EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003XR0006

Regionsudvalgets resolution om "Kommissionens arbejdsprogram og Regionsudvalgets prioriteter for 2003"

EUT C 128 af 29.5.2003, p. 53–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003XR0006

Regionsudvalgets resolution om "Kommissionens arbejdsprogram og Regionsudvalgets prioriteter for 2003"

EU-Tidende nr. C 128 af 29/05/2003 s. 0053 - 0056


Regionsudvalgets resolution om "Kommissionens arbejdsprogram og Regionsudvalgets prioriteter for 2003"

(2003/C 128/09)

REGIONSUDVALGET HAR -

under henvisning til Kommissionens lovgivnings- og arbejdsprogram for 2003 (KOM(2002) 590 endelig),

under henvisning til Regionsudvalgets politikstrategi for 2003, som blev vedtaget af præsidiet den 13. september 2002 (R/CdR 232/2002 pkt. 7),

under henvisning til det græske EU-formandskabs prioriteter,

under henvisning til udkastet til et operationelt program for Rådet 2003 (14944/02),

under henvisning til Europa-Parlamentets beslutning om lovgivnings- og arbejdsprogrammet for 2003, som blev vedtaget den 5. december 2002 (P5-TA-PROV(2002)592),

under henvisning til "Protokol om samarbejdsformer mellem Europa-Kommissionen og Regionsudvalget" (DI CdR 81/2001 rev. 2),

og ud fra følgende betragtninger:

når Regionsudvalget fastlægger sine politiske prioriteringer, forsøger det at tage fuldt hensyn til andre institutioners prioriteringer,

de lokale og regionale myndigheder er ansvarlige for gennemførelsen af en vigtig del af EU's politikker,

det ville i høj grad fremme EU-politikkernes demokratiske legitimitet, hvis de lokale og regionale myndigheder kunne være med til at fastlægge EU's prioriteter -

på sin 48. plenarforsamling (mødet den 13. februar 2003) enstemmigt vedtaget følgende resolution.

1. Regionsudvalget bifalder den nye tematiske strategi i Kommissionens årlige arbejdsprogram.

2. Regionsudvalget gentager sit ønske om at blive inddraget i den interinstitutionelle dialog om den årlige politikstrategi og om arbejdsprogrammet.

3. Regionsudvalget anbefaler en reduktion af arbejdsprogrammets 580 punkter via yderligere prioritering, integrering og omarbejdning.

3(a) Regionsudvalget opfordrer Kommissionen til straks at implementere den henstilling, der er afgivet af konventets arbejdsgruppe "Subsidiaritet" om, at ethvert lovgivningsforslag skal ledsages af en "subsidiaritetsvurdering" med detaljerede oplysninger, der gør det muligt at vurdere om subsidiaritetsprincippet er overholdt. Denne del af dokumentet skal omfatte en vurdering af forslagets finansielle konsekvenser samt, hvor der er tale om et direktiv, af dets indvirkning på den lovgivning, der skal gennemføres af medlemsstaterne og de subnationale myndigheder.

Udvidelse

4. Regionsudvalget støtter Kommissionens nøgleinitiativer på dette område, men finder det betænkeligt, at Kommissionen og centralregeringerne ikke i tilstrækkelig grad har inddraget de lokale og regionale myndigheder. Man er ikke bevidst nok om, hvad tiltrædelsen betyder for det lokale og regionale niveau.

5. Regionsudvalget beklager, at høring af Regionsudvalget om de fleste udvidelsesrelaterede spørgsmål ikke indgår i Kommissionens arbejdsprogram.

6. Regionsudvalget konstaterer med tilfredshed, at der er lagt vægt på udvidelsens kvalitative dimension, og understreger navnlig behovet for at videreudvikle idéen om et EU-borgerskab og fremme den kulturelle og sproglige mangfoldighed.

7. Regionsudvalget betoner, at en offentlig debat om den aktuelle udvidelse og om eventuelle yderligere udvidelsesrunder er en forudsætning for, at der kan opnås opbakning i befolkningen. Det foreslår derfor, at informering og inddragelse af borgerne bør høre til de grundlæggende mål i forbindelse med udvidelsen, og opfordrer til en fælles indsats fra politikere på alle forvaltningsniveauer overalt i EU, der går ud på at lancere en bred offentlig debat om udvidelsen og konturerne af fremtidens EU.

8. Regionsudvalget opfordrer Kommissionen og ansøgerlandenes regeringer til i høj grad at intensivere høringen og informeringen af de lokale og regionale myndigheder i førtiltrædelsesetapen og øremærke de nødvendige midler til denne proces.

9. Regionsudvalget påpeger behovet for kapacitetsopbygning på lokalt og regionalt niveau, da udvidelsens succes i vidt omfang vil afhænge af, hvor velforberedte de lokale og regionale myndigheder er. Kommissionen opfordres til at planlægge foranstaltninger til fremme af en sådan kapacitetsopbygning efter udfasningen af PHARE-programmet.

10. Regionsudvalget opfordrer til, at der stilles et budget til rådighed til samarbejdsprojekter med ansøgerlandene, navnlig i relation til projekter, der drejer sig om udveksling af erfaringer og kapacitetsopbygning. Regionsudvalget understreger desuden behovet for yderligere at udvikle samarbejdsprojekter med det udvidede EU's nabostater. I den forbindelse bør der gives prioritet til Euro-Middelhavspartnerskabet såvel som til forbindelserne med det vestlige Balkan, Rusland, Ukraine og Moldavien, især med henblik på at undersøge udvidelsens økonomiske og erhvervsmæssige effekt på disse lande.

Stabilitet og sikkerhed

11. Regionsudvalget er enig med Kommissionen i, at dette emne må prioriteres højt, og glæder sig over Kommissionens bredt anlagte perspektiv. Den europæiske integration har vist sig som den bedst egnede politik til at sikre fred, stabilitet, velfærd og frihed for borgerne. Derfor gentager Regionsudvalget det synspunkt, at politikker - udover de foreslåede sikkerhedsforanstaltninger - som sigter på at opnå økonomisk og social samhørighed, udbredelse af uddannelse og kultur, fair handel og bæredygtig udvikling, i lige høj grad bidrager til at skabe sikrere livsvilkår for borgerne.

12. I lyset af de seneste års og måneders natur- og miljøkatastrofer foreslår Regionsudvalget endvidere, at miljøbeskyttelse indgår som ét af nøglemålene i skabelsen af sikre livsvilkår. Det bifalder den kommende integrerede risikostrategi, der kan ses som et første skridt i denne retning.

13. Regionsudvalget understreger, at de principper, der ligger til grund for det europæiske område med frihed, sikkerhed og retfærdighed, må gælde alle.

14. Regionsudvalget minder om, at de lokale og regionale myndigheder hører til de vigtigste aktører, når det drejer sig om at sikre stabilitet og sikkerhed. Den nye vægt på stabilitet og sikkerhed vil derfor få betydelige konsekvenser for de lokale og regionale myndigheder. Manglen på enhver form for henvisning til de lokale og regionale myndigheders rolle både i Kommissionens arbejdsprogram og i Rådets operationelle program er derfor beklagelig. Regionsudvalget anmoder om at blive hørt om alle spørgsmål inden for dette kapitel, herunder Euro-Middelhavssamarbejdet, meddelelsen om kriminalitetsforebyggelse, et europæisk grænsekontrolsystem, bekæmpelse af svig, narkotikabekæmpelse, forbindelserne med EU's nabolande samt indvandrings- og asylpolitik.

15. Hvad angår en fælles indvandrings- og asylpolitik hilser Regionsudvalget ethvert fremskridt velkommen. Det er meget vigtigt, at fælles politikker gennemføres hurtigt. Regionsudvalget advarer imidlertid imod udelukkende at betragte spørgsmålet fra et sikkerhedssynspunkt.

En bæredygtig og solidarisk økonomi

16. Regionsudvalget anbefaler, at der allerede i kapitlet om "En bæredygtig og solidarisk økonomi" under prioriteterne for 2003 i Kommissionens arbejdsprogram tages højde for tiltrædelsen af ti nye lande i 2004.

17. Regionsudvalget understreger, at det på baggrund for det første af den økonomiske afmatning og for det andet optagelsen af nye medlemsstater er afgørende at komme videre med Lissabon-processen.

17(a) Regionsudvalget bifalder den nye samordnede EU-strategi for beskæftigelsen og retningslinjerne for den økonomiske politik. Regionsudvalget finder det nødvendigt at styrke Lissabon-strategien væsentligt, således at målene for 2010 kan nås. De nødvendige strukturreformer bør dog ikke gå ud over den sociale samhørighed og bør således ledsages af væsentlige investeringer på det økonomiske, sociale og uddannelsesmæssige område. Regionsudvalget støtter derfor behovet for at tilføje mere præcise kriterier i stabilitets- og vækstpagten, som tager højde for de offentlige myndigheders investeringer, herunder udgifterne til infrastruktur og støtte til erhvervsmæssig og social integration.

18. Regionsudvalget minder om, at Lissabon-strategien også påvirker de lokale og regionale myndigheder, som samtidig er ansvarlige for den praktiske gennemførelse af mange af de foreslåede foranstaltninger, i nogle tilfælde som hovedaktør. Regionsudvalget anbefaler derfor, at det selv inddrages fuldt ud i beslutningstagningen på dette område.

19. Regionsudvalget mener, at opmærksomheden inden for Den Europæiske Monetære Union i højere grad bør rettes mod forholdet mellem pengepolitik og budgetpolitik og mod gennemførelsen af stabilitets- og vækstpagten, og at dette emne, eftersom de lokale og regionale myndigheder er ansvarlige for en stor del af de offentlige udgifter (i nogle lande endog størstedelen heraf), også bør behandles i et subnationalt perspektiv.

20. Regionsudvalget opfordrer EU, medlemsstaterne, de lokale og regionale myndigheder og arbejdsmarkedets parter til at lancere territoriale beskæftigelsespagter, forbedre de retlige rammer for private virksomheder, navnlig for SMV, og indføre de reformer af det sociale sikkerhedssystem, som er nødvendige for at skabe de rette betingelser for social stabilitet, en sund økonomi og samfundsvelfærd.

21. Regionsudvalget finder det positivt, at Kommissionens arbejdsprogram og Rådets operationelle program behandler miljømæssige og sociale spørgsmål som integrerede dele af økonomien snarere end som blot en omkostningsfaktor eller et særskilt politisk spørgsmål.

22. Regionsudvalget fremhæver det vigtige i, at borgerne i deres hverdag har lige adgang til tjenesteydelser af almen interesse, og afventer med interesse Kommissionens kommende forslag på dette område. Regionsudvalget minder om, at navnlig de lokale og regionale myndigheder har behov for en præcisering af statsstøttereglerne og en definition af kommercielle og ikke-kommercielle tjenester (sidstnævnte skal ikke forhandles inden for rammerne af GATS).

Regionsudvalgets øvrige prioriteter

Konstitutionelle anliggender og debatten om EU's fremtid

23. Regionsudvalget glæder sig over, at debatten om EU's fremtid indtager så fremtrædende en plads i Rådets operationelle program, og understreger endnu en gang nødvendigheden af at drøfte de lokale og regionale myndigheders rolle i EU. Det hilses derfor velkommen, at emnet er sat på konventets dagsorden.

24. Regionsudvalget konstaterer med tilfredshed, at de lokale og regionale myndigheders rolle nu er et fast punkt på den politiske dagsorden, og mener, der bør udvikles metoder til en passende inddragelse af de lokale og regionale myndigheder i EU's beslutningstagning, navnlig i betragtning af ansøgerlandenes relativt nye og endnu ikke færdigudviklede lokal- og regionalforvaltningsstrukturer.

25. Regionsudvalget fremhæver behovet for en yderligere styrkelse af Regionsudvalgets institutionelle rolle i tråd med udvalgets naturlige placering som subsidiaritets-, proportionalitets- og nærhedsprincippets vogter.

Kommunikations- og informationsstrategi

26. Regionsudvalget er overbevist om, at der ikke kan gennemføres en ægte integration af mennesker, medmindre processen "ejes" af borgerne, og mener, tiden er inde til en omfattende EU-strategi på informations- og kommunikationsområdet, idet der er en tendens til, at bevidstheden om og den folkelige støtte bag EU mindskes. Regionsudvalget opfordrer politikere på alle niveauer til at tage ansvaret for debatten om EU-anliggender.

27. Regionsudvalget påpeger, at det som repræsentant for de lokale og regionale myndigheder er godt placeret til at kommunikere med borgerne, og ønsker at deltage fuldt ud i gennemførelsen af kommunikations- og informationsstrategien.

Regionalpolitik

28. Regionsudvalget ser med interesse frem til debatten om fastlæggelse af en ny samhørighedspolitik og opstilling af prioriteter for fremtiden, og forventer på baggrund af sin politiske, administrative og tekniske ekspertise og sine medlemmers indgående kendskab til lokale og regionale forvaltningsspørgsmål at spille en førende rolle i denne debat.

29. Regionsudvalget understreger behovet for forenkling, effektivisering og decentralisering af strukturfondene, hvilket er et centralt punkt for borgerne og for Regionsudvalget.

30. Regionsudvalget mener, at territorial samhørighed bør uddybes i traktaten, for så vidt som dette begreb supplerer princippet om økonomisk og social samhørighed.

31. Regionsudvalget lægger desuden stor vægt på behovet for at udvikle byområder, landdistrikter, øområder, bjergområder og fjerntliggende områder på en afbalanceret, koordineret og bæredygtig måde. For de områder i EU, som på grund af deres geografiske karakteristika er særlig sårbare, er opgaven med at udvikle en integreret territorial strategi som led i fremtidens strukturpolitik ekstra hård og krævende.

32. Regionsudvalget mener, at det Europæiske Fysiske og Funktionelle Udviklingsperspektiv bør være den politiske og lovgivningsmæssige referenceramme for koordinering af medlemsstaternes regionalplanlægningspolitik på EU-niveau.

33. Regionsudvalget anser regionalt samarbejde for at være en integrationsfaktor og et værdifuldt EU-bidrag til regionalpolitikken.

34. Anmoder sin formand om at sende denne resolution til Kommissionen, Europa-Parlamentet, Rådet, det græske og italienske formandskab samt til ansøgerlandenes regeringer og parlamenter.

Bruxelles, den 13. februar 2003.

Albert Bore

Formand for

Regionsudvalget

Top