EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0263

Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2017/263 af 14. februar 2017 om risikobegrænsende foranstaltninger og forstærkede biosikringsforanstaltninger samt systemer for tidlig påvisning vedrørende de risici, der knytter sig til vilde fugle med hensyn til overførsel af højpatogen aviær influenza-virus til fjerkræ (meddelt under nummer C(2017) 765) (EØS-relevant tekst. )

C/2017/0765

EUT L 39 af 16.2.2017, p. 6–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2018

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/263/oj

16.2.2017   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 39/6


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2017/263

af 14. februar 2017

om risikobegrænsende foranstaltninger og forstærkede biosikringsforanstaltninger samt systemer for tidlig påvisning vedrørende de risici, der knytter sig til vilde fugle med hensyn til overførsel af højpatogen aviær influenza-virus til fjerkræ

(meddelt under nummer C(2017) 765)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets direktiv 89/662/EØF af 11. december 1989 om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked (1), navnlig artikel 9, stk. 4,

under henvisning til Rådets direktiv 90/425/EØF af 26. juni 1990 om veterinærkontrol og zooteknisk kontrol i samhandelen med visse levende dyr og produkter inden for Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked (2), særlig artikel 10, stk. 4,

under henvisning til Rådets direktiv 2005/94/EF af 20. december 2005 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza og om ophævelse af direktiv 92/40/EØF (3), navnlig artikel 63, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Aviær influenza er en infektiøs virussygdom hos fugle, herunder fjerkræ. Infektioner med aviær influenza-virus hos tamfjerkræ forårsager to hovedformer af sygdommen, som har forskellig virulens. Den lavpatogene form giver generelt kun milde symptomer, mens den højpatogene form forårsager meget stor dødelighed hos de fleste fjerkræarter. Sygdommen kan have alvorlige konsekvenser for fjerkræopdrættets rentabilitet.

(2)

Ved direktiv 2005/94/EF er der fastlagt minimumsbekæmpelsesforanstaltninger, som skal gennemføres i tilfælde af et udbrud af aviær influenza hos fjerkræ eller andre fugle i fangenskab, og direktivet foreskriver tillige visse forebyggende foranstaltninger vedrørende overvågning og tidlig påvisning af aviær influenza.

(3)

Det følger desuden af direktiv 2005/94/EF, at Kommissionen kan vedtage nærmere bestemmelser, som nødvendiggjort af den epidemiologiske situation, som supplement til de ved samme direktiv fastlagte minimumsbekæmpelsesforanstaltninger.

(4)

Vilde fugle, især trækkende arter af vilde vandfugle, er kendt for at være den naturlige vært for lavpatogene aviær influenza-virus under deres årstidsbestemte fugletræk, idet de som bærere normalt ikke viser tegn på sygdommen. Det har dog siden midten af 2005 været dokumenteret, at en højpatogen aviær influenza (HPAI)-virusstamme af subtype H5N1 er i stand til at inficere vilde fugle og spredes med dem over store afstande (4).

(5)

Forekomsten af aviær influenza hos vilde fugle udgør en vedvarende trussel med hensyn til direkte og indirekte indslæbning af disse virus på bedrifter, hvor der holdes fjerkræ eller andre fugle i fangenskab, med risiko for efterfølgende spredning af virusset fra en inficeret bedrift til andre bedrifter.

(6)

Kommissionens beslutning 2005/734/EF (5) blev vedtaget efter indslæbning af HPAI-virus af subtype H5N1 fra Sydøstasien til Europa, hvor virusset i løbet af 2005 spredte sig mod vest, med det formål at styrke de bekæmpelsesforanstaltninger, som EU-lovgivningen allerede foreskrev, navnlig på baggrund af risiciene i tilknytning til denne hidtil usete interkontinentale spredning af HPAI-virusset via vilde fugle.

(7)

Beslutning 2005/734/EF foreskriver biosikkerhedsforanstaltninger og supplerende risikoreducerende foranstaltninger med henblik på at reducere risikoen for overførsel af HPAI H5N1-virusset fra vildtlevende fugle til fjerkræ og andre fugle i fangenskab med henblik på at forebygge direkte og indirekte kontakt mellem disse populationer. Det følger af beslutning 2005/734/EF, at medlemsstaterne skal identificere de af deres områder, som er særlig udsat for risiko for indslæbning af HPAI H5N1-virusset på bedrifter, hvor der forefindes fjerkræ og andre fugle i fangenskab, under hensyntagen til den epidemiologiske situation og specifikke risikofaktorer. Medlemsstaterne skal anvende visse risikoreducerende foranstaltninger i sådanne højrisikoområder, idet de blandt andet skal sikre, at fjerkræ holdes indendørs. Medlemsstaterne skal også sikre, at ejerne gøres mere bevidste om risikoen for overførsel og om nødvendigheden af at anvende biosikringsforanstaltninger på deres bedrifter.

(8)

Det følger endvidere af beslutning 2005/734/EF, at medlemsstaterne skal indføre systemer for tidlig påvisning, der tager sigte på, at alle tegn på aviær influenza hos fjerkræflokke hurtigt indberettes af ejerne til den kompetente veterinærmyndighed, som tager hensyn til specifikke parametre og mindre ændringer i produktionsdata.

(9)

Ved Kommissionens afgørelse 2010/367/EU (6) er der fastlagt retningslinjer for medlemsstaternes obligatoriske gennemførelse af overvågningsprogrammer vedrørende aviær influenza hos fjerkræ og vilde fugle, herunder krav vedrørende prøveudtagning og laboratorieundersøgelser. Nævnte afgørelse foreskriver også, at de kompetente myndigheder straks skal underrettes om forekomst af abnorm dødelighed og markant sygdom eller dødelighed hos vilde fugle, navnlig hos trækkende arter af vilde vandfugle.

(10)

I sidste del af 2014 og i starten af 2015 blev HPAI H5N8-virusset indslæbt til Unionen via vilde fugle. Dødeligheden hos de vilde fugle var meget lav, men virusset forårsagede alvorlige udbrud hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab i flere medlemsstater

(11)

Der er siden slutningen af oktober 2016 påvist en meget nært beslægtet HPAI H5N8-virusstamme hos vilde trækfugle — som for de flestes vedkommende har været døde, da de blev fundet — i 20 medlemsstater, nemlig Bulgarien, Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Irland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Kroatien, Italien, Ungarn, Nederlandene, Østrig, Polen, Rumænien, Slovenien, Slovakiet, Finland, Sverige og Det Forenede Kongerige samt i nærtliggende tredjelande såsom Schweiz, Serbien og Ukraine. De fleste udbrud blev bekræftet i Frankrig, Ungarn og Bulgarien i visse områder med et stort antal bedrifter med ænder og gæs.

(12)

Den nuværende epidemiologiske situation er meget foranderlig og udvikler sig hele tiden. Trækfugle bliver ved med at trække, og medlemsstaterne finder i forbindelse med deres løbende overvågning stadig HPAI H5N8-virusset hos vilde fugle. Virusset vil derfor også i de kommende måneder fortfarende være en trussel for fjerkræ og andre fugle i fangenskab i Unionen, formentlig især under trækfuglenes årstidsbestemte træk, med risiko for yderligere spredning af virusset mellem bedrifter i visse højrisikomiljøer.

(13)

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) er i færd med at udarbejde en omfattende videnskabelig udtalelse om aviær influenza, som efter planen vil foreligge i september 2017. På baggrund af den nuværende HPAI H5N8-epidemi blev EFSA imidlertid anmodet om at fremlægge en hasteevaluering af den epidemiologiske situation og en foreløbig videnskabelig udtalelse om egnetheden af de beskyttelsesforanstaltninger, der er indført på EU-plan vedrørende de risici, der knytter sig til vilde fugle inficeret med HPAI H5N8.

(14)

Den 20. december 2016 offentliggjorde EFSA's Ekspertpanel for Dyrs Sundhed og Velfærd erklæringen »Urgent request on avian influenza« (7), hvori det bekræftes, at nøje gennemførelse af biosikringsforanstaltninger og risikoreducerende foranstaltninger er det vigtigste redskab til at forebygge, at HPAI-virus, såvel subtype H5 som subtype H7, enten direkte eller indirekte overføres fra vilde fugle til bedrifter, hvor der holdes fjerkræ og fugle i fangenskab. Biosikring bør være fast praksis på sådanne bedrifter, og biosikringsforanstaltningerne bør styrkes i perioder med forhøjet risiko.

(15)

EFSA konkluderede endvidere, at passiv overvågning af vilde fugle er det mest effektive redskab til tidlig påvisning af forekomst af HPAI-virus hos vilde fugle, og anbefalede at målrette prøveudtagningen og testningen af vilde fugle og derved styrke visse af bestemmelserne vedrørende vilde fugle i retningslinjerne for gennemførelse af overvågningsprogrammer vedrørende aviær influenza hos vilde fugle i bilag II til afgørelse 2010/367/EU.

(16)

EFSA henviser endvidere til vurderingen fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) (8), hvoraf det fremgår, at der til dato aldrig noget sted i verden er rapporteret om infektioner hos mennesker med det nuværende HPAI H5N8-virus, og at videre viruskarakterisering viser, at der stadig grundlæggende er tale om et fuglevirus uden nogen specifik øget affinitet til mennesker.

(17)

De erfaringer, som medlemsstaternes kompetente myndigheder har gjort med gennemførelsen af de foranstaltninger, der er fastlagt ved beslutning 2005/734/EF, viser, at der fortsat bør udvises fleksibilitet for at kunne tilpasse disse foranstaltninger til den epidemiologiske situation i de enkelte medlemsstater.

(18)

Med det formål at fokusere indsatsen på de fuglebestande, for hvilke risikoen er størst, og for at sikre, at de ved denne afgørelse fastlagte foranstaltninger er effektive, bør der træffes visse forebyggende foranstaltninger målrettet mod bedrifter, hvor der holdes fjerkræ.

(19)

De foranstaltninger, der er fastlagt ved beslutning 2005/734/EF, bør derfor tages op til revision og tilpasses under hensyntagen til den nuværende epidemiologiske situation hos fjerkræ og vilde fugle i medlemsstaterne, udtalelsen om aviær influenza, som EFSA offentliggjorde den 20. december 2016, og medlemsstaternes erfaringer med gennemførelsen i praksis af de ved denne afgørelse fastlagte foranstaltninger.

(20)

De foranstaltninger, der er fastlagt ved beslutning 2005/734/EF, er blevet ændret og forlænget flere gange og finder anvendelse indtil den 31. december 2017. Af hensyn til klarheden i EU-lovgivningen bør beslutning 2005/734/EF ophæves og erstattes af denne afgørelse.

(21)

Foranstaltningerne i denne afgørelse tages om nødvendigt op til revision på grundlag af det endelige resultat af EFSA's videnskabelige udtalelse om aviær influenza, som efter planen vil foreligge i september 2017.

(22)

Foranstaltningerne i denne afgørelse bør finder anvendelse indtil den 30. juni 2018.

(23)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

Ved denne afgørelse fastlægges der risikoreducerende foranstaltninger og systemer for tidlig påvisning vedrørende de risici, der knytter sig til vilde fugle med hensyn til indslæbning på bedrifter af højpatogen aviær influenza (HPAI), samt foranstaltninger til at øge bevidstheden blandt ejerne om disse risici og om nødvendigheden af at iværksætte eller styrke biosikringsforanstaltninger på deres bedrifter.

Artikel 2

Definitioner

Ved anvendelsen af denne afgørelse gælder definitionerne i artikel 2 i direktiv 2005/94/EF.

Artikel 3

Identificering af højrisikoområder for så vidt angår indslæbning af HPAI-virus

Medlemsstaterne identificerer og revurderer de af deres områder, som er særlig udsat for risiko for indslæbning af HPAI-virus på bedrifter (i det følgende benævnt »højrisikoområder«), og den periode, hvori denne risiko gør sig gældende, under hensyntagen til følgende:

a)

den epidemiologiske situation på deres område eller i nærtliggende medlemsstater eller tredjelande, navnlig med hensyn til:

i)

påvisning af HPAI-virus hos vilde fugle eller i gødning opsamlet fra disse fugle

ii)

udbrud af HPAI på bedrifter, hvor der holdes fjerkræ eller andre fugle i fangenskab, som sandsynligvis kan sættes i forbindelse med påvisninger af HPAI-virus som omhandlet i nr. i)

iii)

tidligere påvisninger af HPAI-virus som omhandlet i nr. i) og ii) og risikoen for nye påvisninger

b)

risikofaktorer i forhold til indslæbning af HPAI-virus på bedrifter, især hvad angår:

i)

bedrifters beliggenhed langs fugles trækruter, navnlig hvis fuglene kommer fra områder i og omkring Central- og Østasien, Det Kaspiske Hav og Sortehavet samt Mellemøsten og Afrika

ii)

afstanden mellem bedriften og vådområder, damme, sumpområder, søer eller floder, hvor der er sandsynlighed for, at trækfugle, især af ordenerne Anseriformes og Charadriiformes, samles

iii)

bedrifters beliggenhed i områder med en høj koncentration af trækfugle, især vandfugle

iv)

hold af fjerkræ på frilandsbedrifter, hvor kontakt mellem vilde fugle og fjerkræ ikke i tilstrækkelig grad kan forebygges

c)

yderligere risikofaktorer i forhold til spredning af HPAI-virus på og mellem bedrifter, navnlig hvor:

i)

bedrifterne ligger i områder med en høj bedriftstæthed

ii)

intensiteten af flytninger af fjerkræ og af køretøjers og personers bevægelser på og mellem bedrifterne og anden direkte og indirekte kontakt mellem bedrifterne er høj

d)

risikovurderinger vedrørende betydningen af spredningen af HPAI-virus via vilde fugle foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og af nationale og internationale organer med ansvar for risikovurdering

e)

resultaterne af overvågningsprogrammer gennemført i henhold til artikel 4 i direktiv 2005/94/EF.

Artikel 4

Risikoreducerende foranstaltninger

1.   Medlemsstaterne træffer, afhængigt af den specifikke epidemiologiske situation på deres område, hensigtsmæssige og praktisk gennemførlige foranstaltninger af den nødvendige varighed med henblik på at reducere risikoen for overførsel af HPAI-virus fra vilde fugle til fjerkræ i højrisikoområder.

2.   De i stk. 1 omhandlede foranstaltninger skal først og fremmest tage sigte på at forebygge, at vilde fugle, især trækkende arter af vilde vandfugle, direkte eller indirekte kommer i kontakt med fjerkræ, navnlig ænder og gæs.

3.   Medlemsstaterne forbyder følgende i højrisikoområder:

a)

udendørs fjerkræhold

b)

anvendelse af udendørs vandreservoirer til fjerkræ

c)

vandforsyning til fjerkræ fra overfladevandreservoirer, som vilde fugle har adgang til

d)

opbevaring af foder til fjerkræ, som ikke er beskyttet mod vilde fugle og andre dyr.

4.   Som yderligere risikoreducerende foranstaltninger forbyder medlemsstaterne:

a)

samling af fjerkræ og andre fugle i fangenskab på markeder, skuer og udstillinger eller i forbindelse med kulturelle arrangementer

b)

anvendelse af lokkefugle af ordenerne Anseriformes og Charadriiformes (i det følgende benævnt »lokkefugle«).

5.   Medlemsstaterne revurderer regelmæssigt de foranstaltninger, de har truffet i henhold til stk. 1-4, med henblik på at justere og tilpasse dem for at tage hensyn til den epidemiologiske situation, herunder de risici, der knytter sig til vilde fugle.

Artikel 5

Oplysning og biosikringsforanstaltninger

Medlemsstaterne sikrer, at de foranstaltninger, der er nødvendige for at øge bevidstheden om HPAI-risiciene blandt aktører, der er aktive i fjerkræsektoren, og forsyne dem med de mest relevante oplysninger om biosikringsforanstaltninger, navnlig de foranstaltninger, der skal gennemføres i højrisikoområder, idet de anvender de redskaber, der er bedst egnet til at formidle de relevante oplysninger.

Artikel 6

Undtagelser fra de i artikel 4 omhandlede risikoreducerende foranstaltninger

1.   Uanset artikel 4, stk. 3, kan medlemsstaterne, hvis der er truffet biosikringsforanstaltninger til forebyggelse af risikoen for overførsel af HPAI-virus, tillade følgende:

a)

udendørs fjerkræhold, forudsat at følgende betingelser er opfyldt:

i)

Det pågældende fjerkræ er beskyttet mod kontakt med vilde fugle med net eller tag eller på anden hensigtsmæssig vis, eller

ii)

som minimum fodringen og vandingen af det pågældende fjerkræ foregår indendørs eller under en overdækning, der i tilstrækkelig grad afskrækker vilde fugle fra at lande og dermed forebygger, at vilde fugle kommer i kontakt med det foder og vand, der er tiltænkt fjerkræet

b)

anvendelse af udendørs vandreservoirer, hvis sådanne af dyrevelfærdsårsager kræves til visse typer fjerkræ og er tilstrækkelig afskærmet mod vildtlevende vandfugle

c)

vandforsyning til fjerkræ fra overfladevand, som vilde vandfugle har adgang til, forudsat at vandet er blevet behandlet på en måde, der sikrer inaktivering af aviær influenza-virus.

2.   Uanset artikel 4, stk. 4, kan medlemsstaterne, hvis der er truffet biosikringsforanstaltninger til forebyggelse af risikoen for overførsel af HPAI-virus, tillade følgende:

a)

samling af fjerkræ og andre fugle i fangenskab på markeder, skuer og udstillinger eller i forbindelse med kulturelle arrangementer

b)

anvendelse af lokkefugle:

i)

inden for rammerne af et overvågningsprogram vedrørende aviær influenza, der gennemføres i henhold til artikel 4 i direktiv 2005/94/EF, forskningsprojekter, ornitologiske undersøgelser eller andre aktiviteter, der er godkendt af den kompetente myndighed, eller

ii)

i overensstemmelse med relevante biosikringsforanstaltninger og bestemmelser, der har til formål at forebygge overførsel af HPAI-virus til fjerkræ.

Artikel 7

Systemer for tidlig påvisning i fjerkræflokke

1.   Medlemsstaterne indfører eller styrker systemer for tidlig påvisning, der tager sigte på, at alle tegn på aviær influenza hos fjerkræflokke, der holdes på bedrifter i højrisikoområder, hurtigt indberettes af ejerne til den kompetente myndighed.

2.   Der skal i de i stk. 1 omhandlede systemer som minimum tages hensyn til betydelige fald i indtagelsen af foder og vand og i ægproduktionen, den observerede dødelighed og alle kliniske tegn eller post mortem-læsioner, der kunne tyde på forekomst af HPAI-virus, under hensyntagen til udsving i disse parametre for de forskellige fjerkræarter og produktionstyper.

Artikel 8

Intensiveret overvågning af vilde fugle

1.   Den kompetente myndighed sikrer, at intensiveret passiv overvågning af bestande af vilde fugle samt yderligere overvågning for døde eller syge fugle foretages i overensstemmelse med retningslinjerne for gennemførelse af overvågningsprogrammer vedrørende aviær influenza hos vilde fugle i bilag II til afgørelse 2010/367/EU, med specifikt fokus på den liste over målarter for prøveudtagning og laboratorieundersøgelser, der er fastlagt ved samme afgørelse, og andre arter af vilde fugle, der har vist sig at kunne inficeres med HPAI-virus.

2.   Den kompetente myndighed kan foretage målrettet prøveudtagning og laboratorietestning af vilde fugle af arter og i geografiske områder, der ikke tidligere har været berørt af HPAI.

Artikel 9

Forpligtelser med hensyn til efterkommelse og underretning

Medlemsstaterne holder Kommissionen underrettet om de foranstaltninger, de træffer for at efterkomme denne afgørelse, og om eventuelle undtagelser, der gøres i henhold til artikel 6.

Artikel 10

Ophævelse

Beslutning 2005/734/EF ophæves.

Artikel 11

Anvendelse

Denne afgørelse anvendes indtil den 30. juni 2018.

Artikel 12

Adressater

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 14. februar 2017.

På Kommissionens vegne

Vytenis ANDRIUKAITIS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 395 af 30.12.1989, s. 13.

(2)  EFT L 224 af 18.8.1990, s. 29.

(3)  EUT L 10 af 14.1.2006, s. 16.

(4)  Scientific Opinion of the Panel on Animal Health and Welfare of the European Food Safety Authority on a request from the European Commission on Animal health and welfare aspects of avian influenza and the risk of its introduction into the EU poultry holdings (EFSA Journal (2008) 715, s. 1-161).

(5)  Kommissionens beslutning 2005/734/EF af 19. oktober 2005 om biosikkerhedsforanstaltninger med henblik på at reducere risikoen for overførsel af højpatogen aviær influenza forårsaget af influenzatype A, subtype H5N1, fra vildtlevende fugle til fjerkræ og andre fugle i fangenskab og om et system for tidlig påvisning i områder med særlig risiko (EUT L 274 af 20.10.2005, s. 105).

(6)  Kommissionens afgørelse 2010/367/EU af 25. juni 2010 om medlemsstaternes gennemførelse af overvågningsprogrammer vedrørende aviær influenza hos fjerkræ og vilde fugle (EUT L 166 af 1.7.2010, s. 22).

(7)  EFSA Journal 2017;15(1):4687, 32 s. doi:10.2903/j.efsa.2016.4687.

(8)  Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), 2016 — RAPID RISK ASSESSMENT: Outbreaks of highly pathogenic avian influenza A(H5N8) in Europe: http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/risk-assessment-avian-influenza-H5N8-europe.pdf


Top