Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE1366

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1321/2004 om forvaltningsstrukturerne for de europæiske programmer for satellitbaseret radionavigation KOM(2006) 261 endelig — 2006/0090 (CNS)

    EUT C 324 af 30.12.2006, p. 41–42 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2006   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 324/41


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1321/2004 om forvaltningsstrukturerne for de europæiske programmer for satellitbaseret radionavigation

    KOM(2006) 261 endelig — 2006/0090 (CNS)

    (2006/C 324/18)

    Rådet besluttede den 29. september 2006 under henvisning til EF-traktatens artikel 171 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs præsidium henviste den 25. oktober 2006 det forberedende arbejde til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet.

    På grund af sagens hastende karakter udpegede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 430. plenarforsamling den 26. oktober 2006Stéphane Buffetaut til hovedordfører og vedtog følgende udtalelse med 111 stemmer for, 1 imod og 2 hverken for eller imod:

    1.   Konklusioner og henstillinger

    1.1

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg lægger, som påpeget ved flere tidligere lejligheder, meget stor vægt på Galileo-programmets succes.

    1.2

    Som anført i initiativudtalelsen om »Galileo-programmet: Hvordan sikres en vellykket oprettelse af EU's tilsynsmyndighed« er det ifølge udvalget nødvendigt, at overgangsperioden mellem Galileo-fællesforetagendet og Galileo-tilsynsmyndigheden forløber gnidningsløst.

    1.3

    Det kan derfor godkende Rådets retlige tilgang til ændring af forordning (EF) 1321/2004 om forvaltningsstrukturerne for de europæiske programmer for satellitbaseret radionavigation, med det sigte at garantere kontinuiteten i Galileo-programmet og en hensigtsmæssig overdragelse af fællesforetagendet Galileos aktiviteter til tilsynsmyndigheden.

    1.4

    Det mener, at den foreslåede ændring af artikel 2, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1321/2004, hvori tilsynsmyndighedens opgaver fastsættes, er en relevant reaktion på det nødvendige i at sætte tilsynsmyndigheden i stand til at varetage udviklingsfasens fuldførelse og iværksætte de aktiviteter, der er nyttige og nødvendige for de europæiske GNSS-programmer.

    1.5

    Udvalget vurderer ligeledes, at forslaget til ny affattelse af artikel 3, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 1321/2004 er en passende reaktion på det nødvendige i at garantere retssikkerheden for ejendomsretten til systemet — inden udviklingsfasens ophør — og til de materielle og immaterielle goder, der er skabt eller udviklet inden fællesforetagendets udløb, samt i udviklingsfasen efter fællesforetagendets ophør.

    1.6

    Det fremhæver ligesom Rådet, at man i videst muligt omfang bør undgå en »dobbelt struktur«, som både er formålsløs og dyr, og at der bør sørges for et harmonisk samarbejde mellem strukturerne i overgangsperioden.

    1.7

    EØSU udtrykker afslutningsvis tilfredshed med, at det fremlagte oplæg stemmer overens med henstillingerne i dets initiativudtalelse TEN 246.

    2.   Rådets forslag

    2.1

    Forslaget til Rådets forordning skal afhjælpe de retlige og ejendomsretlige vanskeligheder, der kunne være opstået i kraft af de nugældende lovtekster som følge af fællesforetagendets ophør inden udviklingsfasens afslutning og den europæiske tilsynsmyndigheds overtagelse af dets aktiviteter.

    2.2

    For at undgå, at disse vanskeligheder skal opstå indeholder forordningsforslaget et forslag om en tilføjelse til den nuværende affattelse af artikel 2, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1321/2004 og en ny formulering af samme forordnings artikel 3, stk.1.

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1

    Da Galileo-programmet startede, var fællesforetagendets og den europæiske tilsynsmyndigheds opgaver af forskellig art og med forskellige tidsplaner. Nu gør udviklingsfasens forsinkelse med hen ved to år og den europæiske tilsynsmyndigheds reelle indførelse det nødvendigt af økonomiske, juridiske og tekniske grunde at gøre det muligt for tilsynsmyndigheden at intervenere i udviklingsfasen og at opløse fællesforetagendet. Dette gør det selvsagt nødvendigt at ændre gældende ret, nemlig forordning (EF) nr. 1321/2004.

    3.2

    I den uundgåelige overgangsperiode er det nødvendigt, at disse enheder arbejder snævert sammen, så aktiviteterne kan overdrages så harmonisk som muligt.

    3.3

    Overdragelsen af aktiviteter og knowhow kan kun foregå korrekt, hvis retsrammen er klart fastsat og retssikkerheden garanteret.

    3.4

    Sigtet med forordningsforslaget er netop at opbygge denne retsramme og garantere retssikkerheden i de væsentlige spørgsmål, som er:

    Overtagelse af fællesforetagendets aktiviteter i udviklingsfasen, hvor den europæiske tilsynsmyndighed ikke har beføjelser i dag;

    Muligheden for at den europæiske tilsynsmyndighed iværksætter forskningsaktiviteter;

    En retlig løsning på spørgsmålet om ejendomsretten til systemet og til de materielle og immaterielle goder; ejendomsretten skal overgå til den europæiske tilsynsmyndighed.

    3.5

    Forordningsforslaget opfylder ovenstående krav og der kan kun udtrykkes tilfredshed med, at Rådet klart viser vilje til at undgå enhver overlapning af organer, som både ville være formålsløs og dyr.

    3.6

    Et supplerende retlig emne, som ikke har direkte tilknytning til den nævnte forordning, men som Rådet bør tage op, er opsendelseslandenes internationale ansvar for Galileo-konstellationens satellitter.

    Bruxelles, den 26. oktober 2006

    Dimitrios DIMITRIADIS

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    Top