Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32001D0599

    2001/599/EF: Kommissionens beslutning af 13. juli 2001 om det af Kongeriget Nederlandene meddelte udkast til nationale bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af creosot (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2001) 1911)

    EFT L 210 af 3.8.2001, p. 46–50 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2001/599/oj

    32001D0599

    2001/599/EF: Kommissionens beslutning af 13. juli 2001 om det af Kongeriget Nederlandene meddelte udkast til nationale bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af creosot (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2001) 1911)

    EF-Tidende nr. L 210 af 03/08/2001 s. 0046 - 0050


    Kommissionens beslutning

    af 13. juli 2001

    om det af Kongeriget Nederlandene meddelte udkast til nationale bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af creosot

    (meddelt under nummer K(2001) 1911)

    (Kun den nederlandske udgave er autentisk)

    (EØS-relevant tekst)

    (2001/599/EF)

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95, stk. 6, og

    ud fra følgende betragtninger:

    I. SAGSFREMSTILLING

    1. EU-lovgivningen

    (1) Rådets direktiv 76/769/EØF af 27. juli 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om begrænsning af markedsføring og anvendelse af visse farlige stoffer og præparater(1), senest ændret ved Kommissionens direktiv 1999/77/EF(2), indeholder bestemmelser om forbud mod og begrænsning af anvendelse af visse farlige stoffer og præparater. Direktiv 76/769/EØF ændres jævnligt med henblik på at supplere bilaget med yderligere stoffer, som er farlige for mennesker og miljø.

    (2) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/60/EF(3) ændrede direktiv 76/769/EØF med det formål at harmonisere bl.a. anvendelsen og markedsføringen af creosot og lignende stenkulstjæredestillater såvel som præparater, der indeholder disse stoffer, ved at begrænse indholdet af en specifik komponent, benzo-[a]-pyren (i det følgende benævnt "BaP"), og vandekstraherbar tjæresyre til brug til træbeskyttelse (punkt 32 i bilaget til direktiv 94/60/EF). Grænsen for BaP er fastsat til højst 50 ppm (= 0,005 masseprocent) og grænsen for vandekstraherbar tjæresyre til højst 3 masseprocent (= 30 g/kg). Træ behandlet med eller præparater indeholdende creosot, som ikke opfylder disse krav, må ikke markedsføres.

    (3) Som en undtagelse tillader direktiv 94/60/EF imidlertid anvendelse af creosot og creosotholdige præparater med BaP op til 500 ppm (= 0,05 masseprocent) og med vandekstraherbar tjæresyre op til 30 g/kg til træbehandling i industrianlæg. Disse stoffer må ikke sælges til privat brug, og emballagen skal være mærket med "Udelukkende til brug i industrianlæg". Træ behandlet på denne måde, som markedsføres for første gang, må kun anvendes til erhvervsmæssig og industriel brug, dog ikke inde i bygninger, på steder, hvor det kan komme i berøring med produkter, der er bestemt til konsum eller foder, på legepladser og andre udendørs faciliteter til rekreative formål eller i andre situationer, hvor der er fare for, at det kan komme i berøring med huden. Gammelt behandlet træ der markedsføres som brugt træ, kan anvendes uanset den anvendte creosottype, dog ikke i de ovennævnte tilfælde.

    2. Gældende bestemmelser i Nederlandene

    (4) Nederlandene har allerede af Kommissionen fået tilladelse til at anvende de nationale bestemmelser, der var gældende, før EU-direktivet blev vedtaget. Den pågældende anmodning i henhold til artikel 95, stk. 4 (tidligere artikel 100a, stk. 4), blev godkendt ved Kommissionens beslutning 1999/832/EF(4).

    (5) Forskellene mellem den eksisterende EU-lovgivning og de nationale bestemmelser i Nederlandene, som blev godkendt ved Kommissionens beslutning, fremgår af følgende tabel:

    >TABELPOSITION>

    (6) De gældende nederlandske bestemmelser er således mere restriktive på flere punkter:

    - Creosot indeholdende mellem 50 og 500 ppm BaP må ikke anvendes i industrianlæg.

    - Træbeskyttelsen skal udføres med en speciel teknik (tryk/vakuum) i særlige anlæg.

    - I visse tilfælde må creosot ikke anvendes til træbeskyttelse, selv om indholdet af BaP er under 50 ppm.

    3. Gældende nationale bestemmelser i andre medlemsstater

    (7) Ud over Nederlandene har tre andre medlemsstater (Tyskland, Danmark og Sverige) gjort gældende, at det beskyttelsesniveau for menneskers sundhed og miljøet, som garanteres ved EU-direktivet, ikke er tilstrækkeligt, ligesom de i henhold til traktatens artikel 95, stk. 4, har anmodet om tilladelse til i stedet at bibeholde de mere restriktive nationale bestemmelser. De forskellige nationale bestemmelser, som ganske vist alle er mere restriktive end EU-foranstaltningerne på en række områder, er ikke identiske.

    (8) Ingen af de medlemsstater, der anmodede om undtagelse - undtagen Nederlandene, hvor særlige geografiske forhold gør sig gældende - dokumenterede, at de havde væsentlige behov, eller forelagde nye videnskabelige data, der viste, at EU-direktivets beskyttelsesniveau var utilstrækkeligt, specielt med hensyn til beskyttelsen af menneskers sundhed.

    (9) Denne situation ændrede sig, da resultaterne af en længerevarende kræftrisikoundersøgelse gennemført af Fraunhofer-instituttet blev forelagte(5). Den Videnskabelige Komité for Toksicitet, Økotoksicitet og Miljø (CSTEE) vurderede den nye dokumentation, som fremgik af undersøgelsen, og afgav udtalelse om kræftrisikoen ved creosot(6). På grundlag af denne udtalelse fra CSTEE (og i Nederlandenes tilfælde også på grund af de særlige geografiske forhold) fik de fire medlemsstater, der havde anmodet om undtagelser, lov til at bibeholde deres eksisterende nationale bestemmelser. Derudover påtog Kommissionen sig at revidere de eksisterende EU-bestemmelser og er i øjeblikket ved at afslutte de nødvendige procedurer.

    4. Udkast til nye bestemmelse i Nederlandene

    (10) Den 25. januar 2001 modtog Kommissionen en anmodning fra Nederlandene i henhold til EF-traktatens artikel 95, stk. 5, med henblik på indførelse af nye nationale bestemmelser om anvendelse af creosot, der er mere vidtgående end bestemmelserne i direktiv 94/60/EF.

    (11) Med de nye bestemmelser ønskes der ved hjælp af en administrativ bekendtgørelse om ændring af beslutningen om overfladebehandlinger med indhold af polycykliske aromatiske hydrocarboner udstedt i henhold til loven om kemiske stoffer, som der nu anmodes om undtagelse for, indført et forbud mod anvendelse af creosotbehandlet træ, der kommer i direkte kontakt med overfladevand eller grundvand, uanset creosotens indhold af BaP.

    II. PROCEDURE

    (12) Direktiv 94/60/EF blev vedtaget den 20. december 1994. Medlemsstaterne skulle vedtage de bestemmelser, der er nødvendige for at efterkomme direktivet, senest et år efter dets vedtagelse, dvs. den 20. december 1995, og anvende bestemmelserne fra den 20. juni 1996.

    (13) Ved brev af 9. marts 1995 anmodede Nederlandenes Faste Repræsentation i henhold til EF-traktatens tidligere artikel 100a, stk. 4 (nu artikel 95, stk. 4), om Kommissionens tilladelse til at bibeholde de eksisterende nationale bestemmelser af hensyn til beskyttelsen af menneskers sundhed, arbejdsmiljøet og miljøet. Ved beslutning 1999/832/EF godkendte Kommissionen denne anmodning.

    (14) Ved brev af 23. januar 2001 meddelte Nederlandenes Faste Repræsentation Kommissionen, at Nederlandene i henhold til EF-traktatens artikel 95, stk. 5, havde til hensigt at indføre yderligere bestemmelser med hensyn til creosot, der var mere vidtgående end bestemmelserne i direktiv 94/60/EF. Nederlandene anser det for nødvendigt at indføre disse nationale bestemmelser af hensyn til miljøbeskyttelsen i forbindelse med et særligt problem, som opstod i Nederlandene efter vedtagelsen af direktiv 94/60/EF.

    (15) Ved brev af 22. februar 2001 meddelte Kommissionen de nederlandske myndigheder, at den havde modtaget meddelelsen i henhold til artikel 95, stk. 5, og at seksmånedersperioden for behandlingen af anmodningen i henhold til artikel 95, stk. 6, begyndte den 26. januar 2001, dvs. dagen efter modtagelsen af meddelelsen.

    (16) Ved brev af 17. april 2001 orienterede Kommissionen de øvrige medlemsstater om Nederlandenes anmodning og opfordrede dem til at indsende kommentarer inden en måned, hvis de fandt det nødvendigt. Kommissionen offentliggjorde også en meddelelse vedrørende anmodningen i De Europæiske Fællesskabers Tidende(7) for at orientere andre berørte parter om de nationale bestemmelser, som Nederlandene ønsker at indføre.

    III. VURDERING

    1. Vurdering af, om betingelserne for anvendelse af traktatens undtagelsesbestemmelse er opfyldt

    (17) De nederlandske myndigheder giver i deres meddelelse af 25. januar 2001 udtryk for, at de ønsker tilladelse til at opretholde nationale bestemmelser, der strider mod direktiv 94/60/EF, som er en harmoniseringsforanstaltning vedtaget på grundlag af traktatens artikel 95.

    (18) I traktatens artikel 95, stk. 5, hedder det: "Når en medlemsstat endvidere med forbehold af stk. 4, og efter at Rådet eller Kommissionen har vedtaget en harmoniseringsforanstaltning, finder det nødvendigt at indføre nationale bestemmelser baseret på nyt videnskabeligt belæg vedrørende miljøbeskyttelse eller beskyttelse af arbejdsmiljøet på grund af et problem, der er specifikt for den pågældende medlemsstat, og som viser sig efter vedtagelsen af harmoniseringsforanstaltningen, giver den Kommissionen meddelelse om de påtænkte bestemmelser og om grundene til deres indførelse."

    (19) Som krævet i traktatens artikel 95, stk. 5, har Nederlandene givet Kommissionen meddelelse om de påtænkte bestemmelser og om grundene til deres indførelse.

    (20) Nederlandenes meddelelse af 25. januar 2001 for at få godkendt indførelsen af nationale bestemmelser, der fraviger direktiv 94/60/EF, kan ved en umiddelbar betragtning antages til behandling med hjemmel i traktatens artikel 95, stk. 5.

    2. Vurdering af sagens omstændigheder

    (21) I medfør af traktatens artikel 95 skal Kommissionen sikre sig, at alle betingelserne for, at en medlemsstat kan benytte de i denne artikel fastsatte undtagelsesmuligheder, er til stede.

    (22) Kommissionen skal navnlig undersøge, om de i traktatens artikel 95, stk. 5, anførte betingelser er opfyldt: a) "nyt videnskabeligt belæg vedrørende miljøbeskyttelse eller beskyttelse af arbejdsmiljøet"; b) som gør, at den medlemsstat, der fremsender anmodningen, finder det nødvendigt at indføre nationale bestemmelser "på grund af et problem, der er specifikt for den pågældende medlemsstat"; c) og som viser sig "efter vedtagelsen af harmoniseringsforanstaltningen".

    (23) Kommissionen skal desuden i henhold til traktatens artikel 95, stk. 6, hvis den finder, at indførelsen af sådanne nationale bestemmelser er begrundet, undersøge, om de er et middel til vilkårlig forskelsbehandling eller en skjult begrænsning af samhandelen mellem medlemsstaterne, og om de udgør en hindring for det indre markeds funktion.

    (24) Det skal bemærkes, at i lyset af den tidsramme, der er fastsat i traktatens artikel 95, stk. 6, skal Kommissionen, når den undersøger, om de påtænkte nationale bestemmelser, der er meddelt i henhold til artikel 95, stk. 5, er berettigede, tage udgangspunkt i "de grunde", som medlemsstaten anfører. Det betyder, at den medlemsstat, der fremsætter anmodningen, i henhold til traktaten har ansvaret for at dokumentere, at disse foranstaltninger er berettigede. I betragtning af fremgangsmåden i artikel 95, navnlig fristen på seks måneder til at træffe afgørelse, må Kommissionen i reglen nøjes med at undersøge, om de af medlemsstaten forelagte oplysninger er relevante, uden selv at forsøge at finde eventuelle begrundelser.

    (25) I henhold til traktatens artikel 95, stk. 6, tredje afsnit, kan Kommissionen, hvis det er begrundet i spørgsmålets kompleksitet, eller hvis der ikke foreligger risiko for menneskers sundhed, meddele den pågældende medlemsstat, at perioden på seks måneder til at træffe afgørelse forlænges med en ny periode på indtil seks måneder.

    (26) Nederlandene påberåber sig rent miljømæssige forhold som begrundelse for deres anmodning: Den fortsatte anvendelse af creosotbehandlet træ til de formål, der ønskes forbudt, ville medføre koncentrationer af visse polycykliske hydrocarboner i vand, jord og sedimenter, som ville overstige visse kvalitetsstandarder fastsat af de nederlandske myndigheder. Nederlandene påpeger også de særlige geografiske forhold, som blev bekræftet i den tidligere kommissionsbeslutning.

    (27) Ingen af de øvrige medlemsstater, som tidligere har fået godkendt undtagelsesbestemmelser, har påpeget de problemer, som Nederlandene har anført. I Sverige er erhvervsmæssig anvendelse af træ behandlet med creosot i havanlæg tværtimod specifikt tilladt, og hvis der er gået mere end 30 år siden behandlingen, er det også tilladt at bruge træet til ikke-erhvervsmæssig anvendelse i permanent kontakt med fugtig jord (og dermed grundvand) og vand i forbindelse med anlæggelse af anløbsbroer og andre havanlæg (og dermed overfladevand). Der er ingen særskilte bestemmelser om dette spørgsmål hverken i Danmark eller Tyskland.

    (28) De problemer, som Nederlandene peger på, har aldrig været nævnt under det forberedende arbejde med revisionen af direktiv 94/60/EF (som er i gang), skønt de også kunne være relevante for andre medlemsstater.

    (29) Som støtte for anmodningen har Nederlandene indgivet en lang række dokumenter, som må undersøges indgående, før det kan afgøres, om der faktisk foreligger nyt videnskabeligt belæg vedrørende miljøbeskyttelse på grund af et problem, der er specifikt for Nederlandene, og som har vist sig efter vedtagelsen af direktiv 94/60/EF.

    (30) Kommissionen har på grundlag af en del af den dokumentation, som de nederlandske myndigheder har indgivet, hørt CSTEE om, hvorvidt spørgsmålet er komplekst, og hvorvidt der foreligger risiko for menneskers sundhed. I sin udtalelse af 12. juni 2001(8) har CSTEE bekræftet, at spørgsmålet er komplekst, og at der ikke foreligger risiko for menneskers sundhed.

    IV. KONKLUSION

    (31) På grundlag af ovenstående må det konkluderes, at:

    - Nederlandenes meddelelse vedrørende indførelse af nationale bestemmelser, der afviger fra bestemmelserne i direktiv 94/60/EF for så vidt angår creosot, indgivet den 25. januar 2001, ved en umiddelbar betragtning kan antages til behandling.

    - Da sagen er kompleks, og da der ikke foreligger risiko for menneskers sundhed, er det berettiget at forlænge tidsrummet på seks måneder til at træffe afgørelse om de påtænkte nationale bestemmelser med en ny periode på seks måneder, således at der bliver mulighed for en grundig vurdering af al den forelagte dokumentation -

    VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

    Artikel 1

    I overensstemmelse med traktatens artikel 95, stk. 6, tredje afsnit, forlænges den i artikel 95, stk. 6, andet afsnit, omhandlede frist for vedtagelse af en beslutning om de påtænkte nationale bestemmelser, som Nederlandene har givet meddelelse om den 25. januar 2001, med en ny periode på seks måneder.

    Artikel 2

    Denne beslutning er rettet til Kongeriget Nederlandene.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 13. juli 2001.

    På Kommissionens vegne

    Erkki Liikanen

    Medlem af Kommissionen

    (1) EFT L 262 af 27.9.1976, s. 201.

    (2) EFT L 207 af 6.8.1999, s. 18.

    (3) EFT L 365 af 31.12.1994, s. 1.

    (4) EFT L 329 af 22.12.1999, s. 25.

    (5) "Dermal Carcinogenicity Study of two Coal Tar Products by Chronic Epicutaneous Application in Male CD-1 Mice (78 weeks)", rapport udarbejdet af Fraunhofer-Institut fur Toxikologie und Ärosolforschung, Hannover, oktober 1997.

    (6) "Opinion on Cancer risk to consumers from Creosote containing less than 50 ppm benzo-[a]-pyrene and/or from wood treated with such creosote and estimation of respective magnitude", vedtaget på det 8. plenarmøde i CSTEE, Bruxelles, den 4. marts 1999.

    (7) EFT C 120 af 24.4.2001, s. 10.

    (8) "Opinion on Creosote - Notification of the Netherlands made under Article 95 (5) of the Treaty", vedtaget på det 24. plenarmøde i CSTEE, Bruxelles, den 12. juni 2001.

    Top