EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0128

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2022/128 af 21. december 2021 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 om betalingsorganer og andre organer, finansiel forvaltning, regnskabsafslutning, kontrol, sikkerhedsstillelse og åbenhed

C/2021/9602

EUT L 20 af 31.1.2022, p. 131–196 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 21/10/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/128/oj

31.1.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 20/131


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2022/128

af 21. december 2021

om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 om betalingsorganer og andre organer, finansiel forvaltning, regnskabsafslutning, kontrol, sikkerhedsstillelse og åbenhed

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR ––

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (1), særlig artikel 11, stk. 2, artikel 12, stk. 4, artikel 32, stk. 9, og artikel 39, stk. 4, artikel 41, stk. 1, fjerde afsnit, artikel 42, stk. 1, andet afsnit, artikel 43, stk. 2, artikel 47, stk. 2, artikel 51, stk. 3, artikel 53, stk. 2, artikel 54, stk. 5, og artikel 55, stk. 7, artikel 58, artikel 59, stk. 9, og artikel 64, stk. 4, artikel 82 og artikel 92, artikel 95, stk. 1, og artikel 100,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (2), særlig artikel 223, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I forordning (EU) 2021/2116 fastlægges de grundlæggende regler om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik, herunder godkendelse af betalingsorganer og koordineringsorganer, finansiel forvaltning og procedurer for regnskabsafslutning, herunder kontrol af transaktionerne, sikkerhedsstillelse og åbenhed. For at sikre, at den nye retlige ramme, der hermed etableres, fungerer smidigt og finder ensartet anvendelse, har Kommissionen fået beføjelse til at vedtage visse regler inden for disse områder ved hjælp af gennemførelsesretsakter. De nye regler bør erstatte de relevante bestemmelser i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 (3).

(2)

Medlemsstaterne bør kun godkende betalingsorganer, hvis de opfylder visse minimumsgodkendelseskriterier, der fastsættes på EU-plan som omhandlet i artikel 1, stk. 2, i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/127 (4), og som fastsat i bilag I til nævnte forordning. Der bør fastsættes regler for procedurer for udstedelse, fornyet undersøgelse og tilbagetrækning af godkendelse af betalingsorganer og koordineringsorganer.

(3)

Medlemsstaterne bør føre konstant tilsyn med deres betalingsorganer. De bør oprette et system til informationsudveksling med henblik på at holde de kompetente myndigheder underrettet om mistanke om tilfælde af manglende overholdelse af kravene. Der bør fastlægges en procedure for, hvordan medlemsstaterne skal behandle sådanne tilfælde, herunder en forpligtelse til at udarbejde en plan for afhjælpning af eventuelle påpegede mangler inden for en fastlagt frist. Med hensyn til udgifter, der er afholdt af betalingsorganer, hvis godkendelse fastholdes af medlemsstaten, selv om betalingsorganerne ikke har indført en sådan plan inden for den fastsatte frist, bør Kommissionen have mulighed for at søge at afhjælpe manglerne ved hjælp af proceduren for efterprøvende regnskabsafslutning, jf. artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116.

(4)

I henhold til artikel 9, stk. 3, første afsnit, litra d), i forordning (EU) 2021/2116 skal de ansvarlige for de godkendte betalingsorganer udarbejde forvaltningserklæringer om fuldstændigheden og nøjagtigheden af de indgivne oplysninger, forvaltningssystemernes korrekte funktion, samt om udgifterne er afholdt i overensstemmelse med samme forordnings artikel 37. Der bør fastsættes regler for disse forvaltningserklæringers form og indhold.

(5)

Der bør fastlægges regler for, hvordan koordineringsorganerne, jf. artikel 10 i forordning (EU) 2021/2116, skal fungere, samt for, hvilke opgaver certificeringsorganerne, jf. artikel 12 i samme forordning, skal varetage. Derudover bør indholdet af de attester og rapporter, der skal udarbejdes af certificeringsorganerne, specificeres for at sikre, at det er til støtte for Kommissionen ved regnskabsafslutningen.

(6)

For at sikre god forvaltning af de bevillinger, der er opført på Unionens budget til Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) (i det følgende benævnt »fondene«), bør betalingsorganerne føre separate regnskaber for udbetalinger fra og indtægter til hver af fondene. Med henblik herpå bør betalingsorganerne i deres regnskab for hver fond særskilt anføre de udgifter og indtægter, der er afholdt eller oppebåret i henhold til artikel 5, stk. 2, artikel 6 og artikel 45 i forordning (EU) 2021/2116, således at udgifterne og indtægterne kan sættes i relation til de midler, betalingsorganerne har fået stillet til rådighed via Unionens budget.

(7)

Den fælles landbrugspolitik finansieres i euro, men medlemsstater, som ikke har indført euroen, kan foretage betalinger til støttemodtagere i deres nationale valuta. For at alle udgifter og indtægter kan blive konsolideret, bør det derfor bestemmes, at de pågældende betalingsorganer kan anmelde udgifter og indtægter både i euro og i den valuta, som de er afholdt eller oppebåret i.

(8)

De udgifter, der som led i ELFUL medfinansieres over Unionens budget og medlemsstaternes budgetter for at støtte udviklingen af landdistrikterne, er baseret på strategiske planer, der fastsætter forskellige typer interventioner og specifikke bidragssatser. I overensstemmelse med princippet om sund økonomisk forvaltning bør disse udgifter overvåges og bogføres på dette grundlag, så alle posteringer kan identificeres ud fra den strategiske plan, typerne af interventioner og de specifikke bidragssatser. Dermed sikres, at det kan kontrolleres, om der er overensstemmelse mellem afholdte udgifter og de bevilgede finansielle midler. Det bør i den forbindelse præciseres, hvilke elementer betalingsorganerne skal tage hensyn til. Navnlig bør betalingsorganerne tydeligt og særskilt angive de offentlige midlers og EU-midlernes oprindelse i bogføringen i forbindelse med de udførte finansieringer. Desuden bør de beløb, der skal inddrives hos modtagerne, og de beløb, der er inddrevet, anføres med henvisning til de oprindelige posteringer.

(9)

Medlemsstaterne mobiliserer de nødvendige midler til EGFL-udgifterne, jf. artikel 5, i forordning (EU) 2021/2116, før Kommissionen finansierer disse udgifter i form af månedlige godtgørelser af de afholdte udgifter. Alternativt modtager medlemsstaterne et forskud til dækning af ELFUL-udgifterne, som senere bliver reguleret ved den årlige finansielle regnskabsafslutning, jf. artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116. For at sikre sund forvaltning af pengestrømmene bør medlemsstaterne i forbindelse med disse månedlige og mellemliggende godtgørelser indsamle de oplysninger, som er nødvendige for at påvise fuldstændigheden, nøjagtigheden og pålideligheden af de afholdte udgifter, og sørge for, at de løbende stilles til rådighed for Kommissionen, efterhånden som udgifterne afholdes og indtægterne anvendes, eller sende dem til Kommissionen med regelmæssige mellemrum. Medlemsstaterne bør sende oplysningerne til Kommissionen med mellemrum, der er afpasset efter den måde, hver af fondene forvaltes på. En sådan regelmæssig fremsendelse af oplysninger bør ikke tilsidesætte medlemsstaternes pligt til at bevare samtlige indsamlede oplysninger og stille dem til rådighed for Kommissionen for at muliggøre en passende overvågning af udgiftsudviklingen.

(10)

Betalingsorganernes almindelige forpligtelser til at føre regnskaber vedrører de data, som kræves til forvaltning og kontrol af Unionens midler. Forpligtelserne omfatter dog ikke krav i forbindelse med godtgørelse af udgifter og de oplysninger, som skal sendes til Kommissionen for at opnå denne godtgørelse. Det bør derfor præciseres, hvilke oplysninger og data om de udgifter, som skal finansieres af fondene, der skal sendes til Kommissionen med regelmæssige mellemrum. Kommissionen skal direkte og så effektivt som muligt kunne anvende de oplysninger, som medlemsstaterne sender den, til forvaltning af fondenes regnskaber og de dertil knyttede betalinger. I dette øjemed bør al udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne og Kommissionen foregå elektronisk.

(11)

Ifølge artikel 90, stk. 1, litra c), i forordning (EU) 2021/2116 skal udgiftsanmeldelser, der også har gyldighed som betalingsanmodninger, og som vedrører foranstaltninger i forbindelse med operationer, der finansieres af fondene, sendes til Kommissionen ledsaget af de krævede oplysninger. For at medlemsstaterne, de godkendte koordineringsorganer og betalingsorganerne skal kunne udfærdige disse udgiftsanmeldelser efter harmoniserede regler, og for at Kommissionen skal kunne tage betalingsanmodningerne i betragtning, bør det fastsættes, på hvilke betingelser udgifterne kan finansieres over henholdsvis EGFL's og ELFUL's budget. Disse betingelser bør indeholde de nærmere regler for bogføring af indtægter og udgifter, navnlig formålsbestemte indtægter og eventuelle korrektioner, og for den faktiske anmeldelse af dem.

(12)

Når de samlede forudgående forpligtelser, der kan tillades ifølge artikel 11, stk. 2, litra b), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (5), på grundlag af udgiftsanmeldelserne fra medlemsstaterne inden for rammerne af EGFL overskrider 75 % af bevillingerne i det igangværende regnskabsår, har Kommissionen pligt til at nedsætte disse beløb. I overensstemmelse med princippet om sund økonomisk forvaltning skal denne nedsættelse fordeles proportionalt mellem alle medlemsstater på grundlag af de udgiftsanmeldelser, de har sendt. For at fordele de disponible bevillinger ligeligt mellem medlemsstaterne bør det i så fald fastsættes, at de månedlige betalinger inden for rammerne af EGFL nedsættes med en procentdel af de udgiftsanmeldelser, som hver medlemsstat har fremsendt, og at det restbeløb, der ikke blev udnyttet i en måned, genfordeles ved Kommissionens senere afgørelser om månedlige betalinger.

(13)

Efter at have truffet beslutning om de månedlige betalinger bør Kommissionen stille de finansielle midler til rådighed for medlemsstaterne, der skal til for at dække de udgifter, som skal finansieres af fondene, i overensstemmelse med praktiske bestemmelser og på betingelser, som skal fastsættes på grundlag af de oplysninger, som medlemsstaterne sender Kommissionen, og de informationssystemer, som Kommissionen indfører.

(14)

Det er en betingelse for godtgørelse af de udgifter til interventionsforanstaltninger, som betalingsorganerne har afholdt, at disse i deres udgiftsanmeldelser angiver de værdier og beløb, de har bogført i måneden efter den måned, som udgifterne til den offentlige oplagring vedrører. For at sikre, at godtgørelsesproceduren forløber smidigt, er det nødvendigt at specificere, hvordan disse oplysninger, der er nødvendige af hensyn til beregning af omkostninger og udgifter, skal anmeldes til Kommissionen.

(15)

I overensstemmelse med artikel 3, stk. 3, i delegeret forordning (EU) 2022/127 skal regnskabet for offentlige interventionslagre gøre det muligt at verificere såvel de udbetalte EU-midler som status for interventionslagrene. Det bør med henblik herpå fastsættes, at betalingsorganerne skal føre særskilte lagerregnskaber og finansregnskaber, som indeholder de elementer, der er nødvendige til overvågning af lagrene og forvaltning af finansieringen af de udgifter og indtægter, som offentlige interventionsforanstaltninger medfører.

(16)

Med hensyn til offentlige interventionslagre skal betalingsorganerne bogføre elementer vedrørende mængder, værdier og visse gennemsnit. Men under visse omstændigheder bør bestemte operationer og udgifter ikke bogføres, eller de bør bogføres efter særlige regler. For at sikre ligebehandling og beskytte Unionens finansielle interesser bør sådanne omstændigheder specificeres, herunder de eventuelle ordninger, der måtte være for bogføring af operationer og udgifter.

(17)

Den dato, hvor de forskellige udgifts- og indtægtselementer, der knytter sig til interventionsforanstaltningerne i form af offentlig oplagring, bogføres, afhænger af den type operation, de vedrører, og kan fastlægges inden for rammerne af retsforskrifterne for den relevante landbrugssektor. Det er i den sammenhæng nødvendigt at fastsætte en generel regel for de forskellige elementer, der skal bogføres på den dato, hvor den materielle operation, som følger af interventionsforanstaltningen, finder sted, og for de særtilfælde, der skal tages i betragtning.

(18)

Medlemsstaterne bør af hensyn til en sund økonomisk forvaltning forelægge Kommissionen et overslag over de beløb, som ELFUL mangler at finansiere i løbet af et regnskabsår for landbruget, og skøn over finansieringsanmodningerne for det følgende kalenderår. For at Kommissionen skal kunne opfylde sine forpligtelser, bør den have tilsendt de nødvendige oplysninger i tilstrækkelig god tid og i hvert fald to gange om året senest den 31. januar og 31. august.

(19)

I overensstemmelse med artikel 32, stk. 9, i forordning (EU) 2021/2116, skal der fastsættes frister for udarbejdelse af udgiftsanmeldelser under ELFUL. På grund af de særlige regnskabsregler, der gælder for ELFUL, udbetalingen af forfinansiering og finansieringen af inventionerne, foranstaltningerne og den tekniske bistand pr. kalenderår bør udgifterne anmeldes med en hyppighed, der er afpasset efter disse særlige omstændigheder.

(20)

Medlemsstaterne skal til Kommissionen anmelde alle ELFUL-udgifter til støttemodtagerne, som de har afholdt på eget ansvar forud for godkendelsen af en strategisk plan, i den første udgiftsanmeldelse efter godkendelsen. Samme regel finder tilsvarende anvendelse, hvis der er foretaget en ændring af en strategisk plan. Med henblik på regnskabsføring er det nødvendigt at præcisere, at anmeldelsen vedrørende de udgifter, som betalingsorganerne har betalt forud for godkendelsen af en strategisk plan eller forud for ændringen af en strategisk plan, bør svare til de relevante anmeldelsesperioder. Desuden bør alle udgifter, som betalingsorganerne har betalt i den periode, hvor godkendelsen af en strategisk plan eller dens ændring finder sted, anmeldes inden for den fastsatte frist for den tilsvarende periode. Det er også nødvendigt at præcisere, at i tilfælde af ændringer af den strategiske plan bør denne regel ikke gælde for justeringer af finansieringsplaner.

(21)

I overensstemmelse med artikel 80 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2115 (6) kan der ydes støtte i form af finansielle instrumenter, jf. artikel 58 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 (7), i forbindelse med de typer interventioner, der er omhandlet i artikel 73-78 i forordning (EU) 2021/2115. Det bør derfor fastsættes, at udgifterne skal anmeldes i det regnskabsår, hvor de i artikel 32, stk. 3 og 4, i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede betingelser er opfyldt, og de var blevet afholdt af betalingsorganet før regnskabsårets udgang.

(22)

Denne forordning bør fastlægge, hvordan Unionens bidrag beregnes for udgifter, der er anmeldt på grundlag af bidragssatsen eller en standardsats. Det bør præciseres, at den relevante bestemmelse finder anvendelse på betalinger vedrørende ELFUL i henhold til den strategiske plan som nævnt i finansieringsplanen, navnlig de ELFUL-udgifter, der er omhandlet i artikel 6 i forordning (EU) 2021/2116, og på visse typer udgifter, jf. artikel 155 og artikel 157 i forordning (EU) 2021/2115, baseret på ELFUL's bidragssats og teknisk bistand, som en standardsats.

(23)

Udvekslingen af oplysninger og dokumenter mellem medlemsstaterne og Kommissionen foregår normalt elektronisk eller i digital form, og det samme gælder, når medlemsstaterne sender Kommissionen oplysninger eller stiller oplysninger til rådighed for den. For at forbedre informationsudvekslingen i forbindelse med fondene og udvide brugen heraf er der oprettet informationssystemer. Sådanne systemer bør fortsat bruges og indføres i videre omfang, når medlemsstaterne er blevet underrettet via Komitéen for Landbrugsfondene.

(24)

Det er nødvendigt at foretage hyppige tilpasninger af disse informationssystemers databehandling og af den form og det indhold, som de dokumenter, der skal indsendes i henhold til forordning (EU) 2021/2116, skal have, for at følge med udviklingen i de gældende retsforskrifter eller forvaltningskravene. For at nå disse mål og forenkle procedurerne, og for at informationssystemerne hurtigt kan blive operationelle, bør dokumenternes form og indhold fastsættes på grundlag af standardiserede forlæg og protokoller, og det bør fastsættes, at Kommissionen tilpasser og ajourfører dem efter at have underrettet Komitéen for Landbrugsfondene.

(25)

I henhold til artikel 59 i forordning (EU) 2021/2116 er medlemsstaterne via deres betalingsorganer ansvarlige for forvaltningen og kontrollen af, at udgifter, der afholdes i henhold til fondene, er lovlige. Dataene om finansielle transaktioner bør derfor meddeles eller indlæses i informationssystemerne og ajourføres under betalingsorganernes ansvar af betalingsorganerne selv eller de organer, som har fået overdraget denne opgave, eventuelt via det godkendte koordineringsorgan. Medlemsstaterne bør meddele Kommissionen navn eller nummer på kontoen/kontiene i det format, som Kommissionen har stillet til deres rådighed.

(26)

Elektroniske signaturer eller godkendelser, der anvendes i proceduren for anmeldelse af udgifter og forvaltningserklæringen, skal være i overensstemmelse med kravene i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 (8). Der bør derfor fastsættes bestemmelser om gennemførelsen af disse krav.

(27)

Der bør fastsættes nærmere regler for strukturen i de handlingsplaner, der er omhandlet i artikel 42 i forordning (EU) 2021/2116, da det er nødvendigt at sikre, at medlemsstaterne klart angiver de afhjælpende foranstaltninger og tidsplanen for deres gennemførelse. Kommissionen bør udarbejde en skabelon for at vejlede medlemsstaterne om den forventede struktur i handlingsplanerne. Denne skabelon bør anvendes til udvekslinger i elektronisk form for at lette kommunikationen mellem Kommissionen og de berørte medlemsstater. I det særlige tilfælde, hvor handlingsplaner udarbejdes på grund af mangler, som er konstateret i forbindelse med de i artikel 68, 69 og 70 i nævnte forordning omhandlede afhjælpende foranstaltninger, bør der tages hensyn til den indsats, der allerede er gjort for at afhjælpe manglerne.

(28)

I henhold artikel 59, stk. 1, litra e), i forordning (EU) 2021/2116 er medlemsstaterne via deres betalingsorganer ansvarlige for inddrivelse af uretmæssigt udbetalte beløb inklusive renter. For at sikre en effektiv og korrekt anvendelse af bestemmelserne bør der fastlægges regler for modregning. Uden at det berører nationale bagatelbeløb for manglende inddrivelse, kan medlemsstaterne opfylde deres forpligtelse til at inddrive uretmæssigt udbetalte beløb på forskellige måder. Uden at dette berører eventuelle andre håndhævelsesforanstaltninger i den nationale lovgivning, vil en omkostningseffektiv metode til inddrivelse af gæld være at modregne eventuelle udestående beløb i fremtidige betalinger til debitor, så snart gælden er blevet fastslået i overensstemmelse med den nationale lovgivning. Det bør derfor være obligatorisk for medlemsstaterne at anvende denne gældsinddrivelsesmetode. Der bør fastlægges fælles betingelser for anvendelsen af den.

(29)

Der bør fastsættes detaljerede bestemmelser om proceduren for regnskabsafslutning, jf. artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116, præstationsafstemningen, jf. artikel 54 i samme forordning, og proceduren for efterprøvende regnskabsafslutning, jf. artikel 55 i samme forordning, herunder en ordning, hvorved de deraf følgende beløb alt efter omstændighederne fratrækkes eller tillægges en af de efterfølgende betalinger til medlemsstaterne fra Kommissionen.

(30)

Med hensyn til proceduren for regnskabsafslutning, jf. artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116, er det nødvendigt at fastlægge, hvad betalingsorganernes årsregnskaber skal indeholde, og en dato for de pågældende regnskabers og andre relevante dokumenters fremsendelse til Kommissionen. Den periode, hvor betalingsorganerne skal sørge for, at bilagene vedrørende samtlige udgifter og formålsbestemte indtægter er til rådighed for Kommission, bør også præciseres.

(31)

For at sikre, at afgørelsen om regnskabsafslutning vedtages inden for den frist, der er fastsat i artikel 54, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, bør der fastsættes specifikke tidsfrister for udvekslingen af oplysninger, som skal overholdes af Kommissionen og medlemsstaterne. Desuden bør proceduren for præstationsafstemning give medlemsstaterne ret til at fremsætte begrundelser for eventuelle forskelle, og der bør foretages en korrekt vurdering af de oplysninger, der er nødvendige for en nedsættelse af udgifterne.

(32)

For at sikre, at proceduren for regnskabsafslutning i normale sager afsluttes inden for en rimelig frist, bør der fastlægges bestemte tidsperioder for de forskellige stadier af proceduren, som skal overholdes af Kommissionen og medlemsstaterne. Samtidig bør det dog være muligt for Kommissionen at forlænge disse tidsperioder, når det er nødvendigt set i lyset af, hvor kompleks den behandlede sag er. Proceduren for efterprøvende regnskabsafslutning skal give medlemsstaterne ret til kontradiktion og en korrekt vurdering af de oplysninger, der er nødvendige for en vurdering af de relevante risici for fondene.

(33)

Med henblik på at supplere og styrke kontrollen af udgifterne under den fælles landbrugspolitik, herunder ved identifikation af koncerner, bør det fastsættes, at medlemsstaterne kan anvende et enkelt datamineringsværktøj, som Kommissionen stiller til rådighed.

(34)

Der bør endvidere fastsættes detaljerede regler for medlemsstaternes udførelse af kontrollen af transaktioner i henhold til artikel 77 i forordning (EU) 2021/2116, navnlig udvælgelsen af virksomheder, hyppighed og tidsplan for kontrollen, gensidig bistand samt indholdet af kontrolplaner og rapporter.

(35)

I delegeret forordning (EU) 2022/127 er der fastlagt regler som supplement til de retlige rammer for sikkerhedsstillelser, navnlig for så vidt angår kravet om at stille en sikkerhed, betingelserne, der gælder for sikkerhedsstillelser, samt regler for, hvordan man stiller, frigiver og fortaber en sikkerhed. For at sikre ensartet anvendelse af disse regler bør der vedtages bestemmelser om form og procedurer for, hvordan man stiller og frigiver en sikkerhed, samt for informationsudveksling og de meddelelser, der er påkrævet i den forbindelse.

(36)

I henhold til bestemmelserne om åbenhed i afsnit V, kapitel IV, i forordning (EU) 2021/2116 har medlemsstaterne pligt til årligt at offentliggøre modtagerne af støtte fra fondene og bl.a. de støttebeløb, som hver modtager har fået udbetalt i henhold til hver af disse fonde. Til det formål og i overensstemmelse med artikel 98 i samme forordning bør denne offentliggørelses form fastlægges. Offentliggørelsen bør ikke være mere vidtgående, end det er nødvendigt, for at de pågældende målsætninger om åbenhed kan opfyldes.

(37)

I henhold til artikel 98, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116, skal de betalingsbeløb, som hver støttemodtager har fået for hver foranstaltning, som er finansieret af fondene, offentliggøres. For at opnå større åbenhed og for at kunne identificere større modtagere af EU-midler bør medlemsstaterne desuden offentliggøre det samlede beløb for de betalinger, som en støttemodtager har modtaget.

(38)

For at bidrage til større åbenhed i forbindelse med fordelingen af fondene bør medlemsstaterne indsamle og offentliggøre oplysninger, der gør det muligt at identificere virksomhedskoncerner som omhandlet i artikel 59, stk. 4, i forordning (EU) 2021/2116.

(39)

I henhold til artikel 49, stk. 4, i forordning (EU) 2021/1060, skal oplysningerne offentliggøres på et websted i et åbent, maskinlæsbart format. Det kan f.eks. være i CVS- og XLXS-format. For at opnå fælles standarder og lette adgangen til de offentliggjorte oplysninger bør medlemsstaterne anvende et ensartet tabelformat, der indeholder data om alle støttemodtagere. Et søgeværktøj bør sikre, at offentligheden er i stand til at se oplysningerne om modtagerne i et let tilgængeligt format.

(40)

I henhold til artikel 98, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116 finder de i artikel 49, stk. 3 og 4, i forordning (EU) 2021/1060 omhandlede krav til offentliggørelse anvendelse, hvor det er relevant. Startdato og slutdatoer for interventionstyper i form af direkte betalinger, interventioner til udvikling af landdistrikter i form af betalinger for naturbetingede eller andre områdespecifikke begrænsninger og områdespecifikke ulemper, der følger af visse obligatoriske krav samt foranstaltninger fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013 (9) og forordning (EU) nr. 229/2013 (10) anses ikke for relevante, da disse operationer er årlige. Det bør derfor fastsættes, at medlemsstaterne kan beslutte ikke at offentliggøre disse oplysninger.

(41)

Med henblik på at beskytte fysiske personer i forbindelse med behandling af deres personoplysninger fastsætter artikel 98, stk. 4, i forordning (EU) 2021/2116, at medlemsstaterne ikke skal offentliggøre navnene på modtagere, der modtager et beløb på 1 250 EUR eller mindre. Til at give oplysninger om den pågældende operation bør medlemsstaten i stedet anvende en kode. Af samme grund, hvor det vil være muligt at identificere en mindre støttemodtager, der er bosiddende eller registreret i en kommune, hvor antallet af støttemodtagere er begrænset, bør medlemsstaten i stedet offentliggøre den næste større administrative enhed, som denne kommune tilhører.

(42)

For at de gældende databeskyttelseskrav kan opfyldes, bør modtagerne af midler fra fondene underrettes om offentliggørelsen af deres data, inden offentliggørelsen finder sted. Underretningen af støttemodtagerne bør ske via støtteansøgningsformularerne, eller når der indhentes data.

(43)

For at lette offentlighedens adgang til de offentliggjorte data skal hver medlemsstat oprette et enkelt websted i overensstemmelse med artikel 98, stk. 4, i forordning (EU) 2021/2116. På grund af de forskellige organisatoriske strukturer i medlemsstaterne bør det besluttes på nationalt plan, hvilket organ der skal have ansvaret for at etablere og vedligeholde webstedet og offentliggøre dataene. Kommissionen bør etablere et websted, der indeholder links til medlemsstaternes websteder.

(44)

Unionen er forpligtet til at foretage visse indberetninger til Verdenshandelsorganisationen (WTO) i overensstemmelse med artikel 18, stk. 2, i WTO-aftalen om landbrug (11) som nærmere beskrevet i afsnit 4 i WTO-dokument G/AG/2 af 30. juni 1995. For at opfylde disse krav kræver Unionen visse oplysninger fra medlemsstaterne, navnlig oplysninger vedrørende indenlandsk støtte.

(45)

For at forenkle og mindske kravene til indberetningen for medlemsstaterne med hensyn til fremsendelse af data vedrørende Unionens indberetningsforpligtelser om indenlandsk støtte bør medlemsstaterne indsende beløbene vedrørende de udgifter, der er betalt fra nationale kilder, samtidig med at årsregnskabet fremsendes.

(46)

Af hensyn til klarheden og retssikkerheden bør gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 ophæves. Artikel 21-24 og artikel 27-34 i nævnte forordning bør dog fortsat finde anvendelse på gennemførelsen af programmer for udvikling af landdistrikterne i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 (12) og de driftsprogrammer, der er godkendt i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013, mens artikel 59 i gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 fortsat bør finde anvendelse på betalinger, der er foretaget for regnskabsårene 2021, 2022 og 2023. Desuden bør bilag II og III til gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 fortsat finde anvendelse på visse data, der skal medtages i årsregnskabet.

(47)

Nærværende forordning bør anvendes fra samme dato som forordning (EU) 2021/2116. For at sikre kontinuitet i rapporteringen inden for samme regnskabsår bør de relevante bestemmelser i denne forordning dog finde anvendelse på udgifter, om medlemsstaterne har afholdt, og formålsbestemte indtægter, som de har modtaget, fra den 16. oktober 2022.

(48)

For også at sikre en sammenhængende behandling af de igangværende procedurer for efterprøvende regnskabsafslutning bør de i denne forordning fastsatte frister ikke gælde for de procedurer, hvor de oplysninger, der er omhandlet i artikel 34, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014, er sendt før den 1. januar 2024.

(49)

Endelig, eftersom afsnit VII, kapitel IV, i forordning (EU) 2021/2116 om åbenhed finder anvendelse på betalinger foretaget i regnskabsåret 2024 og frem, bør de relevante bestemmelser i nærværende forordning gælde for disse betalinger.

(50)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Komitéen for Landbrugsfondene —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

Betalingsorganer og andre organer

Artikel 1

Procedure for godkendelse af betalingsorganer

1.   Medlemsstaterne udpeger en myndighed på ministerielt plan til at være ansvarlig for:

a)

udstedelse, fornyet undersøgelse og tilbagetrækning af godkendelse af betalingsorganer

b)

udførelsen af de opgaver, der pålægges den kompetente myndighed i henhold til dette kapitel.

2.   Den kompetente myndighed træffer en formel afgørelse om udstedelse eller, efter fornyet undersøgelse, om tilbagetrækning af godkendelsen af betalingsorganet på grundlag af en undersøgelse af godkendelseskriterierne, jf. artikel 1, stk. 2 og 3, i delegeret forordning (EU) 2022/127. Den kompetente myndighed informerer straks Kommissionen om godkendelser og tilbagetrækninger af godkendelser.

3.   Den kompetente myndighed udpeger et revisionsorgan til at foretage en undersøgelse før en godkendelse udstedes (forundersøgelse før godkendelse). Revisionsorganet skal være en revisionsmyndighed eller et andet offentligt eller privat organ eller en organisatorisk enhed hos en myndighed med de fornødne kompetencer og kvalifikationer og tilstrækkelig kapacitet til at foretage revisionsopgaver. Revisionsorganet skal være uafhængigt af det betalingsorgan, der skal godkendes.

4.   Undersøgelsen (forundersøgelse inden godkendelse), som revisionsorganet udfører, omfatter navnlig:

a)

procedurer og systemer til anvisning og gennemførelse af betalinger

b)

opgavefordeling og den interne og eksterne kontrols tilstrækkelighed i forbindelse med transaktioner, som finansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) (i det følgende benævnt »fondene«)

c)

hvorvidt disse procedurer og systemer kan sikre Unionens budget, herunder risikobaserede foranstaltninger, mod svig

d)

informationssystemernes sikkerhed

e)

regnskabsførelse.

Revisionsorganet udarbejder en rapport over det udførte revisionsarbejde, resultaterne af dette arbejde og sin vurdering af, om betalingsorganet opfylder godkendelseskriterierne. Rapporten forelægges den kompetente myndighed, som herefter vurderer resultaterne og udsteder godkendelsen, hvoraf det fremgår, at betalingsorganet opfylder godkendelseskriterierne.

5.   Hvis den kompetente myndighed ikke mener, at betalingsorganet opfylder godkendelseskriterierne, meddeler den betalingsorganet, hvilke betingelser det skal opfylde for at opnå godkendelse.

Indtil de eventuelle nødvendige ændringer er foretaget for at opfylde sådanne specifikke kriterier, kan godkendelsen gives foreløbigt for en periode, der fastsættes under hensyn til, hvor alvorlige de konstaterede problemer er, dog højst 12 måneder. I behørigt begrundede tilfælde kan Kommissionen efter anmodning fra den pågældende medlemsstat forlænge denne periode.

6.   De oplysninger, der er omhandlet i artikel 90, stk. 1, første afsnit, litra a), i forordning (EU) 2021/2116 meddeles straks efter, at betalingsorganet er godkendt for første gang, og under alle omstændigheder før nogen udgifter, som afholdes af det, debiteres fondene. Oplysningerne ledsages af erklæringer og dokumenter vedrørende:

a)

de opgaver, betalingsorganet har fået tildelt

b)

ansvarsfordelingen mellem betalingsorganets afdelinger

c)

betalingsorganets forbindelser med andre offentlige eller private organer, der er ansvarlige for gennemførelsen af alle foranstaltninger, i forbindelse med hvilke de udgifter, som er afholdt af betalingsorganet, debiteres fondene

d)

procedurerne for modtagelse, kontrol og fastsættelse af ansøgninger fra støttemodtagere og for anvisning og betaling af samt regnskabsaflæggelse for udgifter

e)

bestemmelserne om informationssystemers sikkerhed

f)

rapporten om den forundersøgelse før godkendelse, som er foretaget af det i stk. 3 omhandlede revisionsorgan.

7.   Kommissionen underretter Komitéen for Landbrugsfondene om, hvilke betalingsorganer der er godkendt i hver medlemsstat.

Artikel 2

Fornyet undersøgelse og tilbagetrækning af godkendelse af betalingsorganer

1.   Den kompetente myndighed overvåger bestandig de betalingsorganer, som den har ansvaret for, bl.a. på grundlag af de attester og rapporter, som det i artikel 12 i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede certificeringsorgan udarbejder, og følger op på alle konstaterede mangler.

Hvert tredje år sender den kompetente myndighed en skriftlig rapport til Kommissionen om tilsynet med betalingsorganerne og overvågningen af deres aktiviteter. Rapporten skal indeholde en gennemgang af betalingsorganernes løbende overholdelse af godkendelseskriterierne sammen med et sammendrag af de foranstaltninger, der er truffet for at afhjælpe manglerne. Den kompetente myndighed bekræfter, om det betalingsorgan, som den er ansvarlig for, fortsat opfylder godkendelseskriterierne.

2.   Medlemsstaterne indfører et system, som sikrer, at alle oplysninger, som tyder på, at et betalingsorgan ikke opfylder godkendelseskriterierne, straks meddeles den kompetente myndighed.

3.   Når den kompetente myndighed har fastslået, at et godkendt betalingsorgan ikke længere opfylder et eller flere af godkendelseskriterierne, og at dette vil kunne hindre varetagelsen af de opgaver, der er fastlagt i artikel 1, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2022/127, tager den kompetente myndighed uden ophør betalingsorganets godkendelse op til fornyet undersøgelse. Den udarbejder en plan over foranstaltninger og frister med henblik på at afhjælpe de konstaterede mangler inden for en periode, der skal fastlægges på grundlag af problemets omfang, og som ikke må overstige 12 måneder fra den dato, hvor godkendelsen tages op til fornyet undersøgelse. I behørigt begrundede tilfælde kan Kommissionen efter anmodning fra den pågældende medlemsstat forlænge denne periode.

4.   Den kompetente myndighed informerer Kommissionen om sin beslutning om at tage et betalingsorgans godkendelse op til fornyet undersøgelse, om den plan, der er udarbejdet i henhold til stk. 3, og sidenhen om de fremskridt, der gøres med gennemførelsen af denne plan.

5.   Hvis godkendelsen trækkes tilbage, godkender den kompetente myndighed straks et andet betalingsorgan, som opfylder de kriterier, der er angivet i artikel 9, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116, for at sikre, at betalingerne til modtagerne ikke afbrydes.

6.   Finder Kommissionen, at den kompetente myndighed ikke har opfyldt sin forpligtelse til at udarbejde en afhjælpningsplan i henhold til stk. 3, eller at betalingsorganet fortsat er godkendt uden at have gennemført en sådan plan fuldt ud i løbet af den fastsatte periode, anmoder Kommissionen den kompetente myndighed om at trække godkendelsen af betalingsorganet tilbage, medmindre de nødvendige ændringer foretages inden en frist, som Kommissionen fastsætter på grundlag af problemets omfang. I en sådan situation kan Kommissionen beslutte at søge at afhjælpe de resterende mangler ved anvendelse af proceduren for regnskabsafslutning, jf. artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116.

Artikel 3

Procedure for udstedelse, fornyet undersøgelse og tilbagetrækning af godkendelsen af koordineringsorganet

1.   Medlemsstaterne skal udpege en myndighed på ministerielt plan, der har ansvaret for udstedelse, fornyet undersøgelse og tilbagetrækning af godkendelsen af koordineringsorganet som omhandlet i artikel 10 i forordning (EU) 2021/2116.

2.   Den kompetente myndighed træffer en formel afgørelse om udstedelse eller, efter fornyet undersøgelse, om tilbagetrækning af godkendelsen af koordineringsorganet på grundlag af en undersøgelse af godkendelseskriterierne, jf. artikel 2 i delegeret forordning (EU) 2022/127. Denne undersøgelse af, om godkendelseskriterierne er opfyldt, foretages af den kompetente myndighed, og den kan basere sig på en undersøgelse foretaget af et revisionsorgan. Den kompetente myndighed informerer straks Kommissionen om udstedelse og tilbagetrækning af godkendelsen af koordineringsorganet.

3.   Det i artikel 10 i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede koordineringsorgan fungerer som Kommissionens eneste kontaktorgan i den pågældende medlemsstat i alle spørgsmål af relevans for fondene, for så vidt angår koordineringsorganets opgaver.

4.   Et betalingsorgan kan fungere som koordineringsorgan, hvis de to arbejdsopgaver holdes adskilt.

5.   I udøvelsen af sine opgaver kan koordineringsorganet efter nationale procedurer lade sig bistå af andre administrative organer eller tjenester, især organer eller tjenester med regnskabsmæssig eller teknisk ekspertise.

6.   Fortroligheden, integriteten og disponibiliteten af alle elektroniske data, som koordineringsorganet er i besiddelse af, sikres ved foranstaltninger, der for det enkelte koordineringsorgan er tilpasset den administrative struktur og de personalemæssige og teknologiske forhold. Den finansielle og teknologiske indsats skal stå i et rimeligt forhold til de faktiske risici.

7.   Meddelelsen af de oplysninger, der er fastsat i artikel 90, stk. 1, litra a), i forordning (EU) 2021/2116 skal ske straks efter, at koordineringsorganet er godkendt for første gang, og under alle omstændigheder, før nogen udgifter, som afholdes af det, debiteres fondene. Oplysningerne ledsages af erklæringer og dokumenter vedrørende:

a)

de opgaver, koordineringsorganet har fået tildelt

b)

ansvarsfordelingen inden for koordineringsorganet

c)

koordineringsorganets forhold til andre offentlige eller private organer, som er ansvarlige for at samarbejde med organet om udførelsen af dets opgaver

d)

de procedurer og systemer, der er indført for at sikre udførelsen af dets opgaver

e)

bestemmelserne om informationssystemers sikkerhed

f)

resultatet af undersøgelsen af, om de i stk. 2 omhandlede godkendelseskriterier er opfyldt.

8.   Hvis den kompetente myndighed ikke mener, koordineringsorganet opfylder godkendelseskriterierne, meddeler den koordineringsorganet, hvilke krav der skal overholdes.

Indtil der er gennemført nødvendige ændringer for at opfylde godkendelseskriterierne, kan godkendelsen:

a)

for så vidt angår et nyt koordineringsorgan, gives foreløbigt

b)

for så vidt angår et nyt koordineringsorgan, tages op til fornyet undersøgelse, forudsat at der gennemføres en handlingsplan for at rette op på situationen.

Godkendelsen trækkes tilbage, hvis godkendelseskriterierne ikke er opfyldt, og den kompetente myndighed ikke mener, at koordineringsorganet kan udføre sine opgaver.

Artikel 4

Forvaltningserklæringer

1.   Forvaltningserklæringerne, jf. artikel 9, stk. 3, første afsnit, litra d), og artikel 10, stk. 3, i forordning (EU) 2021/2116, udarbejdes så betids, at certificeringsorganet kan afgive den i artikel 12, stk. 1, i samme forordning omhandlede udtalelse.

Forvaltningserklæringerne udformes som fastsat i henholdsvis bilag I og II til nærværende forordning og kan behæftes med forbehold, som fastlægger omfanget af den potentielle finansielle virkning. Hvis der er taget forbehold, skal erklæringen indeholde en afhjælpende handlingsplan og en nøjagtig tidsplan for gennemførelsen deraf.

2.   Forvaltningserklæringerne baseres på et effektivt tilsyn med det indførte forvaltnings- og kontrolsystem gennem hele året.

Artikel 5

Godkendelse

1.   Den kompetente myndighed udpeger det certificeringsorgan, der er omhandlet i artikel 12 i forordning (EU) 2021/2116.

Hvis der er mere end ét certificeringsorgan i en medlemsstat, kan medlemsstaten udpege et offentligt certificeringsorgan på nationalt plan til at være ansvarlig for koordineringen.

2.   Certificeringsorganet tilrettelægger sit arbejde på en resultatorienteret og effektiv måde og udfører sine kontroller inden for en passende tidsramme, idet det tager hensyn til arten af transaktionerne og tidsforbruget herved i det pågældende regnskabsår.

3.   Den udtalelse, som certificeringsorganet skal udarbejde i overensstemmelse med artikel 12, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, skal udarbejdes årligt.

Udtalelsen baseres på det revisionsarbejde, der skal udføres i henhold til artikel 6 og 7 i nærværende forordning.

4.   Certificeringsorganet udarbejder en rapport om sine resultater. Rapporten omfatter også betalingsorganets delegerede funktioner i overensstemmelse med afdeling 1, punkt D), i bilag I til delegeret forordning (EU) 2022/127. Rapporten skal for den periode, som den omfatter, oplyse

a)

om betalingsorganet opfyldte godkendelseskriterierne

b)

om betalingsorganets procedurer var af en sådan karakter, at der er rimelig vished for, at de udgifter, der debiteres fondene, blev afholdt i overensstemmelse med Unionens regler, hvorved det sikres, at

i)

udgifterne, for så vidt angår de i forordning (EU) 2021/2115 omhandlede interventionstyper, har et tilsvarende rapporteret output, og at de er afholdt i overensstemmelse med de gældende bestemmelser om forvaltningssystemer, og at eventuelle henstillinger med henblik på forbedringer blev fulgt op

ii)

de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige for så vidt angår de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 samt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1144/2014 (13), samt for den afgrødespecifikke betaling for bomuld og støtte til førtidspensionering, jf. henholdsvis afsnit III, kapitel II, afdeling 3, underafdeling 2, og artikel 155, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2115, og at eventuelle henstillinger med henblik på forbedringer blev fulgt op

c)

om præstationsrapporteringen om outputindikatorerne med henblik på den årlige præstationsafstemning, jf. artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116, og om præstationsrapporteringen om resultatindikatorerne med henblik på den flerårige præstationsovervågning, jf. artikel 134 i forordning (EU) 2021/2115, som viser, at artikel 37 i forordning (EU) 2021/2116 er overholdt, var korrekt

d)

om de i artikel 33 i nærværende forordning omhandlede årsregnskaber var i overensstemmelse med betalingsorganets bøger og fortegnelser

e)

om oversigterne over udgifter og offentlige interventionsoperationer var en retvisende, fuldstændig og nøjagtig fortegnelse over de operationer, der debiteres fondene

f)

om Unionens finansielle interesser var forsvarligt beskyttet, hvad angår udbetalte forskud, modtagne sikkerhedsstillelser, interventionslagre og beløb, der skal opkræves.

Rapporten skal indeholde oplysninger om revisionspersonalets antal og kvalifikationer, det udførte arbejde, de undersøgte systemer, det pålideligheds- og korrekthedsniveau, der er opnået, hvor det er relevant, eventuelle konstaterede svagheder, de fremsatte henstillinger om forbedring og det arbejde, der er udført såvel i certificeringsorganet som i andre revisionsorganer i og uden for betalingsorganet, og som helt eller delvis har dannet grundlag for den vished om de rapporterede transaktioner, som certificeringsorganet har opnået.

Artikel 6

Revisionsprincipper

1.   Godkendelsesrevisionen udføres i overensstemmelse med internationalt godkendte revisionsstandarder.

2.   Certificeringsorganet udarbejder en revisionsstrategi indeholdende anvendelsesområde, tidsplan og styring af godkendelsesrevisionen, revisionsmetoderne og metodologien for stikprøvekontrol, idet der skelnes mellem interventionstyper som omhandlet i forordning (EU) 2021/2115 og foranstaltninger som fastlagt i forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 og (EU) nr. 1144/2014. Der udarbejdes en revisionsplan for hvert revideret regnskabsår baseret på den anslåede revisionsrisiko. Certificeringsorganet fremsender revisionsstrategien og revisionsplanen til Kommissionen på dennes anmodning.

3.   Der skal som resultat af revisionsarbejdet opnås et rimeligt niveau af revisionssikkerhed med hensyn til forvaltningssystemernes korrekte funktionsmåde, rigtigheden af præstationsrapporteringen, det retvisende billede af årsrapporterne samt de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed for så vidt angår de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 og (EU) nr. 1144/2014, samt for den afgrødespecifikke betaling for bomuld og støtte til førtidspensionering, jf. henholdsvis afsnit III, kapitel II, afdeling 3, underafdeling 2, og artikel 155, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2115, for hvilke Kommissionen har anmodet om godtgørelse.

Dette skal ske ved hjælp af systemrevision og efterprøvning af overholdelse for så vidt angår forvaltningssystemets funktionsmåde, efterprøvning af nøjagtigheden og fuldstændigheden samt analytiske procedurer for præstationsrapporteringssystemet.

Med hensyn til revisionen af årsregnskabet foretages detaljeret efterprøvning af udgifterne, herunder kontrol af oplysninger. For så vidt angår revisionen af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, jf. første afsnit, omfatter efterprøvningen kontrol på stedet.

4.   Kommissionen fastlægger retningslinjer, som bl.a. omfatter:

a)

yderligere præcisering og vejledning vedrørende den godkendelsesrevision, som skal foretages

b)

fastsættelse af det rimelige niveau af revisionssikkerhed, der skal opnås som resultat af revisionsarbejdet.

Artikel 7

Revisionsmetoder

1.   De revisionsmetoder, der er relevante for godkendelsesrevisionen, defineres i den revisionsstrategi, som er fastsat i artikel 6, stk. 2.

2.   For at nå målene for revisionen og afgive en udtalelse som fastsat i artikel 12, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116 skal der i revisionsarbejdet indgå systemrevision, detaljeret efterprøvning, når det er nødvendigt, og kontrol af afstemninger af finansielle erklæringer og forvaltningserklæringer.

3.   For så vidt angår revision af forvaltningssystemer foretager certificeringsorganet systemrevisioner, der kan omfatte efterprøvning af overholdelse samt efterprøvning af generelle IT-kontroller og kontroller af IT-applikationer med henblik på kontrol af udformningen og implementeringen af systemet.

4.   Detaljeret efterprøvning af udgifterne omfatter kontrol af de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed hos slutmodtagerne af støtten for så vidt angår de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 og (EU) nr. 1144/2014 samt for den afgrødespecifikke betaling for bomuld og støtte til førtidspensionering, jf. henholdsvis afsnit III, kapitel II, afdeling 3, underafdeling 2, og artikel 155, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2115. Certificeringsorganet kan i den forbindelse ledsage betalingsorganet, når dette udfører sekundære kontroller på stedet. Certificeringsorganet må ikke ledsage betalingsorganet på dettes første kontroller på stedet med undtagelse af situationer, hvor det ville være fysisk umuligt at foretage en fornyet kontrol af den oprindelige kontrol udført af betalingsorganet.

5.   For så vidt angår revision af præstationsrapporteringssystemet, skal certificeringsorganet foretage efterprøvning af registre og databaser for at kontrollere, om de indberettede output- og resultatindikatorer er korrekt indberettet og svarer henholdsvis til de udgifter, der finansieres af Unionen, og målene for interventionen. Begrundelserne for forskellene mellem de årlige udgifter, der er anmeldt for en intervention, og det beløb, som svarer til den relevante rapporterede outputindikator i henhold til artikel 54, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116, skal kontrolleres og bekræftes af certificeringsorganet. Certificeringsorganets arbejde omfatter også kontrol af beregningen af indikatorerne.

6.   Certificeringsorganet kan basere sig på revisionsresultaterne fra de eksterne revisorer for de organer, der gennemfører finansielle instrumenter, med henblik på den overordnede sikkerhed, og på dette grundlag kan certificeringsorganet beslutte at begrænse sit eget revisionsarbejde.

I forbindelse med garantifonde kan certificeringsorganet kun foretage revisioner af de organer, der yder nye underliggende lån, når en eller begge af følgende situationer opstår:

a)

Bilag, der dokumenterer støtten fra det finansielle instrument til de endelige modtagere, findes ikke hos forvaltningsmyndigheden eller de organer, der gennemfører det finansielle instrument.

b)

Der er tegn på, at de dokumenter, der findes hos forvaltningsmyndigheden eller de organer, der gennemfører det finansielle instrument, ikke giver et retvisende og nøjagtigt billede af den ydede støtte.

Medlemsstaten fastlægger de ordninger, der skal sikre revisionsspor i overensstemmelse med modellen i bilag III, og som dokumenterer opfyldelsen af betingelser eller opnåelsen af resultater.

7.   Den Europæiske Investeringsbank (EIB) eller andre internationale finansielle institutioner, hvori en medlemsstat er aktionær med henblik på gennemførelse af finansielle instrumenter, forsyner ved udgangen af hvert kalenderår medlemsstaterne med den årlige revisionsberetning, jf. artikel 12, stk. 2, tredje afsnit, i forordning (EU) 2021/2116, der udarbejdes af deres eksterne revisorer, og som omfatter de elementer, der er anført i bilag IV til denne forordning.

8.   Kommissionen opstiller yderligere betingelser for og vejledning i udformning af revisionsprocedurer, integration af stikprøvekontrol, planlægning og udførelse af fornyet kontrol på stedet af transaktioner, hvis det er nødvendigt, ved hjælp af de i artikel 6, stk. 4, omhandlede retningslinjer.

KAPITEL II

Finansiel forvaltning af fondene

Afdeling 1

Generelle bestemmelser

Artikel 8

Betalingsorganernes regnskab

1.   Hvert betalingsorgan fører et regnskab, der udelukkende omfatter udgifter og indtægter, jf. artikel 5, stk. 1, artikel 6 og artikel 45 i forordning (EU) 2021/2116, og anvendelsen af de finansielle midler, det har fået stillet til rådighed til betaling af de tilsvarende udgifter. I dette regnskab skal der kunne skelnes mellem finansielle oplysninger for fondene, og der skal kunne fremlægges separate finansielle oplysninger for hver af dem.

Medlemsstaterne stiller oplysninger om de afholdte udgifter og formålsbestemte indtægter til rådighed for Kommissionen på dennes anmodning.

2.   Betalingsorganerne i de medlemsstater, der ikke har indført euroen, fører et regnskab, hvor beløbene er udtrykt i den valuta, som udgifter er afholdt i og indtægter oppebåret i. For at alle deres udgifter og indtægter kan blive konsolideret, skal de dog kunne udlevere de tilsvarende beløb i national valuta og i euro.

3.   For så vidt angår ELFUL, fører hvert betalingsorgan et regnskab, så alle posteringer kan identificeres for hver plan og hver invention. Regnskabet skal især indeholde følgende:

a)

de offentlige udgifter og Unionens bidrag til hver foranstaltning

b)

de beløb, der skal inddrives hos modtagerne på grund af uregelmæssigheder eller forsømmelighed

c)

de beløb, der er inddrevet med angivelse af den oprindelige postering.

Afdeling 2

EGFL-regnskaber

Artikel 9

Udarbejdelse af udgiftsanmeldelser

1.   Størrelsen på betalingen, der skal ydes til en støttemodtager under EGFL, fastsættes af medlemsstaterne inden for rammerne af de i afsnit IV i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede kontrolsystemer.

2.   Ved beregningen af, hvilke udgifter der er afholdt og skal anmeldes til EGFL, skal der tages hensyn til de sanktioner, der anvendes inden for rammerne af medlemsstaternes kontrolsystemer i tilfælde af manglende overholdelse.

3.   Beløbet, som følger af anvendelsen af stk. 2, tjener, for så vidt angår interventionstyper i form af direkte betalinger som omhandlet i artikel 16 i forordning (EU) 2021/2115 og for programmerne for Unionens fjernområder og de mindre øer i Det Ægæiske Hav som fastsat i henholdsvis forordning (EU) nr. 228/2013 og (EU) nr. 229/2013, som grundlag for nedsættelsen af betalingerne, jf. artikel 17 i forordning (EU) 2021/2115, og for anvendelsen af finansiel disciplin, jf. artikel 17 i forordning (EU) 2021/2116.

4.   Det beløb, der fremkommer som følge af anvendelsen af stk. 2, og, i tilfælde af direkte betalinger og programmerne, som omhandlet i stk. 3, det beløb, der fremkommer som følge af anvendelsen af stk. 2 og 3, udgør det beløb, der skal anmeldes til Kommissionen.

5.   De udgifter, der er anmeldt til EGFL, tjener som grundlag for kontrollen af de finansielle lofter, der er fastsat i EU-retten.

6.   Det beløb, der fremkommer som følge af anvendelsen af stk. 2 og 3, tjener som grundlag for beregningen af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet, jf. afsnit IV, kapitel IV og V, i forordning (EU) 2021/2116.

7.   Uanset stk. 3, kan medlemsstaterne udbetale forskud på de direkte betalinger til støttemodtagere for støtteansøgningerne i et givet år uden at anvende den i artikel 17 i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede tilpasningssats for finansiel disciplin. Ved betalingen af restbeløbet til støttemodtagere fra den 1. december skal der tages hensyn til den tilpasningssats for finansiel disciplin, der var gældende på tidspunktet for de samlede direkte betalinger for det tilsvarende kalenderår.

Artikel 10

Oplysninger, som medlemsstaterne skal indsende

1.   I overensstemmelse med artikel 90, stk. 1, litra c), nr. i) og ii), i forordning (EU) 2021/2116 sender medlemsstaterne elektronisk og senest den syvende dag i hver måned Kommissionen de oplysninger og dokumenter vedrørende de i denne forordnings artikel 11 og 12 omhandlede udgifter og formålsbestemte indtægter, og navnlig udgiftsanmeldelsen, jf. stk. 2.

Meddelelsen om udgifter og formålsbestemte indtægter, der er afholdt eller oppebåret fra den 1. til den 15. oktober, indsendes dog senest den 25. oktober.

Alle relevante oplysninger gives på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

2.   Den i stk. 1 nævnte udgiftsanmeldelse består som minimum af:

a)

en opgørelse, som hvert betalingsorgan har udarbejdet, over data opdelt efter kontoplanen for Unionens budget efter udgifter og formålsbestemte indtægter og en mere detaljeret kontoplan, der stilles til rådighed for medlemsstaterne, og som omfatter:

i)

de udgifter og formålsbestemte indtægter, der er afholdt eller oppebåret i løbet af den foregående måned

ii)

de samlede udgifter og formålsbestemte indtægter, der er afholdt eller oppebåret fra regnskabsårets begyndelse til udgangen af den foregående måned

iii)

overslag over udgifter og formålsbestemte indtægter, der dækker de næste tre måneder og, alt efter hvad der er relevant, de samlede overslag over udgifter og formålsbestemte indtægter ved regnskabsårets udgang.

Hvis overslagene for de næste tre måneder, jf. første afsnit, nr. iii), falder i det følgende regnskabsår, er det kun det samlede beløb pr. måned, som skal angives

b)

regnskaber over udgifterne til og indtægterne fra offentlig intervention.

3.   Alle finansielle oplysninger, der kræves i henhold til denne artikel, meddeles i euro.

Artikel 11

Almindelige bestemmelser for anmeldelse af udgifter og formålsbestemte indtægter

1.   De udgifter og formålsbestemte indtægter, som betalingsorganerne anmelder for en måned, skal svare til de betalinger og indkasseringer, der reelt har fundet sted i den måned, jf. dog de særlige bestemmelser for anmeldelser af udgifter og indtægter i forbindelse med offentlig oplagring i artikel 12.

Disse udgifter og formålsbestemte indtægter bogføres på EGFL-budgettet for det tilsvarende regnskabsår.

Dog gælder følgende:

a)

Udgifter, der kan betales, før bestemmelsen om, at de skal afholdes helt eller delvis af EGFL, tages i anvendelse, kan kun anmeldes:

i)

for den måned, hvor nævnte bestemmelse blev taget i anvendelse, eller

ii)

for måneden, efter at nævnte bestemmelse blev taget i anvendelse.

b)

De formålsbestemte indtægter til EGFL angives for den måned, i hvilken betalingsfristen for de tilsvarende beløb, der er fastsat i EU-lovgivningen, udløber. Hvis korrektionerne af de formålsbestemte indtægter hos et betalingsorgan fører til, at der anmeldes negative formålsbestemte indtægter for en budgetpost, overføres de overskydende korrektioner til den følgende måned.

2.   Udgifterne og de formålsbestemte indtægter tages i betragtning den dato, hvor betalingsorganets konto er blevet debiteret eller krediteret. For betalinger kan den dato, hvor det pågældende organ har udstedt og sendt betalingsanvisningen til et pengeinstitut eller modtageren, dog tages i betragtning. Hvert enkelt betalingsorgan skal anvende den samme metode i hele regnskabsåret.

3.   Betalingsordrer, der ikke er blevet udført, og betalinger, der er debiteret kontoen og derefter atter krediteret, fratrækkes udgifterne for den måned, hvor betalingsorganet får meddelelse om, at betalingen ikke er blevet foretaget eller er blevet annulleret.

4.   Er betalinger, som skal erlægges af EGFL, belastet af fordringer, anses de med henblik på anvendelsen af stk. 1 for at være fuldt ud foretaget:

a)

på datoen for udbetalingen af det beløb, der endnu skyldes til støttemodtageren, hvis fordringen er mindre end den fastsatte udgift

b)

på modregningsdatoen, hvis udgiften er mindre end eller lig med fordringen.

Artikel 12

Særlige bestemmelser for anmeldelse af udgifter til offentlig oplagring

1.   Til udarbejdelse af anmeldelsen af udgifter til offentlig oplagring tages de foranstaltninger i betragtning, som er bogført ved udgangen af en given måned i betalingsorganets regnskab, og som har fundet sted fra begyndelsen af regnskabsåret som defineret i artikel 3, stk. 3, første afsnit, litra a), i delegeret forordning (EU) 2022/127, til udgangen af den nævnte måned.

2.   Denne udgiftsanmeldelse omfatter de værdier og beløb, som er fastsat i henhold til artikel 17 og 18 i samme forordning og artikel 4 i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 906/2014 (14), og som betalingsorganerne har bogført i løbet af den måned, der følger efter den måned, som foranstaltningerne vedrører.

Dog gælder følgende:

a)

Værdier og beløb vedrørende foranstaltninger, der er gennemført i september, bogfører betalingsorganerne senest den 15. oktober.

b)

De samlede nedskrivninger, jf. artikel 3, stk. 1, litra e), i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014, bogføres på den dato, som er fastsat i beslutningen herom.

Artikel 13

Kommissionens betalingsbeslutning

1.   På grundlag af de data, der indsendes i henhold til artikel 10, stk. 1, i nærværende forordning, træffer Kommissionen afgørelse om og foretager de månedlige betalinger i henhold til artikel 21, stk. 3, i forordning (EU) 2021/2116, idet der dog kan foretages korrektioner ved senere afgørelser, jf. artikel 53, 54 og 55 i nævnte forordning, og under hensyntagen til nedsættelser og suspensioner i henhold til artikel 39-42 i samme forordning.

2.   Hvis de samlede udgifter, som medlemsstaterne har anmeldt for det følgende regnskabsår, overstiger tre fjerdedele af EGFL's samlede bevillinger for det løbende regnskabsår, indgås de i artikel 11, stk. 2, litra b), i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 omhandlede forudgående forpligtelser, og de tilsvarende månedlige betalinger erlægges, proportionalt med udgiftsanmeldelserne indtil 75 % af det løbende regnskabsårs bevillinger. Kommissionen genfordeler det restbeløb, medlemsstaterne ikke har fået godtgjort, ved beslutningerne om senere godtgørelser.

Artikel 14

Tilrådighedsstillelse af midler for medlemsstaterne

Når Kommissionen har truffet beslutning om de månedlige betalinger, stiller den inden for rammerne af budgetbevillingerne de finansielle midler til rådighed for medlemsstaterne, der skal til for at dække de udgifter, som skal finansieres af EGFL, med fradrag af det beløb, som svarer til de formålsbestemte indtægter, på den konto, som hver medlemsstat har åbnet.

Hvis det beløb, som Kommissionen har fastsat ved anvendelsen af artikel 13, stk. 1, er negativt for en medlemsstat i alt eller for en given budgetpost, kan modregningen udskydes til de følgende måneder.

Artikel 15

Fremsendelse af oplysninger i forbindelse med offentlig intervention

1.   Betalingsorganerne fremsender til Kommissionen:

a)

efter anmodning fra Kommissionen de dokumenter og oplysninger, der er omhandlet i artikel 3, stk. 7, i delegeret forordning (EU) 2022/127, og de supplerende nationale administrative bestemmelser, der er vedtaget med henblik på anvendelse og forvaltning af interventionsforanstaltningerne

b)

senest den dag, der er fastsat i artikel 10, stk. 1, i nærværende forordning, oplysningerne om offentlig oplagring på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

2.   De i artikel 25 omhandlede informationssystemer anvendes til at foretage anmeldelser og informationsudveksling og udarbejde dokumenter vedrørende udgifter til offentlig intervention.

Artikel 16

Indholdet i de regnskaber over offentlig oplagring, som betalingsorganerne skal føre

1.   Lagerregnskaberne, der omhandles i artikel 3, stk. 3, første afsnit, litra a), i delegeret forordning (EU) 2022/127, indeholder følgende kategorier af elementer vist særskilt:

a)

konstaterede produktmængder ved indlagring og udlagring med eller uden fysisk flytning

b)

mængder, der er anvendt til gratis uddeling i henhold til Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede og bogført i henhold til artikel 4, stk. 3, i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014, med særskilt angivelse af mængder, der overføres til en anden medlemsstat

c)

mængder, der er gjort til genstand for prøveudtagning, med særskilt angivelse af prøveudtagninger foretaget af køberne

d)

mængder, der efter besigtigelse som led i den årlige beholdningsopgørelse eller i forbindelse med kontrol efter interventionsovertagelsen ikke længere kan ompakkes, og som gøres til genstand for underhåndssalg

e)

mængder, der mangler af identificerbare eller ikke-identificerbare årsager, herunder mankoer svarende til lovlige tolerancer

f)

forringede mængder

g)

overskudsmængder

h)

mankoer, der overskrider tolerancerne

i)

indlagrede mængder, som viser sig ikke at opfylde betingelserne, og hvis overtagelse derfor afvises

j)

oplagrede nettomængder ved udgangen af hver måned eller ved regnskabsårets udgang, som overføres til den følgende måned eller det følgende regnskabsår.

2.   De finansielle regnskaber, der er fastsat i artikel 3, stk. 3, første afsnit, litra a), i delegeret forordning (EU) 2022/127, indeholder:

a)

værdien af de mængder, der er omhandlet i stk. 1, litra a), i denne artikel, med særskilt angivelse af værdien af de købte mængder og de solgte mængder

b)

den regnskabsmæssige værdi af de mængder, der er anvendt eller overtaget i henhold til den ordning for gratis uddeling, der er omhandlet i stk. 1, litra b), i denne artikel

c)

de finansieringsomkostninger, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra a), i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014

d)

de udgifter til fysiske foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra b) og c), i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014

e)

de beløb som følge af nedskrivninger, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra e), i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014

f)

de beløb, der er opkrævet eller inddrevet hos sælgere, købere og oplagringsvirksomheder, med undtagelse af de beløb, der er omhandlet i artikel 21 i nærværende forordning

g)

beløb hidrørende fra underhåndssalg foretaget efter den årlige beholdningsopgørelse eller efter kontrollen, når produkterne er overtaget på interventionslagrene

h)

tab og gevinster i forbindelse med udlagring af produkter under hensyn til de nedskrivninger, der er omhandlet i litra e) i dette stykke

i)

andre debet- og kreditelementer, bl.a. svarende til de mængder, der er omhandlet i stk. 1, litra c)-g), i denne artikel

j)

den gennemsnitlige bogføringsværdi, udtrykt i ton.

Artikel 17

Bogføring af offentlig intervention

1.   De i artikel 16 omhandlede elementer bogføres med de mængder, værdier, beløb og gennemsnit, som betalingsorganerne rent faktisk har konstateret, eller med værdier og beløb beregnet på grundlag af de faste beløb, som Kommissionen har fastsat.

2.   De i stk. 1 omhandlede konstateringer og beregninger foretages med forbehold af, at følgende regler efterleves:

a)

Udlagringsomkostninger for mængder, hvor der er konstateret mangler eller forringelser i henhold til reglerne i bilag VI og VII til delegeret forordning (EU) nr. 906/2014, medregnes kun med de mængder, der rent faktisk er solgt og udlagret.

b)

Mængder, der er registreret som mankoer ved en overførsel mellem medlemsstater, betragtes ikke som indlagrede i bestemmelsesmedlemsstaten, og der indrømmes ingen faste indlagringsomkostninger.

c)

Ved transport eller overførsel medregnes de ind- og udlagringsomkostninger, der fastsættes som et fast beløb med henblik herpå, medmindre de pågældende omkostninger ifølge EU-reglerne anses for at udgøre en integrerende del af transportomkostningerne.

d)

Medmindre EU-reglerne indeholder særlige bestemmelser, medregnes beløb hidrørende fra salg af forringede produkter og eventuelle andre beløb, som er modtaget i den sammenhæng, ikke i EGFL's regnskab.

e)

Eventuelt fastlagte overskudsmængder bogføres med et negativt beløb under mankoerne i lageropgørelsen og -bevægelserne. Disse mængder medregnes ved fastlæggelsen af de mængder, der overstiger tolerancen.

f)

Andre stikprøver end dem, der tages af køberne, bogføres i overensstemmelse med punkt 2, litra a), i bilag VII til delegeret forordning (EU) nr. 906/2014.

3.   Korrektioner, som Kommissionen foretager vedrørende de i artikel 16 omhandlede elementer for det indeværende regnskabsår, meddeles Komitéen for Landbrugsfondene. De kan meddeles medlemsstaterne i forbindelse med en afgørelse om månedlig betaling eller, dersom en sådan ikke træffes, afgørelsen om regnskabsafslutning. Betalingsorganerne bogfører dem på de betingelser, der er fastsat i nævnte afgørelse.

Artikel 18

Datoer for bogføring af indtægter og udgifter og varebevægelser vedrørende offentlig intervention

1.   De forskellige udgifts- og indtægtsposter bogføres den dato, hvorpå den fysiske foranstaltning i henhold til den offentlige intervention finder sted, og ved anvendelse af den valutakurs, der er omhandlet i artikel 3, stk. 2, i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014.

Dog anvendes følgende datoer i nedenstående tilfælde:

a)

datoen for modtagelsen af modtagne eller inddrevne beløb, jf. artikel 16, stk. 2, litra f) og g), i denne forordning

b)

datoen for den faktiske betaling af omkostningerne ved materielle operationer, når disse omkostninger ikke er dækket af faste beløb.

2.   De forskellige elementer, der vedrører fysisk flytning af produkterne og forvaltning af lagrene, bogføres på den dato, hvor den materielle operation som følge af interventionsforanstaltningen finder sted.

Dog anvendes følgende datoer i nedenstående tilfælde:

a)

datoen for betalingsorganets overtagelse af varer i overensstemmelse med artikel 22, stk. 2, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 (15) vedrørende mængder, der overtages til offentlig oplagring uden ændring af oplagringssted

b)

datoen for konstateringen af de faktiske omstændigheder, for så vidt angår mankoer eller forringede mængder og overskudsmængder

c)

datoen for den faktiske udlagring af produkterne, for så vidt angår underhåndssalg af produkter, som det ikke længere er muligt at ompakke efter besigtigelse som led i den årlige beholdningsopgørelse eller i forbindelse med kontrol efter interventionsovertagelsen, og som forbliver på lageret

d)

den sidste dag i regnskabsåret for eventuelle tab, der overstiger den tolerance, der er omhandlet i artikel 4, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2022/127.

Artikel 19

Beløb finansieret i henhold til offentlig intervention

1.   Det beløb, der skal finansieres efter interventionsforanstaltningerne som omhandlet i artikel 2 i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014, bestemmes på grundlag af de regnskaber, der er udarbejdet og ført af betalingsorganerne i overensstemmelse med artikel 3, stk. 3, første afsnit, litra a), i delegeret forordning (EU) 2022/127, og hvor de i artikel 16 i nærværende forordning omhandlede forskellige indtægts- og udgiftsposter, er henholdsvis krediteret og debiteret, idet der tages hensyn i nødvendigt omfang til de udgiftsbeløb, der er fastsat i sektorlovgivningen for landbrug.

2.   På grundlag af de forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne, sender betalingsorganerne, og hvis nødvendigt koordineringsorganerne, hver måned og hvert år elektronisk de oplysninger til Kommissionen, der er nødvendige i forbindelse med finansieringen af offentlige oplagringsudgifter, og de regnskaber, der viser udgifter og indtægter vedrørende offentlig oplagring i form af tabeller, senest den dag, der er fastsat i artikel 10, stk. 1, og senest den dato, der er fastsat i artikel 33, stk. 2.

Artikel 20

Anmeldelser af udgifter og indtægter vedrørende offentlig intervention

1.   EGFL-finansieringen efter de interventionsforanstaltninger, der er nævnt i artikel 2 i delegeret forordning (EU) nr. 906/2014, skal være lig med udgiften, som er beregnet på grundlag af oplysninger fra betalingsorganet, efter fradrag af eventuelle indtægter, der er genereret af interventionsforanstaltningerne, valideret af det informationssystem, som Kommissionen har oprettet, og medtaget af betalingsorganet i dettes udgiftsanmeldelse, som er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 12 i denne forordning.

2.   Beløb, der er inddrevet i henhold til artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116, og beløb modtaget eller inddrevet fra sælgere, købere og oplagringsvirksomheder, som opfylder de kriterier, der er fastlagt i artikel 45 i samme forordning, skal anmeldes til EGFL-budgettet i henhold til artikel 10, stk. 2, litra a), i nærværende forordning.

Afdeling 3

ELFUL-regnskaber

Artikel 21

Prognose for finansieringsbehov

For hver strategisk plan, jf. artikel 118 i forordning (EU) 2021/2115 og i overensstemmelse med artikel 90, stk. 1, første afsnit, litra c), nr. ii), i forordning (EU) 2021/2116, sender medlemsstaterne to gange årligt, dvs. senest den 31. januar og den 31. august, Kommissionen deres overslag over de beløb, der skal finansieres af ELFUL for regnskabsåret. Desuden sender medlemsstaterne et ajourført overslag over deres finansieringsbehov for det følgende regnskabsår.

Disse overslag og det ajourførte overslag sendes på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

Artikel 22

Udgiftsanmeldelser

1.   Betalingsorganerne anmelder udgifter og inddrevne beløb for hver type intervention og teknisk bistand til udvikling af landdistrikterne i henhold til den strategiske plan, jf. artikel 118 i forordning (EU) 2021/2115 for hver af de referenceperioder, som er omhandlet i nærværende artikels stk. 2, på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

For hver af de strategiske planer specificerer betalingsorganerne i en udgiftsanmeldelse følgende:

a)

de støtteberettigede offentlige udgifter, undtagen supplerende national finansiering som omhandlet i artikel 115, stk. 5, i forordning (EU) 2021/2115, for hvilke betalingsorganet reelt har betalt det tilsvarende ELFUL-bidrag i hver af de referenceperioder som omhandlet i denne artikels stk. 2

b)

de oplysninger om finansielle instrumenter, der er omhandlet i artikel 32, stk. 4 og 5, i forordning (EU) 2021/2116

c)

de yderligere oplysninger om forskud udbetalt til støttemodtagere, der er omhandlet i artikel 44, stk. 3, i forordning (EU) 2021/2116

d)

det inddrevne beløb i indeværende periode, jf. stk. 2 i denne artikel, for så vidt angår den strategiske plan

e)

det inddrevne beløb i indeværende periode, jf. stk. 2 i denne artikel, for så vidt angår ELFUL's programmer for udvikling af landdistrikterne fra og med 2007, og for hvilke medlemsstaterne ikke længere er forpligtet til at indsende en mellemliggende udgiftsanmeldelse

f)

beløbene vedrørende teknisk bistand.

Ved beregningen af, hvilke udgifter der er afholdt og skal anmeldes til ELFUL, skal der tages hensyn til de sanktioner, der anvendes inden for rammerne af medlemsstaternes forvaltnings- og kontrolsystem i tilfælde af manglende overholdelse.

2.   Når Kommissionen har godkendt en strategisk plan, sender medlemsstaterne, i overensstemmelse med artikel 90, stk. 1, første afsnit, litra c), nr. i), i forordning (EU) 2021/2116, Kommissionen deres udgiftsanmeldelser inden følgende frister:

a)

senest den 30. april for udgifter for perioden fra den 1. januar til den 31. marts

b)

senest den 31. juli for udgifter for perioden fra den 1. april til den 30. juni

c)

senest den 10. november for udgifter for perioden fra den 1. juli til den 15. oktober

d)

senest den 31. januar for udgifter for perioden fra den 16. oktober til den 31. december.

Hvis den strategiske plan gennemføres af mere end et betalingsorgan i en medlemsstat, sikrer koordineringsorganet, at udgiftsanmeldelserne fremsendes samme dag.

Alle udgifter betalt af betalingsorganerne til støttemodtagerne i overensstemmelse med artikel 86 i forordning (EU) 2021/2115 indtil udgangen af den sidste periode, som er angivet i dette stykkes første afsnit, forud for godkendelsen af en strategisk plan, jf. artikel 118 i nævnte forordning, afholdes dog på medlemsstaternes ansvar og anmeldes til Kommissionen i den første udgiftsanmeldelse efter vedtagelsen af denne plan. Inddrevne beløb for den tilsvarende periode, jf. stk. 1, andet afsnit, litra d) og e), i denne artikel, anmeldes også i denne anmeldelse. Samme regel finder tilsvarende anvendelse, hvis der er foretaget en ændring af en strategisk plan, jf. artikel 119 i forordning (EU) 2021/2115, undtagen for så vidt angår tilpasning af finansieringsplaner som omhandlet i artikel 23 i nærværende forordning.

Med hensyn til finansielle instrumenter, der er oprettet i overensstemmelse med artikel 58 i forordning (EU) 2021/1060 og artikel 80 i forordning (EU) 2021/2115, anmeldes udgifterne i det regnskabsår, hvor betingelserne, jf. artikel 32, stk. 3 og 4, i forordning (EU) 2021/2116, er opfyldt, og de var blevet afholdt af betalingsorganet før regnskabsårets udgang.

Alle finansielle oplysninger, der kræves i henhold til denne artikel, meddeles i euro.

Artikel 23

Beregning af det beløb, der skal betales

1.   Unionens bidrag, der skal betales til dækning af de støtteberettigede offentlige udgifter, undtagen supplerende national finansiering som omhandlet i artikel 115, stk. 5, i forordning (EU) 2021/2115, skal anføres i den finansieringsplan, som var i kraft den første dag i den pågældende referenceperiode, og beregnes, for så vidt angår de strategiske planer, jf. artikel 118 i samme forordning, som følger:

a)

for hver referenceperiode, jf. artikel 22, stk. 2, i denne forordning, på basis af ELFUL's bidragssats, der er fastsat i artikel 91 i forordning (EU) 2021/2115 og godkendt af Kommissionen i henhold til artikel 118 i samme forordning

b)

for visse typer støtteberettigede udgifter, jf. artikel 155 i forordning (EU) 2021/2115 i perioden 2023-2027, på grundlag af interventionens bidragssats, der er fastsat i den strategiske plan på de betingelser, der er fastlagt i nævnte artikel

c)

teknisk bistand på grundlag en standardsats, jf. artikel 94, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2115.

Beregningen omfatter de korrektioner af Unionens bidrag, som er anmeldt i udgiftsanmeldelsen for den pågældende periode.

2.   Hvis det samlede EU-bidrag til den strategiske plan overstiger bidraget til en type intervention, for så vidt angår ELFUL, nedsættes det beløb, der skal udbetales, til det beløb, der er programmeret til den pågældende type intervention, jf. dog loftet i artikel 30, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116. Ethvert EU-bidrag, der udelukkes som følge heraf, kan udbetales senere på betingelse af, at medlemsstaten har forelagt en tilpasset finansieringsplan, som Kommissionen har godkendt.

Artikel 24

Automatisk frigørelse

Hvis en medlemsstat ikke indgiver en revideret finansieringsplan, jf. artikel 34, stk. 6, i forordning (EU) 2021/2116, og den tilhørende ændring af den strategiske plan inden den 30. juni, nedsætter Kommissionen pro rata de beløb, der tildeles hver enkelt interventionstype, ved at ændre afgørelsen om godkendelse af medlemsstatens strategiske plan senest den 30. september.

Afdeling 4

Fælles bestemmelser for fondene

Artikel 25

Elektronisk udveksling af oplysninger og dokumenter

1.   Kommissionen definerer informationssystemer, så der elektronisk kan udveksles dokumenter og oplysninger mellem den og medlemsstaterne som led i den fremsendelse og indhentning af oplysninger, som skal finde sted i henhold til artikel 90 i forordning (EU) 2021/2116 og de fornødne gennemførelsesbestemmelser hertil. Den underretter medlemsstaterne om de almindelige betingelser for indførelsen af disse systemer i Komitéen for Landbrugsfondene.

2.   De i stk. 1 omhandlede informationssystemer kan navnlig anvendes til at behandle følgende:

a)

de data, der er nødvendige for de finansielle transaktioner, navnlig dem, der vedrører betalingsorganernes årsregnskaber, anmeldelser af udgifter og formålsbestemte indtægter og fremsendelsen af de i artikel 3 i delegeret forordning (EU) 2022/127 og i artikel 8, 10, 11, 12, 14, 18, 19, 21, 22, 23 og 32 i nærværende forordning omhandlede oplysninger og dokumenter

b)

dokumenter af fælles interesse, som gør det muligt at overvåge månedlige og mellemliggende anmeldelser af udgifter og årsregnskaber og få indblik i de oplysninger og dokumenter, som betalingsorganerne skal stille til rådighed for Kommissionen

c)

EU-bestemmelser og retningslinjer fra Kommissionen til de myndigheder, der i henhold til forordning (EU) 2021/2116 er godkendt og udpeget til at forestå finansieringen af den fælles landbrugspolitik, og retningslinjer for harmoniseret anvendelse af de pågældende retsforskrifter.

3.   Formen og indholdet af de dokumenter, der er omhandlet i artikel 10, 18, 19, 21, 22, 23 samt artikel 32, fastlægges ved hjælp af forlæg, som stilles til rådighed af Kommissionen for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

Kommissionen tilpasser og ajourfører forlæggene efter at have informeret Komitéen for Landbrugsfondene herom.

4.   De i stk. 1 omhandlede informationssystemer kan indeholde de værktøjer, der er nødvendige for at Kommissionen kan registrere data og forvalte regnskaberne for fondene.

5.   Dataene om de finansielle transaktioner meddeles, indlæses og ajourføres i de i stk. 1 omhandlede informationssystemer, under betalingsorganernes ansvar af betalingsorganerne selv eller af organer, som får denne opgave overdraget, eventuelt via de godkendte koordineringsorganer, jf. artikel 9, stk. 4, og artikel 10 i forordning (EU) 2021/2116.

6.   Hvis der i forbindelse med et dokument, der sendes i henhold til artikel 90, stk. 1, litra c), nr. i) og iii), i forordning (EU) 2021/2116, eller en procedure i informationssystemerne kræves en bemyndiget persons underskrift eller godkendelse på et eller flere trin i proceduren, skal denne obligatoriske elektroniske signatur eller godkendelse gives i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 910/2014.

7.   Elektroniske og digitale dokumenter skal opbevares i hele den periode, som er fastsat i artikel 3, stk. 3, første afsnit, litra a), i delegeret forordning (EU) 2022/127.

8.   I tilfælde af eventuelle funktionsfejl i et informationssystem eller en ustabil forbindelse kan medlemsstaten med Kommissionens forudgående godkendelse sende dokumenterne i en anden form, som Kommissionen fastsætter betingelserne for.

Artikel 26

Krav til godtgørelse af udgifter til fondene

1.   Godkendte betalingsorganer eller det godkendte koordineringsorgan skal foretage udgiftsanmeldelserne i form af strukturerede data for fondene på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

2.   EGFL- og ELFUL-udgifter samt EGFL's formålsbestemte indtægter, der anmeldes for en periode, kan indbefatte korrektioner af beløb, der er anmeldt for tidligere anmeldelsesperioder i det samme regnskabsår.

3.   Korrektion af EGFL- og ELFUL-udgifter og formålsbestemte indtægter, der kan konteres det regnskabsår, som ikke er anført i henholdsvis de månedlige og mellemliggende anmeldelser, kan kun foretages i forbindelse med det årsregnskab, der skal forelægges Kommissionen i henhold til artikel 90, stk. 1, første afsnit, litra c), nr. iii), i forordning (EU) 2021/2116.

4.   Kommissionen indbetaler EU-bidraget på den konto eller de konti, som hver medlemsstat har åbnet, hvis der er budgetmidler til rådighed.

5.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen navn eller nummer på kontoen/kontiene i det format, som Kommissionen har stillet til deres rådighed.

Artikel 27

Suspension af betalinger

I de gennemførelsesretsakter, hvori der fastlægges månedlige udbetalinger jf. artikel 21, stk. 3, i forordning (EU) 2021/2116 eller de mellemliggende betalinger, jf. artikel 32 i nævnte forordning, tages der hensyn til den suspension af betalinger, der er fastsat i henhold til artikel 40, stk. 1 og 2, artikel 41, stk. 2, og artikel 42, stk. 2, i samme forordning.

Artikel 28

Handlingsplaner i forbindelse med den flerårige præstationsovervågning

1.   Efter vurderingen af den begrundelse, som medlemsstaten har fremlagt i forbindelse med præstationsgennemgangen, jf. artikel 135 i forordning (EU) 2021/2115, kan Kommissionen anmode den pågældende medlemsstat om at fremlægge en handlingsplan som omhandlet i artikel 41 i forordning (EU) 2021/2116. Inden for to måneder efter modtagelsen af Kommissionens anmodning fremlægger medlemsstaten en handlingsplan. I denne handlingsplan foreslår medlemsstaten konkrete afhjælpende foranstaltninger for at afhjælpe manglerne og identificere de interventioner, der påvirker gennemførelsen af den strategiske plan, navnlig med hensyn til afvigelser fra de milepæle, der er fastsat for at nå de specifikke mål, der er fastsat i artikel 6, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2115. De afhjælpende foranstaltninger skal beskrives tilstrækkeligt detaljeret til, at Kommissionen kan vurdere, om handlingsplanen er egnet til at afhjælpe disse mangler, herunder, hvor det er relevant, foranstaltningerne til forbedring af de berørte interventioners resultater.

2.   For hver af foranstaltningerne fastsætter medlemsstaten den planlagte gennemførelsesfrist, som ikke må være senere end 2 år efter det tidspunkt, hvor handlingsplanen iværksættes. For at gøre det muligt at vurdere den forventede tidsplan for gennemførelsen af handlingsplanen skal medlemsstaten også opstille indikatorer for fremskridt hen imod denne frist, idet der som minimum skal fastsættes en indikator for hver tredje måned i hele den periode, handlingsplanen dækker.

3.   Inden for to måneder efter modtagelsen af handlingsplanen fra den berørte medlemsstat underretter Kommissionen, hvis det er relevant, skriftligt medlemsstaten om sine indvendinger mod den forelagte handlingsplan og anmoder om, at den ændres. Inden for to måneder efter modtagelsen af Kommissionens bemærkninger skal den berørte medlemsstat give supplerende præciseringer eller forelægge en ajourført handlingsplan.

4.   Efter den i stk. 3 omhandlede periode underretter Kommissionen skriftligt medlemsstaten om, hvorvidt den mener, at handlingsplanen er tilstrækkelig til at afhjælpe de mangler, der påvirker gennemførelsen af den strategiske plan. I tilfælde af en positiv vurdering betragtes medlemsstatens modtagelse af denne vurdering som datoen for iværksættelsen af handlingsplanen. Datoen for iværksættelsen berører ikke den pågældende medlemsstats mulighed for at påbegynde gennemførelsen af afhjælpende foranstaltninger tidligere. I tilfælde af en negativ vurdering underretter Kommissionen den pågældende medlemsstat om sin hensigt om suspension af betalinger, jf. artikel 41, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116.

5.   Medlemsstaterne udarbejder handlingsplanerne og aflægger rapport om de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen heraf, i overensstemmelse med den skabelon, som Kommissionen har fremlagt på tidspunktet for forelæggelsen af den årlige præstationsrapport, jf. artikel 9, stk. 3, første afsnit, litra b), i forordning (EU) 2021/2116. Skabelonen skal være til rådighed og anvendes i elektronisk form.

Artikel 29

Handlingsplaner som følge af mangler i forvaltningssystemerne

1.   Medlemsstaten forelægger den i artikel 42 i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede handlingsplan senest to måneder efter modtagelsen af Kommissionens anmodning. I sin handlingsplan foreslår den pågældende medlemsstat konkrete foranstaltninger til afhjælpning af hver af de alvorlige mangler, som Kommissionen har påpeget. De korrigerende foranstaltninger skal beskrives fyldestgørende med henblik på at sætte Kommissionen i stand til at vurdere, om handlingsplanen er tilstrækkelig til at afhjælpe manglerne.

2.   For hver af foranstaltningerne fastsætter medlemsstaten den planlagte gennemførelsesfrist, som ikke må være senere end to år efter den dato, hvor handlingsplanen iværksættes. For at gøre det muligt at vurdere fremskridtsindikatorerne skal medlemsstaten også opstille milepæle hen imod denne frist, idet der som minimum skal fastsættes en milepæl for hver tredje måned i hele den periode, handlingsplanen dækker.

3.   Inden for to måneder efter modtagelsen af handlingsplanen fra den berørte medlemsstat underretter Kommissionen, hvis det er relevant, skriftligt medlemsstaten om sine indvendinger mod den forelagte handlingsplan og anmoder om, at den ændres. Inden for to måneder efter modtagelsen af Kommissionens bemærkninger skal den berørte medlemsstat give supplerende præciseringer eller forelægge en ajourført handlingsplan. I behørigt begrundede tilfælde kan denne periode forlænges.

4.   Efter de i stk. 3 omhandlede udvekslinger og senest to måneder efter modtagelsen af den seneste meddelelse fra medlemsstaten underretter Kommissionen skriftligt medlemsstaten om sin vurdering. I tilfælde af en positiv vurdering betragtes medlemsstatens modtagelse af denne vurdering som datoen for iværksættelsen af handlingsplanen. Datoen for iværksættelsen berører ikke den pågældende medlemsstats mulighed for at påbegynde gennemførelsen af afhjælpende foranstaltninger tidligere. I tilfælde af en negativ vurdering som følge af en åbenlyst utilstrækkelig handlingsplan underretter Kommissionen den pågældende medlemsstat om sin hensigt om suspension af betalinger, jf. artikel 42, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116.

5.   Hvis der ikke er gjort tilstrækkelige fremskridt med gennemførelsen af handlingsplanen, eller den ikke er blevet forelagt i overensstemmelse med Kommissionens skriftlige anmodning, underretter Kommissionen den pågældende medlemsstat om sin hensigt om suspension af betalinger, jf. artikel 42, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116.

6.   For så vidt angår tilbagevendende alvorlige mangler, der er konstateret i de evalueringsrapporter, der er omhandlet i artikel 68, stk. 3, artikel 69, stk. 6, og artikel 70, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116, anmoder Kommissionen om en handlingsplan i overensstemmelse med artikel 42, stk. 1, i nævnte forordning, hvis de samme mangler konstateres uden nogen forbedring for andet år i træk.

7.   Medlemsstaterne udarbejder handlingsplanerne og aflægger rapport om de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen heraf, i overensstemmelse med den skabelon, som Kommissionen har fremlagt. Skabelonen skal være til rådighed og anvendes i elektronisk form.

KAPITEL III

Regnskabsafslutning

Afdeling 1

Inddrivelse af fordringer

Artikel 30

Inddrivelse af uretmæssigt udbetalte beløb

1.   For så vidt angår ethvert uretmæssigt udbetalt beløb som følge af uregelmæssigheder eller forsømmelighed, indfører medlemsstaterne et system, der sikrer anmodning om tilbagebetaling fra støttemodtagerne inden for en rimelig frist, efter at betalingsorganet eller det organ, der er ansvarligt for inddrivelsen, i givet fald har modtaget en kontrolrapport eller et lignende dokument, hvoraf det fremgår, at en uregelmæssighed har fundet sted. Systemet skal sikre, at de tilsvarende beløb registreres i betalingsorganets debitorbogholderi på tidspunktet for anmodningen om tilbagebetaling.

2.   Medlemsstaterne indfører et system, der sikrer, at inddrivelsesprocedurerne, herunder beregning af renter i overensstemmelse med gældende nationale love og administrative bestemmelser, jf. artikel 59, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, modregning og inddrivelse af uretmæssigt udbetalte beløb, iværksættes, og at der følges rettidigt op herpå. Det sikres, at der følges op på inddrivelse af gæld i overensstemmelse med den gældende nationale inddrivelsesprocedure, og de inddrevne beløb tilbagebetales rettidigt til fondene.

3.   Korrektionen af gæld til fondene finder kun sted, hvis det ved et administrativt eller retligt instrument, som har endelig karakter, konstateres, at der ikke foreligger nogen uregelmæssigheder.

4.   Medlemsstaterne skal behørigt begrunde afskrivningen af en gæld og beslutningen om ikke at fortsætte inddrivelsen af en gæld i overensstemmelse med de gældende nationale regler.

Artikel 31

Inddrivelse ved modregning

Uanset eventuelle andre nationale håndhævelsesforanstaltninger modregner medlemsstaterne ethvert uretmæssigt udbetalt beløb som følge af en støttemodtagers udestående uregelmæssighed, der er konstateret i overensstemmelse med den nationale lovgivning, i eventuelle fremtidige betalinger til støttemodtageren fra det betalingsorgan, der er ansvarligt for inddrivelsen af gælden.

Afdeling 2

Afslutning

Artikel 32

Årsregnskabernes indhold

1.   Årsregnskaberne, jf. artikel 90, stk. 1, første afsnit, litra c), nr. iii), i forordning (EU) 2021/2116, omfatter:

a)

de i artikel 45 i samme forordning omhandlede formålsbestemte indtægter

b)

udgifterne for EGFL efter fradrag af eventuelle uretmæssigt udbetalte beløb, der endnu ikke er inddrevet ved udgangen af regnskabsåret, bortset fra de i litra f) i dette stykke omhandlede beløb, herunder eventuelle påløbne renter, opdelt på konti og underkonti på EU-budgettet

c)

udgifterne for ELFUL opdelt på programmer, foranstaltninger eller interventionstyper, alt efter hvad der er relevant, og den specifikke bidragssats. Den årlige udgiftsoversigt skal også indeholde oplysninger om de inddrevne beløb. Når et program eller en strategisk plan er afsluttet, vil eventuelle uretmæssigt udbetalte beløb, der endnu ikke er inddrevet, bortset fra de i litra f) i dette stykke omhandlede beløb, herunder eventuelle påløbne renter, blive fratrukket udgifterne for det pågældende regnskabsår

d)

en tabel over forskelle, opdelt på konti og underkonti eller for ELFUL's vedkommende på programmer, foranstaltninger eller interventionstyper, alt efter hvad der er relevant, og på de specifikke bidragssatser og fokusområder, hvis det er relevant, mellem de udgifter og de formålsbestemte indtægter, der er anmeldt i årsregnskabet, og dem, der er anført for samme periode i de i artikel 10, stk. 2, i denne forordning omhandlede dokumenter, for så vidt angår EGFL, og forordningens artikel 22, stk. 2, for så vidt angår ELFUL, ledsaget af en redegørelse for hver forskel

e)

særskilt de finansielle byrder, der påhviler henholdsvis den berørte medlemsstat og Unionen i overensstemmelse med artikel 54, stk. 2, første afsnit, og artikel 54, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 (16) i forbindelse med:

i)

udgifter, der er afholdt, og betalinger, der er foretaget til støtteordninger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 (17) for kalenderåret 2022 og tidligere

ii)

foranstaltninger, der er fastlagt i henhold til forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 og (EU) nr. 1144/2014 frem til den 31. december 2022

iii)

støtte til driftsprogrammer for anerkendte producentorganisationer eller sammenslutninger heraf i frugt- og grøntsagssektoren og støtteprogrammer i vinsektoren som omhandlet i artikel 5, henholdsvis stk. 6 og 7, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2117 (18) i forbindelse med udgifter, der er afholdt, og betalinger, der er fortaget for operationer, der er gennemført i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013 efter den 31. december 2022 og indtil udløbet af drifts- eller støtteprogrammerne i overensstemmelse med henholdsvis artikel 5, stk. 6, litra c), og artikel 5, stk. 7, i forordning (EU) 2021/2117

iv)

indtægter, der er anmeldt inden for rammerne af gennemførelsen af programmer for udvikling af landdistrikter, som er godkendt af Kommissionen i henhold til forordning (EU) nr. 1305/2013, Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 (19) og Kommissionens forordning (EF) nr. 27/2004 (20)

f)

et udtog af uretmæssigt udbetalte beløb, der stadig skal inddrives ved regnskabsårets udgang, og som skyldes uregelmæssigheder som defineret i artikel 1, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 (21), herunder eventuelle sanktioner, som er fastsat i EU-reglerne for de enkelte sektorer, og påløbne renter; udtoget indsendes i form af et skema, efter det forlæg, der er fastsat i bilag V til nærværende forordning. For så vidt angår de i litra e) i dette stykke omhandlede udgifter, fremlægges der et udtog for de uretmæssigt udbetalte beløb i form af en oversigt efter modellen i bilag II til gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014

g)

et uddrag fra debitorbogholderiet af de beløb, der skal inddrives og krediteres enten EGFL eller ELFUL, bortset fra de i litra b), c), e) og f) i dette stykke omhandlede beløb, herunder eventuelle sanktioner og påløbne renter, efter det forlæg, der er fastsat i bilag III til gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 med hensyn til de i litra e) i dette stykke omhandlede udgifter

h)

en oversigt over interventionsoperationerne og en liste over lagerbeholdninger og oplagringssteder ved regnskabsårets afslutning

i)

bekræftelse af, at udgifter, formålsbestemte indtægter og oplysninger om alle lagerbevægelser på interventionslagre opbevares i betalingsorganets registre og regnskaber

j)

ultimosaldoen ved regnskabsårets afslutning for uudnyttede/ikkeafviklede kumulerede forskud udbetalt af medlemsstaterne til støttemodtagerne, opdelt for EGFL's vedkommende på de enkelte interventioner og for ELFUL's vedkommende på de enkelte programmer eller interventionstyper, alt efter hvad der er relevant, og for sidstnævntes vedkommende med angivelse af de finansielle instrumenter. For så vidt angår de finansielle instrumenter vedrører ultimosaldoen beløb, som Kommissionen har udbetalt som forskud i overensstemmelse med artikel 32, stk. 4, litra a), i forordning (EU) 2021/2116, og som hverken er blevet anvendt af medlemsstaterne til udbetaling til eller til gavn for de endelige modtagere eller er blevet forpligtet til garantikontrakter eller betalt som forvaltningsgebyrer og -omkostninger i overensstemmelse med artikel 80, stk. 5, i forordning (EU) 2021/2115.

2.   Årsregnskabet danner grundlag for den årlige præstationsrapport, der skal forelægges i henhold til artikel 134 i forordning (EU) 2021/2115.

Artikel 33

Videregivelse af oplysninger

1.   Med henblik på regnskabsafslutningen i henhold til artikel 53 og artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116 tilsender medlemsstaterne Kommissionen:

a)

de konti, der indgår i årsregnskabet, jf. artikel 32 i denne forordning

b)

den årlige præstationsrapport som omhandlet i artikel 54, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 134 i forordning (EU) 2021/2115

c)

den udtalelse og de rapporter, der er udarbejdet af det eller de certificeringsorganer, der er omhandlet i artikel 5, stk. 3 og 4, i denne forordning

d)

forvaltningserklæringerne, jf. denne forordnings artikel 3

e)

et årligt sammendrag af de endelige revisionsberetninger og af gennemførte kontroller, herunder en analyse af arten og omfanget af fejl og svagheder, der er konstateret i systemerne, samt korrigerende foranstaltninger, der er truffet eller planlagt, jf. artikel 63, stk. 5, litra b), i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 og artikel 9, stk. 3, første afsnit, litra c), i forordning (EU) 2021/2116, og som er indgivet sammen med den i artikel 3 i denne forordning omhandlede forvaltningserklæring fra betalingsorganet.

Efter anmodning fra Kommissionen fremlægger medlemsstaten en komplet registrering af alle de regnskabsoplysninger, der er nødvendige til statistik- og kontrolformål, vedrørende udgifter i forbindelse med de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 229/2013, (EU) nr. 1308/2013 og (EU) nr. 1144/2014. Formen og indholdet af regnskabsoplysningerne fastlægges af Kommissionen.

2.   De i stk. 1 omhandlede dokumenter fremsendes til Kommissionen senest den 15. februar i året efter udgangen af det regnskabsår, som de vedrører. Dokumenterne fremsendes elektronisk i den form og på de betingelser, der er fastsat af Kommissionen i henhold til artikel 25.

Disse dokumenter skal forsynes med en obligatorisk elektronisk signatur som defineret i forordning (EU) nr. 910/2014.

3.   Efter anmodning fra Kommissionen eller på en medlemsstats initiativ kan der fremsendes yderligere oplysninger til Kommissionen om regnskabsafslutningen inden for en frist, der fastsættes af Kommissionen under hensyn til omfanget af det arbejde, det kræver at fremskaffe de pågældende oplysninger. Hvis sådanne oplysninger ikke foreligger, kan Kommissionen foretage regnskabsafslutningen på grundlag af de foreliggende oplysninger.

4.   I behørigt begrundede tilfælde kan Kommissionen godtage en anmodning om senere fremlæggelse af oplysninger, hvis den pågældende anmodning fremsættes før udløbet af fremlæggelsesfristen.

Artikel 34

Opbevaring af regnskabsoplysninger

1.   De bilag, der tjener som dokumentation for de finansierede udgifter og de formålsbestemte indtægter, der skal oppebæres af EGFL, skal holdes til rådighed for Kommissionen i tre år efter det år, hvor Kommissionen afslutter regnskaberne for det pågældende regnskabsår i henhold til artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116.

2.   De bilag, der tjener som dokumentation for de finansierede udgifter og de formålsbestemte indtægter, der skal oppebæres af ELFUL, skal holdes til rådighed for Kommissionen i mindst tre år efter det år, hvor betalingsorganets endelige betaling har fundet sted.

3.   I tilfælde af uregelmæssigheder eller forsømmelighed skal de i stk. 1 og 2 omhandlede bilag holdes til rådighed for Kommissionen i mindst tre år efter det år, hvor beløbene er inddrevet fuldt ud hos modtageren og krediteret fondene.

4.   De bilag, der tjener som dokumentation med hensyn til output svarende til de anmeldte udgifter under EGFL i henhold til forordning (EU) 2021/2115 og under ELFUL holdes til rådighed for Kommissionen i mindst tre år efter det år, hvor de endelige udgifter er anmeldt under de strategiske planer i henhold til forordning (EU) 2021/2115.

5.   I tilfælde af en procedure for efterprøvende regnskabsafslutning i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 skal de i stk. 1 og 2 omhandlede bilag holdes til rådighed for Kommissionen i mindst et år efter det år, hvor den pågældende procedure er afsluttet, eller, dersom en overensstemmelsesbeslutning er genstand for en retslig procedure ved EU-Domstolen, i mindst et år efter det år, hvor den pågældende procedure er afsluttet.

6.   De i stk. 1-5 omhandlede bilag holdes til rådighed for Kommissionen i papirudgave, i elektronisk form og/eller i begge former.

Bilag må kun opbevares udelukkende i elektronisk form, hvis det i henhold til den berørte medlemsstats lovgivning er tilladt at anvende elektroniske dokumenter som dokumentation for underliggende transaktioner i forbindelse med domstolsprøvelser.

Hvis dokumenterne kun opbevares i elektronisk form, skal det pågældende system overholde kravene i afdeling 3, punkt B), i bilag I til delegeret forordning (EU) 2022/127.

Artikel 35

Finansiel regnskabsafslutning

1.   I Kommissionens afgørelse om regnskabsafslutning, jf. artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116, fastsættes de udgifter, der er afholdt i hver enkelt medlemsstat i det pågældende regnskabsår, og som skal anerkendes som berettigede til at blive debiteret fondene, på grundlag af de regnskaber, der er omhandlet i artikel 32 i denne forordning, og eventuelle nedsættelser og suspensioner i henhold til artikel 39, 40 og 41 i forordning (EU) 2021/2116.

For ELFUL omfatter det beløb, der fastsættes i afgørelsen om regnskabsafslutning, de midler, som den pågældende medlemsstat kan genanvende ved omfordeling i overensstemmelse med artikel 57 i forordning (EU) 2021/2116.

2.   For EGFL fastsættes det beløb, der som følge af afgørelsen om regnskabsafslutning skal tilbagebetales af eller udbetales til den enkelte medlemsstat, ved, at de månedlige betalinger, der er foretaget for det pågældende regnskabsår, fratrækkes de udgifter, der er anerkendt for samme år i henhold til stk. 1. Kommissionen trækker dette beløb fra eller lægger det til den månedlige betaling vedrørende de udgifter, der er afholdt i den anden måned efter afgørelsen om regnskabsafslutning.

For ELFUL fastsættes det beløb, der som følge af afgørelsen om regnskabsafslutning skal tilbagebetales af eller udbetales til den enkelte medlemsstat, ved, at de mellemliggende betalinger, der er foretaget for det pågældende regnskabsår, fratrækkes de udgifter, der er anerkendt for samme år i henhold til stk. 1.

Kommissionen fratrækker dette beløb eller lægger det til den første betaling, som medlemsstaten har indgivet udgiftsanmeldelse for, efter afgørelsen er truffet i overensstemmelse med artikel 53 i forordning (EU) 2021/2116.

3.   Senest den 30. april i året efter regnskabsårets afslutning giver Kommissionen den pågældende medlemsstat meddelelse om resultaterne af sin kontrol af de indsendte oplysninger sammen med eventuelle forslag til ændringer.

4.   Hvis Kommissionen af årsager, der må tilskrives den pågældende medlemsstat, ikke er i stand til at afslutte medlemsstatens regnskab inden den 31. maj i det følgende år, underretter Kommissionen denne medlemsstat om de supplerende undersøgelser, som den har til hensigt at foretage i henhold til artikel 49 i forordning (EU) 2021/2116.

5.   Stk. 1-4 finder tilsvarende anvendelse på formålsbestemte indtægter, jf. artikel 45 i forordning (EU) 2021/2116.

Artikel 36

Præstationsafstemning

1.   Når Kommissionen fastsætter de beløb, som EU-finansieringen skal nedsættes med, anvender den, når den konstaterer, at udgifterne ikke har et tilsvarende output som anført i den årlige præstationsrapport, jf. artikel 54, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 134 i forordning (EU) 2021/2115, sine egne undersøgelsesresultater og certificeringsorganets undersøgelsesresultater og tager hensyn til de oplysninger, som medlemsstaterne stiller til rådighed, forudsat at disse oplysninger fremsendes inden for de frister, som Kommissionen fastsætter for den årlige procedure for præstationsafstemning, der gennemføres i henhold til artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116 og i overensstemmelse med nærværende artikel.

2.   Når Kommissionen på grundlag af de årlige regnskabsafslutningsdokumenter, som medlemsstaten har forelagt, og i mangel af tilstrækkelige begrundelser konstaterer, at udgifterne ikke har et tilsvarende output, meddeler Kommissionen den pågældende medlemsstat sine undersøgelsesresultater med angivelse af den konstaterede forskel. Meddelelsen skal indeholde en henvisning til denne artikel.

Medlemsstaten skal svare inden for den frist, der fastsættes i meddelelsen, og som ikke må være mindre end 30 kalenderdage fra modtagelsen af meddelelsen I sit svar har medlemsstaten navnlig lejlighed til:

a)

at fremkomme med bemærkninger til og begrundelser for de konstaterede forskelle

b)

at dokumentere over for Kommissionen, at den reelle konstaterede forskel eller beløbet, som ikke har et tilsvarende output, er mindre end angivet af Kommissionen

c)

at oplyse Kommissionen om, hvilke korrigerende foranstaltninger den har truffet for at sikre korrekt rapportering af output eller sikre, at udgifterne har et tilsvarende output samt datoen for den konkrete iværksættelse af disse.

Den i første og andet afsnit omhandlede kommunikation kan ske elektronisk.

3.   Efter at have vurderet medlemsstaternes begrundelser i henhold til stk. 2 i denne artikel vedtager Kommissionen, hvis det er relevant, en afgørelse i henhold til artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116 med henblik på at fastsætte de udgiftsbeløb, som EU-finansieringen skal nedsættes med, og som ikke har et tilsvarende output for det pågældende regnskabsår.

4.   For så vidt angår EGFL foretager Kommissionen nedsættelser af EU-finansieringen i de månedlige betalinger vedrørende de udgifter, der er afholdt i den anden måned efter afgørelsen i henhold til artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116.

5.   For så vidt angår ELFUL foretager Kommissionen nedsættelser af EU-finansieringen i den første betaling, som medlemsstaten har indgivet udgiftsanmeldelse for, efter at beslutningen i henhold til artikel 54 i forordning (EU) 2021/2116 er truffet.

6.   Stk. 1-5 finder tilsvarende anvendelse på formålsbestemte indtægter, jf. artikel 45 i forordning (EU) 2021/2116.

Artikel 37

Procedure for regnskabsafslutning

1.   For at kunne fastslå, hvilke beløb der skal udelukkes fra EU-finansieringen, når det konstateres, at udgifterne ikke er afholdt i overensstemmelse med EU-reglerne, anvender Kommissionen sine egne undersøgelsesresultater og tager hensyn til de oplysninger, som medlemsstaterne stiller til rådighed for den, forudsat at disse oplysninger fremsendes inden for de frister, som Kommissionen fastsætter for den procedure for regnskabsafslutning, der gennemføres i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 i overensstemmelse med nærværende artikel. For interventioner omfattet af det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem, jf. artikel 65 i nævnte forordning, skal Kommissionen også tage hensyn til evalueringsrapporterne om kvaliteten af systemet til identifikation af landbrugsparceller, af ordningen med geospatiale støtteansøgninger samt af arealovervågningssystemet.

2.   Når Kommissionen som følge af en undersøgelse finder, at udgifterne ikke er afholdt i overensstemmelse med EU-reglerne, meddeler den den pågældende medlemsstat sine undersøgelsesresultater og angiver de korrigerende foranstaltninger, der skal træffes for at sikre, at reglerne overholdes fremover, sammen med størrelsen af den foreløbige finansielle korrektion, som den i den pågældende fase af proceduren finder passende på grundlag af sine undersøgelsesresultater. Kommissionen meddeler også et tidspunkt for et bilateralt møde senest fem måneder efter udløbet af den svarfrist, som medlemsstaten får. Meddelelsen skal indeholde en henvisning til denne artikel.

Medlemsstaten afgiver svar inden for to måneder efter modtagelsen af meddelelsen. I sit svar har medlemsstaten navnlig lejlighed til:

a)

at dokumentere over for Kommissionen, at det reelle omfang af den manglende overholdelse eller risikoen for fondene er mindre end angivet af Kommissionen

b)

at oplyse Kommissionen om, hvilke korrigerende foranstaltninger den har truffet for at efterleve EU-reglerne, og datoen for den konkrete iværksættelse af disse.

I behørigt begrundede tilfælde kan Kommissionen efter en begrundet anmodning fra medlemsstaten give tilladelse til en forlængelse på højst to måneder af den to måneder lange frist. Begrundelsen kan være certificeringsorganets vurdering af medlemsstatens beregning. Anmodningen rettes til Kommissionen inden udløbet af denne periode.

Hvis medlemsstaten mener, at et bilateralt møde ikke er påkrævet, informerer den Kommissionen herom i sit svar på meddelelsen.

3.   På det bilaterale møde søger de to parter at nå til enighed om de foranstaltninger, der skal træffes, og vurderingen af overtrædelsens omfang og den økonomiske skade, der er påført EU-budgettet.

Kommissionen udarbejder referatet inden for 30 arbejdsdage efter det bilaterale møde og sender det til medlemsstaten. Medlemsstaten kan inden for 15 arbejdsdage efter modtagelse af referatet sende sine bemærkninger til Kommissionen.

Kommissionen meddeler inden for seks måneder efter at have sendt referatet af det bilaterale møde formelt medlemsstaten sine konklusioner på grundlag af de oplysninger, som den har modtaget som led i proceduren for efterprøvende regnskabsafslutning. Denne meddelelse skal indeholde en vurdering af de udgifter, der skal udelukkes fra EU-finansiering i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 14 og 15 i delegeret forordning (EU) 2022/127. Meddelelsen skal indeholde en henvisning til artikel 43, stk. 1, i nærværende forordning.

Meddeler en medlemsstat Kommissionen, at et bilateralt møde ikke er påkrævet, løber fristen seks på måneder fra datoen for Kommissionens modtagelse af meddelelsen.

4.   Hvis medlemsstaten har anvendt den i artikel 43 omhandlede forligsprocedure, meddeler Kommissionen den sine konklusioner senest seks måneder efter:

a)

modtagelsen af rapporten fra forligsorganet eller

b)

modtagelsen af yderligere information fra medlemsstaten inden for den i artikel 43, stk. 3, andet afsnit, omhandlede frist, såfremt betingelserne i nærværende artikels stk. 6 er opfyldt.

5.   For at kunne anvende proceduren i stk. 3 og 4 inden for de respektive frister skal Kommissionen have adgang til alle de oplysninger, der er relevante på det pågældende stadium af proceduren. Når Kommissionen finder, at den mangler oplysninger, kan den når som helst inden for de frister, der er fastsat i nævnte stykker:

a)

udbede sig yderligere oplysninger fra medlemsstaten i en meddelelse, som medlemsstaten skal besvare inden for to måneder efter modtagelsen heraf, og/eller

b)

informere medlemsstaten om, at den har til hensigt at foretage et ekstra kontrolbesøg for at gennemføre de nødvendige kontroller.

De i stk. 3 og 4 omhandlede frister fastsættes i så fald på ny enten fra Kommissionens modtagelse af de yderligere oplysninger, den har anmodet om, eller fra den sidste dag af det ekstra kontrolbesøg.

Hvis de frister, der er omhandlet i stk. 2, 3 og 4 og i dette stykke, helt eller delvist omfatter august måned, løber fristen ikke i nævnte måned.

6.   Ved vurderingen af, hvilke udgifter der skal udelukkes fra EU-finansiering, kan der kun tages hensyn til de oplysninger, som medlemsstaten har afgivet efter Kommissionens formelle meddelelse som omhandlet i stk. 3, tredje afsnit:

a)

når det er nødvendigt for at undgå grov overvurdering af den økonomiske skade, der er påført EU-budgettet, og

b)

hvis den forsinkede afgivelse af oplysninger er behørigt begrundet i eksterne faktorer og ikke hindrer Kommissionen i rettidigt at vedtage sin afgørelse i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116.

7.   Kommissionen træffer om fornødent efter at have meddelt medlemsstaten sine konklusioner i henhold til denne artikels stk. 3 eller 4, en eller flere afgørelser i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 med henblik på at udelukke de udgifter, der er afholdt, uden at EU-reglerne er overholdt, fra EU-finansiering. Kommissionen kan iværksætte flere på hinanden følgende procedurer for efterprøvende regnskabsafslutning, indtil medlemsstaten faktisk har iværksat de korrigerende foranstaltninger.

8.   For så vidt angår EGFL nedsætter Kommissionen EU-finansieringen ved fradrag i de månedlige betalinger vedrørende de udgifter, der er afholdt i den anden måned efter afgørelsen i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116.

For så vidt angår ELFUL nedsætter Kommissionen EU-finansieringen ved fradrag i den første betaling, som medlemsstaten har indgivet udgiftsanmeldelsen for, efter at afgørelsen i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 er truffet.

Kommissionen kan dog efter anmodning fra medlemsstaten og efter høring af Komitéen for Landbrugsfondene vedtage en gennemførelsesafgørelse om fastsættelse af en anden dato for nedsættelserne eller tillade godtgørelse heraf i højst tre trancher, når dette er begrundet i væsentligheden af de fradrag, der er omfattet af en gennemførelsesretsakt, som er vedtaget i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116. Medlemsstaten forelægger Kommissionen anmodningen om godtgørelse i trancher senest fem dage efter høringen af Komitéen for Landbrugsfondene om afgørelsen i henhold til artikel 55 i nævnte forordning.

9.   For medlemsstater, der er omfattet af finansiel støtte i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 332/2002 (22), Rådets forordning (EU) nr. 407/2010 (23) og traktaten om oprettelse af den europæiske stabiliseringsmekanisme, kan Kommissionen efter anmodning fra medlemsstaten og efter høring af Komitéen for Landbrugsfondene vedtage en gennemførelsesafgørelse, hvorved gennemførelsen af afgørelser truffet efter den 1. maj 2025 i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 udsættes i en periode på højst 24 måneder fra datoen fra vedtagelsen af afgørelsen (»afgørelse om udsættelse«).

Afgørelsen om udsættelse skal gøre det muligt at foretage nedsættelserne efter udgangen af udsættelsesperioden i tre årlige trancher. Hvis det samlede beløb, som er omfattet af afgørelsen om udsættelse, udgør mere end 0,02 % af medlemsstatens bruttonationalprodukt, kan Kommissionen godkende tilbagebetaling i højst fem årlige trancher.

Kommissionen kan efter anmodning fra medlemsstaten og efter høring af Komitéen for Landbrugsfondene træffe afgørelse om at forlænge den udsættelsesperiode, der er omhandlet i første afsnit, én gang og med højst 12 måneder.

Den medlemsstat, der er omfattet af en afgørelse om udsættelse, skal sørge for, at de konstaterede mangler, som førte til nedsættelserne, og som fortsat består på tidspunktet for afgørelsen om udsættelse, bliver afhjulpet på grundlag af en handlingsplan, der er fastlagt i samråd med Kommissionen, og som indeholder klare fremskridtsindikatorer. Kommissionen ændrer eller ophæver afgørelsen om udsættelse under hensyn til proportionalitetsprincippet i følgende tilfælde:

a)

medlemsstaten undlader at træffe de nødvendige foranstaltninger til afhjælpning af manglerne, der er fastlagt i handlingsplanen

b)

der gøres ikke tilstrækkelige fremskridt med de afhjælpende foranstaltninger sammenlignet med fremskridtsindikatorerne eller

c)

resultaterne af foranstaltningerne er utilfredsstillende.

10.   De i stk. 8 og 9 omhandlede gennemførelsesafgørelser vedtages efter den i artikel 102, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede rådgivningsprocedure.

11.   I behørigt begrundede tilfælde, der skal meddeles den pågældende medlemsstat, kan Kommissionen forlænge de i stk. 2-5 fastsatte frister.

12.   Den meddelelse, der er omhandlet i denne artikel, kan ske elektronisk.

13.   Stk. 1-11 finder tilsvarende anvendelse på formålsbestemte indtægter, jf. artikel 45 i forordning (EU) 2021/2116.

Artikel 38

Beslutning om ikke at iværksætte en regnskabsafslutning

1.   Kommissionen kan beslutte ikke at iværksætte eller videreføre en efterprøvende regnskabsafslutning som omhandlet i artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116, hvis den forventer, at den eventuelle finansielle korrektion på grund af den manglende overholdelse, der er konstateret efter en undersøgelse som omhandlet i denne forordnings artikel 37, stk. 2, ikke overstiger 50 000 EUR og 2 % af de relevante udgifter eller de beløb, der skal inddrives.

2.   Hvis Kommissionen nedsætter de månedlige betalinger i overensstemmelse med artikel 39, stk. 1 og 2, i forordning (EU) 2021/2116 kan den beslutte ikke at iværksætte eller videreføre en efterprøvende regnskabsafslutning som omhandlet i artikel 55 i nævnte forordning, såfremt den berørte medlemsstat ikke har gjort indsigelse mod anvendelsen af dette stykke i forbindelse med den procedure, der er fastlagt i artikel 39, stk. 1 og 2, i samme forordning.

Artikel 39

Forligsorgan

I forbindelse med proceduren for efterprøvende regnskabsafslutning i henhold til artikel 55 i forordning (EU) 2021/2116 skal der etableres et forligsorgan. Det har til opgave:

a)

at behandle sager, der forelægges det af en medlemsstat, som har modtaget en formel meddelelse fra Kommissionen i henhold til artikel 37, stk. 3, tredje afsnit, i denne forordning, herunder en vurdering af de udgifter, som Kommissionen har til hensigt at udelukke fra EU-finansiering

b)

at søge at forlige Kommissionens og den pågældende medlemsstats divergerende opfattelser

c)

ved afslutningen af sin undersøgelse at udfærdige en rapport om resultatet af forligsbestræbelserne ledsaget af enhver bemærkning, som organet anser for hensigtsmæssig, såfremt tvisten består helt eller delvis.

Artikel 40

Forligsorganets sammensætning

1.   Forligsorganet skal have mindst fem medlemmer, der udvælges blandt fremtrædende personer, hvis uafhængighed er uomtvistelig, og som er højt kvalificerede inden for de områder, der henhører under finansiering af den fælles landbrugspolitik, herunder udvikling af landdistrikter, eller finansiel revision.

Medlemmerne skal være statsborgere fra forskellige medlemsstater.

2.   Kommissionen udpeger efter høring af Komitéen for Landbrugsfondene formanden, medlemmerne og suppleanterne for et indledende mandat på tre år.

Mandatet kan kun fornyes med et år ad gangen, idet Komitéen for Landbrugsfondene underrettes herom. Hvis den formand, der skal udpeges, i forvejen er medlem af forligsorganet, fastsættes hans/hendes indledende mandat dog til tre år.

Navnene på organets formand, medlemmer og suppleanter offentliggøres i C-udgaven af Den Europæiske Unions Tidende.

3.   Forligsorganets medlemmer modtager et vederlag, hvis størrelse afhænger af, hvor lang tid de må bruge på opgaven. Udgifter godtgøres efter gældende regler for Kommissionens personale.

4.   Efter mandatets udløb fortsætter formanden og medlemmerne i deres funktion, indtil de erstattes, eller deres mandat fornyes.

5.   Mandatet for medlemmer, der ikke længere opfylder betingelserne for at udøve deres hverv i forligsorganet, eller som af en eller anden grund er indisponible på ubestemt tid, kan afsluttes af Kommissionen efter høring af Komitéen for Landbrugsfondene.

I så fald erstattes det pågældende medlem i resten af den periode, for hvilken han/hun er udpeget, af en suppleant, idet Komitéen for Landbrugsfondene underrettes herom.

Hvis formandens mandat afsluttes, udpeges det medlem, der skal udøve formandens hverv i resten af den periode, for hvilken formanden var udpeget, af Kommissionen efter høring af Udvalget for Landbrugsfondene.

Artikel 41

Forligsorganets uafhængighed

1.   Forligsorganets medlemmer udøver deres hverv i fuldkommen uafhængighed og må hverken søge eller modtage instrukser fra Kommissionen, nogen regering eller noget andet organ.

Intet medlem må deltage i forligsorganets arbejde eller undertegne en rapport, hvis han/hun i sine foregående funktioner har været personligt involveret i den pågældende sag.

2.   Medlemmerne må ikke videregive oplysninger, de har fået kendskab til gennem deres arbejde i forligsorganet, jf. i øvrigt bestemmelserne i traktatens artikel 287. Oplysningerne er fortrolige og omfattet af tavshedspligt.

Artikel 42

Arbejdets tilrettelæggelse

1.   Forligsorganets møder finder sted på Kommissionens hjemsted. Formanden forbereder og tilrettelægger arbejdet. I dennes fravær varetages formandskabet af det medlem, der har den højeste anciennitet, jf. dog artikel 40, stk. 5, første afsnit.

Forligsorganets sekretariatsfunktioner varetages af Kommissionen.

2.   Rapporterne vedtages med et absolut flertal af tilstedeværende medlemmer, og der skal tre medlemmer til, for at forligsorganet er beslutningsdygtigt, jf. dog artikel 41, stk. 1, andet afsnit.

Rapporterne underskrives af formanden og de øvrige medlemmer, der har deltaget i drøftelserne. De medunderskrives af sekretariatet.

Artikel 43

Forligsprocedure

1.   Hvis en medlemsstat ønsker at forelægge forligsorganet en sag, skal det ske senest 30 arbejdsdage efter den formelle meddelelse fra Kommissionen, jf. artikel 37, stk. 3, tredje afsnit, ved en begrundet forligsanmodning, der rettes til forligsorganets sekretariat.

2.   Den procedure, der skal følges, og sekretariatets adresse meddeles medlemsstaterne via Komitéen for Landbrugsfondene.

3.   Forligsanmodningen efterkommes kun, hvis det beløb, der påtænkes udelukket fra EU-finansiering, ifølge meddelelsen fra Kommissionen enten:

a)

overstiger 1 mio. EUR,

eller

b)

mindst udgør 25 % af medlemsstatens samlede årlige udgifter under den pågældende budgetpost.

Hvis den pågældende medlemsstat under de forudgående drøftelser med en behørig begrundelse har påberåbt sig, at det drejer sig om et principielt spørgsmål vedrørende EU-bestemmelsernes gennemførelse, kan forligsorganets formand dog erklære, at en forligsanmodning skal efterkommes. En sådan anmodning skal dog ikke efterkommes, hvis den udelukkende vedrører et retligt fortolkningsspørgsmål.

4.   Forligsorganet udfører sit arbejde så uformelt og hurtigt som muligt, idet det udelukkende baserer sig på de sagsakter, der er tilgængelige for Kommissionen på tidspunktet for meddelelsen af de formelle konklusioner i overensstemmelse med artikel 37, stk. 3, tredje afsnit, og på en upartisk høring af Kommissionen og de berørte nationale myndigheder.

Hvis medlemsstaten finder det nødvendigt at medtage oplysninger i sin forligsanmodning, som endnu ikke er blevet fremsendt til Kommissionen, kan forligsorganet imidlertid alene opfordre Kommissionen til at vurdere disse nye oplysninger, hvis betingelserne i artikel 37, stk. 6, er opfyldt. Oplysningerne fremsendes til Kommissionen senest to måneder efter fremsendelsen af rapporten, jf. artikel 39, litra c).

5.   Hvis det ikke er lykkedes forligsorganet fire måneder efter, at det har fået forelagt sagen, at forlige Kommissionens og den berørte medlemsstats standpunkter, anses forligsproceduren for at være slået fejl.

6.   I den i artikel 39, litra c), omhandlede rapport angives årsagerne til, at standpunkterne ikke har kunnet forliges. Det skal fremgå, hvorvidt man nåede til delvis enighed i løbet af forligsforhandlingerne, og om forligsorganet opfordrer Kommissionen til at vurdere de nye oplysninger i overensstemmelse med stk. 4, andet afsnit.

7.   Rapporten sendes til:

a)

den berørte medlemsstat

b)

Kommissionen, der foretager en undersøgelse, inden den meddeler medlemsstaterne sine konklusioner

c)

de øvrige medlemsstater i Komitéen for Landbrugsfondenes regi.

8.   Hvis de i stk. 1, stk. 4, andet afsnit, og stk. 5 omhandlede frister helt eller delvist omfatter august måned, løber fristen ikke i nævnte måned.

KAPITEL IV

Kontrol

Afdeling 1

Generelle regler

Artikel 44

Oplysninger, der skal indsamles om identifikation af støttemodtagere

1.   Medlemsstaterne skal sikre, at støttemodtagerne i forbindelse med støtteansøgningerne og betalingsanmodningerne giver de oplysninger, der er nødvendige for identifikation støttemodtagerne, herunder, hvis det er relevant, for identifikation af den koncern, som de deltager i, jf. artikel 2, stk. 11, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU (24), fra en bestemt dato, som skal fastsættes af medlemsstaten. Disse oplysninger skal som minimum omfatte:

a)

enhedens navn

b)

moms- eller skatteregistreringsnummer

c)

navn på moderenheden og moms- eller skatteregistreringsnummer

d)

øverste moderselskab og moms- eller skatteregistreringsnummer

e)

datterselskaber og moms- eller skatteregistreringsnumre.

De i første afsnit omhandlede oplysninger kan anvendes ved udtagelse af kontrolstikprøven som omhandlet i artikel 60, stk. 1, andet afsnit, i forordning (EU) 2021/2116. Oplysningerne kan navnlig anvendes til at føre kontrol med omgåelse som omhandlet i artikel 62 i samme forordning.

2.   Oplysningerne om identifikation af koncerner, jf. stk. 1, første afsnit, litra a), b) og c), offentliggøres efterfølgende af medlemsstaten i overensstemmelse med artikel 98 i forordning (EU) 2021/2116.

Artikel 45

Krav til datamineringsværktøjet

1.   For at gøre frivillig brug af det i artikel 59, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede datamineringsværktøj, som Kommissionen skal stille til rådighed til kontrollerne i henhold til artikel 60 i nævnte forordning, skal medlemsstaterne sikre, at:

a)

forvaltnings- og kontrolsystemerne, herunder det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem som omhandlet i artikel 65, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, kan kobles elektronisk til værktøjet, og for at minimere den administrative byrde og manuelle indgreb skal dataudvekslingen ske automatisk og i maskinlæsbart format

b)

oplysningerne og kontrollen, der foretages med datamineringsværktøjet, automatisk kan sendes tilbage til forvaltnings- og kontrolsystemerne og kan registreres og lagres der.

2.   Hvis medlemsstaten beslutter at anvende de oplysninger, der er indsamlet i henhold til artikel 44 i denne forordning, ved udtagelsen af kontrolstikprøver som omhandlet i artikel 60, stk. 1, andet afsnit, i forordning (EU) 2021/2116, kan oplysningerne efterprøves ved hjælp af nævnte datamineringsværktøj.

Afdeling 2

Kontrol af transaktioner

Artikel 46

Medlemsstaternes kontrol

1.   Den systematiske kontrol af virksomhedernes forretningspapirer, som omhandlet i artikel 77, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, gennemføres i hver kontrolperiode som omhandlet i stk. 4 i denne artikel i mindst halvdelen af de virksomheder, hvis indtægter eller udgifter eller summen heraf inden for finansieringsordningen under EGFL var på over 150 000 EUR i det regnskabsår for EGFL, som gik forud for begyndelsen af den periode, hvor den omhandlede kontrol gennemføres.

2.   For hver kontrolperiode udvælger medlemsstaterne, uden at dette berører deres forpligtelser i henhold til artikel 77, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116, de virksomheder, der skal kontrolleres ud fra en risikoanalyse af alle foranstaltninger, når det er praktisk muligt. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om risikoanalysen som led i kontrolplanen, jf. artikel 80, stk. 1, i samme forordning.

3.   Med hensyn til foranstaltninger, hvor medlemsstaten ikke mener, at en risikoanalyse er anvendelig, er kontrol obligatorisk for virksomheder, hvis indtægter inden for finansieringsordningen under EGFL er over 350 000 EUR, og som ikke er kontrolleret efter denne forordning og efter afsnit IV, kapitel III, i forordning (EU) 2021/2116 i nogen af de to forudgående kontrolperioder.

4.   Kontrolperioden løber fra den 1. juli til den 30. juni året efter.

Artikel 47

Gensidig bistand

Medlemsstaterne sender en anmodning om gensidig bistand, jf. artikel 79 i forordning (EU) 2021/2116, til hver medlemsstat, hvor virksomheder som omhandlet i nævnte artikel er etableret. Anmodningen skal indeholde alle de oplysninger, som de medlemsstater, der modtager den, har behov for, for at kunne identificere de pågældende virksomheder og opfylde deres kontrolforpligtelser. De medlemsstater, der modtager den, er ansvarlige for kontrollen af de pågældende virksomheder efter artikel 77 i samme forordning.

Artikel 48

Årlige kontrolplaner og rapporter

1.   Den kontrolplan for kontrol og den rapport, der er omhandlet i artikel 80 i forordning (EU) 2021/2116, skal udarbejdes i overensstemmelse med forlægget i bilag VI og VII til denne forordning.

2.   De oplysninger, der skal gives ifølge denne artikel, fremsendes i elektronisk form.

3.   Kommissionen underretter årligt medlemsstaterne om resultaterne af kontrollen.

KAPITEL V

Sikkerhedsstillelser

Afdeling 1

Anvendelsesområde, informationsteknologi, force majeure

Artikel 49

Anvendelsesområde

Dette kapitel finder anvendelse i alle de tilfælde, hvor lovgivningen for landbrug indeholder bestemmelser om en sikkerhedsstillelse, uanset om udtrykket »sikkerhed« anvendes.

Dette kapitel finder ikke anvendelse på sikkerhedsstillelse, som gives med det formål at garantere import- og eksportafgifter, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 (25).

Artikel 50

E-forvaltning

Meddelelser, dokumenter og sikkerhedsstillelser kan udarbejdes, behandles og forvaltes ved brug af IT-systemer på den betingelse, at de relevante systemer forvaltes i henhold til de officielt godkendte kvalitets- og sikkerhedsprotokoller, der passer til sådanne systemer.

Hvis de kompetente myndigheder ikke har adgang til de krævede dokumenter pga. forskelle i IT-systemerne, skal disse dokumenter udskrives, og udskriftens rigtighed attesteres af den kompetente myndighed for forvaltningen af disse IT-systemer (»den udstedende myndighed«) eller af en myndighed, der er kompetent til at bekræfte genparter.

Sådanne udskrifter kan erstattes af en elektronisk meddelelse mellem den udstedende myndighed og støttemodtageren eller den kompetente myndighed på den betingelse, at den udstedende myndighed sender den i en officielt godkendt certificeringsprotokol, der sikrer meddelelsens ægthed.

Artikel 51

Force majeure-frister

1.   Denne artikel finder anvendelse, når der i en bestemt forordning henvises til den.

2.   En anmodning om anerkendelse af en sag som force majeure accepteres ikke, hvis den kompetente myndighed modtager den senere end 30 kalenderdage efter den dato, hvor den kompetente myndighed underrettede den erhvervsdrivende om manglende opfyldelse af de relevante forpligtelser, jf. artikel 24, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2022/127, hvor fristen for opfyldelsen af den forpligtelse, der er fastsat i artikel 24, stk. 3, i nævnte forordning er udløbet, eller hvor fremlæggelsen af beviset for opfyldelse af den relevante forpligtelse er udløbet, jf. nævnte forordnings artikel 24, stk. 4.

3.   De erhvervsdrivende godtgør til den kompetente myndigheds tilfredshed de omstændigheder, som de mener, udgør force majeure-forhold, inden 181 kalenderdage efter udløbet af fristen for den fuldstændige opfyldelse af forpligtelsen. De erhvervsdrivende kan få indrømmet en forlængelse af fristen, hvis de ikke er i stand til at fremlægge dokumentationen inden den nævnte frist, selv om de har handlet med behørig omhu.

4.   Medlemsstaterne underretter Kommissionen om de tilfælde af force majeure, de har anerkendt, med angivelse af de relevante oplysninger om hvert tilfælde.

Afdeling 2

Sikkerhedsstillelsens form

Artikel 52

Form

1.   En sikkerhedsstillelse kan ske i form af:

a)

midler deponeret i et pengeinstitut, jf. artikel 20, stk. 2 og 3, i delegeret forordning (EU) 2022/127, og/eller

b)

en kautionist som defineret i overensstemmelse med artikel 22 i delegeret forordning (EU) 2022/127.

2.   Den kompetente myndighed kan tillade sikkerhedsstillelse i form af

a)

pant i kontante indlån i en bank

b)

anerkendte fordringer på et offentligt organ eller på offentlige midler, der er forfaldne til betaling, og som ikke kan fortrænges af andre krav, og/eller

c)

pant i kaution, der er omsættelig i den pågældende medlemsstat, forudsat at den er udstedt eller garanteret af den pågældende medlemsstat.

3.   Den kompetente myndighed kan fastsætte yderligere betingelser for sikkerhedsstillelse i en form som anført i stk. 2.

Artikel 53

Omsættelig kaution

1.   Kaution, der stilles i overensstemmelse med artikel 52, stk. 2, litra c), skal på tidspunktet for sikkerhedsstillelsen have en salgsværdi af mindst 115 % af det krævede sikkerhedsbeløb.

2.   En kompetent myndighed må kun acceptere sikkerhedsstillelse, jf. artikel 52, stk. 2, litra c), hvis den, der stiller sikkerheden, skriftligt forpligter sig til enten at stille yderligere sikkerhed eller udskifte den først stillede sikkerhed, såfremt det pågældende aktivs salgsværdi i et tidsrum på tre måneder er under 105 % af det krævede sikkerhedsbeløb. Denne skriftlige forpligtelse er ikke nødvendig, hvis nævnte forpligtelser allerede er foreskrevet i national lov. Den kompetente myndighed kontrollerer jævnligt værdien af denne sikkerhedsstillelse.

3.   Salgsværdien af en sikkerhed som omhandlet i artikel 52, stk. 2, litra c), vurderes af den kompetente myndighed, idet eventuelle forventede salgsomkostninger tages i betragtning.

4.   Salgsværdien af sikkerhedsstillelser fastsættes efter den sidst foreliggende notering.

5.   Såfremt den kompetente myndighed forlanger det, skal den, der stiller sikkerheden, fremlægge dokumentation for sikkerhedens salgsværdi.

Artikel 54

Udskiftning og afsættelse

1.   Enhver form for sikkerhedsstillelse kan udskiftes med en anden.

Dog er udskiftningen betinget af den kompetente myndigheds godkendelse i tilfælde, hvor:

a)

en fortabt sikkerhed endnu ikke er indkasseret eller

b)

en sikkerhed er udskiftet med en anden sikkerhed i en form som omhandlet i artikel 52, stk. 2.

2.   En maksimumsgaranti kan udskiftes med en anden maksimumsgaranti, hvis den nye maksimumsgaranti dækker den del af den oprindelige maksimumsgaranti, der på udskiftningstidspunktet skulle sikre opfyldelsen af en eller flere endnu ikke afviklede forpligtelser.

3.   Så snart en del af en maksimumsgaranti afsættes til en bestemt forpligtelse, ajourføres restbeløbet.

Afdeling 3

Frigivelse og fortabelse

Artikel 55

Delvis frigivelse

Såfremt der i de specifikke EU-regler, der foreskriver sikkerhedsstillelsen, ikke er angivet nogen minimumsmængde, kan den ansvarlige myndighed selv begrænse antallet af delvise frigivelser af et sikret beløb og fastsætte et minimumsbeløb for sådanne frigivelser.

Inden den kompetente myndighed foretager fuldstændig eller delvis frigivelse af et sikret beløb, kan den forlange, at der først indsendes en skriftlig anmodning herom.

I tilfælde, hvor der er tale om sikkerhedsstillelse på over 100 % af det beløb, der kræves sikret, frigives den del af sikkerheden, som overstiger 100 %, når der sker endelig frigivelse eller fortabelse af resten af det sikrede beløb.

Artikel 56

Fortabelse

1.   Når den kompetente myndighed har kendskab til, hvad der fører til hel eller delvis fortabelse af sikkerheden, anmoder den kompetente myndighed straks den, der er ansvarlig for forpligtelsens opfyldelse, om at indbetale det fortabte beløb, idet der indrømmes en betalingsfrist på 30 dage fra datoen for modtagelsen af påkravet.

Finder betaling ikke sted inden for denne frist,

a)

inddrager den kompetente myndighed straks sikkerhedsstillelsen i den i artikel 52, stk. 1, litra a), omhandlede form

b)

forelægger den i artikel 52, stk. 1, litra b), omhandlede kautionist krav om betaling, idet der indrømmes en betalingsfrist på indtil 30 dage fra datoen for modtagelsen af påkravet

c)

tager den kompetente myndighed straks skridt til at:

i)

realisere de i artikel 52, stk. 2, litra b) og c), omhandlede former for sikkerhedsstillelse i det omfang, det er nødvendigt for at dække det skyldige beløb

ii)

skaffe sig rådighed over midler deponeret i et pengeinstitut, jf. artikel 52, stk. 2, litra a).

Den kompetente myndighed kan straks inddrage en sikkerhedsstillelse i den i artikel 52, stk. 1, litra a), omhandlede form uden først at anmode den, der er ansvarlig for forpligtelsens opfyldelse, om at betale.

2.   Med forbehold af stk. 1 gælder følgende:

a)

Når beslutningen om at inddrage en sikkerhed er truffet, men ved appel efterfølgende er udskudt i overensstemmelse med national lov, betaler den berørte part renter af det beløb, der faktisk er fortabt, i en periode, der løber fra 30 dage før modtagelsen af det i stk. 1 omhandlede påkrav til dagen før betalingen af det faktisk fortabte beløb.

b)

Når den pågældende som følge af udfaldet af klagen anmodes om inden for 30 dage at betale det fortabte beløb, kan medlemsstaten ved beregning af renter gå ud fra, at betalingen foretages den 20. dag efter datoen for denne anmodning.

c)

Rentesatsen beregnes i henhold til national ret, men må dog i intet tilfælde være lavere end den rentesats, der anvendes ved inddrivelse af nationale beløb.

d)

Betalingsorganerne trækker den betalte rente fra EGFL- eller ELFUL-udgifterne i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/2116.

e)

Medlemsstaterne kan periodevis forlange en forhøjelse af sikkerhedsstillelsen i forhold til den involverede rente.

3.   Hvis en sikkerhed er blevet inddraget, og beløbet allerede er krediteret EGFL eller ELFUL, og det inddragne beløb som følge af en indgiven klage helt eller delvist skal tilbagebetales med rente i henhold til den efter den nationale ret gældende rentesats, bæres tilbagebetalingsbeløbet af fondene, medmindre medlemsstaternes myndigheder eller organer kan gøres ansvarlige for tilbagebetalingen af sikkerhedsstillelsen som følge af forsømmelse eller en alvorlig fejl.

Afdeling 4

Information

Artikel 57

Information om fortabelse af sikkerhedsstillelser, typer af sikkerhedsstillelser, kautionister

1.   Medlemsstaterne udarbejder for hvert regnskabsår en oversigt, som holdes til rådighed for Kommissionen, og som indeholder oplysninger om det samlede antal fortabte sikkerhedsstillelser med angivelse af det samlede beløb, uanset hvilket stadium sagerne er på efter proceduren i artikel 56, og opdelt efter, om de er godskrevet medlemsstaternes budget eller EU-budgettet. Oplysningerne skal opbevares om alle fortabte sikkerhedsstillelser, der overstiger 1 000 EUR, og hver EU-bestemmelse om, at der skal stilles sikkerhed. Oplysningerne omfatter både de beløb, der er betalt direkte af den pågældende, og de beløb, der er indkommet ved inddragelsen af sikkerhedsstillelsen.

2.   Medlemsstaterne skal føre en liste, som holdes til rådighed for Kommissionen, over:

a)

hvilke institutter der godkendes som kautionister og kravene til disse

b)

hvilke former for sikkerhedsstillelse der accepteres i henhold til artikel 52, stk. 2, samt betingelserne i forbindelse hermed.

KAPITEL VI

Åbenhed

Artikel 58

Form og præsentationsmåde

1.   De oplysninger, der er omhandlet i artikel 98 i forordning (EU) 2021/2116 i forbindelse med artikel 49, stk. 3, første afsnit, litra a), b), d) og f)-l), i forordning (EU) 2021/1060, offentliggøres i åbne og maskinlæsbare formater såsom CSV eller XLXS, og omfatter de oplysninger, der er angivet i bilag VIII til denne forordning, herunder koden for operationen, som beskrevet i bilag IX til denne forordning.

2.   Medlemsstaterne kan beslutte ikke at offentliggøre oplysningerne som omhandlet i artikel 49, stk. 3, første afsnit, litra f) og g), i forordning (EU) 2021/1060, for så vidt angår interventionstyperne i form af direkte betalinger, jf. artikel 16 i forordning (EU) 2021/2115, interventionstyperne til udvikling af landdistrikterne, jf. artikel 69, litra b) og c), i forordning (EU) 2021/2115, og foranstaltningerne i forordning (EU) nr. 228/2013 og forordning (EU) nr. 229/2013.

3.   Oplysningerne gøres tilgængelige gennem et søgeværktøj, der giver brugerne mulighed for at søge efter modtagerne på enten navn, gruppe støttemodtagere, kommune, modtaget beløb eller operation eller en kombination heraf og at uddrage alle tilsvarende oplysninger som et enkelt datasæt.

4.   Oplysningerne affattes på medlemsstatens sprog og/eller på et af Kommissionens tre arbejdssprog.

5.   De i stk. 1 omhandlede oplysninger angives i euro. En medlemsstat, som ikke har indført euroen, skal angive beløbene i både euro og sin nationale valuta ved hjælp af to separate tabeller i åbne, maskinlæsbare formater.

6.   Den vekselkurs, der er fastsat i artikel 12 i delegeret forordning (EU) 2022/127, finder anvendelse på de nationale valutaer.

7.   De oplysninger, der er omhandlet i artikel 98, stk. 2, i forordning (EU) 2021/2116 i forbindelse med artikel 49, stk. 3, første afsnit, litra e), i forordning (EU) 2021/1060, offentliggøres i et særskilt dokument, der som minimum skal indeholde oplysningerne i bilag IX til denne forordning.

Artikel 59

Offentliggørelse af oplysninger om modtagere af mindre beløb

1.   Hvis det beløb, som støttemodtageren har modtaget i et år, er på 1 250 EUR eller mindre, identificeres støttemodtageren ved hjælp af en kode. Medlemsstaterne beslutter, hvilken form denne kode skal have.

2.   Når de i stk. 1 omhandlede oplysninger om støttemodtagere på grund af det begrænsede antal støttemodtagere, der har hjemsted eller er registreret i en given kommune, ville gøre det muligt at identificere en fysisk person som støttemodtager, offentliggør den pågældende medlemsstat i stedet den næste større forvaltningsmæssige enhed, som den pågældende kommune er en del af, for at overholde artikel 49, stk. 3, første afsnit, litra l), i forordning (EU) 2021/1060.

Artikel 60

Offentliggørelsesdato

De oplysninger, der er omhandlet i dette kapitel, skal offentliggøres inden den 31. maj hvert år for det foregående regnskabsår.

Artikel 61

Underretning af støttemodtagerne

Den underretning af støttemodtagerne, der er omhandlet i artikel 98 i forordning (EU) 2021/2116, sker ved, at oplysningerne angives i støtteansøgningsformularerne fra EGFL eller ELFUL, eller på anden vis, når der indsamles data.

Artikel 62

Samarbejde mellem Kommissionen og medlemsstaterne

1.   Kommissionen etablerer og vedligeholder et EU-websted under sit hovedwebsted med links til medlemsstaternes websteder, jf. artikel 98, stk. 4, i forordning (EU) 2021/2116. Kommissionen ajourfører internetlinkene efter de oplysninger, som medlemsstaterne fremsender.

2.   Medlemsstaterne sender internetadressen på deres websted til Kommissionen, så snart det er oprettet, samt alle senere ændringer deraf, som måtte have indvirkning på adgangen fra EU-webstedet til disse websteder.

3.   Medlemsstaterne udpeger en instans, der skal varetage etableringen og vedligeholdelsen af webstedet. De giver Kommissionen meddelelse om instansens navn og adresse.

KAPITEL VII

Oplysninger med henblik på indberetning af indenlandsk støtte til WTO

Artikel 63

Oplysninger og fremsendelse

1.   Samme dag som den dato, hvor årsregnskabet forelægges Kommissionen, sender medlemsstaterne oplysninger om beløbene vedrørende alle udgifter i forbindelse med fondene, der er betalt fra nationale kilder, jf. artikel 32, stk. 1, litra b) og c).

2.   De oplysninger, der er nødvendige efter stk. 1, indsendes i samme struktur som de oplysninger, der skal indsendes i henhold til artikel 32, stk. 1, litra b) og c). Disse oplysninger gives på grundlag af det forlæg, som Kommissionen stiller til rådighed for medlemsstaterne gennem informationssystemerne.

KAPITEL VIII

Afsluttende bestemmelser

Artikel 64

Ophævelse

Gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 ophæves med virkning fra den 1. januar 2023.

Dog gælder følgende:

a)

Artikel 21-24 og artikel 27-34 i samme forordning finder fortsat anvendelse for så vidt angår ELFUL i forbindelse med udgifter, der er afholdt af støttemodtagerne, og betalinger, der er foretaget af betalingsorganerne inden for rammerne af gennemførelsen af programmer for udvikling af landdistrikter i henhold til forordning (EU) nr. 1305/2013, og for så vidt angår EGFL i forbindelse med de operationelle programmer, der er godkendt i henhold til forordning (EU) 1308/2013.

b)

Artikel 59 i samme forordning finder fortsat anvendelse på betalinger vedrørende regnskabsårene 2021, 2022 og 2023.

c)

Bilag II og III til samme forordning finder fortsat anvendelse i forbindelse med artikel 32, stk. 1, litra f) og g), i nærværende forordning.

Artikel 65

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på syvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 1. januar 2023.

Dog gælder følgende:

a)

Artikel 9, 10 og 11 finder anvendelse på udgifter, som medlemsstaterne har afholdt, og formålsbestemte indtægter, som de har modtaget, fra den 16. oktober 2022.

b)

Artikel 22, stk. 1, andet afsnit, litra e), finder anvendelse på de inddrevne formålsbestemte indtægter fra den 1. januar 2026 for programmerne for udvikling af landdistrikter, som er godkendt af Kommissionen i henhold til forordning (EU) nr. 1305/2013.

c)

Kapitel VI finder anvendelse på betalinger vedrørende regnskabsåret 2024 og fremefter.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. december 2021.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 435 af 6.12.2021, s. 187.

(2)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 908/2014 af 6. august 2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår betalingsorganer og andre organer, økonomisk forvaltning, regnskabsafslutning, regler om kontroller, sikkerhedsstillelse og åbenhed (EUT L 255 af 28.8.2014, s. 59).

(4)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2022/127 af 7. december 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår betalingsorganer og andre organer, finansiel forvaltning, regnskabsafslutning, sikkerhedsstillelse og brug af euroen (Se side 20 i denne EUT).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli 2018 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 af 23. juli 2014 om elektronisk identifikation og tillidstjenester til brug for elektroniske transaktioner på det indre marked og om ophævelse af direktiv 1999/93/EF (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 73).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013 af 13. marts 2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet i Unionens fjernområder og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 247/2006 (EUT L 78 af 20.3.2013, s. 23).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 229/2013 af 13. marts 2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet til fordel for de mindre øer i Det Ægæiske Hav og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1405/2006 (EUT L 78 af 20.3.2013, s. 41).

(11)  EFT L 336 af 23.12.1994, s. 22.

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 af 17. december 2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 487).

(13)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1144/2014 af 22. oktober 2014 om oplysningskampagner og salgsfremstød for landbrugsprodukter gennemført i det indre marked og i tredjelande og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 3/2008 (EUT L 317 af 4.11.2014, s. 56).

(14)  Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 906/2014 af 11. marts 2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår offentlige interventionsudgifter (EUT L 255 af 28.8.2014, s. 1).

(15)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1240 af 18. maj 2016 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår offentlig intervention og støtte til privat oplagring (EUT L 206 af 30.7.2016, s. 71).

(16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549).

(17)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1307/2013 af 17. december 2013 om fastsættelse af regler for direkte betalinger til landbrugere under støtteordninger inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådet forordning (EF) nr. 637/2008 og Rådet forordning (EF) nr. 73/2009 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 608).

(18)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2117 af 2. december 2021 om ændring af forordning (EU) nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter, (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer, (EU) nr. 251/2014 om definition, beskrivelse, præsentation, mærkning og beskyttelse af geografiske betegnelser for aromatiserede vinprodukter og (EU) nr. 228/2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet i Unionens fjernområder (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 262).

(19)  Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 af 20. september 2005 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) (EUT L 277 af 21.10.2005, s. 1).

(20)  Kommissionens forordning (EF) nr. 27/2004 af 5. januar 2004 om overgangsbestemmelser for gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 for så vidt angår finansiering gennem EUGFL, Garantisektionen, af foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne i Tjekkiet, Estland, Cypern, Letland, Litauen, Ungarn, Malta, Polen, Slovenien og Slovakiet (EUT L 5 af 9.1.2004, s. 36).

(21)  Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 2988/95 af 18. december 1995 om beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser (EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1).

(22)  Rådets forordning (EF) nr. 332/2002 af 18. februar 2002 om indførelse af en mekanisme for mellemfristet betalingsbalancestøtte til medlemsstaterne (EFT L 53 af 23.2.2002, s. 1).

(23)  Rådets forordning (EU) nr. 407/2010 af 11. maj 2010 om oprettelse af en europæisk finansiel stabiliseringsmekanisme (EUT L 118 af 12.5.2010, s. 1).

(24)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU af 26. juni 2013 om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/43/EF og om ophævelse af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF (EUT L 182 af 29.6.2013, s. 19).

(25)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).


BILAG I

Forvaltningserklæring — betalingsorgan som omhandlet i artikel 4

Undertegnede, …, der er direktør for betalingsorganet i …, fremlægger regnskabet for dette betalingsorgan for regnskabsåret 16/10/xx-15/10/xx+1.

Jeg erklærer ud fra min egen overbevisning og de oplysninger, der står til min rådighed, herunder bl.a. resultaterne af den interne revisionstjenestes arbejde,

at det fremlagte regnskab ud fra alle foreliggende oplysninger giver et retvisende, fuldstændigt og nøjagtigt billede af udgifterne og indtægterne i ovennævnte regnskabsår. Navnlig er alle af mig kendte udestående fordringer, forskud, sikkerhedsstillelser og lagre registreret i regnskabet og alle opkrævede indtægter for EGFL og ELFUL er behørigt krediteret de rette fonde

at jeg har indført et system, som giver rimelig vished for:

i)

at betalingerne er lovlige og formelt rigtige for så vidt angår de foranstaltninger, der er fastsat i forordning (EU) nr. 1308/2013, forordning (EU) nr. 228/2013, forordning (EU) nr. 229/2013 samt forordning (EU) nr. 1144/2014

ii)

at de i artikel 9, stk. 3, første afsnit, litra d), nr. ii), i forordning (EU) 2021/2116 omhandlede forvaltningssystemer fungerer korrekt og sikrer, at udgifterne er afholdt i overensstemmelse med artikel 37 i samme forordning

iii)

kvaliteten og pålideligheden af rapporteringssystemet og af data om indikatorer, for så vidt angår de i forordning (EU) 2021/2115 omhandlede interventionstyper, og at udgifterne udligner det tilsvarende rapporterede output, og at de er afholdt i overensstemmelse med de gældende bestemmelser om forvaltningssystemer.

De udgifter, som er angivet i regnskaberne, er anvendt til det tiltænkte formål, jf. forordning (EU) 2021/2116.

Derudover bekræfter jeg, at der i henhold til artikel 59 i forordning (EU) 2021/2116 er indført effektive og passende foranstaltninger til bekæmpelse af svig, som tager højde for de identificerede risici.

Der knytter sig dog følgende forbehold til denne vished:

Endelig bekræfter jeg, at jeg ikke er vidende om skjulte forhold, som kan være til skade for EU's finansielle interesser.

Underskrift


BILAG II

Forvaltningserklæring — koordineringsorgan som omhandlet i artikel 4

Undertegnede, …, der er direktør for koordineringsorganet i …, fremlægger den årlige præstationsrapport for ……… (medlemsstat) for regnskabsåret 16/10/xx til 15/10/xx+1.

Jeg erklærer ud fra min egen overbevisning og de oplysninger, der står til min rådighed, herunder bl.a. resultaterne af certificeringsorganets arbejde, at

den i artikel 54, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 134 i forordning (EU) 2021/2115 omhandlede årlige præstationsrapport er udarbejdet efter koordineringsorganets godkendte procedure og systemer og er baseret på de certificerede data fra betalingsorganerne (…..liste) i ……… (medlemsstat).

Der knytter sig dog følgende forbehold til denne vished:

Endelig bekræfter jeg, at jeg ikke er vidende om skjulte forhold, som kan være til skade for EU's finansielle interesser.

Underskrift


BILAG III

Elementer i revisionssporet for finansielle instrumenter som omhandlet i artikel 7, stk. 6

1.   

Dokumenter om oprettelsen af det finansielle instrument, såsom finansieringsaftaler, mv.

2.   

Dokumenter, der identificerer de beløb, som den strategiske plan for hver interventionstype har bidraget med til det finansielle instrument, de udgifter, der er støtteberettigede efter den strategiske plan, og de renter og anden indtjening, der genereres ved støtte fra ELFUL og genanvendelse af midler, der kan henføres til ELFUL i overensstemmelse med artikel 60 og 62 i forordning (EU) 2021/1060.

3.   

Dokumenter om, hvordan det finansielle instrument fungerer, herunder vedrørende overvågning, rapportering og kontrol.

4.   

Dokumenter vedrørende afslutningen af bidrag fra den strategiske plan og afviklingen af det finansielle instrument.

5.   

Dokumenter om forvaltningsomkostningerne og -gebyrerne.

6.   

Ansøgningsskemaer eller tilsvarende, der indgives af slutmodtagerne sammen med bilag, herunder forretningsplaner, og tidligere årsregnskaber, hvis det er relevant.

7.   

Tjeklister og rapporter fra de organer, der gennemfører det finansielle instrument.

8.   

Erklæringer, der er foretaget i forbindelse med de minimis-støtte, når det er relevant.

9.   

Aftaler, der er undertegnet i forbindelse med støtten fra det finansielle instrument, herunder til egenkapital, lån, garantier eller andre former for investeringer, der er ydet til slutmodtagerne.

10.   

Dokumentation for, at den støtte, der er ydet via det finansielle instrument, vil blive anvendt til det tiltænkte formål.

11.   

Fortegnelser over de finansielle strømme mellem betalingsorganet og det finansielle instrument, og inden for det finansielle instrument på alle niveauer, helt ned til slutmodtagerne, og i forbindelse med garantier bevis for, at de underliggende lån er blevet udbetalt.

12.   

Særskilte fortegnelser eller regnskabskoder for bidrag fra en strategisk plan udbetalt af eller garantier afsat af det finansielle instrument til slutmodtageren.


BILAG IV

Skabelon for den årlige revisionsberetning for finansielle instrumenter som omhandlet i artikel 7, stk. 7

1.   Indledning

1.1.

Identifikation af det eksterne revisionsfirma, der har deltaget i udarbejdelsen af beretningen.

1.2.

Referenceperiode (16. oktober n–1 til 15. oktober n).

1.3.

Identifikation af de finansielle instrumenter/mandater og strategiske planer, der er omfattet af revisionsberetningen. Identifikation af den finansieringsaftale, som beretningen vedrører (»finansieringsaftalen«).

2.   Revision af interne kontrolsystemer, der anvendes af EIB/EIF eller andre internationale finansielle institutioner

Resultaterne af den eksterne revision af det kontrolsystem, der anvendes i EIB og i andre internationale finansielle institutioner, hvori en medlemsstat er aktionær, hvorved dette interne kontrolsystems tilrettelæggelse og effektivitet vurderes, og hvori følgende elementer indgår:

2.1.

Godkendelsesproceduren i forbindelse med opgaven.

2.2.

Proceduren for vurdering og udvælgelse af finansielle formidlere: formel vurdering og kvalitetsvurdering.

2.3.

Proceduren for godkendelse af transaktioner med finansielle formidlere og undertegnelse af relevante finansieringsaftaler.

2.4.

Proceduren for overvågningen af finansielle formidlere med hensyn til:

2.4.1.

finansielle formidleres rapportering

2.4.2.

regnskabsførelse

2.4.3.

udbetalinger til slutmodtagere

2.4.4.

berettigelse af støtte til slutmodtagere

2.4.5.

forvaltningsgebyrer og -omkostninger, der opkræves af finansielle formidlere

2.4.6.

krav til synlighed, åbenhed og kommunikation

2.4.7.

finansielle formidleres gennemførelse af statsstøttekrav og kumulering af støtte

2.4.8.

differentieret behandling af investorer, når det er relevant

2.4.9.

overholdelse af gældende EU-lovgivning i forbindelse med hvidvaskning af penge, finansiering af terrorisme, skatteunddragelse, skattesvig eller skatteundgåelse.

2.5.

Systemer til behandling af betalinger fra betalingsorganet.

2.6.

Systemer til beregning og betaling af beløb forbundet med forvaltningsomkostninger og -gebyrer.

2.7

Systemer til behandling af betalinger til finansielle formidlere.

2.8.

Systemer til behandling af renter og anden indtjening, der skabes af støtte fra de strategiske planer til finansielle instrumenter.

2.9.

For den årlige revisionsberetning vedrørende det sidste regnskabsår skal oplysninger om følgende elementer være omfattet ud over bestemmelserne i punkt 2.1 til 2.8:

2.9.1.

Anvendelsen af differentieret behandling af investorer

2.9.2.

Det multiplikatorforhold, der er opnået, i forhold til det multiplikatorforhold, der er vedtaget i aftaler om kaution for finansielle instrumenter, der yder garantier

2.9.3.

Anvendelsen af renter og anden indtjening, der skabes af støtte fra den strategiske plan til finansielle instrumenter, jf. artikel 60 i forordning (EU) 2021/1060

2.9.4.

Anvendelsen af midler, der tilbagebetales til finansielle instrumenter, og som kan henføres til støtte fra ELFUL indtil støtteberettigelsesperiodens ophør, og ordninger, der er indført med henblik på anvendelse af disse midler efter støtteberettigelsesperiodens ophør, jf. artikel 62 i forordning (EU) 2021/1060.

For punkt 2.1, 2.2 og 2.3 skal der efter indgivelsen af den første årlige revisionsberetning kun gives oplysninger om ajourføringer eller ændringer af de procedurer eller ordninger, der er indført.

3.   Konklusioner af revisionen

3.1.

Konklusionen med hensyn til, hvorvidt det eksterne revisionsfirma kan give rimelig sikkerhed for tilrettelæggelsen og effektiviteten af det interne kontrolsystem, som er indført af EIB eller af andre internationale finansielle institutioner, hvori en medlemsstat er aktionær, i overensstemmelse med de gældende regler, jf. de i afsnit 2 omhandlede elementer.

3.2.

De resultater og henstillinger, der følger af det udførte revisionsarbejde.

Punkt 3.1 og 3.2 skal bygge på resultaterne af det i afsnit 2 omhandlede revisionsarbejde og, når det er relevant, inddrage resultaterne af andet revisionsarbejde, der er udført på nationalt plan eller EU-plan, og som vedrører det samme organ, som gennemfører finansielle instrumenter, og/eller revisionsarbejde, der er udført i forbindelse med det samme mandat til forvaltning af finansielle instrumenter.


BILAG V

Modeltabel som omhandlet i artikel 32, stk. 1, litra f), vedrørende uregelmæssigheder

De i artikel 32, stk. 1, litra f), omhandlede oplysninger skal angives for hvert betalingsorgan ved anvendelse af følgende tabel:

a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

Betalingsorgan

Fond

Valutaenhed

Saldo 15. oktober n–1

Antal »nye sager« i alt (regnskabsåret n)

Antal »korrektioner« i alt (regnskabsåret n)

»Renter« i alt (regnskabsåret n)

»Inddrivelser« i alt (regnskabsåret n)

»Uinddrivelige« beløb i alt (år n)

Beløb, for hvilket inddrivelse er i gang (saldo 15. oktober n)


BILAG VI

Kontrolplan for kontrol som omhandlet i artikel 80, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 48 i nærværende forordning

FORSLAG TIL KONTROLPLAN FOR KONTROLPERIODE …

Del 1.   Procedurer og risikoanalyse

1.1.   Udvælgelsesprocedure

Beskriv den procedure, der anvendes til at udtage virksomheder til kontrol.

Beskriv desuden klart anvendelsen af risikoanalyse, og præcisér, om proceduren suppleres med stikprøvevis og/eller manuel udtagelse.

Derudover skal der redegøres for, hvordan de forskellige sektorer/foranstaltninger og regioner vil være omfattet ved udvælgelsen af virksomheder.

1.2.   Risikofaktorer, risikoværdier og vægtning, der skal anvendes

Hvor der anvendes risikoanalyse, anføres oplysninger om alle risikofaktorer, der indgår i overvejelserne, samt hvilke værdier der eventuelt efterfølgende er tildelt disse risikofaktorer. Oplysningerne skal medtages i nedenstående tabeller.

Hvis relevant, anføres en beskrivelse af den procedure, der anvendes til vægtning af risikofaktorerne.

Risikofaktorer og risikoværdier, der gælder for alle sektorer/foranstaltninger, hvor der skal gennemføres risikoanalyse

Vægtning af risikofaktorer

Risikofaktorer

Risikoværdier

Beskrivelse

Værdier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Specifikke risikofaktorer og risikoværdier gældende for … (sektor/foranstaltning)

Vægtning af risikofaktorer

Risikofaktorer

Risikoværdier

Beskrivelse

Værdier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvor det er relevant, tilføjes yderligere rubrikker til risikofaktorer og risikoværdier til sektorer/foranstaltninger.

1.3.   Resultater af udvælgelsesprocedure

Anfør, hvordan resultaterne af risikoanalysen og de indførte procedurer har ført til udvælgelsen af virksomheder, som indgår i den endelige kontrolplan.

Anfør tydeligt, hvilke sektorer/foranstaltninger der udelukkes, og hvad udelukkelsesgrundene er.

Anfør, hvad grundene er til at udvælge virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf var på under 40 000 EUR.

Del 2.   Kontrolplan

2.1.   Oversigt over udvælgelsen

Beregning af minimumsantallet af virksomheder:

A)

Antal virksomheder, hvis indtægter eller udgifter eller summen heraf beløb sig til mere end 150 000 EUR i EGFL's regnskabsår …

 

B)

Minimumsantallet (1/2 af A).

 

Virksomhedspopulation, som der udvælges blandt:

C)

Samlet antal virksomheder

 

D)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf oversteg 350 000 EUR

 

E)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf var på 350 000 EUR eller derunder, men ikke under 40 000 EUR

 

F)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf var på under 40 000 EUR

 

Virksomheder foreslået til kontrol:

G)

Samlet antal virksomheder

 

H)

Samlet antal baseret på risikoanalyse (*)

 

I)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf oversteg 350 000 EUR

 

J)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf var på 350 000 EUR eller derunder, men ikke under 40 000 EUR

 

K)

Samlet antal virksomheder, hvis indtægter eller betalinger eller summen heraf var på under 40 000 EUR

 

Bemærkning til tabellen:

(*)

Virksomheder i denne kategori omfatter kun dem, der udvælges gennem risikoanalyse, og udelukker dem, der er tilføjet stikprøvevis og/eller manuelt til kontrolplanen, uden at der er foretaget en risikoanalyse.

2.2.   Udvælgelse af virksomheder foreslået til kontrol

A)

EGFL-budgetvarepost

B)

EGFL-budgetartikel

C)

Samlede udgifter fordelt på EGFL-budgetposter (EUR)

D)

Samlede udgifter, fordelt på EGFL-budgetposter, for virksomheder, hvis indtægter eller udgifter eller summen heraf er over 40 000 EUR (EUR)

E)

Samlede udgifter fordelt på EGFL-budgetposter for virksomheder, der er omfattet af kontrolplanen (EUR)

F)

Antal virksomheder fordelt på EGFL-budgetposter, der er omfattet af kontrolplanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I alt:

 

 

 

 

 

Bemærkning til tabellen:

Der kan om nødvendigt indsættes ekstra rækker.


BILAG VII

Kontrolrapport som omhandlet i artikel 80, stk. 2, litra b), i forordning (EU) 2021/2116 og artikel 48 i nærværende forordning

KONTROLRAPPORT FOR PERIODEN …

1.   Oversigt over kontroller

A)

Samlet antal virksomheder, der skal kontrolleres:

 

B)

Samlet antal virksomheder, der er kontrolleret:

 

C)

Samlet antal virksomheder, hvor kontrollen er under gennemførelse:

 

D)

Samlet antal virksomheder, der endnu ikke er kontrolleret

 

2.   Oversigt over kontroller (fordelt på budgetartikel eller -varepost)

A)

EGFL-budgetvarepost

B)

EGFL-budgetartikel

C)

Samlede udgifter for de virksomheder, der skal kontrolleres …

(EUR) (C=E+F+G)

Kontrollerede virksomheder

F)

Virksomheder, hvor kontrollen er under gennemførelse — samlede udgifter for disse virksomheder

(EUR)

G)

Virksomheder, som ikke er kontrolleret — samlede udgifter for disse virksomheder

(EUR)

D)

Faktisk kontrollerede udgifter

(EUR) (*)

E)

Samlede udgifter for disse virksomheder

(EUR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I alt:

 

 

 

 

 

 

Bemærkninger til tabellen:

(*)

Vedrører kun udgifterne til de fakturaer, der i realiteten er blevet kontrolleret (dvs. dem, der er udvalgt til kontrol og/eller krydskontrol).

Der kan om nødvendigt indsættes ekstra rækker.

3.   Potentielle uregelmæssigheder, der er konstateret

A)

EGFL-budgetartikel

B)

EGFL-budgetvarepost

C)

Den berørte virksomheds referencenummer

D)

Beskrivelse og art af hver konstateret potentiel uregelmæssighed

E)

Antal potentielle uregelmæssigheder, der er konstateret

F)

Anslået værdi af de potentielle uregelmæssigheder

G)

OLAF-referencenumre (IMS-identifikationsnumre)

H)

Kontrolperiode, hvori kontrollen er planlagt (*)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I alt:

 

 

 

 

 

 

 

Bemærkninger til tabellen:

(*)

For tidligere kontrolperioder, kun dem, der ikke er indberettet i tidligere rapporter.

Hver virksomhed med uregelmæssighed(er) rapporteres på en separat linje.

Der kan om nødvendigt indsættes ekstra rækker.

4.   Gennemførelse af kontroller, som vedrører tidligere kontrolplaner.

Gennemførelse af kontroller, som vedrører tidligere kontrolplaner

A)

Antal virksomheder

B)

Pågældende udgifter

C)

Faktisk kontrollerede udgifter, som vedrører virksomheder (*)

4.1.

Virksomheder, for hvilke kontrollen i en tidligere rapport er anført som værende under gennemførelse (4.1 = 4.2 + 4.3)

 

 

x

4.2.

Virksomheder i 4.1, for hvilke kontrollen er afsluttet

 

 

 

4.3.

Virksomheder i 4.1, for hvilke kontrollen stadig er under gennemførelse

 

 

x

4.4.

Virksomheder, for hvilke kontrollen i en tidligere rapport er anført som ikke påbegyndt (4.4 = 4.5 + 4.6 + 4.7)

 

 

x

4.5.

Virksomheder i 4.4, for hvilke kontrollen er afsluttet

 

 

 

4.6.

Virksomheder i 4.4, for hvilke kontrollen stadig er under gennemførelse

 

 

x

4.7.

Virksomheder i 4.4, for hvilke kontrollen ikke er påbegyndt

 

 

x

Bemærkninger til tabellen:

(*)

Vedrører kun udgifterne til de fakturaer, der i realiteten er blevet kontrolleret (dem, der er udvalgt til kontrol og/eller krydskontrol).

5.   Gensidig bistand

Giv et sammendrag af alle anmodninger om gensidig bistand fremsat og modtaget i henhold til afsnit IV, kapitel III, i forordning (EU) 2021/2116.

Oplysninger om de fremsendte anmodninger og modtagne svar skal medtages i nedenstående tabeller:

A)

Medlemsstat, som anmodningen er fremsendt til

B)

Dato for anmodning

C)

Dato for svar og et sammendrag af resultaterne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bemærkning til tabellen:

Der kan om nødvendigt indsættes ekstra rækker.

6.   Ressourcer

Angiv personaleressourcer, udtrykt i mandår, der er afsat til kontroller, fordelt på de enkelte kontrolorganer og, hvis det er relevant, regioner.

7.   Vanskeligheder og forslag til forbedringer

Anfør, hvilke vanskeligheder med anvendelsen af afsnit IV, kapitel III, i forordning (EU) 2021/2116 der blev konstateret, og hvordan de blev løst eller foreslås løst.

Eventuelle forslag til forbedringer af anvendelsen af afsnit IV, kapitel III, i forordning (EU) 2021/2116.


BILAG VIII

Oplysninger med hensyn til åbenhed i henhold til artikel 58

Støttemodtagerens navn/juridisk enhed/sammenslutning

Støttemodtagerens efternavn

Hvis denne tilhører en koncern, navn på moderenheden og moms- eller skatteregistreringsnummer

Kommune

Kode for foranstaltningen/interventionstypen/sektoren, jf. bilag IX

Specifikt mål (1)

Startdato (2)

Slutdato (3)

Beløb pr. operation under EGFL

Samlet EGFL-beløb til den pågældende støttemodtager

Beløb pr. operation under ELFUL

Samlet ELFUL-beløb til den pågældende støttemodtager

Beløb pr. operation under samfinansiering

Samlet samfinansieringsbeløb til den pågældende støttemodtager

Samlede ELFUL- og samfinansieringsbeløb

Samlet EU-beløb til den pågældende støttemodtager

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50

 

70

 

40

110

120

 

 

 

 

Kode A

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kode B

 

 

 

 

 

40

 

25

 

 

 

 

 

 

 

Kode C

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kode D

 

 

 

 

 

30

 

15

 

 

 


(1)  Operationens specifikke mål skal svare til en eller flere af målsætningerne, der er fastsat i den relevante EU-lovgivning for den pågældende operation som beskrevet i bilag IX. Navnlig skal de specifikke mål for en operation i henhold til forordning (EU) 2021/2115 svare til de specifikke mål, der er fastsat i samme forordnings artikel 6, og være i overensstemmelse med medlemsstatens strategiske plan under den fælles landbrugspolitik. Desuden skal de specifikke mål for en operation efter forordning (EU) nr. 1305/2013, forordning (EU) nr. 1307/2013 og forordning (EU) nr. 1308/2013 svare til målsætningerne i artikel 110, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1306/2013 (for yderligere vejledning henvises medlemsstaterne til den tekniske håndbog om overvågnings- og evalueringsrammen for den fælles landbrugspolitik 2014-2020).

(2)  Oplysningerne om start- og slutdatoen for interventioner i form af direkte betalinger, interventioner til udvikling af landdistrikter, interventioner med hensyn til naturbetingede eller andre områdespecifikke begrænsninger og til områdespecifikke ulemper, der følger af visse obligatoriske krav, samt foranstaltninger efter forordning (EU) nr. 228/2013 og forordning (EU) nr. 229/2013, er ikke relevante, da disse foranstaltninger og interventionsoperationer er årlige.

(3)  Oplysningerne om start- og slutdatoen for interventioner i form af direkte betalinger, interventioner til udvikling af landdistrikter, interventioner med hensyn til naturbetingede eller andre områdespecifikke begrænsninger og til områdespecifikke ulemper, der følger af visse obligatoriske krav, samt foranstaltninger efter forordning (EU) nr. 228/2013 og forordning (EU) nr. 229/2013, er ikke relevante, da disse foranstaltninger og interventionsoperationer er årlige.


BILAG IX

Foranstaltning/interventionstype/sektor som omhandlet i artikel 58

Kode for foranstaltningen/interventionstypen/sektoren

Navn på foranstaltningen/interventionstypen/sektoren

Formål med foranstaltningen/interventionstypen/sektoren

 

Operationer i form af interventionstyper med direkte betalinger som omhandlet i artikel 16 i forordning (EU) 2021/2115.

 

 

1.

Ukoblet indkomststøtte

 

I.1

Grundlæggende indkomststøtte med henblik på bæredygtighed

Den grundlæggende indkomststøtte er en arealbetaling, der er afkoblet fra produktionen. Formålet er at støtte at støtte en bæredygtig landbrugsindkomst og modstandsdygtighed i hele Unionen med henblik på at øge fødevaresikkerheden.

I.2

Supplerende omfordelingsindkomststøtte med henblik på bæredygtighed

Den supplerende omfordelingsindkomststøtte med henblik på bæredygtighed er en arealbetaling, der er afkoblet fra produktionen. Formålet er at forbedre fordelingen af direkte betalinger ved at omfordele støtte fra større til mindre eller mellemstore bedrifter.

I.3

Supplerende indkomststøtte til unge landbrugere

Den supplerende indkomststøtte til unge landbrugere er en betaling, der er afkoblet fra produktionen, som giver øget indkomststøtte til unge landbrugere, der etablerer sig for første gang. Formålet er at modernisere landbrugssektoren ved at tiltrække unge mennesker og forbedre deres forretningsudvikling.

I.4

Ordninger til gavn for klimaet og miljøet

Økoordninger er en betaling, der er afkoblet fra produktionen. Målet er at målrette indkomststøtten til landbrugsmetoder til gavn for miljøet, klimaet og dyrevelfærden.

I.5

Betalinger til mindre landbrugere

Betalingerne til mindre landbrugere er afkoblet fra produktionen og erstatter alle andre direkte betalinger til de pågældende støttemodtagere. Formålet med betalingerne til små landbrugere er at fremme en mere balanceret fordeling af støtten og reducere den administrative byrde for både støttemodtagere, der kun modtager mindre beløb, og forvaltningsmyndigheder.

 

2.

Koblede direkte betalinger

 

I.6

Koblet indkomststøtte

Koblet indkomststøtte omfatter betalinger pr. hektar eller pr. dyr, der er knyttet til specifikke produktioner. Målet er at forbedre konkurrenceevnen, bæredygtigheden og/eller kvaliteten i visse sektorer og produkter, som er særlig vigtige af sociale, økonomiske eller miljømæssige årsager, og for hvilke der er særlige vanskeligheder.

I.7

Afgrødespecifik betaling for bomuld

Den afgrødespecifikke betaling for bomuld er en koblet betaling, der ydes pr. hektar støtteberettiget bomuldsareal. Det er en obligatorisk ordning for bomuldsproducerende medlemsstater til støtte for bomuldsproduktionen i regioner, hvor den er vigtig for landbrugsøkonomien.

 

Foranstaltninger som omhandlet i bilag I til forordning (EU) nr. 1307/2013

 

II.1

Grundbetalingsordningen (afsnit III, kapitel 1, afdeling 1, 2, 3 og 5)

Grundbetalingsordningen er en obligatorisk arealbetaling, der er afkoblet fra produktionen på grundlag af betalingsrettigheder, som er tildelt landbrugerne. Formålet er at støtte landbrugernes indkomst, som i gennemsnit ligger betydeligt under den gennemsnitlige indkomst i resten af økonomien.

II.2

Den generelle arealbetalingsordning (Artikel 36)

Den generelle arealbetalingsordning er en arealbetaling, der er afkoblet fra produktionen, og som ydes for de støtteberettigede hektar, som landbrugeren har anmeldt. Formålet er at støtte landbrugernes indkomst, som i gennemsnit ligger betydeligt under den gennemsnitlige indkomst i resten af økonomien.

II.3

Omfordelingsbetaling (afsnit III, kapitel 2)

Omfordelingsbetalingen er en afkoblet arealbetaling. Formålet er at støtte små landbrug ved at yde dem yderligere støtte for de første hektar, som de har anmeldt under grundbetalingsordningen.

II.4

Betaling for landbrugsmetoder, der er til gavn for klimaet og miljøet (afsnit III, kapitel 3)

Forgrønnelse er en afkoblet arealbetaling pr. betalt hektar. Formålet er at iagttage tre landbrugsmetoder, der er til gavn for klimaet og miljøet: afgrødediversificering, bevarelse af permanente græsarealer og miljømæssige fokusområder på landbrugsarealet.

II.5

Betalinger for områder med naturlige begrænsninger (afsnit III, kapitel 4)

Betalingen til landbrugere er en arealbaseret afkoblet betaling, som ydes i tillæg til grundbetalingen til landbrugerne. Formålet er at yde støtte til landbrugere, hvis bedrifter ligger i et område med naturbetingede begrænsninger.

II.6

Betalinger til unge landbrugere (afsnit III, kapitel 5)

Betalinger til unge landbrugere er en betaling, der er afkoblet fra produktionen, som yder øget indkomststøtte til unge landbrugere, der for nylig har etableret sig for første gang. Formålet er at fremme oprettelse og udvikling af nye økonomiske aktiviteter i landbrugssektoren, som er af afgørende betydning for landbrugets konkurrenceevne i Unionen.

II.7

Frivillig koblet støtte (afsnit IV, kapitel 1)

Frivillig koblet støtte omfatter betalinger pr. hektar eller pr. dyr, der er knyttet til specifikke produktioner. Formålet er at forbedre konkurrenceevnen og bæredygtigheden for sektorer, som er særlig vigtige af økonomiske, sociale eller miljømæssige årsager, og er udsat for særlige vanskeligheder.

II.8

Afgrødespecifik betaling for bomuld (afsnit IV, kapitel 2)

Den afgrødespecifikke betaling for bomuld er en koblet betaling, der ydes pr. hektar støtteberettiget bomuldsareal. Det er en obligatorisk ordning for bomuldsproducerende medlemsstater med henblik på at støtte produktionen i regioner, hvor det er vigtigt for landbrugsøkonomien.

II.9

Ordning for mindre landbrugere (afsnit V)

Ordningen for mindre landbrugere er afkoblet fra produktionen og erstatter alle andre direkte betalinger til de pågældende støttemodtagere. Formålet er at fremme en mere balanceret fordeling af støtten og reducere den administrative byrde for både støttemodtagere, der kun modtager mindre beløb, og forvaltningsmyndigheder.

II.10

Foranstaltninger som omhandlet i bilag I til Rådets forordning (EF) nr. 73/2009  (1)

Formålet med disse direkte betalinger er at afkoble støtte fra produktionen af afgrøder og husdyr for at styrke landbrugernes indkomststøtte.

 

Operationer i form af sektorspecifikke interventioner som omhandlet i artikel 42 i forordning (EU) 2021/2115

 

III.1

I frugt- og grøntsagssektoren (artikel 49-53)

Formålet er at støtte koncentrationen af udbud, konkurrenceevnen og bæredygtigheden i frugt- og grøntsagssektoren. Det sker gennem producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer, der er anerkendt i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013, og driften af operationelle programmer i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/2115. Støttemodtagerne er producentorganisationer og sammenslutninger af producentorganisationer. Programmerne har en varighed på mellem 3 og 7 år og forvaltes på regnskabsårsbasis. Medlemsstaterne skal godkende hvert eneste program.

III.2

I sektoren for biavlsprodukter (artikel 54, 55 og 56)

Formålet er at støtte biavlere, kvalitet og markedet for biavlsprodukter

III.3

I vinsektoren (artikel 57-60)

Formålet er at støtte konkurrenceevnen og bæredygtigheden i vinsektoren. Programmerne gennemføres af medlemsstaterne på nationalt plan som led i deres strategiske plan og forvaltes på regnskabsårsbasis. Støttemodtagerne er vinavlere samt vinproducenter og vinhandlere eller sammenslutninger/organisationer heraf. Operationer, der skal godkendes af medlemsstaterne, kan være årlige eller flerårige.

III.4

I humlesektoren (artikel 61 og 62)

Formålet er at støtte koncentrationen af udbud, konkurrenceevnen og bæredygtigheden i humlesektoren gennem producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer, der er anerkendt i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013, og driften af operationelle programmer i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/2115. Støttemodtagerne er producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer. Programmerne har en varighed på mellem 3 og 7 år og forvaltes på regnskabsårsbasis. Medlemsstaterne skal godkende hvert eneste program.

III.5

I olivenolie- og spiseolivensektoren (artikel 63, 64 og 65)

Formålet er at støtte koncentrationen af udbud, konkurrenceevnen og bæredygtigheden i olivenolie- og spiseolivensektoren gennem producentorganisationer og sammenslutninger af producentorganisationer, der er anerkendt i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013, og driften af operationelle programmer i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/2115. Støttemodtagerne er producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer. Programmerne har en varighed på mellem 3 og 7 år og forvaltes på regnskabsårsbasis. Medlemsstaterne skal godkende hvert eneste program.

III.6

I andre sektorer som omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra a)-h), k), m), o)-t) og w), i forordning (EU) nr. 1308/2013 og sektorer, der dækker produkterne opført i bilag XIII til forordning (EU) 2021/2115. (Artikel 66, artikel 67 og artikel 68)

Formålet er at støtte koncentrationen af udbud, konkurrenceevnen og bæredygtigheden i de tilknyttede sektorer gennem producentorganisationer eller sammenslutninger af producentorganisationer, der er anerkendt i henhold til forordning (EU) nr. 1308/2013, samt producentgrupper, der er godkendt midlertidigt af medlemsstaterne, og driften af operationelle programmer i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/2115. Støttemodtagerne er producentorganisation, sammenslutninger af producentorganisationer eller producentgrupper. Programmerne har en varighed på mellem 3 og 7 år og forvaltes på regnskabsårsbasis. Medlemsstaterne skal godkende hvert eneste program.

 

Foranstaltninger som omhandlet i forordning (EU) nr. 1308/2013

 

IV.1

Offentlig intervention

Når markedspriserne for bestemte landbrugsprodukter falder til under et på forhånd fastsat niveau, kan de offentlige myndigheder i medlemsstaterne intervenere for at stabilisere markedet ved at købe overskudsproduktionen, som så kan lagres, indtil priserne stiger igen. Der offentliggøres oplysninger om de aktører, der modtager støtte, dvs. de aktører, fra hvilke der opkøbes produkter.

IV.2

Støtte til privat oplagring

Formålet med støtten, der ydes, er midlertidigt at bistå producenter af bestemte produkter med betaling af udgifterne til privat oplagring.

IV.3

Skolefrugt-, skolegrøntsags- og skolemælksordningerne

Formålet med støtten, der ydes, er at støtte uddeling af landbrugsprodukter til børn i vuggestuer/børnehaver og skoler med det formål at få dem til at spise mere frugt og grønt og drikke mere mælk og derved forbedre deres kostvaner.

IV.5

Ekstraordinære foranstaltninger

Formålet med de ekstraordinære foranstaltninger efter artikel 219, stk. 1, artikel 220, stk. 1, og artikel 221, stk. 1 og 2, i forordning (EU) nr. 1308/2013 tager sigte på at støtte landbrugsmarkederne i overensstemmelse med artikel 5, stk. 2, litra a), i forordning (EU) 2021/2116.

IV.6

Støtte til frugt- og grøntsagssektoren (kapitel II, afdeling 3)

Producenterne tilskyndes til at blive medlem af producentorganisationer. Disse organisationer modtager støtte til gennemførelse af driftsprogrammer, der er udarbejdet på grundlag af en national strategi. Formålet med støtten er også at udligne indkomstudsving som følge af kriser. Der ydes støtte til kriseforebyggelses/-styringsforanstaltninger, der er fastsat i driftsprogrammer, f.eks.: tilbagekøb fra markedet, grøn høst/undladt høst, salgsfremstød og kommunikation, uddannelsesforanstaltninger, høstforsikring, hjælp til banklån og til dækning af de administrative omkostninger ved oprettelse af gensidige fonde (stabiliseringsfonde ejet af landbrugerne).

IV.7

Støtte til frugt- og grøntsagssektoren (kapitel II, afdeling 4)

Formålet med de forskellige former for støtte tager sigte på at bevare balancen på markedet og styrke europæiske vines konkurrenceevne: støtte til salgsfremstød for vin på tredjelandsmarkeder, oplysning om ansvarligt vinforbrug og EU-ordningen BOB/BGB, medfinansiering af omkostningerne ved omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer, investeringer i vinbedriftsinfrastruktur, afsætningsredskaber og innovation, støtte til grøn høst, gensidige fonde, høstforsikring og destillation af biprodukter.

IV.8

Overvågning og forvaltning af markedet i olivenolie- og spiseolivensektoren (kapitel II, afdeling 2)

Der ydes støtte til treårige arbejdsprogrammer, der skal udfærdiges af producentorganisationer, sammenslutninger af producentorganisationer eller brancheorganisationer på et eller flere af følgende områder: overvågning og forvaltning af markedet i olivenolie- og spiseolivensektoren, miljøforbedrende foranstaltninger i forbindelse med olivendyrkning, forbedring af olivensektorens konkurrenceevne ved hjælp af modernisering, kvalitetsforbedrende foranstaltninger i forbindelse med produktionen af olivenolie og spiseoliven, foranstaltninger vedrørende sporbarhed, certificering og beskyttelse af kvaliteten af olivenolie og spiseoliven, formidling af oplysninger om de foranstaltninger, der gennemføres af producentorganisationer, sammenslutninger af producentorganisationer eller brancheorganisationer for at forbedre kvaliteten af olivenolie og spiseoliven.

IV.9

Støtte til biavlssektoren (kapitel II, afdeling 5)

Formålet med støtten er at yde støtte til biavlssektoren via biavlsprogrammer med det formål at forbedre produktionen og afsætningen af biavlsprodukter.

IV.10

Støtte til humlesektoren (kapitel II, afdeling 6)

Støtte til producentorganisationer i humlesektoren.

 

Operationer i form af typer af interventioner til udvikling af landdistrikterne som omhandlet i artikel 69 i forordning (EU) 2021/2115

 

V.1

Miljø-, klima- og andre forvaltningsforpligtelser

Formålet med støtten er at kompensere landbrugere, skovbrugere og andre arealforvaltere for indkomsttab og omkostninger i forbindelse med frivillige miljø- og klimaforpligtelser og andre indgåede forvaltningsforpligtelser, der går videre end de obligatoriske normer, og som bidrager til den fælles landbrugspolitiks specifikke målsætninger, navnlig inden for miljø-, klima- og dyrevelfærdsområdet.

V.2

Naturbetingede eller andre områdespecifikke begrænsninger

Formålet med støtten er at kompensere landbrugere for alle eller en del af indkomsttabene og omkostningerne i forbindelse med de naturbetingede eller andre områdespecifikke begrænsninger i det berørte område såsom bjergområder.

V.3

Områdespecifikke ulemper, der følger af visse obligatoriske krav

Formålet med støtten er at kompensere landbrugere, skovbrugere og andre arealforvaltere for alle eller en del af indkomsttabene og omkostningerne i forbindelse med visse områdespecifikke ulemper i det berørte område, der er pålagt i forbindelse med krav som følge af gennemførelsen af Natura 2000-direktiverne (Rådets direktiv 92/43/EØF (2) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/147/EF (3)) eller hvad angår landbrugsarealer vandrammedirektivet (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (4)).

V.4

Investeringer, herunder investeringer i kunstvanding

Formålet med støtten er at yde støtte til investeringer i materielle eller immaterielle aktiver, herunder investeringer i kunstvanding, som bidrager til at opfylde en eller flere af de specifikke målsætninger i den fælles landbrugspolitik.

V.5

Etablering af unge landbrugere, nye landbrugere og virksomheder i landdistrikterne

Formålet med støtten er at yde støtte til etableringen af unge landbrugere, nye landbrugere og, på visse betingelser, virksomheder i landdistrikterne med henblik på at bidrage til opfyldelsen af en eller flere af de specifikke målsætninger i den fælles landbrugspolitik.

V.6

Risikostyringsværktøjer

Formålet med støtten er at fremme risikostyringsværktøjer, der hjælper landbrugerne med at styre produktions- og indkomstrisici i forbindelse med deres landbrugsaktiviteter, som er uden for deres kontrol.

V.7

Samarbejde

Formålet med støtten er at yde støtte til samarbejde med henblik på at bidrage til opfyldelsen af en eller flere af de specifikke målsætninger i den fælles landbrugspolitik. Dette omfatter støtte til samarbejde med henblik på at:

a)

udarbejde og gennemføre operationelle gruppeoperationer i det europæiske innovationspartnerskab for landbrugets produktivitet og bæredygtighed

b)

udarbejde og gennemføre LEADER

c)

fremme og støtte anerkendte EU-kvalitetsordninger og nationale kvalitetsordninger og landbrugernes brug af disse

d)

støtte producentsammenslutninger, producentorganisationer eller brancheorganisationer

e)

udarbejde og gennemføre strategier for intelligente landsbyer

f)

støtte andre samarbejdsformer.

V.8

Videnudveksling og information

Formålet med støtten er at yde støtte til videnudveksling og informationsaktioner, der bidrager til en eller flere af de specifikke målsætninger for den fælles landbrugspolitik, specifikt rettet mod beskyttelse af natur, miljø og klima, herunder miljøuddannelse og miljøbevidsthedsaktioner samt udvikling af landdistrikter og lokalsamfund. Sådanne aktioner kan omfatte aktioner til fremme af innovation, uddannelse og rådgivning samt udveksling og formidling af viden og information.

 

Foranstaltninger som omhandlet i afsnit III, kapitel I, i forordning (EU) nr. 1305/2013

 

VI.1

Videnoverførsel og informationsaktioner (artikel 14)

Denne foranstaltning vedrører uddannelse og andre typer aktiviteter, som f.eks. workshops, coaching, demonstrationsaktiviteter, informationsaktiviteter, kortvarige udvekslinger vedrørende bedriftsforvaltning inden for landbrug og skovbrug samt besøgsordninger. Formålet er at fremme det menneskelige potentiale hos folk, der er beskæftiget inden for landbrugs-, fødevare- og skovbrugssektoren, og hos arealforvaltere og SMV'er i landdistrikterne.

VI.2

Rådgivningstjenester og bedriftsforvaltnings- og vikarordninger inden for landbrug (artikel 15)

Denne foranstaltning tager sigte på ved hjælp af bedriftsrådgivningstjenester og oprettelse af bedriftsforvaltnings- og vikarordninger at opnå en mere bæredygtig forvaltning og forbedre bedrifters, skovbrugs og SMV'ers økonomiske og miljømæssige resultater. Den tager også sigte på uddannelse af rådgivere.

VI.3

Kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (artikel 16)

Formålet med denne foranstaltning tager sigte på at støtte ny deltagelse af landbrugere i såvel EU-ordninger som nationale og frivillige kvalitetsordninger. Støtten kan dække omkostninger i forbindelse med oplysnings- og reklameaktivitet, som har til formål at gøre forbrugerne opmærksomme på produkter, der produceres inden for rammerne af disse EU-kvalitetsordninger og nationale kvalitetsordninger, og disse produkters særlige karakteristika.

VI.4

Investeringer i fysiske aktiver (artikel 17)

Formålet med denne foranstaltning tager sigte på at forbedre de økonomiske og miljømæssige resultater i bedrifter og virksomheder i landdistrikterne, øge effektiviteten i sektoren for afsætning og forarbejdning af landbrugsprodukter, tilvejebringe den infrastruktur, der er nødvendig for at kunne udvikle landbruget og skovbruget, og støtte de ikkekommercielle investeringer, der er nødvendige for at realisere miljømålene.

VI.5

Genopretning af landbrugets produktionspotentiale efter skader som følge af naturkatastrofer og katastrofale hændelser og indførelse af passende forebyggende foranstaltninger (artikel 18)

Formålet med denne foranstaltning tager sigte på at hjælpe landbrugerne med at træffe forebyggende foranstaltninger, der skal mildne konsekvenserne af naturkatastrofer og katastrofale hændelser, og med at genoprette produktionspotentialet efter skader.

VI.6

Bedrifts- og erhvervsudvikling (artikel 19)

Denne foranstaltning har til formål at støtte skabelse og udvikling af nye levedygtige økonomiske aktiviteter, som f.eks. nye landbrugsbedrifter, der drives af unge landbrugere, nye virksomheder i landdistrikterne eller udvikling af små bedrifter. Der ydes også støtte til nye eller eksisterende virksomheder med henblik på investering i og udvikling af aktiviteter uden for landbruget, som er nødvendige for at styrke og bevare både landdistrikternes og landbrugernes konkurrenceevne i forbindelse med diversificering af landbrugsaktiviteterne. Der ydes støtte til landbrugere, der er berettiget til støtte i henhold til ordningen for små landbrugere, og som permanent overdrager deres bedrift til en anden landbruger.

VI.7

Basale tjenesteydelser og landsbyfornyelse i landdistrikterne (artikel 20)

Formålet med denne foranstaltning er at støtte tiltag, der stimulerer væksten og fremmer den miljømæssige og socioøkonomiske bæredygtighed i landdistrikterne, navnlig gennem udvikling af lokal infrastruktur (herunder bredbånd, vedvarende energi og social infrastruktur) og lokale basale tjenester og gennem landsbyfornyelse og aktiviteter, der tager sigte på renovering og opgradering af kultur- og naturarv. Denne foranstaltning støtter desuden flytning af aktiviteter og ombygning af bygninger eller anlæg med henblik på at forbedre livskvaliteten eller skabe bedre miljøresultater.

VI.8

Investeringer i udvikling af skovarealer og forbedring af skovenes levedygtighed (artikel 21 og artikel 22-26)

Formålet med denne foranstaltning er at fremme investeringer i udvikling af skovområder, beskyttelse af skove og innovation i forbindelse med skovbrug, skovbrugsteknologi og skovbrugsprodukter med henblik på at fremme vækstpotentialet i landdistrikterne.

VI.9

Skovrejsning og etablering af skovområder (artikel 22)

Formålet med denne underforanstaltning er at yde støtte til skovrejsning og etablering af skovområder både på landbrugsarealer og på andre arealer.

VI.10

Etablering, regenerering eller renovering af skovlandbrugssystemer (artikel 23)

Formålet med denne underforanstaltning er at yde støtte til etablering af skovlandbrugssystemer og landbrugspraksis, hvor der dyrkes træagtige, flerårige afgrøder sammen med andre afgrøder og/eller der holdes dyr på samme areal.

VI.11

Forebyggelse og genopretning af skader på skovene som følge af skovbrande, naturkatastrofer og katastrofale hændelser (artikel 24)

Denne underforanstaltning tager sigte på at forebygge og genoprette skovarealers potentiale (rydning og genplantning) efter brande og andre naturkatastrofer, herunder skadedyr og sygdomme og trusler i forbindelse med klimaforandringer.

VI.12

Investeringer, der forbedrer skovøkosystemernes tilpasningsevne og miljømæssige værdi (artikel 25)

Formålet med denne underforanstaltning er at støtte tiltag, der fremmer skovenes miljømæssige værdi og styrker deres evne til at tilpasse sig til og afbøde klimaforandringer, yde økosystemtjenester og øge skovenes herlighedsværdi til gavn for offentligheden. Det bør sikres, at skovenes miljømæssige værdi øges.

VI.13

Investeringer i skovbrugsteknologier og i forarbejdning, mobilisering og afsætning af skovprodukter (artikel 26)

Denne foranstaltning tager sigte på at yde støtte til investering i maskiner og/eller udstyr til høst, opskæring, mobilisering og forarbejdning af træer forud for den industrielle savning. Hovedformålet med denne underforanstaltning er at øge skovenes økonomiske værdi.

VI.14

Oprettelse af producentsammenslutninger og organisationer (artikel 27)

Formålet med denne foranstaltning er at yde støtte til oprettelse af producentsammenslutninger og -organisationer, særlig i de første år efter oprettelsen, hvor der afholdes ekstraomkostninger som følge af fælles tiltag til løsning af markedsrelaterede spørgsmål og til styrkelse af forhandlingspositionen, både når det gælder produktion og afsætning (også på lokale markeder).

VI.15

Miljø- og klimavenligt landbrug (artikel 28)

Denne foranstaltning har til formål at tilskynde arealforvaltere til at anvende landbrugsmetoder, der beskytter miljøet, landskabet og naturressourcerne, og som fremmer tilpasningen til og afbødningen af klimaforandringer. Der kan ikke blot ydes støtte til miljømæssige forbedringer af landbrugsmetoder, men også til opretholdelse af eksisterende miljøvenlige metoder.

VI.16

Økologisk landbrug (artikel 29)

Denne foranstaltning tager sigte på at støtte omlægning til og/eller opretholdelse af økologiske landbrugsmetoder for at tilskynde landbrugerne til at deltage i sådanne ordninger og dermed efterkomme samfundets krav om anvendelse af miljøvenlige metoder.

VI.17

Natura 2000 og betalinger i henhold til vandrammedirektivet (artikel 30)

Formålet med denne foranstaltning er at yde støtte i form af kompensation til støttemodtagere i de berørte områder, der står over for særlige udfordringer som følge af specifikke krav, der følger af gennemførelsen af direktiv 92/43/EØF, direktiv 2009/147/EF og direktiv 2000/60/EF, sammenlignet med landbrugere og skovbrugere i andre områder.

VI.18

Betalinger til områder med naturbetingede eller andre specifikke begrænsninger (artikel 31)

Formålet med denne foranstaltning er at yde støtte til landbrugere i områder med specifikke begrænsninger, f.eks. i bjergområder, eller andre væsentlige naturbetingede eller specifikke begrænsninger.

VI.19

Dyrevelfærd (artikel 33)

Formålet med denne foranstaltning er at yde betalinger til landbrugere, der frivilligt påtager sig at gennemføre operationer, som omfatter en eller flere forpligtelser på dyrevelfærdsområdet.

VI.20

Forpligtelser vedrørende miljø- og klimavenligt skovbrug og skovbevarelse (artikel 34)

Formålet med denne foranstaltning er at fremme en bæredygtig forvaltning og forbedring af skove og træbevoksede områder, herunder opretholdelse og fremme af biodiversiteten, vand- og jordressourcer og bekæmpelse af klimaforandringer, og at bevare skovenes genetiske ressourcer, f.eks. gennem udvikling af forskellige typer skove med henblik på tilpasning til de lokale forhold.

VI.21

Samarbejde (artikel 35)

Formålet med denne foranstaltning er at fremme samarbejde, der har deltagelse af mindst to enheder, for bl.a. at tilskynde til: gennemførelsen af pilotprojekter, udvikling af nye produkter, metoder, processer og teknologier i landbrugs-, skovbrugs- og fødevaresektoren, udvikling/markedsføring af turisttjenesteydelser, etablering og udvikling af korte forsyningskæder og lokale markeder, gennemførelse af fælles bestræbelser/metoder vedrørende miljø/klimaforandringer, gennemførelse af projekter, der tager sigte på bæredygtig tilvejebringelse af biomasse, gennemførelse af lokale udviklingsstrategier (ikke LEADER), udarbejdelse af skovforvaltningsplaner, og diversificering til »sociale« landbrugsaktiviteter.

VI.22

Risikostyring (artikel 36)

Denne foranstaltning er et nyt risikoforvaltningsværktøj, som er en videreudvikling af de muligheder, der allerede findes for at yde støtte til forsikringer og gensidige fonde via medlemsstaternes nationale bevillingsramme for direkte betalinger med henblik på at hjælpe landbrugere, der står over for stadigt mere alvorlige økonomiske og miljømæssige risici. Foranstaltningen indfører også et indkomststabiliseringsredskab med henblik på at yde støtte til landbrugere, der oplever et voldsomt fald i deres indkomst.

VI.22a

Ekstraordinær, midlertidig støtte til landbrugere og SMV'er, der er særlig hårdt ramt af covid-19-krisen (artikel 39b)

Formålet med denne foranstaltning er at tilbyde midlertidig støtte til landbrugere som følge af covid-19-krisen

VI.23

Finansiering af supplerende nationale direkte betalinger i Kroatien (artikel 40)

Formålet med denne foranstaltning er at tilbyde landbrugere i Kroatien, der er berettiget til supplerende nationale direkte betalinger, en tillægsbetaling under anden søjle.

VI.24

Støtte til lokaludvikling under LEADER (lokaludvikling styret af lokalsamfundet) (artikel 35 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 (5))

Formålet med denne foranstaltning er at bibeholde LEADER som et integreret værktøj til territorial udvikling på subregionalt (»lokalt«) plan med henblik på at bidrage direkte til en afbalanceret territorial udvikling, hvilket er et af landdistriktsudviklingspolitikkens overordnede mål.

VI.25

Teknisk bistand (artikel 51-54)

Formålet med denne foranstaltning er at give medlemsstaterne mulighed for at yde teknisk bistand til støtte for aktioner, der har til formål at opbygge den administrative kapacitet, som er nødvendig for forvaltningen af ESI-fondene. Disse aktioner kan vedrøre forberedelse, forvaltning, overvågning, evaluering, information og kommunikation, netværksarbejde, tvistbilæggelse og kontrol og revision af landdistriktsprogrammer.

VII.1

Foranstaltninger som omhandlet i forordning (EU) nr. 228/2013

POSEI er særlige foranstaltninger, hvorunder der tages hensyn til de begrænsninger, der gør sig gældende for regionerne i den yderste periferi som krævet i artikel 349 i TEUF. Den består af to hovedelementer: den særlige forsyningsordning og støtte til lokal produktion. Den særlige forsyningsordning tager sigte på at udligne de ekstraomkostninger, der opstår ved forsyning med uundværlige produkter som følge af disse regioners afsides beliggenhed (gennem støtte til produkter fra EU og fritagelse for importtold for produkter fra tredjelande). Støtten til den lokale produktion tager sigte på at udvikle det lokale landbrug (direkte betalinger og markedsforanstaltninger). POSEI giver også mulighed for finansiering af plantesundhedsprogrammer.

VIII.1

Foranstaltninger som omhandlet i forordning (EU) nr. 229/2013

Ordningen for de mindre øer i Det Ægæiske Hav ligner POSEI-ordningen, men har ikke samme retsgrundlag i TEUF og er mindre omfattende. Den omfatter både en særlig forsyningsordning (som dog er begrænset til støtte til produkter fra EU) og støtte til den lokale landbrugsproduktion bestående af supplerende betalinger for specifikt definerede lokale produkter.

IX.1

Oplysningskampagner og salgsfremstød som omhandlet i forordning (EU) nr. 1144/2014

De oplysningskampagner og salgsfremstød for landbrugsprodukter og visse landbrugsfødevarer, der gennemføres på det indre marked eller i tredjelande, og som er nævnt i forordning (EU) nr. 1144/2014, kan helt eller delvis finansieres over EU-budgettet på de betingelser, der er fastsat i nævnte forordning. Foranstaltningerne gennemføres som led i et program for oplysningskampagner og salgsfremstød.


(1)  Rådets forordning (EF) nr. 73/2009 af 19. januar 2009 om fælles regler for den fælles landbrugspolitiks ordninger for direkte støtte til landbrugere og om fastlæggelse af visse støtteordninger for landbrugere, om ændring af forordning (EF) nr. 1290/2005, (EF) nr. 247/2006, (EF) nr. 378/2007 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1782/2003 (EUT L 30 af 31.1.2009, s. 16).

(2)  Rådets direktiv 92/43/EØF af 21. maj 1992 om bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter (EFT L 206 af 22.7.1992, s. 7).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/147/EF af 30. november 2009 om beskyttelse af vilde fugle (EUT L 20 af 26.1.2010, s. 7).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger (EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).


Top