Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0410

    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2023/410 af 19. december 2022 om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675 for så vidt angår tilføjelse af Den Demokratiske Republik Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania og De Forenede Arabiske Emirater i tabellen i punkt I i bilaget til delegeret forordning (EU) 2016/1675 og fjernelse af Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe fra tabellen (EØS-relevant tekst)

    C/2022/9649

    EUT L 59 af 24.2.2023, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/410/oj

    24.2.2023   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 59/3


    KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2023/410

    af 19. december 2022

    om ændring af delegeret forordning (EU) 2016/1675 for så vidt angår tilføjelse af Den Demokratiske Republik Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania og De Forenede Arabiske Emirater i tabellen i punkt I i bilaget til delegeret forordning (EU) 2016/1675 og fjernelse af Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe fra tabellen

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 af 20. maj 2015 om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvask af penge eller finansiering af terrorisme, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/60/EF samt Kommissionens direktiv 2006/70/EF (1), særlig artikel 9, stk. 2, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Unionen skal sikre en effektiv beskyttelse af det finansielle systems integritet og det indre markeds funktion mod hvidvask af penge og finansiering af terrorisme. I direktiv (EU) 2015/849 er det derfor fastsat, at Kommissionen bør identificere lande med strategiske mangler i deres nationale ordninger for bekæmpelse af hvidvask af penge og af finansiering af terrorisme (AML/CFT), der i væsentlig grad truer Unionens finansielle system.

    (2)

    I Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 (2) identificeres højrisikotredjelande med strategiske mangler.

    (3)

    I betragtning af det internationale finansielle systems høje integrationsniveau, markedsoperatørernes tætte indbyrdes forbindelse, de mange grænseoverskridende transaktioner til og fra Unionen samt graden af markedets åbenhed udgør enhver AML/CFT-trussel mod det internationale finansielle system også en trussel mod Unionens finansielle system.

    (4)

    I overensstemmelse med artikel 9, stk. 4, i direktiv (EU) 2015/849 tager Kommissionen hensyn til de seneste tilgængelige oplysninger, navnlig nylige offentlige erklæringer fra Den Finansielle Aktionsgruppe (FATF), FATF's liste over »jurisdiktioner under øget overvågning« og FATF's rapporter fra undersøgelsesgruppen for internationalt samarbejde i forbindelse med de risici, der hidrører fra individuelle tredjelande.

    (5)

    Siden de seneste ændringer af forordning (EU) 2016/1675 har FATF lavet en omfattende ajourføring af sin liste »Jurisdictions under Increased Monitoring«. På sit plenarmøde i marts 2022 tilføjede FATF De Forenede Arabiske Emirater (UAE) til sin liste og fjernede Zimbabwe fra sin liste. På sit plenarmøde i juni 2022 tilføjede FATF Gibraltar til sin liste. På sit plenarmøde i oktober 2022 tilføjede FATF Den Demokratiske Republik Congo (DRC), Mozambique og Tanzania til sin liste og fjernede Nicaragua og Pakistan fra sin liste. Alle disse ændringer blev vurderet af Kommissionen i overensstemmelse med artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (6)

    UAE har i februar 2022 på højt politisk plan forpligtet sig til at samarbejde med FATF og Den Finansielle Aktionsgruppe for Mellemøsten og Nordafrika for at styrke effektiviteten af sin AML/CFT-ordning. Siden da har De Forenede Arabiske Emirater vist positive fremskridt, bl.a. ved at stille yderligere ressourcer til rådighed for den finansielle efterretningsenhed (FIU) for at styrke FIU-analysen og levere finansielle efterretninger til de retshåndhævende myndigheder og anklagemyndigheden med henblik på bekæmpelse af højrisikotrusler vedrørende hvidvask af penge. UAE bør fortsat arbejde på at gennemføre FATF's handlingsplan ved: 1) ved hjælp af casestudier og statistikker at påvise en vedvarende stigning i udgående anmodninger om gensidig retshjælp for at lette efterforskningen af finansiering af terrorisme (FT), hvidvask af penge (ML) og høj risiko for underliggende forbrydelser, 2) at forbedre og opretholde en fælles forståelse af ML/TF-risiciene mellem de forskellige DNFBP-sektorer og -institutioner, 3) at vise en stigning i antallet og kvaliteten af indberetninger af mistænkelige transaktioner indgivet af finansielle formidlere og udpegede ikkefinansielle virksomheder og erhverv (DNFBP'er), 4) at sikre en mere detaljeret forståelse af risikoen for misbrug af juridiske personer og, hvor det er relevant, retlige ordninger for ML/TF, 5) påvise større brug af finansielle efterretninger til at forfølge ML-trusler med høj risiko og ved at påvise en vedvarende stigning i effektiv efterforskning og retsforfølgning af forskellige typer sager om hvidvask af penge, der er i overensstemmelse med De Forenede Arabiske Emiraters risikoprofil, og 6) proaktivt at identificere og bekæmpe omgåelse af sanktioner, herunder ved at vise en bedre bevidsthed om omgåelse af sanktioner i den private sektor. På trods af dette tilsagn og fremskridt er de betænkeligheder, der førte til FATF's opførelse af UAE på listen, endnu ikke blevet imødekommet fuldt ud. UAE bør derfor anses for at være et land med strategiske mangler i sin ordning for bekæmpelse af hvidvask af penge og bekæmpelse af finansiering af terrorisme, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (7)

    Gibraltar har i juni 2022 på højt politisk plan forpligtet sig til at samarbejde med FATF og MONEYVAL, Europarådets Ekspertkomité for Evaluering af Foranstaltninger til Bekæmpelse af Hvidvaskning af Penge og Finansiering af Terrorisme, for at styrke effektiviteten af sin AML/CFT-ordning. Siden vedtagelsen af rapporten om gensidig evaluering (MER) i december 2019 har Gibraltar gjort fremskridt med hensyn til et betydeligt antal af MER's anbefalede foranstaltninger, såsom færdiggørelse af en ny national risikovurdering, afhjælpning af de tekniske mangler i forbindelse med registrering af reelle ejere, indførelse af gennemsigtighedskrav vedrørende proformaaktionærer og -direktører, styrkelse af den finansielle efterretningsenhed og finpudsning af sin politik for efterforskning af hvidvask af penge i overensstemmelse med risiciene. Gibraltar bør arbejde på at gennemføre sin handlingsplan, herunder ved 1) at sikre, at tilsynsmyndighederne for finansielle institutioner, der ikke er banker, og DNFBP'er anvender en række effektive, forholdsmæssige og afskrækkende sanktioner for AML/CFT-overtrædelser, og 2) at påvise, at landet mere aktivt og med succes forfølger afgørelser om endelig konfiskation gennem strafferetlige eller civilretlige sager baseret på finansielle efterforskninger. På trods af dette tilsagn og fremskridt er de betænkeligheder, der førte til FATF's opførelse af Gibraltar på listen, endnu ikke blevet imødekommet fuldt ud. Gibraltar bør derfor anses for at være en tredjelandsjurisdiktion med strategiske mangler i sin ordning for bekæmpelse af hvidvask af penge og bekæmpelse af finansiering af terrorisme, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (8)

    Den Demokratiske Republik Congo (DRC) har i oktober 2022 på højt politisk plan forpligtet sig til at samarbejde med FATF og »Groupe d'Action contre le blanchiment d'Argent en Afrique Centrale« (GABAC), et regionalt organ i stil med FATF, for at styrke effektiviteten af sin AML/CFT-ordning. Siden vedtagelsen af MER i oktober 2020 har DRC gjort fremskridt med hensyn til nogle af MER's anbefalede foranstaltninger, herunder at gøre konfiskation af udbytte fra strafbart forhold til en politisk prioritet. DRC vil arbejde på at gennemføre FATF's handlingsplan ved: 1) at færdiggøre den nationale risikovurdering af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme og vedtage en national AML/CFT-strategi, 2) at udpege tilsynsmyndigheder for alle DNFBP-sektorer og udvikle og gennemføre en risikobaseret tilsynsplan, 3) at afsætte tilstrækkelige ressourcer til FIU'en og opbygning af dens kapacitet til at gennemføre operationelle og strategiske analyser 4) at styrke kapaciteten hos de myndigheder, der er involveret i efterforskning og retsforfølgning af hvidvask af penge og finansiering af terrorisme, og 5) at påvise effektiv gennemførelse af målrettede finansielle sanktioner i forbindelse med finansiering af terrorisme og spredning. På trods af dette tilsagn og fremskridt er de betænkeligheder, der førte til FATF's opførelse af DRC på listen, endnu ikke blevet imødekommet fuldt ud. DRC bør derfor anses for at være et land med strategiske mangler i sin ordning for bekæmpelse af hvidvask af penge og bekæmpelse af finansiering af terrorisme, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (9)

    Mozambique har i oktober 2022 på højt politisk plan skriftligt forpligtet sig til at samarbejde med FATF og Eastern and Southern Africa AML Group (ESAAMLG) for at styrke effektiviteten af sin AML/CFT-ordning. Siden vedtagelsen af MER i april 2021 har Mozambique gjort fremskridt med hensyn til nogle af MER's anbefalede foranstaltninger for at fuldføre landets nationale risikovurdering og styrke dets indsats for at konfiskere aktiver. Mozambique vil arbejde på at gennemføre FATF's handlingsplan ved: 1) at sikre samarbejde og koordinering mellem relevante myndigheder med henblik på at gennemføre risikobaserede AML/CFT-strategier og -politikker, 2) at gennemføre uddannelse for alle retshåndhævende myndigheder i gensidig retshjælp for at forbedre indsamlingen af bevismateriale eller beslaglæggelse/konfiskation af udbytte fra strafbare forhold, 3) at tilvejebringe tilstrækkelige finansielle og menneskelige ressourcer til tilsynsmyndighederne og udarbejde og gennemføre en risikobaseret tilsynsplan, 4) at tilvejebringe tilstrækkelige ressourcer til myndighederne til at påbegynde indsamling af tilstrækkelige, nøjagtige og ajourførte oplysninger om juridiske personers reelle ejerskab, 5) at forøge FIU'ens menneskelige ressourcer og forøge de finansielle efterretninger, der sendes til myndighederne, 6) at påvise de retshåndhævende myndigheders evne til effektivt at efterforske ML/TF-sager ved hjælp af finansielle efterretninger, 7) at gennemføre en omfattende TF-risikovurdering og påbegynde gennemførelsen af en omfattende national CFT-strategi, 8) at øge bevidstheden om målrettede finansielle sanktioner i forbindelse med finansiering af terrorisme og spredning og 9) at foretage TF-risikovurderingen for nonprofitorganisationer i overensstemmelse med FATF-standarderne og anvende den som grundlag for at udarbejde en plan for opsøgende indsats. På trods af dette tilsagn og fremskridt er de betænkeligheder, der førte til FATF's opførelse af Mozambique på listen, endnu ikke blevet imødekommet fuldt ud. Mozambique bør derfor anses for at være et land med strategiske mangler i sin ordning for bekæmpelse af hvidvask af penge og bekæmpelse af finansiering af terrorisme, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (10)

    Tanzania har i oktober 2022 på højt politisk plan forpligtet sig til at samarbejde med FATF og ESAAMLG for at styrke effektiviteten af sin AML/CFT-ordning. Siden vedtagelsen af MER i april 2021 har Tanzania gjort fremskridt med hensyn til nogle af MER's anbefalede foranstaltninger for at forbedre landets ordning, herunder ved at udarbejde retlige rammer vedrørende finansiering af terrorisme og målrettede finansielle sanktioner og formidling af strategisk FIU-analyse. Tanzania vil arbejde på at gennemføre FATF's handlingsplan ved: 1) at forbedre det risikobaserede tilsyn med finansielle institutioner og DNFBP'er, herunder ved at foretage inspektioner på et risikofølsomt grundlag og anvende effektive, forholdsmæssige og afskrækkende sanktioner for manglende overholdelse, 2) at påvise myndighedernes evne til effektivt at gennemføre en række efterforskninger og retsforfølgninger af hvidvask af penge i overensstemmelse med landets risikoprofil, 3) at påvise, at de retshåndhævende myndigheder træffer foranstaltninger til at identificere, spore, beslaglægge og konfiskere udbytte og redskaber fra strafbare forhold, 4) at gennemføre en omfattende TF-risikovurdering og påbegynde gennemførelsen af en omfattende national CFT-strategi samt påvise kapacitet til at foretage undersøgelser og varetage retsforfølgning i overensstemmelse med landets risikoprofil, 5) at øge den private sektors og de kompetente myndigheders bevidsthed om TF- og PF-relaterede målrettede finansielle sanktioner og 6) at foretage TF-risikovurderingen for nonprofitorganisationer i overensstemmelse med FATF-standarderne og anvende den som grundlag for at udarbejde en plan for opsøgende indsats. På trods af dette tilsagn og fremskridt er de betænkeligheder, der førte til FATF's opførelse af Tanzania på listen, endnu ikke blevet imødekommet fuldt ud. Tanzania bør derfor anses for at være et land med strategiske mangler i sin ordning for bekæmpelse af hvidvask af penge og bekæmpelse af finansiering af terrorisme, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (11)

    Kommissionen konkluderer derfor på grundlag af sin vurdering, at Den Demokratiske Republik Congo, Gibraltar, Mozambique, Tanzania og UAE bør betragtes som tredjelandsjurisdiktioner med strategiske mangler i deres AML/CFT-ordninger, der udgør en væsentlig risiko for Unionens finansielle system, jf. kriterierne i artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849.

    (12)

    Kommissionen har gennemgået de fremskridt, der er gjort med hensyn til at afhjælpe de strategiske mangler i de lande, der var opført på listen i forordning (EU) 2016/1675, men som FATF fjernede i marts, juni og oktober 2022. Med henblik på at ajourføre bilaget til delegeret forordning (EU) 2016/1675, jf. artikel 9 i direktiv (EU) 2015/849, har Kommissionen gennemgået de fremskridt, som Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe har gjort.

    (13)

    FATF har udtrykt tilfredshed med de betydelige fremskridt, som Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe har gjort med hensyn til at forbedre deres respektive AML/CFT-ordninger. Det har noteret sig, at Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe har fastlagt de retlige og reguleringsmæssige rammer for at opfylde forpligtelserne i deres respektive handlingsplaner vedrørende de strategiske mangler, som FATF har konstateret. Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe er derfor ikke længere underlagt FATF's overvågningsproces under den igangværende globale overensstemmelsesproces med henblik på bekæmpelse af hvidvask af penge og af finansiering af terrorisme. Nicaragua bør fortsat samarbejde med »Grupo de Acción Financiera de Żnoamérica« (GAFILAT), det regionale organ i stil med FATF, for yderligere at forbedre sin AML/CFT-ordning, herunder ved at sikre, at landetes tilsyn med nonprofitorganisationer er risikobaseret og i overensstemmelse med FATF-standarderne. Pakistan vil fortsat arbejde sammen med Asien-Stillehavsgruppen, det regionale organ i stil med FATF, for yderligere at forbedre sit AML/CFT-system. Zimbabwe bør fortsat samarbejde med ESAAMLG om yderligere at forbedre sit AML/CFT-system, herunder ved at sikre, at landets tilsyn med nonprofitorganisationer er risikobaseret og i overensstemmelse med FATF's standarderne.

    (14)

    Kommissionens vurdering af de foreliggende oplysninger fører til den konklusion, at Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe ikke længere har strategiske mangler i deres AML/CFT-ordninger. Nicaragua, Pakistan og Zimbabwe har styrket effektiviteten af deres AML/CFT-ordninger og adresseret relaterede tekniske mangler for at opfylde forpligtelserne i deres handlingsplaner vedrørende de strategiske mangler, som FATF havde identificeret.

    (15)

    Delegeret forordning (EU) 2016/1675 bør derfor ændres —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Tabellen i punkt I bilaget til delegeret forordning (EU) 2016/1675 erstattes af tabellen i bilaget til nærværende forordning.

    Artikel 2

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 19. december 2022.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)  EUT L 141 af 5.6.2015, s. 73.

    (2)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1675 af 14. juli 2016 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 gennem identificering af højrisikotredjelande med strategiske mangler (EUT L 254 af 20.9.2016, s. 1).


    BILAG

    »Nr.

    Højrisikotredjeland (1)

    1

    Afghanistan

    2

    Barbados

    3

    Burkina Faso

    4

    Cambodja

    5

    Caymanøerne

    6

    Den Demokratiske Republik Congo

    7

    Gibraltar

    8

    Haiti

    9

    Jamaica

    10

    Jordan

    11

    Mali

    12

    Marokko

    13

    Mozambique

    14

    Myanmar/Burma

    15

    Panama

    16

    Filippinerne

    17

    Senegal

    18

    Sydsudan

    19

    Syrien

    20

    Tanzania

    21

    Trinidad og Tobago

    22

    Uganda

    23

    De Forenede Arabiske Emirater

    24

    Vanuatu

    25

    Yemen


    (1)  Dette berører ikke Kongeriget Spaniens retlige stilling med hensyn til suverænitet og jurisdiktion i forhold til Gibraltars område.«


    Top