Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31978L0318

    Rådets direktiv 78/318/EØF af 21. december 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om rudeviskere og rudevaskere til biler

    EFT L 81 af 28.3.1978, p. 49–71 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; ophævet ved 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1978/318/oj

    31978L0318

    Rådets direktiv 78/318/EØF af 21. december 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om rudeviskere og rudevaskere til biler

    EF-Tidende nr. L 081 af 28/03/1978 s. 0049 - 0071
    den finske specialudgave: kapitel 13 bind 8 s. 0104
    den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 7 s. 0089
    den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 8 s. 0104
    den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0151
    den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0151


    ++++

    RAADETS DIREKTIV

    af 21 . december 1977

    om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om rudeviskere og rudevaskere til biler

    ( 78/318/EOEF )

    RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 1 ) ,

    under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg ( 2 ) , og

    ud fra foelgende betragtninger :

    De tekniske forskrifter , som biler skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , vedroerer bl.a . bilers rudeviskere og rudevaskere ;

    disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstats ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater , enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende forskrifter , gennemfoerer ensartede bestemmelser navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 3 ) , som aendret af direktiv 78/315/EOEF ( 4 ) , kan anvendes paa alle biltyper ;

    de tekniske forskrifter boer affattes saaledes , at de faar samme maalsaetning som det arbejde , der foretages paa dette omraade i FN's oekonomiske kommission for Europa ;

    disse forskrifter gaelder for koeretoejer af kategori M1 i den internationale klassificering af motordrevne koeretoejer , som er omhandlet i bilag I til direktiv 70/156/EOEF ;

    indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende biler medfoerer anerkendelse medlemsstaterne imellem af den kontrol , der udoeves af hver af dem , paa grundlag af de faelles forskrifter ;

    rudevaskere er allerede i handelen baade separat og monteret i biler ; disses frie bevaegelighed kan lettes naar de kan kontrolleres foer de monteres i biler ved at indfoere en EOEF-typegodkendelse for disse anordninger , der betragtes som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF -

    UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

    Artikel 1

    Ved bil forstaas i dette direktiv alle motorkoeretoejer af klasse M1 som defineret i bilag I til direktiv 70/156/EOEF , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst fire hjul og en konstruktivt bestemt maksimalhastighed over 25 km/t .

    Artikel 2

    Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af en bil af grunde , som vedroerer rudeviskere og rudevaskere eller EOEF-typegodkendelse af en rudevasker :

    - saafremt bilen opfylder forskrifterne med hensyn til rudeviskere og rudevaskere i bilag I , II , III , IV og V ;

    - saafremt rudevaskeren betragtes som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF , og opfylder de relevante forskrifter i bilag I ;

    - saafremt bilen er udstyret med en rudevasker , som er typegodkendt som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF , og er monteret i overensstemmelse med forskrifterne i bilag I , punkt 6.2.5 .

    Artikel 3

    1 . Medlemsstaterne kan ikke naegte eller forbyde salg , registrering , ibrugtagning eller brug af biler af grunde , der vedroerer :

    - rudeviskerne og rudevaskeren , hvis disse opfylder forskrifterne i bilag I , II , III , IV og V ;

    - rudevaskeren , hvis denne er typegodkendt som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF , og er monteret i overensstemmelse med forskrifterne i bilag I , punkt 6.2.5 .

    2 . Medlemsstaterne kan ikke forbyde markedsfoering af rudevaskere , der betragtes som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF , hvis de er i overensstemmelse med en type , der er typegodkendt i henhold til artikel 2 , andet led .

    Artikel 4

    Den medlemsstat , som har meddelt EOEF-typegodkendelsen , traeffer de noedvendige foranstaltninger for at holde sig underrettet om enhver aendring af de dele eller kendetegn , der er omhandlet i bilag I , punkt 2.2 . De kompetente myndigheder i denne stat afgoer , om den aendrede biltype skal underkastes nye afproevninger , og om der skal udarbejdes en ny afproevningsrapport . Saafremt afproevningerne viser , at dette direktivs forskrifter ikke er opfyldt , godkendes aendringen ikke .

    Artikel 5

    AEndringer , som er noedvendige for tilpasning af forskrifterne i bilag I , II , III , IV , V , VI og VII til den tekniske udvikling , vedtages i overensstemmelse med fremgangsmaaden i artikel 13 i direktiv 70/156/EOEF .

    Denne fremgangsmaade finder dog ikke anvendelse paa de aendringer , hvormed der indfoeres forskrifter vedroerende andre rudeviskere og rudevaskere end forrudeviskere og -vaskere .

    Artikel 6

    1 . Medlemsstaterne ivaerksaetter de noedvendige bestemmelser for at efterkomme dette direktiv inden 18 maaneder efter dets meddelelse og underretter straks Kommissionen herom .

    2 . Medlemsstaterne drager omsorg for at meddele Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter , som de vedtager paa det omraade , der er omfattet af dette direktiv .

    Artikel 7

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

    Udfaerdiget i Bruxelles , den 21 . december 1977 .

    Paa Raadets vegne

    J . CHABERT

    Formand

    ( 1 ) EFT nr . C 118 af 16 . 5 . 1977 , s . 33 .

    ( 2 ) EFT nr . C 114 af 11 . 5 . 1977 , s . 8 .

    ( 3 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

    ( 4 ) Se side 1 i denne Tidende .

    BILAGSFORTEGNELSE

    Bilag I : Anvendelsesomraade , definitoner , begaering om EOEF-standardtypegodkendelse eller EOEF-typegodkendelse , EOEF-standardtypegodkendelse eller EOEF-typegodkendelse , forskrifter , fremgangsmaade ved afproevningerne (*)

    Bilag II : Fremgangsmaade til bestemmelse af H-punktet og ryglaenets faktiske haeldningsvinkel samt til kontrol af R - og H-punkternes indbyrdes position og af forholdet mellem ryglaenets konstruktivt bestemte og faktiske haeldningsvinkel (*)

    Bilag III : Fremgangsmaade til bestemmelse af det stoerrelsesmaessige forhold mellem bilens primaere referencepunkter og det tredimensionelle referencesystem (*)

    Bilag IV : Fremgangsmaade til bestemmelse af synsfeltet gennem forruden i biler af klasse M1 i forhold til V-punkterne (*)

    Bilag V : Blanding til afproevning af forrudevisker og forrudevasker (*)

    Bilag VI : Bilag til EOEF-standardtypegodkendelses-skema for en biltype med hensyn til forrudeviskere og forrudevaskere

    Bilag VII : EOEF-typegodkendelses-skema for en anordning , der betragtes som en teknisk enhed

    (*) De tekniske forskrifter i dette bilag svarer til tilsvarende krav i udkastet til regulativ fra FN-organet Den oekonomiske kommission for Europa paa dette omraade ; man har derfor overholdt naevnte regulativs underinddeling i punkter . Hvis et punkt i regulativet ikke har noget tilsvarende punkt i bilagene til direktivet , angives dets nummer pro memoria i parentes .

    BILAG I

    ANVENDELSESOMRAADE , DEFINITIONER , BEGAERING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE ELLER EOEF-TYPEGODKENDELSE , FORSKRIFTER , FREMGANGSMAADER VED AFPROEVNINGER

    1 . ANVENDELSESOMRAADE

    1.1 . Dette direktiv finder anvendelse paa foererens synsfelt over 180 * i fremadrettet retning i M1-biler .

    1.1.1 . Det tilsigter , at sikre tilfredsstillende udsyn under ugunstige vejrforhold , ved at fastlaegge kravene til forrudevisker og forrudevasker i M1-biler .

    1.1.2 . Direktivets bestemmelser er saaledes udformet , at de gaelder for M1-biler med foererens plads i venstre side . I M1-biler med foererens plads i hoejre side kan de bringes i anvendelse med de noedvendige aendringer af de foreskrevne kriterier .

    2 . DEFINITIONER

    ( 2.1 . )

    2.2 . Biltype med hensyn til rudevisker og rudevasker

    Ved " biltype med hensyn til rudevisker og rudevasker " forstaas biler , der ikke afviger indbyrdes hvad angaar foelgende vaesentlige dele :

    2.2.1 . den udvendige og indvendige form og indretning i omraadet angivet i pkt . 1 , som har indflydelse paa udsynet ;

    2.2.2 . forrudens form , kendetegn , dimensioner ag fastgoerelse ;

    2.2.3 . rudeviskerens og rudevaskerens kendetegn .

    2.3 . Det tredimensionale referencesystem

    Ved " det tredimensionale referencesystem " forstaas et referencesystem bestaaende af et lodret laengdeplan x-z , et vandret plan x-y og et lodret , tvaergaaende plan x-z ( se bilag III , fig 2 ) , som anvendes ved bestemmelse af de relative afstande mellem den foreskrevne placering af punkterne i planerne og deres faktiske placering i bilen . Maaden , hvorpaa bilen anbringes i forhold til de tre planer , er vist i bilag III ; alle koordinater , som er fastlagt med nulpunkt henfoert til jorden , skal beregnes for en bil i koereklar stand som defineret i bilag I , pkt . 2.6 , i direktiv 70/156/EOEF med en passager paa forsaedet ; denne passager skal have en masse paa 75 kg mere aller mindre 1 % .

    2.3.1 . Biler med ophaengning , der goer det muligt at indstille frihoejden , afproeves under de af fabrikanten angivne normale brugsforhold .

    2.4 . Primaere referencepunkter

    Ved " primaere referencepunkter " forstaas huller , overflader , maerker og identifikationsplader paa bilens karosseri . Fabrikanten skal anfoere arten af de anvendte referencepunkter , placeringen af hvert punkt ( ved x - , y - og z-koordinator i det tredimensionale referencesystem ) og deres afstande fra et taenkt plan svarende til jorden . Maerkerne kan vaere saadanne , som benyttes ved samling af karroseriet .

    2.5 . Ryglaenets haeldningsvinkel

    ( se bilag II )

    2.6 . Ryglaenets faktiske haeldningsvinkel

    ( se bilag II )

    2.7 . Ryglaenets konstruktivt bestemte haeldningsvinkel

    ( se bilag II )

    2.8 . V-punkterne

    Ved " V-punkterne " forstaas punkter , hvis placering i kabinen er bestemt ved lodrette laengdeplaner , der indeholder forsaedets yderstillinger , og ved forholdet til R-punkterne og saedets yderstillinger , og ved forholdet til R-punkterne og ryglaenets konstruktivt bestemte haeldningsvinkel ; disse punkter anvendes ved kontrol af overensstemmelse med kravene til synsfelt ( se bilag IV ) .

    2.9 . R-punktet eller saedets referencepunkt

    ( se bilag II )

    2.10 . H-punktet

    ( se bilag II )

    2.11 . Forrudens referencepunkter

    Ved " forrudens referencepunkter " forstaas punkter paa forrudens udvendige overflade , hvor denne skaeres af linjer , som udgaar fra V-punkterne .

    2.12 . Gennemsigtigt omraade

    Ved " gennemsigtigt omraade " forstaas det omraade i forruden , hvis gennemsigtighed ikke er under 70 % maalt vinkelret paa overfladen .

    2.13 . Foerersaedets vandrette indstillingsomraade

    Ved " foerersaedets vandrette indstillingsomraade " forstaas det omraade , der omfatter de normale foererpositioner , som fabrikanten har indrettet til at indstille saedet paa parallelt med x-aksen ( se punkt 2.3 . ) .

    2.14 . Saedets udvidede indstillingsomraade

    Ved " saedets udvidede indstillingsomraade " forstaas det omraade , hvori saedet af fabrikanten er fremstillet til at kunne indstilles i x-aksens retning ( se punkt 2.3 . ) , udover den normale koerestilling som omhandlet i punkt 2.13 . , og som anvendes , naar saedet omdannes til soveplads , eller for at lette indstigning i bilen .

    2.15 . Rudevisker

    Ved " rudevisker " forstaas en anordning , der bestaar af udstyr til aftoerring af forrudens udvendige overflade tillige med udstyr og betjeningsorganer til at starte og stoppe viskeren .

    2.16 . Viskerfelt

    Ved " viskerfelt " forstaas det omraade paa en vaad forrudes udvendige overflade , der bestryges af rudeviskeren .

    2.17 . Rudevasker

    Ved " rudevasker " forstaas en anordning der bestaar af en beholder , der indeholder en vaeske , og som tilfoerer denne til forrudens udvendige overflade tillige med betjeningsorganer til at starte og stoppe vaskeren ;

    2.18 . Rudevaskerens betjeningsorganer

    Ved " rudevaskerens betjeningsorganer " forstaas organer eller tilbehoer til start eller stop af rudevaskeren . Start og stop kan vaere sammenkaedet med betjeningen af rudeviskeren eller vaere helt uafhaengig af denne ;

    2.19 . Rudevaskerpumpe

    Ved " rudevaskerpumpe " forstaas en anordning , der overfoerer vaesken fra beholderen til forruden ;

    2.20 . Dyse

    Ved " dyse " forstaas en anordning , som er indstillelig med henblik paa at sproejte vaesken mod forruden ;

    2.21 . Rudevaskerens funktion

    Ved " rudevaskerens funktion " forstaas dennes egnethed til at tilfoere vaeske til det tilsigtede omraade af forruden , uden at vaskerens slanger springer laek eller frakobles , naar denne anvendes normalt .

    3 . BEGAERING OM EOEF-TYPEGODKENDELSE

    3.1 . Begaering om EOEF-standardtypegodkendelse af en biltype med hensyn til rudeviskere og rudevaskere .

    3.1.1 . Begaering om EOEF-standardtypegodkendelse af en biltype med hensyn til forrudevisker og forrudevasker indgives af bilfabrikanten eller af dennes befuldmaegtigede .

    3.1.2 . Begaeringen skal ledsages af de nedenfor naevnte dokumenter i tre eksemplarer med foelgende oplysninger :

    3.1.2.1 . en beskrivelse af bilen med henvisning til de i punkt 2.2 . anfoerte kendetegn tillige med en maaltegning og enten et fotografi eller en spraengskitse af kabinen . Tal og/eller symboler til identifikationen af bilen skal vaere anfoert ;

    3.1.2.2 . tilstraekkeligt detaljerede oplysninger om de primaere referencepunkter til hurtig identifikation og kontrol af placeringen af hvert af dem i forhold til de oevrige og i forhold til R-punktet ;

    3.1.2.3 . en teknisk beskrivelse af rudeviskerne og rudevaskerne ledsaget af tilstraekkeligt detaljerede oplysninger .

    3.1.2.4 . der indleveres en bil , der er repraesentativt for biltypen , til den tekniske tjeneste , som foretager godkendelsesafproevningen .

    3.2 . Begaering om EOEF-typegodkendelse af rudevaskere , der betragtes som en teknisk enhed .

    3.2.1 . Begaering om EOEF-typegodkendelse for en type rudevaskere , der betragtes som en teknisk enhed i henhold til artikel 9a i direktiv 70/156/EOEF , indgives af bilfabrikanten eller af fabrikanten af rudevaskeren eller en af disses befuldmaegtigede .

    3.2.2 . For hver type rudevaskere vedlaegges ansoegningen :

    3.2.2.1 . dokumentation i tre eksemplarer med en teknisk beskrivelse af anordningen ;

    3.2.2.2 . 1 proeve af typen . Den kompetente myndighed kan i paakomne tilfaelde kraeve yderligere 1 proeve . Disse proever boer vaere forsynet med ansoegerens fabrikationsmaerke eller handelsbetegnelse samt typeangivelse , og maerker og angivelser skal vaere let laeselige og maa ikke kunne udslettes .

    4 . EOEF-TYPEGODKENDELSE

    ( 4.1 . )

    ( 4.2 . )

    4.3 . Et skema i overensstemmelse med modellen :

    4.3.1 . som er vist i bilag VI for den i pkt . 3.1 . omhandlede begaering , eller

    4.3.2 . i bilag VII for den i pkt . 3.2 . omhandlede begaering , vedlaegges EOEF-typegodkendelsen .

    ( 4.4 . )

    ( 4.5 . )

    ( 4.6 . )

    ( 4.7 . )

    ( 4.8 . )

    5 . FORSKRIFTER

    5.1 . Forrudevisker

    5.1.1 . Enhver bil skal vaere forsynet med mindst en automatisk rudevisker dvs . en rudevisker , som kan fungere , naar bilens motor er i gang , uden foererens medvirken udover den , der er noedvendig for at starte eller stoppe rudeviskeren .

    5.1.2 . Rudeviskeren skal daekke et omraade paa mindst 80 % af synsfeltet " B " som defineret i pkt . 2.3 . i bilag IV .

    5.1.2.1 . Herudover skal viskerfeltet daekke mindst 98 % af synsfeltet " A " som defineret i pkt . 2.2 i bilag IV .

    5.1.3 . Rudeviskeren skal kunne virke ved mindst to hastigheder .

    5.1.3.1 . Den ene skal vaere mindst 45 cykler pr . minut ( viskerbladets bevaegelse frem og tilbage til udgangsstillingen ) .

    5.1.3.2 . Den anden skal vaere mindst 10 og hoejst 55 cykler pr . minut .

    5.1.3.3 . Forskellen mellem den hoejeste og mindst en af de lavere hastigheder skal vaere mindst 15 cykler pr . minut .

    5.1.4 . Viskerhastighederne foreskrevet i pkt . 5.1.3 . skal opnaas som beskrevet i pkt . 6.1.1 . til 6.1.6 . , 6.1.8 . og 6.1.9 .

    5.1.5 . For at opfylde kravene i pkt . 5.1.3 . kan periodisk virkende rudeviskere anvendes , forudsat en af hastighederne opfylder kravene i pkt . 5.1.3.1 . , og at en af de andre hastigheder , naar den primaere hastighed er afbrudt , ikke er mindre end 10 cykler pr . minut .

    5.1.6 . Naar rudeviskeren standses ved hjaelp af dens betjeningsorgan skal viskerbladene automatisk vende tilbage til deres udgangsstilling .

    5.1.7 . Anordningen skal kunne taale blokering i 15 sekunder . Fremgangsmaade og forskrifter for afproevningen er beskrevet i pkt . 6.1.7 .

    5.1.8 . Viskerfeltet skal opfylde mindstekravene i pkt . 5.1.2 . , naar viskerne afproeves med en hastighed i overensstemmelse med pkt . 5.1.3.2 . og i overensstemmelse med kravene i pkt . 6.1.10 .

    5.1.9 . Den aerodynamiske virkning i forbindelse med forudens stoerrelse og form samt viskerens effektivitet bestemmes efter foelgende forskrifter :

    5.1.9.1 . Naar viskeren udsaettes for en relativ vindhastighed paa 80 % af bilens maksimalhastighed , dog ikke over 160 km/t , skal den naar den virker ved hoejeste hastighed , fortsat daekke et felt , der opfylder kravene i pkt . 5.1.2.1 . , med samme effektivitet .

    5.1.10 . Viskerarmen skal vaere monteret paa en saadan maade , at denne kan fjernes fra forruden , saaledes at denne kan rengoeres manuelt .

    5.1.11 . Viskeren skal vaere i stand til at fungere i to minutter paa en toer forrude med udvendig temperatur paa - 18 * mere aller mindre 3 * C i overensstemmelse med pkt . 6.1.11 .

    5.2 . Forrudevasker

    5.2.1 . Enhver bil skal vaere udstyret med en forrudevasker , som skal vaere i stand til at modstaa paavirkninger , der opstaar , naar dyserne er tilstoppede , og anordningen er sat i gang i overensstemmelse med fremgangsmaaden foreskrevet i pkt . 6.2.1 og 6.2.2 .

    5.2.2 . Rudevaskerens og rudeviskerens funktion maa ikke blive forstyrret af de temperaturpaavirkninger , som er beskrevet i pkt . 6.2.3 . og 6.2.4 .

    5.2.3 . Rudevaskeren skal kunnen afgive tilstraekkelig vaeske til at rense 60 % af arealet defineret i punkt 2.2 . i bilag IV i overensstemmelse med punkt 6.2.5 . i dette bilag .

    5.2.4 . Vaeskebeholderens rumfang maa ikke vaere mindre end en liter .

    6 . FREMGANGSMAADE VED AFPROEVNINGERNE

    6.1 . Forrudevisker

    6.1.1 . Medmindre andet er forskrevet , gennemfoeres afproevningerne , som er beskrevet nedenfor , under foelgende vilkaar :

    6.1.2 . den omgivende temperatur maa ikke vaere under 10 * C og ikke over 40 * C ;

    6.1.3 . forruden skal til stadighed vaere vaad ;

    6.1.4 . dersom viskeren er elektrisk drevet , skal

    6.1.4.1 . akkumulatoren vaere fuldt opladet ,

    6.1.4.2 . motoren rotere med 30 % af det omdrejningstal , ved hvilket den udvikler maksimal effekt ,

    6.1.4.3 . naerlyset vaere taendt ,

    6.1.4.4 . eventuel opvarmnings - og/eller ventilationsanlaeg vaere i gang med maksimalt effektforbrug ,

    6.1.4.5 . eventuelle afrimnings - og afdugningsanordninger vaere i gang med maksimalt effektforbrug .

    6.1.5 . Viskere , som drives ved trykluft eller vakuum , skal kunne virke med de foreskrevne hastigheder ved ethvert motoromdrejningstal og enhver motorbelastning .

    6.1.6 . Rudeviskerens hastighed skal opfylde kravene i punkt 5.1.3 . efter at have vaeret i gang i 20 minutter paa en vaad overflade .

    6.1.7 . Kravene i punkt 5.1.7 . er opfyldt , naar viskerarmene fastholdes i lodret stilling i 15 sekunder med betjeningsorganet indstillet paa den maksimale hastighed .

    6.1.8 . Forrudens udvendige overflade skal vaere fuldstaendigt affedtet med methylalkohol eller et tilsvarende affedtningsmiddel . Efter toerring paafoeres en ammoniakoploesning paa mindst 3 % og ikke over 10 % . Overfladen toerres igen og gnides derpaa efter med en toer bomuldsklud .

    6.1.9 . Forrudens udvendige overflade paafoeres et ensartet lag af afproevningsblandingen ( se bilag V ) , som skal toerre ind .

    6.1.10 . For at udmaale viskerfeltet beskrevet i punkt 5.1.2 . og 5.1.2.1 . behandles forrudens udvendige overflade som anfoert i punkt 6.1.8 . og 6.1.9 . eller paa anden tilsvarende maade .

    6.1.10.1 . Der udfoeres en aftegning af viskerfeltet , som sammenlignes med en aftegning af det i punkt 5.1.2 . og 5.1.2.1 . omhandlede synsfelt til kontrol af , at kravene er opfyldt .

    6.1.11 . Forskrifterne i punkt 5.1.11 . er opfyldt , naar koeretoejet i mindst 4 timer har vaeret anbragt i en omgivende temperatur paa - 18 * C mere aller mindre 3 * C . Betjeningsorganerne indstilles til viskernes maksimale hastighed under de i punkt 6.1.4 . omhandlede vilkaar . Der fastsaettes intet krav med hensyn til viskerfelt .

    6.2 . Forrudevasker

    Afproevningsforskrifter

    6.2.1 . Proevning nr . 1

    6.2.1.1 . Rudevaskeren fyldes med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa 20 * C mere aller mindre 2 * C i mindst 4 timer . Alle dyser skal vaere tilproppet , betjeningsorganet betjenes seks gange paa et minut , og hver arbejdsgang skal vare mindst 3 sekunder . Hvis anordningen drives af foererens muskelkraft , skal den tilfoerte kraft vaere som anfoert i foelgende tabel :

    Pumpetype * Tilfoert kraft *

    Haand * 11 - 13,5 daN *

    Fod * 40 - 44,5 daN *

    6.2.1.2 . For elektriske pumper skal proevningsspaendingen vaere mindst lig den nominelle spaending , men maa ikke overstige denne med mere end 2 V .

    6.2.1.3 . Vaskerens funktion skal , naar proevningen er afsluttet , opfylde de i punkt 2.21 . fastsatte krav .

    6.2.2 . Proevning nr . 2

    Rudevaskeren fyldes med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa - 18 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 4 timer . Betjeningsorganet betjenes 6 gange paa et minut , og hver arbejdsgang skal vare mindst 3 sekunder , og der tilfoeres kraft som beskrevet i punkt 6.2.1 . Anordningen anbringes derefter i en omgivende temperatur paa 20 * C mere aller mindre 2 * C , indtil isen er fuldstaendig smeltet . Vaskerens funktion kontrolleres derefter ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.3 . Proevning nr . 3 ( lavtemperaturproevning )

    6.2.3.1 . Rudevaskeren fyldes med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa - 18 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 4 timer , idet det sikres , at alt vaskerens vand er frosset . Anordningen anbringes derefter i en omgivende temperatur paa 20 * C mere aller mindre 2 * C , indtil isen er fuldstaendig smeltet . Denne nedfrysnings/optoeningsproces gentages seks gange . Herefter kontrolleres vaskerens funktion ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.3.2 . Rudevaskeren fyldes til dyserne med en frostsikker vaeske bestaaende af en 50 % oploesning af methanol eller isopropylalkohol i vand , hvis haardhed ikke overstiger 205 g/1000 kg .

    6.2.3.2.1 . Anordningen anbringes i en omgivende temperatur paa - 18 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 4 timer . Anordningens funktion kontrolleres ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.4 . Proevning nr . 4 ( hoejtemperaturproevning )

    6.2.4.1 . Rudevaskeren fyldes med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa 80 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 8 timer , og derefter i en omgivende temperatur paa 20 * C mere aller mindre 2 * C . Naar temperaturen er stabil , kontrolleres viskerens funktion ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.4.2 . Dersom dele af rudevaskeren er anbragt i motorrummet , fyldes den med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa 80 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 8 timer . Anordningens funktion kontrolleres ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.4.3 . Hvis ingen del af rudevaskeren er anbragt i motorrummet , fyldes den med vand til dyserne og anbringes i en omgivende temperatur paa 60 * C mere aller mindre 3 * C i mindst 8 timer . Anordningens funktion kontrolleres ved at foelge forskrifterne i punkt 6.2.1 .

    6.2.5 . Proevning nr . 5 ( effektivitetsproevning af vaskeren foreskrevet i punkt 5.2.3 . )

    6.2.5.1 . Rudevaskeren fyldes med vand til dyserne . Med standset bil og uden stoerre vindpaavirkning rettes vaskerens dyse eller dyser mod det tilsigtede omraade paa forrudens udvendige overflade . Hvis anordningen drives af foererens muskelkraft , maa den anvendte kraft ikke overstige den i punkt 6.2.1.1 . omhandlede . Hvis anordningen drives af en elektrisk pumpe , anvendes forskrifterne i punkt 6.1.4 . ved denne proevning .

    6.2.5.2 . Forrudens udvendige overflade skal vaere behandlet som foreskrevet i punkt 6.1.8 . og 6.1.9 .

    6.2.5.3 . Herefter saettes rudevaskeren i gang som angivet af fabrikanten , saaledes at viskeren udfoerer 10 automatiske cykler med hoejeste hastighed , og stoerrelsen af det rensede synsfelt udmaales , som beskrevet i punkt 2.2 . i bilag IV .

    6.3 . Hele afproevningen af en rudevasker , som angivet i pkt . 6.2.1 . til 6.2.4 . , udfoeres enten paa en og samme rudevasker monteret i en bil , som er repraesentativ for den type , der skal godkendes , eller paa en og samme tilsvarende rudevasker , som ikke er monteret i en bil , for hvilken der er indgivet begaering om EOEF-typegodkendelse som en teknisk enhed .

    ( 7 . )

    ( 8 . )

    ( 9 . )

    ( 10 . )

    ( 11 . )

    ( 12 . )

    BILAG II

    FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF H-PUNKTET OG RYGLAENETS FAKTISKE HAELDNINGSVINKEL SAMT TIL KONTROL AF R - OG H-PUNKTERNES INDBYRDES POSITION OG AF FORHOLDET MELLEM RYGLAENETS KONSTRUKTIVT BESTEMTE OG FAKTISKE HAELDNINGSVINKEL

    Bilag III til Raadets direktiv 77/649/EOEF af 27 . september 1977 om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende foererens synsfelt i motordrevne koeretoejer ( 1 ) finder anvendelse .

    ( 1 ) EFT nr . L 267 af 19 . 10 . 1977 , s . 1 .

    BILAG III

    FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF DET STOERRELSESMAESSIGE FORHOLD MELLEM BILENS PRIMAERE REFERENCEPUNKTER OG DET TREDIMENSIONALE REFERENCESYSTEM

    1 . FORHOLDET MELLEM REFERENCESYSTEMET OG BILENS PRIMAERE REFERENCEPUNKTER

    Naar data for indvendige og udvendige maal paa en bil , der er fremstillet til godkendelse i overensstemmelse med dette direktiv skal kontrolleres , er det , for at de saerlige punkter , der fremgaar af fabrikantens tegninger , kan findes paa den til godkendelse indleverede bil , som er bygget efter disse tegninger , noedvendigt noejagtigt at fastsaette forholdet mellem koordinaterne i det tredimensionale referencesystem givet i punkt 2.3 i bilag I , og som er blevet fastlagt i den indledende konstruktionsfase , og positionen for de i punkt 2.4 i bilag I givne primaere referencepunkter .

    2 . FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF FORHOLDET MELLEM REFERENCESYSTEMET OG REFERENCEPUNKTERNE

    Til brug ved bestemmelse af dette forhold afmaerkes et referenceplan paa jorden med x - og y-akser , der er forsynet med maalangivelser . I figur 3 i tillaegget til dette bilag er vist den metode , der skal benyttes til dette formaal . Referenceplanet udgoer en fast , jaevn og vandret flade , hvorpaa bilen staar , og hvor der solidt er fastgjort to maaleskalaer , der er inddelt i millimeter , og som har en laengde paa mindst 8 meter for x-aksens vedkommende og 4 meter for y-aksens . De skal vaere vinkelret paa hinanden som vist i figur 3 i tillaegget til dette bilag . Aksernes skaeringspunkt er " nulpunktet ved jord " .

    3 . KONTROL AF NOEJAGTIGHED

    For at tage hensyn til ujaevnheder i referenceplanet eller afproevningsfladen , er det noedvendigt at maale afvigelserne i forhold til nulpunktet ved jord , hver 250 mm langs x - og y-maaleskalaerne og at registrere maaleresultaterne , saaledes at de noedvendige korrektioner kan foretages under kontrollen af bilen .

    4 . NOEJAGTIG OPSTILLING TIL AFPROEVNING

    For at tage mindre afvigelser i ophaengingshoejde osv . i betragtning er det noedvendigt , at have et middel til foer maalingerne foretages , at bringe referencepunkterne paa plads svarende til de koordinater , der blev fastlagt under konstruktionsfasen . Yderligere maa der kunne foretages mindre forskydninger af bilen i side - og/eller laengderetning , saaledes at den kan blive placeret korrekt i forhold til referenceplanerne .

    5 . RESULTATER

    Naar bilen er anbragt korrekt i forhold til referencesystemet og i den under konstruktionsfasen bestemte position , er det let at bestemme placeringen af de punkter , der er noedvendige for undersoegelsen af udsynet fremefter .

    Ved denne undersoegelse kan der benyttes teodolitter , lyskilder , afskaermningsanordninger eller enhver anden anordning , der kan paavises at give tilsvarende resultater .

    JFR . EFT TEGNING

    BILAG IV

    FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF SYNSFELTET GENNEM FORRUDEN I BILER AF KLASSE M1 I FORHOLD TIL V-PUNKTERNE

    1 . V-PUNKTERNES POSITION

    1.1 . Tabel I og II angiver V-punkternes position i forhold til R-punktet , saadan som den fremgaar af deres x - , y - og z-koordinater i det tredimensionale referencesystem .

    1.2 . Tabel I angiver de grundlaeggende koordinater for en konstruktivt bestemt haeldningsvinkel for ryglaenet paa 25 * . Koordinaternes positivretning er angivet i figur 1 i bilag III .

    TABEL I

    V-Punkt * x * y * z *

    V1 * 68 mm * - 5 mm * 665 mm *

    V2 * 68 mm * - 5 mm * 589 mm *

    1.3 . Korrektion af ryglaenets konstruktivt bestemte haeldningsvinkel , saafremt den afviger fra 25 * .

    1.3.1 . Tabel II angiver de yderligere korrektioner , der skal foretages af x - og z-koordinaterne for hvert V-punkt , naar den konstruktivt bestemte haeldningsvinkel ikke er 25 * . Koordinaternes positivretning er vist i bilag III , figur 1 .

    TABEL II

    Ryglaenets haeldningsvinkel ( grader ) * Vandrette koordinater Dx * Lodrette koordinater Dz *

    5 * - 186 mm * 28 mm *

    6 * - 177 mm * 27 mm *

    7 * - 167 mm * 27 mm *

    8 * - 157 mm * 27 mm *

    9 * - 147 mm * 26 mm *

    10 * - 137 mm * 25 mm *

    11 * - 128 mm * 24 mm *

    12 * - 118 mm * 23 mm *

    13 * - 109 mm * 22 mm *

    14 * - 99 mm * 21 mm *

    15 * - 90 mm * 20 mm *

    16 * - 81 mm * 18 mm *

    17 * - 72 mm * 17 mm *

    18 * - 62 mm * 15 mm *

    19 * - 53 mm * 13 mm *

    20 * - 44 mm * 11 mm

    21 * - 35 mm * 9 mm *

    22 * - 26 mm * 7 mm *

    Ryglaenets haeldningsvinkel ( grader ) * Vandrette koordinater Dx * Lodrette koordinater Dz *

    23 * - 18 mm * 5 mm *

    24 * - 9 mm * 3 mm *

    25 * 0 mm * 0 mm *

    26 * 9 mm * - 3 mm *

    27 * 17 mm * - 5 mm *

    28 * 26 mm * - 8 mm *

    29 * 34 mm * - 11 mm *

    30 * 43 mm * - 14 mm *

    31 * 51 mm * - 18 mm *

    32 * 59 mm * - 21 mm *

    33 * 67 mm * - 24 mm *

    34 * 76 mm * - 28 mm *

    35 * 84 mm * - 32 mm *

    36 * 92 mm * - 35 mm *

    37 * 100 mm * - 39 mm *

    38 * 108 mm * - 43 mm *

    39 * 115 mm * - 48 mm *

    40 * 123 mm * - 52 mm *

    2 . SYNSFELT

    2.1 . To synsfelter bestemmes ud fra V-punkterne .

    2.2 . Synsfelt " A " er det omraade , der er begraenset af foelgende fire planer , som udgaar fra V-punkterne i fremadrettet retning og skaerer forrudens udvendige overflade ( se figur 1 i tillaegget ) :

    - et lodret plan gennem V1 og V2 afvigende 13 * til venstre for X-aksen ,

    - et plan parallelt med Y-aksen gennem V1 og stigende 3 * fra X-aksen ,

    - et plan parallelt med Y-aksen gennem V2 og faldende 1 * fra X-aksen ,

    - et lodret plan gennem V1 og V2 afvigende 20 * til hoejre for X-aksen .

    2.3 . Synsfeltet " B " er det areal paa forrudens udvendige overflade , der ligger mere end 25 mm fra det gennemsigtige areals udvendige kanter , og som er begraenset af foelgende fire planer , hvor disse skaerer den udvendige overflade ( se figur 2 i tillaegget ) ;

    - et plan gennem V1 parallelt med Y-aksen og stigende 7 * fra X-aksen ,

    - et plan gennem V2 parallelt med Y-aksen og faldende 5 * fra X-aksen ,

    - et lodret plan gaaende gennem V1 og V2 i en vinkel med X-aksen paa 17 * ,

    - et plan symmetrisk med det foregaaende om bilens laengdesymmetriplan .

    JFR . EFT TEGNING

    JFR . EFT TEGNING

    BILAG V

    BLANDING TIL AFPROEVNING AF RUDEVISKER OG RUDEVASKER

    Den blanding , der er henvist til i punkt 6.1.9 i bilag I , bestaar af 92,5 masseprocent vand ( med haarhed mindre end 205 g/1000 kg konstateret efter fordampning ) , 5 masseprocent maettet saltoploesning i vand ( natriumklorid ) og 2,5 masseprocent stoev , sammensat som angivet i tabel I og II nedenfor .

    TABEL I

    Analyse af proevningsstoev

    Bestanddel * Vaegtprocent *

    SiO2 * 67 - 69 *

    Fe2O3 * 3 - 5 *

    Al2O3 * 15 - 17 *

    CaO * 2 - 4 *

    MgO * 0,5 - 1,5 *

    Alkalier * 3 - 5 *

    Askestoffer * 2 - 3 *

    TABEL II

    Maengdemaessig fordeling af kornstoerrelser

    Kornstoerrelse ( i um ) * Fordeling af kornstoerrelserne ( i % ) *

    0 - 5 * 12 mere aller mindre 2 *

    5 - 10 * 12 mere aller mindre 3 *

    10 - 20 * 14 mere aller mindre 3 *

    20 - 40 * 23 mere aller mindre 3 *

    40 - 80 * 30 mere aller mindre 3 *

    80 - 200 * 9 mere aller mindre 3 *

    BILAG VI

    MODEL

    ( Stoerste format : A 4 ( 210 gange 297 mm ) )

    Myndighedens navn

    BILAG TIL EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSES-SKEMA FOR EN BILTYPE MED HENSYN TIL FORRUDEVISKERE OG FORRUDEVASKERE

    ( Artikel 4 , stk . 2 , og artikel 10 i Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne biler og paahaengskoeretoejer dertil )

    EOEF-standardtypegodkendelse nr . ...

    1 . Bilens fabriks - eller varemaerke ...

    2 . Biltype ...

    3 . Fabrikantens navn og adresse ...

    4 . Den befuldmaegtigedes navn og adresse ( eventuelt ) ...

    5 . Kort beskrivelse af bilen ...

    6 . Rudeviskerens og rudevaskerens saerlige kendetegn ...

    7 . Oplysninger til identifikation af referencepunkt R's position for foerersaedet i forhold til de primaere referencepunkter ...

    8 . De primaere referencepunkters afmaerkning , placering og indbyrdes position ...

    9 . Dato for bilens fremstilling til godkendelse ...

    10 . Teknisk tjeneste som varetager godkendelsesproevningerne ...

    11 . Afproevningsrapportens dato ...

    12 . Afproevningsrapportens nummer ...

    13 . Typegodkendelse vedroerende forrudeviskere/forrudevaskere meddeles/afslaas (*)

    14 . Sted ...

    15 . Dato ...

    16 . Underskrift ...

    17 . Vedlagt foelger dokumenter , der er forsynet med det ovenfor angivne godkendelsesnummer :

    ... maaleskitser

    ... spraengskitse eller fotografi af kabinen .

    18 . Eventuelt ...

    (*) Det ikke gaeldende overstreges .

    BILAG VII

    MODEL

    ( Stoerste format : A 4 ( 210 gange 297 mm ) )

    Myndighedens navn

    EOEF-TYPEGODKENDELSES-SKEMA FOR EN ANORDNING , DER BETRAGTES SOM EN TEKNISK ENHED

    ( Artikel 9a i Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne biler og paahaengskoeretoejer dertil )

    Teknisk enhed : Forrudevaskertype

    EOEF-typegodkendelses-nummer for en teknisk enhed ...

    1 . Anordningens maerke eller handelsbetegnelse ...

    2 . Anordningstype ...

    3 . Fabrikantens navn og adresse ...

    4 . Den befuldmaegtigedes navn og adresse ( evt . ) ...

    5 . Beskrivelse af anordningens kendetegn ...

    6 . Eventuelle elektriske pumper : nominel spaending for pumpens motor ...

    7 . Eventuelle begraensninger i brugen og eventuelle monteringsforskrifter ...

    8 . Dato for forrudevaskerens fremstilling for meddelelse af EOEF-typegodkendelsen for en teknisk enhed ...

    9 . Teknisk tjeneste , der har udfoert afproevningen for udstedelse af EOEF-godkendelsen for en teknisk enhed ...

    10 . Afproevningsrapportens dato ...

    11 . Afproevningsrapportens nummer ...

    12 . EOEF-typegodkendelse for en forrudevaskertype som en teknisk enhed er meddelt/afslaaet (*)

    13 . Sted ...

    14 . Dato ...

    15 . Underskrift ...

    16 . Foelgende dokumenter , der er forsynet med det ovenfor anfoerte EOEF-godkendelsesnummer for en teknisk enhed , vedlaegges denne formular :

    ... ( udfyldes om noedvendigt )

    17 . Bemaerkninger ( eventuelt ) ...

    (*) Det ikke oenskede bedes overstreget .

    Top