Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Beskyttelse af børns rettigheder — retningslinjer fra 2017

Beskyttelse af børns rettigheder — retningslinjer fra 2017

 

RESUMÉ AF:

EU-retningslinjer for fremme og beskyttelse af børns rettigheder (2017)

Artikel 3 i traktaten om Den Europæiske Union

HVAD ER FORMÅLET MED DISSE RETNINGSLINJER?

  • De opdaterer Den Europæiske Unions (EU) tilgang, som har til formål at sikre, at børns* rettigheder inddrages i alle EU’s eksterne politikker og aktiviteter. For at opnå dette fremmer retningslinjerne et systemstyrkende perspektiv, som understreger de foranstaltninger, strukturer og aktører, der skal forefindes for at kunne beskytte alle børns rettigheder.
  • De fremhæver også behovet for en rettighedsbaseret tilgang, som beskrevet i EU’s strategiske ramme for menneskerettigheder og demokrati fra 2012. Denne tilgang søger at integrere standarderne og principperne for børns rettigheder i udarbejdelse, gennemførelse, overvågning og evaluering af alle politikker og programmer.
  • De er baseret på FN’s konvention om barnets rettigheder og afspejler artikel 3 i traktaten om Den Europæiske Union, som fastslår, at EU forsvarer og fremmer sine værdier og interesser, og især børns rettigheder, i forbindelserne med den øvrige verden.

HOVEDPUNKTER

Menneskerettighedsgruppen (COHOM) i Rådet har ansvaret for gennemførelse af retningslinjerne.

Retningslinjerne fra 2017 søger (ligesom de forrige retningslinjer fra 2007) at gøre arbejdet for alt personale i EU’s institutioner og EU-landene mindre ad hoc-baseret for så vidt angår børns rettigheder.

For at indfri sine målsætninger om at beskytte børns rettigheder vil EU benytte en række operationelle værktøjer:

  • politiske dialoger, som inddrager børns rettigheder i forhandlinger og drøftelser med organisationer og lande uden for EU
  • menneskerettighedsdialoger med ikke-EU-lande, hvor EU’s bekymringer vedrørende menneskerettighederne fremhæves, og løsninger på overtrædelser af menneskerettighederne udforskes
  • erklæringer og henvendelser (dvs. diplomatiske drøftelser af et konkret emne mellem to landes regeringer) med det formål at minde lande uden for EU om behovet for at træffe passende foranstaltninger til beskyttelse af børn
  • EU’s landestrategier for menneskerettigheder og demokrati, som giver en dybdegående analyse af børns situation i et givent land og afdækker mangler og nødvendige tiltag i forbindelse med beskyttelse af børns rettigheder
  • bilateralt og multilateralt samarbejde for at sikre humanitær bistand og udviklingsstøtte med konkret fokus på børns rettigheder
  • partnerskaber og koordinering med internationale interessenter såsom FN, regionale organisationer, det europæiske forum for børns rettigheder, forskningsinstitutioner, organisationer i civilsamfundet og internationale finansinstitutioner
  • strategien »Handel for alle«, som sikrer, at den økonomiske vækst går hånd i hånd med social retfærdighed, respekt for menneskerettighederne og miljøstandarder.

EU vil iværksætte konkrete tiltag for at gennemføre disse retningslinjer, som for eksempel at opfordre ikke-EU-lande til at:

  • vedtage nationale strategier om børns rettigheder
  • udarbejde nationale budgetter, som tager hensyn til børn, hvor især sårbare børn er synlige i budgetterne
  • udvikle/styrke uafhængige institutioner, der arbejder for børns rettigheder
  • indsamle og bruge opdelte data, da de synliggør ulighed og forskelsbehandling.

EU’s tiltag omfatter:

  • at sikre, at det relevante personale er uddannet i en rettighedsbaseret tilgang til udviklingssamarbejde, som omfatter alle menneskerettigheder
  • at trække på EU’s og Unicefs program for børns rettigheder for at styrke programmering, der tager hensyn til børn i alle sektorer.

BAGGRUND

  • Mange børn er i en lang række sammenhænge truede og har ikke tilstrækkelige muligheder for uddannelse, sundhedspleje og social omsorg. De udsættes for børnearbejde, vold, seksuelt misbrug, sygdomme og væbnede konflikter samt diskrimination, marginalisering og udelukkelse. Piger er særligt udsatte og kræver derfor særlig opmærksomhed.
  • EU er en primær aktør med hensyn til at beskytte menneskerettighederne (og især børns rettigheder) i hele verden. Den støtter andre initiativer, der har som mål at forbedre børns forhold, f.eks. FN’s mål om bæredygtig udvikling.
  • For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Barn: en person under 18 år.

HOVEDDOKUMENTER

EU-retningslinjer for fremme og beskyttelse af børns rettigheder (2017) — Alle børn skal med, Bruxelles, 2017

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Union — Afsnit I: Fælles bestemmelser — Artikel 3 (tidl. artikel 2 TEU) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 17)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Handel for alle — En mere ansvarlig handels- og investeringspolitik (COM(2015) 497 final af 14.10.2015)

seneste ajourføring 28.11.2017

Fuq