EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0934

Rådets afgørelse (EU) 2018/934 af 25. juni 2018 om anvendelse af de resterende bestemmelser i Schengenreglerne om Schengeninformationssystemet i Republikken Bulgarien og Rumænien

ST/15820/2017/REV/1

EUT L 165 af 2.7.2018, p. 37–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/934/oj

2.7.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 165/37


RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/934

af 25. juni 2018

om anvendelse af de resterende bestemmelser i Schengenreglerne om Schengeninformationssystemet i Republikken Bulgarien og Rumænien

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til akten om Republikken Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse, særlig artikel 4, stk. 2,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 4, stk. 2, første afsnit, i tiltrædelsesakten om Republikken Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse (»tiltrædelsesakten fra 2005«) skal de bestemmelser i Schengenreglerne, der ikke er anført i bilag II til nævnte akt, og som Republikken Bulgarien (»Bulgarien«) og Rumænien tiltrådte ved tiltrædelsen, finde anvendelse i Bulgarien og Rumænien, når Rådet har truffet afgørelse herom, efter at det er blevet sikret, at de nødvendige betingelser for anvendelsen af alle Schengenreglerne er opfyldt.

(2)

Den 29. juni 2010 vedtog Rådet afgørelse 2010/365/EU (2). I henhold til nævnte afgørelse begyndte bestemmelserne i Schengenreglerne om Schengeninformationssystemet (»SIS«) at finde anvendelse i Bulgarien og Rumænien fra den 15. oktober 2010, med undtagelse af forpligtelsen til at nægte indrejse i eller ophold på deres område for tredjelandsstatsborgere, om hvilke der er foretaget en indberetning af en anden medlemsstat med henblik på nægtelse af indrejse eller ophold, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1987/2006 (3), og forpligtelsen til at afholde sig fra at udstede SIS indberetninger og fra at indlæse uddybende oplysninger i SIS samt fra at udveksle supplerende oplysninger om tredjelandsstatsborgere med henblik på nægtelse af indrejse eller ophold, jf. forordning (EF) nr. 1987/2006 (»de resterende restriktioner«).

(3)

Den 9. juni 2011 konkluderede Rådet i overensstemmelse med de gældende Schengenevalueringsprocedurer, at Bulgarien og Rumænien opfyldte betingelserne inden for alle områderne af Schengenreglerne vedrørende luftgrænser, landgrænser, politisamarbejde, databeskyttelse, SIS, søgrænser og visum.

(4)

Rådet vedtog den 12. oktober 2017 afgørelse (EU) 2017/1908 (4) om anvendelse af visse bestemmelser i Schengenreglerne om visuminformationssystemet (»VIS«) i Bulgarien og Rumænien uden at foregribe den særskilte rådsafgørelse, der skal vedtages med enstemmighed i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, i tiltrædelsesakten fra 2005 for så vidt angår ophævelse af kontrollen ved de indre grænser i de berørte medlemsstater. Anvendelsen af disse bestemmelser, der giver Bulgarien og Rumænien adgang til at søge i VIS-data i overensstemmelse med de procedurer og de betingelser, der er fastsat i nævnte afgørelse, har til formål at lette Bulgariens og Rumæniens kontrol på grænseovergangssteder ved deres ydre grænser, som er ydre Schengengrænser, og inden for deres område og derigennem øge sikkerhedsniveauet i Schengenområdet og lette bekæmpelsen af grov kriminalitet og terrorisme.

(5)

For at øge sikkerheden i Schengenområdet og for at gøre bekæmpelsen af alvorlig kriminalitet og terrorisme mere effektiv bør Bulgariens og Rumæniens kontrol ved deres ydre grænser og inden for deres område gøres mere effektiv ved hjælp af udstedelsen af indberetninger i SIS med henblik på nægtelse af indrejse eller ophold og ved at fuldbyrde sådanne indberetninger, som andre medlemsstater har indlæst, navnlig hvis sådanne indberetninger er baseret på en trussel mod den offentlige orden, den offentlige sikkerhed eller den nationale sikkerhed. For at sikre at Bulgarien og Rumænien er forpligtet til at nægte indrejse i eller ophold på deres respektive område for tredjelandsstatsborgere, som af en anden medlemsstat har fået udstedt et indrejseforbud, og desuden forpligtet til at udstede sådanne SIS indberetninger, er det hensigtsmæssigt at ophæve de resterende restriktioner vedrørende anvendelsen af SIS. Ophævelsen af disse begrænsninger i Bulgarien og Rumænien vil bidrage til at øge sikkerhedsniveauet i Schengenområdet og vil gøre bekæmpelsen af alvorlig kriminalitet og terrorisme mere effektiv.

(6)

Det er hensigtsmæssigt at fastsætte en dato, fra hvilken de resterende restriktioner i Schengenreglerne om SIS bør ophæves. Artikel 25 i konvention om gennemførelse af Schengen-aftalen af 14. juni 1985 mellem regeringerne for staterne i Den Økonomiske Union Benelux, Forbundsrepublikken Tyskland og Den Franske Republik om gradvis ophævelse af kontrollen ved de fælles grænser (5) (»Schengen konventionen«) om konsultation i forbindelse med udstedelse af opholdstilladelser og indberetninger med henblik på nægtelse af adgang bør finde anvendelse fra den samme dato.

(7)

Denne afgørelse berører ikke ophævelsen af kontrollen ved de indre grænser i de berørte medlemsstater, som bør være genstand for en særskilt rådsafgørelse, der skal vedtages med enstemmighed i henhold til artikel 4, stk. 2, i tiltrædelsesakten fra 2005.

(8)

Da det i overensstemmelse med de gældende Schengenevalueringsprocedurer allerede er blevet kontrolleret, at Bulgarien og Rumænien opfylder betingelserne, jf. artikel 4, stk. 2, i tiltrædelsesakten fra 2005, vil kontrollen i henhold til artikel 1, stk. 1, litra b), i Rådets forordning (EU) nr. 1053/2013 (6) ikke blive gennemført for så vidt angår disse medlemsstater. Efter vedtagelsen af denne rådsafgørelse bør ophævelsen af de resterende restriktioner for anvendelsen af SIS dog få virkning den 1. august 2018.

(9)

For så vidt angår Island og Norge udgør denne afgørelse en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. aftalen indgået mellem Rådet for Den Europæiske Union og Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne (7), der henhører under det område, som er nævnt i artikel 1, litra G, i Rådets afgørelse 1999/437/EF (8).

(10)

For så vidt angår Schweiz udgør denne afgørelse en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne (9), der henhører under det område, som er nævnt i artikel 1, litra G, i afgørelse 1999/437/EF sammenholdt med artikel 3 i Rådets afgørelse 2008/146/EF (10).

(11)

For så vidt angår Liechtenstein udgør denne afgørelse en udvikling af de bestemmelser i Schengenreglerne, jf. protokollen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein om Fyrstendømmet Liechtensteins tiltrædelse af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne (11), der henhører under det område, der er nævnt i artikel 1, litra G, i afgørelse 1999/437/EF sammenholdt med artikel 3 i Rådets afgørelse 2011/350/EU (12) —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   De resterende restriktioner i Schengenreglerne vedrørende SIS, som er omhandlet i artikel 1, stk. 4, litra a) og b), i afgørelse 2010/365/EU, gælder ikke i Bulgarien og Rumænien i deres indbyrdes forhold og i forbindelserne med Kongeriget Belgien, Den Tjekkiske Republik, Kongeriget Danmark, Forbundsrepublikken Tyskland, Republikken Estland, Den Hellenske Republik, Kongeriget Spanien, Den Franske Republik, Den Italienske Republik, Republikken Letland, Republikken Litauen, Storhertugdømmet Luxembourg, Ungarn, Republikken Malta, Kongeriget Nederlandene, Republikken Østrig, Republikken Polen, Den Portugisiske Republik, Republikken Slovenien, Den Slovakiske Republik, Republikken Finland og Kongeriget Sverige samt Republikken Island, Fyrstendømmet Liechtenstein, Kongeriget Norge og Det Schweiziske Forbund fra den.

2.   Artikel 25 i Schengen konventionen finder anvendelse i Bulgarien og Rumænien i deres indbyrdes forhold og i forbindelserne de stater, der er nævnt i denne artikels stk. 1.

3.   Anvendelsen af denne artikels stk. 1 og 2 berører ikke vedtagelsen af Rådets afgørelse om fastsættelse af datoen for ophævelse af kontrollen ved de indre grænser til Bulgarien og Rumænien.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den anvendes fra den 1. august 2018.

Artikel 3

Denne afgørelse anvendes i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Luxembourg, den 25. juni 2018.

På Rådets vegne

N. DIMOV

Formand


(1)  Udtalelse af 13.6.2018 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  Rådets afgørelse 2010/365/EU af 29. juni 2010 om anvendelse af Schengenreglernes bestemmelser om Schengeninformationssystemet i Republikken Bulgarien og Rumænien (EUT L 166 af 1.7.2010, s. 17).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1987/2006 af 20. december 2006 om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 381 af 28.12.2006, s. 4).

(4)  Rådets afgørelse (EU) 2017/1908 af 12. oktober 2017 om anvendelse af visse bestemmelser i Schengenreglerne om visuminformationssystemet i Republikken Bulgarien og Rumænien (EUT L 269 af 19.10.2017, s. 39).

(5)  EFT L 239 af 22.9.2000, s. 19.

(6)  Rådets forordning (EU) nr. 1053/2013 af 7. oktober 2013 om indførelse af en evaluerings- og overvågningsmekanisme til kontrol af anvendelsen af Schengenreglerne og om ophævelse af Eksekutivkomitéens afgørelse af 16. september 1998 om nedsættelse af et stående udvalg for evaluering og anvendelse af Schengenreglerne (EUT L 295 af 6.11.2013, s. 27).

(7)  EFT L 176 af 10.7.1999, s. 36.

(8)  Rådets afgørelse 1999/437/EF af 17. maj 1999 om visse gennemførelsesbestemmelser til den aftale, som Rådet for Den Europæiske Union har indgået med Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og den videre udvikling af Schengenreglerne (EFT L 176 af 10.7.1999, s. 31).

(9)  EUT L 53 af 27.2.2008, s. 52.

(10)  Rådets afgørelse 2008/146/EF af 28. januar 2008 om indgåelse, på Det Europæiske Fællesskabs vegne, af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne (EUT L 53 af 27.2.2008, s. 1).

(11)  EUT L 160 af 18.6.2011, s. 21.

(12)  Rådets afgørelse 2011/350/EU af 7. marts 2011 om indgåelse, på Den Europæiske Unions vegne, af protokollen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab, Det Schweiziske Forbund og Fyrstendømmet Liechtenstein om Fyrstendømmet Liechtensteins tiltrædelse af aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengenreglerne, navnlig for så vidt angår afskaffelsen af kontrollen ved de indre grænser og personbevægelser (EUT L 160 af 18.6.2011, s. 19).


Top