Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022L0890

    Rådets direktiv (EU) 2022/890 af 3. juni 2022 om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår forlængelse af anvendelsesperioden for den fakultative ordning for omvendt betalingspligt ved levering af bestemte varer og ydelser, som kan være udsat for svig, og for den hurtige reaktionsmekanisme til bekæmpelse af momssvig

    ST/7137/2022/INIT

    EUT L 155 af 8.6.2022, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2022/890/oj

    8.6.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 155/1


    RÅDETS DIREKTIV (EU) 2022/890

    af 3. juni 2022

    om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår forlængelse af anvendelsesperioden for den fakultative ordning for omvendt betalingspligt ved levering af bestemte varer og ydelser, som kan være udsat for svig, og for den hurtige reaktionsmekanisme til bekæmpelse af momssvig

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1),

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (2),

    efter en særlig lovgivningsprocedure, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Svig med merværdiafgift (moms) fører til betydelige budgettab og påvirker det indre markeds funktion.

    (2)

    I henhold til Rådets direktiv 2006/112/EF (3) kan medlemsstaterne på frivillig basis anvende ordningen for omvendt betalingspligt (OOB) i forbindelse med betaling af moms på leveringer af foruddefinerede varer eller ydelser, der kan være udsat for svig, især svig i forbindelse med forsvundne forhandlere inden for Fællesskabet (MTIC-svig). Ved nævnte direktiv fastsættes også den hurtige reaktionsmekanisme (HRM), som er en særlig foranstaltning, som på visse strenge betingelser giver medlemsstaterne mulighed for at anvende en hurtigere procedure til at indføre OOB, hvilket fører til en mere passende og effektiv reaktion på pludselig opstået, grov svig. Anvendelsesperioden for begge foranstaltninger udløber den 30. juni 2022.

    (3)

    Kommissionen vedtog to lovgivningsforslag om indførelse af det endelige momssystem, som har til formål at udgøre en samlet reaktion på MTIC-svig. Disse forslag, der oprindeligt forventedes at træde i kraft den 1. juli 2022, forhandles stadig i Rådet, og det forventes, at de ikke vil blive vedtaget før eller træde i kraft på denne dato.

    (4)

    I sin rapport af 8. marts. 2018 om virkningerne af artikel 199a og 199b i direktiv 2006/112/EF om bekæmpelse af svig anfører Kommissionen, at medlemsstaterne og de interesserede parter generelt anser OOB for et effektivt midlertidigt redskab til bekæmpelse af momssvig. Endvidere anser medlemsstaterne HRM for et nyttigt redskab og en forebyggende foranstaltning mod ekstraordinære tilfælde af momssvig. Siden da er de retlige betingelser eller praktiske forhold for anvendelsen af OOB inden for EU's momssystem ikke blevet ændret. Direktiv 2006/112/EF er heller ikke blevet ændret væsentligt for at løse problemet med MTIC-svig på en mere struktureret måde. Det er derfor rimeligt at antage, at rapportens konklusioner og betragtninger i det store og hele stadig er gældende.

    (5)

    Det lader således til, at OOB og HRM har været nyttige som midlertidige og målrettede foranstaltninger. Deres udløb ville fratage medlemsstaterne effektive redskaber til bekæmpelse af svig. Anvendelsesperioden for OOB og HRM bør derfor forlænges i endnu en begrænset periode for at gøre det muligt at føre forhandlinger i Rådet om det endelige momssystem og gøre det muligt at fortsætte udarbejdelsen af redskaber til bekæmpelse af svig og af de moderniserede indberetningsregler, der skal vedtages i mellemtiden.

    (6)

    Målet for dette direktiv, nemlig at opretholde effektive redskaber til bekæmpelse af svig, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan på grund af handlingens virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går dette direktiv ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

    (7)

    Direktiv 2006/112/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

    VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

    Artikel 1

    I direktiv 2006/112/EF foretages følgende ændringer:

    1)

    I artikel 199a foretages følgende ændringer:

    a)

    I stk. 1 affattes indledningen således:

    »Indtil den 31. december 2026 kan medlemsstaterne fastsætte, at den afgiftspligtige person er modtageren i følgende transaktioner:«.

    b)

    Stk. 3, 4 og 5 udgår.

    2)

    Artikel 199b, stk. 6, affattes således:

    »6.   Den særlige foranstaltning inden for rammerne af den hurtige reaktionsmekanisme, jf. stk. 1, finder anvendelse indtil den 31. december 2026.«

    Artikel 2

    Dette direktiv træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Artikel 3

    Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 3. juni 2022.

    På Rådets vegne

    F. RIESTER

    Formand


    (1)  Udtalelse af 3.5.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

    (2)  Udtalelse af 23.3.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

    (3)  Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).


    Top