Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten van de Europese Unie

Gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten van de Europese Unie

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2011/96/EU betreffende de gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

  • Deze richtlijn, die doorgaans wordt aangeduid als de richtlijn betreffende moedermaatschappijen en dochterondernemingen, strekt ertoe dividenden en andere winstuitkeringen van dochterondernemingen aan hun moedermaatschappijen vrij te stellen van bronbelasting en dubbele belastingheffing van zulke inkomsten op het niveau van de moedermaatschappij te elimineren.
  • Deze gemeenschappelijke regeling is erop gericht hergroeperingen van vennootschappen in de hele Europese Unie (EU) te vergemakkelijken, om de interne markt doeltreffend te laten werken.

KERNPUNTEN

Soorten vennootschappen die hiermee te maken hebben

  • Soorten vennootschappen die hiermee te maken hebben, zijn naamloze vennootschappen, besloten vennootschappen, bepaalde coöperaties, onderlinge vennootschappen, spaarbanken, fondsen en Europese coöperatieve vennootschappen.
  • Deze vennootschappen mogen hun fiscale zetel niet buiten de EU hebben en moeten zijn onderworpen aan vennootschapsbelasting zonder keuzemogelijkheid of vrijstelling.
  • De hoedanigheid van moedermaatschappij wordt toegekend aan een vennootschap van een lidstaat van de EU die een deelneming van ten minste 10 % bezit in het kapitaal van een vennootschap van een andere lidstaat.

Winstuitkeringen

  • Een moedermaatschappij of een vaste inrichting heeft de mogelijkheid winstuitkeringen te krijgen, ook buiten de periode van vereffening om. In dit geval moet de lidstaat van de moedermaatschappij of de vaste inrichting zich van het belasten van deze winst onthouden of deze wel belasten, maar de moedermaatschappij en de vaste inrichting dan toestaan het gedeelte van de belasting van de dochteronderneming en enigerlei kleindochteronderneming dat op deze winst betrekking heeft, van haar eigen belasting af te trekken.
  • Om te voorkomen dat grensoverschrijdende vennootschappen hun betalingen binnen de groep afstemmen om voordeel te hebben van dubbele niet-heffing, moet de lidstaat van de moedermaatschappij of de vaste instelling de ontvangen winst belasten, voor zover deze winst aftrekbaar is bij de dochteronderneming.
  • Lidstaten blijven bevoegd om te bepalen dat lasten die betrekking hebben op de deelneming en waardeverminderingen die voortvloeien uit de uitkering van de winst van de dochteronderneming, niet aftrekbaar zijn van de belastbare winst van de moedermaatschappij.
  • De winst die door een dochteronderneming wordt uitgekeerd aan haar moedermaatschappij, wordt vrijgesteld van bronbelasting. Evenzo mag de lidstaat van de moedermaatschappij geen bronbelasting heffen op winst die de vennootschap van haar dochteronderneming ontvangt. Deze regel betreft echter niet de vooruitbetaling of de voorheffing van de vennootschapsbelasting aan de lidstaat waarin de dochteronderneming is gevestigd, die in samenhang met een uitkering van winst aan de moedermaatschappij wordt verricht.

Antimisbruikregel

Wijzigingsrichtlijn (EU) 2015/121 strekt tot opname van de antimisbruikregels uit Richtlijn 2011/96/EU om misbruik van de laatstgenoemde door belastingontduiking, belastingfraude of misbruik te voorkomen. Deze zijn specifiek gericht op het aanpakken van een constructie of een reeks constructies die kunstmatig is, met andere woorden, die de economische realiteit niet weerspiegelt.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

  • Richtlijn 2011/96/EU is van toepassing sinds 18 januari 2012 en moest voor die datum in de lidstaten zijn omgezet in nationale wetgeving.
  • Wijzigingsrichtlijn (EU) 2015/121 is van toepassing sinds 17 februari 2015 en moest vóór 31 december 2015 in de lidstaten zijn omgezet in nationale wetgeving.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2011/96/EU van de Raad van 30 november 2011 betreffende de gemeenschappelijke fiscale regeling voor moedermaatschappijen en dochterondernemingen uit verschillende lidstaten (herziening) (PB L 345 van 29.12.2011, blz. 8-16).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2011/96/EU werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Laatste bijwerking 23.02.2022

Naar boven