EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europese durfkapitaalfondsen

Europese durfkapitaalfondsen

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 345/2013 betreffende Europese durfkapitaalfondsen

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • De verordening moet de groei en innovatie stimuleren van bedrijven in de Europese Unie (EU), met inbegrip van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s).
  • Met de verordening wordt er een Europese benaming voor durfkapitaalfondsen, genaamd EuVECA, ingevoerd, samen met maatregelen waarmee beheerders hun fondsen in de hele EU kunnen opzetten en aanbieden met behulp van één geheel aan regels. Dankzij dit ene reglement weten investeerders precies wat ze kunnen verwachten wanneer ze in EuVECA investeren.
  • Ook komen durfkapitaalfondsen hierdoor in een betere positie om meer kapitaaltoezeggingen aan te trekken en uit te breiden.

KERNPUNTEN

  • De gemiddelde omvang van een durfkapitaalfonds in de EU bedraagt ongeveer 60 miljoen euro, terwijl een overeenkomstig fonds in de VS over meer dan het dubbele bedrag beschikt. Door deze EU-fondsen te laten groeien, moet het mogelijk zijn om kapitaalbijdragen aan individuele ondernemingen te versterken en hun investeringsimpact te verbeteren.
  • De verordening moet fondsen stimuleren om te groeien en om een meer gediversifieerde investeringsstrategie te hanteren, zodat ze zich kunnen specialiseren in sectoren zoals IT, biotechnologie en de zorg. Dit zou ertoe moeten leiden dat Europese ondernemingen wereldwijd concurrerender worden.

EuVECA-benaming

  • Om zich voor de EuVECA-benaming te registreren en hun fondsen in de hele EU op de markt te brengen, moeten beheerders van durfkapitaalfondsen een fonds oprichten dat:
    • 70 % van het kapitaal dat het van investeerders ontvangt, investeert in de ondersteuning van bijvoorbeeld jonge en innovatieve kmo’s;
    • aandelenfinanciering of quasi-aandelenfinanciering (d.w.z. vers kapitaal) aan deze bedrijven verschaft;
    • geen leverage gebruikt (d.w.z. dat het fonds geen schulden heeft omdat het niet meer kapitaal investeert dan door investeerders wordt toegezegd).
  • De verordening bepaalt uniforme kwaliteitscriteria voor beheerders van durfkapitaalfondsen die in aanmerking komen om de EuVECA-benaming te gebruiken. Deze vereisten bestrijken alles vanaf de manier waarop zij zich organiseren en gedragen tot de wijze waarop zij investeerders informeren over hun activiteiten en investeringsbeleid.
  • Deze beheerders moeten ook geregistreerd zijn in het land waar het fonds is gevestigd, en jaarverslagen opstellen. Het land waar deze fondsen zijn gevestigd, is verplicht om te controleren of alle regels van de verordening worden nageleefd.
  • Omdat investeren in durfkapitaalfondsen riskant kan zijn, wordt in de verordening omschreven wie in EuVECA kan investeren: professionele investeerders en bepaalde andere categorieën, zoals personen met een hoge nettowaarde.

Belangenconflicten

  • EuVECA-beheerders moeten mogelijke belangenconflicten als gevolg van hun positie opsporen en voorkomen, en daartoe de nodige organisatorische maatregelen nemen. In de verordening worden de volgende mogelijke belangenconflicten genoemd:
    • tussen de beheerder, de personen die het bedrijf van deze beheerder feitelijk uitvoeren of zijn werknemers, en het EuVECA;
    • tussen een EuVECA of de investeerders daarin, en een ander EuVECA dat wordt beheerd door dezelfde beheerder, of de beleggers daarin;
    • tussen een EuVECA of de investeerders daarin, en andere instellingen voor collectieve belegging die worden beheerd door dezelfde beheerder, of de beleggers daarin.
  • De belangenconflicten moeten openbaar worden gemaakt wanneer de getroffen regelingen niet volstaan om ervoor te zorgen dat het risico dat de belangen van de investeerders worden geschaad, wordt voorkomen.
  • De Europese Commissie kan gedelegeerde handelingen vaststellen om deze regels verder uit te werken en specifieker te zijn met betrekking tot belangenconflicten en beleid ter voorkoming daarvan.
  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/820 is een aanvulling op Verordening (EU) nr. 345/2013 met betrekking tot belangenconflicten, waarin regels zijn vastgesteld voor:
    • de soorten belangenconflicten;
    • de verplichting om een schriftelijk beleid inzake belangenconflicten vast te stellen, inclusief de procedures en maatregelen die dit beleid in ieder geval moet bevatten;
    • het beheren van belangenconflicten;
    • strategieën voor de uitoefening van stemrechten om belangenconflicten te voorkomen; en
    • openbaarmaking van belangenconflicten.

Wijzigende wetgeving

  • Verordening (EU) 2017/1991 strekt tot wijziging van Verordening (EU) nr. 345/2013 betreffende Europese durfkapitaalfondsen en haar zusterverordening (Verordening (EU) nr. 346/2013) betreffende Europese sociaalondernemerschapsfondsen (zie samenvatting) door het gebruik van de benamingen “EuVECA” en “Europese sociaalondernemerschapsfondsen” uit te breiden tot beheerders van instellingen voor collectieve beleggingen* met een vergunning ingevolge artikel 6 van Richtlijn 2011/61/EU (zie samenvatting). Tevens wordt het aantal bedrijven dat in aanmerking komt, uitgebreid en worden de kosten voor het in de handel brengen van de fondsen in de hele EU verlaagd.
  • Met Verordening (EU) 2019/1156 worden de volgende regels en voorschriften ingevoerd.
    • Regels inzake de publicatie van nationale bepalingen betreffende verhandelingsvereisten voor instellingen voor collectieve belegging en inzake aan beleggers gerichte publicitaire mededelingen.
    • Regels inzake pre-marketing* die identiek zijn aan die in Richtlijn 2011/61/EU (zie samenvatting) worden in Verordening (EU) nr. 345/2013 opgenomen. Deze regels moeten overeenkomstig de verordening vergunninghoudende beheerders in staat stellen zich tot beleggers te richten om na te gaan in hoeverre zij openstaan voor toekomstige beleggingsmogelijkheden of -strategieën via in aanmerking komende durfkapitaalfondsen.
    • Een voorschrift voor EuVECA-beheerders om te waarborgen dat publicitaire mededelingen die een uitnodiging tot aankoop van rechten van deelneming of van aandelen in een alternatieve beleggingsinstelling (abi) en tevens specifieke informatie over een abi bevatten, niet in tegenspraak zijn met de informatie die overeenkomstig artikel 13 van Verordening (EU) nr. 345/2013 aan de beleggers moet worden medegedeeld.
    • Een voorschrift voor de Europese Autoriteit voor effecten en markten om uiterlijk op 2 februari 2022 op haar website een centrale databank betreffende de grensoverschrijdende verhandeling van abi’s te publiceren en onderhouden, met daarin alle abi’s die in een andere lidstaat van de EU dan de lidstaat van herkomst worden verhandeld, de desbetreffende EuVECA-beheerder en de lidstaat waarin ze worden verhandeld.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 22 juli 2013, met uitzondering van artikel 9, lid 5, inzake belangenconflicten, dat sinds 15 mei 2013 van toepassing is.

ACHTERGROND

De economische groei van de EU is voornamelijk afhankelijk van de 23 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen, die in de afgelopen jaren ook voor 80 % van alle nieuwe banen hebben gezorgd. Aangezien traditionele bankleningen steeds moeilijker te krijgen zijn, wenden veel kleine en middelgrote ondernemingen zich nu tot participatiemaatschappijen voor financiering van hun onderzoek, productontwikkeling of het aanboren van nieuwe markten. Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Instellingen voor collectieve belegging. Investeringsinstrumenten die het kapitaal van investeerders poolen en dat kapitaal collectief beleggen via een portfolio van financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties en andere effecten.
Pre-marketing. Directe of indirecte verstrekking van informatie of van een mededeling over beleggingsstrategieën of beleggingsideeën door de beheerder van een in aanmerking komend durfkapitaalfonds, of in zijn naam, aan potentiële beleggers die hun woonplaats of statutaire zetel in de EU hebben, met de bedoeling na te gaan of deze beleggers belangstelling hebben voor een nog niet opgericht in aanmerking komend durfkapitaalfonds, of voor een opgericht in aanmerking komend durfkapitaalfonds waarvoor nog geen kennisgeving van verhandeling overeenkomstig artikel 15 van Verordening EU nr. 345/2013 is ingediend, in de lidstaat waar de potentiële beleggers hun woonplaats of statutaire zetel hebben, waarbij de informatie of mededeling in geen geval neerkomt op een aanbod aan of plaatsing bij potentiële beleggers om te beleggen in rechten van deelneming of aandelen in dat in aanmerking komend durfkapitaalfonds.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 345/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2013 betreffende Europese durfkapitaalfondsen (PB L 115 van 25.4.2013, blz. 1–17).

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 345/2013 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/820 van de Commissie van 4 februari 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 345/2013 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot belangenconflicten op het gebied van Europese durfkapitaalfondsen (PB L 134 van 22.5.2019, blz. 8–11).

Verordening (EU) nr. 346/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2013 inzake Europese sociaalondernemerschapsfondsen (PB L 115 van 25.4.2013, blz. 18–38).

Zie de geconsolideerde versie.

Richtlijn 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en tot wijziging van de Richtlijnen 2003/41/EG en 2009/65/EG en van de Verordeningen (EG) nr. 1060/2009 en (EU) nr. 1095/2010 (PB L 174 van 1.7.2011, blz. 1–73).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 09.11.2021

Naar boven