EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE1368

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje (Kodificeret udgave) KOM(2006) 432 endelig — 2006/0146 (COD)

EUT C 324 af 30.12.2006, p. 47–48 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

30.12.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 324/47


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje (Kodificeret udgave)

KOM(2006) 432 endelig — 2006/0146 (COD)

(2006/C 324/20)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 27. september 2006 under henvisning til EF-traktatens artikel 71 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

EØSU's præsidium henviste den 12. september 2006 det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet.

På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 430. plenarforsamling den 26. oktober 2006, Jan Simons til hovedordfører og vedtog følgende udtalelse med 133 stemmer for og 3 hverken for eller imod.

1.   Konklusioner og henstillinger

1.1

Udvalget bifalder, at Det Europæiske Råds formandskab lægger stor vægt på kodifikation, fordi kodifikation giver sikkerhed med hensyn til, hvilke retsforskrifter der gælder vedrørende et bestemt spørgsmål på et bestemt tidspunkt. Kodifikation gør fællesskabslovgivningen klarere og mere tilgængelig for den europæiske borger.

1.2

Formålet med det foreliggende forslag er at foretage en kodifikation af Rådets forordning (EØF) nr. 4060/89 af 21. december 1989 og de ændringer af denne, der er gennemført med forordning 3356/91 om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje. Udvalget mener, at det er værd at undersøge, om lovgivning på andre transportområder, som f.eks. jernbanetransport, intermodal transport, nærskibsfart og luftfart bør inddrages i det foreliggende kodifikationsforslag.

1.3

Udvalget kan tilslutte sig forslaget om en kodificeret version, men stiller som forudsætning, at indholdet i de retsakter, der kodificeres, ikke ændres, så der blot er tale om en sammenskrivning af dem, og der kun foretages de formelle ændringer, der er nødvendige af hensyn til selve kodifikationen.

1.4

Set i lyset af de europæiske borgeres interesse i at have adgang til en gennemskuelig fællesskabslovgivning vil udvalget opfordre Kommissionen til at undersøge, om og i hvilket omfang der eksisterer flere muligheder for kodificering af lovgivning.

1.5

Kontrol, eftersyn og inspektion bør medlemslandene koordinere. For at sikre et gnidningsløst rejseforløb bør det som et minimum sikres, at resultaterne af disse foranstaltninger udveksles, så det undgås, at hvert land gennemfører en ny inspektion eller kontrol. Med RIS bør det ikke være noget problem, når det gælder de indre vandveje.

2.   Indledning

2.1

I et Europa med meget fællesskabslovgivning, og hvor der ofte sker ændringer i den eksisterende lovgivning, er det vanskeligt for borgerne at bevare overblikket på grund af den store opsplitning.

2.2

Kommissionen har gjort det klart, at den lægger stor vægt på forenkling og tydeliggørelse af fællesskabslovgivningen for at gøre den lettere tilgængelig for borgerne.

2.3

Derfor har Kommissionen pålagt sine tjenestegrene at kodificere alle retsakter senest efter den tiende ændring.

2.4

Formandskabets konklusioner fra Det Europæiske Råd i Edinburgh i december 1992 understregede, at kodifikation er vigtig, fordi kodifikation giver sikkerhed med hensyn til, hvilke retsforskrifter der gælder vedrørende et bestemt spørgsmål på et bestemt tidspunkt, og dermed forøger gennemsigtigheden.

2.5

Eftersom der ved kodifikation ikke foretages nogen ændringer af indholdet i de kodificerede retsakter, blev Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen i en interinstitutionel aftale af 20. december 1994 enige om at anvende en hasteprocedure til formålet.

2.6

Formålet med det foreliggende forslag er at foretage en kodifikation af Rådets forordning (EØF) nr. 4060/89 af 21. december 1989 om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje. Det nye forslag til forordning integrerer forordning (EØS) nr. 4060/89 og de forskellige ændringsretsakter.

2.7

Kommissionens forslag ændrer ikke ved indholdet af ændringsretsakterne og er blot en sammenskrivning af dem med de formelle ændringer, der er nødvendige af hensyn til selve kodifikationen

3.   Generelle bemærkninger

3.1

Udvalget har bemærket, at det foreliggende forslag fra Kommissionen kun vedrører kodifikation af forordning (EØS) nr. 4060/89 om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje og ikke andre transportformer som jernbanetransport, intermodal transport, nærskibsfart og luftfart. Også ved de sidstnævnte transportformer er der stadig grænsekontrol. Efter udvalgets opfattelse, bør der også ses nærmere på disse forhold.

3.2

Udvalget vil udtrykkeligt gøre opmærksom på, at forordning (EØS) nr. 4060/89 og kodifikationsforslaget drejer sig om afskaffelse af systematisk kontrol ved medlemslandenes grænser. Som det slås fast i artikel 3 i forordningen, ændres der ikke ved muligheden for, at kontrollen foregår som en del af de normale kontrolforanstaltninger, der anvendes på en ikke-diskriminerende måde på hele en medlemsstats område.

3.3

Udvalget glæder sig over det initiativ, Kommissionen har taget med sit forslag til kodifikation. Jo mere gennemsigtighed i fællesskabslovgivningen desto bedre for de europæiske borgere. Udvalget vil således opfordre Kommissionen til at undersøge, om og i hvilket omfang der eksisterer flere muligheder for kodificering af lovgivning.

3.4

Selv om medlemsstaterne ifølge betragtning 4 i forslaget har ret til inden for rammerne af den eksisterende fællesskabslovgivning frit at beslutte, hvor kontrol, eftersyn og inspektion skal udføres, bør de koordinere indsatsen. For at sikre et gnidningsløst rejseforløb bør det som et minimum sikres, at resultaterne af disse foranstaltninger udveksles, så det undgås, at hvert land gennemfører en ny inspektion eller kontrol. Med RIS bør det ikke være noget problem, når det gælder de indre vandveje.

4.   Specifikke bemærkninger

Ingen.

Bruxelles, den 26. oktober 2006

Dimitris DIMITRIADIS

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


Top