This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Interne markt voor elektriciteit (tot maart 2011)
Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.
Interne markt voor elektriciteit (tot maart 2011)
In antwoord op het verzoek van de Europese Raad van Lissabon wordt in deze richtlijn een geheel van maatregelen gepresenteerd met het oog op een volledige openstelling van de elektriciteitsmarkt ten voordele van de Europese consument. Deze richtlijn heeft tot doel de fundamenten te leggen voor een daadwerkelijke en eerlijke concurrentie, alsook voor de totstandbrenging van een echte interne elektriciteitsmarkt. De lidstaten worden verplicht de nodige maatregelen te treffen om duidelijke doelstellingen te verwezenlijken, zoals de bescherming van kwetsbare afnemers, de bescherming van de basisrechten van de consument en de economische en sociale samenhang.
BESLUIT
Richtlijn 2003/54/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2003 betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit en houdende intrekking van Richtlijn 96/92/EG.
SAMENVATTING
Bij deze richtlijn worden gemeenschappelijke regels vastgesteld voor de productie, de transmissie en de distributie van elektriciteit. Gedefinieerd worden de wijze van organisatie en de werking van de elektriciteitssector, de toegang tot de markt, de criteria en procedures die gelden voor de aanbestedingen, de vergunningverlening en de exploitatie van de netten.
Openbaredienstverplichtingen en bescherming van de consument
De elektriciteitsbedrijven moeten op commerciële grondslag worden geëxploiteerd en mogen niet worden gediscrimineerd wat rechten of verplichtingen betreft. Het doel is een concurrerende, zekere en ecologisch duurzame elektriciteitsmarkt tot stand te brengen.
De lidstaten moeten:
Aanbestedingsprocedure voor nieuwe capaciteit
De lidstaten zorgen ervoor dat in nieuwe capaciteit of maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie/vraagzijdebeheer kan worden voorzien door middel van een aanbestedingsprocedure of een procedure die inzake transparantie en non-discriminatie gelijkwaardig is, op basis van gepubliceerde criteria.
De aanbestedingsprocedure voor de bouw van productiecapaciteit en voor maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie/vraagzijdebeheer wordt ten minste zes maanden vóór de uiterste inschrijvingsdatum in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt.
Aanwijzing van een transport- en een distributienetbeheerder
De lidstaten wijzen een of meer transportnetbeheerders aan of verlangen van de elektriciteitsbedrijven die eigenaar van transportnetten zijn, dat zij een of meer transportnetbeheerders aanwijzen, voor een op grond van doelmatigheid en economisch evenwicht door de lidstaten te bepalen periode.
Elke transportnetbeheerder heeft de taak:
De taken van distributienetbeheerders zijn:
De minimumcriteria die moeten worden gehanteerd om de onafhankelijkheid van de transportnet- en distributienetbeheerders te waarborgen zijn:
Scheiding van de boekhouding
Om discriminatie, kruissubsidiëring en concurrentievervalsing te voorkomen voeren elektriciteitsbedrijven intern een afzonderlijke boekhouding voor al hun transport- en distributieactiviteiten, zoals zij zouden moeten doen indien die activiteiten door verschillende ondernemingen werden uitgevoerd.
Verslaglegging
De Commissie bewaakt en toetst de toepassing van deze richtlijn en dient vóór het einde van het eerste jaar volgend op de inwerkingtreding van deze richtlijn, en vervolgens jaarlijks een algemeen voortgangsverslag in bij het Europees Parlement en de Raad.
Referenties
Besluit |
Datum van inwerkingtreding |
Uiterste datum voor omzetting in de lidstaten |
Publicatieblad |
Richtlijn 2003/54/EG |
4.8.2003 |
1.7.2004 |
L 176 van 15.7.2003 |
AFWIJKINGEN OP HET BESLUIT
Beschikking 2004/920/EG [Publicatieblad L 389 van 30.12.2004].
Deze beschikking betreft de renovatie, de modernisering en de uitbreiding van de huidige capaciteit van de negen eilanden van de Azoren (Portugal).
Richtlijn 2004/85/EG [Publicatieblad L 270 van 29.9.2006].
Deze beschikking is van toepassing op artikel 21.1 voor Estland.
Beschikking 2006/375/EG [Publicatieblad L 142 van 30.5.2006].
Deze beschikking is van toepassing op de renovatie, de modernisering en de uitbreiding van de huidige capaciteit van de eilandengroep Madeira (Portugal).
Beschikking 2006/653/EG [Publicatieblad L 270 van 29.9.2006].
Deze beschikking is van toepassing op artikel 21.1 voor de Republiek Cyprus.
Beschikking 2006/859/EG [Publicatieblad L 332 van 30.11.2006].
Deze beschikking is van toepassing op artikel 20.1 en artikel 21.1 voor Malta.
Richtlijn 2008/3/EG [Publicatieblad L 17 van 22.1.2008].
Deze beschikking is van toepassing op artikel 21.1 voor Estland.
GERELATEERDE BESLUITEN
Verordening (EG) nr. 714/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende de voorwaarden voor toegang tot het net voor grensoverschrijdende handel in elektriciteit en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1228/2003 (Voor de EER relevante tekst) [Publicatieblad L 211 van 14.8.2009].
Mededeling van de Commissie van 11 maart 2009 aan de Raad en het Europees Parlement - Verslag over de vooruitgang die is geboekt bij de totstandbrenging van de interne markt voor gas en elektriciteit [COM(2009) 115 def. – Niet in het Publicatieblad verschenen]. In het verslag wordt een stand van zaken opgemaakt van de omzetting van het tweede pakket maatregelen betreffende de interne energiemarkt. Er zijn aanzienlijke inspanningen gedaan om tot grotere concurrentie te komen, met name via regionale initiatieven. De lidstaten pogen zich tevens te voegen naar de elektriciteitsverordening en de richtsnoeren inzake congestiebeheer.
Bovendien tekent zich de tendens af om grotere volumes te verhandelen op de spotmarkten voor elektriciteit en neemt het aantal handelaars op deze markten toe. Toch deden zich in de eerste helft van 2008 aanzienlijke schommelingen voor in de elektriciteitsprijzen (voor particulieren), wat erop wijst dat de markten nog onvoldoende geïntegreerd zijn.
De interne elektriciteitsmarkt is nog te sterk versnipperd. Om daar verandering in te brengen, dient prioriteit te worden gegeven aan de integratie van de markten alsmede aan de verdere ontwikkeling van infrastructuur en grensoverschrijdende handel. Tot slot is ten zeerste aan te bevelen af te stappen van gereguleerde tarieven aangezien zij de mededinging verstoren en andere potentiële leveranciers ervan weerhouden tot de markt toe te treden.
Besluit 2003/796/EG van de Commissie van 11 november 2003 tot oprichting van de Europese groep van regelgevende instanties voor elektriciteit en gas [Publicatieblad L 296 van 14.11.2003].
Laatste wijziging: 10.11.2010