Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R2221

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/2221 af 23. december 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 1303/2013 for så vidt angår supplerende midler og gennemførelsesordninger med henblik på at yde bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien (REACT-EU)

EUT L 437 af 28.12.2020, p. 30–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/2221/oj

28.12.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 437/30


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2020/2221

af 23. december 2020

om ændring af forordning (EU) nr. 1303/2013 for så vidt angår supplerende midler og gennemførelsesordninger med henblik på at yde bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien (REACT-EU)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 177 og artikel 322, stk. 1, litra a),

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten (1),

efter høring af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget (2),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (3), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Medlemsstaterne er på en hidtil uset måde blevet påvirket af krisen som følge af de økonomiske, sociale og sundhedsmæssige konsekvenser af covid-19-pandemien. Krisen hæmmer væksten i medlemsstaterne, hvilket igen forværrer de alvorlige likviditetsmangler, der skyldes den pludselige og betydelige stigning i de offentlige investeringer, der er nødvendige i medlemsstaternes sundhedssystemer og andre sektorer i deres økonomier. Krisen har også forværret situationen for fattigdomstruede personer og dermed mindsket den sociale samhørighed i medlemsstaterne. Dertil kommer, at lukningen af de indre grænser har haft en alvorlig indvirkning på det økonomiske samarbejde, navnlig i grænseområder, hvor det har påvirket pendlende arbejdstagere og mikro-, små og mellemstore virksomheders (SMV'ers) levedygtighed. Dette har skabt en ekstraordinær situation, som bør imødegås med specifikke, øjeblikkelige og ekstraordinære foranstaltninger, der hurtigt får virkning for realøkonomien.

(2)

For at reagere på konsekvenserne af krisen blev Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1301/2013 (4) og (EU) nr. 1303/2013 (5) ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/460 (6) for at give mulighed for mere fleksibilitet i gennemførelsen af de operationelle programmer, der støttes af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (»EFRU«), Den Europæiske Socialfond (»ESF«) og Samhørighedsfonden (samlet benævnt »fondene«) samt af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (»EHFF«). Da de alvorlige negative virkninger for Unionens økonomier og samfund imidlertid forværredes, blev begge forordninger ændret igen ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/558 (7). Disse ændringer har tilvejebragt ekstraordinær yderligere fleksibilitet, således at medlemsstaterne kan koncentrere sig om den nødvendige reaktion på den hidtil usete krise, ved at øge muligheden for at mobilisere ikkeudnyttet støtte fra fondene og ved at forenkle de proceduremæssige krav i forbindelse med programgennemførelsen og revisionerne.

(3)

Den 23. april 2020 godkendte Det Europæiske Råd en »køreplan for genopretning« med henblik på at afhjælpe de enorme chok i økonomien og for at mindske på den ene side de sociale og økonomiske konsekvenser for Unionen som følge af de ekstraordinære restriktioner, som medlemsstaterne har indført for at begrænse spredningen af covid-19, og på den anden side risikoen for en asymmetrisk genopretning som følge af de forskellige nationale midler, der er til rådighed i de forskellige medlemsstater, hvilket for sin del har haft alvorlige konsekvenser for det indre markeds funktion. Køreplanen for genopretning har et stærkt investeringselement og opfordrer til oprettelse af den europæiske genopretningsfond. Endvidere gav den som bekræftet i Det Europæiske Råds konklusioner af 21. juli 2020 Kommissionen mandat til at analysere behovene, således at midlerne målrettes mod de sektorer og geografiske områder i Unionen, der er mest berørt, samtidig med at forbindelsen til den flerårige finansielle ramme for 2021-2027 præciseres.

(4)

Der bør i overensstemmelse med Rådets forordning (EU) 2020/2094 (8) og inden for rammerne af de midler, der er tildelt deri, gennemføres foranstaltninger, som tager sigte på genopretning og modstandsdygtighed, under de europæiske struktur- og investeringsfonde for at imødegå den hidtil usete virkning af covid-19-krisen. Sådanne supplerende midler bør anvendes med henblik på at sikre overholdelse af de tidsfrister, der er fastsat i forordning (EU) 2020/2094.

(5)

Denne forordning fastlægger regler og gennemførelsesordninger vedrørende de supplerende midler ydet som genopretningsbistand til samhørighed og til områder i Europa (»REACT-EU«) med henblik på at yde bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien. Der bør under REACT-EU stilles et ekstraordinært supplerende beløb på op til 47 500 000 000 EUR i 2018-priser til rådighed til budgetmæssige forpligtelser fra strukturfondene for 2021 og 2022 for at støtte de medlemsstater og regioner, der er mest berørt af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien (»REACT-EU-midler«), med henblik på hurtigt at anvende midlerne i realøkonomien gennem de eksisterende operationelle programmer. REACT-EU-midlerne stammer fra Den Europæiske Unions genopretningsinstrument. En del af REACT-EU-midlerne bør afsættes til teknisk bistand på Kommissionens initiativ. Kommissionen bør fastsætte fordelingen af de REACT-EU-midlerne for hver medlemsstat på grundlag af en tildelingsmetode, der er baseret på de senest tilgængelige objektive statistiske data vedrørende medlemsstaternes relative velstand og den aktuelle covid-19-krises indvirkning på deres økonomier og samfund. Inden anvendelsen af tildelingsmetoden for REACT-EU-midlerne for 2021 og for at give støtte til de vigtigste sektorer efter covid-19-krisen i visse medlemsstater bør Luxembourg og Malta tildeles et beløb på henholdsvis 100 000 000 EUR og 50 000 000 EUR. Tildelingsmetoden bør omfatte et dedikeret supplerende beløb til regionerne i den yderste periferi på grund af deres økonomiers og samfunds særlige sårbarhed. For at afspejle udviklingen i covid-19-krisens virkninger bør fordelingen revideres i 2021 på grundlag af den samme tildelingsmetode og ved brug af de seneste statistiske data, der er til rådighed senest den 19. oktober 2021, med henblik på fordeling af 2022-tranchen af REACT-EU-midlerne.

(6)

I betragtning af betydningen af at bekæmpe klimaændringer i overensstemmelse med Unionens forpligtelse til at gennemføre Parisaftalen og nå FN's verdensmål for bæredygtig udvikling vil fondene bidrage til at integrere klimaforanstaltninger og til at nå et overordnet mål om, at 30 % af udgifterne i Unionens budget skal støtte klimamål. REACT-EU forventes at bidrage med 25 % af den samlede finansieringsramme til at opfylde klimamål. I overensstemmelse med karakteren af REACT-EU som et kriseafhjælpningsinstrument og den fleksibilitet, som nærværende forordning tilvejebringer, herunder manglen på krav om tematisk koncentration og medlemsstaternes mulighed for at dirigere REACT-EU-midlerne til at støtte EFRU- eller ESF-operationer i overensstemmelse med deres behov, kan niveauet for medlemsstaternes bidrag til at nå dette mål variere afhængigt af de nationale prioriteter.

(7)

Horisontale finansielle regler vedtaget vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet med hjemmel i artikel 322 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) finder anvendelse på denne forordning. Sådanne regler er fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (9) (»finansforordningen«), og regulerer navnlig proceduren for opstilling og gennemførelse af budgettet ved hjælp af tilskud, offentlige indkøb, priser og indirekte gennemførelse og sikrer kontrol med de finansielle aktørers ansvar. Regler, der vedtages med hjemmel i artikel 322 i TEUF, omfatter en generel ordning vedrørende konditionalitet til beskyttelse af Unionens budget.

(8)

For at give medlemsstaterne størst mulig fleksibilitet med hensyn til at skræddersy kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til at forberede en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien bør Kommissionen fastlægge tildelingerne på medlemsstatsniveau. Desuden bør der også være mulighed for at anvende REACT-EU-midler til støtte for de socialt dårligst stillede og ungdomsbeskæftigelsesinitiativet. Desuden er det nødvendigt at fastsætte lofter for tildelingen til teknisk bistand på medlemsstaternes initiativ og samtidig give medlemsstaterne størst mulig fleksibilitet med hensyn til tildelingen heraf inden for de operationelle programmer, der støttes af EFRU eller ESF. ESF's operationelle styrke bør bevares, når REACT-EU-midlerne tildeles inden for politikområderne beskæftigelse, navnlig ungdomsbeskæftigelse i overensstemmelse med den styrkede ungdomsgaranti, færdigheder og uddannelse, social inklusion og sundhed, med et særligt fokus på at nå ud til dårligt stillede grupper og børn. Under hensyntagen til den forventede hurtige anvendelse af REACT-EU-midlerne bør de forpligtelser, der er knyttet til disse midler, først frigøres ved afslutningen af de operationelle programmer.

(9)

Da covid-19-pandemien har berørt regioner og kommuner forskelligt i medlemsstaterne, er inddragelsen af regionale og lokale aktører fra myndigheder, økonomiske partnere og arbejdsmarkedets parter samt civilsamfundet i overensstemmelse med partnerskabsprincippet vigtig for forberedelsen, gennemførelsen, overvågningen og evalueringen af den kriseafhjælpning, der støttes af REACT-EU.

(10)

Der bør også gives mulighed for finansielle overførsler under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse mellem EFRU og ESF for så vidt angår REACT-EU-midlerne i overensstemmelse med artikel 25a i forordning (EU) nr. 1303/2013. Sådanne overførsler bør ikke påvirke hverken de midler, der er til rådighed under målet om europæisk territorialt samarbejde, eller den specifikke tildeling til ungdomsbeskæftigelsesinitiativet.

(11)

For at supplere de foranstaltninger, der allerede er til rådighed under anvendelsesområdet for EFRU, som udvidet ved forordning (EU) 2020/460 og (EU) 2020/558, bør medlemsstaterne fortsat have mulighed for at anvende REACT-EU-midlerne primært til investeringer i produkter og tjenester til sundhedsvæsenet, herunder grænseoverskridende sundhedsprodukter og -tjenester, samt institutionel pleje, pleje i nærmiljøet og familiebaseret pleje, til at yde støtte i form af driftskapital eller investeringsstøtte til SMV'er, herunder rådgivningsstøtte, navnlig i de sektorer, der er mest berørt af covid-19-pandemien og har behov for hurtig revitalisering som f.eks. turisme- og kultursektoren, til investeringer, der bidrager til overgangen til en digital og grøn økonomi, til investeringer i infrastruktur, der leverer ikkediskriminerende basale tjenester til borgerne, eller til økonomiske støtteforanstaltninger i de regioner, der er mest afhængige af de sektorer, der er mest berørt af covid-19-krisen. Styrket samarbejde, koordinering og modstandsdygtighed på sundhedsområdet bør også fremmes. Der bør endvidere ydes støtte til teknisk bistand. REACT-EU-midlerne bør udelukkende rettes mod det nye tematiske mål »Fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien«, som også bør udgøre en fælles investeringsprioritet, med henblik på at muliggøre forenklet programmering og gennemførelse af disse midler.

(12)

For så vidt angår ESF, bør medlemsstaterne primært anvende REACT-EU-midlerne til at støtte adgangen til arbejdsmarkedet og sociale ordninger, der sikrer bevarelse af arbejdspladser, herunder gennem ordninger med nedsat arbejdstid og ved at yde støtte til selvstændige, iværksættere, freelancere, kunstnere og arbejdstagere i den kreative sektor. Ordninger med nedsat arbejdstid og lignende foranstaltninger, navnlig for selvstændige, har til formål at beskytte arbejdstagere og selvstændige mod risikoen for arbejdsløshed og samtidig opretholde samme arbejds- og ansættelsesvilkår og lønninger for ansatte. REACT-EU-midlerne, der afsættes til sådanne ordninger, skal udelukkende anvendes til støtte for arbejdstagerne. I lyset af de nuværende ekstraordinære omstændigheder, som covid-19-pandemien har afstedkommet, bør det være muligt at yde støtte til ordninger med nedsat arbejdstid for arbejdstagere og selvstændige, også selv om en sådan støtte ikke kombineres med aktive arbejdsmarkedsforanstaltninger, medmindre disse foranstaltninger kræves i henhold til national lovgivning. Denne regel bør også gælde på en ensartet måde for ordninger med nedsat arbejdstid, der er blevet støttet i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1303/2013, som ændret ved forordning (EU) 2020/460 og (EU) 2020/558 efter covid-19-krisen, og som fortsat støttes under den særlige investeringsprioritet »Fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien«. EU-støtte til sådanne ordninger med nedsat arbejdstid bør være tidsbegrænset.

(13)

Der bør også ydes støtte til jobskabelse og kvalitetsbeskæftigelse, navnlig for personer i sårbare situationer, samt til foranstaltninger til social inklusion og til udryddelse af fattigdom. Ungdomsbeskæftigelsesforanstaltninger bør forlænges i overensstemmelse med den styrkede ungdomsgaranti. Der bør foretages investeringer i uddannelse, erhvervsuddannelse og kompetenceudvikling, herunder omskoling og opkvalificering, navnlig for ugunstigt stillede grupper. Lige adgang til sociale tjenesteydelser af almen interesse, herunder for børn, ældre, personer med handicap, etniske minoriteter og hjemløse, bør fremmes.

(14)

Endvidere bør medlemsstaterne fortsat være særligt opmærksomme på personer, der bor i landdistrikter, grænseområder, mindre udviklede regioner, øregioner, bjergområder, tyndt befolkede områder og regioner i den yderste periferi samt i områder, der er berørt af industriel omstilling og affolkning, og, hvor det er relevant, anvende REACT-EU-midlerne til støtte for disse personer.

(15)

Eftersom den midlertidige lukning af grænserne mellem medlemsstaterne har ført til betydelige udfordringer for grænsesamfund og -virksomheder, er det hensigtsmæssigt, at medlemsstaterne også har mulighed for at tildele REACT-EU-midlerne til eksisterende grænseoverskridende programmer under målet om europæisk territorialt samarbejde.

(16)

For at sikre, at medlemsstaterne har tilstrækkelige finansielle midler til hurtigt at gennemføre kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og til at forberede en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien, er det nødvendigt at fastsætte et højere niveau for den første forfinansiering med henblik på hurtig gennemførelse af de foranstaltninger, der støttes ved hjælp af REACT-EU-midlerne. Den første forfinansiering, der skal udbetales, bør sikre, at medlemsstaterne har midlerne til at sørge for forskud til støttemodtagere, når dette er nødvendigt, og for at refundere støttemodtagere hurtigt efter forelæggelsen af betalingsanmodninger.

(17)

Det bør være muligt for medlemsstaterne at tildele REACT-EU-midlerne til nye dedikerede operationelle programmer under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse eller til nye prioritetsakser i de eksisterende programmer under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse og målet om europæisk territorialt samarbejde. Det bør med henblik på hurtig gennemførelse kun være muligt at angive myndigheder, der allerede er udpeget under eksisterende operationelle programmer, som støttes af EFRU, ESF eller Samhørighedsfonden, for nye dedikerede operationelle programmer. Der bør ikke stilles krav om en forudgående evaluering i medlemsstaterne, og de elementer, der er nødvendige for at forelægge det operationelle program for Kommissionen til godkendelse, bør begrænses.

(18)

REACT-EU-midlerne bør anvendes i overensstemmelse med princippet om bæredygtig udvikling og princippet om ikke at gøre skade, idet der tages hensyn til Parisaftalen og FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Endvidere bør ligestilling mellem mænd og kvinder, kønsmainstreaming og integration af kønsaspektet tages i betragtning og fremmes under hele gennemførelsen af de operationelle programmer.

(19)

Med henblik på at lette byrden for de offentlige budgetter ved kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og ved forberedelsen af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien bør udgifter til operationer være berettiget til støtte fra den 1. februar 2020, og medlemsstaterne bør have mulighed for undtagelsesvis at anmode om, at der anvendes en medfinansieringssats på op til 100 % for de særskilte prioritetsakser i operationelle programmer, som tilvejebringer støtte baseret på REACT-EU-midlerne.

(20)

Selv om det er vigtigt at fastslå, at den 31. december 2023 er udløbsdatoen for opnåelse af støtte under programmeringsperioden 2014-2020, bør det gøres klart, at det stadig er muligt at opnå støtte til operationer i løbet af 2023.

(21)

Med henblik på at sikre kontinuitet i gennemførelsen af visse operationer, der støttes med REACT-EU-midlerne, bør bestemmelserne om faser i en forordning om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl- og Migrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for grænseforvaltning og visa finde anvendelse.

(22)

Som følge af de specifikke fleksibilitetsforanstaltninger, der som reaktion på covid-19-udbruddet blev indført i forordning (EU) nr. 1303/2013 ved forordning (EU) 2020/558, bør udgifter i tilknytning til fysisk fuldførte eller fuldt implementerede operationer, der yder bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser, og der forbereder en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien støttet under den tilsvarende nye tematiske målsætning, også være støtteberettigede, forudsat at de pågældende operationer blev iværksat fra den 1. februar 2020.

(23)

For at sætte medlemsstaterne i stand til hurtigt at anvende REACT-EU-midlerne i den nuværende programmeringsperiode er det berettiget undtagelsesvist at fritage medlemsstaterne fra forpligtelsen til at overholde forhåndsbetingelserne og kravene vedrørende resultatreserven og anvendelse af resultatrammen, vedrørende tematisk koncentration, også i forhold til de tærskler, der er fastsat for bæredygtig byudvikling i EFRU, og vedrørende udarbejdelse af en kommunikationsstrategi for REACT-EU-midlerne. Det er ikke desto mindre nødvendigt, at medlemsstaterne senest den 31. december 2024 foretager mindst én evaluering for at vurdere, om REACT-EU-midlerne er effektive, virkningsfulde og inkluderende, og hvordan disse midler har bidraget til det nye dedikerede tematiske mål. For at gøre det lettere at få adgang til sammenlignelige oplysninger på EU-plan bør medlemsstaterne, hvor det er relevant, skulle gøre brug af de covid-19-programspecifikke indikatorer, som Kommissionen stiller til rådighed. Når medlemsstaterne og forvaltningsmyndighederne varetager deres opgaver i forbindelse med information, kommunikation og synlighed, bør de desuden øge synligheden af de ekstraordinære foranstaltninger og midler, som Unionen har tilvejebragt, navnlig ved at sikre, at potentielle støttemodtagere, støttemodtagere, deltagere, endelige modtagere af finansielle instrumenter og offentligheden er opmærksomme på eksistensen og omfanget af den yderligere støtte, der stammer fra REACT-EU-midlerne.

(24)

For at gøre det muligt at målrette REACT-EU-midlerne mod de geografiske områder, hvor der er størst behov for dem, bør der, som en ekstraordinær foranstaltning og med forbehold af de generelle regler for tildeling af strukturfondsmidler, ikke stilles krav om, at REACT-EU-midlerne afsat til EFRU og ESF opdeles efter regionskategori. Medlemsstaterne forventes dog at tage hensyn til de forskellige regionale behov, som er opstået på grund af covid-19-pandemien, og til udviklingsniveauer for at sikre, at støtten tilgodeser såvel behovene i de regioner og byer, som er mest berørt af covid-19-pandemien, som nødvendigheden af fortsat at fokusere på mindre udviklede regioner i overensstemmelse med målene om økonomisk, social og territorial samhørighed, jf. artikel 174 i TEUF. Medlemsstaterne bør også inddrage de lokale og regionale myndigheder samt relevante organer, der repræsenterer civilsamfundet og arbejdsmarkedets parter, i overensstemmelse med partnerskabsprincippet.

(25)

På nær i de tilfælde, hvor der er fastsat undtagelser i denne forordning, bør udgifter under REACT-EU være underlagt samme forpligtelser og garantier som al samhørighedsfinansiering. Dette omfatter respekt for de grundlæggende rettigheder og overholdelse af Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder samt effektive foranstaltninger til bekæmpelse af svig, der skal gennemføres med støtte fra eksisterende agenturer for bekæmpelse af svig på medlemsstats- og EU-plan, såsom Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig og, hvor det er relevant, Den Europæiske Anklagemyndighed.

(26)

Når der vedtages foranstaltninger til beskyttelse af Unionens budget, er det afgørende, at de endelige modtageres og støttemodtageres legitime interesser sikres korrekt.

(27)

For at lette overførsler, der er tilladt i henhold til de ændringer, der er indført ved denne forordning, bør betingelsen i artikel 30, stk. 1, litra f), i finansforordningen om anvendelse af bevillinger til samme formål ikke finde anvendelse på de disse overførsler.

(28)

Målet for denne forordning, nemlig at reagere på konsekvenserne af covid-19-krisen ved at indføre fleksibilitetsforanstaltninger i forbindelse med støtte fra de europæiske struktur- og investeringsfonde, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan på grund af den påtænkte handlings omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(29)

I betragtning af situationens hastende karakter i forbindelse med covid-19-pandemien bør denne forordning træde i kraft på dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(30)

Forordning (EU) nr. 1303/2013 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(31)

I henhold til artikel 135, stk. 2, i aftalen om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab (10) finder de ændringer af Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1311/2013 (11) eller Rådets afgørelse 2014/335/EU, Euratom (12), der vedtages på eller efter datoen for aftalens ikrafttræden, ikke anvendelse på Det Forenede Kongerige, for så vidt disse ændringer har indvirkning på Det Forenede Kongeriges finansielle forpligtelser. Støtten i henhold til nærværende forordning for 2021 og 2022 finansieres ved en forhøjelse af loftet for egne indtægter i Unionen, hvilket ville få indvirkning på Det Forenede Kongeriges finansielle forpligtelse. Derfor bør nærværende forordning ikke finde anvendelse på eller i Det Forenede Kongerige —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) nr. 1303/2013 foretages følgende ændringer:

1)

Følgende artikler indsættes:

»Artikel 92a

REACT-EU-midler

De foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 1, stk. 2, i Rådets forordning (EU) 2020/2094 (*1),gennemføres under strukturfondene med et beløb på op til 47 500 000 000 EUR i 2018-priser som omhandlet i nævnte forordnings artikel 2, stk. 2, litra a), nr. i), med forbehold af dens artikel 3, stk. 3, 4, 7 og 9.

Disse supplerende midler for 2021 og 2022, der stammer fra Den Europæiske Unions genopretningsinstrument, yder bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien (»REACT-EU-midler«).

Som fastsat i artikel 3, stk. 1, i forordning (EU) 2020/2094 udgør REACT-EU-midlerne eksterne formålsbestemte indtægter med henblik på finansforordningens artikel 21, stk. 5.

Artikel 92b

Gennemførelsesordninger for REACT-EU-midlerne

1.   REACT-EU-midlerne stilles til rådighed under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse.

Uanset artikel 94 tildeler medlemsstaterne også i fællesskab en del af deres REACT-EU-midler til grænseoverskridende samarbejdsprogrammer under målet om europæisk territorialt samarbejde, som de deltager i, hvis de er enige om, at sådanne tildelinger afspejler deres respektive nationale prioriteter.

REACT-EU-midlerne anvendes til at gennemføre teknisk bistand i henhold til nærværende artikels stk. 6 og de operationer, der gennemfører det i nærværende artikels stk. 9, første afsnit, omhandlede tematiske mål.

2.   REACT-EU-midlerne stilles til rådighed med henblik på budgetmæssige forpligtelser for årene 2021 og 2022 ud over de samlede midler, der er omhandlet i artikel 91, som følger:

2021: 37 500 000 000 EUR

2022: 10 000 000 000 EUR.

REACT-EU-midlerne anvendes også til dækning af administrationsudgifter op til 18 000 000 EUR i 2018-priser.

Operationer, der skal støttes af REACT-EU-midlerne, kan udvælges til at modtage støtte indtil udgangen af 2023. Bestemmelserne om faser i en forordning om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl- og Migrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for grænseforvaltning og visa finder anvendelse på operationer, der støttes med REACT-EU-midlerne.

3.   0,35 % af REACT-EU-midlerne afsættes til teknisk bistand på Kommissionens initiativ med særligt fokus på de medlemsstater, der er hårdest ramt af covid-19-pandemien, og på de medlemsstater, der har de laveste absorptionsrater og gennemførelsesgrader.

4.   Kommissionen vedtager i form af gennemførelsesretsakter en afgørelse om fordelingen af REACT-EU-midlerne som bevillinger fra strukturfondene for 2021 for hver medlemsstat i overensstemmelse med de kriterier og den metode, der er fastsat i bilag VIIa. Denne afgørelse revideres i 2021 for at fastlægge fordelingen af REACT-EU-midlerne for 2022 på grundlag af de data, der er til rådighed senest den 19. oktober 2021.

5.   Uanset artikel 76, stk. 1, indgås de budgetmæssige forpligtelser for REACT-EU-midlerne i forbindelse med de enkelte berørte operationelle programmer for hver fond for årene 2021 og 2022.

Den retlige forpligtelse, der er omhandlet i artikel 76, stk. 2, for årene 2021 og 2022, træder i kraft på eller efter den dato, der er omhandlet i artikel 3, stk. 3, i forordning (EU) 2020/2094.

Artikel 76, stk. 3 og 4, finder ikke anvendelse på REACT-EU-midlerne.

Uanset finansforordningens artikel 14, stk. 3, finder frigørelsesreglerne i del II, afsnit IX, kapitel IV, og artikel 136 i nærværende forordning anvendelse på de budgetmæssige forpligtelser, som er baseret på REACT-EU-midlerne. Uanset finansforordningens artikel 12, stk. 4, litra c), anvendes REACT-EU-midlerne ikke til et efterfølgende program eller en efterfølgende aktion.

Uanset denne forordnings artikel 86, stk. 2, og artikel 136, stk. 1, frigøres forpligtelserne for REACT-EU-midlerne i overensstemmelse med de regler, der skal følges ved afslutningen af programmerne.

Hver medlemsstat afsætter REACT-EU-midlerne, der er til rådighed til programmering under EFRU og ESF, til operationelle programmer eller til grænseoverskridende samarbejdsprogrammer, som inddrager lokale og regionale myndigheder samt relevante organer, der repræsenterer civilsamfundet og arbejdsmarkedets parter, i overensstemmelse med partnerskabsprincippet.

Uanset artikel 92, stk. 7, skal det, hvis de berørte medlemsstater finder det relevant, også foreslås at anvende en del af REACT-EU-midlerne til at øge støtten til Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede (»FEAD«) med henblik på at tage hånd om situationen for dem, som er blevet ramt i uforholdsmæssig hård grad af covid-19-krisen. En del af REACT-EU-midlerne kan også anvendes til at øge støtten til ungdomsbeskæftigelsesinitiativet. I begge tilfælde kan forhøjelsen foreslås før eller samtidig med tildelingen til EFRU og ESF.

Efter den første tildeling kan REACT-EU-midlerne efter anmodning fra en medlemsstat om ændring af et operationelt program i henhold til artikel 30, stk. 1, overføres mellem EFRU og ESF uanset de procentsatser, der er omhandlet i artikel 92, stk. 1, litra a), b) og c), idet ESF's samlede operationelle styrke skal bevares på EU-plan. Nærværende afsnit finder ikke anvendelse på EFRU-midler, som er afsat til grænseoverskridende samarbejdsprogrammer under målet om europæisk territorialt samarbejde.

Artikel 30, stk. 5, finder ikke anvendelse på REACT-EU-midlerne. Disse midler tages ikke i betragtning ved beregningen af de lofter, der er fastsat i samme stykke.

Med henblik på anvendelsen af finansforordningens artikel 30, stk. 1, litra f), finder betingelsen om, at der skal være tale om bevillinger til samme formål, ikke anvendelse på sådanne overførsler. Sådanne overførsler kan kun finde anvendelse i det igangværende eller de kommende år i finansieringsplanen.

Kravene i denne forordnings artikel 92, stk. 4, finder hverken anvendelse på den oprindelige tildeling eller efterfølgende overførsler af REACT-EU-midlerne.

REACT-EU-midlerne gennemføres i overensstemmelse med reglerne for den fond, som de tildeles eller overføres til.

6.   Op til 4 % af de samlede REACT-EU-midler under EFRU og ESF kan på medlemsstaternes initiativ afsættes til teknisk bistand under ethvert eksisterende operationelt program, der støttes af EFRU eller ESF, eller til et nyt operationelt program eller nye operationelle programmer, der er omhandlet i stk. 10.

Op til 6 % af de supplerende EFRU-midler, der er afsat til et grænseoverskridende samarbejdsprogram under målet om europæisk territorialt samarbejde i henhold til stk. 1, andet afsnit, kan afsættes til teknisk bistand.

7.   Uanset artikel 81, stk. 1, og artikel 134, stk. 1, udgør den første forfinansiering, der skal udbetales, efter at Kommissionen har truffet afgørelse om vedtagelse af et operationelt program eller godkendelse af ændringen af et operationelt program med henblik på tildeling af REACT-EU-midlerne, 11 % af REACT-EU-midlerne, der tildeles programmer for 2021.

Med henblik på anvendelsen af artikel 134, stk. 2, på den årlige forfinansiering i årene 2021, 2022 og 2023 omfatter støtten fra fondene for hele programmeringsperioden til det operationelle program REACT-EU-midlerne.

Det beløb, der er udbetalt som supplerende første forfinansiering, skal være udlignet fuldstændigt i Kommissionens regnskab, senest på den dato hvor programmet afsluttes.

8.   REACT-EU-midlerne, der ikke afsættes til teknisk bistand, anvendes under det tematiske mål, der er omhandlet i stk. 9, første afsnit, til at støtte operationer, der fremmer kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og den sociale konsekvenser, og som forbereder en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien.

REACT-EU-midlerne kan af medlemsstaterne enten tildeles en eller flere særskilte prioritetsakser inden for et eksisterende operationelt program eller operationelle programmer under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse eller inden for et eller flere eksisterende grænseoverskridende samarbejdsprogrammer under målet om europæisk territorialt samarbejde eller til et nyt operationelt program eller nye operationelle programmer som omhandlet i nærværende artikels stk. 10 under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse. Uanset artikel 26, stk. 1, dækker programmet perioden indtil den 31. december 2022, med forbehold af stk. 4 i nærværende artikel.

For så vidt angår EFRU, anvendes REACT-EU-midlerne primært til at støtte investeringer i produkter og tjenesteydelser til sundhedsvæsenet eller i social infrastruktur, til at yde støtte i form af driftskapital eller investeringsstøtte til SMV'ers investeringer i sektorer med et stort beskæftigelsespotentiale, til at støtte investeringer, der bidrager til overgangen til en digital og grøn økonomi, til at støtte investeringer i infrastruktur, der leverer basale tjenester til borgerne, og til at støtte økonomiske støtteforanstaltninger i de regioner, der er mest afhængige af de sektorer, der er mest berørt af covid-19-krisen.

For så vidt angår ESF, anvendes REACT-EU-midlerne primært til at støtte adgang til arbejdsmarkedet gennem bevarelse af arbejdspladser for arbejdstagere og selvstændige, herunder gennem ordninger med nedsat arbejdstid, også selv om denne støtte ikke kombineres med aktive arbejdsmarkedsforanstaltninger, medmindre disse foranstaltninger kræves i henhold til national lovgivning. REACT-EU-midlerne anvendes til at støtte jobskabelse og kvalitetsbeskæftigelse, navnlig for personer i sårbare situationer, og til at udvide ungdomsbeskæftigelsesforanstaltninger i overensstemmelse med den styrkede ungdomsgaranti. Investeringer i uddannelse, erhvervsuddannelse og udvikling af færdigheder anvendes til at imødekomme både den grønne og den digitale omstilling.

REACT-EU-midlerne anvendes også til at støtte sociale systemer, der bidrager til social inklusion, bekæmpelse af forskelsbehandling og udryddelse af fattigdom, med særlig fokus på børnefattigdom, og til at forbedre adgangen til sociale tjenesteydelser af almen interesse, herunder for børn, ældre, personer med handicap, etniske minoriteter og hjemløse.

9.   Med undtagelse af teknisk bistand, jf. nærværende artikels stk. 6, og af de REACT-EU-midler, der anvendes til FEAD eller til ungdomsbeskæftigelsesinitiativet, jf. nærværende artikels stk. 5, syvende afsnit, anvendes REACT-EU-midlerne til at støtte operationer under det nye tematiske mål »Fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien«, der supplerer de tematiske mål i artikel 9.

Det tematiske mål, der er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, er udelukkende til rådighed for programmeringen af REACT-EU-midlerne. Uanset nærværende forordnings artikel 96, stk. 1, litra b), c) og d), og artikel 8, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1299/2013 kombineres det ikke med andre investeringsprioriteter.

Det tematiske mål, der er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, udgør også den fælles investeringsprioritet for programmeringen og gennemførelsen af REACT-EU-midlerne fra EFRU og ESF.

Hvis der fastsættes en eller flere særskilte prioritetsakser svarende til det tematiske mål, der er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, i et eksisterende operationelt program, stilles der ikke krav om de elementer, der er anført i artikel 96, stk. 2, litra b), nr. v) og vii), i nærværende forordning og i artikel 8, stk. 2, litra b), nr. v) og vi), i forordning (EU) nr. 1299/2013 i forbindelse med beskrivelsen af prioritetsaksen i det reviderede operationelle program.

I den reviderede finansieringsplan, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 96, stk. 2, litra d), og i artikel 8, stk. 2, litra d), i forordning (EU) nr. 1299/2013, fastsættes fordelingen af REACT-EU-midlerne for året 2021 og, hvis det er relevant, for 2022 uden at identificere beløbene for resultatreserven og uden opdeling pr. regionskategori.

Uanset nærværende forordnings artikel 30, stk. 1, skal anmodninger, der indgives af en medlemsstat om ændring af et program, være behørigt begrundet og navnlig indeholde en beskrivelse af de forventede virkninger af ændringerne af programmet for fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og for forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien. Disse anmodninger ledsages af det ændrede program.

10.   Uanset artikel 26, stk. 4, kan medlemsstaterne udarbejde nye dedikerede operationelle programmer under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 9, første afsnit. Der stilles ikke krav om en forudgående evaluering som omhandlet i artikel 55.

Uanset artikel 96, stk. 2, litra a), skal begrundelsen, hvis der udarbejdes et sådant nyt operationelt program, indeholde en beskrivelse af de forventede virkninger af det operationelle program for fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser og for forberedelse af en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien.

Hvis der oprettes et sådant nyt operationelt program, kan medlemsstaterne kun angive myndigheder, der allerede er udpeget under igangværende operationelle programmer, som støttes af EFRU, ESF og Samhørighedsfonden, med henblik på artikel 96, stk. 5, litra a).

Der stilles ikke krav om angivelse af elementerne i artikel 96, stk. 2, første afsnit, litra b), nr. v) og vii), i stk. 4, i stk. 6, litra b) og c), og i stk. 7 i forbindelse med et sådant nyt operationelt program. Der stilles kun krav om angivelse af elementerne i artikel 96, stk. 3, hvis der ydes tilsvarende støtte.

Uanset artikel 29, stk. 3 og 4, og artikel 30, stk. 2, bestræber Kommissionen sig for at godkende ethvert nyt dedikeret operationelt program eller enhver ændring i et eksisterende program senest 15 arbejdsdage, efter at en medlemsstat har forelagt det.

11.   Uanset artikel 65, stk. 2 og 9, er udgifter til de operationer, der støttes under det i nærværende artikels stk. 9, første afsnit, omhandlede tematiske mål, støtteberettigede fra den 1. februar 2020.

12.   Uanset artikel 120, stk. 3, første og andet afsnit, kan der anvendes en medfinansieringssats på op til 100 % for den eller de prioritetsakser, der støttes ved hjælp af REACT-EU-midlerne, der er programmeret under det tematiske mål, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 9, første afsnit. I tillæg til de fælles indikatorer, der er fastsat i de fondsspecifikke regler, anvender medlemsstaterne, hvor det er relevant, de covid-19-programspecifikke indikatorer, som Kommissionen stiller til rådighed.

Uanset artikel 56, stk. 3, og artikel 114, stk. 2, sikrer medlemsstaterne, at der senest den 31. december 2024 foretages mindst én evaluering af anvendelsen af REACT-EU-midlerne med henblik på at vurdere, om de er effektive og virkningsfulde og, hvor det er relevant, inkluderende og ikkediskriminerende, herunder ud fra et ligestillingssynspunkt, og hvordan de har bidraget til det tematiske mål, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 9, første afsnit.

13.   Følgende bestemmelser finder ikke anvendelse på REACT-EU-midlerne:

a)

krav om tematisk koncentration, herunder tærskler for bæredygtig byudvikling som fastsat i denne forordning eller de fondsspecifikke regler, jf. dog artikel 18

b)

forhåndsbetingelser, jf. dog artikel 19 og de fondsspecifikke regler

c)

krav til resultatreserven og anvendelse af resultatrammen, jf. dog henholdsvis artikel 20 og 22

d)

artikel 65, stk. 6, for operationer, som blev indledt fra den 1. februar 2020, og som yder bistand til fremme af kriseafhjælpning i forbindelse med covid-19-pandemien og dens sociale konsekvenser, og som forbereder en grøn, digital og modstandsdygtig genopretning af økonomien under det i nærværende artikels stk. 9, første afsnit, omhandlede tematiske mål

e)

krav om udarbejdelse af en kommunikationsstrategi, jf. dog artikel 116 og artikel 115, stk. 1, litra a).

Uanset kravene i artikel 12, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1299/2013 anses et samarbejde mellem støttemodtagere på mindst to områder for så vidt angår operationer, der støttes af REACT-EU-midlerne under målet om europæisk territorialt samarbejde, for at være tilstrækkeligt.

14.   Når medlemsstaterne og forvaltningsmyndighederne varetager deres opgaver i forbindelse med information, kommunikation og synlighed, jf. artikel 115, stk. 1 og 3, og bilag XII, sikrer de, at potentielle støttemodtagere, støttemodtagere, deltagere, endelige modtagere af finansielle instrumenter og offentligheden er opmærksomme på eksistensen og omfanget af den yderligere støtte, der stammer fra REACT-EU-midlerne.

Medlemsstaterne og forvaltningsmyndighederne gør det klart for borgerne, at den pågældende operation finansieres som et led i Unionens reaktion på covid-19-pandemien, og sikrer fuld gennemsigtighed gennem anvendelse af sociale medier, hvor det er relevant.

Henvisningen til »fonden«, »fondene« eller »ESI-fondene« i afsnit 2.2 i bilag XII suppleres med en henvisning til »finansieret som et led i Unionens reaktion på covid-19-pandemien«, hvis der ydes finansiel støtte til operationer fra REACT-EU-midlerne.

(*1)  Rådets forordning (EU) 2020/2094 af 14. december 2020 om oprettelse af et EU-genopretningsinstrument til støtte for genopretningen efter covid-19-krisen (EUT L 433 af. 22.12.2020, s. 23).« "

2)

I artikel 154 tilføjes følgende afsnit:

»Artikel 92a og 92b finder ikke anvendelse på eller i Det Forenede Kongerige. Henvisninger til medlemsstaterne i disse bestemmelser forstås således, at de ikke omfatter Det Forenede Kongerige.«

3)

Teksten i bilaget til denne forordning indsættes som bilag VIIa.

Artikel 2

Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet og Rådet en evalueringsrapport vedrørende REACT-EU senest den 31. marts 2025. Denne evaluering skal omfatte oplysninger om opnåelse af REACT-EU's målsætninger, hvor effektivt REACT-EU-midlerne er blevet brugt, de typer tiltag, der er blevet finansieret, støttemodtagerne og de endelige modtagere af de finansielle tildelinger samt den europæiske merværdi, som den har givet til den økonomiske genopretning.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 23. december 2020.

På Europa-Parlamentets vegne

D. M. SASSOLI

Formand

På Rådets vegne

M. ROTH

Formand


(1)   EUT C 272 af 17.8.2020, s. 1.

(2)  Udtalelse af 14.10.2020 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(3)  Europa-Parlamentets holdning af 16.12.2020 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 22.12.2020.

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1301/2013 af 17. december 2013 om Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og om særlige bestemmelser vedrørende målet om investeringer i vækst og beskæftigelse og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1080/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 289).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/460 af 30. marts 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013 og (EU) nr. 508/2014 for så vidt angår særlige foranstaltninger til mobilisering af investeringer i medlemsstaternes sundhedssystemer og andre dele af deres økonomier som reaktion på covid-19-udbruddet (investeringsinitiativ som reaktion på coronavirusset) (EUT L 99 af 31.3.2020, s. 5).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/558 af 23. april 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 1301/2013 og (EU) nr. 1303/2013 for så vidt angår særlige foranstaltninger med henblik på at give ekstraordinær fleksibilitet med hensyn til anvendelsen af de europæiske struktur- og investeringsfonde som reaktion på covid-19-udbruddet (EUT L 130 af 24.4.2020, s. 1).

(8)  Rådets forordning (EU) 2020/2094 af 14. december 2020 om oprettelse af et EU-genopretningsinstrument til støtte for genopretningen efter covid-19-krisen (EUT L 433 af 22.12.2020, s. 23).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).

(10)   EUT L 29 af 31.1.2020, s. 7.

(11)  Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 1311/2013 af 2. december 2013 om fastlæggelse af den flerårige finansielle ramme for årene 2014-2020 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 884).

(12)  Rådets afgørelse 2014/335/EU, Euratom af 26. maj 2014 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter (EUT L 168 af 7.6.2014, s. 105).


BILAG

»BILAG VIIa

METODE FOR TILDELING AF REACT-EU-MIDLERNE — ARTIKEL 92B, STK. 4

Tildelingsmetode for REACT-EU-midlerne

REACT-EU-midlerne fordeles mellem medlemsstaterne efter følgende metode:

1.

Hver medlemsstats foreløbige andel af REACT-EU-midlerne beregnes som den vægtede sum af de andele, der er beregnet på grundlag af følgende kriterier, vægtet som angivet:

a)

En BNP-faktor (vægtning 2/3) beregnet i følgende trin:

i)

hver medlemsstats andel af det samlede tab af det sæsonkorrigerede BNP i faste priser udtrykt i euro mellem det første halvår af 2019 og udgangen af den gældende referenceperiode for samtlige berørte medlemsstater

ii)

justering af de under nr. i) beregnede andele ved at dividere dem med medlemsstatens BNI pr. indbygger udtrykt i procent af det gennemsnitlige BNI pr. indbygger i EU-27 (gennemsnit udtrykt som 100 %).

b)

En arbejdsløshedsfaktor (vægtning 2/9) udtrykt som det vægtede gennemsnit af:

i)

medlemsstatens andel af det samlede antal arbejdsløse (vægtning 3/4) i samtlige medlemsstater i januar 2020 og

ii)

medlemsstatens andel af den samlede stigning i antallet af arbejdsløse (vægtning 1/4) mellem januar 2020 og udgangen af den gældende referenceperiode for samtlige berørte medlemsstater.

c)

En ungdomsarbejdsløshedsfaktor (vægtning 1/9) udtrykt som gennemsnittet af:

i)

medlemsstatens andel af det samlede antal arbejdsløse unge (vægtning 3/4) i samtlige medlemsstater i januar 2020 og

ii)

medlemsstatens andel af den samlede stigning i antallet af arbejdsløse unge (vægtning 1/4) mellem januar 2020 og den gældende referenceperiode for samtlige berørte medlemsstater.

Hvis medlemsstatens sæsonkorrigerede BNP i faste priser udtrykt i euro i den gældende referenceperiode er større end i den første halvdel af 2019, udelukkes denne medlemsstats data fra beregningerne i litra a), nr. i).

Hvis antallet af arbejdsløse (aldersgruppen fra 15 til 74) eller arbejdsløse unge (aldersgruppen fra 15 til 24) i medlemsstaten i den gældende referenceperiode er lavere end i januar 2020, udelukkes denne medlemsstats data fra beregningerne i litra b), nr. ii), og litra c), nr. ii).

2.

De regler, der er fastsat i punkt 1, må ikke medføre tildelinger pr. medlemsstat for hele perioden fra 2021 til 2022, som er større end

a)

for de medlemsstater, hvis gennemsnitlige BNI pr. indbygger (i KKS) i perioden 2015-2017 er over 109 % af gennemsnittet i EU-27: 0,07 % af deres BNP i 2019 i faste priser

b)

for de medlemsstater, hvis gennemsnitlige BNI pr. indbygger (i KKS) i perioden 2015-2017 svarer til eller er under 90 % af gennemsnittet i EU-27: 2,60 % af deres BNP i 2019 i faste priser

c)

for de medlemsstater, hvis gennemsnitlige BNI pr. indbygger (i KKS) i perioden 2015-2017 er over 90 % og svarer til eller er under 109 % af gennemsnittet i EU-27: Procentsatsen fremkommer ved hjælp af en lineær interpolering mellem 0,07 % og 2,60 % af deres BNP i 2019 i faste priser, hvilket resulterer i en forholdsmæssig reduktion af loftet i forhold til stigningen i velstanden.

De beløb, der overstiger niveauet i litra a) til c) pr. medlemsstat, omfordeles forholdsmæssigt på tildelingerne til alle de øvrige medlemsstater, hvis gennemsnitlige BNI pr. indbygger (i KKS) er under 100 % af gennemsnittet i EU-27. BNI pr. indbygger (i KKS) i perioden 2015-2017 er det BNI, der anvendes til samhørighedspolitik i forhandlingerne om FFR 2021-2027.

3.

Med hensyn til beregningen af fordelingen af REACT-EU-midlerne for 2021:

a)

for BNP er referenceperioden det første halvår af 2020

b)

for antallet af arbejdsløse og antallet af arbejdsløse unge er referenceperioden: gennemsnittet af juni til august 2020

c)

den maksimale tildeling som følge af anvendelsen af punkt 2 ganges med REACT-EU-midlernes andel for 2021 af de samlede REACT-EU-midler for 2021 og 2022.

Inden den metode, der er beskrevet i punkt 1 og 2 vedrørende REACT-EU-midlerne for 2021, finder anvendelse, afsættes der et beløb til Luxembourg og Malta på henholdsvis 100 000 000 EUR og 50 000 000 EUR.

Desuden afsættes der af tildelingen et beløb svarende til en støtteintensitet på 30 EUR pr. indbygger til NUTS 2-regionerne i den yderste periferi. Denne tildeling vil blive fordelt pr. region og medlemsstat i forhold til den samlede befolkning i disse regioner. Den supplerende tildeling til regionerne i den yderste periferi tilføjes den tildeling, som hver region i den yderste periferi modtager gennem fordelingen af det nationale budget.

Det restende beløb for 2021 fordeles mellem medlemsstaterne i overensstemmelse med den metode, der er beskrevet i punkt 1 og 2.

4.

Med hensyn til beregningen af fordelingen af REACT-EU-midlerne for 2022:

a)

for BNP er referenceperioden det første halvår af 2021

b)

for antallet af arbejdsløse og antallet af arbejdsløse unge er referenceperioden: gennemsnittet af juni til august 2021

c)

den maksimale tildeling som følge af anvendelsen af punkt 2 ganges med REACT-EU-midlernes andel for 2022 af de samlede REACT-EU-midler for 2021 og 2022.

«

Top