Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R1925

    Kommissionens forordning (EF) nr. 1925/2004 af 29. oktober 2004 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift

    EUT L 331 af 5.11.2004, p. 13–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT L 322M af 2.12.2008, p. 37–42 (MT)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/02/2012; ophævet ved 32012R0079

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1925/oj

    5.11.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 331/13


    KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1925/2004

    af 29. oktober 2004

    om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift

    KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESKABER HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab

    under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 1798/2003 af 7. oktober 2003 om administrativt samarbejde vedrørende merværdiafgift og ophævelse af forordning (EØF) nr. 218/92 (1), særlig artikel 18, 35 og 37, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    De bestemmelser vedrørende det administrative samarbejde på momsområdet, der er fastsat i forordning (EØF) nr. 218/92 og i Rådets direktiv 77/799/EØF af 19. december 1977 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes kompetente myndigheder inden for området direkte skatter, visse punktafgifter og afgiftsbelastning af forsikringspræmier (2),er blevet sammenskrevet og styrket i forordning (EF) nr. 1798/2003.

    (2)

    Det er nødvendigt at fastsætte nøjagtigt, hvilke kategorier af oplysninger der skal udveksles uden forudgående anmodning, hvor hyppigt og hvordan udvekslingen i praksis skal foregå.

    (3)

    Der bør vedtages nærmere regler for den elektroniske udveksling af oplysninger, som foretages i henhold til forordning (EF) nr. 1798/2003.

    (4)

    Endelig er det nødvendigt at opstille en liste over de statistiske oplysninger, der er nødvendige for evaluering af forordning (EF) nr. 1798/2003.

    (5)

    De i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Det Stående Udvalg for Administrativt Samarbejde —

    UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

    Artikel 1

    Emne

    Denne forordning fastsætter gennemførelsesbestemmelser til artikel 18, 35 og 37 i forordning (EF) nr. 1798/2003.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    1)

    »stråmandsselskab«: en erhvervsdrivende, der er momsregistreret, og som eventuelt med henblik på bedrageri erhverver eller foregiver at erhverve varer eller tjenesteydelser uden at betale moms og leverer disse varer eller tjenesteydelser med moms indregnet, men uden at overføre den skyldige moms til de berørte nationale myndigheder.

    2)

    »at stjæle et momsregistreringsnummer«: at anvende en anden erhvervsdrivendes momsregistreringsnummer ulovligt.

    Artikel 3

    Kategorier af oplysninger, der udveksles uden forudgående anmodning

    Følgende kategorier af oplysninger udveksles automatisk eller struktureret automatisk, jf. artikel 17 i forordning (EF) nr. 1798/2003:

    1)

    oplysninger om afgiftspligtige personer, der ikke er etableret

    2)

    oplysninger om nye transportmidler

    3)

    oplysninger om fjernsalg, der ikke er momspligtigt i oprindelsesmedlemsstaten

    4)

    oplysninger om transaktioner inden for Fællesskabet, der formodes at være uretmæssige

    5)

    oplysninger om (potentielle) »stråmandsselskaber«.

    Artikel 4

    Underkategorier af oplysninger, der udveksles uden forudgående anmodning

    1.   Hvad angår afgiftspligtige personer, der ikke er etableret, vedrører udvekslingen af oplysninger:

    a)

    tildeling af momsregistreringsnummer til afgiftspligtige personer, der er etableret i en anden medlemsstat

    b)

    refusion af moms til afgiftspligtige personer, der ikke er etableret i indlandet, i overensstemmelse med Rådets direktiv 79/1072/EØF (3).

    2.   Hvad angår nye transportmidler, vedrører udvekslingen af oplysninger:

    a)

    leveringer, der er fritaget for afgifter i henhold til artikel 28c, litra A, underlitra b), i Rådets direktiv 77/388/EØF (4), af nye transportmidler, som defineret i artikel 28a, stk. 2, der foretages af personer, der betragtes som afgiftspligtige personer i henhold til artikel 28a, stk. 4, og som er momsregistreret

    b)

    leveringer, der er fritaget for afgift i henhold til artikel 28c, litra A, underlitra b), i direktiv 77/388/EØF, af nye både og luftfartøjer, som defineret i artikel 28a, stk. 2, der foretages af andre afgiftspligtige momsregistrerede personer end nævnt under litra a), til personer, der ikke er momsregistreret

    c)

    leveringer, der er fritaget for afgift i henhold til artikel 28c, litra A, underlitra b), i direktiv 77/388/EØF, af nye motordrevne landkøretøjer, som defineret i artikel 28a, stk. 2, der foretages af andre afgiftspligtige momsregistrerede personer end nævnt under litra a), til personer, der ikke er momsregistreret.

    3.   Hvad angår oplysninger om fjernsalg, der ikke er momspligtigt i oprindelsesmedlemsstaten, vedrører udvekslingen af oplysninger:

    a)

    leveringer, der overstiger den tærskel, der er fastsat i artikel 28b, litra B, stk. 2, i direktiv 77/388/EØF

    b)

    leveringer, der ligger under den tærskel, der er fastsat i artikel 28b, litra B, stk. 2, i direktiv 77/388/EØF, hvis den afgiftspligtige person vælger afgiftsopkrævning i bestemmelsesmedlemsstaten i henhold til artikel 28b, litra B, stk. 3, i dette direktiv.

    4.   Hvad angår oplysninger om transaktioner inden for Fællesskabet, der formodes at være uretmæssige, vedrører udvekslingen af oplysninger:

    a)

    leveringer, hvor det er åbenbart, at værdien af de leveringer inden for Fællesskabet, der er noteret i momsinformationsudvekslingssystemet (VIES), afviger betydeligt fra værdien af tilsvarende meddelte erhvervelser inden for Fællesskabet

    b)

    leveringer inden for Fællesskabet af varer, der ikke er fritaget for moms i henhold til artikel 28c, litra A, i direktiv 77/388/EØF, til en afgiftspligtig person, der er etableret i en anden medlemsstat.

    5.   Hvad angår oplysninger om (potentielle) »stråmandsselskaber«, vedrører udvekslingen af oplysninger:

    a)

    afgiftspligtige personer, hvis momsregistreringsnummer er blevet annulleret eller ikke længere er gyldigt på grund af manglende eller foregivet erhvervsaktivitet, og som har foretaget transaktioner inden for Fællesskabet

    b)

    afgiftspligtige personer, som driver (potentielle) »stråmandsselskaber«, men hvis momsregistreringsnummer ikke er blevet annulleret

    c)

    afgiftspligtige personer, som foretager leveringer inden for Fællesskabet, og deres kunder i andre medlemsstater, hvis kunden driver et (potentielt) »stråmandsselskab« eller anvender et »stjålet momsregistreringsnummer«.

    Artikel 5

    Meddelelse om deltagelse i udveksling af oplysninger

    I overensstemmelse med artikel 18, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1798/2003 meddeler hver medlemsstat senest tre måneder efter denne forordnings ikrafttræden skriftligt Kommissionen sin beslutning om, hvorvidt den vil deltage i udvekslingen af en bestemt kategori eller underkategori af oplysninger, jf. artikel 3 og 4, og i givet fald om den vil lade udvekslingen være automatisk eller struktureret automatisk. Kommissionen underretter de andre medlemsstater herom.

    Hvis en medlemsstat senere ændrer kategorierne eller underkategorierne af de oplysninger, den vil udveksle, eller måden, hvorpå den vil deltage i udvekslingen af oplysninger, meddeler den det skriftligt til Kommissionen. Kommissionen underretter de andre medlemsstater herom.

    Artikel 6

    Udvekslingens hyppighed

    Ved automatisk udveksling fremsendes oplysningerne:

    a)

    senest inden udgangen af den tredje måned efter det kalenderår, hvor den pågældende oplysning er blevet tilgængelig, for de kategorier, der er beskrevet i artikel 3, stk. 1 og 3

    b)

    senest inden udgangen af den tredje måned efter det kvartal, hvor den pågældende oplysning er blevet tilgængelig, for de kategorier, der er beskrevet i artikel 3, stk. 2.

    Oplysninger, der vedrører de kategorier, der er beskrevet i artikel 3, stk. 4 og 5, fremsendes, så snart de bliver tilgængelige.

    Artikel 7

    Transmission af meddelelser

    1.   Alle oplysninger, der meddeles skriftligt i overensstemmelse med artikel 37 i forordning (EF) nr. 1798/2003, sendes så vidt muligt kun elektronisk via CCN/CSI-netværket, med undtagelse af:

    a)

    anmodninger om meddelelse, jf. artikel 14 i forordning (EF) nr. 1798/2003, samt de akter eller afgørelser, som anmodningen vedrører

    b)

    originaldokumenter, der fremsendes i overensstemmelse med artikel 7 i forordning (EF) nr. 1798/2003.

    2.   De kompetente myndigheder i medlemsstaterne kan give afkald på meddelelse af de under stk. 1, litra a) og b), nævnte oplysninger på papir.

    Artikel 8

    Evaluering

    Foranstaltningerne vedrørende administrativt samarbejde evalueres i overensstemmelse med artikel 35, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1798/2003 med tre års mellemrum fra nærværende forordnings ikrafttræden.

    Artikel 9

    Statistiske oplysninger

    Listen over de statistiske oplysninger, der er omhandlet i artikel 35, stk. 3, i forordning (EF) nr. 1798/2003, findes i bilaget til nærværende forordning.

    Hver medlemsstat sender inden den 30. april hvert år og så vidt mulig elektronisk de pågældende statistiske oplysninger til Kommissionen ved anvendelse af modellen i bilaget.

    Artikel 10

    Meddelelse af nationale retsforskrifter

    Medlemsstaterne tilsender Kommissionen teksten til alle nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af denne forordning.

    Kommissionen meddeler de øvrige medlemsstater disse foranstaltninger.

    Artikel 11

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, 29. oktober 2004.

    På Kommissionens vegne

    Frederik BOLKESTEIN

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EUT L 264 af 15.10.2003, s. 1. Ændret ved forordning (EF) nr. 885/2004 (EUT L 168 af 1.5.2004, s. 1).

    (2)  EFT L 336 af 27.12.1977, s. 15. Senest ændret ved direktiv 2004/56/EF (EUT L 127 af 29.4.2004, s. 70).

    (3)  EFT L 331 af 27.12.1979, s. 11.

    (4)  EFT L 145 af 13.6.1977, s. 1.


    BILAG

    Model til medlemsstaternes meddelelse af oplysninger til Kommissionen, jf. artikel 35, stk. 3, i forordning (EF) nr. 1798/2003

    Medlemsstat:

    Kalenderår:

    FORKLARENDE BEMÆRKNINGER:

    Del A. Statistikker, der opdeles pr. medlemsstat

    Rubrik 1 og 2

    Her angives, hvor mange anmodninger der er sendt til eller modtaget fra hver medlemsstat det pågældende kalenderår. En anmodning betragtes først som sendt eller modtaget, når alle ledsagende bilag også er sendt eller modtaget. Alle anmodninger skal angives, også hvis de ikke er sendt fra det centrale forbindelseskontor.

    Rubrik 3

    Her angives, hvor mange gange fristen på tre måneder er blevet overskredet i referenceåret, også hvis anmodningen er sendt det foregående år, eller hvis svaret endnu ikke er sendt i slutningen af referenceåret. Hvis det pågældende svar stadig ikke er sendt et år efter, medregnes det ikke igen ved opgivelse af tallene for den følgende referenceperiode.

    Rubrik 4

    Her angives, hvor mange gange der er modtaget svar fra en bestemt medlemsstat inden for en måned efter den pågældende anmodning. Svar på anmodninger sendt i løbet af det foregående år skal medregnes, men ikke svar modtaget det efterfølgende år på anmodninger, der er sendt i referenceperioden.

    Rubrik 5

    Her angives, hvor mange underretninger i henhold til artikel 10, der er modtaget i løbet af referenceåret.

    Rubrik 6 og 7

    Her angives, hvor mange anmodninger der er sendt til eller modtaget fra hver medlemsstat i løbet af kalenderåret. En anmodning betragtes først som sendt eller modtaget, når alle ledsagende bilag også er sendt eller modtaget.

    Del B. Statistikker, der opgives globalt uden opdeling pr. medlemsstat

    Rubrik 8 og 9

    Her angives det samlede antal nationale erhvervsdrivende, som har erklæret at have foretaget de pågældende transaktioner mindst én gang i løbet af referenceperioden.

    Rubrik 10 og 11

    De tal, der angives her, skal både omfatte kontroller finansieret under Fiskalis-programmet 2003-2007 og alle andre kontroller (herunder rent bilaterale kontroller). Samtidige kontroller angives inden for det år, hvor der er foretaget underretning derom i henhold til artikel 13.

    Rubrik 12 og 13

    Disse administrative undersøgelser skal indberettes inden for det år, hvor der blev indgivet anmodning derom, jf. artikel 5, stk. 3.

    Rubrik 14

    Her angives, hvor mange oplysninger der i løbet af det pågældende kalenderår er sendt uden anmodning, herunder oplysninger, der er udvekslet spontant, automatisk og struktureret automatisk.

    Del A: Statistikker pr. medlemsstat:

     

    Anmodninger om oplysninger (artikel 5)

    Forsinkede svar fra andre medlemsstater (artikel 8, stk. 1)

    Hurtige svar fra andre medlemsstater (artikel 8, stk. 2)

    Underretninger i henhold til artikel 10

    Anmodninger om meddelelse (artikel 14 til 16)

    Antal modtagne anmodninger (rubrik 1)

    Antal sendte anmodninger (rubrik 2)

    Antal gange, hvor fristen på 3 måneder er overskredet (rubrik 3)

    Antal gange, hvor fristen på 1 måned er overholdt (rubrik 4)

    Antal modtagne underretninger (rubrik 5)

    Antal modtagne anmodninger (rubrik 6)

    Antal sendte anmodninger (rubrik 7)

    Belgien

     

     

     

     

     

     

     

    Tjekkiet

     

     

     

     

     

     

     

    Danmark

     

     

     

     

     

     

     

    Tyskland

     

     

     

     

     

     

     

    Estland

     

     

     

     

     

     

     

    Grækenland

     

     

     

     

     

     

     

    Spanien

     

     

     

     

     

     

     

    Frankrig

     

     

     

     

     

     

     

    Irland

     

     

     

     

     

     

     

    Italien

     

     

     

     

     

     

     

    Cypern

     

     

     

     

     

     

     

    Letland

     

     

     

     

     

     

     

    Litauen

     

     

     

     

     

     

     

    Luxembourg

     

     

     

     

     

     

     

    Ungarn

     

     

     

     

     

     

     

    Malta

     

     

     

     

     

     

     

    Nederlandene

     

     

     

     

     

     

     

    Østrig

     

     

     

     

     

     

     

    Polen

     

     

     

     

     

     

     

    Portugal

     

     

     

     

     

     

     

    Slovenien

     

     

     

     

     

     

     

    Slovakiet

     

     

     

     

     

     

     

    Finland

     

     

     

     

     

     

     

    Sverige

     

     

     

     

     

     

     

    Det Forenede Kongerige

     

     

     

     

     

     

     


    Del B: Andre globale statistikker:

    Statistikker over de erhvervsdrivende

    Antal momsregistrerede erhvervsdrivende, der har erklæret at have foretaget erhvervelser inden for Fællesskabet (rubrik 8)

     

    Antal momsregistrerede erhvervsdrivende, der i deres kvartalsopgørelser har anført leveringer inden for Fællesskabet (rubrik 9)

     

    Statistikker over kontroller og undersøgelser

    Antal samtidige kontroller, der er foretaget (artikel 12 og 13) (rubrik 10)

     

    Antal samtidige kontroller, der er foretaget med deltagelse af medlemsstaten (artikel 12 og 13) (rubrik 11)

     

    Antal administrative undersøgelser, der er blevet anmodet om (artikel 5, stk. 3) (rubrik 12)

     

    Antal administrative undersøgelser, der er foretaget på anmodning af en anden medlemsstat (artikel 5, stk. 3) (rubrik 13)

     

    Statistikker over udveksling af oplysninger uden forudgående anmodning

    Antal oplysninger sendt uden anmodning (artikel 17 til 21) (rubrik 14)

     

    Statistikker over VIES

    Procentdel af sager, hvor kundernes momsregistreringsnummer ikke var opbygget efter reglerne (ukorrekte linjer/samlet antal linjer) på indlæsningsdatoen (rubrik 15)

     

    Antal momsnumre i modtagne O_MCTL-meddelelser (rubrik 16)

     


    Top