Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0429

Rådets afgørelse 2011/429/FUSP af 18. juli 2011 om Den Europæiske Unions holdning vedrørende den holdning, Den Europæiske Union skal indtage på den syvende gennemgangskonference mellem de deltagende stater i konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling og oplagring af bakteriologiske (biologiske) våben og toksinvåben samt om disse våbens tilintetgørelse (BTWC)

EUT L 188 af 19.7.2011, p. 42–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/429/oj

19.7.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 188/42


RÅDETS AFGØRELSE 2011/429/FUSP

af 18. juli 2011

om Den Europæiske Unions holdning vedrørende den holdning, Den Europæiske Union skal indtage på den syvende gennemgangskonference mellem de deltagende stater i konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling og oplagring af bakteriologiske (biologiske) våben og toksinvåben samt om disse våbens tilintetgørelse (BTWC)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 29, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det Europæiske Råd vedtog den 12. december 2003 en EU-strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben, der bl.a. tager sigte på at styrke konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling og oplagring af bakteriologiske (biologiske) våben og toksinvåben samt om disse våbens tilintetgørelse (BTWC), fortsætte diskussionerne om kontrol af BTWC, støtte den universelle anvendelse og nationale gennemførelse af BTWC, herunder gennem straffelovgivningen, og styrke overholdelsen af den.

(2)

De Forenede Nationers Sikkerhedsråd vedtog den 28. april 2004 med enstemmighed resolution 1540 (2004), hvori spredning af masseødelæggelsesvåben og disses fremføringsmidler betegnes som en trussel mod den internationale fred og sikkerhed. Den 27. april 2006 vedtog FN's sikkerhedsråd enstemmigt resolution 1673 (2006) med henblik på at intensivere bestræbelserne på at fremme den fulde gennemførelse af resolution 1540 (2004). Gennemførelsen af disse resolutioners bestemmelser bidrager til gennemførelse af BTWC.

(3)

Den 26. august 1988 vedtog FN's Sikkerhedsråd resolution 620 (1988), der bl.a. opfordrer generalsekretæren til snarest at foranstalte undersøgelser af påstande om, at kemiske og bakteriologiske (biologiske) våben eller toksinvåben anvendes i modstrid med Genèveprotokollen af 1925. Den 8. september 2006 vedtog Generalforsamlingen FN's globale anti-terror strategi, der er knyttet som bilag til resolution 60/288, hvori medlemsstaterne opfordrer generalsekretæren til at ajourføre fortegnelsen over de eksperter og laboratorier samt de tekniske retningslinjer og procedurer, der står til rådighed for generalsekretæren med henblik på rettidige og effektive undersøgelser af påstandene.

(4)

Sjette gennemgangskonference mellem de deltagende stater i BTWC besluttede, at syvende gennemgangskonference skal afholdes i Genève senest i 2011 og bør gennemgå BTWC s anvendelse under hensyntagen til blandt andet den nye videnskabelige og teknologiske udvikling, der er relevant for BTWC, så vel som de deltagende staters fremskridt for så vidt angår gennemførelsen af forpligtelserne i henhold til BTWC, og gennemførelsen af de beslutninger og anbefalinger, der blev vedtaget på sjette gennemgangskonference.

(5)

Rådet vedtog den 27. februar 2006 fælles aktion 2006/184/FUSP (1) og den 10. november 2008 vedtog Rådet fælles aktion 2008/858/FUSP (2). Begge fælles aktioner fremmer den universelle anvendelse af BTWC og støtte dens gennemførelse i de deltagende stater. Endvidere fremmer fælles aktion 2008/858/FUSP de deltagende staters indgivelse af erklæringer om tillidsskabende foranstaltninger (CBM) og yder støtte til BTWC-processen mellem konferencerne.

(6)

Sideløbende med fælles aktion 2006/184/FUSP nåede Den Europæiske Union til enighed om en EU's handlingsplan vedrørende biologiske våben og toksinvåben, som supplerer den fælles EU-aktion til støtte for BTWC) (3) vedrørende BTWC, hvori medlemsstaterne forpligter sig til at forelægge CBM-erklæringer for FN i april hvert år og lister over relevante eksperter og laboratorier for FN's generalsekretær for at lette eventuelle undersøgelser af påstået brug af (kemiske) biologiske våben og toksinvåben.

(7)

På baggrund af den kommende syvende BTWC-gennemgangskonference den 5.-22. december 2011 bør Den Europæiske Unions holdning ajourføres —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE

Artikel 1

Unionens mål på den syvende gennemgangskonference mellem de deltagende stater i konventionen om forbud mod udvikling, fremstilling og oplagring af bakteriologiske (biologiske) våben og toksinvåben samt om disse våbens tilintetgørelse (BTWC) er at gennemgå anvendelsen af BTWC og undersøge mulighederne for at styrke den yderligere.

For at nå dette mål fremlægger Unionen konkrete forslag til syvende gennemgangskonference der finder sted fra den 5.-22. december 2011.

Artikel 2

På den syvende gennemgangskonference skal Unionen navnlig arbejde for at sikre, at de deltagende stater i BTWC (herefter »deltagende stater«) behandler følgende prioriteter:

skabe tillid til overholdelsen af BTWC

støtte dens nationale gennemførelse, og

fremme dens universelle anvendelse.

Artikel 3

Med henblik på at opfylde målene i artikel 1 og de i artikel 2 fastsatte prioriteter vil Unionen:

a)

bidrage til en fuldstændig gennemgang af BTWC s anvendelse på syvende gennemgangskonference, herunder gennemførelse af de forpligtelser, de deltagende stater har påtaget sig i henhold til BTWC

b)

støtte en yderligere substantiel proces i perioden mellem syvende og ottende gennemgangskonference og udpege særlige områder, hvor der skal gøres yderligere fremskridt under processen, og forstærkede ordninger hertil

c)

støtte en ottende gennemgangskonference, der skal afholdes senest i 2016

d)

skabe konsensus med henblik på et godt resultat af syvende gennemgangskonference på grundlag af de rammer, der er opstillet på tidligere gennemgangskonferencer, og bl.a. fremme følgende nøglespørgsmål:

i)

arbejde hen imod at finde frem til og styrke effektive mekanismer til at skabe tillid til overholdelsen af BTWC

ii)

De deltagende stater bør være i stand til at dokumentere overholdelsen gennem udveksling af oplysninger og øget åbenhed omkring deres kapacitet til og indsats for at sikre gennemførelsen og hensigtserklæringer med hensyn til overholdelsen. Dette kan opnås gennem erklæringer, samråd og aktiviteter på stedet, der udgør stigende grader af åbenhed og kontrol, men også gennem udveksling af oplysninger og gennemgang under processen i perioden mellem konferencerne. Unionen anerkender, at der ikke i øjeblikket er enighed om kontrol, som forbliver et centralt element i en fuldstændig og effektiv ordning for nedrustning og ikke-spredning, men er samtidig villig til at arbejde hen imod at identificere valgmuligheder, der kan frembringe lignende mål

iii)

effektiv gennemførelse og alle de deltagende staters fulde opfyldelse af alle forpligtelserne i henhold til BTWC; om nødvendigt støtte og styrke de nationale gennemførelsesforanstaltninger, herunder straffelovgivningen, samt kontrollen med patogene mikroorganismer og toksiner inden for BTWCs rammer, blandt andet ved at øge kapaciteten hos støtteenheden for gennemførelsen i FN's Kontor for Nedrustningsanliggender (ISU) til at støtte national gennemførelse og tage dette op som et spørgsmål i perioden mellem konferencerne. Der kan overvejes yderligere tiltag og træffes beslutninger om måder til at fremme den nationale gennemførelse på og midlerne hertil. Unionen vil tilskynde til drøftelser om mulige løsninger i denne henseende, især inden for national lovgivning, koordinering blandt nationale interessenter og regionalt og subregionalt samarbejde og gennemførelse af passende biosikkerheds- og biosikringsforvaltningsstandarder for biovidenskabelige institutioner.

iv)

alle staters universelle tiltrædelse af BTWC, herunder opfordre alle stater, der ikke er parter i BTWC, til ikke at vente længere med at tiltræde BTWC og til at indgå en juridisk forpligtelse til nedrustning og ikke-spredning af biologiske våben og toksinvåben, og indtil disse stater tiltræder BTWC, tilskynde dem til at deltage som observatører i parternes møder og frivilligt gennemføre BTWC s bestemmelser. Arbejde hen imod et forbud mod biologiske våben og toksinvåben som en universelt bindende regel i folkeretten, bl.a. ved universel anvendelse af BTWC og derfor anbefale at vedtage en handlingsplan om universel anvendelse, der koordineres af ISU og evalueres på særlige møder under processen i perioden mellem konferencerne

v)

bestræbelser på at øge gennemsigtigheden og skabe tillid til overholdelsen omfatter CBM-mekanismen. Unionen er villig til at arbejde på en styrkelse af denne mekanisme ved at identificere foranstaltninger til at øge deltagelsen, kvaliteten og omfanget af CBM-mekanismen

vi)

øge åbenheden omkring samarbejde og bistand i henhold til artikel X i BTWC under hensyntagen til arbejdet og ekspertisen i andre internationale organisationer. Unionen vil fortsat støtte den konkrete gennemførelse af artikel X i BTWC gennem sine forskellige bistandsprogrammer og er villig til at fortsætte udarbejdelsen af fælles forståelser, der danner grundlag for en effektiv indsats med hensyn til samarbejde om fredelige formål inden for rammerne af BTWC. Der kan overvejes yderligere tiltag og træffes beslutninger med henblik på at øge internationalt samarbejde, bistand og udvekslinger inden for biologisk videnskab og teknologi til fredelige formål og fremme kapacitetsopbygning inden for overvågning, påvisning og diagnosticering af samt kontrol med smitsomme sygdomme

vii)

styrke FN's generalsekretærs mekanisme til undersøgelse af påstået anvendelse af biologiske våben og toksinvåben. Der kan overvejes yderligere tiltag og træffes beslutninger om ydelse af bistand og koordination inden for rammerne af artikel VII i BTWC med de relevante organisationer på anmodning af en deltagerstat i tilfælde af påstået anvendelse af biologiske våben og toksinvåben, herunder forbedring af de nationale kapaciteter inden for overvågning, påvisning og diagnosticering af sygdomme og af de offentlige sundhedsvæsener. Arbejde, der er udført særskilt med henblik på styrkelse af FN's generalsekretærs mekanisme til undersøgelse af påstået anvendelse af biologiske våben og toksinvåben, kan yderligere hjælpe med til indirekte at styrke artikel VI og VII i BTWC

viii)

støtte en proces med hyppigere vurderinger af relevant videnskabelig og teknologisk udvikling, som kan have konsekvenser for BTWC, såsom den stigende konvergens mellem kemi og biologi og inden for syntetisk biologi og nanoteknologi, der er i rivende udvikling

ix)

opfylde forpligtelserne i henhold til FN's Sikkerhedsråds resolution 1540 (2004) og 1673 (2006), navnlig forpligtelsen til at fjerne risikoen for, at biologiske våben og toksinvåben anskaffes eller anvendes til terrorformål, herunder terroristers eventuelle adgang til materialer, udstyr og viden, der kan anvendes til udvikling og fremstilling af biologiske våben og toksinvåben

x)

G8's globale partnerskabsprogram med henblik på støtte til nedrustning, kontrol og sikkerhed i forbindelse med følsomme materialer, anlæg og ekspertise

xi)

overvejelser vedrørende og beslutninger om yderligere tiltag på grundlag af den hidtidige indsats i forbindelse med processen i perioden mellem konferencen fra 2007-2010 og bestræbelserne på at drøfte og fremme en fælles forståelse og en effektiv indsats med hensyn til vedtagelse af de nødvendige nationale foranstaltninger til gennemførelse af forbuddet i BTWC.

Artikel 4

For at styrke overholdelsen af BTWC vil Unionen fremme:

a)

foranstaltninger vedrørende CBM-erklæringer:

i)

gennemgå de årlige CBM-erklæringer som det almindelige nationale erklæringsredskab vedrørende gennemførelse og overholdelse og videreudvikle dem med dette mål for øje

ii)

øge kvaliteten af CBM-erklæringerne ved

at mindske CBM-formularernes kompleksitet så meget som muligt og fjerne eventuelle uklarheder. De detaljerede og konkrete forslag til ændring af CBM-formularen bygger på rapporterne fra Genèveforummets workshopper

at støtte indsamlingen af oplysninger til CBM-formularerne. Med henblik herpå vil Unionen støtte ISU i at spille en større rolle i forbindelse med at støtte de nationale kontaktpunkter og de nationale myndigheder med ansvar for at sikre overholdelse. Denne støtte kan omfatte elementer såsom oprettelse af et referencebibliotek, en »helpdesk«-funktion, at tilbyde CBM-formularer på flere sprog, indførelse af et elektronisk format og afholde regionale seminarer for nationale kontaktpunkter

at indføre incitamenter til CBM-indgivelse, f.eks. ved at integrere enkeltheder om oplysninger relateret til artikel X i BTWC i CBM-mekanismen (ved at anvende den nuværende D-formular eller udarbejde en ny formular)

iii)

øge relevansen og fuldstændigheden af CBM-formularerne ved

at henvise til alle de relevante artikler i BTWC, under hensyntagen til behovet for at opnå en passende balance mellem levering af nyttige oplysninger og den indsats, der kræves for at indhente dem. Dette for at undgå at øge kompleksiteten og arbejdsbyrden, hvilket potentielt kunne svække deltagelsen

ændre CBM'erne gennem en eventuel totrinstilgang, hvor ændringer, der kræver yderligere overvejelse, udskydes til en senere proces i perioden mellem konferencerne

b)

foranstaltninger vedrørende FN's generalsekretærs mekanisme til undersøgelse af påstået anvendelse af biologiske våben og toksinvåben; endnu en gang at påpege nødvendigheden af, at deltagerstaterne sikrer effektiviteten i mekanismens bestemmelser, og tage praktiske skridt med henblik herpå, såsom at yde støtte til uddannelsesprogrammer og udvikling af et analytisk laboratoriesystem.

Artikel 5

Ud over målene i artikel 1 og de i artikel 2 fastsatte prioriteter vil Unionen støtte en styrkelse af ISU's rolle. Unionen vil navnlig støtte:

a)

en forlængelse af ISU's mandat med endnu fem år

b)

medtagelse af følgende yderligere opgaver i ISU's mandat:

i)

oprettelse af en kommunikations- og informationsplatform vedrørende politiske, videnskabelige og andre aktiviteter, der er relevante for BTWC (oprettelse af et »referencebibliotek«/elektronisk database for de deltagende stater, den akademiske verden og industrien)

ii)

samarbejde og udveksling af oplysninger med andre relevante internationale organisationer

iii)

yderligere styrkelse af den nationale gennemførelse af BTWC ved at lette udveksling af oplysninger og rådgivning om national gennemførelse

iv)

yderligere støtte til systemet med CBM ved at deltage i en gennemgang af CBM-erklæringerne. På grundlag af oplysningerne i de gennemgåede CBM'er kan ISU gives mandat til at samle de oplysninger, der er relateret til artikel X i BTWC i en onlinedatabase

v)

udvikle et system til at gennemgå den videnskabelige og teknologiske udvikling og dens indvirkning på BTWC

vi)

udarbejdelse af en handlingsplan for universel anvendelse

c)

en passende forøgelse af det nuværende ISU-personale, således at ISU sættes i stand til at udføre de i litra b) nævnte opgaver.

Artikel 6

Med henblik på at støtte gennemgangen og styrkelsen af processen i perioden mellem konferencerne vil Unionen navnlig:

a)

støtte følgende spørgsmål til den nye proces i perioden mellem konferencerne, enten som mellemliggende spørgsmål eller gennem særlige arbejdsgrupper:

i)

national gennemførelse

ii)

universel anvendelse

iii)

yderligere arbejde med CBM'er efter gennemgangskonferencerne

iv)

bistand og samarbejde i henhold til artikel VII og X i BTWC, herunder fastlæggelse af betingelserne for bistand til udvikling og vedtagelse af passende reguleringsordninger (der fokuserer på biosikkerhed og biosikring i første omgang)

v)

den videnskabelige og teknologiske udvikling

b)

støtte en proces med hyppigere vurderinger af den relevante videnskabelige og teknologiske udvikling. ISU kan spille en rolle gennem sit fornyede mandat. Ud over en grundig drøftelse i processen mellem konferencerne kan de deltagende stater træffe beslutning om alternative måder at drøfte videnskabelige og teknologiske spørgsmål på (f.eks. at nedsætte en ny arbejdsgruppe, medtage et videnskabeligt og teknologisk punkt på dagsordenen for deltagerstaternes møder, afholde et særligt videnskabeligt og teknologisk ekspertmøde, nedsætte et rådgivende panel eller etablere et forum uden fast dagsorden)

c)

støtte udviklingen af nationale reguleringsordninger, særlig vedrørende biosikkerhed og biosikring. Vedtagelsen af passende biosikkerheds- og biosikringsforvaltningsstandarder for laboratorier og industrien kan, selv om de ikke på nogen måde er en erstatning for en overholdelsesordning, på lang sigt hjælpe de deltagende stater med gennemførelsen af de forpligtelser, der er fastlagt i BTWC. De kan også vise sig at være et nyttigt redskab, der sammen med andre foranstaltninger, kan bidrage til en fremtidig forbedret overholdelsesordning. Drøftelserne om denne udvikling, dvs. med den relevante industri, kan udgøre en del af en ny proces i perioden mellem konferencerne

d)

støtte styrkelsen af den beslutningsmæssige karakter af processen mellem konferencerne ved at undersøge en række muligheder såsom at gøre den endelige rapport til de deltagende staters møde bindende, nå til enighed om køreplaner, overveje muligheden for at nedsætte arbejdsgrupper til bestemte spørgsmål, handlingsplaner eller anbefalinger.

Artikel 7

Unionen vil for at støtte universel anvendelse:

a)

støtte vedtagelsen af en handlingsplan for universel anvendelse, der forvaltes af ISU, og som fastsætter konkrete skridt og aktiviteter. Handlingsplanen kan indeholde aktiviteter som f.eks. outreacharrangementer, fælles demarcher, oversættelse af relevante dokumenter, incitamenter såsom udveksling af oplysninger om tilbydelse af bistand og bistandsbesøg med henblik på at fuldføre de første CBM-indgivelser. Denne handlingsplan vil blive evalueret og om nødvendigt ændret på hvert møde mellem de deltagende stater

b)

støtte afholdelsen af særlige møder eller arbejdsgruppemøder om universel anvendelse i perioden mellem konferencerne med henblik på at koordinere outreachaktiviteterne med de forskellige aktører og planlægge regionale initiativer.

Artikel 8

Unionen vil støtte gennemgangen af gennemførelsen af artikel X i BTWC på syvende gennemgangskonference. Denne gennemgang tilsigter:

a)

at undersøge, hvordan oplysninger om bistand kan integreres i CBM'erne ved at revidere D-formularen eller udarbejde en ny formular, for at gøre det muligt for deltagerstaterne at udveksle oplysninger om aktiviteter vedrørende samarbejde og bistand

b)

at give ISU mandat til at samle artikel X-relaterede oplysninger i en onlinedatabase, som kan placeres på et sted med begrænset adgang på webstedet.

Artikel 9

Unionens indsats i forhold til de i artikel 1-8 nævnte formål består i:

a)

Unionens forslag på grundlag af den i artikel 1-8 anførte holdning til specifikke, praktiske og gennemførlige ordninger til effektiv fremme af gennemførelsen af BTWC til overvejelse i de deltagende stater på syvende gennemgangskonference

b)

demarcher foretaget af Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik eller EU-delegationerne

c)

erklæringer fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik eller EU-delegationen ved FN i tiden op til og under den syvende gennemgangskonference.

Artikel 10

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. juli 2011.

På Rådets vegne

C. ASHTON

Formand


(1)  EUT L 65 af 7.3.2006, s. 51.

(2)  EUT L 302 af 13.11.2008, s. 29.

(3)  EUT C 57 af 9.3.2006, s. 1.


Top