Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1881

    Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in voedingsmiddelen

    Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt. Bekijk de meest recente informatie over 'Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen' .

    Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in voedingsmiddelen

     

    SAMENVATTING VAN:

    Verordening (EG) nr. 1881/2006 tot vaststelling van de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen

    WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

    De verordening bevat de maximumgehalten voor bepaalde verontreinigingen in voedingsmiddelen met het oog op de bescherming van de gezondheid van de burgers van de Europese Unie (EU), met inbegrip van de meest gevoelige bevolkingsgroepen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

    KERNPUNTEN

    Toepassingsgebied

    De verordening heeft betrekking op:

    • mycotoxinen (aflatoxinen, ochratoxine A, Fusarium-toxinen, patuline en citrinine, moederkorenalkaloïden);
    • metalen (lood, cadmium, kwik, anorganisch tin en arseen);
    • 3-monochloorpropaan-1,2-diol (3-MCPD) en de vetzuuresters daarvan en vetzuuresters van glycidyl;
    • dioxinen en polychloorbifenylen (PCB’s);
    • polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s);
    • melamine;
    • erucazuur, waterstofcyanide, tropaanalkaloïden, pyrrolizidine alkaloïden;
    • nitraten;
    • perchloraat.

    Maximumgehalten

    Voedsel met verontreinigingsgehalten hoger dan aangegeven in de bijlage van de verordening mag niet worden verkocht. Deze maximumgehalten hebben betrekking op het eetbare deel van voedsel en zijn ook van toepassing op samengesteld, verwerkt, gedroogd of verdund voedsel.

    In de verordening staan ook de laagste maximumgehalten voor verontreinigingen die redelijkerwijs mogelijk zijn bij goede productiepraktijken of goede landbouwpraktijken, d.w.z. “zo laag als redelijkerwijs mogelijk”.

    Verbod op mengen

    • Voedingsmiddelen die aan de maximumgehalten voldoen, mogen niet worden gemend met andere voedingsmiddelen die deze gehalten overschrijden.
    • Voedingsmiddelen die moeten worden gesorteerd of onderworpen aan andere fysische behandelingen om het verontreinigingsgehalte te verminderen, mogen niet worden gemengd met voedingsmiddelen die voor directe menselijke consumptie of voor gebruik als ingrediënt in voedingsmiddelen zijn bestemd.

    Etikettering

    • Etikettering op aardnoten, andere oliehoudende zaden, noten, gedroogd fruit, rijst en maïs verkocht als voedingsmiddelen die moeten worden gesorteerd of onderworpen aan andere fysische behandelingen voor menselijke consumptie, moet de volgende tekst bevatten: “Product dat verplicht moet worden gesorteerd of waarop verplicht andere fysische behandelingen moeten worden toegepast om het niveau van verontreiniging met aflatoxinen te verlagen, voordat het wordt bestemd voor menselijke consumptie of voor gebruik als ingrediënt bij de vervaardiging van levensmiddelen”.
    • Op het etiket van voorverpakte aardnoten, andere oliehoudende zaden, van oliehoudende zaden afgeleide producten en granen moeten het gebruik en de identificatiecode van de partij worden vermeld overeenkomstig Richtlijn 2011/91/EU betreffende de opspoorbaarheid van voorverpakte voedingsmiddelen (zie samenvatting).

    Uitzonderingen

    • In sommige lidstaten van de EU mag het gehalte voor dioxine en PCB’s worden overschreden voor bepaalde vis en visserijproducten afkomstig uit het Oostzeegebied en bestemd voor consumptie op hun grondgebied. Consumenten moeten worden geïnformeerd over de mogelijke risico’s voor de gezondheid van de consument.
    • Voor bepaalde lidstaten zijn andere uitzonderingen toegestaan met betrekking tot de maximumgehalten aan PAK’s in traditioneel gerookt vlees en gerookte vleesproducten en traditioneel gerookte vis en gerookte visserijproducten.

    Testen

    De lidstaten moeten het gehalte aan verontreinigingen in voedingsmiddelen testen. Zij moeten hun resultaten toezenden aan de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, die is opgericht bij Verordening (EG) nr. 178/2002 (zie samenvatting).

    Wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 1881/2006

    De verordening is meer dan dertig keer gewijzigd. Veel van deze wijzigingen hebben betrekking op de bijlage bij de verordening, waarin de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen zijn vermeld.

    VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

    De verordening is sinds 1 maart 2007 van toepassing.

    ACHTERGROND

    Zie voor meer informatie:

    BELANGRIJKSTE DOCUMENT

    Verordening (EG) nr. 1881/2006 van de Commissie van 19 december 2006 tot vaststelling van de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen (PB L 364 van 20.12.2006, blz. 5–24).

    Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 1881/2006 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

    GERELATEERDE DOCUMENTEN

    Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1–24).

    Zie de geconsolideerde versie.

    Verordening (EEG) nr. 315/93 van de Raad van 8 februari 1993 tot vaststelling van communautaire procedures inzake verontreinigingen in levensmiddelen (PB L 37 van 13.2.1993, blz. 1–3).

    Zie de geconsolideerde versie.

    Laatste bijwerking 26.03.2023

    Naar boven