EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D2008

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 av den 15 november 2016 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater [delgivet med nr C(2016) 7023] (Text av betydelse för EES )

C/2016/7023

EUT L 310, 17/11/2016, p. 51–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021: This act has been changed. Current consolidated version: 29/11/2019

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/2008/oj

17.11.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 310/51


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2016/2008

av den 15 november 2016

om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater

[delgivet med nr C(2016) 7023]

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 89/662/EEG av den 11 december 1989 om veterinära kontroller vid handeln inom gemenskapen i syfte att fullborda den inre marknaden (1), särskilt artikel 9.4,

med beaktande av rådets direktiv 90/425/EEG av den 26 juni 1990 om veterinära och avelstekniska kontroller i handeln med vissa levande djur och varor inom gemenskapen med sikte på att förverkliga den inre marknaden (2), särskilt artikel 10.4,

med beaktande av rådets direktiv 92/119/EEG av den 17 december 1992 om införande av allmänna gemenskapsåtgärder för bekämpning av vissa djursjukdomar och särskilda åtgärder mot vesikulär svinsjuka (3), särskilt artiklarna 14.2, 19.1 a, 19.3 a, 19.4 och 19.6,

med beaktande av rådets direktiv 2002/99/EG av den 16 december 2002 om fastställande av djurhälsoregler för produktion, bearbetning, distribution och införsel av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel (4), särskilt artikel 4.3, och

av följande skäl:

(1)

Lumpy skin disease är en vektorburen virussjukdom hos nötkreatur. Enligt det vetenskapliga yttrandet från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) om lumpy skin disease av den 3 december 2014 (nedan kallat Efsas yttrande) (5) kan det förekomma direkt och indirekt överföring av lumpy skin disease. Lumpy skin disease kännetecknas av stora förluster inom animalieproduktionen och kan sprida sig mycket snabbt, särskilt genom levande djur, vektorer och vissa produkter från smittade djur.

(2)

I direktiv 92/119/EEG fastställs de allmänna bekämpningsåtgärder som ska vidtas i händelse av ett utbrott av vissa djursjukdomar, inklusive lumpy skin disease. Dessa omfattar de bekämpningsåtgärder som ska vidtas vid misstanke om och bekräftad förekomst av lumpy skin disease på en anläggning, inklusive upprättandet av skydds- och övervakningszoner runt utbrotten och övriga ytterligare bekämpningsåtgärder för att förhindra att sjukdomen sprids och för att eliminera infektionen. Bekämpningsåtgärderna omfattar också vaccinering vid utbrott av lumpy skin disease som ett komplement till övriga bekämpningsåtgärder.

(3)

I kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1500 (6) och (EU) 2016/645 (7) fastställs vissa skyddsåtgärder med avseende på bekräftelse av lumpy skin disease i Grekland 2015 och i Bulgarien 2016. Dessa skyddsåtgärder omfattar upprättande av en smittad zon i dessa medlemsstater, vilken beskrivs i bilagan till respektive genomförandebeslut och omfattar det område där lumpy skin disease har bekräftats samt de skydds- och övervakningszoner som Bulgarien och Grekland på vederbörligt sätt upprättat i enlighet med direktiv 92/119/EEG. Genomförandebesluten (EU) 2015/1500 och (EU) 2016/645 har ändrats flera gånger på grund av sjukdomssituationens utveckling, bland annat har den smittade zonen utvidgats för att omfatta ytterligare regionala enheter i Bulgarien och Grekland. Dessa genomförandebeslut är tillämpliga till och med den 31 december 2016.

(4)

Enligt kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/2055 (8) och (EU) 2016/1183 (9) får Grekland och Bulgarien utföra nödvaccinering av nötkreatur som hålls på anläggningar i den vaccinationszon som fastställs i bilaga I till respektive genomförandebeslut.

(5)

Utöver Grekland och Bulgarien har även ett stort antal tredjeländer i sydöstra Europa rapporterat utbrott av lumpy skin disease på sina territorier för första gången mellan april och augusti 2016, nämligen Albanien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Kosovo (10), Montenegro och Serbien. Alla dessa tredjeländer har meddelat kommissionen att vaccinering mot lumpy skin disease är en av de åtgärder som ingår i deras nuvarande strategi för sjukdomsbekämpning.

(6)

Enligt Efsas yttrande (11) är endast levande, försvagade vacciner mot lumpy skin disease kommersiellt tillgängliga. I Efsas yttrande beskrivs det försvagade virusvaccinet mot lumpy skin disease av stammen Neethling som ytterst effektivt när det gäller att förhindra sjuklighet. Användningen av homologa vacciner mot lumpy skin disease bör rekommenderas eftersom de är effektivare än vacciner baserade på försvagade fårkoppvirus, under förutsättning att de är tillgängliga hos de vaccinproducenter som uteslutande verkar utanför unionen. Enligt Efsas yttrande kan det agens som orsakar lumpy skin disease förekomma i upp till 92 dagar i skinnet hos smittade djur och även hos djur som saknar synliga skador.

(7)

Det finns inget vaccin mot lumpy skin disease som är godkänt för försäljning i unionen. Nödvaccinering i enlighet med artikel 19 i direktiv 92/119/EEG får därför endast utföras i enlighet med artikel 8 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG (12), varigenom medlemsstaterna tillfälligt får tillåta användning av immunologiska veterinärmedicinska läkemedel utan godkännande för försäljning i händelse av en allvarlig epizooti, vilket är fallet med lumpy skin disease.

(8)

Enligt Efsas råd Urgent advice on lumpy skin disease av den 29 juli 2016 (13) är vaccinering mot lumpy skin disease det effektivaste sättet att minska sjukdomsspridning. För att utrota lumpy skin disease måste hela den mottagliga populationen vaccineras i regioner som löper risk för att lumpy skin disease introduceras eller som har drabbats av sjukdomen för att minimera antalet utbrott, och en hög vaccinationstäckning på djur- och gårdsnivå bör uppnås. Därför bör en solid strategi för att förebygga och bekämpa lumpy skin disease omfatta vaccinering.

(9)

Risken för att lumpy skin disease sprids från vaccinerade djur och produkter från dem skiljer sig från den risk som utgår från ovaccinerade djur som eventuellt är smittade men som ännu inte har utvecklat symtom. Det måste därför fastställas villkor för avsändande av vaccinerade nötkreatur och produkter som härrör från dessa djur. Risken för att lumpy skin disease sprids från djur (vare sig de är vaccinerade eller inte) som kommer från ett område där vaccinering mot lumpy skin disease tillämpas men där inga utbrott inträffat, skiljer sig från den risk som utgår från sådana djur när de kommer från områden som drabbats av lumpy skin disease. Särskilda villkor bör därför även fastställas för dessa djur.

(10)

De vetenskapliga rönen om lumpy skin disease är ofullständiga. Vaccinerade nötkreatur är skyddade från kliniska tecken men inte nödvändigtvis från infektion och inte alla vaccinerade djur får en skyddande immunitet. För att minimera risken bör det därför endast vara tillåtet att avsända sändningar av vaccinerade djur efter en period på minst 28 dagar, vilken är den längsta inkubationstiden för lumpy skin disease efter vaccinering.

(11)

I fråga om risken för spridning av lumpy skin disease utgör olika varor olika risknivåer. Enligt Efsas yttrande utgör förflyttning av levande nötkreatur, sperma från nötkreatur samt oberedda hudar och skinn från smittade nötkreatur en högre risk för exponering och följder än andra produkter, t.ex. mjölk och mjölkprodukter, behandlade hudar och skinn eller färskt kött, köttberedningar och köttprodukter från nötkreatur. Emellertid saknas det vetenskapliga eller experimentella bevis på deras roll vid överföring av sjukdomen. De bekämpningsåtgärder som fastställs i detta beslut bör därför vara väl avvägda och stå i proportion till riskerna. Det kan inte heller uteslutas att lumpy skin disease överförs genom sperma, ägg och embryon från nötkreatur. Vissa skyddsåtgärder bör därför fastställas för dessa varor på grundval av Efsas yttrande och de senaste, relevanta standarderna och rekommendationerna från Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).

(12)

Kött från nötkreaturs skelettmuskel anses vara en säker vara enligt OIE:s vetenskapliga kommission för djursjukdomar (Scientific Commission for Animal Diseases) (14) och enligt vad som anges i bilaga 36 i del B i mötesrapporten från OIE:s Terrestrial Animal Health Standards Commission från februari 2016 (15). Det finns inga vetenskapliga eller experimentella bevis för att lumpy skin disease-viruset kan överföras till mottagliga djur genom färskt kött, köttberedningar eller köttprodukter. Även om Efsas yttrande tyder på att lumpy skin disease-viruset kan överleva i kött under en ospecificerad tidsperiod utesluter unionens befintliga förbud mot utfodring av idisslare med protein från idisslare som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 (16) och i artikel 7 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 (17) möjligheten av en möjlig oral överföring av lumpy skin disease.

(13)

Mjölk, mjölkprodukter och råmjölk kan utgöra en risk för spridning av lumpy skin disease endast när de är avsedda för utfodring av djur av mottagliga arter. Det bör därför fastställas riskreducerande åtgärder som syftar till att förhindra spridning av lumpy skin disease genom sådana produkter när dessa är avsedda för utfodring av djur.

(14)

Enligt rådets direktiv 64/432/EEG (18) och kommissionens beslut 93/444/EEG (19) ska djur åtföljas av hälsointyg vid förflyttning. När undantag från förbudet mot avsändande av levande djur från de områden som förtecknas i bilaga I till det här beslutet ska tillämpas på levande djur som är avsedda för handel inom unionen eller för export till ett tredjeland, bör dessa hälsointyg innehålla en hänvisning till det här beslutet för att säkerställa att de relevanta intygen innehåller adekvat och korrekt hälsoinformation.

(15)

För att förtydliga och förenkla bör genomförandebesluten (EU) 2015/1500, (EU) 2015/2055, (EU) 2016/645 och (EU) 2016/1183 upphävas och ersättas med det här beslutet som inför ändrade och enhetliga bestämmelser för alla medlemsstater som drabbats av lumpy skin disease eller som vaccinerar mot lumpy skin disease.

(16)

Godkännandet av de vaccinationsprogram som de berörda medlemsstaterna har lämnat in och som nu ingår i genomförandebesluten (EU) 2015/2055 och (EU) 2016/1183 för Grekland respektive Bulgarien samt godkännandet av det vaccinationsprogram som Kroatien lämnat in bör omfattas av ett annat genomförandebeslut som ska antas.

(17)

Bulgarien har meddelat kommissionen att vaccineringen av samtliga nötkreatur mot lumpy skin disease avslutades den 15 juli 2016 och att det senaste fallet av lumpy skin disease på dess territorium bekräftades den 1 augusti 2016. Vissa områden i Bulgarien där lumpy skin disease aldrig har förekommit men där vaccinering mot sjukdomen har utförts bör följaktligen förtecknas i del I i bilaga I till detta beslut som en ”fri zon med vaccinering”, medan resten av den medlemsstatens territorium bör förtecknas som en ”smittad zon”.

(18)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

I detta beslut fastställs djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i de medlemsstater eller delar av dessa som förtecknas i bilaga I (nedan kallade de berörda medlemsstaterna), inklusive minimikraven för de program för vaccinering mot lumpy skin disease som medlemsstaterna lämnar in till kommissionen för godkännande.

Artikel 2

Definitioner

I detta beslut avses med

1.    nötkreatur : hov- och klövdjur av arterna Bos taurus, Bos indicus, Bison bison och Bubalus bubalis,

2.    vilda idisslare i fångenskap : vilda idisslare av arter som enligt de senaste vetenskapliga rönen är kända för att spela en roll vid överföring och spridning av lumpy skin disease,

3.    smittad zon : den del av en medlemsstats territorium som förtecknas i del II i bilaga I till detta beslut och som omfattar det område där lumpy skin disease har bekräftats och eventuella skydds- och övervakningszoner som upprättats i enlighet med artikel 10 i direktiv 92/119/EEG, och där vaccinering mot lumpy skin disease får genomföras efter kommissionens godkännande av vaccinationsprogrammen,

4.    fri zon med vaccinering : den del av en medlemsstats territorium som förtecknas i del I i bilaga I till detta beslut och som omfattar områdena utanför den smittade zonen för lumpy skin disease, och där vaccinering mot lumpy skin disease genomförs efter kommissionens godkännande av vaccinationsprogrammen.

Artikel 3

Restriktioner för avsändande av nötkreatur, vilda idisslare i fångenskap och vissa animaliska produkter från de områden som förtecknas i bilaga I

De berörda medlemsstaterna ska förbjuda avsändande av sändningar av följande:

a)

Levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I.

b)

Sperma, ägg och embryon från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I.

c)

Råmjölk, mjölk och mjölkprodukter från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap avsett/avsedda att användas som foder från de områden som förtecknas i del II i bilaga I.

d)

Andra obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap än de som avses i led e från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I.

e)

Obehandlade, oberedda hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap avsedda att användas som livsmedel eller obehandlade hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap som inte är avsedda att användas som livsmedel från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I.

Artikel 4

Undantag från förbudet mot avsändande av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i del I i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 a får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från anläggningar belägna i de områden som förtecknas i del I i bilaga I, förutsatt att djuren uppfyller minst ett av följande uppsättningar villkor:

a)

Djuren avsänds till de områden som förtecknas i del I eller II i bilaga I i samma medlemstat, en annan medlemsstat eller ett tredjeland och uppfyller följande villkor:

i)

Djuren vaccinerades mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet och kommer från en anläggning där de hade vistats under minst 28 dagar och där alla djur av mottagliga arter hade vaccinerats mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet.

ii)

Alla djur på ursprungsanläggningen undersöktes kliniskt den dag då lastningen för avsändande skedde och visade inte några kliniska symtom på lumpy skin disease.

iii)

Djuren omfattas inte av några av de restriktioner som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

iv)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten genomför ett program för vaccinering mot lumpy skin disease som uppfyller villkoren i bilaga II och som har godkänts av kommissionen, och myndigheten har underrättat kommissionen och övriga medlemsstater om vilken dag dess vaccinationsprogram inleds.

v)

Ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12 har inrättats, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att djuren transporteras på ett säkert sätt och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

b)

Djuren avsänds till ett område i samma medlemstat, en annan medlemsstat eller ett tredjeland och uppfyller följande villkor:

i)

Djuren vaccinerades mot lumpy skin disease minst tre månader före avsändandet och kommer från en anläggning där alla djur av mottagliga arter hade vaccinerats mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet.

ii)

Alla djur på ursprungsanläggningen undersöktes kliniskt den dag då lastningen för avsändande skedde och visade inte några kliniska symtom på lumpy skin disease.

iii)

Djuren omfattas inte av några av de restriktioner som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

iv)

Djuren har sedan födseln eller under minst 28 dagar före avsändandet vistats på en anläggning där det inom en radie av minst 20 km inte hade bekräftats någon förekomst av lumpy skin disease under de tre månaderna före avsändandet, och dessförinnan hade eventuella bekräftade infektioner med lumpy skin disease resulterat i utslaktning och destruktion av alla mottagliga djur på de drabbade anläggningarna, och anläggningen är belägen i ett område som förtecknas i del I i bilaga I i en medlemsstat där alla djur i alla de områden som förtecknas i del I i bilaga I hade vaccinerats eller omvaccinerats mot lumpy skin disease i enlighet med bilaga II minst tre månader före avsändandet och fortfarande befinner sig inom den immunitetsperiod som tillverkaren anger i specifikationerna för vaccinet.

v)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten har genomfört ett program för vaccinering mot lumpy skin disease som uppfyller villkoren i bilaga II och som har godkänts av kommissionen, och myndigheten har underrättat kommissionen och övriga medlemsstater om vilken dag dess vaccinationsprogram inleds och avslutas.

vi)

Ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12 har inrättats, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att djuren transporteras på ett säkert sätt och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

c)

Djuren avsänds till ett område i en annan medlemsstat eller ett tredjeland och uppfyller följande villkor:

i)

Djuren uppfyller alla andra tillräckliga djurhälsogarantier på grundval av ett positivt resultat av en riskbedömning av åtgärder mot spridning av lumpy skin disease som medlemsstatens behöriga myndighet på ursprungsorten kräver och som de behöriga myndigheterna i transitlandet och bestämmelselandet godkänner innan djuren avsänds.

ii)

Djuren vaccinerades mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet och kommer från en anläggning där alla djur av mottagliga arter hade vaccinerats mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet.

iii)

Alla djur på ursprungsanläggningen undersöktes kliniskt den dag då lastningen för avsändande skedde och visade inte några kliniska symtom på lumpy skin disease.

iv)

Djuren omfattas inte av några av de restriktioner som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

v)

Djuren har sedan födseln eller under minst 28 dagar före avsändandet vistats på en anläggning där det inom en radie av minst 20 km inte hade bekräftats någon förekomst av lumpy skin disease under de tre månaderna före avsändandet, och dessförinnan hade eventuella bekräftade infektioner med lumpy skin disease resulterat i utslaktning och destruktion av alla mottagliga djur på de drabbade anläggningarna.

vi)

Ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12 har inrättats, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att de djur som avsänds i enlighet med djurhälsogarantierna i led i transporteras på ett säkert sätt och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

vii)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten genomför ett program för vaccinering mot lumpy skin disease som uppfyller villkoren i bilaga II och som har godkänts av kommissionen, och myndigheten har underrättat kommissionen och övriga medlemsstater om vilken dag dess vaccinationsprogram inleds.

viii)

Ursprungsmedlemsstaten ska omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om de djurhälsogarantier och de godkännanden från de behöriga myndigheterna som anges i led i.

2.   Om nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap uppfyller kraven för det undantag som anges i punkt 1 i denna artikel ska följande kompletterande text läggas till i det motsvarande hälsointyget för dessa djur i direktiv 64/432/EEG eller i beslut 93/444/EEG:

” …(Djuren) uppfyller villkoren i …(artikel 4.1 a eller 4.1 b eller 4.1 c, ange det som är tillämpligt) i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater”.

Artikel 5

Undantag från förbudet mot avsändande av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i del II i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 a får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från anläggningar belägna i de områden som förtecknas i del II i bilaga I till alla områden i en medlemsstat eller ett tredjeland, förutsatt att djuren uppfyller följande villkor:

a)

Djuren uppfyller tillräckliga djurhälsogarantier på grundval av ett positivt resultat av en riskbedömning av åtgärder mot spridning av lumpy skin disease som medlemsstatens behöriga myndighet på ursprungsorten kräver och som de behöriga myndigheterna i transitlandet och bestämmelselandet godkänner innan djuren avsänds.

b)

Djuren vaccinerades mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet och kommer från en anläggning där alla djur av mottagliga arter hade vaccinerats mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet.

c)

Alla djur på ursprungsanläggningen undersöktes kliniskt den dag då lastningen för avsändande skedde och visade inte några kliniska symtom på lumpy skin disease.

d)

Djuren omfattas inte av några av de restriktioner som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

e)

Djuren har sedan födseln eller under minst 28 dagar före avsändandet vistats på en anläggning där det inom en radie av minst 20 km inte hade bekräftats någon förekomst av lumpy skin disease under de tre månaderna före avsändandet, och dessförinnan hade eventuella bekräftade infektioner med lumpy skin disease resulterat i utslaktning och destruktion av alla mottagliga djur på de drabbade anläggningarna, och anläggningen är belägen i ett område som förtecknas i del II i bilaga I i en medlemsstat där alla djur i alla de områden som förtecknas i del II i bilaga I hade vaccinerats eller omvaccinerats mot lumpy skin disease i enlighet med bilaga II minst tre månader före avsändandet och fortfarande befinner sig inom den immunitetsperiod som tillverkaren anger i specifikationerna för vaccinet.

f)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten genomför ett program för vaccinering mot lumpy skin disease som uppfyller villkoren i bilaga II och som har godkänts av kommissionen, och myndigheten har underrättat kommissionen och övriga medlemsstater i enlighet med bilaga II om vilken dag dess vaccinationsprogram inleds och avslutas.

g)

Ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12 har inrättats, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att de djur som avsänds i enlighet med djurhälsogarantierna i led a transporteras på ett säkert sätt och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

h)

Ursprungsmedlemsstaten ska omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om de djurhälsogarantier och de godkännanden från de behöriga myndigheterna som anges i led a.

2.   Om nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap uppfyller kraven för det undantag som anges i punkt 1 i denna artikel ska följande kompletterande text läggas till i det motsvarande hälsointyget för dessa djur i direktiv 64/432/EEG eller i beslut 93/444/EEG:

” …(Djuren) uppfyller villkoren i artikel 5.1 i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater”.

Artikel 6

Särskilda villkor för avsändande av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap inom de områden i samma medlemsstat som förtecknas i delarna I och II i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 a och förutsatt att bestämmelserna i punkt 2 i den här artikeln efterföljs, får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av sändningar av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från anläggningar belägna i de områden som förtecknas i

a)

del I i bilaga I till en destination inom ett annat område i samma medlemsstat som förtecknas i del I eller II i bilaga I,

b)

del II i bilaga I till en destination inom ett annat område i samma medlemsstat som förtecknas i del II i bilaga I.

2.   Undantaget i punkt 1 ska endast gälla för sändningar av levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap förutsatt att djuren uppfyller åtminstone ett av följande villkor:

a)

Djuren vaccinerades mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet och kommer från en anläggning där alla djur av mottagliga arter hade vaccinerats mot lumpy skin disease minst 28 dagar före avsändandet.

b)

Djuren får, oavsett deras individuella vaccinationsstatus eller vaccinering i ursprungsanläggningen mot lumpy skin disease, förflyttas till ett slakteri för nödslakt, förutsatt att ursprungsanläggningen inte omfattas av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG och som förbjuder sådan förflyttning.

c)

Djuren är ovaccinerade avkommor som är yngre än fyra månader och födda av moderdjur som vaccinerades minst 28 dagar före kalvningen, och djuren får förflyttas till en annan anläggning förutsatt att alla djur av mottagliga arter på ursprungsanläggningen hade vaccinerats eller omvaccinerats enligt tillverkarens anvisningar för det använda vaccinet minst 28 dagar före den planerade förflyttningen, och anläggningen omfattas inte av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG och som förbjuder sådan förflyttning.

Artikel 7

Undantag från förbudet mot avsändande av sperma, ägg och embryon från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i del I i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 b får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av sperma, ägg och embryon från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från tjurstationer eller andra anläggningar belägna i ett område som förtecknas i del I i bilaga I till ett annat område i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat som förtecknas i del I eller II i bilaga I, förutsatt att donatordjuren och sperman, äggen och embryona uppfyller följande villkor:

a)

Donatordjuren har vaccinerats och omvaccinerats mot lumpy skin disease enligt tillverkarens anvisningar för det använda vaccinet och grundvaccineringen administrerades minst 60 dagar före insamlingen av sperma, ägg eller embryon. Eller donatordjuren genomgick med negativt resultat ett serologiskt test för påvisande av specifika antikroppar mot lumpy skin disease-virus på dagen för insamlingen och minst 28 dagar efter insamlingsperioden för sperma eller på dagen för insamlingen av embryon och ägg.

b)

Donatordjuren vistades under de 60 dagarna före insamlingen av sperma, ägg eller embryon på en seminstation eller annan lämplig anläggning där det inom en radie av minst 20 km inte hade bekräftats någon förekomst av lumpy skin disease under de tre månaderna före insamlingen av sperma, ägg eller embryon, och dessförinnan hade eventuella bekräftade infektioner med lumpy skin disease resulterat i utslaktning och destruktion av alla mottagliga djur på de drabbade anläggningarna.

c)

Donatordjuren undersöktes kliniskt 28 dagar före insamlingen och under hela insamlingsperioden, och visade inte några kliniska symtom på lumpy skin disease.

d)

Donatordjuren har med negativt resultat genomgått ett PCR-test för påvisande av lumpy skin disease-agens som utfördes på blodprover som hade tagits vid inledningen av och därefter minst var 14:e dag under insamlingsperioden för sperma eller på dagen för insamlingen av embryon och ägg.

e)

Sperman har med negativt resultat genomgått ett PCR-test för påvisande av lumpy skin disease-agens.

f)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten genomför ett program för vaccinering mot lumpy skin disease som uppfyller villkoren i bilaga II och som har godkänts av kommissionen, och myndigheten har underrättat kommissionen och övriga medlemsstater i enlighet med bilaga II om vilken dag dess vaccinationsprogram inleds och avslutas.

2.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 b får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av sperma, ägg och embryon från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från tjurstationer eller andra anläggningar belägna i områden som förtecknas i del I i bilaga I till områden i en medlemsstat eller ett tredjeland, förutsatt att donatordjuren, sperman, äggen och embryona uppfyller följande villkor:

a)

Villkoren i punkt 1 a–f.

b)

Donatordjuren uppfyller alla andra tillräckliga djurhälsogarantier på grundval av ett positivt resultat av en riskbedömning av effekterna av ett sådant avsändande och av åtgärder mot spridning av lumpy skin disease som medlemsstatens behöriga myndighet på ursprungsorten kräver och som de behöriga myndigheterna i transitlandet och bestämmelselandet godkänner innan sperman, äggen eller embryona avsänds.

c)

Ursprungsmedlemsstaten ska omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om de djurhälsogarantier och de godkännanden från de behöriga myndigheterna som anges i led b.

3.   Om sperma, embryon och ägg som uppfyller kraven i punkt 1 eller 2 i denna artikel ska avsändas till en annan medlemsstat eller ett tredjeland ska följande kompletterande text läggas till i det motsvarande hälsointyget i direktiven 88/407/EEG eller 89/556/EEG eller i beslut 93/444/EEG:

” …(Sperman, äggen och/eller embryona, ange det som är tillämpligt) uppfyller villkoren i …(artikel 7.1 eller 7.2, ange det som är tillämpligt) i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater”.

Artikel 8

Undantag från förbudet mot avsändande av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I

Genom undantag från förbudet i artikel 3 d får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av obearbetade animaliska biprodukter från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från

a)

ett område som förtecknas i del I i bilaga I till en destination inom samma medlemsstat eller i ett område i en annan medlemsstat som förtecknas i del I eller II i bilaga I,

b)

ett område som förtecknas i del II i bilaga I till en destination inom samma medlemsstat eller i ett område som förtecknas i del II i bilaga I i en annan medlemsstat, förutsatt att följande gäller:

i)

De obearbetade animaliska biprodukterna avsänds under de behöriga myndigheternas officiella övervakning för bearbetning eller bortskaffande i en anläggning som godkänts i enlighet med förordning (EG) nr 1069/2009.

ii)

Om destinationen är belägen i en annan medlemsstat inrättas ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att de obearbetade animaliska biprodukterna transporteras på ett säkert sätt till destinationen och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland.

Artikel 9

Undantag från förbudet mot avsändande av hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från de områden som förtecknas i delarna I och II i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 e får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från ett område som förtecknas i del I i bilaga I till andra områden i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat som förtecknas i del I eller II i bilaga I, förutsatt att följande gäller:

a)

Det är obehandlade, oberedda hudar och skinn avsedda att användas som livsmedel eller obehandlade hudar och skinn som avsänds under de behöriga myndigheternas officiella övervakning för bearbetning eller bortskaffande i en godkänd anläggning.

b)

Om destinationen är belägen i en annan medlemsstat inrättas ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att hudarna och skinnen transporteras på ett säkert sätt till destinationen och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland innan de har bearbetats åtminstone i enlighet med artikel 9.2 b.

c)

Hudarna och skinnen kommer från anläggningar som inte omfattas av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

2.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 e får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från ett område som förtecknas i del I eller II i bilaga I till områden i samma medlemsstat, en annan medlemsstat eller ett tredjeland, förutsatt att följande gäller:

a)

Det är obehandlade, oberedda hudar och skinn avsedda att användas som livsmedel eller obehandlade hudar och skinn som kommer från anläggningar som inte omfattas av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

b)

Hudarna och skinnen har

i)

behandlats i enlighet med punkt 28 b–e i bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 (20), eller

ii)

genomgått en av de behandlingar som anges i avsnitt XIV kapitel I punkt 4 b ii i bilaga III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (21).

c)

Hudarna och skinnen har hanterats med största försiktighet för att förhindra återkontaminering med patogena agens efter behandling.

3.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 e får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från ett område som förtecknas i del II i bilaga I till andra områden i samma medlemsstat eller en annan medlemsstat som förtecknas i del II i bilaga I, förutsatt att följande gäller:

a)

Det är obehandlade, oberedda hudar och skinn avsedda att användas som livsmedel eller obehandlade hudar och skinn som avsänds under de behöriga myndigheternas officiella övervakning för bearbetning eller bortskaffande i en godkänd anläggning.

b)

Om destinationen är belägen i en annan medlemsstat inrättas ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att hudarna och skinnen transporteras på ett säkert sätt till destinationen och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat eller ett tredjeland innan de har bearbetats åtminstone i enlighet med artikel 9.2 b.

c)

Hudarna och skinnen kommer från anläggningar som inte omfattas av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

4.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 e får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av hudar och skinn från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap från ett område som förtecknas i del I eller II i bilaga I till områden i samma medlemsstat, en annan medlemsstat eller ett tredjeland, förutsatt att följande gäller:

a)

Hudarna och skinnen uppfyller alla andra tillräckliga djurhälsogarantier på grundval av ett positivt resultat av en riskbedömning av åtgärder mot spridning av lumpy skin disease som medlemsstatens behöriga myndighet på bestämmelseorten kräver och som de behöriga myndigheterna i transitlandet och bestämmelselandet godkänner innan hudarna och skinnen avsänds.

b)

Hudarna och skinnen kommer från anläggningar som inte omfattas av några av de restriktioner avseende lumpy skin disease som fastställs i direktiv 92/119/EEG.

c)

Ett övervakningsförfarande i enlighet med artikel 12 inrättas, under kontroll av de behöriga myndigheterna i ursprungs-, transit- och bestämmelsemedlemsstaterna, för att säkerställa att de hudar och skinn som avsänds i enlighet med de ytterligare djurhälsogarantierna i led a transporteras på ett säkert sätt till destinationen och därefter inte avsänds till en annan medlemsstat innan de har bearbetats åtminstone i enlighet med artikel 9.2 b.

d)

Ursprungsmedlemsstaten ska omedelbart underrätta kommissionen och övriga medlemsstater om de djurhälsogarantier och de godkännanden från de behöriga myndigheterna som anges i led a.

Artikel 10

Undantag från förbudet mot avsändande av råmjölk, mjölk och mjölkprodukter avsedd/avsedda att användas som foder från de områden som förtecknas i del II i bilaga I

1.   Genom undantag från förbudet i artikel 3 c får den behöriga myndigheten tillåta avsändande av råmjölk, mjölk och mjölkprodukter avsedd/avsedda att användas som foder som härrör från nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap som hålls på anläggningar belägna i de områden som förtecknas i del II i bilaga I, förutsatt att råmjölken, mjölken och mjölkprodukterna har genomgått en behandling för att säkerställa att mul- och klövsjukeviruset avdödats enligt del A punkterna 1.1–1.5 i bilaga IX till rådets direktiv 2003/85/EG (22) och att sändningen uppfyller kraven i punkt 2 i denna artikel.

2.   Den behöriga myndigheten får endast tillåta avsändande till andra medlemsstater av sändningar av råmjölk, mjölk och mjölkprodukter i enlighet med undantaget i punkt 1 i denna artikel om sändningarna åtföljs av ett officiellt hälsointyg enligt bilagan till kommissionens förordning (EG) nr 599/2004 (23) och del II av det hälsointyget innehåller följande intygande:

”Råmjölken, mjölken eller mjölkprodukterna uppfyller villkoren i artikel 10 i kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/2008 om djurhälsoåtgärder för bekämpning av lumpy skin disease i vissa medlemsstater”.

Artikel 11

Krav avseende transportfordon, rengöring och desinficering

1.   Den behöriga myndigheten ska se till att transportföretaget eller föraren för varje transportfordon som har varit i kontakt med djur av mottagliga arter i ett område som förtecknas i del II i bilaga I, innan transportfordonet lämnar området, lägger fram bevis på att fordonet sedan den senaste kontakten med dessa djur har rengjorts och desinficerats så att lumpy skin disease-viruset inaktiveras och har behandlats med godkända insekticider som är effektiva mot vektorer för lumpy skin disease.

2.   Den behöriga myndigheten ska specificera vilka uppgifter som transportföretaget eller föraren av transportfordonet enligt punkt 1 ska lägga fram för att visa att den krävda rengöringen, desinficeringen och insektsbekämpningen har gjorts.

Artikel 12

Övervakningsförfarande

Den behöriga myndigheten ska se till att övervakningsförfarandet för transporten av de levande nötkreatur och vilda idisslare i fångenskap, obearbetade animaliska biprodukter och obehandlade hudar och skinn som omfattas av undantagen i artiklarna 4, 5, 6, 8 och 9 uppfyller följande krav:

a)

Varje fordon som används för transport av dessa levande djur, obearbetade animaliska biprodukter eller obehandlade hudar och skinn ska ha

i)

registrerats individuellt av den behöriga myndigheten i den avsändande medlemsstaten i syfte att transportera antingen levande djur, obearbetade animaliska biprodukter eller obehandlade hudar och skinn under övervakningsförfarandet,

ii)

förseglats av den officiella veterinären efter lastningen för avsändande. Endast en tjänsteman från den behöriga myndigheten på bestämmelseorten får bryta förseglingen och ersätta den med en ny, och varje lastning eller ersättning av försegling ska anmälas till den behöriga myndigheten på bestämmelseorten.

b)

Transporten ska

i)

ske under officiell övervakning,

ii)

ske direkt, utan uppehåll om inte en viloperiod enligt kraven i rådets förordning (EG) nr 1/2005 (24) äger rum på en kontrollstation. Om en viloperiod på minst en dag planeras på en kontrollstation under förflyttningen genom ett område som förtecknas i del II i bilaga I ska djuren skyddas mot angrepp av vektorer,

iii)

ta den färdväg som den behöriga myndigheten på ursprungsorten har godkänt.

c)

Sändningen omfattar endast levande djur, obearbetade animaliska biprodukter eller obehandlade hudar och skinn med samma hälsostatus.

d)

Den officiella veterinär som är ansvarig för anläggningen på bestämmelseorten ska bekräfta varje ankomst till den behöriga myndigheten på ursprungsorten.

e)

Efter lossningen av levande djur, obearbetade animaliska biprodukter eller obehandlade hudar och skinn ska fordonet och annan utrustning som har använts vid transporten i sin helhet rengöras, desinficeras och behandlas med godkända insekticider som är effektiva mot de kända vektorerna av lumpy skin disease i ett förslutet område på bestämmelseorten under den officiella veterinärens överinseende.

f)

Den behöriga myndigheten på ursprungsorten ska, före det första avsändandet från de områden som förtecknas i del I eller II i bilaga I och för vilka ett övervakningsförfarande gäller, se till att nödvändiga arrangemang med berörda behöriga myndigheter har träffats för att säkerställa beredskapsplanen, beslutskedjan och ett fullständigt samarbete mellan myndigheterna i händelse av olyckor under transporten, något större fel på fordonet eller bedrägerier från transportföretagets eller förarens sida; transportföretaget eller föraren av lastbilen eller ett annat fordon ska omedelbart anmäla samtliga olyckor eller större fel på fordonen till den behöriga myndigheten.

g)

När det gäller obehandlade hudar och skinn eller obearbetade animaliska biprodukter ska alla sidor av fordonen vara läckagefria, inklusive dörrarna.

Artikel 13

Program för vaccinering mot lumpy skin disease

De program för vaccinering mot lumpy skin disease som medlemsstaterna lämnar till kommissionen för godkännande ska uppfylla minimikraven i bilaga II.

Artikel 14

Upphävande

Genomförandebesluten (EU) 2015/1500, (EU) 2015/2055, (EU) 2016/645 och (EU) 2016/1183 ska upphöra att gälla och ersättas av bestämmelserna i det här beslutet.

Artikel 15

Tillämpningsperiod

Detta beslut ska tillämpas till och med den 31 december 2019.

Artikel 16

Adressater

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 15 november 2016.

På kommissionens vägnar

Vytenis ANDRIUKAITIS

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 395, 30.12.1989, s. 13.

(2)  EGT L 224, 18.8.1990, s. 29.

(3)  EGT L 62, 15.3.1993, s. 69.

(4)  EGT L 18, 23.1.2003, s. 11.

(5)  EFSA Journal, vol. 13(2015):1, artikelnr 3986.

(6)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/1500 av den 7 september 2015 om vissa skyddsåtgärder mot lumpy skin disease i Grekland och om upphävande av genomförandeförordning (EU) 2015/1423 (EUT L 234, 8.9.2015, s. 19).

(7)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/645 av den 22 april 2016 om vissa skyddsåtgärder mot lumpy skin disease i Bulgarien (EUT L 108, 23.4.2016, s. 61).

(8)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/2055 av den 10 november 2015 om fastställande av villkoren för programmet för nödvaccinering av nötkreatur mot lumpy skin disease i Grekland och om ändring av genomförandebeslut (EU) 2015/1500 (EUT L 300, 17.11.2015, s. 31).

(9)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/1183 av den 14 juli 2016 om godkännande av programmet för nödvaccinering av nötkreatur mot lumpy skin disease i Bulgarien och om ändring av bilagan till genomförandebeslut (EU) 2016/645 (EUT L 195, 20.7.2016, s. 75).

(10)  Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

(11)  EFSA Journal, vol. 13(2015):1, artikelnr 3986 [73 s.].

(12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG av den 6 november 2001 om upprättande av gemenskapsregler för veterinärmedicinska läkemedel (EGT L 311, 28.11.2001, s. 1).

(13)  EFSA Journal, vol. 14(2016):8, artikelnr 4573 [27 s.].

(14)  http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Internationa_Standard_Setting/docs/pdf/SCAD/A_SCAD_Feb2016.pdf (Article 11.11.1-bis. Safe commodities i bilaga 15).

(15)  http://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Internationa_Standard_Setting/docs/pdf/A_TAHSC_Feb_2016_Part_B.pdf

(16)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300, 14.11.2009, s. 1).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den 22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati (EGT L 147, 31.5.2001, s. 1).

(18)  Rådets direktiv 64/432/EEG av den 26 juni 1964 om djurhälsoproblem som påverkar handeln med nötkreatur och svin inom gemenskapen (EGT 121, 29.7.1964, s. 1977/64).

(19)  Kommissionens beslut 93/444/EEG av den 2 juli 1993 om närmare bestämmelser om handeln inom gemenskapen med vissa levande djur och produkter avsedda för export till tredje land (EGT L 208, 19.8.1993, s. 34).

(20)  Kommissionens förordning (EU) nr 142/2011 av den 25 februari 2011 om genomförande av Europaparlamentets och rådet förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om genomförande av rådets direktiv 97/78/EG vad gäller vissa prover och produkter som enligt det direktivet är undantagna från veterinärkontroller vid gränsen (EUT L 54, 26.2.2011, s. 1).

(21)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

(22)  Rådets direktiv 2003/85/EG av den 29 september 2003 om gemenskapsåtgärder för bekämpning av mul- och klövsjuka, om upphävande av direktiv 85/511/EEG och besluten 89/531/EEG och 91/665/EEG samt om ändring av direktiv 92/46/EEG (EUT L 306, 22.11.2003, s. 1).

(23)  Kommissionens förordning (EG) nr 599/2004 av den 30 mars 2004 om antagande av en harmoniserad förlaga för intyg och inspektionsprotokoll för handel inom gemenskapen med djur och produkter av animaliskt ursprung (EUT L 94, 31.3.2004, s. 44).

(24)  Rådets förordning (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 (EUT L 3, 5.1.2005, s. 1).


BILAGA I

DEL I

Fria zoner med vaccinering

1.   Kroatien

Hela Kroatiens territorium.

2.   Bulgarien

A.

Följande regioner i Bulgarien:

Regionen Burgas.

Regionen Varna.

Regionen Dobrich.

Regionen Razgrad.

Regionen Silistra.

Regionen Ruse.

Regionen Pleven.

B.

Följande kommuner i Bulgarien:

Kommunerna Opaka, Popovo och Antonovo i regionen Targovishte.

Kommunerna Shumen, Kaspichan, Novi Pazar, Nikola Kozlevo, Kaolinovo, Venets och Hitrino i regionen Shumen.

Kommunerna Svishtov, Polski Trambesh och Strazhitsa i regionen Veliko Tarnovo.

DEL II

Smittade zoner

1.   Grekland

A.

Följande regioner i Grekland:

Regionen Attika.

Regionen Grekiska fastlandet.

Regionen Mellersta Makedonien.

Regionen Östra Makedonien och Trakien.

Regionen Ipiros.

Regionen Peloponnesos.

Regionen Thessalien.

Regionen Västra Grekland.

Regionen Västra Makedonien.

B.

Följande regionala enheter i Grekland:

Den regionala enheten Limnos.

2.   Bulgarien

Hela Bulgariens territorium utom de områden som anges i del I.


BILAGA II

MINIMIKRAV FÖR PROGRAM FÖR VACCINERING MOT LUMPY SKIN DISEASE (SOM AVSES I ARTIKEL 13)

1.   ALLMÄNNA KRAV

Vaccinationsprogram som medlemsstaterna lämnar in ska omfatta åtminstone följande:

a)

Vaccinering av alla nötkreatur och i förekommande fall vilda idisslare i fångenskap, oberoende av kön, ålder och dräktighetsstatus eller produktiv status inom det område där vaccineringen kommer att genomföras.

b)

Vaccinering av avkommor av vaccinerade nötkreatur och i förekommande fall vilda idisslare i fångenskap vid en ålder av minst 4 månader i enlighet med tillverkarens anvisningar för det använda vaccinet.

c)

Omvaccinering av alla nötkreatur och i förekommande fall vilda idisslare i fångenskap i enlighet med tillverkarens anvisningar.

d)

De åtgärder som kommer att vidtas för att förhindra spridning av eventuellt vaccinvirus. Eventuella vaccinrester ska återlämnas till det ställe där vaccinet lämnades ut, tillsammans med en skriftlig uppgift om det antal djur som har vaccinerats och det antal doser som har använts; resterna ska därefter förstöras på ett säkert sätt under officiell övervakning.

e)

Vaccineringen ska utföras under den behöriga myndighetens överinseende och kontroll av en tjänsteman från den behöriga myndigheten eller av en veterinär som godkänts av den behöriga myndigheten och som står under myndighetens överinseende.

f)

För varje vaccinerat nötkreatur ska den behöriga myndigheten föra in uppgifter i den särskilda online-databas som är ansluten till den centrala databas som har upprättats i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 (1). Uppgifterna ska säkerställa en koppling mellan det vaccinerade moderdjuret och avkomman.

g)

Fastställande av en utökad övervakningszon på minst 20 km runt det område där vaccinering genomförs, där intensifierad övervakning ska utföras och där förflyttningen av nötkreatur ska vara föremål för den behöriga myndighetens kontroll.

2.   MINIMIINFORMATION SOM SKA LÄMNAS

Vaccinationsprogram som medlemsstaterna lämnar in ska innehålla åtminstone följande information:

a)

De exakta områden där vaccinering kommer att genomföras.

b)

Vilken typ eller vilka typer av vaccin som kommer att användas.

c)

Antal anläggningar och djur, per art och kategori, som kommer att vaccineras per område.

d)

Metod och beslutskedja vad gäller genomförandet av vaccineringen (lagring, distribution av vaccin, personal som kommer att utföra vaccinering, registrering eller särskild identifiering av vaccinerade djur, prioritering av vaccinering per område, offentlig övervakning av vaccinering, vaccinering av nyfödda kalvar, omvaccinering av djur i enlighet med tillverkarens anvisningar).

e)

Tidtabell för vaccinationsprogrammet (inledning, förväntat slutdatum per område, slutdatum för hela området där vaccinering genomförs).

f)

Alla åtgärder som hör ihop med vaccinering, inklusive restriktioner för förflyttningar av djur och för avsändande av produkter och biprodukter av dessa.

3.   MINIMIKRAV FÖR RAPPORTERING

De medlemsstater som har lämnat in ett vaccinationsprogram ska till kommissionen rapportera åtminstone följande:

a)

Omedelbar underrättelse av det exakta datum då vaccinationskampanjen inleds.

b)

Månatliga lägesrapporter med exakta uppgifter om den vaccinationstäckning som uppnåtts i varje område.

c)

Omedelbar underrättelse av det exakta datum då vaccineringen avslutas i varje område (vaccinationstäckning på minst 95 %, både på besättningsnivå och på djurnivå).

d)

Efter avslutningen av den första omgången vaccineringar månatliga rapporter som lämnas in den första veckan i varje månad, innehållande en redogörelse för de djur som vaccinerats under föregående månad och skälen för vaccinering (t.ex. nya kalvar, omvaccinering).

e)

Övrig information från den särskilda online-databasen på begäran av kommissionen.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1760/2000 av den 17 juli 2000 om upprättande av ett system för identifiering och registrering av nötkreatur samt märkning av nötkött och nötköttsprodukter och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 820/97 (EGT L 204, 11.8.2000, s. 1).


Top