Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2465

    Rådets forordning (EU) 2022/2465 af 12. december 2022 om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif

    ST/15095/2022/INIT

    EUT L 322 af 16.12.2022, p. 81–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2465/oj

    16.12.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 322/81


    RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/2465

    af 12. december 2022

    om ændring af bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 31,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Unionens marked for visse input til nitrogenholdige gødningsstoffer afhænger i høj grad af import fra tredjelande. I 2021 importerede Unionen 2,9 mio. ton ammoniak og 4,7 mio. ton urinstof til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer. Priserne på disse varer er steget betydeligt i 2021 og er steget yderligere i indeværende år.

    (2)

    I øjeblikket importeres en betydelig del af disse input til nitrogenholdige gødningsstoffer til Unionen fra tredjelande, der nyder godt af præferenceadgang til EU-markedet, og importen er derfor toldfri. Ikke desto mindre importerer Unionen en stor mængde input til nitrogenholdige gødningsstoffer med oprindelse i lande, der er omfattet af den fælles toldtarif, som indeholdt i Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 (1), med toldsatser på mellem 5,5 % og 6,5 %.

    (3)

    I Kommissionens meddelelse af 23. marts 2022 om beskyttelse af fødevaresikkerheden og styrkelse af fødevaresystemernes modstandsdygtighed bemærker Kommissionen, at råvaremarkederne allerede inden den russiske invasion af Ukraine var præget af en betydelig prisstigning, som på landbrugsmarkederne resulterede i en kraftig stigning i energi- og gødningsomkostningerne efterfulgt af en stigning i priserne på landbrugsprodukter. Kommissionen bemærker, at invasionen af Ukraine og de stigende råvarepriser på verdensplan har fået priserne på landbrugsmarkederne til at stige yderligere og har blotlagt sårbarhederne i Unionens fødevaresystem, som delvis er afhængigt af importeret gødning. Dette resulterer i højere omkostninger for producenterne og påvirker fødevarepriserne, hvilket vækker bekymring med hensyn til forbrugernes købekraft og landbrugere i Unionens indkomster. Kommissionen understreger, at omkostningerne i forbindelse med og tilgængeligheden af mineralske gødningsstoffer skal være en prioritet på kort sigt i afventning af omstillingen til bæredygtige gødningstyper eller -metoder. I denne periode skal gødningsindustrien i Unionen have adgang til den nødvendige import, herunder input til fremstilling af gødningsstoffer inden for Unionen. Kommissionen understreger også, at gødningspriserne og forsyningen til landbrugerne vil blive overvåget for at sikre, at udsigterne for høsten i Unionen ikke bringes i fare.

    (4)

    I lyset heraf bør der træffes foranstaltninger til at reducere de omkostninger, som Unionens gødningsproducenter står over for, når de importerer input, der er nødvendige for fremstillingen af nitrogenholdige gødningsstoffer.

    (5)

    I en tid med knaphed på nitrogenholdige gødningsstoffer på de internationale markeder udgør told på import til Unionen af rå- og hjælpestoffer såsom ammoniak og urinstof desuden en hindring for forsyningen af EU-markedet i forhold til andre verdensmarkeder, hvor der ikke findes en sådan importtold. Toldforskellen hæmmer også bestræbelserne på at diversificere Unionens import.

    (6)

    De toldsatser i den fælles toldtarif, der er omhandlet i artikel 56, stk. 2, litra c), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 (2), bør derfor midlertidigt suspenderes for visse input til nitrogenholdige gødningsstoffer. Denne midlertidige foranstaltning bør finde anvendelse i en periode på seks måneder fra datoen for denne forordnings ikrafttræden. For at gøre det muligt at vurdere foranstaltningens virkninger bør Kommissionen udarbejde en rapport og forelægge den for Rådet.

    (7)

    Samtidig skal Unionen i henhold til artikel 21, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union påse, at der er sammenhæng mellem de forskellige områder inden for dens optræden udadtil og mellem dens optræden udadtil og andre EU-politikker.

    (8)

    Forbindelserne mellem Unionen og Den Russiske Føderation har udviklet sig meget negativt i de seneste år, og situationen er især blevet forværret i de seneste måneder på grund af Den Russiske Føderations tilsidesættelse af folkeretten og navnlig dens uprovokerede og uberettigede angrebskrig mod Ukraine.

    (9)

    Siden juli 2014 har Unionen gradvist indført restriktive foranstaltninger over for Den Russiske Føderation. I sine konklusioner af 24. februar 2022 erklærede Det Europæiske Råd, at Den Russiske Føderation med sin uprovokerede og uberettigede militære aggression mod Ukraine groft overtræder folkeretten og principperne i De Forenede Nationers pagt og underminerer europæisk og global sikkerhed og stabilitet.

    (10)

    For nylig vedtog Rådet den 3. juni 2022 en sjette pakke af sanktioner over for Den Russiske Føderation på grund af landets fortsatte angrebskrig mod Ukraine og de rapporterede grusomheder begået af de russiske væbnede styrker i Ukraine.

    (11)

    Selv om Den Russiske Føderation er medlem af Verdenshandelsorganisationen, er Unionen i medfør af de undtagelser, der gælder i henhold til overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen, og navnlig artikel XXI i GATT 1994, desuden fritaget for forpligtelsen til at indrømme varer importeret fra Den Russiske Føderation de fordele, der indrømmes samme varer importeret fra andre lande (mestbegunstigelsesbehandling).

    (12)

    Det bør derfor ikke tillades, at import fra Den Russiske Føderation indrømmes toldfritagelse og mestbegunstigelsesbehandling for så vidt angår de varer, der er omfattet af denne forordning.

    (13)

    Situationen mellem Unionen og Belarus er også blevet forværret i de seneste år på grund af regimets tilsidesættelse af folkeretten, de grundlæggende rettigheder og menneskerettighederne. Belarus har desuden støttet Den Russiske Føderations angrebskrig mod Ukraine lige fra begyndelsen, bl.a. ved at tillade Den Russiske Føderation at affyre ballistiske missiler fra belarusisk territorium, muliggøre transport af russisk militærpersonel og tunge våben, kampvogne og militære transportvogne, give russiske militærfly mulighed for at flyve gennem belarusisk luftrum til Ukraine, sikre optankningssteder og opbevare russiske våben og militært udstyr i Belarus.

    (14)

    Siden oktober 2020 har Unionen gradvist indført restriktive foranstaltninger over for Belarus. Den 2. december 2021 vedtog Rådet en femte pakke af sanktioner på grund af fortsatte krænkelser af menneskerettighederne og instrumentalisering af migranter. Yderligere pakker af sanktioner blev vedtaget den 24. februar, 2. marts, 9. marts og 3. juni 2022 i lyset af Belarus' involvering i Den Russiske Føderations uberettigede og uprovokerede angrebskrig mod Ukraine. Desuden er Belarus ikke medlem af Verdenshandelsorganisationen. Unionen er derfor ikke forpligtet til i medfør af overenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen at indrømme varer fra Belarus mestbegunstigelsesbehandling. Desuden tillader handelsaftaler tiltag, der er berettigede på grundlag af gældende undtagelsesklausuler, navnlig sikkerhedsundtagelser.

    (15)

    I lyset heraf er det hensigtsmæssigt at udelukke Den Russiske Føderation og Belarus fra anvendelsesområdet for de autonome toldsuspensioner, der er fastsat i denne forordning, ifølge de almindelige bestemmelser vedrørende toldsatserne i bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87, særlig del 1, afsnit I, del B, punkt 1.

    (16)

    Import af input til nitrogenholdige gødningsstoffer med oprindelse i Den Russiske Føderation og Belarus bør derfor ikke være omfattet af toldsuspensionen. Importen af de varer, der er omfattet af denne forordning, fra Den Russiske Føderation og Belarus bør i stedet fortsat pålægges den importtold, som de allerede forinden var pålagt.

    (17)

    I betragtning af den betydelige og pludselige prisstigning på input til fremstilling af nitrogenholdige gødningsstoffer, der forværres af den nødsituation, som Den Russiske Føderations angrebskrig mod Ukraine har forårsaget på markedet for gødningsstoffer, bør denne forordning træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    (18)

    Bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    I bilag I til forordning (EØF) nr. 2658/87 foretages følgende ændringer:

    1)

    I del 2, afsnit VI, kapitel 28, affattes teksten til KN-kode 2814 10 00 i kolonne 3 (»Bunden toldsats (%)«) således:

    »5,5 (*1)

    (*1)  Toldsatsen er autonomt suspenderet i en periode på seks måneder fra den 16. december 2022, undtagen for Rusland og Belarus, hvor satsen på 5,5 % anvendes, jf. Rådets forordning (EU) 2022/2465.« "

    2)

    I del 2, afsnit VI, kapitel 31, affattes teksten til KN-kode 3102 10 10 og 3102 10 90 i kolonne 3 (»Bunden toldsats (%)«) således:

    »6,5 (*2)

    (*2)  Toldsatsen er autonomt suspenderet i en periode på seks måneder fra den 16. december 2022, undtagen for Rusland og Belarus, hvor satsen på 6,5 % anvendes, jf. Rådets forordning (EU) 2022/2465.« "

    Artikel 2

    Senest den 17. maj 2023 udarbejder Kommissionen en rapport med en evaluering af konsekvenserne af toldsuspensionen, der er fastsat i denne forordning, og forelægger den for Rådet. På grundlag af denne rapport forelægger Kommissionen, hvis det er relevant, et lovgivningsforslag om forlængelse af denne toldsuspension.

    Artikel 3

    Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den ophører med at finde anvendelse den 17. juni 2023.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 12. december 2022.

    På Rådets vegne

    J. BORRELL FONTELLES

    Formand


    (1)  Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif (EFT L 256 af 7.9.1987, s. 1).

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).


    Top