EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vergelijkbare en duidelijke financiële overzichten van ondernemingen in de hele EU

Vergelijkbare en duidelijke financiële overzichten van ondernemingen in de hele EU

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2013/34/EU betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

De richtlijn is bedoeld om:

  • de duidelijkheid en vergelijkbaarheid van financiële overzichten te waarborgen, anders dan de Internationale Financial Reporting Standards (IFRS);
  • de administratieve lasten te beperken en te zorgen voor eenvoudige en solide regels voor jaarrekeningen, met name voor kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s);
  • de transparantie van betalingen van de mijnbouw- en houtindustrie aan overheden te vergroten en van de vennootschapsbelastingen die door zeer grote multinationale groepen worden betaald;
  • de regels vast te leggen voor duurzaamheidsrapportering door ondernemingen na de wijzigingen van Richtlijn (EU) 2022/2464, de richtlijn voor duurzaamheidsrapportering door ondernemingen (CSRD).

KERNPUNTEN

  • De wetgeving is van toepassing op ondernemingen met beperkte aansprakelijkheid in de Europese Unie (EU).
  • De wetgeving definieert en maakt een onderscheid tussen micro-, kleine, middelgrote en grote ondernemingen op basis van hun:
    • balanstotaal;
    • netto-omzet;
    • gemiddeld personeelsbestand gedurende het boekjaar.
  • Voor elk van de volgende omvangscategorieën worden drie grensbedragen gesteld waarbij ten minste twee niet mogen worden overschreden:
    • micro-ondernemingen: balanstotaal (350 000 EUR), netto-omzet (700 000 EUR), personeelsbestand (10);
    • kleine ondernemingen: balanstotaal (4 miljoen EUR), netto-omzet (8 miljoen EUR), personeelsbestand (50);
    • middelgrote ondernemingen: balanstotaal (20 miljoen EUR), netto-omzet (40 miljoen EUR), personeelsbestand (250).
  • Grote ondernemingen overschrijden ten minste twee van de volgende drie criteria: balanstotaal (€20 miljoen), netto-omzet (€40 miljoen) en personeelsbestand (250).

Evenzo stelt de richtlijn vergelijkbare regels op voor ondernemingsgroepen (bestaande uit moeder- en dochterondernemingen) van verschillende omvang.

  • Jaarlijkse financiële overzichten moeten:
    • ten minste het balanstotaal, de winst- en verliesrekening en de toelichting bij de financiële overzichten* bevatten;
    • een getrouw beeld geven van de activa en passiva, de financiële positie en de winst of het verlies van de onderneming;
    • door iedere onderneming openbaar worden gemaakt in het desbetreffende nationale ondernemingsregister.
  • In de richtlijn staan de algemene beginselen voor financiële verslaggeving, zoals een consistente toepassing van grondslagen voor financiële verslaglegging en waarderingsmethoden van boekjaar tot boekjaar.
  • Nauwkeurige regels beslaan de presentatie van het balanstotaal, de winst-en-verliesrekening, de toelichting bij de financiële overzichten en de bestuursverslagen, niet-financiële informatie, corporate governance en geconsolideerde jaarrekeningen.
  • De verplichtingen kunnen afhankelijk van de omvang van de onderneming variëren en de richtlijn voorziet in vrijstellingen en vereenvoudigingen op uiteenlopende gebieden voor micro-ondernemingen en kmo’s. Elke EU-lidstaat voor zich besluit in welke mate zij deze vrijstellingen en vereenvoudigingen toepassen.
  • Financiële overzichten van organisaties van openbaar belang en middelgrote en grote ondernemingen moeten worden gecontroleerd door een of meer wettelijke auditors.
  • Grote ondernemingen die actief zijn in het delven van mineralen, aardgas of andere materialen of die betrokken zijn in bosbouw in oerbossen* moeten gegevens met betrekking tot betalingen aan overheden van in totaal meer dan 100 000 EUR in een boekjaar bekendmaken.
  • Vanaf 22 juni 2023 is hoofdstuk 10 bis van Richtlijn 2013/34/EU van toepassing, dat betrekking heeft op de openbaarmaking van informatie over de inkomstenbelasting door multinationale groepen met een geconsolideerde jaaromzet van meer dan 750 miljoen EUR.
    • De moedermaatschappijen van deze groepen zullen in een specifiek verslag dat op hun website wordt gepubliceerd, hun inkomsten, de winst, de betaalde vennootschapsbelasting en het aantal werknemers moeten aangeven per lidstaat, en per niet-EU-land dat niet met de EU samenwerkt in belastingzaken of dat niet aan alle normen voldoet en heeft toegezegd hervormingen door te voeren.
    • De ondernemingsregisters zullen deze verslagen ook voor het publiek toegankelijk maken.
    • Multinationale groepen uit niet-EU-landen die zaken doen in de EU, moeten op dezelfde manier rapporteren.
  • De regels die zijn ingevoerd door de wijziging van Richtlijn (EU) 2022/2464 betreffende duurzaamheidsrapportering door ondernemingen, verplichten kleine, middelgrote en grote ondernemingen (geen micro-ondernemingen) die genoteerd zijn aan gereguleerde EU-markten, en moedermaatschappijen van grote groepen, om in hun bestuursverslag informatie op te nemen over de invloed van de onderneming op duurzaamheidszaken (zoals milieurechten, sociale rechten, mensenrechten en governancefactoren), samen met informatie die nodig is om te begrijpen hoe duurzaamheidsaspecten de ontwikkeling, prestaties en positie van de onderneming beïnvloeden. De toepassing van deze regels wordt geleidelijk ingevoerd (zie hieronder).

Intrekking

VANAF WANNEER TREDEN DE REGELS IN WERKING?

  • Richtlijn 2013/34/EU moest per 20 juli 2015 in nationaal recht zijn omgezet.
  • Wijzigingsrichtlijn (EU) 2021/2101 moest uiterlijk op 22 juni 2023 zijn omgezet en verslagen worden opgesteld voor boekjaren die op of na 22 juni 2024 beginnen.
  • Wijzigingsrichtlijn (EU) 2022/2464 moet uiterlijk op 6 juli 2024 zijn omgezet. De toepassing ervan zal in drie fasen plaatsvinden:
    • boekjaar 2024 voor ondernemingen die al onder de richtlijn voor niet-financiële rapportering vallen (Richtlijn 2014/95/EU — zie samenvatting);
    • boekjaar 2025 voor grote ondernemingen die momenteel niet onder Richtlijn 2014/95/EU vallen;
    • boekjaar 2026 voor beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen, kleine en niet-complexe kredietinstellingen en captive verzekeringsondernemingen*.

Deze regels zijn ook van toepassing op EU- en niet-EU-ondernemingen met effecten die zijn toegelaten tot de handel op door de EU gereguleerde markten als gevolg van de verwijzing in Richtlijn 2004/109/EG door wijziging van Richtlijn (EU) 2022/2464.

ACHTERGROND

KERNBEGRIPPEN

Toelichting bij de financiële overzichten. Aanvullende informatie over wat in de financiële overzichten van een onderneming staat. Deze informatie wordt verstrekt ten behoeve van de duidelijkheid en kan bijvoorbeeld bestaan uit de boekhoudmethoden die gebruikt zijn voor het registreren en melden van transacties en gegevens over de pensioenregeling.
Oerbossen. Bossen met inheemse soorten, waar geen duidelijk zichtbare tekenen van menselijke activiteiten zijn en de ecologische processen niet noemenswaardig zijn verstoord.
Captive verzekeringsonderneming. Een verzekeringsonderneming die eigendom is van hetzij een financiële onderneming die geen verzekerings- of herverzekeringsonderneming of een groep van verzekerings- of herverzekeringsondernemingen is, hetzij een niet-financiële onderneming, en die tot doel heeft uitsluitend verzekeringsdekking te bieden voor de risico’s van de onderneming of ondernemingen waartoe zij behoort of van een onderneming of ondernemingen van de groep waarvan zij deel uitmaakt.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2013/34/EU van het Europees Parlement en van de Raad van 26 juni 2013 betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen, tot wijziging van Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad (PB L 182 van 29.6.2013, blz. 19-76).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2013/34/EG werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn 2014/95/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2014 tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiële informatie en informatie inzake diversiteit door bepaalde grote ondernemingen en groepen (PB L 330 van 15.11.2014, blz. 1-9).

Richtlijn 2006/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 17 mei 2006 betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad (PB L 157 van 9.6.2006, blz. 87-107).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 20.11.2023

Naar boven