EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0465

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/465 af 30. marts 2020 om nødforanstaltninger til støtte for producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de italienske regioner Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte og Friuli-Venezia Giulia med henblik på de skader på deres produktion, der er forårsaget af Halyomorpha halys

C/2020/1849

EUT L 98 af 31.3.2020, p. 26–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/465/oj

31.3.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 98/26


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2020/465

af 30. marts 2020

om nødforanstaltninger til støtte for producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de italienske regioner Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte og Friuli-Venezia Giulia med henblik på de skader på deres produktion, der er forårsaget af Halyomorpha halys

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 221, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Halyomorpha halys (en tægeart) er et insekt, der stammer fra Asien, og som utilsigtet blev introduceret i Unionen og især i de nordlige italienske regioner, navnlig Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte og Friuli-Venezia Giulia (herefter »de berørte regioner«) gennem international handel.

(2)

I 2019 forårsagede Halyomorpha halys omfattende skader på frugt- og grøntsagsproduktionen i de berørte regioner ved at inficere pærer, ferskner, nektariner, æbler, kiwi, kirsebær og abrikoser. De skader, som forårsages på frugterne og grøntsagerne, gør dem uanvendelige til både forbrug og forarbejdning. Frugt- og grøntsagsproducenternes tab i de berørte regioner forårsaget af Halyomorpha halys skønnes at være 500 mio. EUR alene i 2019. Mange producentorganisationer i de berørte regioner mistede i 2019 en stor del eller hele deres frugt- og grøntsagshøst på grund af Halyomorpha halys.

(3)

Halyomorpha halys opfylder ikke kriteriet for en EU-karantæneskadegører i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 (2), og der kan ikke træffes nogen udryddelsesforanstaltninger på EU-plan. Derfor kan de italienske myndigheder på nuværende tidspunkt ikke træffe nogen passende beskyttende plantesundhedsmæssige foranstaltninger.

(4)

Endvidere er der i øjeblikket kun begrænsede plantebeskyttelsesværktøjer til rådighed til effektiv bekæmpelse af Halyomorpha halys. Trissolcus japonicus og Trissolcus mitsukurii (hvepsearter) som en alternativ foranstaltning til biologisk bekæmpelse er først for nylig blevet tilladt i Italien som antagonistinsekter, og på nuværende tidspunkt er det uklart, hvorvidt denne biologiske metode til bekæmpelse af Halyomorpha halys er effektiv.

(5)

Producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner har gennemført forebyggende foranstaltninger (f.eks. installation af insektnet og -fælder) for at undgå skader på deres afgrøder. På trods af deres bestræbelser har disse producentorganisationer måttet afholde høje omkostninger til forebyggende foranstaltninger og lidt produktionstab med en stor negativ indvirkning på den afsatte produktion. Dette påvirker producentorganisationernes finansielle stabilitet og deres kapacitet til at gennemføre operationelle programmer i de kommende år og til at indføre foranstaltninger og tiltag, der er rettet mod skadedyrsangreb. Desuden forringer nedgangen i værdien af den afsatte produktion producentorganisationernes adgang til finansiel støtte fra Unionen i frugt- og grøntsagssektoren. Endvidere kan nedgangen i værdien af den afsatte produktion føre til, at producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner mister deres anerkendelse, hvis værdien af deres afsatte produktion falder til under den foreskrevne minimumsgrænse.

(6)

Situationens kompleksitet i de berørte regioner som følge af skader på frugt- og grøntsagsproduktionen, det betydelige indkomsttab og producentorganisationernes finansielle ustabilitet i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner såvel som manglende evne til at fortsætte den effektive gennemførelse af deres operationelle programmer udgør et særligt problem som omhandlet i artikel 221 i forordning (EU) nr. 1308/2013. Det specifikke problem kan ikke løses ved hjælp af foranstaltningerne i nævnte forordnings artikel 219 eller 220, eftersom det ikke direkte skyldes eksisterende eller umiddelbart truende markedsforstyrrelser. Det er heller ikke relateret til foranstaltninger, der tager sigte på at standse spredningen af dyresygdomme eller rette op på manglende forbrugertillid som følge af risici for folke-, dyre- eller plantesundheden.

(7)

Det er derfor nødvendigt at gennemføre nødforanstaltninger med henblik på at forbedre adgangen til gensidige fonde og forhøje lofterne for Unionens finansielle støtte til producentorganisationerne i de berørte regioner og dermed løse det særlige problem i de berørte regioner. Sådanne foranstaltninger sikrer finansiel stabilitet og fremmer robusthed og kapacitet for producentorganisationerne i de berørte regioner til at håndtere skader, der er forårsaget af Halyomorpha halys, og til at gennemføre yderligere kriseforebyggelses- og krisestyringsforanstaltninger i denne henseende.

(8)

Anvendelsen af gensidige fonde som en kriseforebyggelses- og krisestyringsforanstaltning af producentorganisationerne i de berørte regioner er et middel til at begrænse skaden på frugt- og grøntsagsproduktionen og indkomsttabet. Derfor bør adgangen for producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner til de gensidige fonde forbedres. I øjeblikket dækker Unionens finansielle støtte kun de administrative omkostninger ved oprettelsen af en gensidig fond og refinansiering af en gensidig fond efter betaling af kompensation til de producerende medlemmer, der oplever et voldsomt fald i deres indkomst som følge af negative markedsforhold. Med henblik på at afhjælpe den skade, der er forårsaget af Halyomorpha halys i de berørte regioner, bør Unionens finansielle støtte også dække den gensidige fonds startkapital. Unionens finansielle støtte til den gensidige fonds startkapital bør imidlertid afsættes til kompensation for de producerende medlemmers indkomsttab på grund af skader forårsaget af Halyomorpha halys.

(9)

Det loft for Unionens finansielle støtte på 4,6 %, der er afsat til kriseforebyggelsesforanstaltninger i producentorganisationernes operationelle programmer i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner i henhold til artikel 34, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013, bør forhøjes med 0,4 % af værdien af den afsatte produktion til 5 % af værdien af den afsatte produktion med henblik på at forbedre producentorganisationernes adgang til gensidige fonde og andre kriseforebyggelsesforanstaltninger og at fremme deres finansielle stabilitet. Da sammenslutninger af producentorganisationer ikke er berørt af det specifikke problem, er det ikke nødvendigt at forhøje det loft, der er fastsat i artikel 34, stk. 2, tredje afsnit, i forordning (EU) nr. 1308/2013.

(10)

Som følge af forhøjelsen af loftet på 4,6 % med 0,4 % bør loftet for Unionens finansielle støtte til kriseforebyggelsesforanstaltninger forhøjes til 0,9 % af værdien af den afsatte produktion for disse producentorganisationer i stedet for de nuværende 0,5 % af værdien af den afsatte produktion som fastsat i artikel 34, stk. 2, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 1308/2013. Disse supplerende 0,4 % af værdien af den afsatte produktion bør anvendes til foranstaltninger til bekæmpelse af Halyomorpha halys. Dette er nødvendigt for at styrke den finansielle stabilitet for producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner, øge deres robusthed og forbedre deres evne til at gennemføre de godkendte operationelle programmer i de kommende år.

(11)

I betragtning af den finansielle ustabilitet hos producentorganisationerne i frugt- og grøntsagssektoren i de berørte regioner og under hensyntagen til nødvendigheden af at gennemføre supplerende foranstaltninger til bekæmpelse af Halyomorpha halys bør Unionens finansielle støtte på 50 % som omhandlet i artikel 34, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1308/2013 øges til 60 % for alle foranstaltninger i operationelle programmer, der er rettet mod Halyomorpha halys i de berørte regioner.

(12)

Med henblik på gennemførelsen af de operationelle programmer pr. kalenderår og i betragtning af, at beregningen af værdien af den afsatte produktion, som fastsætter beløbet for Unionens finansielle støtte, er baseret på tidligere kalenderår, bør nærværende forordning træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

(13)

Denne forordning bør anvendes fra den 1. januar 2020. Dette er nødvendigt, idet nødforanstaltningerne vedrører Unionens finansielle støttes niveau og anvendelsesområde for de producentorganisationer, der er berørt af skaden på frugt- og grøntsagsproduktionen forårsaget af Halyomorpha halys. Disse producentorganisationer skal starte med at anvende disse foranstaltninger i deres operationelle programmer fra januar 2020 for hurtigt at kunne afhjælpe de skader på deres frugt- og grøntsagsproduktion, der er forårsaget af Halyomorpha halys, og for at sikre kontinuiteten i deres operationelle programmer og deres økonomiske stabilitet og levedygtighed allerede i 2020.

(14)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Komitéen for den Fælles Markedsordning for Landbrugsprodukter og Gartneriprodukter —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Anvendelsesområde

Denne forordning finder anvendelse på de anerkendte producentorganisationer, der udøver deres virksomhed i de italienske regioner Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte og Friuli-Venezia Giulia, hvis frugt- og grøntsagsproduktion blev ramt af Halyomorpha halys i 2019.

Artikel 2

Nødforanstaltninger til løsning af det specifikke problem, som producentorganisationerne i de berørte regioner står over for

1.   Unionens finansielle støtte til gensidige fonde, jf. artikel 33, stk. 3, litra d), i forordning (EU) nr. 1308/2013, dækker også støtte til startkapitalen for gensidige fonde. Den skal afsættes til kompensation til de producerende medlemmer for det indkomsttab, der er forårsaget på frugt- og grøntsagsproduktionen af Halyomorpha halys i de regioner, der henvises til i artikel 1.

2.   Loftet på 4,6 % af værdien af den afsatte produktion som omhandlet i artikel 34, stk. 2, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 1308/2013 forhøjes med 0,4 %, og det tilsvarende beløb til de supplerende 0,4 % anvendes til kriseforebyggelses- og krisestyringsforanstaltninger med henblik på at behandle skaden forårsaget af Halyomorpha halys i de regioner, der henvises til i artikel 1.

3.   På anmodning fra producentorganisationerne forhøjes grænsen på 50 % af Unionens finansielle støtte som omhandlet i artikel 34, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1308/2013 til 60 % for foranstaltninger, der er rettet mod Halyomorpha halys i operationelle programmer hos producentorganisationer fra de regioner, der henvises til i artikel 1.

Artikel 3

Ikrafttræden og anvendelsesdato

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 1. januar 2020 til den 31. december 2020.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. marts 2020.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4).


Top