EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE1648

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF KOM(2004) 177 endelig — 2004/0065 (COD)

EUT C 157 af 28.6.2005, p. 115–119 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

28.6.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 157/115


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF

KOM(2004) 177 endelig — 2004/0065 (COD)

(2005/C 157/21)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 21. april 2004 under henvisning til EF-traktatens artikel 44, stk. 2, litra g) at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som udpegede Jörg Frank von Fürstenwerth til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 8. september 2004.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 413. plenarforsamling den 15.-16. december 2004, mødet den 15. december 2004, følgende udtalelse med 86 stemmer for, 3 imod og 1 hverken for eller imod:

1.   Indledning

1.1

Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og om ændring af Rådets direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF skal ses i sammenhæng med de øvrige EU-tiltag i handlingsplanen for finansielle tjenesteydelser. Særligt vigtige i denne forbindelse er Kommissionens meddelelse om »Modernisering af selskabsretten og forbedret virksomhedsledelse i Den Europæiske Union — vejen frem« (KOM(2003) 284), indførelsen af internationale regnskabsstandarder fra 2005 og direktiverne om markedsmisbrug og børsprospekter.

1.2

Kommissionen har siden 1996 arbejdet på at forbedre og harmonisere revisionens kvalitet i EU. Som et mellemresultat blev der i maj 2003 forelagt en tipunkts handlingsplan (Kommissionens meddelelse om styrkelse af den lovpligtige revision i EU; KOM(2003) 286). Et af handlingsplanens punkter vedrører modernisering af det ottende selskabsdirektiv 84/253/EØF, som det foreliggende direktivforslag da også skal erstatte.

1.3

Foranstaltningerne skal genskabe tilliden til regnskabsaflæggelsen og kapitalmarkederne. Direktivforslaget er ingen umiddelbar reaktion på de seneste regnskabsskandaler, men en konsekvens af den politik, som er fulgt siden 1996 med hensyn til revision. De seneste skandaler er dog taget med i overvejelserne.

2.   Kommissionens forslag

2.1

Direktivforslaget indeholder bestemmelser om godkendelse, vedvarende uddannelse og gensidig grænseoverskridende anerkendelse af lovpligtige revisorer og revisionsfirmaer.

2.2

Alle revisorer og revisionsfirmaer skal være underlagt principper om faglig etik. Principperne går på revisorens eller revisionsfirmaets overordnede ansvar over for offentligheden, deres integritet og objektivitet samt deres faglige kompetence og agtpågivenhed.

2.3

Medlemsstaterne sikrer, at godkendte revisorer og revisionsfirmaer registreres i et offentligt register.

2.4

En revisor eller et revisionsfirma, der udfører lovpligtig revision, skal være uafhængige af den virksomhed, der revideres, og de må under ingen omstændigheder involveres i dennes ledelsesbeslutninger. En revisor eller et revisionsfirma må ikke udføre en lovpligtig revision, hvis der foreligger et finansielt, erhvervs- eller ansættelsesmæssigt eller andet forhold med den virksomhed, der revideres, der kan bringe revisors eller revisionsfirmaets uafhængighed i fare.

2.5

Anvendelse af internationale revisionsstandarder er obligatorisk for al lovpligtig EU-revision af årsregnskaber, forudsat disse principper indgår i EU-retten.

2.6

Medlemsstaterne skal sørge for et effektivt offentligt tilsyn med alle revisorer og revisionsfirmaer. For tilsynet gælder en række principper (eksempelvis med hensyn til tilsynets besætning, kompetence og transparens).

2.7

Revisoren eller revisionsfirmaet udnævnes på den reviderede virksomheds generalforsamling. Medlemsstaterne kan dog bestemme, at udnævnelsen er betinget af forudgående godkendelse fra en kompetent tilsynsmyndighed, eller at udnævnelsen foretages af en domstol eller en anden organisation i henhold til national lovgivning.

2.8

Revisorer eller revisionsfirmaer kan kun afskediges, hvis dette kan begrundes. Meningsforskelle vedrørende regnskabsbehandling eller revisionsprocedurer kan ikke begrunde en afskedigelse.

2.9

Kommissionen foreslår, at medlemsstaterne skal sikre, at der findes passende regler for effektiv kommunikation mellem revisor eller revisionsfirma og den virksomhed, der revideres, og at denne virksomhed skal sørge for ordentlig registrering af denne dokumentation.

2.10

Direktivforslaget lægger op til særlige bestemmelser for lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden. Virksomheder af offentlig interesse er virksomheder med særlig offentlig relevans på grund af deres virksomheds natur, deres størrelse eller medarbejderantal, især virksomheder, der er underlagt en medlemsstats lovgivning, og hvis værdipapirer noteres på et reguleret marked i en medlemsstat, tillige med banker og andre finansieringsinstitutter samt forsikringsselskaber. Disse virksomheder skal eksempelvis nedsætte et revisionsudvalg bestående af bestyrelsesmedlemmer, der ikke indgår i direktionen, eller medlemmer af den reviderede virksomheds tilsynsorgan med mindst et uafhængigt medlem med kvalifikationer inden for regnskabsvæsen og/revision. Endvidere skærpes bl.a. bestemmelserne om uafhængighed, kvalitetssikring, offentligt tilsyn og udnævnelse af revisor og revisionsfirma.

2.11

Under forudsætning af gensidighed skal medlemsstaterne kunne godkende revisorer fra tredjelande, hvis de kan fremlægge dokumentation for, at de er godkendt som revisorer, har teoretisk viden, praktiske færdigheder og en integritet svarende til bestemmelserne i direktivet samt besidder en juridisk viden, der er anvendelig i medlemsstaten, såfremt dette er relevant ved lovpligtig revision i medlemsstaten. Endvidere fremlægges der forslag om internationalt samarbejde og informationsudveksling.

2.12

Der indføres et revisorreguleringsudvalg bestående af repræsentanter fra medlemsstaterne; udvalget skal bistå Kommissionen ved udarbejdelse af gennemførelsesbestemmelser.

2.13

Gennem en ændring af direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF kræves det, at honorarer, der i årets løb er betalt til revisor eller revisionsfirmaet for lovpligtig revision, samt honorarer for andre kontroltjenesteydelser, skatterådgivning og øvrige tjenesteydelser offentliggøres.

2.14

Medlemsstaterne vedtager og offentliggør før den 1. januar 2006 de bestemmelser, der er nødvendige for at overholde dette direktiv.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg udtrykker tilfredshed med direktivforslaget, hvorigennem det sikres, at investorer og andre interesserede kredse kan stole på, at de reviderede virksomhedsregnskaber er korrekte.

3.2

Det nye direktiv skaber ensartede europæiske retsregler for revision. Der udtrykkes tilfredshed hermed.

3.3

Udvalget noterer sig, at Kommissionen vil tage yderligere initiativer som følge af Parmalat-sagen. Initiativerne består bl.a. i at fremskynde de forslag, som blev bebudet i handlingsplanen fra maj 2003 om modernisering af selskabsretten og forbedring af virksomhedsledelsen. Forslagene vedrører (1) definition af den rolle, som tilkommer bestyrelsesmedlemmer, der ikke indgår i direktionen, (2) tydeliggørelse af bestyrelsesmedlemmernes ansvar for finansielle og ikke-finansielle informationer, (3) bedre information om koncerninterne transaktioner og om transaktioner med forbundne parter samt (4) fuld information om off shore-selskaber i regnskaberne og en langt strengere kontrol af disses indhold fra koncernrevisorens side.

3.4

Udvalget henviser til Kommissionens bemærkning i meddelelsen om styrkelse af den lovpligtige revision om, at revisorernes ansvar er et middel til at sikre revisionens kvalitet (1). Dog mener det fortsat (2), at revisoransvar bør være proportionelt med det tab, som påføres det reviderede selskab og aktionærerne, og der udtrykkes tilfredshed med, at Kommissionen er indstillet på at undersøge de videregående økonomiske konsekvenser af bestemmelserne om revisorers ansvar. Udvalget opfordrer Kommissionen til at sætte skub i de igangsatte undersøgelser.

4.   Særlige bemærkninger

4.1

Målet med de foreslåede bestemmelser om autorisation og videreuddannelse af revisorer og revisionsfirmaer er bl.a. at sikre, at revisorerne har den nødvendige faglige viden. Af denne grund udtryktes der tilfredshed med bestemmelserne.

4.2

De foreslåede bestemmelser om faglig etik bifaldes principielt. Kommissionen foreslår, at den skal kunne vedtage gennemførelsesbestemmelser om faglig etik. Disse bør være af allerhøjeste kvalitet og efter udvalgets mening rettes ind efter anerkendte internationale regler (adfærdskodeks fra den internationale revisorsammenslutning) eller europæiske regler (Kommissionens henstilling om revisorers uafhængighed i EU af 16.5.2002 (3)).

4.3

Revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed er efter udvalgets opfattelse af allerstørste betydning. Derfor kan man principielt støtte Kommissionens forslag om at sikre revisorens eller revisionsfirmaets uafhængighed ved at udforme principper for alle reviderede virksomheder, med særlig vægt på foretagender af almen interesse, i betragtning af, at disse også er forpligtet til størst mulig gennemsigtighed over for deres aktionærer og fremtidige investorer.

4.4

Der udtrykkes tilfredshed med Kommissionens henvisning til internationale revisionsstandarder og dermed til ISA (International Standards on Auditing). På baggrund af forpligtelsen om, at kapitalmarkedsorienterede virksomheder fra 2005 skal udarbejde koncernregnskab på basis af IAS (International Accounting Standards) eller IFRS (International Financial Reporting Standards) (4), må anvendelse heraf anses for en naturlig konsekvens. Udviklingen af internationale revisionsstandarder bør ske i overensstemmelse med en række principper, og standarderne bør opfylde høje kvalitetskrav. Derfor støttes Kommissionens forslag til procedurer for anerkendelse af standarder principielt. Imidlertid forudsætter udviklingen af internationalt anerkendte revisionsprincipper, at der tages hensyn til samtlige involveredes og offentlighedens interesser som led i en gennemsigtig standardiseringsprocedure (»due process«). Derfor bør Kommissionen beslutsomt og i god tid lade sine forslag indgå i standardiseringsprocessen.

4.5

Kommissionens forslag om, at medlemsstaterne skal tilrettelægge et offentligt tilsynssystem for alle revisorer og revisionsfirmaer og om, at der skal gælde visse principper for tilsynet, hilses principielt velkomment.

4.6

Med hensyn til afskedigelse af revisorer eller revisionsfirmaer foreslår Kommissionen, at meningsforskelle vedrørende regnskabsbehandling eller revisionsprocedurer ikke kan begrunde en afskedigelse. Principielt kan man dog forestille sig, at en virksomhed anvender en regnskabsmetode, som er generelt anerkendt, men som alligevel ikke anerkendes af revisoren. Der melder sig her det spørgsmål, hvorledes man skal gå frem i sådanne tilfælde, hvor afskedigelse af revisor eller revisionsfirma ikke måtte være mulig.

4.7

De foreslåede bestemmelser om kommunikation mellem den reviderede virksomhed og revisor eller revisionsfirma godkendes principielt.

4.8

Der udtrykkes tilfredshed med Kommissionens forslag om at indføre særlige bestemmelser for revision af virksomheder af interesse for offentligheden. De særlige krav bør dog stå i et passende forhold til de hertil knyttede ekstra udgifter. Thi de ekstra udgifter skal i sidste instans afholdes af kunderne og af virksomhedens ejere.

4.9

Kommissionen foreslår, at størrelsen af det honorar, der i årets løb er betalt til revisor eller revisionsfirmaet for lovpligtig revision af årsregnskabet, samt for andre kontroltjenesteydelser, skatterådgivning og øvrige tjenesteydelser uden for revisionsområdet skal angives. Principielt udtrykkes der tilfredshed med større åbenhed. Dog er det tvivlsomt, om sådanne obligatoriske oplysninger nødvendigvis vil føre til, at regnskabsrevisionen bliver af bedre kvalitet. Det er således muligt, at mere åbenhed kan føre til et større pres i retning af tilpasning af honorarerne for regnskabsrevisionsydelser.

4.10

Kommissionen foreslår, at det skal tilkomme de enkelte medlemsstater at sørge for passende bestemmelser, som sikrer, at honorarerne for lovpligtig revision muliggør en upåklagelig revisionskvalitet, at revisionen ikke påvirkes af levering af yderligere tjenesteydelser til den virksomhed, der revideres, og at revisionen ikke må baseres på tilfældigheder. Udvalget noterer sig, at sigtet med denne bestemmelse er at undgå dumpingpriser på revisionsydelser. Dog rejser udvalget det spørgsmål, hvorledes denne bestemmelse skal konkretiseres. Det er udvalgets overbevisning, at denne bestemmelse ikke må føre til, at medlemsstaterne fastlægger revisionshonorarerne.

4.11

Udvalget bifalder Kommissionens forslag til procedure for vedtagelse af gennemførelsesbestemmelser og nedsættelse af et revisionsreguleringsudvalg, forudsat disse gennemførelsesbestemmelser ikke kommer til at stride mod de internationale europæiske regler, som omtales i punkt 4.2.

5.   Internationale aspekter

5.1

Det anses for positivt, at Kommissionen foreslår bestemmelser om internationalt samarbejde. Dette gælder især samarbejdet med USA. Her ønsker udvalget at påpege, at eksisterende obligatoriske nationale bestemmelser om tavshedspligt og databeskyttelse skal overholdes.

5.2

Det foreslås i direktivforslaget, at revisorer fra tredjelande godkendes under forudsætning af gensidighed, hvis de kan fremlægge bestemte former for dokumentation. Det er en forudsætning for samarbejde med tredjelande, at der hersker ligebyrdighed mellem tredjelandets og EU's tilsynsordninger. Ligebyrdigheden skal vurderes af Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne og fastslås af Kommissionen efter proceduren med vedtagelse af gennemførelsesbestemmelser. Her går udvalget ud fra, at revisorer fra tredjelande godkendes til at udøve deres erhverv på de samme betingelser som revisorer fra EU's medlemsstater.

5.3

Det er ikke muligt endeligt at vurdere, om den foreslåede model for internationalt samarbejde tager tilstrækkeligt hensyn til alle aspekter. Udvalget mener således, at Kommissionen nærmere bør undersøge, i hvor høj grad den foreslåede model kan accepteres af specielt de kompetente myndigheder i USA.

6.   Konklusioner

6.1

Udvalget støtter Kommissionens forslag til et direktiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber og om ændring af direktiv 78/660/EØF og 83/349/EØF. Det mener, at forslaget omfatter stort set alle vigtige revisionsområder. Fuld gennemførelse af direktivet vil yde et væsentligt bidrag til styrkelse og større harmonisering af revisionen, hvilket er Kommissionens mål.

6.2

Udvalget har hæftet sig ved bestemte aspekter af direktivforslaget for at give Kommissionen konkrete henvisninger og forslag med henblik på videregående overvejelser og analyser. Da udvalget anser direktivforslaget for vigtigt, henstiller det, at lovgivningsproceduren gennemføres hurtigt.

Bruxelles, den 15. december 2004

Anne-Marie SIGMUND

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT C 236/2-8 af 2. oktober 2003, punkt 3.10.

(2)  Jf. udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg af 10.12.2003 om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om styrkelse af den lovpligtige revision i EU« (KOM(2003) 286 endelig udg.) (2004/C 80/06); EUT C 80/17-19 af 30. marts 2004, punkt 4.7.

(3)  EFT L 191 af 19. juli 2002.

(4)  Efter udvalgets mening er det en vigtig forudsætning for høj revisionskvalitet, at IAS og IFRS fortolkes ens.


BILAG

Til Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse

Følgende tekst i sektionens udtalelse, som blev krævet bibeholdt med over en fjerdedel af de afgivne stemmer, blev forkastet til fordel for et ændringsforslag på plenum.

Punkt 4.3

Udvalget mener dog, at indførelse af ekstern udskiftning af revisionsfirmaet i forbindelse med revisionen af virksomheder af offentlig interesse ikke vil formå at forbedre revisionskvaliteten, da overførsel af særlig viden om en bestemt kunde til en ny revisor vil indebære tab af knowhow og dermed medføre en ringere revisionskvalitet, end hvis der bygges på flerårig erfaring med revision af en bestemt kunde. Endvidere må det frygtes, at en sådan ordning vil føre til markedskoncentration hos store revisionsfirmaer til skade for mindre revisorer.

Afstemningsresultat

50: stemte for

21: stemte imod

4: stemte hverken for eller imod.


Top