EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0027

Kommissionens forordning (EU) 2016/27 af 13. januar 2016 om ændring af bilag III og IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier

EUT L 9 af 14.1.2016, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/27/oj

14.1.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 9/4


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/27

af 13. januar 2016

om ændring af bilag III og IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001 af 22. maj 2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier (1), særlig artikel 23, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved forordning (EF) nr. 999/2001 er der fastsat regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af transmissible spongiforme encephalopatier hos dyr. Forordningen gælder for produktion og markedsføring af levende dyr og animalske produkter og i visse særlige tilfælde for eksport heraf.

(2)

I henhold til artikel 6, stk. 4, i forordning (EF) nr. 999/2001 og kapitel B i bilag III til samme forordning forelægger medlemsstaterne Kommissionen hvert år oplysninger om overvågning af transmissible spongiforme encephalopatier på deres område, og Kommissionen forelægger et sammendrag af disse oplysninger for Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder.

(3)

Efter aftale mellem Den Europæiske Union og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet vil udarbejdelsen og offentliggørelsen af Unionens årlige sammendrag om overvågning og undersøgelse af drøvtyggere for forekomst af transmissible spongiforme encephalopatier blive overført fra Kommissionen til Det Europæiske Lægemiddelagentur. Kapitel B i bilag III til forordning (EF) nr. 999/2001 bør derfor ændres for at afspejle disse nye bestemmelser.

(4)

Ved bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 forbydes fodring af visse opdrættede dyr med forarbejdet animalsk protein, navnlig protein fra andre dyr end drøvtyggere.

(5)

I henhold til kapitel II, litra b), nr. ii), i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 kan fiskemel og foderblandinger indeholdende fiskemel endvidere anvendes til fodring af andre opdrættede dyr end drøvtyggere, herunder akvakulturdyr.

(6)

I henhold til kapitel III, afsnit A, punkt 3, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 skal forarbejdet animalsk protein i løs vægt fra andre dyr end drøvtyggere og foderblandinger i løs vægt, der indeholder animalsk protein fra sådanne dyr, transporteres i køretøjer og containere/beholdere, der ikke anvendes til transport af foder til andre opdrættede dyr end drøvtyggere, bortset fra akvakulturdyr. Da det er tilladt at anvende fiskemel og foderblandinger indeholdende fiskemel i foder til alle andre opdrættede dyr end drøvtyggere, bør denne bestemmelse ikke finde anvendelse på fiskemel eller på foderblandinger indeholdende fiskemel. Kapitel III, del A, punkt 3, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 bør derfor ændres, således at fiskemel ikke er omfattet.

(7)

I henhold til kapitel V, afsnit E, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 er eksport af forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere samt produkter, der indeholder sådant protein, kun tilladt, hvis de er bestemt til anvendelsesformål, der ikke er forbudt i henhold til nævnte forordning, og hvis der, inden eksporten finder sted, indgås en skriftlig aftale mellem eksportmedlemsstatens kompetente myndighed eller Kommissionen og importtredjelandets kompetente myndighed, ifølge hvilken det pågældende importtredjeland forpligter sig til at overholde den påtænkte anvendelse og til ikke at reeksportere forarbejdet animalsk protein eller produkter, der indeholder sådant protein, til anvendelsesformål, der er forbudt i henhold til forordning (EF) nr. 999/2001.

(8)

Det var oprindeligt hensigten, at dette krav skulle bekæmpe spredning af bovin spongiform encephalopati (BSE) på et tidspunkt, hvor BSE var epidemisk i Unionen, og hvor det europæiske kontinent globalt set var det hårdest ramte af epidemien. Siden da er BSE-situationen i Unionen imidlertid blevet væsentlig forbedret. I 2013 blev der indberettet 7 tilfælde af BSE i Unionen, og i 2014 var der 11 indberettede tilfælde, mens der i 2001 var 2 166 indberettede tilfælde og i 2002 2 124 indberettede tilfælde. Denne forbedring af BSE-situationen i Unionen afspejles i den kendsgerning, at 20 medlemsstater nu er anerkendt som lande med en ubetydelig BSE-risiko i henhold til Kommissionens beslutning 2007/453/EF (2) som ændret.

(9)

Det i kapitel V, afsnit E, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 fastsatte krav om, at der skal indgås en skriftlig aftale med bestemmelsestredjelandet inden eksport af forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere samt produkter, der indeholder sådant protein, og forbuddet mod, at disse produkter anvendes i tredjelande til fodring af opdrættede dyr, bør derfor udgå.

(10)

I kapitel IV, afsnit D, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 er der fastsat betingelser for fremstilling og anvendelse af forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere og foderblandinger indeholdende sådant protein, som er bestemt til fodring af akvakulturdyr; i henhold til disse betingelser skal der være fuldstændig adskillelse mellem materialer fra drøvtyggere og materialer fra andre dyr end drøvtyggere på hvert trin i produktionskæden, og der skal regelmæssigt udtages prøver og foretages analyser til kontrol af, at der ikke forekommer krydskontaminering. Disse betingelser bør også gælde for forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere og for foderblandinger indeholdende sådant protein, der er bestemt til eksport, for at sikre, at sikkerhedsniveauet for forarbejdet animalsk protein og foderblandinger indeholdende sådant protein, der eksporteres, er det samme som for det forarbejdede animalske protein og de foderblandinger, der anvendes på Unionens område.

(11)

Da foder til selskabsdyr og fiskemel produceres i forarbejdningsanlæg, der udelukkende beskæftiger sig med henholdsvis fremstilling af produkter af akvatiske dyr, bortset fra havpattedyr, og fremstilling af foder til selskabsdyr, bør kravet om, at eksport kun er tilladt fra virksomheder, hvor kravene i kapitel IV, afsnit D, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 er opfyldt, ikke gælde for foder til selskabsdyr eller for fiskemel.

(12)

Kapitel V, afsnit E, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 bør derfor ændres.

(13)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Kapitel B i bilag III til forordning (EF) nr. 999/2001 affattes således:

»KAPITEL B

RAPPORTERINGS- OG REGISTRERINGSKRAV

I.   KRAV TIL MEDLEMSSTATERNE

A.   Oplysninger, der skal fremgå af medlemsstaternes årsrapport, jf. artikel 6, stk. 4

1.

Antal mistænkte smittetilfælde, som der er indført begrænsninger for med hensyn til flytning i henhold til forordningens artikel 12, stk. 1.

2.

Antal mistænkte smittetilfælde, som er underkastet laboratorieundersøgelse i henhold til forordningens artikel 12, stk. 2, pr. dyreart, herunder resultaterne af hurtige og konfirmatoriske undersøgelser (antal positive og negative) og, for så vidt angår kvæg, aldersfordelingen for alle undersøgte dyr. Aldersfordelingen angives efter følgende inddeling: »under 24 måneder«, inddeling i grupper a 12 måneder mellem 24 og 155 måneder og »over 155 måneder«.

3.

Antal flokke, hvor tilfælde af mistanke om smitte hos får og geder er blevet indberettet og efterforsket i henhold til forordningens artikel 12, stk. 1 og 2.

4.

Antal kreaturer, der er undersøgt i hver delpopulation i henhold til kapitel A, del I, punkt 2.1, 2.2, 3.1 og 5. Metoden til stikprøveudvælgelsen, resultaterne af de hurtige og konfirmatoriske undersøgelser samt aldersfordelingen for de undersøgte dyr, jf. punkt 2, oplyses.

5.

Antal får og geder og flokke heraf, der er undersøgt i hver delpopulation i henhold til kapitel A, del II, punkt 2, 3, 5 og 6, sammen med metoden til stikprøveudvælgelsen og resultaterne af de hurtige og konfirmatoriske undersøgelser.

6.

Den geografiske fordeling, herunder angivelse af oprindelsesland, hvis dette er et andet end rapporteringslandet, af positive tilfælde af BSE og scrapie. Fødselsåret og om muligt fødselsmåneden opgives for hvert enkelt TSE-tilfælde hos kvæg, får og geder. TSE-tilfælde, der er vurderet som atypiske, angives. For scrapietilfælde meddeles, hvis det er hensigtsmæssigt, resultaterne af den indledende og den supplerende molekylære test som omhandlet i bilag X, kapitel C, punkt 3.2, litra c).

7.

Antal stikprøver og bekræftede TSE-tilfælde pr. dyreart for andre dyr end kvæg, får og geder.

8.

Genotype og om muligt race for hvert kreatur, der enten er fundet positivt for TSE og undersøgt i henhold til kapitel A, del II, punkt 8.1, eller undersøgt i henhold til kapitel A, del II, punkt 8.2.

B.   Rapporteringsperioder

Det samlede dossier af rapporter indeholdende de i litra A omhandlede oplysninger og forelagt for Kommissionen (som sender det til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) i det elektroniske format, som er aftalt mellem medlemsstaterne, Kommissionen og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, hver måned eller, for så vidt angår oplysningerne i punkt 8, hvert kvartal kan udgøre den årsrapport, der kræves i henhold til artikel 6, stk. 4, under forudsætning af at oplysningerne løbende ajourføres i overensstemmelse med nye oplysninger.

II.   OPLYSNINGER, DER SKAL FREMGÅ AF UNIONENS SAMMENDRAG

Unionens sammendrag skal forelægges i skemaform og skal mindst omfatte de oplysninger, der er omhandlet i del I, litra A, for hver medlemsstat.

Fra den 1. januar 2016 skal Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet analysere de i del I omhandlede oplysninger, og den skal inden udgangen af november offentliggøre et sammendrag om tendenser for og kilder til transmissible spongiforme encephalopatier i Unionen.

III.   REGISTRE

1.

Den kompetente myndighed fører registre, som opbevares i syv år, over de oplysninger, der er omhandlet i del I, litra A.

2.

Det undersøgende laboratorium opbevarer i syv år alle undersøgelsesregistre, især laboratoriearbejdsbøger samt i givet fald paraffinblokke og fotografier af Western blotting.«

Artikel 2

I kapitel III, afsnit A, i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 affattes punkt 3 således:

»3.

Forarbejdet animalsk protein i løs vægt, bortset fra fiskemel, fra andre dyr end drøvtyggere og foderblandinger i løs vægt, der indeholder sådant forarbejdet animalsk protein, skal transporteres i køretøjer og containere/beholdere, der ikke anvendes til transport af foder til andre opdrættede dyr end drøvtyggere, bortset fra akvakulturdyr.«

Artikel 3

I kapitel V i bilag IV til forordning (EF) nr. 999/2001 affattes afsnit E således:

»AFSNIT E

Eksport af forarbejdet animalsk protein og produkter indeholdende sådant protein

1.

Det er forbudt at eksportere forarbejdet animalsk protein fra drøvtyggere samt produkter, der indeholder sådant protein.

Som undtagelse herfra gælder dette forbud ikke for forarbejdet foder til selskabsdyr, der indeholder forarbejdet animalsk protein fra drøvtyggere, er forarbejdet på virksomheder, der er godkendt til fremstilling af foder til selskabsdyr i overensstemmelse med artikel 24 i forordning (EF) nr. 1069/2009, og er pakket og mærket i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

2.

Eksport af forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere eller foderblandinger, der indeholder sådant protein, er tilladt, såfremt følgende betingelser er opfyldt:

a)

Det forarbejdede animalske protein fra andre dyr end drøvtyggere skal stamme fra forarbejdningsanlæg, der udelukkende beskæftiger sig med forarbejdning af animalske biprodukter fra andre dyr end drøvtyggere med oprindelse i slagterier og opskæringsvirksomheder som omhandlet i kapitel IV, afsnit D, litra a), eller det skal stamme fra godkendte forarbejdningsanlæg, som er opført på de offentliggjorte lister, der er omhandlet i kapitel V, afsnit A, litra d).

b)

Foderblandingerne, der indeholder forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere, skal stamme fra godkendte virksomheder, som er opført på de offentliggjorte lister, der er omhandlet i kapitel V, afsnit A, litra e), og skal pakkes og mærkes i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

3.

Betingelserne i punkt 2 finder ikke anvendelse på:

a)

foder til selskabsdyr, der indeholder forarbejdet animalsk protein fra andre dyr end drøvtyggere, er forarbejdet på virksomheder, der er godkendt til fremstilling af foder til selskabsdyr i overensstemmelse med artikel 24 i forordning (EF) nr. 1069/2009, og er pakket og mærket i overensstemmelse med EU-lovgivningen

b)

fiskemel og foderblandinger, der ikke indeholder andet forarbejdet animalsk protein ende fiskemel.«

Artikel 4

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den13. januar 2016.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EFT L 147 af 31.5.2001, s. 1.

(2)  Kommissionens beslutning 2007/453/EF af 29. juni 2007 om fastsættelse af BSE-status for medlemsstater eller tredjelande eller deres regioner i henhold til deres BSE-risiko (EUT L 172 af 30.6.2007, s. 84).


Top