EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0174

2003/174/EG: Rådets beslut av den 6 mars 2003 om inrättande av ett socialt trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning

EUT L 70, 14/03/2003, p. 31–33 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/10/2016; upphävd genom 32016D1859

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/174(1)/oj

32003D0174

2003/174/EG: Rådets beslut av den 6 mars 2003 om inrättande av ett socialt trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning

Europeiska unionens officiella tidning nr L 070 , 14/03/2003 s. 0031 - 0033


Rådets beslut

av den 6 mars 2003

om inrättande av ett socialt trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning

(2003/174/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 202 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1) Arbetsmarknadens parter har knutits till genomförandet av den samordnade sysselsättningsstrategi som fastställdes vid Europeiska rådets möte i Luxemburg den 20-21 november 1997, inom Ständiga kommittén för sysselsättningen, som inrättades genom rådets beslut 70/532/EG av den 14 december 1970 om inrättande av en ständig kommitté för sysselsättningen i Europeiska gemenskaperna(1).

(2) Vid Europeiska rådets möte i Köln den 3-4 juni 1999 inrättades en makroekonomisk dialog mellan företrädare för rådet, kommissionen, Europeiska centralbanken och arbetsmarknadens parter.

(3) Vid Europeiska rådets möte i Lissabon den 23-24 mars 2000 fastställdes ett nytt strategiskt mål för nästa decennium, och man enades om att det för att uppnå detta mål krävdes en övergripande strategi för att integrera strukturella reformer, en samordnad europeisk sysselsättningsstrategi, det sociala skyddet och den makroekonomiska politiken inom ramen för samordningen av medlemsstaternas allmänna ekonomiska politik. I sitt meddelande "Den sociala dialogen i EU - en drivkraft för modernisering och förändringar" understryker kommissionen att det sociala trepartstoppmötet skulle kunna delta i debatten om dessa frågor.

(4) I sitt gemensamma bidrag till Europeiska rådets möte i Laeken den 14-15 december 2001 konstaterade arbetsmarknadens parter att Ständiga kommittén för sysselsättningen inte lett till en sådan integration av samrådet och att den inte tillgodosåg behovet av samstämmighet och synergi mellan de olika processer som parterna är delaktiga i. De föreslog därför att denna kommitté bör avskaffas och att en ny form av samråd på trepartsbasis bör inrättas.

(5) I samma gemensamma bidrag föreslog arbetsmarknadens parter en formalisering av sina möten med trojkan på stats- och regeringschefsnivå och kommissionen, vilka, inom ramen för Luxemburgprocessen, sedan 1997 hålls dagen före Europeiska rådet. Sedan december 2000 kallas dessa möten sociala toppmöten och i dessa deltar kommissionens ordförande och trojkan av stats- och regeringschefer, i närvaro av de ministrar som ansvarar för sysselsättning och socialpolitik samt arbetsmarknadens parter företrädda av den europeiska industri- och arbetsgivarorganisationen (UNICE), Europeiska centrumet för offentliga företag (CEEP), den europeiska sammanslutningen av hantverksföretag och små och medelstora företag (UEAPME), Europeiska fackliga samorganisationen (EFS), Eurocadres och Confédération européenne des cadres (CEC).

(6) Vid sitt möte i Laeken noterade Europeiska rådet viljan hos arbetsmarknadens parter att utveckla och åstadkomma en bättre utformning av samrådet om Lissabonstrategins olika aspekter. Det beslutade att ett sådant socialt toppmöte hädanefter skall hållas före varje vårmöte i Europeiska rådet. Detta bekräftades av Europeiska rådet vid mötet i Barcelona den 15-16 mars 2002.

(7) Detta beslut påverkar inte den sociala dialogens organisation och funktionssätt inom de olika medlemsstaterna.

(8) I samband med utvidgningen och vidareutvecklingen av en autonom social dialog är bredast möjliga representativitet samt legitimiteten och effektiviteten i samråden mellan arbetsmarknadens parter av största betydelse. Man bör därför beakta kommissionens undersökning av arbetsmarknadsparternas representativitet liksom den reviderade förteckningen över de organisationer som berörs inom alla de olika delarna av den sociala dialogen på europeisk nivå och den förteckningen bör uppdateras.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande

Ett socialt trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning (nedan kallat "toppmötet") inrättas härmed.

Artikel 2

Uppgift

Toppmötet skall, med beaktande av fördraget och gemenskapens olika institutioners och organs behörighet, permanent fungera som samrådsorgan mellan rådet, kommissionen och arbetsmarknadens parter. Det skall ge arbetsmarknadens parter på europeisk nivå möjlighet att inom ramen för den sociala dialogen bidra till de olika delarna av den integrerade ekonomiska och sociala strategin, inbegripet dimensionen hållbar utveckling, som inleddes vid Europeiska rådets möte i Lissabon i mars 2000 och kompletterades vid Europeiska rådets möte i Göteborg i juni 2001. Mot denna bakgrund skall toppmötet därför stödja sig på det arbete och de diskussioner mellan rådet, kommissionen och arbetsmarknadens parter som i förväg genomförs i olika samrådsforum om frågor som rör ekonomi, sociala aspekter och sysselsättning.

Artikel 3

Sammansättning

1. Toppmötet skall bestå av företrädare på högsta nivå för det sittande ordförandeskapet i rådet, de två nästkommande ordförandeskapen, kommissionen och arbetsmarknadens parter.

Ministrarna i de tre ordförandeländerna och den kommissionsledamot som ansvarar för sysselsättning och socialpolitik skall också närvara.

Beroende av dagordningen kan även andra ministrar från de tre ordförandeländerna samt andra kommissionsledamöter inbjudas att delta.

2. Företrädarna för arbetsmarknadens parter skall vara fördelade på två lika stora delegationer, med tio företrädare för arbetstagarna och tio företrädare för arbetsgivarna, varvid erforderlig hänsyn skall tas till en jämn könsfördelning.

Varje delegation skall bestå av företrädare för europeiska branschövergripande organisationer som företräder allmänna intressen eller mer specifika intressen hos högre tjänstemän och chefstjänstemän och små och medelstora företag på europeisk nivå.

Den tekniska samordningen skall för arbetstagardelegationen ombesörjas av Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) och för arbetsgivardelegationen av den europeiska industri- och arbetsgivarorganisationen (UNICE). EFS och UNICE skall förvissa sig om att de i sina bidrag beaktar särskilda och sektoriella organisationers synpunkter och skall vid behov inkludera företrädare för några av dessa organisationer i sina delegationer.

Artikel 4

Förberedelser

1. Dagordningen för toppmötet skall under förberedande möten gemensamt fastställas av rådets ordförandeskap, kommissionen och de branschövergripande arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer som deltar i toppmötet.

2. Frågorna på dagordningen skall behandlas i rådet (sysselsättning och socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor).

3. Kommissionen skall ombesörja toppmötets sekretariat. Den skall framför allt se till att dokument distribueras i god tid. Vid förberedelse och anordnande av möten skall toppmötets sekretariat upprätta lämpliga kontakter med EFS och UNICE, som skall ansvara för samordningen av sina respektive delegationer.

Artikel 5

Verksamhet

1. Toppmötet skall sammanträda minst en gång om året. Ett möte skall anordnas före Europeiska rådets vårmöte.

2. Ordförandeskapet för toppmötet skall gemensamt innehas av rådets ordförande och kommissionens ordförande.

3. Mötena i toppmötet skall sammankallas på initiativ av ordförandena i samråd med arbetsmarknadens parter.

Artikel 6

Information

Ordförandena skall sammanfatta diskussionerna vid toppmötet för att informera de berörda rådskonstellationerna och allmänheten.

Artikel 7

Upphävande

Rådets beslut 1999/207/EG skall upphöra att gälla med verkan från och med den dag då toppmötet håller sitt första möte.

Artikel 8

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den 6 mars 2003.

Utfärdat i Bryssel den 6 mars 2003.

På rådets vägnar

D. Reppas

Ordförande

(1) EGT L 273, 17.12.1970, s. 25. Beslutet senast ändrat genom beslut 1999/207/EG (EGT L 72, 18.3.1999, s. 33).

Top