Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31974L0060

    Rådets direktiv 74/60/EØF af 17. december 1973 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning vedrørende motordrevne køretøjers indre indretning (kabinens indre, bortset fra indvendige førerspejle, betjeningsorganernes udformning, tag eller skydetag, ryglæn og sædebagsider)

    EFT L 38 af 11.2.1974, p. 2–21 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; ophævet ved 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1974/60/oj

    31974L0060

    Rådets direktiv 74/60/EØF af 17. december 1973 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning vedrørende motordrevne køretøjers indre indretning (kabinens indre, bortset fra indvendige førerspejle, betjeningsorganernes udformning, tag eller skydetag, ryglæn og sædebagsider)

    EF-Tidende nr. L 038 af 11/02/1974 s. 0002 - 0021
    den finske specialudgave: kapitel 13 bind 3 s. 0187
    den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0168
    den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 3 s. 0187
    den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 3 s. 0142
    den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 3 s. 0142


    ++++

    RAADETS DIREKTIV

    af 17 . december 1973

    om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende motordrevne koeretoejers indre indretning ( kabinens indre , bortset fra indvendige foererspejle , betjeningsorganers udformning , tag eller skydetag , ryglaen og saedebagsider )

    ( 74/60/EOEF )

    RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

    under henvisning til Kommissionens forslag ,

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 1 ) ,

    under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg ( 2 ) , og

    ud fra foelgende betragtninger :

    De tekniske forskrifter , som motorkoeretoejer skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , vedroerer bl.a . det indre udstyr til foererens og passagerernes sikkerhed ;

    disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende forskrifter - gennemfoerer ensartede bestemmelser navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i overensstemmelse med Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivninger om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 3 ) kan anvendes for enhver type af koeretoejer ;

    faelles forskrifter vedroerende indvendige foererspejle er fastsat i Raadets direktiv af 1 . marts 1971 ( 4 ) , og det vil vaere hensigtsmaessigt ligeledes at udarbejde faelles forskrifter gaeldende for kabinens indre , betjeningsorganernes udformning , taget , ryglaenene og bagsiden af saederne ; desuden vil der senere blive udstedt andre forskrifter om den indre indretning isaer for saa vidt angaar sikkerhedsselers forankring , saeders forankring , nakkestoetter , beskyttelse af foereren mod styreapparatet og identifikation af betjeningsorganerne ;

    de harmoniserede forskrifter boer mindske risikoen for eller alvoren af eventuelle beskadigelser som foerer og passagerer i motordrevne koeretoejer kan blive ofre for , og derigennem oege faerdselssikkerheden i hele Faellesskabsomraadet ;

    det er hensigtsmaessigt i det vaesentlige at basere de tekniske forskrifter paa indholdet af de , der er fastsat af FN's oekonomiske Kommission for Europa i dens regulativ nr . 21 ( " Ensartede forskrifter for godkendelse af koeretoejer , hvad angaar deres indre indretning " ) bilagt overenskomsten af 20 . marts 1958 om indfoerelse af ensartede vilkaar for godkendelse og gensidig anerkendelse af godkendelse af udstyr og dele til motorkoeretoejer ,

    UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

    Artikel 1

    Ved koeretoej forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer af kategori M1 ( defineret i bilag I til direktiv af 6 . februar 1970 ) , der er bestemt til faerdsel paa vej og som har mindst 4 hjul og en konstruktivt bestemt maximalhastighed paa mere end 25 km/t .

    Artikel 2

    Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national typegodkendelse paa grund af den indvendige udformning af kabinen for saa vidt angaar :

    - kabinens indre bortset fra indvendige foererspejle ,

    - betjeningsorganernes udformning ,

    - tag eller skydetag ,

    - ryglaen og saedernes bagside ,

    hvis disse svarer til de forskrifter , der er fastsat i bilagene .

    Artikel 3

    Medlemsstaterne kan ikke naegte eller forbyde salg , registreting , ibrugtagning eller anvendelse af koeretoejer paa grund af :

    - kabinens indre bortset fra indvendige foererspejle ,

    - betjeningsorganernes udformning ,

    - tag eller skydetag ,

    - ryglaen og saedernes bagside ,

    hvis disse svarer til de forskrifter , der er fastsat i bilagene .

    Artikel 4

    Den medlemsstat , som har meddelt standardtypegodkendelse , traeffer de noedvendige foranstaltninger for at holde sig underrettet om enhver aendring i en bestanddel eller et karakteristikum , der omhandles i bilag I , punkt 2.2 . Det kompetente myndigheder i denne medlemsstat afgoer om de aendrede koeretoej skal underkastes nye proever og en ny proeverapport udarbejdes . Viser proeverne , at dette direktivs forskrifter ikke er overholdt , kan aendringen ikke godkendes .

    Artikel 5

    De aendringer , som er noedvendige for at tilpasse bilagenes forskrifter til de tekniske fremskridt , vedtages i overensstemmelse med den procedure , der er fastlagt i artikel 13 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 vedroerende tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil .

    Artikel 6

    1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden 18 maaneder efter dets meddelelse og underretter straks Kommissionen herom .

    2 . Medlemsstaterne tilstiller Kommissionen ordlyden af vigtigere nationale bestemmelser , som fastsaettes paa det omraade , der omfattes af dette direktiv .

    Artikel 7

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

    Udfaerdiget i Bruxelles , den 17 . december 1973 .

    Paa Raadets vegne

    I . NOERGAARD

    Formand

    ( 1 ) EFT nr . C 112 af 27 . 10 . 1972 , s . 14 .

    ( 2 ) EFT nr . C 123 af 27 . 11 . 1972 , s . 32 .

    ( 3 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

    ( 4 ) EFT nr . L 68 af 22 . 3 . 1971 , s . 1 .

    BILAG I ( 1 )

    DEFINITIONER , ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPE-GODKENDELSE OG SPECIFIKATIONER

    ( 1 . )

    2 . DEFINITIONER

    I dette direktiv forstaas

    ( 2.1 . )

    2.2 . ved " koeretoejstype " hvad angaar den indre indretning ( kabinens indre bortset fra indvendige foererspejle , betjeningsorganers udformning , tag eller skydetag , ryglaen og saede-bagsider ) , motordrevne koeretoejer , der ikke frembyder vaesentlige indbyrdes forskelle med hensyn til :

    2.2.1 . former eller materialer , der indgaar i kabinens indre ,

    2.2.2 . betjeningsorganers udformning ,

    2.3 . ved " referenceomraadet " , det omraade , hovedet kan ramme saaledes som det er defineret i bilag II bortset fra :

    2.3.1 . den flade der er begraenset af en fremadrettet horisontalprojektion af en cirkel som omskriver den maksimale plads , som styreorganet optager foeroeget med er periferisk baand med en bredde paa 127 mm ; denne flade begraenses nedad af det vandrette plan , der tangerer styreorganets nedre kant i ligeud koerestilling ,

    2.3.2 . den del af instrumentbraedtets overflade , der befinder sig mellem afgraensningen af den i punkt 2.3.1 omhandlede flade og koeretoejets naermeste indvendige sidevaeg . Denne flade begraenses nedad af det vandrette plan , der tangerer styreorganets nedre kant .

    2.3.3 . forrudens sidestolper ,

    2.4 . ved " instrumentbraedtets niveau " , den linje , der bestemmes af de lodrette tangenters kontaktpunkter paa instrumentbraedtet ,

    2.5 . ved " tag " koeretoejets oevre del , som gaar fra overkanten af forruden til overkanten af bagruden og som afgraenses paa tvaers af sidevaeggenes oevre ramme ,

    2.6 . ved " baeltelinjen " den linje , der bestemmes af de synlige nedre kontur af koeretoejets sideruder ,

    2.7 . ved " cabriolet " et koeretoej , som i visse udformninger ikke frembyder noget andet fasts strukturelt element over baeltelinjen end forrudens stolper eller sikkerhedsboejler ,

    2.8 . ved " koeretoej med oplukkeligt tag " et koeretoej paa hvilket kun taget eller en del deraf kan foldes tilbage eller aftages , og saaledes at de baerende elementer over koeretoejets baeltelinje fortsat er til stede .

    3 . ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPE-GODKENDELSE

    3.1 . Ansoegning om EOEF-godkendelse af en koeretoejstype skal fremsendes af koeretoejets fabrikant eller dennes befuldmaegtigede .

    3.2 . Ansoegningen skal ledsages af de nedenfor naevnte dokumenter i 3 eksemplarer og med foelgende angivelser : detaljeret beskrivelse af koeretoejstypen efter punkt 2.2 . ledsaget af et fotografi eller et -exploded view " af kabinens indre . Numrene og eller de symboler , der identificerer koeretoejstypen , skal angives .

    3.3 . Til den proeveanstalt , som udfoerer undersoegelsen , skal der leveres .

    3.3.1 . efter fabrikantens valg enten et koeretoej , der er repraesentativt for den type , der skal godkendes , eller den eller de dele af koeretoejet , som betragtes som vaesentlige for de kontrolproever og undersoegelser , der omhandles i dette direktiv ,

    3.3.2 . paa opfordring af ovennaevnte proeveanstalt visse komponenter og visse proever af anvendte materialer .

    ( 4 . )

    5 . SPECIFIKATIONER

    5.1 . Forreste indre dele af kabinen over instrumentbraaedtets niveau . Foran forsaedernes H-punkter og med undtagelse af sidedoerene .

    5.1.1 . Det i punkt 2.3 definerede referenceomraade boer ikke udvise hverken farlige ujaevnheder eller skarpe kanter , som kan foroege risikoen for eller alvoren af passagerernes kvaestelser . I saerlig grad anses de i punkterne 5.1.2 til 5.1.6 naevnte dele som tilfredsstillende , hvis de svarer til forskrifterne i de naevnte punkter .

    5.1.2 . De dele af koeretoejet , som er anbragt i referenceomraadet , skal vaere energiabsorberende saaledes , som det er specificeret i bilag III . De dele , der ikke hoerer til instrumentbraedtet , og som er anbragt mindre end 10 cm fra glasflader tages ikke i betragtning ; dele anbragt i referenceomraadet , og som samtidig opfylder foelgende to betingelser er heller ikke taget i betragtning :

    - hvis pendulet under proeven foretaget efter forskrifterne i bilag III stoeder mod dele anbragt uden for referenceomraadet ;

    - hvis disse dele er anbragt mindre end 10 cm fra de ramte dele , som befinder sig uden for referenceomraadet , naar denne afstand maales paa overfladen af referenceomraadet ;

    eventuelle metalbeslag , som tjener til forstaerkning boer ikke have fremspringende kanter .

    5.1.3 . Den nedre kant af instrumentbraedtet , skal i tilfaelde af , at den ikke opfylder betingelserne i punkt 5.1.2 afrundes , og rundingens radius maa ikke vaere mindre end 19 mm .

    5.1.4 . Knapper , haandtag o.l . af haarde materialer , der danner et fremspring som angivet i bilag V paa 3,2 mm til 9,5 mm i forhold til instrumentbraedtet , skal have et arealtvaersnit paa mindst 2 cm2 , maalt 2,5 mm fra det mest fremspringende punkt og have afrundede kanter med en krumningsradius paa mindst 2,5 mm .

    5.1.5 . Hvis disse dele rager mere end 9,5 mm ud fra overfladen af instrumentbraedtet maa de vaere af en saadan beskaffenhed og udformning , at de under paavirkning af en fremadrettet vandret kraft i laengderetningen paa 37,8 daN , frembragt ved hjaelp afen donkraft med plan ende med en diameter paa hoejst 50 mm trykkes ind i overfladen af instrumentbraedtet , indtil at de ikke rager mere end 9,5 mm frem eller loesnes . I sidste tilfaelde maa der ikke vaere efterladt fremspring paa over 9,5 mm . Et tvaersnit i en afstand af hoejst 6,5 mm fra det mest fremtraedende punkt skal have en overflade paa mindst 6,50 cm2 .

    5.1.6 . Ved alle fremspring af en komponent af bloedt materiale af en haardhed paa mindre end 50 shore A anbragt paa en haard stoette , gaelder forskrifterne i punkterne 5.1.4 og 5.1.5 kun for den haarde stoette .

    5.2 . Forreste indre dele af kabinen under instrumentbraedtets niveau og foran forsaedernes H-punkter med undtagelse af sidedoerene og pedalerne .

    5.2.1 . Med undtagelse af pedalerne og deres ophaeng saavel som de dele som ikke kan beroeres af det i bilag IV beskrevne apparat og som anvendes efter den fremgangsmaade , der er angivet i dette bilag , skal de i punkt 5.2 naevnte dele overholde forskrifterne i punkterne 5.1.4 til 5.1.6 .

    5.2.2 . Haandbremsegrebet skal , naar det er placeret paa instrumentbraedtet eller under dette , vaere indrettet saaledes at man , naar det er i hvilestilling , ikke rammer det i tilfaelde af frontalt sammenstoed . Hvis denne betingelse ikke opfyldes , skal grebets overflade tilfredsstille kravene i punkt 5.3.2.3 .

    5.2.3 . Hylder og lignende dele skal vaere af en saadan beskaffenhed , at de faste dele ikke har fremspringende kanter og herudover opfylde en af foelgende to betingelser .

    5.2.3.1 . Den del , der vender mod koeretoejets indre skal have en overflade af en hoejde paa mindst 25 mm og kanterne skal vaere afrundede med en radius paa mindst 3,2 mm . Denne overflade skal yderligere vaere af - eller daekket af - et energiabsorberende materiale , som beskrevet i bilag III , idet anslaget foretages i den vandrette laengderetning .

    5.2.3.2 . Hylder og andre lignende dele skal under virkningen af en fremadrettet vandret kraft i laengderetningen paa 37,8 daN , udoever ved hjaelp af en cylinder med lodret akse og en diameter paa 110 mm loesnes , braekke eller sammentrykkes i betydelig grad uden at der opstaar farlige dele og uden at hyldekanterne har farlige afslutninger . I alle tilfaelde skal denne kraft rettes mod hyldens og andre lignende deles mest modstandsdygtige omraader .

    5.2.4 . Naar ovennaevnte dele omfatter en komponent af et materiale af mindre haardhed end 50 shore A anbragt paa en haard stoette gaelder forskrifterne ovenfor , med undtagelse af de , der vedroerer energioptagelsen jaevnfoer bilag III , kun for den haarde stoette .

    5.3 . Andre indvendige dele af kabinen beliggende foran det tvaergaaende plan der bestemmes af dukkens referencelinje , naar dukken er anbragt paa bagsaederne .

    5.3.1 . Anvendelsesomraade

    Forskrifterne i punkt 5.3.2 anvendes paa haandtag , -greb og betjeningsknapper , saavel som paa enhver anden fremspringende genstand som ikke omhandles i punkterne 5.1 og 5.2 .

    5.3.2 . Forskrifter

    Hvis de dele der er omtalt i punkt 5.3.1 , er anbragt saaledes at de kan rammes af koeretoejets passagerer , skal de opfylde forskrifterne i punkterne 5.3.2.1 til 5.3.4 . Som dele , der kan rammes af passagererne betragtes saadanne , som kan beroeres af en kugle med en diameter paa 165 mm og hvis de er placerede over forsaedernes H-punkt foran det tvaergaaende plan der bestemmes af dukkens referencelinje , naar dukken er anbragt paa bagsaederne og uden for de omraader som er defineret i 2.3.1 og 2.3.2 .

    5.3.2.1 . Deres overflader skal afsluttes af afrundede kanter med en krumningsradius paa ikke under 3,2 mm .

    5.3.2.2 . Haandtag og knapper til betjeningen skal vaere af en saadan beskaffenhed og udformning , at fremspringet i den mest ugunstige stilling under virkning af en fremadrettet kraft paa 37,8 daN i vandret laengderetning bliver formidsket til en hoejde af hoejst 25 mm over instrumentbraedtets overflade eller loesnes eller sammentrykkes ; i disse to tilfaelde maa der ikke vaere efterladt farlige fremspring ; hvad angaar betjeningshaandtagene til vinduerne er det tilladt at deres fremspring formindskes til hoejst 35 mm over vaeggens overflade .

    5.3.2.3 . Naar haandbremsegrebet befinder sig i loesnet stilling og gearstangen i et fremadgear skal de , hvor de end er anbragt , bortset fra omraaderne defineret i punkterne 2.3.1 og 2.3.2 og omraaderne under H-punket's niveau paa forsaederne , have en overflade paa mindst 6,5 cm2 maalt i retvinklet tvaersnit paa den vandrette laengderetnin indtil en afstand af 6,5 mm fra den mest fremtraedende del ; krumningens radier maa ikke vaere mindre end 3,2 mm .

    5.3.3 . Forskrifterne i punkt 5.3.2.3 . gaelder ikke for haandbremsegreb placeret paa gulvet , hvis hoejden af haandtaget i loesnet stilling er under et vandret plan der gaar igennem H-punktet ( se bilag IV ) .

    5.3.4 . De andre dele af koeretoejets udrustning , der ikke er omtalt i de foregaaende punkter , saasom skinner til saederne , haandtag til indstilling af saeder eller ryglaen , oprulningsindretninger til sikkerhedsseler etc . , er ikke underkastet nogen forskrifter , hvis de er anbragt under et vandret plan gennem H-punktet for hver siddeplads , selv om passageren kan beroere de naevnte dele .

    5.3.5 . Naar ovennaevnte dele omfatter en komponent af et materiale af en haardhed mindre end 50 shore A anbragt paa en haard stoette gaelder ovennaevnte forskrifter kun for den haarde stoette .

    5.4 . Tag

    5.4.1 . Anvendelsesomraade

    5.4.1.1 . Forskrifterne i punkt 5.4.2 anvendes paa den indvendige side af taget .

    5.4.1.2 . Dog anvendes de ikke paa de dele af taget , som ikke kan beroeres af en kugle med en diameter paa 165 mm .

    5.4.2 . Forskrifter

    5.4.2.1 . Den indvendige side af taget maa , i den del der er over eller foran passagererne , ikke have farlige ujaevnheder eller skarpe kanter med retning bagud eller nedad . Isaer maa bredden af fremspringende partier ikke vaere mindre end fremspringets maal nedad , og kanterne maa ikke frembyde en krumningsradius paa under 5 mm . Hvad saerligt angaar de faste afstivninger eller ribber maa de ikke fremvise stoerre fremspring nedad end 19 mm og de skal have en stroemlinjet form jaevnfoer bilag V .

    5.4.2.2 . Hvis afstivningerne eller ribberne ikke tilfredsstiller kravene i punkt 5.4.2.1 skal de vaere daekket med et materiale , der kan optage energien , saaledes som det er specificeret i bilag III .

    5.5 . Skydetag

    5.5.1 . Forskrifter

    5.5.1.1 . Foelgende forskrifter saavel som forskrifterne i punkt 5.4 vedroerende taget anvendes paa skydetaget , naar det er i lukket stilling .

    5.5.1.2 . Derudover skal aabnings - og betjeningsapparaterne :

    5.5.1.2.1 . vaere af en saadan beskaffenhed og udformning , at de i videst muligt omfang udelukker ufrivillig eller ubelejlig brug .

    5.5.1.2.2 . have en , saavidt mulig , stroemlinjet form jaevnfoer bilag V : deres overflade skal afsluttes med afrundede kanter , hvis krumningsradier ikke er mindre end 5 mm ;

    5.5.1.2.3 . vaere anbragt i hvilestilling i omraader , som ikke kan beroeres af en kugle med en diameter paa 165 mm . Hvis denne bestemmelse ikke kan overholdes skal abnings - og betjeningshaandtagene i hvilestilling enten vaere helt forsaenkede eller vaere af en saadan beskaffenhed og udformning af fremspringet under paavirkning af en kraft paa 37,8 daN i den anslagsretning , der er defineret i bilag III ved tangenten til hovedets bane , formindskes til hoejst 25 mm jaevnfoer bilag V , i forhold til den overflade paa hvilken indretningerne er anbragt , eller disse indretninger skal loesnes ; i sidste tilfaelde maa der ikke vaere efterladt farlige fremspring .

    5.6 . Cabriolets og koeretoejer med oplukkeligt tag

    5.6.1 . Hvad angaar carbiolets gaelder forskrifterne i punkt 5.4 kun for undersiden af sikkerhedsboejlernes oevre dele og den oevre del af forruderammerne .

    5.6.2 . Koeretoejer med oplukkeligt tag er underkastet forskrifterne i punkt 5.5 der gaelder for koeretoejer med skydetag .

    5.7 . Saedehagsiderne

    5.7.1 . Forskrifter

    5.7.1.1 . Overfladen af saedebagsiderne maa ikke frembyde hverken farlige ujaevnheder eller skarpe kanter , som kan foroege risikoen for eller farligheden af passagerernes beskadigelser .

    5.7.1.2 . Med forbehold af betingelserne i punkterne 5.7.1.2.1 , 5.7.1.2.2 og 5.7.1.2.3 skal den del af forsaedets ryglaen som befinder sig i hovedets anslagsomraade , defineret i bilag II vaere i stand til at optage energien som beskrevet i bilag III . For at bestemme hovedets anslagsomraade skal forsaederne , hvis de er regulerbare , vaere i den bageste koerestilling og saedernes indstillelige ryglaen indstillet paa den haeldning , der er saa taet som muligt ved 25 * medmindre fabrikanten angiver noget andet .

    5.7.1.2.1 . Ved adskilte forsaeder straekker anslagsomraadet for bagsaedepassagerernes hoveder sig over 10 cm paa hver side af saedets midterlinje paa den bageste oevre del af ryglaenet .

    5.7.1.2.1.a ( 2 ) Ved saeder forsynet med nakkestoette skal hvert forsoeg udfoeres med nakkestoetten i laveste position og paa et punkt der befinder sig paa den lodrette linje , der gaar gennem nakkestoettens centrum .

    5.7.1.2.1.b ( 2 ) For en saedekonstruktion der anvendes i flere karosserityper skal anslagsomraadet bestemmes i et koeretoej af en type hvor den bageste koerestilling findes at vaere den ugunstigste blandt de typer , der kommer i betragtning ; det anslagsomraade , der bestemmes paa denne maade vil blive anset for tilfredsstillende for de andre typer .

    5.7.1.2.2 . Ved udelte forsaeder omfatter anslagsomraadet punkterne imellem de lodrette langsgaaende planer som ligger i en afstand af 10 cm udenfor aksen af hver af de forudsete yderpladser . Aksen for hver yderplads paa et sammenhaengende forsaede skal angives af fabrikanten .

    5.7.1.2.3 . I hovedets anslagsomraade uden for de graenser , der er fastsat i punkterne 5.7.1.2.1 til 5.7.1.2.2 skal saedets baerende dele polstres for at undgaa hovedets direkte kontakt med dele af konstruktionen , som i disse omraader skal have en krumningsradius paa mindst 5 mm . Disse dele anses ligeledes for tilfredsstillende hvis de kan absorbere energien som angivet i bilag III .

    5.7.2 . Naevnte forskrifter gaelder hverken for de bageste bagsaeder eller for saeder der vender sidelaens eller bagud , eller forsaeder med ryggen mod hinanden eller klapsaeder eller midlertidige saeder . Naar saederne , nakkestoetterne og deres stoetter omfatter dele , der er daekket af et materiale med en haardhed paa under 50 shore A , gaelder ovennaevnte forskrifter , med undtagelse af de , der vedroerer energiabsorption jaevnfoer bilag III , kan for de haarde dele .

    5.8 . Forskrifterne i punkt 5 finder anvendelse paa udstyr , der ikke et omtalt i de foregaaende punkter , og som kan rammes af passagererne efter de fremgangsmaader der er foreskrevet i punkterne 5.1 til 5.7 alt efter hvor udstyret er anbragt . Naar de dele af dette udstyr , som kan rammes , er fremstillet af et materiale med en haardhed under 50 shore A anbragt paa en haard stoette , finder forskrifterne kun anvendelse paa de haarde stoetter .

    ( 6 . )

    ( 7 . )

    ( 8 . )

    ( 9 . )

    ( 1 ) Bilagenes tekst er baseret paa teksten i F.N.'s oekonomiske Kommission for Europas regulativ nr . 21 ; saerlig er opdelingen i punkter den samme . Hvis derfor et punkt i regulativ nr . 21 ikke er medtaget i dette direktiv , angives dets nummer for fuldstaendighedens skyld i parentes .

    ( 2 ) Disse punkter figurerer ikke i regulativ nr . 21 .

    BILAG II

    BESTEMMELSE AF HOVEDETS ANSLAGSOMRAADE

    1 . Hovedets anslagsomraade omfatter alle overflader , der ikke er af glas i et koeretoejs indre - og som kan komme i statisk kontakt med et kugleformet hoved paa 165 mm i diameter og som udgoer en del af et maaleapparat i hvilket maalet fra hofteleddet til issen er trinloest regulerbart fra 736 mm til 840 mm .

    2 . Til denne bestemmelse skal foelgende fremgangsmaade eller dens grafiske aekvivalent anvendes :

    2.1 . Maaleapparatets led skal til hver siddeplads , beregnet af fabrikanten , anbringes paa foelgende maade :

    2.1.1 . for forsaeder , der er regulerbare i laengderetningen

    2.1.1.1 . til H-punktet ( se bilag IV ) og

    2.1.1.2 . til et punkt beliggende 127 mm vaendret foran H-punktet og i en hoejde , der fremkommer ved variation i hoejden af H-punktet svarende til en forskydning fremefter paa 127 mm eller til en hoejde paa 19 mm .

    2.1.2 . ved saeder der ikke kan reguleres i laengderetningen , til vedkommende saedes H-punkt .

    2.2 . For hver af de maalinger af afstanden mellem leddet og issen , som forsoegsapparatet og koeretoejets indre dimensioner tilsammen muliggoer , skal man bestemme alle kontaktpunkter under den nedre kant af vindskaermen og foran H-punktet .

    2.3 . Hvis der ikke er noget beroeringspunkt ved indstilling indenfor ovennaevnte graenser med maaleapparatet i lodret stilling , skal man bestemme mulige kontaktpunkter ved at dreje maaleapparatet fremad og nedad , idet det beskriver alle buer i de lodrette planer indtil 90 * fra koeretoejets langsgaaende lodrette plan igennem H-punktet .

    3 . Kontaktpunkterne er de punkter som beroeres af apparatets hoved i koeretoejets indre . Bevaegelsen nedad begraenses af den stilling i hvilken hovedet tangerer et vandret plan beliggende 25,4 mm over H-punktet .

    BILAG III

    FREMGANGSMAADE TIL AFPROEVNING AF ENERGIABSORBERENDE MATERIALER

    1 . OPSTILLING , AFPROEVNINGSAPPARAT OG FREMGANGSMAADE

    1.1 . Opstilling

    1.1.1 . Den komponent , der er fremstillet af et energiabsorberende stof monteres og afproeves paa den baerende del , paa hvilken den er indbygget i koeretoejet . Det er at foretraekke , at forsoeget udfoeres direkte paa karosserier , naar dette er muligt . Denne baerende del , eller karosseriet fastgoeres solidt til proevebaenken paa en saadan maade , at den ikke kan flytte sig ved slagets virkning .

    1.1.2 . Paa anmodning fra fabrikanten kan komponenten dog monteres paa et beslag som svarer til indbygningen i koeretoejet , forudsat at helheden af komponent og beslag har den samme geometriske opstilling , en ikke mindre stivhed og en absorberende evne som ikke er stoerre end den virkelige helhed af komponent og baerende del .

    1.2 . Afproevningsapparatur

    1.2.1 . Dette bestaar af et pendul hvis drejelige akse understoettes af kuglelejer og hvis reducerede masse ( 1 ) i sit anslagscentrum er 6,8 kg . Den nedre ende af pendulet bestaar af et haardt hoved paa 165 mm i diameter , hvis centrum er sammenfaldende med pendulets anslagscentrum .

    1.2.2 . Hovedet er forsynet med to accelerationsmaalere og en hastighedsmaaler som kan maale i slagets retning .

    1.3 . Registreringsapparatur

    Det anvendte registreringsapparatur skal tillade maaltagning med foelgende noejagtighed :

    1.3.1 . acceleration :

    - noejagtighed : = 5 % af den virkelige vaerdi

    - frekvensomraade : indtil 1 000 Hz

    - tvaergaaende foelsomhed : < 5 % af det laveste punkt paa skalaen

    1.3.2 . hastighed :

    - noejagtighed : = 2,5 % af den virkelige vaerdi

    - foelsomhed : 0,5 km/t

    1.3.3 . hovedets indtraegning i proevedelen :

    - noejagtighed : = 5 % af den virkelige vaerdi

    - foelsomhed : 1 mm

    1.3.4 . tidsregistrering :

    - apparaturet skal tillade registrering af forloebet i hele dets laengde med en tusindedel sekunds noejagtighed

    - begyndelsen af sammenstoedet i det oejeblik hvor den foerste kontakt mellem hovedet og proeveemmet opstaar , skal afmaerkes i de optegnelser der skal anvendes til forsoegsanalysen .

    1.4 . Proevemetode

    1.4.1 . Paa alle anslagspunkter i proeverfladen er slagets retning defineret som tangenten til maaleapparatets hoveds bane , som defineret i bilag II .

    1.4.2 . Naar vinklen mellem stoedets retning og den vinkelrette linje paa anslagspunktets flade er mindre end eller lig 5 * udfoeres proeven saaledes at tangenten til pendulets anslagscentrumsbane falder sammen med retningen defineret i 1.4.1 . Hovedet skal ramme proevegenstanden med en hastighed paa 24,1 km/t ; denne hastighed opnaas enten ved et enkelt fremdrivningsstoed eller ved hjaelp af en paamonteret fremdrivningsanordning .

    1.4.3 . Naar vinklen mellem stoedets retning og den vinkelrette paa overfladen paa anslagsstedet er over 5 % kan forsoeget udfoeres paa den maade at tangenten til pendulets anslagscentrums bane falder sammen med den vinkelrette i anslagspunktet . Vaerdien af proevens hastighed skal da reduceres til vaerdien af den normale hastighedskomponent for den hastighed , der er foreskrevet i punkt 1.4.2 .

    2 . RESULTATER

    I proeverne udfoert efter ovenstaaende retningslinjer maa hovedets deceleration ikke overskride 80 g kontinuerligt i mere end 3 millisekunder . Den decelerationsvaerdi som skal anvendes er gennemsnittet af de to decelerationsmaaleres angivelser .

    3 . TILSVARENDE FORSOEGSMETODER

    3.1 . Tilsvarende forsoegsmetoder er tilladt under forudsaetning af at de resultater , der kraeves i punkt 2 kan opnaas .

    3.2 . Det paahviler den , der anvender en anden metode end den der er beskrevet i punkt 1 at paavise dens tilsvarende vaerdi .

    ( 1 ) Pendulets reducerede masse m r forholder sig til pendulets totale masse m , i afstanden a mellem anslagscentret og den drejelige akse og i afstanden l mellem tyngdepunktet og den drejelige akse som formlen

    m r = m l/a

    BILAG IV

    FREMSGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF H-PUNKTET OG KONTROL AF FORHOLDET MELLEM H-PUNKTET OG R-PUNKTET

    1 . DEFINITION

    1.1 . " H-punktet , som betegner en siddende persons position i karosseriet er skaeringspunktet mellem er lodret plan og den teoretiske drejeakse mellem ben og krop paa et menneske-legeme , der er repraesenteret ved en dukke .

    1.2 . " R " -punktet eller saedets referencepunkt er det af fabrikanten angivne referencepunkt , som

    1.2.1 . svarer til den bageste normale brugs-position , som er angivet af koeretoejets fabrikant for hvert af saedenne ,

    1.2.2 . fremviser koordinater , der bestemmes i forhold til koeretoejets konstruktion ,

    1.2.3 . svarer til den teoretiske beliggenhed af drejepunktet for krop ben ( " H " -punktet ) for en passager .

    2 . BESTEMMELSE AF H-PUNKTERNE

    2.1 . For hver siddeplads , som er angivet af fabrikanten , bestemmes der er H-punkt . Saafremt saederne i en raekke kan betragtes som ens ( baenk med ens siddeplader , ens saeder o.s.v . ) , bestemmes der kun et enkelt H-punkt for hver raekke saeder ved at anbringe den i punkt 3 omhandlede dukke paa en plads , der anses som typisk fer saederaekken . Denne plads er

    2.1.1 . for den forreste raekkes vedkommende : foerersaedet

    2.1.2 . for den eller de bageste raekkers vedkommende : en af yderpladserne

    2.2 . Ved enhver bestemmelse af H-punktet anbringes det paagaeldende saede i den laveste og bageste normale brugsposition , som er angivet af fabrikanten . Hvis ryglaenet er indstilleligt , fastlaases det , hvis ikke andet er angivet af fabrikanten , paa en saadan maade , at den faktiske haeldningsvinkel mellem en lodret linje og af proevedukkens referencelinje , beskrevet i punkt 3 , ligger saa naer 25 * som muligt .

    3 . BESKRIVELSE AF DUKKEN

    3.1 . Der anvendes en tredimensionel dukke hvis vaegt og omfang svarer til en middelstor mands . Denne dukke er afbildet paa figurerne 1 og 2 i tillaeger til dette bilag .

    3.2 . Dukken bestaar af :

    3.2.1 . to dele hvoraf den ene forestiller ryggen og den anden kroppens saede forbundet med hinanden med et led , der kan drejes om en akse svarende til aksen mellem overkrop og laar . Denne akses projektion paa dukkens side er dukkens H-punkt ,

    3.2.2 . to dele der forestiller benene , og som er drejelige i forhold til den del , der forestiller saedet ,

    3.2.3 . to dele , der forestiller foedderne forbundet med benene med led , der forestiller anklerne ,

    3.2.4 . desuden er delen , der forestiller saedet forsynet med en libelle der tillader kontrol af dets stilling paa tvaers ,

    3.3 . lodder , der svarer til massen af hver enkelt legemsdel , er anbragt paa de tilsvarende tyngdepunkter for at bringe dukkens totalmasse op paa ca . 75,6 kg . Detaljerne vedroerende de forskellige masser gives i tabellen i figur 2 i tillaeget til dette bilag .

    4 . DUKKENS ANBRINGELSE

    Den tredimensionale dukke anbringes paa foelgende maade :

    4.1 . Koeretoejet anbringes paa en vandret flade , og saederne indstilles som beskrevet i punkt 2.2 .

    4.2 . Det saede , der skal afproeves , daekkes af et stykke stof , som skal goere det lettere at inbringe dukken korrekt .

    4.3 . Dukken saettes paa det paagaeldende saede , saaledes at dens drejelige akse er vinkelret paa koeretoejets laengdesymmetriplan .

    4.4 . Dukkens foedder anbringes paa foelgende maade :

    4.4.1 . for forsaedernes vedkommende : saa libellen til kontrol af saedepartiets tvaerstilling viser vandret stilling ,

    4.4.2 . for bagsaedernes vedkommende : saa foedderne saa vidt muligt beroerer forsaederne . Hvis foedderne derved kommer til at hvile paa dele af gulvet , der har forskellig hoejde , er det den fod , som foerst kommer i beroering med saedet foran , der tjener som reference , og den anden fod anbringes saaledes , at libellen til kontrol af saedepartiets tvaerstilling viser vandret stilling ;

    4.4.3 . hvis H-punktet bestemmes for et midtersaede , skal foedderne anbringes med en fod paa hver side af kardantunnelen .

    4.5 . Loedderne til laarene anbringes , saedepartiet stilles igen i vandret stilling , og saedepartiets lodder anbringes .

    4.6 . Dukken frigoeres fra ryglaenet ved hjaelp af knaeledakslen , og dukkens ryg boejes forover . Dukken saettes igen paa plads paa saedet , idet saedepartiet skubbes saa langt bagud , at der maerkes modstand ; derefter rettes dukkens ryg igen bagud mod ryglaenet .

    4.7 . Dukken paavirkes to gange med en vandret kraft paa ca . 10 * 1 daN . Kraftens retning og paavirkningspunkt er angivet ved en sort pil paa fig . 2 i tillaeget .

    4.8 . Lodderne paa hoejre og venstre side og derefter kroplodderne anbringes . Dukkens tvaerlibelle skal fortsat vise vandret stilling .

    4.9 . Under bibeholdelse af libellens vandrette stilling boejes dukkens ryg fremover , indtil kroplodderne befinder sig over H-punktet , for paa denne maade at udelukke enhver friktion mod ryglaenet .

    4.10 . Dukkens ryg rettes forsigtigt bagud , indtil den er endeligt anbragt . Tvaerlibellen skal vise vandret stilling . Er dette ikke tilfaeldet , maa den ovenfor beskrevne fremgangsmaade gentages .

    5 . RESULTATER

    5.1 . Naar dukken er anbragt i overensstemmelse med ovennaevnte punkt 4 , bestemmes forsaedets H-punkt af H-punktet paa dukken .

    5.2 . Hver af H-punktets koordinater maales med den stoerst mulige noejagtighed . Det gaelder ogsaa for koordinaterne for karakteristiske og veldefinerede punkter i kabinen . Disse punkters projektion paa et lodret laengdeplan overfoeres til en grafisk gengivelse .

    6 . KONTROL AF R-PUNKTETS OG H-PUNKTETS RELATIVE BELIGGENHED

    6.1 . Resultaterne af de maalinger , der er forudset i punkt 5.2 for H-punktet , skal sammenlignes med R-punktets koordinater som angivet af fabrikanten af koeretoejet .

    6.2 . Bestemmelsen af forholdet mellem de to punkter betragtes som tilfredsstillende for den paagaeldende siddestilling , hvis H-punktets koordinater befinder sig inden for et rektangel i laengderetningen , hvis vandrette og lodrette sider er henholdsvis 30 og 20 mm , og hvis diagonalernes skaeringspunkt befinder sig paa R-punktet .

    Forudsat at dette er tilfaeldet , bruges R-punktet til proeven og om noedvendigt tilpasses dukken , for at H-punktet falder sammen med R-punktet .

    6.3 . Hvis H-punktet ikke befinder sig i rektangelen defineret i punkt 6.2 , foretages to andre bestemmelser af H-punktet ( tre bestemmelser i alt ) . Hvis to af tre punkter defineret saaledes befinder sig i rektangelen , kan resultatet af forsoeget betragtes som tilfredsstillende .

    6.4 . Hvis to af tre saaledes bestemte punkter er uden for rektangelen , anses resultatet af forsoeget som ikke tilfredsstillende .

    6.5 . Saafremt den i punkt 6.4 beskrevne situation opstaar , eller kontrollen ikke kan gennemfoeres , fordi fabrikanten ikke har givet oplysninger om R-punktets beliggenhed , kan gennemsnittet af resultaterne af tre bestemmelser af H-punktet benyttes og betragtes som anvendeligt i alle de tilfaelde , hvor R-punktet er naevnt i dette direktiv .

    6.6 . For at kontrollere R-punktet og H-punktets relative beliggenhed paa et servicekoeretoej erstattes den i punkt 6.2 naevnte rektangel af et kvadrat , hvis sider er 50 mm lange .

    Tillaeg

    Figur 1 og 2 : JFR . EFT

    BILAG V

    METODE TIL MAALING AF FREMSPRINGENDE DELE

    1 . For at bestemme en forlaenget dels fremspring i forhold til det panel , hvorpaa den er paasat , forskubber man en kugle med en diameter paa 165 mm , idet man holder den i tangentiel beroering med panelet og den paagaeldende del .

    Man betragter gradienten bestemt som forholdet

    - mellem variationen " y " fra kuglens centrum vinkelret mod panelet

    - og variationen " x " fra samme centrum i retningerne parallelle med panelet .

    En form anses for at vaere stroemlinet , hvis gradienten svarende til den af dens retninger , som er vandret i laengderetningen , er under 1 .

    Naar gradienten er stoerre end eller lig 1 , er der fremspring , og stoerrelsen af dette maales af stoerrelsen " y " .

    Naar paneler , dele osv . er daekkede af materialer af en haardhed paa mindre end 50 shore , A ; boer fremgangsmaaden til bestemmelse af former og fremspring som ovenfor beskrevet ikke bringes i anvendelse foer efter fjernelsen af de naevnte materialer .

    2 . Fremspring i form af knapper , udtraek osv . placerede i referenceomraadet maales ved hjaelp af foelgende anordning of forsoegsmetode :

    2.1 . Anordning

    2.1.1 . Anordningen til maaling af et fremspring bestaar af en model af et halvkugleformet hoved med en diameter paa 165 mm , i hvilket der befinder sig et glidestempel med en diameter paa 50 mm .

    2.1.2 . De indbyrdes positioner af den flade forside paa stemplet og kanten af modelhovedet markeres paa en gradueret skala , paa hvilken en bevaegelig viser fastholder det stoerste maal , der fremkommer naar anordningen fjernes fra den undersoegte genstand . Maalekapaciteten boer vaere mindst 30 mm . Maaleskalaen boer vaere gradueret i halve millimetre . Referencefremspringens stoerrelse kan eventuelt vaere angivet paa denne .

    2.1.3 . Fremgangsmaade ved justering :

    2.1.3.1 . Stoet anordningen paa en plan overflade , saaledes at anordningens akse er vinkelret paa denne .

    Naar stemplets forreste plane flade er i kontakt med overfladen , stilles skalaen paa nul .

    2.1.3.2 . Anbring et forbindelsesstykke paa 10 mm mellem stemplets forreste plane flader og den stoettende overflade . Kontroller , at den bevaegelige viser angiver dette maal rigtigt .

    2.1.4 . En model til anordning til maaling af fremspring gengives i figur 1 .

    2.2 . Afproevningsmetode

    2.2.1 . Traek stemplet tilbage , saaledes at der dannes et hulrum i modelhovedet og saet den bevaegelige viser i kontakt med stemplet .

    2.2.2 . Anbring anordningen paa fremspringet , der skal maales med en kraft , der ikke overstiger 2 daN , saaledes at moedelhovedet er i kontakt med den stoerst mulige overflade paa det omgivende materiale .

    2.2.3 . Skub stemplet frem , indtil det kommer i kontakt med det fremspring , der skal maales . Fremspringets maal aflaeses paa skalaen .

    2.2.4 . Anbring modelhovedet saaledes , at man opnaar det maksimale fremspring . Notér maalet paa fremspringet .

    2.2.5 . Hvis to eller flere betjeningsorganer er placeret saa taet , at de kan beroeres samtidig af stemplet eller af modelhovedet , skal de behandles saaledes :

    2.2.5.1 . flere betjeningsorganer , der samtidig kan faa plads i hulrummet i modelhovedet behandels som ét fremspring .

    2.2.5.2 . Naar en normal proeve hindres af modelhovedets kontakt med andre betjeningsorganer , boer disse fjernes og proeven fortsaettes uden disse . De skal derefter saettes paa plads og undersoeges efter tur , idet andre betjeningsorganer eventuelt fjernes for at lette proeven .

    Tillaeg

    Figur 1 : JFR . EFT

    BILAG VI

    APPARAT OG FREMGANGSMAADE TIL GENNEMFOERELSE AF PUNKT 5.2.1 I BILAG I

    De dele ( knapper , haandtag osv . ) , som kan beroeres af det nedenfor beskrevne apparat og efter den angivne fremgangsmaade , betragtes som udsat for at blive ramt af passagerernes knae .

    1 . Apparat

    Apparatet er saaledes i snit : JFR . EFT

    2 . Fremgangsmaade

    Apparatet kan indtage alle stillinger under instrumentbraedtets niveau og saaledes at :

    - planet XX' er parallelt med apparatets midterplan i laengderetningen

    - aksen X kan drejes op og ned i en vinkel i forhold til det vandrette plan paa indtil 30 * .

    3 . For at gennemfoere den omhandlede proeve skal alle materialer af en haardhed under 50 shore A fjernes .

    Top