttelse af privatlivets fred i den elektroniske kommunikationssektor (direktiv om databeskyttelse inden for elektronisk kommunikation) (8) (i det følgende benævnt »rammedirektivet og særdirektiverne«) , samt Europa-Parlamentets beslutning af 21. juni 2007 om forbrugertillid i et digitalt miljø  (9), tager sigte på oprettelse af et indre marked for elektronisk kommunikation inden for Fællesskabet, samtidig med at der sikres et højt niveau for investeringer, innovation og forbrugerbeskyttelse gennem øget konkurrence.

(2)

Med regelsættet fra 2002 for elektronisk kommunikation blev der indført et system, hvorefter reguleringen varetages af nationale tilsynsmyndigheder, som skal samarbejde indbyrdes og med Kommissionen for at sikre udvikling af en konsistent reguleringspraksis og ensartet anvendelse af regelsættet i hele Fællesskabet , dog med mulighed for lovgivningsmæssig konkurrence mellem de nationale tilsynsmyndigheder ud fra specifikke nationale markedsforhold .

(3)

Nationale tilsynsmyndigheder baserer i vidt omfang implementeringen af regelsættet på et skøn, som afspejler deres indgående kendskab til lokale markedsforhold, men dette skøn skal forenes med behovet for at sikre udvikling af en konsistent reguleringspraksis og ensartet anvendelse af regelsættet, der kan bidrage effektivt til udbygning og fuld gennemførelse af det indre marked.

(4)

Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder for Telekommunikation (BERT) bør oprettes med henblik på at sikre samordning mellem medlemsstaternes nationale tilsynsmyndigheder, uden at den eksisterende reguleringspraksis harmoniseres i en sådan grad, at den lovgivningsmæssige konkurrence undergraves.

(5)

Begrundet i dette behov for ensartet anvendelse af regler i alle medlemsstaterne nedsatte Kommissionen ved sin afgørelse 2002/627/EF (10) De Europæiske Tilsynsmyndigheders Gruppe (ERG), der skulle rådgive og bistå Kommissionen i bestræbelserne på at konsolidere det indre marked og mere generelt fungere som grænseflade mellem nationale tilsynsmyndigheder og Kommissionen.

(6)

ERG har bidraget positivt ved at støtte tiltag i retning af en konsistent reguleringspraksis så vidt, det har været muligt. ERG er imidlertid i kraft af sin karakter en løs gruppering, der primært er baseret på frivilligt samarbejde, og hvis nuværende institutionelle status ikke afspejler de betydningsfulde opgaver, der varetages af de nationale tilsynsmyndigheder i forbindelse med implementeringen af regelsættet.

(7)

Der er derfor behov for et mere solidt institutionelt grundlag for oprettelsen af et organ, der samler de nationale tilsynsmyndigheders ekspertise og erfaring og er udstyret med et sæt klart definerede beføjelser, eftersom det skal besidde ▐ autoritet over for de berørte parter og den sektor, der reguleres gennem kvaliteten af dets resultater.

(8)

Behovet for at forbedre de mekanismer, der skal sikre en konsistent reguleringspraksis med henblik på fuld gennemførelse af det indre marked for elektronisk kommunikation og elektroniske kommunikationstjenester, blev understreget i Kommissionens rapporter af 20. februar 2006 og 29. marts 2007 om implementeringen af regelsættet fra 2002 (11) og ved den offentlige høring om Kommissionens meddelelse af 29. juni 2006 til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om revurderingen af EU's regelsæt for elektroniske kommunikationsnet og tjenester. I disse rapporter blev den kendsgerning, at der endnu ikke eksisterer et indre marked for elektronisk kommunikation, fremhævet som det vigtigste emne for reformen af regelsættet. Den opsplitning af reguleringsindsatsen og den manglende konsistens, der er en følge af de nationale tilsynsmyndigheders løst koordinerede aktiviteter, kan bringe sektorens konkurrenceevne i fare og spolere de betydelige fordele for forbrugerne, der ligger i konkurrence på tværs af grænserne og transnationale eller endog tværeuropæiske tjenester.

(9)

Det, der især fører til ineffektive løsninger og skaber hindringer for det indre marked, er forsinkelser af de markedsanalyser, der skal gennemføres i henhold til direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet), divergerende praksis hos de nationale tilsynsmyndigheder med hensyn til pålæggelse af forpligtelser for at afhjælpe den manglende reelle konkurrence, der er konstateret ved markedsanalysen, de uensartede betingelser, der er knyttet til brugsrettigheder, forskellene i udvælgelsesprocedurer med henblik på tværeuropæiske tjenester og vanskeligheder for de nationale tilsynsmyndigheder i behandlingen af tvister mellem parter i flere medlemsstater.

(10)

Den nuværende strategi gående ud på at skabe større overensstemmelse mellem de nationale tilsynsmyndigheder gennem udveksling af information og viden om praktiske erfaringer har vist sig at være en succes på kort sigt. Imidlertid vil der være behov for en mere indgående koordinering mellem alle tilsynsmyndigheder på nationalt plan og EU-plan for at forstå og yderligere udvikle det indre marked for elektroniske kommunikationstjenester, så der opnås større konsekvens i reguleringen.

(11)

Det gør det nødvendigt at oprette en ny sammenslutning, BERT. BERT vil kunne bidrage effektivt til at fremme den fulde gennemførelse af det indre marked gennem sin bistand til Kommissionen og de nationale tilsynsmyndigheder. Den skal fungere som referencepunkt og vil kunne skabe den fornødne tillid på grund af sin uafhængighed, kvaliteten af sin rådgivning og den information, den formidler, åbenheden i sine procedurer og metoder og den omhu, hvormed den udfører sine opgaver.

(12)

BERT kan ved at samle ekspertisen ét sted styrke de nationale tilsynsmyndigheders kapacitet uden at erstatte deres nuværende funktioner eller overlappe det arbejde, der udføres fra anden side, og samtidig med fordel kunne bistå Kommissionen i udførelsen af dennes opgaver.

(13)

BERT skal erstatte ERG og fungere som det eneste forum for samarbejde mellem nationale tilsynsmyndigheder og mellem disse myndigheder og Kommissionen i udførelsen af samtlige deres opgaver i medfør af regelsættet.

(14)

BERT bør oprettes inden for Fællesskabets eksisterende institutionelle struktur og kompetencefordeling. Den bør være uafhængig i relation til tekniske spørgsmål og have retlig, administrativ og finansiel autonomi. Med henblik herpå er det nødvendigt ▐, at den bliver et fællesskabsorgan med status som juridisk person og beføjelser til at udføre de opgaver, der pålægges den ved denne forordning.

(15)

BERT bør bygge på den indsats, der gøres nationalt og på fællesskabsplan, og bør derfor udføre sine opgaver i tæt samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder og Kommissionen og være åben for kontakter med industrien, forbrugergrupper , kulturelle interessegrupper og andre relevante parter.

(16)

BERT har en vigtig rolle at spille i relation til de mekanismer, der tænkes indført for at konsolidere det indre marked for elektronisk kommunikation og for udførelsen af markedsanalyser under bestemte omstændigheder.

(17)

BERT bør derfor rådgive Kommissionen og de nationale tilsynsmyndigheder samt Europa-Parlamentet på dettes anmodning i overensstemmelse med EU-regelsættet for elektronisk kommunikation og således medvirke til, at det implementeres effektivt.

(18)

Ved BERT's årlige gennemgang peges på bedste praksis og tilbageværende flaskehalse , ligesom gennemgangen bidrager til at øge fordelene for borgere, der rejser inden for Den Europæiske Union.

(19)

Kommissionen kan med henblik på opfyldelsen af formålet med Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 676/2002/EF af 7. marts 2002 om et frekvenspolitisk regelsæt i Det Europæiske Fællesskab (frekvenspolitikbeslutningen) (12) om nødvendigt søge uafhængig ekspertrådgivning hos BERT om brugen af radiofrekvenserne i Fællesskabet. Denne rådgivning kan eventuelt omfatte specifikke tekniske undersøgelser samt økonomiske og samfundsmæssige konsekvensanalyser af foranstaltninger i relation til frekvenspolitikken. Den vil også kunne omfatte spørgsmål vedrørende implementeringen af artikel 4 i beslutning nr. 676/2002/EF, hvor BERT vil kunne blive anmodet om at rådgive Kommissionen vedrørende de resultater, der er opnået ved Kommissionens mandater til Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer (CEPT).

(20)

Den elektroniske kommunikationssektor er en nøglesektor for udviklingen i retning af en mere avanceret europæisk videnbaseret økonomi, og den teknologiske udvikling og markedsudviklingen har øget potentialet for udvikling af elektroniske kommunikationstjenester, der rækker ud over de enkelte medlemsstaters geografiske grænser, men der er risiko for, at tilstedeværelsen af divergerende retlige og reguleringsmæssige vilkår for udviklingen af tjenesterne i henhold til national lovgivning i stigende grad vil bremse udbuddet af sådanne tjenester på tværs af landegrænserne. ▐

(21)

Kommissionen har erkendt den globale og grænseoverskridende natur af det globale marked for telekommunikation og har konstateret, at dette marked er forskelligt fra telekommunikationstjenester, der leveres på rent nationalt plan, samt at der regnes med et indre marked for alle globale telekommunikationstjenester, der skal holdes adskilt fra rent nationale telekommunikationstjenester. Globale telekommunikationstjenester er et særligt tilfælde, hvor det kan være nødvendigt at harmonisere betingelserne for at opnå godkendelse. Det er generelt anerkendt, at disse tjenester, som omfatter forvaltede forretningsdata og taletjenester for multinationale virksomheder med adresser i forskellige lande og ofte på forskellige kontinenter, i sagens natur er grænseoverskridende og i Europa paneuropæiske tjenester. BERT bør udvikle en fælles lovgivningsmæssig tilgang, således at de økonomiske fordele ved integrerede, kontinuerlige tjenester kan komme alle dele af Europa til gode.

(22)

Hvis der opstår tvister mellem virksomheder på tværs af landegrænserne vedrørende rettigheder eller forpligtelser i henhold til regelsættet for elektronisk kommunikation, bør BERT kunne undersøge baggrunden for tvisten og rådgive de berørte nationale tilsynsmyndigheder om, hvilke foranstaltninger den anser det for mest hensigtsmæssigt for dem at træffe for at løse tvisten i overensstemmelse med regelsættet.

(23)

Investering og innovation er tæt forbundet i den elektroniske kommunikationssektor. BERT bør bidrage til udviklingen af bedste reguleringspraksis og konsistens i anvendelsen af regelsættet for sektoren for elektronisk kommunikation ved at fremme udveksling af information mellem nationale myndigheder og stille relevant information til rådighed for offentligheden i en let tilgængelig form. BERT bør desuden have mulighed for at behandle økonomiske og tekniske spørgsmål og have adgang til de seneste ajourførte oplysninger, der foreligger, for at kunne reagere på de økonomiske og tekniske udfordringer, der er forbundet med informationssamfundet under udvikling. ▐

(24)

▐ For at skabe større åbenhed om detailpriserne for at foretage og modtage regulerede roamingopkald inden for Fællesskabet og gøre det lettere for roamingkunder at træffe beslutninger om benyttelse af deres mobiltelefoner i udlandet bør BERT sikre, at interesserede parter har adgang til ajourførte oplysninger om anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 717/2007 af 27. juni 2007 om roaming på offentlige mobiltelefonnet i Fællesskabet (13) ║, og hvert år offentliggøre resultaterne af sit tilsyn på dette felt.

(25)

BERT bør også kunne lade foretage undersøgelser, der er nødvendige for udførelsen af dens opgaver, men bør samtidig sikre, at de forbindelser, den har etableret med Kommissionen og medlemsstaterne, forhindrer dobbeltarbejde.

(26)

BERT bør have en enkel struktur, der er egnet til de opgaver, den skal udføre. ▐ Strukturen bør tilpasses fællesskabssystemets særlige behov i relation til regulering af elektronisk kommunikation. Det er især vigtigt, at der , både på nationalt plan og på EU-plan, tages fuldt hensyn til de nationale tilsynsmyndigheders specifikke rolle og uafhængighed.

(27)

BERT bør have de fornødne beføjelser til at varetage sine funktioner effektivt og frem for alt uafhængigt. Til afspejling af forholdene på nationalt plan bør repræsentantskabet derfor handle uafhængigt af alle markedsinteresser og ikke søge eller modtage instrukser fra nogen regering eller anden offentlig eller privat enhed.

(28)

BERT vil kun kunne fungere effektivt, hvis dens administrerende direktør udnævnes på grundlag af sine kvalifikationer og dokumenterede administrative og ledelsesmæssige evner samt relevant viden og erfaring om elektroniske kommunikationsnet, -tjenester og -markeder, og vedkommende udfører sine opgaver i fuld uafhængighed og med den fornødne smidighed i tilrettelæggelsen af BERT's interne forretningsgang. Den administrerende direktør bør sikre, at BERT's opgaver udføres effektivt og uafhængigt.

(29)

For at sikre, at BERT s opgaver udføres effektivt, bør den administrerende direktør have de fornødne beføjelser til at vedtage alle udtalelser med repræsentantskabets godkendelse og påse, at BERT fungerer i overensstemmelse med de generelle principper, der er fastsat til dette formål.

(30)

BERT bør ud over sine grundlæggende principper om uafhængighed og åbenhed være ▐ åben for kontakter med bl.a. industrien, forbrugerne , fagforeninger, organer fra den offentlige sektor, forskningscentre og andre interesserede parter. Hvor det er relevant, bør BERT bistå Kommissionen med formidling og udveksling af bedste praksis blandt virksomheder.

(31)

BERT's procedurer bør derfor sikre, at dette organ har adgang til specialiseret ekspertise og erfaring i sektoren for elektronisk kommunikation, især på teknisk komplekse områder i hurtig udvikling ▐.

(32)

For at garantere BERT's fulde autonomi og uafhængighed bør sammenslutningen have et selvstændigt budget. En tredjedel af dets midler bør komme fra Den Europæiske Unions almindelige budget , mens to tredjedele af indtægterne bør komme fra de nationale tilsynsmyndigheder. Medlemsstaterne bør sikre, at de nationale tilsynsmyndigheder har egnede og ubetingede midler til dette formål. Denne finansieringsmetode bør ikke påvirke BERT's uafhængighed af både medlemsstaterne og Kommissionen .

(33)

BERT bør høre interesserede parter på de områder, hvor det er relevant, og give dem lejlighed til inden for en rimelig frist at fremsætte bemærkninger til udkast til foranstaltninger.

(34)

Kommissionen bør kunne træffe de nødvendige foranstaltninger , hvis virksomhederne ikke leverer de oplysninger, som er nødvendige for, at BERT kan udføre sine opgaver effektivt. Medlemsstaterne bør desuden sikre sig, at de har det fornødne retsgrundlag til at kunne iværksætte sanktioner, som er effektive, står i rimeligt forhold til overtrædelsen og har afskrækkende virkning, over for virksomheder for manglende opfyldelse af de forpligtelser, der følger af denne forordning.

(35)

De nationale tilsynsmyndigheder bør sikre, at BERT inden for sit kompetenceområde i forfølgelsen af sine mål og udførelsen af sine opgaver især overholder de for fællesskabsinstitutioner gældende bestemmelser om behandling af følsomme dokumenter. Der bør i givet fald sikres en sammenhængende og sikker udveksling af informationer inden for rammerne af denne forordning.

(36)

De nationale tilsynsmyndigheder bør sikre, at BERT anvender de relevante regler om aktindsigt i dokumenter, som er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (14), og reglerne om beskyttelse af persondata, som er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger (15).

(37)

Senest den 1. januar 2014 bør der foretages en gennemgang med henblik på at vurdere, om der er behov for at forlænge BERT's mandat. Hvis der er grundlag for en forlængelse, bør budget- og procedurebestemmelserne og de menneskelige ressourcer gennemgås —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

KAPITEL I

INDHOLD, ANVENDELSESOMRÅDE, DEFINITIONER OG OPGAVER

Artikel 1

Indhold og anvendelsesområde

1.    Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Telekommunikation (»BERT«) oprettes med de i denne forordning fastsatte ansvarsområder. Kommissionen hører BERT under udøvelsen af sine funktioner i henhold til rammedirektivet og særdirektiverne som fastsat i denne forordning.

2.    BERT handler inden for rammedirektivets og særdirektivernes anvendelsesområde og gør brug af ekspertisen hos de nationale tilsynsmyndigheder. Den bidrager til at forbedre den nationale regulering i den elektroniske kommunikationssektor og gøre det indre marked for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester mere velfungerende, især fremme af en effektiv og konsekvent anvendelse af regelsættet for elektronisk kommunikation og udvikling af elektronisk kommunikation på tværs af grænserne i Fællesskabet gennem udførelse af de opgaver, der er nævnt i kapitel II og III.

3.    BERT udfører sine opgaver i samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder og Kommissionen ▐.

BERT tjener som et middel til udveksling af information og vedtagelse af konsekvente beslutninger fra de nationale tilsynsmyndigheders side. Den danner et organisatorisk grundlag for de nationale tilsynsmyndigheders beslutningstagning. Den vedtager fælles holdninger og bemærkninger. Desuden rådgiver den Kommissionen og bistår de nationale tilsynsmyndigheder i alle spørgsmål i forbindelse med deres opgaver i henhold til rammedirektivet og særdirektiverne.

4.    BERT forfølger i alle sine aktiviteter og især ved udarbejdelsen af sine udtalelser de samme mål, som er opstillet for de nationale tilsynsmyndigheder i artikel 8 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet).

5.     En beslutning, indeholdende følgende bestemmelser, om oprettelse af et kontor til sikring af passende midler til BERT vedtages:

a)

en bestemmelse om, at kontoret indgår i EU-administrationen, for så vidt angår betingelserne for ansættelser og budgetansvar

b)

særlige personalebestemmelser for kontoret for så vidt det kræves for at sikre en selvstændig udførelse af BERT's opgaver, og

c)

bestemmelser for BERT's første møde og første formandskab.

Kontoret har sæde i Bruxelles.

Artikel 2

Definitioner

Definitionerne i artikel 2 i direktiv 2002/21/EF, artikel 2 i direktiv 2002/19/EF, artikel 2 i direktiv 2002/20/EF, artikel 2 i direktiv 2002/22/EF, artikel 2 i direktiv 2002/58/EF og artikel 2 i beslutning nr. 676/2002/EF ║finder anvendelse i relation til denne forordning.

Artikel 3

BERT's generelle opgaver

BERT varetager sine opgaver i henhold til denne forordning ved at:

a)

afgive udtalelser på anmodning af Europa-Parlamentet, Kommissionen eller på eget initiativ og være Europa-Parlamentet og Kommissionen behjælpelig med yderligere teknisk bistand i alle spørgsmål vedrørende elektronisk kommunikation

b)

udarbejde fælles holdninger, retningslinjer og bedste praksis for gennemførelsen af tilsynsforanstaltninger på nationalt niveau og overvåge deres gennemførelse i medlemsstaterne

c)

bistå Fællesskabet, dets medlemsstater og de nationale tilsynsmyndigheder i relationer, drøftelser og udvekslinger med tredjeparter

d)

yde rådgivning til markedsaktører (herunder forbrugere og forbrugerorganisationer) og de nationale tilsynsmyndigheder i reguleringsanliggender

e)

udveksle, videreformidle og indsamle information og gennemføre undersøgelser på områder af relevans for dens virke

f)

udveksle erfaringer og fremme innovationen inden for elektronisk kommunikation

g)

rådgive de nationale tilsynsmyndigheder vedrørende tvister mellem parter i flere medlemsstater og i givet fald vedrørende spørgsmål om e-tilgængelighed

h)

udvikle fælles holdninger til fælleseuropæiske spørgsmål såsom globale telekommunikationstjenester for at øge den reguleringsmæssige konsistens og fremme et fælleseuropæisk marked samt fælleseuropæiske regler.

KAPITEL II

BERT'S OPGAVER VEDRØRENDE STYRKELSE AF DET INDRE MARKED

Artikel 4

BERT's ansvarsområder vedrørende anvendelsen af regelsættet

1.   På anmodning af Kommissionen afgiver BERT udtalelser om alle spørgsmål vedrørende elektronisk kommunikation som fastsat i denne forordning. BERT kan endvidere på eget initiativ afgive udtalelser om disse spørgsmål til Kommissionen eller de nationale tilsynsmyndigheder .

2.    For at fremme den ensartede anvendelse af bestemmelserne i rammedirektivet og særdirektiverne anmoder Kommissionen endvidere BERT om bistand ved forberedelsen af henstillinger eller beslutninger, der skal vedtages af Kommissionen i henhold til artikel 19 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet). Europa-Parlamentet kan endvidere anmode BERT om en sådan bistand, som det med rimelighed kan have behov for i forbindelse med enhver undersøgelse eller lovgivning, som hører ind under BERT's funktioner.

3.   De i stk. 1 omhandlede spørgsmål består i :

a)

udkast til nationale tilsynsmyndigheders foranstaltninger vedrørende markedsafgrænsning, udpegelse af virksomheder med en stærk markedsposition og iværksættelse af korrigerende foranstaltninger, som omhandlet i artikel 7 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet)

b)

udpegelse af transnationale markeder, som omhandlet i artikel 15 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet)

c)

standardiseringsspørgsmål, som omhandlet i artikel 17 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet)

d)

analyser af specifikke nationale markeder, som omhandlet i artikel 16 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet) og i givet fald af de regionale markeder

e)

transparens og offentliggørelse af oplysninger for slutbrugere, som omhandlet i artikel 21 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet)

f)

tjenestekvalitet, som omhandlet i artikel 22 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet)

g)

effektiv implementering af alarmnummeret »112«, som omhandlet i artikel 26 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet)

h)

nummerportabilitet, som omhandlet i artikel 30 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet)

i)

forbedring af handicappede slutbrugeres adgang til elektroniske kommunikationstjenester og udstyr, som omhandlet i artikel 33 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet)

j)

foranstaltninger, der iværksættes af nationale tilsynsmyndigheder i henhold til artikel 5 og artikel 8, stk. 3, i direktiv 2002/19/EF (adgangsdirektivet)

k)

transparens i forbindelse med ubundtet adgang til abonnentledninger, som omhandlet i artikel 9 i direktiv 2002/19/EF (adgangsdirektivet)

l)

adgangsstyring til digitale radio- og tv-tjenester, som omhandlet i artikel 6 i direktiv 2002/19/EF (adgangsdirektivet) og interoperabilitet mellem digitale interaktive tv-tjenester, som omhandlet i artikel 18 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet)

m)

spørgsmål under BERT's ansvarsområde som fastsat i rammedirektivet og særdirektiverne, for så vidt de berører eller berøres af frekvensforvaltningen

n)

foranstaltninger til sikring af udviklingen af ensartede fælleseuropæiske regler og krav til leverandører af globale telekommunikationstjenester.

4.   Herudover kan Kommissionen anmode BERT om at udføre de i artikel 5-18 omhandlede specifikke opgaver.

5.     Kommissionen og de nationale tilsynsmyndigheder tager størst muligt hensyn til BERT's udtalelser. Foreslår BERT løsninger ud fra forskellige markedsbetingelser og stiafhængighed i forbindelse med forskellige reguleringsstrategier, overvejer de nationale tilsynsmyndigheder, hvilken løsning der passer bedst til deres reguleringsstrategi. De nationale tilsynsmyndigheder og Kommissionen offentliggør, hvordan der er taget hensyn til BERT's udtalelse.

Artikel 5

Høring af BERT om afgrænsning og analyse af nationale markeder og om korrigerende foranstaltninger

1.   Kommissionen underretter BERT , når den handler i henhold til artikel 7, stk. 4 og 8, i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet).

2.    BERT afgiver udtalelse til Kommissionen om det pågældende udkast til foranstaltning inden fire uger efter at modtaget underretningen. Udtalelsen omfatter en detaljeret og objektiv analyse af, om udkastet til foranstaltning udgør en hindring for det indre marked, og af dets forenelighed med fællesskabsretten, særlig de i artikel 8 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet) omhandlede mål. Kommissionen anmoder i givet fald BERT om at meddele , hvilke ændringer der bør foretages i udkastet til foranstaltning for at sikre, at disse mål opfyldes så effektivt som muligt.

3.    BERT giver på anmodning Kommissionen alle disponible oplysninger med henblik på udførelsen af de i stk. 2 omhandlede opgaver.

Artikel 6

BERT's gennemgang af nationale markeder

1.   Hvis BERT får en anmodning fra Kommissionen i henhold til artikel 16, stk. 7, i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet) om at analysere et bestemt relevant marked i en medlemsstat, afgiver den en udtalelse og giver Kommissionen de nødvendige oplysninger, herunder resultaterne af den offentlige høring og markedsanalysen. Finder BERT , at konkurrencen på det pågældende marked ikke er effektiv, skal dens udtalelse omfatte et udkast til foranstaltning, udarbejdet efter afholdelse af en offentlig høring, med angivelse af den eller de virksomheder, den anser for at have en stærk position på det pågældende marked, og de relevante forpligtelser, virksomheden eller virksomhederne bør pålægges.

2.    BERT kan i givet fald høre relevante nationale konkurrencemyndigheder, før den afgiver udtalelse til Kommissionen.

3.    BERT giver på anmodning Kommissionen alle disponible oplysninger med henblik på udførelsen af de i stk. 1 omhandlede opgaver.

Artikel 7

Afgrænsning og analyse af transnationale markeder

1.    BERT afgiver på anmodning udtalelse til Kommissionen om den korrekte afgrænsning af transnationale markeder.

2.   Hvis Kommissionen har udpeget et transnationalt marked i henhold til artikel 15, stk. 4, i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet), kan BERT efter anmodning bistå de nationale tilsynsmyndigheder , som er involveret i den fælles markedsanalyse, i overensstemmelse med artikel 16, stk. 5, i samme direktiv ▐.

3.    BERT giver på anmodning Kommissionen alle disponible oplysninger med henblik på udførelsen af de i stk. 1 og 2 omhandlede opgaver.

Artikel 8

Harmonisering af nummereringsforhold og nummerportabilitet

1.    På anmodning af Kommissionen arbejder BERT sammen med de nationale tilsynsmyndigheder om spørgsmål vedrørende svig og misbrug af nummerressourcer inden for Fællesskabet, særlig i forbindelse med tjenester på tværs af landegrænserne. Den kan afgive udtalelse om, hvilke foranstaltninger der kan træffes på fællesskabsplan eller nationalt plan over for svig og misbrug og andre problemer for forbrugerne i relation til nummereringsforhold.

2.    BERT afgiver på anmodning af Kommissionen udtalelse om anvendelsesområdet og de tekniske parametre for forpligtelser vedrørende medflytning af numre eller abonnementsidentifikatorer og dertil knyttet information mellem net og det hensigtsmæssige i at udvide sådanne forpligtelser på fællesskabsplan.

Artikel 9

Implementering af det europæiske alarmnummer »112«

1.    BERT afgiver på anmodning af Kommissionen udtalelse om tekniske spørgsmål i tilknytning til implementeringen af det europæiske alarmnummer »112« i overensstemmelse med artikel 26 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet).

2.   Før BERT afgiver udtalelse i henhold til stk. 1, hører den de relevante nationale myndigheder og afholder en offentlig høring i overensstemmelse med artikel 31.

Artikel 10

Rådgivning om spørgsmål vedrørende radiofrekvenser i relation til elektronisk kommunikation

1.    BERT yder på anmodning rådgivning til Kommissionen , Frekvenspolitikgruppen eller Frekvensudvalget i relevant omfang vedrørende spørgsmål, som hører ind under BERT's funktioner, og som påvirker eller påvirkes af brugen af radiofrekvenser til elektronisk kommunikation i Fællesskabet. BERT arbejder i nødvendigt omfang tæt sammen med Frekvenspolitikgruppen og Frekvensudvalget.

2.   De i stk. 1 omhandlede aktiviteter kan vedrøre spørgsmål i forbindelse med implementeringen af beslutning nr. 676/2002/EF (frekvenspolitikbeslutningen) og har ingen indvirkning på den i beslutningens artikel 4 fastsatte opgavefordeling.

3.    Kommissionen kan anmode BERT om at yde rådgivning til Frekvenspolitikgruppen og/eller Frekvensudvalget i forbindelse med sidstnævntes rådgivning af Kommissionen vedrørende fastsættelse af fælles politiske målsætninger, som omhandlet i artikel 6, stk. 3, i beslutning nr. 676/2002/EF (frekvenspolitikbeslutningen), når de hører under sektoren for elektronisk kommunikation.

4.    BERT bistår efter behov ved udarbejdelsen af rapporter, som offentliggøres af Kommissionen, Frekvenspolitikgruppen, Frekvensudvalget eller et hvilket som helst andet relevant organ om den forventede frekvensudvikling i sektoren for elektronisk kommunikation og om politikker for elektronisk kommunikation og gør her rede for potentielle behov og problemstillinger.

Artikel 11

Harmonisering af vilkår og procedurer for generelle tilladelser og brugsrettigheder

1.    Kommissionen kan anmode BERT om at afgive udtalelse til Kommissionen , Frekvenspolitikgruppen eller Frekvensudvalget om anvendelsesområdet for og indholdet af de i artikel 6a i direktiv 2002/20/EF (tilladelsesdirektivet) omhandlede gennemførelsesforanstaltninger. Udtalelsen kan bl.a. omhandle BERT's vurdering af eventuelle fordele for det indre marked for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester ved gennemførelsesforanstaltninger, som Kommissionen vedtager i henhold til artikel 6a i direktiv 2002/20/EF (tilladelsesdirektivet) og udpegelsen af tjenester med tværeuropæisk potentiale, som kunne have fordel af disse foranstaltninger.

2.   Hvis Kommissionen, Frekvenspolitikgruppen, Frekvensudvalget eller et andet relevant organ anmoder derom, uddyber eller supplerer BERT en udtalelse afgivet i henhold til stk. 1 inden for den i anmodningen anførte frist.

Artikel 12

Tilbagekaldelse af brugsrettigheder til radiofrekvenser og numre, som er tildelt i henhold til fælles procedurer

Kommissionen kan anmode BERT om at afgive udtalelse til Kommissionen , Frekvenspolitikgruppen eller Frekvensudvalget om tilbagekaldelse af brugsrettigheder, der er tildelt i henhold til de i artikel 6b i direktiv 2002/20/EF (tilladelsesdirektivet) fastsatte fælles procedurer.

Det fremgår af denne udtalelse, om der har været alvorlige og gentagne overtrædelser af de betingelser, der er knyttet til brugsrettighederne.

Artikel 13

Eget initiativ

BERT kan på eget initiativ afgive udtalelse til Europa-Parlamentet og Kommissionen , navnlig om de i artikel 4, stk. 2, artikel 7, stk. 1, artikel 8, stk. 2, artikel 10, stk. 1, og artikel 12, 14, 21 og 22 omhandlede spørgsmål , samt om andre spørgsmål, den måtte finde relevant .

KAPITEL III

BERT S ØVRIGE OPGAVER ▐

Artikel 14

Tvister mellem parter i forskellige medlemsstater

1.   Hvis BERT modtager en anmodning fra en national tilsynsmyndighed i henhold til artikel 21 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet) om en henstilling vedrørende bilæggelse af en tvist, underretter den alle parter i tvisten og alle berørte nationale tilsynsmyndigheder.

2.    BERT undersøger årsagerne til tvisten og anmoder om de fornødne oplysninger fra parterne i tvisten og de berørte nationale tilsynsmyndigheder.

3.    BERT fremsætter sin henstilling senest tre måneder efter at have modtaget anmodningen, medmindre der er tale om ekstraordinære omstændigheder. I henstillingen anføres alle de foranstaltninger, der efter BERT s opfattelse bør træffes af de berørte nationale tilsynsmyndigheder i overensstemmelse med bestemmelserne i rammedirektivet og/eller særdirektiverne.

4.    BERT kan afslå at fremsætte en henstilling, hvis den mener, at der findes andre mekanismer, som bedre kan bidrage til en hurtig bilæggelse af tvisten i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 8 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet). I så fald underretter den hurtigst muligt parterne og de berørte nationale tilsynsmyndigheder herom.

Er tvisten ikke bilagt efter fire måneder, eller har parterne ikke benyttet sig af en anden mekanisme til bilæggelse af tvisten, handler BERT på anmodning af en national tilsynsmyndighed i overensstemmelse med stk. 2 og 3.

Artikel 15

Udveksling, formidling og indsamling af information

1.    BERT fremmer under hensyntagen til Fællesskabets politik for elektronisk kommunikation udveksling af information både mellem medlemsstaterne indbyrdes og mellem medlemsstaterne, nationale tilsynsmyndigheder og Kommissionen om situationen og udviklingen vedrørende elektroniske kommunikationsnet- og tjenester. Ud fra forskellige markedsbetingelser og stiafhængighed i forbindelse med forskellige reguleringsstrategier kan BERT udvikle alternative løsninger inden for den harmoniserede reguleringsramme.

2.    BERT støtter informationsudvekslingen og fremmer bedste reguleringspraksis og teknisk udvikling inden for og uden for Fællesskabet ved bl.a. at:

a)

forestå indsamling, behandling og offentliggørelse af information om tekniske karakteristika, kvalitet og prissætning af elektroniske kommunikationstjenester samt om markeder for elektronisk kommunikation i Fællesskabet

b)

bestille og selv gennemføre undersøgelser om elektroniske kommunikationsnet- og tjenester og regulering ▐ af disse

c)

organisere og fremme uddannelse for de nationale tilsynsmyndigheder i emner , der falder ind under BERT's funktioner som fastsat i rammedirektivet og særdirektiverne .

3.    BERT stiller sådan information til rådighed for offentligheden i en let tilgængelig form. Behandlingen er fortrolig.

Artikel 16

Overvågning af og rapportering om sektoren for elektronisk kommunikation

1.    Kommissionen kan anmode BERT om at overvåge udviklingen på markedet for elektronisk kommunikation, især detailpriserne på de af forbrugerne hyppigst benyttede produkter og tjenester.

2.    BERT offentliggør en årsrapport om udviklingen i sektoren for elektronisk kommunikation, som også omfatter forbrugeranliggender, og redegør heri for de tilbageværende hindringer for den fulde gennemførelse af det indre marked for elektronisk kommunikation. Rapporten omfatter også en oversigt over og analyse af de oplysninger om nationale klageprocedurer, medlemsstaterne har givet i henhold til artikel 4, stk. 3, i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet), og en redegørelse for, i hvilket omfang de i artikel 34 i direktiv 2002/22/EF (forsyningspligtdirektivet) omhandlede udenretslige procedurer til bilæggelse af tvister anvendes i medlemsstaterne. Rapporten forelægges Europa-Parlamentet, som kan beslutte at afgive udtalelse herom.

3.    Kommissionen kan anmode BERT om at afgive udtalelse om de foranstaltninger, der kan træffes for at løse de problemer, der måtte være konstateret ved vurderingen af de i stk. 1 nævnte spørgsmål , i forbindelse med rapportens offentliggørelse. Denne udtalelse forelægges Europa-Parlamentet.

4.    Kommissionen kan anmode BERT om med regelmæssige mellemrum at offentliggøre en rapport om interoperabiliteten mellem digitale interaktive tv-tjenester, som omhandlet i artikel 18 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet).

Artikel 17

Elektronisk tilgængelighed

1.   ║På anmodning af Kommissionen rådgiver BERT Kommissionen og de nationale tilsynsmyndigheder om forbedring af elektroniske tjenesters og terminaludstyrs interoperabilitet, tilgængelighed og brug, især for så vidt angår interoperabilitet på tværs af landegrænser , og ser på handicappedes og ældre slutbrugeres særlige behov.

Artikel 18

Andre opgaver

BERT kan på anmodning af Kommissionen påtage sig andre specifikke opgaver , som samtlige medlemmer tilslutter sig .

KAPITEL IV

BERT'S ORGANISATION

Artikel 19

BERT's organer

BERT omfatter:

a)

et repræsentantskab

b)

en administrerende direktør

Artikel 20

Repræsentantskabet

1.    Repræsentantskabet består af et medlem pr. medlemsstat, som er leder af eller udpeget højtstående repræsentant for den uafhængige nationale tilsynsmyndighed med ansvar for den daglige gennemførelse af rammebestemmelserne i medlemsstaten. De nationale tilsynsmyndigheder udpeger en suppleant pr. medlemsstat. Kommissionen deltager som observatør med repræsentantskabets forudgående samtykke .

2.    Repræsentantskabet vælger en formand og en næstformand blandt sine medlemmer. Næstformanden erstatter formanden, når denne er forhindret i at udføre sit hverv. Formandens og næstformandens mandatperiode er to og et halvt år i henhold til de valgprocedurer, der fremgår af forretningsordenen .

3.    Formanden indkalder til ordinære møder i repræsentantskabet mindst fire gange om året . Der kan desuden afholdes ekstraordinære møder på initiativ af formanden eller på anmodning af Kommissionen eller af mindst en tredjedel af medlemmerne. Repræsentantskabet kan indbyde personer med potentielt relevante synspunkter til at overvære møderne som observatør. Medlemmerne af repræsentantskabet kan, såfremt forretningsordenen tillader det, bistås af rådgivere og eksperter. ▐

4.    Repræsentantskabet vedtager sine beslutninger med et flertal på to tredjedele af de tilstedeværende medlemmer, medmindre der fastsættes andet i denne forordning, rammedirektivet eller særdirektiverne. Disse beslutninger meddeles til Kommissionen.

Repræsentantskabet godkender BERT's forretningsorden med et flertal på to tredjedele. Forretningsordenen sikrer, at medlemmerne af repræsentantskabet altid modtager fuldstændige dagsordener og udkast til forslag forud for hvert møde, så de har mulighed for at stille ændringsforslag inden afstemningen.

5.   Hvert medlem har én stemme. De nærmere afstemningsregler, særlig reglerne for, hvornår et medlem kan handle på vegne af et andet medlem, samt i givet fald også reglerne for, hvornår repræsentantskabet er beslutningsdygtig, fastsættes i forretningsordenen.

6.     Repræsentantskabet handler uafhængigt i udførelsen af de opgaver, der pålægges det ved denne forordning, og må ikke søge eller modtage instrukser fra medlemsstaterne eller fra offentlige eller private interesser.

7.     Repræsentantskabets sekretariatsfunktioner varetages af BERT.

Artikel 21

Repræsentantskabets opgaver

1.    Repræsentantskabet udnævner den administrerende direktør i overensstemmelse med stk. 7. Repræsentantskabet træffer alle beslutninger vedrørende udøvelsen af BERT's funktioner i henhold til artikel 3.

2.   Efter samråd med Kommissionen vedtager repræsentantskabet senest den 30. september hvert år i henhold til artikel 23, stk. 3, og i medfør af det i artikel 25 opstillede budgetforslag, BERT's arbejdsprogram for det følgende år og fremsender det til Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen. ▐

3.    Repræsentantskabet udøver disciplinær myndighed over den administrerende direktør.

4.    Repræsentantskabet vedtager på BERT's vegne de særlige bestemmelser om aktindsigt i BERT's dokumenter i overensstemmelse med artikel 36.

5.    Repræsentantskabet vedtager årsrapporten om BERT's virksomhed og fremsender den senest den 15. juni til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Revisionsretten. Europa-Parlamentet kan anmode enten repræsentantskabets formand eller den administrerende direktør om at høre det om relevante emner i forbindelse med BERT's virksomhed .

6.     Repræsentantskabet bistår den administrerende direktør med vejledning vedrørende varetagelsen af dennes opgaver.

7.     Repræsentantskabet udnævner den administrerende direktør. Repræsentantskabet vedtager denne beslutning med et flertal på tre fjerdedele af medlemmerne. Den ansøger, der skal udnævnes til administrerende direktør, deltager ikke i udarbejdelsen af eller afstemningen om sådanne afgørelser.

8.     Repræsentantskabet godkender årsrapportens i nærværende artikels stk. 5 og artikel 23, stk. 7, omhandlede selvstændige afdeling om BERT's rådgivningsvirksomhed.

Artikel 22

Den administrerende direktør

1.    BERT ledes af sin administrerende direktør, som er ansvarlig over for og handler efter instrukser fra repræsentantskabet i udøvelsen af sine funktioner. Den administrerende direktør må ikke på anden vis søge eller modtage instrukser fra nogen regering eller noget organ.

2.    Den administrerende direktør udnævnes af repræsentantskabet på grundlag af sine præstationer, kvalifikationer og erfaring af relevans for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester. Før udnævnelsen kan den af repræsentantskabet valgte ansøgers egnethed underkastes en ikkebindende udtalelse fra Europa-Parlamentet og Kommissionen. I denne forbindelse kan ansøgeren opfordres til at fremkomme med en udtalelse til Europa-Parlamentets kompetente udvalg og besvare spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne.

3.    Den administrerende direktørs embedsperiode er fem år. ▐

4.    Repræsentantskabet kan ▐ forlænge den administrerende direktørs embedsperiode én gang med højst tre år under hensyn til evalueringsrapporten, men kun såfremt det kan begrundes med BERT's opgaver og behov.

Repræsentantskabet underretter Europa-Parlamentet, hvis den har til hensigt at forlænge den administrerende direktørs embedsperiode. Inden for en måned inden forlængelsen af embedsperioden kan den administrerende direktør opfordres til at fremkomme med en udtalelse til Europa-Parlamentets kompetente udvalg og besvare spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne.

Hvis den administrerende direktørs embedsperiode ikke forlænges, forbliver vedkommende i embedet, indtil efterfølgeren er udnævnt.

5.    Den administrerende direktør kan kun afskediges efter beslutning truffet af repræsentantskabet under hensyntagen til Europa-Parlamentets udtalelse. Repræsentantskabet træffer en sådan beslutning med et flertal på tre fjerdedele af medlemmerne.

6.   Europa-Parlamentet og Rådet kan anmode den administrerende direktør om at aflægge beretning om udførelsen af hans opgaver og pligter. Om nødvendigt kan Europa-Parlamentets kompetente udvalg anmode den administrerende direktør om at besvare spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne.

Artikel 23

Den administrerende direktørs opgaver

1.    Den administrerende direktør repræsenterer BERT og er ansvarlig for dens ledelse.

2.    Den administrerende direktør forbereder dagsordenen for repræsentantskabet . Han/hun deltager uden stemmeret i repræsentantskabets møder.

3.   Hvert år udarbejder den administrerende direktør et udkast til BERT's arbejdsprogram for det følgende år og forelægger det inden den 30. juni samme år for repræsentantskabet. Repræsentantskabet vedtager arbejdsprogrammet i overensstemmelse med artikel 21, stk. 2 .

4.    Den administrerende direktør er ansvarlig for at overvåge gennemførelsen af BERT's årlige arbejdsprogram efter vejledning fra repræsentantskabet ▐.

5.    Den administrerende direktør iværksætter de nødvendige foranstaltninger, især fastsættelse af interne administrative instrukser og offentliggørelse af meddelelser, for at sikre, at BERT fungerer i overensstemmelse med denne forordning.

6.    Den administrerende direktør udarbejder overslag over BERT's indtægter og udgifter i henhold til artikel 25 og gennemfører BERT's budget i henhold til artikel 26.

7.   Hvert år udarbejder den administrerende direktør udkastet til årsrapport om BERT's aktiviteter med en særskilt afdeling om BERT's rådgivningsvirksomhed og en afdeling om finansielle og administrative anliggender.

8.    Repræsentantskabet kan uddelegere udøvelsen af de i artikel 38, stk. 3, nævnte beføjelser over for BERT's personale til den administrerende direktør.

KAPITEL V

FINANSIELLE BESTEMMELSER

Artikel 24

BERT's budget

1.    BERT's indtægter og midler udgøres navnlig af:

a)

et tilskud fra Fællesskabet, der opføres under det relevante udgiftsområde i det almindelige budget for Den Europæiske Union (Kommissionens sektion) som vedtaget af budgetmyndigheden og i overensstemmelse med punkt 47 i den interinstitutionelle aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forsvarlig økonomisk forvaltning  (16) ;

b)

et finansielt tilskud fra hver enkelt national tilsynsmyndighed. Hver medlemsstat sikrer, at de nationale tilsynsmyndigheder råder over de finansielle midler, der er nødvendige for at kunne deltage i BERT's arbejde;

c)

halvdelen af de ansatte;

d)

repræsentantskabet vedtager senest seks måneder efter denne forordnings ikrafttræden størrelsen af det finansielle tilskud fra de enkelte medlemsstater, jf. litra b);

e)

hensigtsmæssigheden af budgettets struktur og medlemsstaternes overholdelse tages op til revision senest den 1. januar 2014;

2.   Udgifterne omfatter udgifter til personale, administration, infrastruktur og drift.

3.   Indtægter og udgifter skal balancere.

4.   Der udarbejdes for hvert regnskabsår, som altid følger kalenderåret, overslag over ▐ indtægter og udgifter, og overslaget opføres på BERT's budget.

5.     BERT's organisatoriske og finansielle struktur revideres senest den 1. januar 2014.

Artikel 25

Opstilling af budgettet

1.   Senest den 15. februar hvert år udarbejder den administrerende direktør et foreløbigt budgetforslag, der omfatter driftsudgifterne og det forventede arbejdsprogram for det følgende regnskabsår, og fremsender dette foreløbige budgetforslag til repræsentantskabet tillige med en foreløbig stillingsfortegnelse. Hvert år udarbejder repræsentantskabet på grundlag af den administrerende direktør budgetforslag et overslag over BERT's indtægter og udgifter i det følgende regnskabsår. Repræsentantskabet fremsender dette overslag tillige med et udkast til stillingsfortegnelse til Kommissionen senest den 31. marts. ▐

2.   Overslaget fremsendes af Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet (i det følgende benævnt »budgetmyndigheden«) sammen med det foreløbige forslag til Den Europæiske Unions almindelige budget.

3.   På grundlag af overslagene opfører Kommissionen på det foreløbige forslag til Den Europæiske Unions almindelige budget de overslag, den finder nødvendige vedrørende stillingsfortegnelsen og størrelsen af det tilskud, der skal konteres det almindelige budget i henhold til traktatens artikel 272.

4.   Budgetmyndigheden vedtager BERT's stillingsfortegnelse.

5.    BERT's budget udarbejdes af repræsentantskabet . Det bliver endeligt, når Den Europæiske Unions almindelige budget er endeligt vedtaget. Det justeres om fornødent i overensstemmelse hermed.

6.    Repræsentantskabet underretter omgående budgetmyndigheden, hvis den agter at gennemføre et projekt, der kan få betydelige finansielle virkninger for finansieringen af BERT's budget, navnlig ethvert projekt vedrørende fast ejendom som f.eks. leje eller køb af bygninger. Repræsentantskabet underretter desuden Kommissionen. Hvis en af budgetmyndighedens parter agter at fremsætte en udtalelse, meddeler den inden to uger efter datoen for underretningen om projektet repræsentantskabet , at den har til hensigt at afgive en sådan udtalelse. Hvis budgetmyndigheden ikke reagerer på repræsentantskabets underretning, kan BERT gå videre med den planlagte transaktion.

Artikel 26

Gennemførelse af og kontrol med budgettet

1.    Den administrerende direktør varetager opgaverne som anvisningsberettiget og gennemfører BERT's budget.

2.     Den administrerende direktør udarbejder en årlig aktivitetsrapport til BERT sammen med en revisionserklæring. Disse dokumenter skal offentliggøres.

3.   Senest den 1. marts efter det afsluttede regnskabsår sender BERT's regnskabsfører det foreløbige regnskab ledsaget af beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret til Kommissionens regnskabsfører og Revisionsretten. BERT's regnskabsfører sender desuden beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning til Europa-Parlamentet og Rådet senest den 31. marts det følgende år. Kommissionens regnskabsfører konsoliderer institutionernes og de decentrale organers foreløbige regnskaber i overensstemmelse med artikel 128 i forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002.

4.   Senest den 31. marts efter det afsluttede regnskabsår sender Kommissionens regnskabsfører BERT's foreløbige regnskab ledsaget af beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret til Revisionsretten. Beretningen om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret sendes desuden til Europa-Parlamentet og Rådet.

5.   Efter at have modtaget Revisionsrettens bemærkninger om BERT's foreløbige regnskab i overensstemmelse med artikel 129 i forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 udarbejder den administrerende direktør på eget ansvar BERT's endelige regnskab og sender det til repræsentantskabet til udtalelse.

6.    Repræsentantskabet afgiver udtalelse om BERT's endelige regnskab.

7.   Senest den 1. juli efter det afsluttede regnskabsår fremsender den administrerende direktør dette endelige regnskab ledsaget af repræsentantskabets udtalelse til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen og Revisionsretten.

8.   Det endelige regnskab offentliggøres.

9.   Senest den 15. oktober sender den administrerende direktør Revisionsretten sit svar på dennes bemærkninger. Han sender desuden en kopi af dette svar til repræsentantskabet , Europa-Parlamentet og Kommissionen.

10.   På anmodning af Europa-Parlamentet forelægger den administrerende direktør i overensstemmelse med artikel 146, stk. 3, i forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 alle de oplysninger for Europa-Parlamentet, der er nødvendige for, at dechargeproceduren vedrørende det pågældende regnskabsår kan forløbe tilfredsstillende.

11.   Efter henstilling fra Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal, meddeler Europa-Parlamentet senest den 15. maj i år n + 2 den administrerende direktør decharge for gennemførelsen af budgettet for regnskabsåret n.

Artikel 27

Interne kontrolsystemer

Kommissionens interne revisor er ansvarlig for at revidere BERT's interne kontrolsystemer.

Artikel 28

Finansielle bestemmelser

De for BERT gældende finansielle bestemmelser udarbejdes af repræsentantskabet efter samråd med Kommissionen. Disse bestemmelser kan kun afvige fra Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 af 23. december 2002 om rammefinansforordning for de organer, der er omhandlet i artikel 185 i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget  (17), hvis specifikke operationelle behov i forbindelse med BERT's virksomhed gør det nødvendigt, og kun med Kommissionens forudgående samtykke.

Artikel 29

Forholdsregler mod svig

1.   Med henblik på bekæmpelse af svig, bestikkelse og andre ulovlige handlinger finder bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 af 25. maj 1999 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) (18), ubegrænset anvendelse på BERT .

2.    BERT tiltræder den interinstitutionelle aftale af 25. maj 1999 mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber om de interne undersøgelser, der foretages af Det europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) (19), og vedtager omgående de nødvendige bestemmelser, som gælder for alle BERT's ansatte.

3.   Det fastsættes udtrykkeligt i finansieringsafgørelserne og de dertil knyttede gennemførelsesaftaler og -instrumenter, at Revisionsretten og OLAF om nødvendigt kan foretage kontrol på stedet hos modtagerne af midler udbetalt af BERT og hos det personale, der er ansvarligt for tildelingen af disse midler.

KAPITEL VI

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 30

Afgivelse af oplysninger til BERT

1.   Virksomheder, der udbyder elektroniske kommunikationsnet og -tjenester, giver alle de oplysninger, herunder regnskabsoplysninger, hvorom BERT anmoder for at kunne udføre sine opgaver i henhold til denne forordning. Virksomhederne giver på anmodning omgående disse oplysninger inden for de frister og så detaljeret, som BERT forlanger. Kommissionen kan kræve, at BERT begrunder anmodningen om oplysninger.

2.   Nationale tilsynsmyndigheder giver BERT de oplysninger, der er nødvendige for udførelsen af dens opgaver i henhold til denne forordning. Hvis de afgivne oplysninger refererer til oplysninger, der tidligere er afgivet af virksomheder på anmodning af den nationale tilsynsmyndighed, underrettes de pågældende virksomheder herom.

3.     Hvor det er påkrævet garanteres fortrolig behandling af oplysninger givet i henhold til denne artikel. Artikel 35 finder anvendelse.

Artikel 31

Høring

▐Når BERT har til hensigt at afgive en udtalelse med hjemmel i denne forordning, hører sammenslutningen i givet fald interesserede parter og giver dem lejlighed til at fremsætte bemærkninger til udkastet til udtalelse inden for en rimelig frist. BERT offentliggør resultaterne af høringsproceduren, medmindre der er tale om fortrolige oplysninger.

Artikel 32

Tilsyn, håndhævelse og sanktioner

1.   De nationale tilsynsmyndigheder er i samarbejde med BERT ansvarlige for kontrollen med, om virksomhederne overholder deres forpligtelser i henhold til denne forordning.

2.    Kommissionen henvender sig til virksomhederne, hvis de ikke efterkommer den anmodning om oplysninger, der henvises til i artikel 30. Eventuelt og efter anmodning fra BERT kan Kommissionen offentliggøre navnene på disse virksomheder.

Artikel 33

Interesseerklæring

BERT's personale, medlemmerne af repræsentantskabet og BERT's administrerende direktør afgiver en årlig loyalitetserklæring og en interesseerklæring, hvori de anfører, at de ikke har nogen direkte eller indirekte interesser, der kan anses for at påvirke deres uafhængighed. Disse erklæringer afgives skriftligt.

Artikel 34

Åbenhed

1.    BERT udfører sine aktiviteter i fuld åbenhed.

2.    BERT sikrer, at offentligheden og alle interesserede parter modtager objektiv, korrekt og let tilgængelig information, især i givet fald hvad angår resultaterne af dens arbejde. Den offentliggør også de af medlemmerne af repræsentantskabet og den administrerende direktør afgivne interesseerklæringer ▐.

3.   Repræsentantskabet kan efter indstilling fra den administrerende direktør tillade interesserede parter at følge gennemførelsen af nogle af BERT's aktiviteter.

4.    BERT fastsætter i sin forretningsorden de konkrete procedurer for implementeringen af de i stk. 1 og 2 omhandlede regler om åbenhed.

Artikel 35

Fortrolig behandling af oplysninger

1.    BERT videregiver ikke til tredjeparter oplysninger, den behandler eller modtager, og som forlanges behandlet fortroligt.

2.   Medlemmerne af BERT's repræsentantskab, den administrerende direktør , eksterne eksperter og medlemmer af BERT's personale er omfattet af bestemmelserne i traktatens artikel 287 om fortrolig behandling af oplysninger, selv efter at deres hverv er ophørt.

3.    BERT fastsætter i sin forretningsorden de konkrete procedurer for implementeringen af de i stk. 1 og 2 omhandlede regler om fortrolig behandling af oplysninger.

4.   Med forbehold af artikel 36 træffer BERT passende foranstaltninger i overensstemmelse med Kommissionens afgørelse 2001/844/EF, EKSF, Euratom (20) for at beskytte oplysninger, der forlanges fortroligt behandlet, og hvortil den har adgang, eller som er meddelt den af medlemsstater eller nationale tilsynsmyndigheder. Medlemsstaterne træffer tilsvarende foranstaltninger i overensstemmelse med relevant national lovgivning. Der tages behørigt hensyn til alvoren af den potentielle skade for Fællesskabets eller en eller flere af dets medlemsstaters væsentlige interesser. Alle medlemsstaterne og Kommissionen respekterer den af et dokuments ophavsmand anførte relevante sikkerhedsklassifikation.

Artikel 36

Aktindsigt

1.   ║Forordning (EF) nr. 1049/2001 gælder for alle dokumenter, som beror hos BERT .

2.    Repræsentantskabet vedtager senest seks måneder efter, at BERT reelt har startet sit virke, nærmere bestemmelser vedrørende anvendelsen af forordning (EF) nr. 1049/2001.

Artikel 37

Retlig status

1.    BERT er et fællesskabsorgan med status som juridisk person.

2.    BERT har i hver medlemsstat den videstgående rets- og handleevne, som vedkommende stats lovgivning tillægger juridiske personer. Den kan i særdeleshed erhverve og afhænde fast ejendom og løsøre og optræde som part i retssager.

3.    BERT repræsenteres af den administrerende direktør .

4.    BERT's hjemsted er beliggende i […]. Den placeres i Kommissionens lokaler, indtil dens egne lokaler kan benyttes.

Artikel 38

Personale

1.   Vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i De Europæiske Fællesskaber og de regler, som De Europæiske Fællesskabers institutioner sammen har vedtaget om anvendelsen af denne vedtægt og disse ansættelsesvilkår, finder anvendelse på BERT's personale ▐.

2.    Repræsentantskabet vedtager efter aftale med Kommissionen de nødvendige gennemførelsesbestemmelser i overensstemmelse med de i artikel 110 i vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber fastsatte ordninger.

3.    BERT udøver over for personalet de beføjelser, som er overdraget ansættelsesmyndigheden i henhold til vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber og den myndighed, der i henhold til ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i De Europæiske Fællesskaber har kompetence til at indgå ansættelseskontrakter.

4.    Repræsentantskabet kan vedtage bestemmelser, der gør det muligt at ansætte nationale eksperter, som medlemsstaterne udsender til BERT .

Artikel 39

Privilegier og immuniteter

Protokollen vedrørende De Europæiske Fællesskabers privilegier og immuniteter gælder for BERT .

Artikel 40

BERT's ansvar

1.   Hvad angår ansvar uden for kontraktforhold, erstatter BERT i overensstemmelse med de almindelige retsgrundsætninger, der er fælles for medlemsstaternes retssystemer, skader forvoldt af BERT eller af dens ansatte som led i udøvelsen af deres hverv. De Europæiske Fællesskabers Domstol har kompetence til at afgøre enhver tvist vedrørende erstatning for sådanne skader.

2.   De ansattes personlige økonomiske og disciplinære ansvar over for BERT bestemmes efter de for BERT's ansatte gældende relevante regler.

Artikel 41

Beskyttelse af persondata

Ved behandling af persondata er BERT omfattet af bestemmelserne i forordning (EF) nr. 45/2001.

Artikel 42

Tredjelandes deltagelse

BERT er åben for deltagelse af europæiske lande, der har indgået aftaler med Fællesskabet, hvorved de pågældende lande har vedtaget og anvender fællesskabslovgivning på de områder, der er omfattet af denne forordning. I overensstemmelse med de relevante bestemmelser i disse aftaler fastsættes ordninger med detaljerede regler for disse landes deltagelse i BERT's arbejde, især arten og omfanget af en sådan deltagelse. Efter beslutning truffet af repræsentantskabet kan disse ordninger omhandle mulighed for deltagelse i repræsentantskabets møder uden stemmeret.

Artikel 43

Kommunikationsudvalget

1.   Ved gennemførelsen af bestemmelserne i denne forordning bistås Kommissionen af det kommunikationsudvalg, der er nedsat ved artikel 22 i direktiv 2002/21/EF (rammedirektivet).

2.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 3 og 7 i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen  (21) , jf. dennes artikel 8.

3.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5a, stk. 1-4, og artikel 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Artikel 44

Evaluering og gennemgang

Senest tre år efter, at BERT har påbegyndt sin virksomhed , offentliggør Kommissionen en evalueringsrapport om de erfaringer, der er indhøstet fra BERT's virksomhed ▐. Evalueringen omfatter BERT's resultater og arbejdsmetoder sammenholdt med dens mål, mandat og opgaver, således som de er defineret i denne forordning og i BERT's årlige arbejdsprogrammer. I evalueringsrapporten tages der hensyn til synspunkter hos interesserede parter både på fællesskabsplan og nationalt plan. Rapporten ▐ fremsendes til Europa-Parlamentet og Rådet. Europa-Parlamentet afgiver udtalelse om evalueringsrapporten.

Senest den 1. januar 2014 foretages der en gennemgang med henblik på at vurdere, om det er nødvendigt at forlænge BERT's mandat. Hvis der er grundlag for en forlængelse, gennemgås budget- og procedurebestemmelserne og de menneskelige ressourcer.

Artikel 45

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft den 31. december 2009.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i ║

På Europa-Parlamentets vegne

formanden

På Rådets vegne

formanden


(1)   EUT C 224 af 30.8.2008, s. 50.

(2)  EUT C 257 af 9.10.2008, s. 51.

(3)  Europa-Parlamentets holdning af 24.9.2008.

(4)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 33.

(5)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 7.

(6)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 21.

(7)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 51.

(8)  EFT L 201 af 31.7.2002, s. 37. ║.

(9)   EUT C 146 E af 12.6.2008, s. 370.

(10)  EFT L 200 af 30.7.2002, s. 38.

(11)   EUT C 104 af 3.5.2006, s. 19 og EUT C 191 af 17.8.2007, s. 17 .

(12)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 1.

(13)  EUT L 171 af 29.6.2007, s. 32.

(14)  EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43.

(15)  EFT L 8 af 12.1.2001, s.1.

(16)   EUT C 139 af 14.6.2006, s. 1.

(17)   EUT L 357 af 31.12.2002, s. 72.

(18)  EFT L 136 af 31.5.1999, s. 1.

(19)  EFT L 136 af 31.5.1999, s. 15.

(20)  EFT L 317 af 3.12.2001, s. 1.

(21)   EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.


Top