Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Dokument 52015XC0110(01)

    Offentliggørelse af en ansøgning i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer

    EUT C 6 af 10.1.2015, p. 6–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.1.2015   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 6/6


    Offentliggørelse af en ansøgning i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer

    (2015/C 6/06)

    Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 51 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 (1).

    ENHEDSDOKUMENT

    RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 510/2006

    om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer  (2)

    »TELEMEA DE IBĂNEŞTI«

    EF-nr.: RO-PDO-0005-01182 – 20.11.2013

    BGB ( ) BOB ( X )

    1.   Betegnelse

    »Telemea de Ibănești«

    2.   Medlemsstat eller tredjeland

    Rumænien

    3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren

    3.1.   Produkttype

    Klasse 1.3 Oste

    3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1

    »Telemea de Ibănești« er en ost fremstillet ved syrekoagulering af mælk fra køer fra lokalområdet.

    Ved overgang til forbrug har osten følgende kendetegn: kvadratiske blokke med en vægt på 0,3-1,0 kg og rektangulære blokke med en vægt på 0,3-0,7 kg. Osten har en kompakt, fast masse med en ensartet konsistens og er blød og smøragtig. Den er let at skære i og smuldrer ikke. Farven varierer fra hvid til hvid med en let gullig nuance, og hele massen har den samme farve. Den har en behagelig, let sødlig og syrlig og let saltet smag, der bliver stærkere, efterhånden som osten modnes. Aromaen og duften er fin og behagelig og bliver ligeledes stærkere med ostens modning. Den har en stærk aroma af bjerggræs. Fugtindholdet er under 62 %, og fedtindholdet i tørstoffet er under 38 %. Energiindholdet er 198 kcal pr. 100 g ost. Mindsteindholdet af calcium (Ca) og magnesium (Mg) i »Telemea de Ibănești«-osten er henholdsvis 400 mg og 35 mg pr. 100 g ost.

    Denne ostetype kan fremstilles hele året.

    Den markedsføres med betegnelserne »proaspătă« (frisk) eller »maturată« (moden). Den friske ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« kan konsumeres 24 timer efter fremstillingen. Minimumsmodningstiden for en moden ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« er 20 dage fra fremstillingsdatoen.

    3.3.   Råvarer (kun for forarbejdede produkter)

    Den råvare, der anvendes til at fremstille ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«, er mælk fra ekstensivt opdrættede sunde køer i Gurghiu-dalen.

    Der anvendes mikrobiel osteløbe til løbebehandling af mælken.

    Saltlage udvundet fra saltvandsbrønden i Orșova anvendes til saltning. Saltlagen indeholder 184,4 mg calcium og 94,6 mg magnesium pr. liter, sammenlignet med 88,2 mg calcium og 32,4 mg magnesium pr. liter i saltlage bestående af drikkevand og salt ved den samme saltkoncentration på 21-23 %.

    Saltlagen forårsager et øget osmotisk tryk, hæmmer eller standser uønskede mikroorganismers aktivitet og regulerer mikrofloraen i osten på grund af lagens bakteriehæmmende effekt. Dette sikrer ligeledes, at osten kan konserveres i længere tid.

    3.4.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse)

    De malkekøer, der producerer den råvare, som anvendes til at fremstille ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«, fodres udelukkende med fiberfoder fra det afgrænsede geografiske område i Gurghiu-dalen.

    Forår og sommer lever køerne af grøntfoder, der indtages ved græsning eller, i særlige tilfælde, indendørs. Efterår og vinter fordres de med hø fra græsarealerne i det afgrænsede geografiske område.

    Malkekøernes foder indeholder ikke koncentrerede foderstoffer. De græsser minimum seks måneder om året.

    Mælkens kvalitet skyldes både, at malkekøerne går på friland, og kvaliteten af foderet i Gurghiu-dalen. Græsgangene og græsarealerne passes og gødes udelukkende med naturgødning (husdyrgødning).

    3.5.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område

    Alt lige fra opdræt af malkekøerne, indsamling af mælken og udvinding af saltlagen til forarbejdning, saltning og modning finder sted i det afgrænsede geografiske område.

    3.6.   Særlige regler vedrørende udskæring, rivning, emballering osv.

    Osteblokkene med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« pakkes i vakuumforseglede poser straks efter saltningen. Blokkene kan ligeledes pakkes straks efter saltningen i tønder, hvor osten dækkes med saltlage. Dette sikrer, at ostens kombinerede sødlige og saltede smag og konsistens bevares, og at osten ikke tørrer ud, eller blokkene smuldrer.

    3.7.   Specifikke mærkningsregler

    Ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« markedsføres som prismeformede eller kubiske blokke, som er forsynet med en mærkat med teksten »Telemea de Ibănești« — Beskyttet oprindelsesbetegnelse.

    4.   Præcis afgrænsning af det geografiske område

    Produktionsområdet er beliggende i kommunerne Gurghiu, Hodac og Ibănești i distriktet Mureș. Disse kommuner udgør en del af Gurghiu-dalen.

    5.   Tilknytning til det geografiske område

    5.1.   Det geografiske områdes egenart

    En del af det geografiske produktionsområde for ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« ligger i den dal, hvor Gurghiu-floden løber. Dette område er kendetegnet ved en særlig flora, der er gunstig for husdyravl, navnlig malkekøer, ved saltvandskilder, som de lokale anvender til at konservere mejeriprodukter, kød og grøntsager, og ikke mindst ved de lokale, der bevarer gamle kulinariske og håndværksmæssige traditioner.

    Gurghiu-dalen har et alpint tempereret klima, der er fugtigt og køligt i de højtliggende områder, mens højsletten har et kontinentalt tempereret klima. Den rige og mangfoldige flora i området skyldes klimaet.

    Den rige flora i Gurghiu-dalen (1 194 arter) og tilstedeværelsen af et forholdsvis stort antal endemiske, truede, sårbare og sjældne arter vidner om, at der ikke er forureningskilder i dette område.

    Det varierede landskab i Gurghiu-dalen er gunstigt for mælkeproducenterne og for producenterne af Telemea-ost. Der er tilstrækkeligt grøntfoder i det pågældende område til malkekøernes græsning om sommeren og til fordring med hø om vinteren.

    Sânioara-, Osoiul- og Orungii-højdedragene i den nordlige del af Gurghiu-dalen og Isticeu- og Măgura-højdedragene i Orșova-dalen er subkarpatiske antiklinale højdedrag, der består af miocæne aflejringer med isolerede saltaflejringer.

    Under den romerske besættelse blev der bygget og drevet en række saltminer. Sammenstyrtningen af en af disse miner førte til dannelse af saltsøen Jabenița.

    Grundvandet i dette område kan ikke drikkes, da saltkoncentrationen ligger langt over det tilladte niveau (665,23 mg/l Cl anion og 420,5 mg/l Na+ og K+ kationer).

    Malkekøernes foder indeholder ingen koncentrerede foderstoffer, hvilket ville øge mælkens surhedsgrad. Der er kun ét formål med alle disse foranstaltninger, nemlig at producere en ren og velsmagende mælk med en duft og aroma, der kendetegner Gurghiu-dalen.

    På grund af ostens omdømme, der kan tilskrives dens smag og gode holdbarhed, er den lokale metode til fremstilling af ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« blevet overleveret fra generation til generation.

    5.2.   Produktets egenart

    Den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« betegner en blød til halvfast ost med en behagelig, let saltet smag, der skyldes mælken fra malkekvægsbedrifter i Gurghiu-dalen.

    Ostens konsistens og høje Ca- og Mg-indhold kan tilskrives saltnings- og konserveringsmetoden, hvor der bruges saltlage udvundet fra saltvandsbrønden i Orșova. Disse kendetegn adskiller klart osten fra et produkt fremstillet ved brug af saltlage bestående af drikkevand og salt.

    Testrapporter vedrørende mineralerne i osten med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«, der opbevares i saltlage udvundet fra saltvandsbrønden i Orșova, og et produkt, der konserveres i saltlage bestående af drikkevand og salt (NaCl), viser, at indholdet af calcium (Ca) er 540 mg pr. 100 g af førstnævnte produkt sammenlignet med 380 mg pr. 100 g af sidstnævnte produkt. Magnesiumindholdet (Mg) er henholdsvis 50 mg og 32 mg pr. 100 g af produktet. Dette er afgørende for »Telemea de Ibănești«-ostens egenart i forhold til et produkt konserveret i saltlage bestående af drikkevand og salt.

    5.3.   Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB)

    Sammenhængen mellem produktet og produktionsområdet er navnlig baseret på en særlig lang tradition, der er særegen for Gurghiu-dalen for mælkeproduktion og for produktionen og saltningen af ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«.

    Køernes righoldige og varierede foder tilfører mælken særlige organoleptiske egenskaber, som giver osten den enestående smag og aroma, der adskiller den fra andre produkter i samme kategori.

    De lokales håndelag og erfaring kombineret med de særlige lokale metoder til vådsaltning i saltlage fra saltvandsbrønden i Orșova gør, at produktet er specifikt for det pågældende område.

    De gamle teknikker, der stadig anvendes i de forskellige etaper af produktionen af ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«, omfatter hurtig osteløbebaseret koagulering (under en time) og brydning af ostemassen til fint korn. De gamle redskaber, der stadig i dag anvendes i produktionen af ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«, omfatter et redskab, almindeligvis kaldet »harfă«, som anvendes til skæring af ostemassen, og andre blandingsredskaber såsom »dog de lemn« (træbræt), et redskab primært lavet af træ, der anvendes til at blande ostemassen og hindre, at den klæber fast på karrets sider.

    Vådsaltningen skaber en permanent balance mellem de opløselige bestanddele i saltlagen og i osten, og der sker en ombytning af Na-, Ca- og Mg-ioner og ionerne i osten. Opløseligt nitrogen, fedt, laktose og mineralsalte optages i saltlagen og forårsager en delvis opløsning af proteinindholdet i osten og ændringer i proteinerne inden i osten, hvilket indvirker på proteinernes tekstur, opløselighed og opbygning. Natrium-, calcium- og magnesiumioner optages samtidig i osten.

    Optagelsen af salt under behandlingen med saltlage ledsages undertiden af en stigning i vandmængden de steder, hvor osten er i kontakt med saltlagen, navnlig i lette saltlager uden calcium eller magnesium, hvilket forårsager skader såsom en blød skorpe eller lufthuller. Dette sker ikke ved brug af saltlage udvundet fra saltvandsbrønden i Orșova på grund af lagens høje calcium- og magnesiumindhold.

    En anden fordel ved at bruge saltlage fra brønden i Orșova er, at osten ikke tørrer så hurtigt ud, og at det er muligt at opnå et lavere saltindhold i procent.

    Saltvandkilderne i Orșova-området er en naturlig kilde til udvinding af saltlage til saltning og konservering af ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești«. Disse saltvandskilder har højere koncentrationer af calcium og magnesium.

    I umindelige tider er malkekøer traditionelt blevet opdrættet på familiebrug, for hvilke mælkeforarbejdningen har været en vigtig indtægtskilde. Omfattende historisk dokumentation, der går helt tilbage til de 17. århundrede, viser, at ost med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Telemea de Ibănești« er en del af områdets gastronomiske tradition.

    Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen

    (artikel 5, stk. 7, i forordning (EF) nr. 510/2006 (3))

    (http://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/produse-traditionale/caiet-de-sarcini-telemea-ibanesti.pdf)


    (1)  EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1.

    (2)  EUT L 93 af 31.3.2006, s. 12. Erstattet af forordning (EU) nr. 1151/2012.

    (3)  Se fodnote 2.


    Fuq