EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0308

2010/308/: Rådets afgørelse af 11. marts 2010 om Den Europæiske Unions holdning til udkastet til afgørelse 1/2003 og til udkastet til henstilling 1/2003 fra det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (EØS-relevant tekst)

EUT L 138 af 4.6.2010, p. 11–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/308/oj

4.6.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 138/11


RÅDETS AFGØRELSE

af 11. marts 2010

om Den Europæiske Unions holdning til udkastet til afgørelse 1/2003 og til udkastet til henstilling 1/2003 fra det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus

(EØS-relevant tekst)

(2010/308/EU)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets afgørelse 2002/917/EF af 3. oktober 2002 om indgåelse af Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (1), særlig artikel 3, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (i det følgende benævnt »aftalen«) trådte i kraft den 1. januar 2003.

(2)

Ved aftalens artikel 23 nedsættes et fælles udvalg, der har til opgave at administrere aftalen.

(3)

I henhold til aftalens artikel 23, stk. 3, fastsætter det fælles udvalg sin egen forretningsorden.

(4)

I medfør af aftalens artikel 24, stk. 2, litra c), har det fælles udvalg ansvar for at tilpasse aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej, og aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser. Endvidere har det fælles udvalg i medfør af aftalens artikel 24, stk. 2, litra e), ansvar for at tilpasse kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område med henblik på at indføje nye foranstaltninger, som vedtages i Unionen.

(5)

I medfør af aftalens artikel 24, stk. 1 skal udvalget sikre, at aftalen gennemføres korrekt. Med henblik herpå bør fremsættes en henstilling om, at der anvendes en teknisk rapport for busser for at lette kontrollen med anvendelsen af bestemmelserne i artikel 1 og 2 i bilag 2 til aftalen.

(6)

Unionen skal vedtage en holdning vedrørende udkastet til afgørelse og udkastet til henstilling fra det fælles udvalg —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Eneste artikel

Unionens holdning i det fælles udvalg, der er nedsat ved artikel 23 i Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus, baseres på vedlagte udkast til afgørelse og udkast til henstilling.

Udfærdiget i Bruxelles, den 11. marts 2010.

På Rådets vegne

J. BLANCO

Formand


(1)  EFT L 321 af 26.11.2002, s. 11.


Udkast til afgørelse 1/2003 truffet af det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus,

af …

om fastsættelse af udvalgets forretningsorden og om tilpasning af aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej og af aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser samt af kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område

DET FÆLLES UDVALG,

som henviser til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (1), særlig artikel 23 og 24, og

som tager følgende i betragtning:

(1)

I henhold til artikel 23, stk. 3, i Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (i det følgende benævnt »aftalen«) fastsætter det fælles udvalg sin egen forretningsorden.

(2)

I henhold til aftalens artikel 24, stk. 2, litra c), har det fælles udvalg ansvar for at tilpasse aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej og aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser. Endvidere har det fælles udvalg i medfør af aftalens artikel 24, stk. 2, litra e), ansvar for at tilpasse kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område med henblik på at indføje nye foranstaltninger, som vedtages i Unionen,

HAR TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Det fælles udvalgs forretningsorden, som opført i bilaget til denne afgørelse, vedtages.

Artikel 2

Aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej, aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser samt kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område tilpasses som angivet i bilag II til denne afgørelse.

Udfærdiget i Bruxelles, den …

Formand

Sekretær


(1)  EFT L 321 af 26.11.2002, s. 13.

BILAG I

Forretningsorden for det fælles udvalg, der er nedsat i medfør af Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus

Artikel 1

Benævnelse for det fælles udvalg

Det fælles udvalg, der er nedsat i medfør af artikel 23 i Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus, benævnes i det følgende »udvalget«.

Artikel 2

Formandskab

1.   Formandskabet for udvalget udøves af en repræsentant for Europa-Kommissionen (i det følgende benævnt »Kommissionen«) på vegne af Den Europæiske Union.

2.   Lederen af Unionens delegation, eller i givet fald dennes stedfortræder, udøver hvervet som formand for udvalget.

3.   Formanden leder udvalgets arbejde.

Artikel 3

Delegationer

1.   De aftaleparter, for hvilke aftalen er trådt i kraft (i det følgende benævnt »parterne«), udpeger deres repræsentanter til udvalget. Unionens delegation består af repræsentanter for Kommissionen bistået af repræsentanter for medlemsstaterne.

2.   Hver part udpeger en leder for sin delegation og, hvis det er nødvendigt, en stedfortræder for denne.

3.   Hver part kan udpege nye repræsentanter til udvalget. Udvalgets sekretær underrettes øjeblikkelig skriftligt om sådanne ændringer.

4.   Repræsentanter for Generalsekretariatet for Rådet for Den Europæiske Union kan deltage i udvalgets møder med observatørstatus. Efter aftale med de andre delegationsledere kan formanden indbyde personer, der ikke er medlemmer af delegationerne, til at deltage i et udvalgsmøde for at bidrage med oplysninger om specifikke emner.

5.   Senest en uge før hvert møde underretter parterne udvalgets sekretær om deres delegationers sammensætning.

Artikel 4

Sekretariat

1.   En repræsentant for Kommissionen forestår udvalgets sekretariatsopgaver. Sekretæren udpeges af formanden for udvalget og varetager sine opgaver, indtil der udpeges en ny sekretær. Formanden meddeler de øvrige parter sekretærens navn og andre relevante oplysninger om vedkommende.

2.   Sekretæren har ansvaret for kommunikationen mellem delegationerne, herunder fremsendelsen af dokumenter, og fører tilsyn med sekretariatsopgaverne.

Artikel 5

Udvalgets møder

1.   Udvalget mødes på anmodning af mindst én part. Det indkaldes af formanden.

2.   Senest 15 arbejdsdage inden mødet sender formanden indkaldelsen, den foreløbige dagsorden og mødedokumenterne til lederne af de øvrige delegationer.

3.   Når en nærmere bestemt sag er særlig hastende, kan en part anmode formanden om at afkorte indkaldelsesfristen i stk. 2.

4.   Medmindre delegationslederne beslutter andet, er udvalgets møder ikke offentlige.

5.   Udvalgets møder afholdes i Bruxelles, medmindre parterne aftaler et andet mødested.

Artikel 6

Dagsorden

1.   Formanden opstiller med bistand fra sekretæren en foreløbig dagsorden for hvert møde og fastsætter mødedato og -sted efter samråd med lederne af de øvrige delegationer. Formanden sender den foreløbige dagsorden til delegationslederne senest 15 arbejdsdage inden mødet. Alle nødvendige arbejdsdokumenter udsendes sammen med dagsordenen.

2.   Den i stk. 1 fastsatte indkaldelsesfrist gælder ikke for de hastemøder, som der indkaldes til i medfør af artikel 5, stk. 3.

3.   Senest 24 timer inden mødet kan hver part foreslå et eller flere yderligere punkter optaget på den foreløbige dagsorden. Anmodninger om optagelse af yderligere punkter på dagsordenen begrundes og sendes skriftligt til formanden.

4.   Udvalget godkender dagsordenen ved mødets begyndelse. Udvalget kan beslutte at optage et punkt på dagsordenen, som ikke er anført i den foreløbige dagsorden.

Artikel 7

Vedtagelse af akter

1.   Udvalgets afgørelser træffes med enstemmighed af de repræsenterede parter i overensstemmelse med aftalens artikel 23, stk. 5 og 6. Henstillinger, bl.a. dem, der er omhandlet i aftalens artikel 24, stk. 2, litra g), vedtages ved konsensus mellem de repræsenterede parters delegationer. Afgørelser og henstillinger benævnes »afgørelse« eller »henstilling« efterfulgt af et løbenummer, datoen for deres vedtagelse og en angivelse af emnet.

2.   Udvalgets afgørelser og henstillinger forsynes med formandens og sekretærens underskrift. Sekretæren sender dem til lederne af de øvrige delegationer.

3.   Hver part kan vedtage at offentliggøre enhver af udvalgets akter.

4.   Udvalgets akter kan vedtages ved skriftlig procedure, når delegationslederne er enige om det. Formanden sender udkastet til en akt til de øvrige delegationsledere, der afgiver svar med angivelse af, om de accepterer eller ikke accepterer udkastet, om de foreslår ændringer til udkastet, eller om de udbeder sig yderligere betænkningstid. Hvis udkastet vedtages, færdigbehandler formanden afgørelsen eller henstillingen i overensstemmelse med stk. 1 og 2.

5.   Henstillinger og afgørelser affattes på engelsk, fransk og tysk, der alle har samme gyldighed. Hver part sikrer en korrekt oversættelse af henstillingerne og afgørelserne til sit eller sine officielle sprog. Kommissionen varetager oversættelsen til de øvrige EU-sprog.

Artikel 8

Mødereferater

1.   Sekretæren udarbejder under formandens ansvar et udkast til mødereferat for hvert møde i udvalget inden for en frist på 15 arbejdsdage efter mødet.

2.   Mødereferatet indeholder i almindelighed for hvert punkt på dagsordenen oplysning om:

de dokumenter, der er forelagt udvalget

de erklæringer, som en part har anmodet om at få optaget i referatet

de afgørelser, der er truffet, de henstillinger, der er udarbejdet, og de konklusioner, der er vedtaget.

3.   Udkastet til mødereferat sendes til udvalget med henblik på godkendelse i overensstemmelse med den skriftlige procedure som omhandlet i artikel 7, stk. 4. Hvis denne procedure ikke er afsluttet, godkender udvalget referatet på sit næste møde.

4.   Når udvalget har godkendt mødereferatet, underskrives det af formanden og sekretæren og opbevares af sidstnævnte. Sekretæren sender de øvrige delegationsledere en genpart heraf.

Artikel 9

Fortrolighed

Uanset bestemmelsen om offentliggørelse af akter i artikel 7, stk. 3, er drøftelserne under udvalgets møder samt udvalgets dokumenter omfattet af tavshedspligt.

Artikel 10

Udgifter

1.   Hver part afholder sine egne udgifter i forbindelse med deltagelsen i udvalgets møder.

2.   Udvalget træffer afgørelse om refusion af udgifterne til de opgaver, som er tildelt personer, der er indbudt af formanden i medfør af artikel 3, stk. 4.

Artikel 11

Korrespondance

Al korrespondance til og fra udvalgets formand formidles af udvalgets sekretær. Sekretæren sender en genpart af al korrespondance vedrørende aftalen til samtlige delegationer.

Artikel 12

Sprog

Udvalget beslutter, hvilke sprog der skal anvendes på dets møder og i dets dokumenter. Den part, der er mødevært, har ingen pligt til at yde tolkning til de øvrige sprog.

BILAG II

Tilpasning af aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej, af aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser samt af kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område  (1)

1.   Tilpasning af aftalens bilag 1 om de betingelser, der gælder for transportvirksomheder, som udfører personbefordring ad vej

Følgende EU-retsakter tilføjes til aftalens bilag 1:

»Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1071/2009 af 21. oktober 2009 om fælles regler om betingelser for udøvelse af vejtransporterhvervet og om ophævelse af Rådets direktiv 96/26/EF (EUT L 300 af 14.11.2009, s. 51)«.

2.   Tilpasning af aftalens bilag 2 om tekniske normer for busser

1.

Aftalens artikel 1, litra a), b), c) og d), affattes således:

»a)

Teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil:

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/40/EF af 6. maj 2009 om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (omarbejdning) (EUT L 141 af 6.6.2009, s. 12)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/30/EF af 6. juni 2000 om syn ved vejsiden af erhvervskøretøjer, der kører på Fællesskabets område (EFT L 203 af 10.8.2000, s. 1), ændret ved Kommissionens direktiv 2003/26/EF af 3. april 2003 (EUT L 90 af 8.4.2003, s. 37)

b)

Hastighedsbegrænsende anordninger:

Rådets direktiv 92/6/EØF af 10. februar 1992 om montering og anvendelse af hastighedsbegrænsende anordninger i visse klasser af motorkøretøjer i Fællesskabet (EFT L 57 af 2.3.1992, s. 27), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/85/EF af 5. november 2002 om montering og anvendelse af hastighedsbegrænsende anordninger i visse klasser af motorkøretøjer i Fællesskabet (EFT L 327 af 4.12.2002, s. 8)

c)

Største tilladte dimensioner og største tilladte vægt:

Rådets direktiv 96/53/EF om fastsættelse af de største tilladte dimensioner i national og international trafik og største tilladte vægt i international trafik for visse vejkøretøjer i brug i Fællesskabet (EFT L 235 af 17.9.1996, s. 59), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/7/EF af 18. februar 2002 om fastsættelse af de største tilladte dimensioner i national og international trafik og største tilladte vægt i international trafik for visse vejkøretøjer i brug i Fællesskabet (EFT L 67 af 9.3.2002, s. 47)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/27/EF af 22. juli 1997 om masse og dimensioner for visse motorkøretøjsklasser og påhængskøretøjer dertil og om ændring af direktiv 70/156/EØF (EFT L 233 af 25.8.1997, s. 1), ændret ved Kommissionens direktiv 2003/19/EF af 21. marts 2003 (EUT L 79 af 26.3.2003, s. 6)

d)

Kontrolapparatet inden for vejtransport

Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 af 20. december 1985 om kontrolapparatet inden for vejtransport (EFT L 370 af 31.12.1985, s. 8), senest ændret ved Kommissionens forordning (EU) nr. 1266/2009 af 16. december 2009 om tiende tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport (EUT L 339 af 22.12.2009, s. 3), eller tilsvarende regler fastsat ved AETR-overenskomsten, herunder dens protokoller.«.

2.

Artikel 2 i bilag 2 til aftalen ændres således:

a)

Følgende tekst indsættes efter stk. 1, før tabellen:

 

»Udstødningsgas:

Rådets direktiv 88/77/EØF af 3. december 1987 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger om foranstaltninger mod emission af forurenende luftarter og partikler fra motorer med kompressionstænding til fremdrift af køretøjer og emission af forurenende luftarter fra køretøjsmotorer med styret tænding, som benytter naturgas eller autogas (LPG) som brændstof (EFT L 36 af 9.2.1988, s. 33), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2001/27/EF af 10. april 2001 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 88/77/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger om foranstaltninger mod emission af forurenende luftarter og partikler fra motorer med kompressionstænding til fremdrift af køretøjer og emission af forurenende luftarter fra køretøjsmotorer med styret tænding, som benytter naturgas eller autogas (LPG) som brændstof (EFT L 107 af 18.4.2001, s. 10)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/55/EF af 28. september 2005 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger om foranstaltninger mod emission af forurenende luftarter og partikler fra motorer med kompressionstænding til fremdrift af køretøjer og emission af forurenende luftarter fra køretøjsmotorer med styret tænding, som benytter naturgas eller autogas (LPG) som brændstof (EUT L 275 af 20.10.2005, s. 1), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2008/74/EF af 18. juli 2008 (EUT L 192 af 19.7.2008, s. 51)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 595/2009 af 18. juni 2009 om typegodkendelse af motorkøretøjer og motorer med hensyn til emissioner fra tunge erhvervskøretøjer (Euro VI) og om adgang til reparations- og vedligeholdelsesinformationer om køretøjer og om ændring af forordning (EF) nr. 715/2007 og direktiv 2007/46/EF og om ophævelse af direktiv 80/1269/EØF, 2005/55/EF og 2005/78/EF (EUT L 188 af 18.7.2009, s. 1).

 

Røg:

Rådets direktiv 72/306/EØF af 2. august 1972 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af køretøjer (EFT L 190 af 20.8.1972, s. 1), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2005/21/EF af 7. marts 2005 (EUT L 61 af 8.3.2005, s. 25)

 

Støj:

Rådets direktiv 70/157/EØF af 6. februar 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om tilladt støjniveau og udstødningssystemer for motordrevne køretøjer (EFT L 42 af 23.2.1970, s. 16), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2007/34/EF af 14. juni 2007 (EUT L 155 af 15.6.2007, s. 49)

 

Bremsesystem:

Rådets direktiv 71/320/EØF af 26. juli 1971 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om bremseapparater for visse kategorier af motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EFT L 202 af 6.9.1971, s. 37), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2002/78/EF af 1. oktober 2002 om tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 71/320/EØF om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om bremseapparater for visse kategorier af motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EFT L 267 af 4.10.2002, s. 23)

 

Dæk:

Rådets direktiv 92/23/EØF af 31. marts 1992 om dæk til motorkøretøjer og påhængskøretøjer samt om montering heraf (EFT L 129 af 14.5.1992, s. 95), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2005/11/EF af 16. februar 2005 (EUT L 46 af 17.2.2005, s. 42)

 

Lygter og lyssignaler:

Rådets direktiv 76/756/EØF af 27. juli 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om montering af lygter og lyssignaler på motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EFT L 262 af 27.9.1976, s. 1), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2008/89/EF af 24. september 2008 om ændring, med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling, af Rådets direktiv 76/756/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om montering af lygter og lyssignaler på motordrevne køretøjer og påhængsvogne dertil (EUT L 257 af 25.9.2008, s. 14)

 

Brændstoftank:

Rådets direktiv 70/221/EØF af 20. marts 1970 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om beholdere for flydende brændstof og afskærmning på motordrevne køretøjer og påhængskøretøjer dertil (EFT L 76 af 6.4.1970, s. 23), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2006/20/EF af 17. februar 2006 (EUT L 48 af 18.2.2006, s. 16)

 

Førerspejle:

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/97/EF af 10. november 2003 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om typegodkendelse af anordninger til indirekte udsyn og af køretøjer udstyret med disse anordninger, om ændring af direktiv 70/156/EØF og om ophævelse af direktiv 71/127/EØF (EUT L 25 af 29.1.2004, s. 1), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2005/27/EF af 29. marts 2005 (EUT L 81 af 30.3.2005, s. 44)

 

Sikkerhedsseler — montering:

Rådets direktiv 77/541/EØF af 28. juni 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger i motordrevne køretøjer (EFT L 220 af 29.8.1977, s. 95), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/40/EF af 7. september 2005 (EUT L 255 af 30.9.2005, s. 146)

 

Sikkerhedsseler — forankring:

Rådets direktiv 76/115/EØF af 18. december 1975 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedsselers forankring i motordrevne køretøjer (EFT L 24 af 30.1.1976, s. 6), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/41/EF af 7. september 2005 (EUT L 255 af 30.9.2005, s. 149)

 

Sæder:

Rådets direktiv 74/408/EØF af 22. juli 1974 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om motorkøretøjers indvendige udstyr (sædernes modstandsdygtighed og forankring) (EFT L 221 af 12.8.1974, s. 1), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/39/EF af 7. september 2005 (EUT L 255 af 30.9.2005, s. 143)

 

Indvendig indretning (forebyggelse af brandspredningsrisikoen):

Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 95/28/EF af 24. oktober 1995 om brændbarheden af materialer, der benyttes ved den indvendige indretning af visse klasser af motorkøretøjer (EFT L 281 af 23.11.1995, s. 1)

 

Indvendig indretning (nødudgange, adgangsforhold, rumdimensioner, overbygningens modstandsdygtighed osv.):

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/85/EF af 20. november 2001 om særlige bestemmelser for køretøjer, der anvendes til personbefordring og har flere end otte siddepladser ud over førerens plads, og om ændring af direktiv 70/156/EØF og 97/27/EF (EFT L 42 af 13.2.2002, s. 1).«

b)

tabellen affattes således:

»Emneområde

UNECE-forordning/seneste ændringer

EU-retsakt (oprindelig – seneste)

Udstødningsgas

49/01

49/02, typegodkendelse A

49/02, typegodkendelse B

Direktiv 88/77/EØF

Direktiv 2001/27/EF

Direktiv 2005/55/EF

Direktiv 2008/74/EF

Forordning (EF) nr. 595/2009

Røg

24/03

Direktiv 72/306/EØF

Direktiv 2005/21/EF

Støj

51/02

Direktiv 70/157/EØF

Direktiv 2007/34/EF

Bremsesystem

13/11

Direktiv 71/320/EØF

Direktiv 2002/78/EF

Dæk

54

Direktiv 92/23/EØF

Direktiv 2005/11/EF

Lygter og lyssignaler

48/01

Direktiv 76/756/EØF

Direktiv 2008/89/EF

Brændstoftank

34/02

67/01

110

Direktiv 70/221/EØF

Direktiv 2006/20/EF

Førerspejle

46/01

Direktiv 2003/97/EF

Direktiv 2005/27/EF

Sikkerhedsseler — montering

16/06

Direktiv 77/541/EØF

Direktiv 2005/40/EF

Sikkerhedsseler — forankring

14/07

Direktiv 76/115/EØF

Direktiv 2005/41/EF

Sæder

17/08

80/01

Direktiv 74/408/EØF

Direktiv 2005/39/EF

Indvendig indretning (forebyggelse af brandspredningsrisikoen)

118

Direktiv 95/28/EF

Indvendig indretning (nødudgange, adgangsforhold, rumdimensioner)

107.02

Direktiv 2001/85/EF

Omrulningsbeskyttelse

66.01

Direktiv 2001/85/EF«

3.   Tilpasning af kravene i aftalens artikel 8 om bestemmelserne på det sociale område

1.

Da Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/30/EF af 6. juni 2000 om syn ved vejsiden af erhvervskøretøjer, der kører på Fællesskabets område (EFT L 203 af 10.8.2000, s. 1) er blevet indarbejdet, udgår artikel 8 i bilag 2 til aftalen samt aftalens bilag IIa og IIb.

2.

De EU-retsakter, der er anført i artikel 8 i aftalen, erstattes af følgende EU-retsakter (2):

»—

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 af 15. marts 2006 om harmonisering af visse sociale bestemmelser inden for vejtransport og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 og (EF) nr. 2135/98 samt ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 (EUT L 102 af 11.4.2006, s. 1), senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/2009 af 21. oktober 2009 om fælles regler for adgang til det internationale marked for buskørsel og om ændring af forordning (EF) nr. 561/2006 (EUT L 300 af 14.11.2009, s. 88)

Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 af 20. december 1985 om kontrolapparatet inden for vejtransport (EFT L 370 af 31.12.1985, s. 8), senest ændret ved Kommissionens forordning (EU) nr. 1266/2009 af 16. december 2009 om tiende tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport (EUT L 339 af 22.12.2009, s. 3)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/22/EF af 15. marts 2006 om minimumsbetingelser for gennemførelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 og (EØF) nr. 3821/85 med hensyn til sociale bestemmelser inden for vejtransportvirksomhed og om ophævelse af Rådets direktiv 88/599/EØF (EUT L 102 af 11.4.2006, s. 35), senest ændret ved Kommissionens direktiv 2009/5/EF af 30. januar 2009 om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/22/EF om minimumsbetingelser for gennemførelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 og (EØF) nr. 3821/85 med hensyn til sociale bestemmelser inden for vejtransportvirksomhed (EUT L 29 af 31.1.2009, s. 45)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/88/EF af 4. november 2003 om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden (EUT L 299 af 18.11.2003, s. 9)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/15/EF af 11. marts 2002 om tilrettelæggelse af arbejdstid for personer, der udfører mobile vejtransportaktiviteter (EFT L 80 af 23.3.2002, s. 35)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/59/EF af 15. juli 2003 om grundlæggende kvalifikationskrav og efteruddannelseskrav for førere af visse køretøjer, der benyttes til godstransport eller personbefordring ad vej, og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 og Rådets direktiv 91/439/EØF samt om ophævelse af Rådets direktiv 76/914/EØF (EUT L 226 af 10.9.2003, s. 4).«


(1)  Ved ajourføringen af retsakterne er der taget hensyn til de nye foranstaltninger, som Den Europæiske Union har vedtaget indtil den 31. december 2009.

(2)  Ved ajourføringen er der taget hensyn til de nye foranstaltninger, som Den Europæiske Union har vedtaget indtil den 31. december 2009.


Udkast til henstilling 1/2003 fra det fælles udvalg, der er nedsat i henhold til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus,

af …

om anvendelse af en teknisk rapport for busser for at lette kontrollen med anvendelsen af bestemmelserne i artikel 1 og 2 i bilag 2 til aftalen

DET FÆLLES UDVALG,

som henviser til Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus, særlig artikel 23 og 24, og

som tager følgende i betragtning:

(1)

Interbusaftalen om lejlighedsvis international personbefordring med bus (i det følgende benævnt »aftalen«) trådte i kraft den 1. januar 2003.

(2)

I medfør af aftalens artikel 24, stk. 1, skal det fælles udvalg påse, at aftalen gennemføres korrekt. Med henblik herpå bør der fremsættes en henstilling om, at der anvendes en teknisk rapport for busser for at lette kontrollen med anvendelsen af bestemmelserne i artikel 1 og 2 i bilag 2 til aftalen,

HENSTILLER TIL

andre kontraherende parter i aftalen end Unionen, at de ved kontrol af busser, som er omfattet af forskrifterne i artikel 1 og 2 i bilag 2 til aftalen, anvender en teknisk rapport, som er i overensstemmelse med den model, der er knyttet som bilag til denne henstilling.

Udfærdiget i Bruxelles, den

Formand

Sekretær

BILAG

Teknisk rapport for busser

Køretøjets mærke og type

Registreringsnummer og landets kendingsmærke

Dato for første registrering

Chassisnummer

 

EU-ret

UNECE-forordning

Godkendelse nr.

Mærke/angivelse på køretøjet

Hastighedsbegrænsende anordning

Direktiv 92/6/EØF, senest ændret ved direktiv 2002/85/EF

 

 

Største tilladte dimensioner

Direktiv 96/53/EF, senest ændret ved direktiv 2002/7/EF Direktiv 97/27/EF, senest ændret ved direktiv 2003/19/EF

 

 

Fartskriver

Forordning (EØF) nr. 3821/85, senest ændret ved forordning (EU) nr. 1266/2009

 

 

Udstødningsgas

Direktiv 88/77/EØF, senest ændret ved direktiv 2001/27/EF

Direktiv 2005/55/EF, senest ændret ved direktiv 2008/74/EF

Forordning (EF) nr. 595/2009

49/01

49/02, typegodkendelse A

49/02, typegodkendelse B

 

 

Røg

Direktiv 72/306/EØF, senest ændret ved direktiv 2005/21/EF

24/03

 

 

Støj

Direktiv 70/157/EØF, senest ændret ved direktiv 2007/34/EF

51/02

 

 

Bremsesystem

Direktiv 71/320/EØF, senest ændret ved direktiv 2002/78/EF

13/11

 

 

Dæk

Direktiv 92/23/EØF, senest ændret ved direktiv 2005/11/EF

54

 

 

Lygter og yssignaler

Direktiv 76/756/EØF, senest ændret ved direktiv 2008/89/EF

48/01

 

 

Brændstoftank

Direktiv 70/221/EØF, senest ændret ved direktiv 2006/20/EF

34/02

67/01

110

 

 

Førerspejle

Direktiv 2003/97/EF, senest ændret ved direktiv 2005/27/EF

46/01

 

 

Sikkerhedsseler — montering

Direktiv 77/541/EØF, senest ændret ved direktiv 2005/40/EF

16/06

 

 

Sikkerhedsseler — forankring

Direktiv 76/115/EØF, senest ændret ved direktiv 2005/41/EF

14/07

 

 

Sæder

Direktiv 74/408/EØF, senest ændret ved direktiv 2005/39/EF

17/08

80/01

 

 

Indvendig indretning (forebyggelse af brandspredningsrisikoen)

Direktiv 95/28/EF

118

 

 

Indvendig indretning (nødudgange, adgang, rumdimensioner)

Direktiv 2001/85/EF

107.02

 

 

Omrulningsbeskyttelse

Direktiv 2001/85/EF

66.01

 

 


Top