Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31993L0024

    Directiva 93/24/CEE a Consiliului din 1 iunie 1993 privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul producției de bovine

    JO L 149, 21/06/1993, p. 5–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/12/2008; abrogat prin 32008R1165

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1993/24/oj

    03/Volumul 12

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    288


    31993L0024


    L 149/5

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DIRECTIVA 93/24/CEE A CONSILIULUI

    din 1 iunie 1993

    privind anchetele statistice care trebuie efectuate în domeniul producției de bovine

    CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene, în special articolul 43,

    având în vedere propunerea Comisiei (1),

    având în vedere avizul Parlamentului European (2),

    întrucât Directiva 73/132/CEE a Consiliului din 15 mai 1973 referitoare la anchetele statistice privind șeptelul bovin, prevederile cu privire la disponibilitățile de bovine pentru sacrificare și statisticile privind sacrificarea bovinelor, care urmează să fie efectuate de către statele membre (3) și Directiva 78/53/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1977 de stabilire a dispozițiilor complementare privind anchetele statistice care trebuie efectuate de către statele membre privind șeptelul bovin (4) au fost modificate în mai multe rânduri; întrucât, cu ocazia noilor modificări și pentru o mai mare claritate, este necesar să se procedeze la o reformulare a dispozițiilor respective;

    întrucât este necesar să se prevadă posibilitatea ca în cazul statelor membre al căror șeptel bovin nu reprezintă decât un mic procent din șeptelul total al Comunității să se reducă numărul anchetelor anuale care trebuie efectuate;

    întrucât, pentru a asigura o bună gestionare a politicii agricole comune, în special a pieței de carne de bovine, Comisia trebuie să poată să dispună în mod regulat de date asupra evoluției șeptelului, a producției și a perspectivelor de producție de carne de bovine;

    întrucât, deși colectarea și prelucrarea datelor precum și organizarea anchetei la nivel național trebuie să rămână în responsabilitatea serviciilor de statistică ale statelor membre, Comisia trebuie să asigure coordonarea și armonizarea informațiilor statistice la nivel european și să prevadă metodologii armonizate, necesare pentru gestionarea politicilor comunitare;

    întrucât, pentru a facilita punerea în aplicare a dispozițiilor prezentei directive, este nevoie să se mențină o cooperare strânsă între statele membre și Comisie în cadrul comitetului permanent de statistică agricolă, instituit prin Decizia 72/279/CEE (5),

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    SECȚIUNEA I

    ANCHETE PRIVIND ȘEPTELUL

    A.   La nivel național

    Frecvența – Domeniul anchetei

    Articolul 1

    (1)   Statele membre efectuează, cu referire la una din zilele lunilor mai sau iunie și cu referire la una din zilele lunii decembrie a fiecărui an, anchete statistice privind șeptelul bovin aflat pe teritoriul lor.

    (2)   Statele membre pot, la cererea lor, să fie autorizate să efectueze anchetele din lunile mai sau iunie în regiuni selecționate, cu condiția ca aceste anchete să cuprindă cel puțin 70 % din șeptelul bovin.

    Statele membre al căror șeptel bovin este inferior cifrei de 1,5 milioane de animale pot, la cererea lor, să fie autorizate să renunțe total la una dintre cele două anchete menționate la alineatul (1) sau să o organizeze numai în regiuni selecționate.

    Statele membre pot, la cererea lor, să fie autorizate să folosească surse administrative în locul anchetelor statistice în temeiul alineatului (1).

    (3)   În ceea ce privește cererile menționate la alineatul (2), Comisia adoptă o decizie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17, ținând cont de obligațiile care decurg din articolul 6.

    Articolul 2

    (1)   În cadrul prezentei directive, prin „bovine” se înțeleg animalele domestice din speciile Bos taurus, Bubalus bubalus și Beefalo.

    (2)   Anchetele menționate la articolul 1 vizează toate bovinele aflate în exploatațiile agricole definite conform procedurii prevăzute la articolul 17. Aceste anchete trebuie să țină cont de un anumit număr de exploatații, astfel încât un total de cel puțin 95 % din șeptelul recenzat în cadrul ultimei anchete structurale în agricultură să fie acoperit de toate exploatațiile mai sus menționate.

    (3)   Statele membre completează, în măsura posibilului, rezultatele anchetelor prevăzute la alineatul (2) printr-o estimare a efectivelor de bovine care nu au făcut obiectul acestor anchete.

    Repartizarea pe categorii

    Articolul 3

    (1)   Anchetele menționate la articolul 1 sunt efectuate în așa fel încât să permită o repartizare a șeptelului bovin cel puțin după următoarele categorii:

    A.

    Bovine de sub un an:

    (a)

    viței pentru sacrificare;

    (b)

    altele:

    (ba)

    masculi;

    (bb)

    femele.

    B.

    Bovine între unu și doi ani:

    (a)

    masculi;

    (b)

    femele;

    (ba)

    animale pentru sacrificare;

    (bb)

    altele.

    C.

    Bovine de la doi ani în sus:

    (a)

    masculi;

    (b)

    femele;

    (ba)

    juninci:

    1.

    juninci pentru sacrificare;

    2.

    altele;

    (bb)

    vaci:

    1.

    vaci de lapte;

    2.

    altele.

    D.

    Bivoli:

    (a)

    bivolițe pentru reproducție;

    (b)

    alți bivoli.

    (2)   Categoriile menționate la alineatul (1) pot fi modificate conform procedurii prevăzute la articolul 17.

    (3)   Definirea categoriilor se stabilește conform procedurii prevăzute la articolul 17.

    Precizare

    Articolul 4

    (1)   Anchetele menționate la articolul 1 sunt efectuate sub forma unor anchete exhaustive sau selectiv, pe baza unui eșantion reprezentativ.

    (2)   În ceea ce privește rezultatele anchetelor prevăzute la articolul 2 alineatul (2), eroarea de prelevare a probelor nu trebuie să depășească, pentru fiecare dintre statele membre, 1 % din numărul total de bovine și 1,5 % din numărul total de vaci (interval de încredere de 68 %).

    (3)   În afară de ceea ce reprezintă baza de eșantionare și estimările complementare prevăzute la articolul 2 alineatul (3), statele membre iau măsurile pe care le consideră necesare pentru a menține calitatea rezultatelor anchetelor.

    Termene de transmitere

    Articolul 5

    (1)   Statele membre comunică Comisiei rezultatele provizorii ale anchetelor și estimările complementare:

    pentru ancheta din lunile mai/iunie, până la 30 septembrie în același an;

    pentru ancheta din luna decembrie, până la 15 februarie în anul următor.

    (2)   Statele membre comunică Comisiei rezultatele anchetelor și estimările complementare, după modelul definit la articolul 4 alineatul (2):

    pentru ancheta din lunile mai/iunie, până la 15 octombrie în același an;

    pentru ancheta din luna decembrie, până la 1 aprilie în anul următor.

    B.   La nivel regional

    Subdiviziunea teritorială

    Articolul 6

    (1)   Rezultatele definitive ale anchetelor lunii decembrie se stabilesc pentru fiecare dintre subdiviziunile teritoriale definite conform procedurii prevăzute la articolul 17.

    (2)   Comisia poate, conform procedurii definite la articolul 17, să autorizeze statele membre care au solicitat acest lucru, să procedeze la repartizarea regională menționată la alineatul (1) pentru rezultatele definitive ale anchetei din lunile mai/iunie.

    (3)   Subdiviziunile teritoriale menționate la alineatul (1) pot fi modificate conform procedurii prevăzute la articolul 17.

    Termen de transmitere

    Articolul 7

    Statele membre comunică Comisiei datele menționate la articolul 6 până la data de 15 mai a anului care urmează după luna de referință.

    C.   Repartizarea în funcție de mărimea efectivelor de bovine

    Clase de mărime

    Articolul 8

    (1)   În cursul anilor impari, statele membre repartizează rezultatele definitive ale anchetelor privind șeptelul din decembrie, la nivel național, în funcție de clasele de mărime ale efectivelor, definite conform procedurii prevăzute la articolul 17.

    (2)   Comisia poate, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17, să autorizeze statele membre care au făcut solicitare în acest sens să procedeze la repartizarea pe clase de mărime, menționată la alineatul (1), a efectivelor pentru rezultatele definitive din anii pari și/sau rezultatele anchetei din lunile mai/iunie.

    (3)   Clasele de mărime ale efectivelor menționate la alineatul (1) pot fi modificate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17.

    Termen de transmitere

    Articolul 9

    Statele membre comunică Comisiei datele menționate la articolul 8 până la data de 15 mai a anului care urmează după luna de referință.

    SECȚIUNEA II

    STATISTICA SACRIFICĂRILOR

    Articolul 10

    (1)   Statele membre stabilesc statistici lunare privind numărul și greutatea carcaselor bovinelor sacrificate în abatoarele de pe teritoriul lor și a căror carne este recunoscută ca fiind adecvată consumului uman.

    Dacă este cazul, se adaugă o estimare a sacrificărilor care nu figurează în rapoarte, pentru ca datele să acopere totalitatea sacrificărilor efectuate pe teritoriul lor.

    (2)   Statisticile menționate la alineatul (1) se stabilesc pentru următoarele categorii:

    A.

    Viței

    B.

    Juninci

    C.

    Vaci

    D.

    Tauri

    E.

    Boi.

    (3)   Definirea greutății carcaselor menționată la alineatul (1) și a categoriilor menționate la alineatul (2) se stabilesc în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17.

    Termen de transmitere

    Articolul 11

    Statele membre comunică Comisiei rezultatele statisticilor menționate la articolul 10 alineatul (1) într-un interval de două luni după luna de referință.

    SECȚIUNEA III

    ESTIMĂRILE DE PRODUCȚIE

    Articolul 12

    (1)   Statele membre stabilesc, pe baza rezultatelor anchetelor și a altor informații disponibile, estimări privind oferta de bovine pe fiecare semestru calendaristic.

    Această ofertă este exprimată în producție indigenă brută, cuprinzând totalitatea bovinelor sacrificate, completată de soldul schimburilor intracomunitare de bovine vii și de soldul comerțului exterior cu bovine vii.

    (2)   Prevederile menționate la alineatul (1) se stabilesc conform următoarei repartizări:

    A.

    Viței

    B.

    Juninci

    C.

    Vaci

    D.

    Tauri

    E.

    Boi.

    Această repartizare poate fi modificată în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17.

    (3)   Definirea ofertei menționate la alineatul (1) și definirea categoriilor menționate la alineatul (2) se pot modifica în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 17.

    Termenul de transmitere

    Articolul 13

    Statele membre comunică Comisiei prevederile articolul 12 alineatul (1) la datele și pentru semestrele care urmează:

    (a)

    până la 15 februarie, prevederile până în primul semestru al anului următor (inclusiv);

    (b)

    până la 1 octombrie, prevederile până în al doilea semestru al anului următor (inclusiv);

    SECȚIUNEA IV

    DISPOZIȚII GENERALE

    Articolul 14

    Statele membre comunică Comisiei datele menționate la articolele 5, 7, 9, 11 și 13 conform Regulamentului (Euratom, CEE) nr. 1588/90 al Consiliului din 11 iunie 1990 referitor la transmiterea către Oficiul de Statistică al Comunităților Europene a informațiilor statistice secrete (6).

    Articolul 15

    Comisia studiază în colaborare cu statele membre:

    (a)

    rezultatele furnizate;

    (b)

    problemele tehnice întâlnite în special la pregătirea și realizarea anchetelor și a estimărilor;

    (c)

    fiabilitatea rezultatelor anchetelor și a estimărilor.

    Articolul 16

    Statele membre informează Comisia despre orice modificare metodologică sau despre orice altă modificare care ar putea să influențeze în mod semnificativ rezultatele statisticilor. Comunicarea se face cel târziu la trei luni după intrarea în vigoare a modificării respective. Comisia informează celelalte state membre despre aceste comunicări în grupuri de lucru adecvate.

    Articolul 17

    (1)   În cazul în care se face referire la procedura definită în prezentul articol, Comitetul permanent pentru statistică agricolă, denumit în continuare „comitet”, este sesizat de către președintele său, fie la inițiativa acestuia, fie la cererea reprezentantului unui stat membru.

    (2)   Reprezentantul Comisiei supune comitetului un proiect de măsuri care se impun a fi luate. Comitetul emite un aviz asupra acestui proiect într-un interval pe care președintele poate să-l fixeze în funcție de urgența problemei. Comitetul se pronunță cu o majoritate de 54 de voturi, voturile statelor membre fiind afectate de ponderea prevăzută la articolul 148 alineatul (2) din tratat. Președintele nu participă la vot.

    (3)

    (a)

    Comisia adoptă măsurile propuse atunci când sunt conforme cu avizul comitetului.

    (b)

    Atunci când măsurile propuse nu sunt conforme cu avizul comitetului, sau în absența unui aviz, Comisia supune fără întârziere Consiliului o propunere referitoare la măsurile care se impun a fi luate. Consiliul statuează cu o majoritate calificată.

    Dacă, la expirarea unui interval de trei luni începând de la data la care a fost sesizat, Consiliul nu a statuat, măsurile propuse sunt adoptate de către Comisie.

    Articolul 18

    (1)   Directivele 73/132/CEE și 78/53/CEE se abrogă cu începere de la data de 1 ianuarie 1994.

    (2)   Referirile făcute la directivele abrogate sunt considerate ca referiri la prezenta directivă.

    Articolul 19

    Statele membre iau măsurile necesare pentru intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative pentru a se conforma dispozițiilor prezentei directive până la 1 ianuarie 1994.

    Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, acestea includ o referire la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de referire în momentul publicării. Modalitățile de a face aceste referiri sunt adoptate de către statele membre.

    Articolul 20

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Luxemburg, 1 iunie 1993.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    J. ANDERSEN


    (1)  JO C 18, 23.1.1993, p. 19.

    (2)  JO C 115, 26.4.1993.

    (3)  JO L 153, 9.6.1973, p. 25. Directivă modificată ultima dată de Regulamentul (CEE) nr. 1057/91 (JO L 107, 27.4.1991, p. 11).

    (4)  JO L 16, 20.1.1978, p. 20. Directivă modificată ultima dată de Directiva 86/80/CEE (JO L 77, 22.3.1986, p. 27).

    (5)  JO L 179, 7.8.1972, p. 1.

    (6)  JO L 151, 15.6.1990, p. 1.


    Top