Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XR6693

    Resolution från regionkommittén ”regionkommitténs politiska prioriteringar 2014 med utgångspunkt i europeiska kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram”

    EUT C 114, 15.4.2014, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.4.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 114/1


    Resolution från regionkommittén ”regionkommitténs politiska prioriteringar 2014 med utgångspunkt i europeiska kommissionens lagstiftnings- och arbetsprogram”

    2014/C 114/01

    REGIONKOMMITTÉN HAR ANTAGIT DENNA RESOLUTION

    med beaktande av Europeiska kommissionens meddelande om kommissionens arbetsprogram 2014 (1),

    med beaktande av Regionkommitténs resolution av den 4 juli 2013 om Regionkommitténs prioriteringar 2014 med utgångspunkt i Europeiska kommissionens arbetsprogram (2), och

    med beaktande av det protokoll om samarbete mellan Europeiska kommissionen och Regionkommittén som undertecknades den 16 februari 2012.

    Huvudsakliga politiska prioriteringar för 2014

    1.

    Regionkommittén anser att de viktigaste utmaningarna för Europeiska unionen är att skapa hållbar tillväxt, sörja för social, ekonomisk och territoriell sammanhållning, skapa arbetstillfällen och öka medborgarnas förtroende för det europeiska projektet.

    2.

    Kommittén efterlyser en ökad samordning av den ekonomiska och sociala politiken för att bidra till att åtgärda skillnaden i konkurrenskraft mellan medlemsstaterna, och upprepar att det brådskar att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten och ta itu med de rådande geografiska skillnaderna mellan EU:s regioner för att förhindra att ytterligare humankapital går förlorat.

    3.

    ReK efterlyser en grundlig havtidsöversyn av Europa 2020-strategin under 2014, som bygger på medtagandet av i) en territoriell dimension som möjliggör regionala och lokala mål i enlighet med de olika regionala omständigheterna, ii) styrning där de lokala och regionala myndigheterna görs delaktiga i fastställandet av målen och genomförandet av strategin, och iii) tillräcklig finansiering av långsiktiga investeringar, som inte bör offras p.g.a. budgetkonsolideringsmålen.

    4.

    Kommittén framhåller den avgörande betydelsen av den demokratiska processen i EU under valåret 2014 och kommer att utveckla sitt bidrag till den pågående debatten om unionens framtid för att stärka de lokala och regionala myndigheternas roll i integrationsprocessen. ReK kommer därför att bidra till alla diskussioner om fördragsreformer genom att anordna politiska debatter och genom att i större utsträckning lyfta fram subsidiaritetsprincipen och begreppet flernivåstyre som viktiga redskap för att uppnå dessa mål.

    5.

    Mot bakgrund av att subsidiaritetsprincipen är ett erkänt verktyg för att säkerställa att politiska beslut fattas så nära medborgarna som möjligt uppmanar vi kommissionen att i sina lagstiftningsförslag bättre visa på vilket mervärde EU-åtgärderna medför. Detta skulle bidra till övervakningen av subsidiaritetsprincipen i de EU-initiativ i kommissionens arbetsprogram 2014 som har en lokal eller regional dimension.

    6.

    Regionkommittén välkomnar kommissionens fokus på resultat och genomförande, och åtar sig att bidra till att stärka konsekvensbedömningarnas territoriella dimension.

    Ekonomiska och monetära unionen

    7.

    Regionkommittén betonar att samordningen av den ekonomiska politiken måste stärkas. Därför bör de regionala och lokala myndigheterna göras delaktiga i processen för den europeiska planeringsterminen på medlemsstatsnivå och ReK göras delaktigt på EU-institutionsnivå.

    8.

    Kommittén välkomnar erkännandet av att EMU:s sociala dimension måste stärkas, särskilt genom kommissionens förslag om att inrätta en resultattavla med viktiga sysselsättningsrelaterade och sociala indikatorer som ska tas med i förfarandet vid makroekonomiska obalanser. Vi förväntar oss att kommissionen fortsätter att beakta frågan om kvaliteten på de offentliga utgifterna.

    9.

    Regionkommittén emotser kommissionens förslag, som bör läggas fram snarast, om att förbereda bankunionen genom en reform av EU:s banksektor som skulle syfta till att förbättra bolagsstyrningen, möjliggöra en effektiv återhämtning och rekonstruktion av banker, stärka bankkapitalet och fokusera på att tillföra krediter till realekonomin samt innebära en obligatorisk åtskillnad mellan den vanliga bankverksamheten och investmentbankverksamheten.

    10.

    Regionkommittén stöder alla insatser som syftar till att fullborda bankunionen, med hänsyn tagen till dess lokala och regionala dimension och den viktiga roll som regionala banker har när det gäller att tillhandahålla kapital till små och medelstora företag och offentliga investeringsprojekt.

    Tillväxt, sysselsättning och delaktighet

    11.

    Regionkommittén håller med kommissionen om att arbetslösheten, särskilt bland ungdomar, fortfarande ligger på nivåer som är ekonomiskt och socialt ohållbara. Kommittén uppmanar kommissionen att införliva och beakta de lokala och regionala myndigheternas goda praxis i sina förslag om att stimulera ungdomssysselsättningen, välkomnar den centrala prioriteringen att bekämpa ungdomsarbetslösheten, som utgör ett reellt hot mot den europeiska sociala modellen, och framhåller ungdomsgarantins betydelse som en åtgärd för att garantera lika möjligheter för ungdomar på arbetsmarknaden.

    12.

    ReK välkomnar kommissionens tillkännagivande om att man tänker lägga fram ett paket för arbetskraftens rörlighet med fokus på en bättre samordning mellan medlemsstaternas sociala trygghetssystem. Först måste man dock bryta dödläget i samband med genomförandet av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare (3). Detta kan kräva reviderade åtgärder för bedrägeribekämpning, t.ex. att man tillfälligt upphäver erkännandet av A1-formuläret. Kommittén förväntar sig också att det framtida paketet innehåller ett lagstiftningsförslag om information till och samråd med arbetstagare när det handlar om att förutse och hantera omstruktureringar och att det innehåller förslag till en bättre samordning av tillstånd att utöva ett yrke.

    13.

    Kommittén stöder Europaparlamentets insatser för att se över trojkasystemet i syfte att garantera demokratisk tillsyn och ansvarsskyldighet.

    14.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att utnyttja de nya programmen i den fleråriga budgetramen för att bemöta demografiska utmaningar, göra det lättare att kombinera arbete och familjeliv samt främja social sammanhållning.

    15.

    Vi välkomnar insatserna för att modernisera politiken för statligt stöd i syfte att avpassa den bättre till Europa 2020-strategin och minska byråkratin. Samtidigt bör det prioriterade målet vara att förbättra konkurrensförmågan hos regioner som är mindre utvecklade i fråga om näringsliv och företagande och som har hög arbetslöshet. Kommittén upprepar dock sin begäran till kommissionen om att rådfrågas formellt om kommande utkast till riktlinjer om EU:s bestämmelser om statligt stöd och särskilt om de som för närvarande håller på att utarbetas beträffande infrastruktur.

    16.

    Vi välkomnar den planerade europeiska lagen om tillgänglighet och framhåller att varors och tjänsters tillgänglighet är en viktig faktor för funktionsnedsattas livskvalitet.

    Sammanhållningspolitik

    17.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen att främja och granska de lokala och regionala myndigheternas deltagande i slutförandet av partnerskapsavtalen och de tillhörande operativa programmen, på grundval av tillämpningen av förordningarna och uppförandekoden. En rapport om detta bör läggas fram i februari 2014. Partnerskapsavtalen måste bli den centrala delen i flernivåstyret vid genomförandet av Europa 2020-strategin och andra EU-strategier för tillväxt och sysselsättning.

    18.

    Kommittén noterar ökningen av olika osamordnade EU-initiativ som påverkar stadsutvecklingspolitiken. Vi efterlyser en vitbok om en integrerad agenda för städer inom EU och tillkännager att vi vill delta i denna process.

    19.

    ReK åtar sig att noggrant följa genomförandet av åtgärderna inom pelaren för landsbygdsutveckling i den reformerade gemensamma jordbrukspolitiken, särskilt när det gäller diversifiering och modernisering av näringsverksamheten i landsbygdsområdena, samt att stödja ett nära samarbete mellan kommuner i landsbygds- och stadsområden genom territoriella funktionella partnerskap.

    20.

    Vi uppmanar medlemsstaterna och kommissionen att bedöma utvecklingen av alla nya makroregionala strategier mot bakgrund av de berörda geografiska områdenas gemensamma utmaningar och möjligheter samt deras europeiska mervärde. Det är viktigt att rationalisera de nuvarande styrningsstrukturerna och stärka tillämpningen av principen om flernivåstyre.

    EU:s budget

    21.

    Regionkommittén upprepar sin uppmaning till en reform av det nuvarande systemet för egna medel i enlighet med fördraget som en metod för att minska medlemsstaternas direkta bidrag till EU-budgeten, öka öppenheten och garantera EU-finansernas långsiktiga hållbarhet. Därför förväntar vi oss att högnivågruppen för egna medel ska ges ett mandat som gör det möjligt att lägga fram reformförslag inför halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen.

    22.

    Regionkommittén åtar sig att utarbeta ett yttrande om genomförandet av EU:s budget, där man gör en övergripande granskning av användningen av EU-medlen ur de lokala och regionala myndigheters perspektiv.

    23.

    Kommittén framhåller avsaknaden av en sammanhängande vision beträffande de budgetmedel som står till förfogande för att stödja Europa 2020-strategin och upprepar att det krävs samverkan mellan budgetarna på EU-nivå, nationell nivå och subnationell nivå för att uppnå de fastställda målen. ReK uttrycker också sin oro beträffande krisens konsekvenser för tillgången på finansiella medel för att finansiera långsiktiga investeringar och uppmanar kommissionen att undersöka denna aspekt i samband med halvtidsöversynen av Europa 2020-strategin.

    Jordbruks- och havspolitik

    24.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen att se över direktiv 2004/18/EG om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling så att ”lokalt producerad” kan utgöra ett standardurvalskriterium i anbud om leveranser av livsmedel till exempelvis skolor, vårdhem och allmänna inrättningar (4).

    25.

    Kommittén efterlyser en noggrann utvärdering av de territoriella följderna av alla förslag om att avskaffa marknadsreglerande mekanismer inom jordbruket, inbegripet bilaterala handelsavtal och associeringsavtal, och anser att man bör kontrollera om dessa förslag står i strid med Lissabonfördragets mål om territoriell sammanhållning.

    Transporter

    26.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen att övervaka de lokala och regionala myndigheternas deltagande i plattformarna för förvaltningen av de prioriterade korridorerna i stomnätet för transporter och att stödja dessa myndigheters deltagande i arbetet med att förbereda projekt som berör deras territorier eller som har en gränsöverskridande dimension.

    27.

    Kommittén kommer att delta aktivt i de kommissionsinitiativ som har en koppling till transportområdet, främjar användning av effektiva multimodala nätverk och bidrar till att konsolidera det gemensamma europeiska järnvägsområdet och det gemensamma europeiska luftrummet.

    Miljö, klimatförändringar och energi

    28.

    Regionkommittén uppmanar kommissionen att lägga fram en ambitiös ny klimat- och energiram för perioden fram till 2030 med rättsligt bindande mål för växthusgaser, energieffektivitet och förnybar energi.

    29.

    Kommittén efterlyser stabila EU-rättsliga ramar för tillgång till rättslig prövning när det gäller miljöfrågor och markskydd.

    30.

    ReK förväntar sig att kommissionen i sitt initiativ om resurseffektivitet och avfall inte bara kommer att fastställa indikatorer för resurseffektivitet utan också mål som bygger på dessa indikatorer.

    31.

    Vi uppmanar kommissionen att se till att den i sin översyn under 2014 av avfallslagstiftningen och av de gällande målen för förebyggande, återanvändning, materialåtervinning, återvinning och undvikande av deponering, som ett led i dess initiativ om resurseffektivitet och avfall, tar vederbörlig hänsyn till kommitténs förberedande yttrande som utarbetats på begäran av kommissionen. Översynen bör leva upp till de ”icke-bindande målsättningar” som fastställs i färdplanen för ett resurseffektivt Europa och bana väg för en ekonomi baserad på återanvändning och återvinning. I samband med 2014 års översyn bör plastavfall uppmärksammans och vederbörlig hänsyn tas till kommitténs yttrande i frågan.

    32.

    Kommittén förväntar sig att kommissionen kommer att föreslå en ambitiös agenda för genomförandet av en fullständigt integrerad och konkurrensutsatt inre marknad för energi. Kommissionen ombeds att främja åtgärder som gör det lättare att sprida mikroproduktion av energi och att integrera denna i distributionsnäten. I denna process bör kommissionen se till att konsumenterna på detaljhandelsmarknaden kan dra full nytta av energi till överkomliga priser och att investeringarna i hållbar energi på lokal och regional nivå underlättas genom moderniserade bestämmelser för statligt stöd på energiområdet. På begäran av det grekiska ordförandeskapet kommer ReK att lägga fram förslag till en EU-strategi för energi till överkomliga priser för alla.

    33.

    ReK uppmanar kommissionen att övervaka att regelverket på nationell nivå förblir stabilt inom energisektorn och att det stämmer överens med målen i Europa 2020-strategin.

    34.

    Vi ser fram emot kommissionens förslag till det nödvändiga regelverket för skiffergas/gas i lågpermeabla reservoarer för att trygga säkerheten och hållbarheten vid prospektering efter okonventionella kolväten i EU.

    Forskning och innovation

    35.

    Regionkommittén emotser med intresse kommissionens initiativ om ”forskning och innovation som nya tillväxtkällor” och dess bedömning av hur innovationsekonomin främjar konkurrenskraften och tillhandahåller en bevisgrund för fastställande av prioriterade investeringar som ska samfinansieras genom Horisont 2020.

    36.

    Kommittén kommer även fortsättningsvis att delta aktivt i plattformen för smart specialisering och närliggande projekt i regionerna samt följa upp nästa fas i utformningen och genomförandet av strategierna för smart specialisering i regionerna.

    IKT

    37.

    Regionkommittén välkomnar inriktningen på den digitala ekonomin, digital innovation och digitala tjänster, och uppmanar rådet och kommissionen att driva på denna agenda för att ge incitament till investeringar på detta område, fullborda den digitala inre marknaden senast 2015 samt ta initiativ till åtgärder för att förbättra färdigheterna och minska den digitala klyftan mellan medlemsstaternas regioner. Kommittén åtar sig att främja moderniseringen av de lokala och regionala offentliga förvaltningarna när det gäller tillhandahållandet av tjänster såsom e-förvaltning, e-hälsa, e-fakturering och e-upphandling.

    Utbildning, kultur och turism

    38.

    Regionkommittén fäster stor vikt vid att se till att det framtida Erasmus+ erbjuder tillräckligt stöd och lika möjligheter till alla målgrupper från de tidigare programmen, och kommer att fortsätta att följa frågorna om medelfördelning och programförvaltning. ReK kommer att stödja ytterligare åtgärder för att öka ungdomars anställbarhet, såsom förslaget om kvalitetskriterier för praktikprogram och initiativ som syftar till att modernisera skolpolitiken och undervisningsyrkena. Vi emotser förslag från kommissionen om att inrätta ett verkligt europeiskt område för färdigheter och kvalifikationer.

    39.

    Kommittén upprepar sin begäran om ett meddelande om hållbar och konkurrenskraftig kulturturism i EU och vidhåller att en tydlig strategisk ram på detta område skulle kunna vara mycket gynnsam för utvecklingen av lokala små och medelstora företag, främjandet och bevarandet av det mångfaldiga europeiska arvet och EU-medborgarnas vidare integration.

    Ett område med frihet, säkerhet, rättvisa och medborgerliga rättigheter

    40.

    Regionkommittén ser fram emot kommissionens svar på den första omgången framgångsrika medborgarinitiativ och upprepar sitt erbjudande att bistå kommissionen vid utvärderingen av dem och att delta i de offentliga utfrågningarna vid Europaparlamentet.

    41.

    Kommittén emotser kommissionens förslag om uppföljning av Stockholmsprogrammet och kommer att lägga fram sina egna förväntningar på den framtida utvecklingen för området med frihet, säkerhet och rättvisa.

    42.

    ReK efterlyser heltäckande EU-strategier för att hantera migration, rörlighet och asyl, som bygger på respekt för individens grundläggande fri- och rättigheter och som är ägnade att skydda EU:s gränser, intensifiera kampen mot människohandel och olaglig invandring, öka samarbetet med ursprungs- och transitländer utanför EU samt skapa en verklig solidaritet mellan EU:s medlemsstater och mellan lokala och regionala myndigheter. I synnerhet bör Dublin II-förordningen ses över för att möjliggöra en rättvis fördelning av asylsökande mellan medlemsstaterna. Dessa överväganden bör också gälla för den planerade EU-strategin för sjöfartsskydd.

    43.

    Kommittén har för avsikt att bidra till fastställandet av prioriterade åtgärder, i enlighet med Europeiska rådets begäran, för att stärka den europeiska strategin för migration och integrering av migranter. I detta sammanhang bör hanteringen av migrationsströmmarna, särskilt i Medelhavsområdet, utvecklas på ett heltäckande sätt för att främja hållbara lösningar där alla berörda aktörer är delaktiga, bl.a. tredjeländer, EU:s medlemsstater samt regionala och lokala myndigheter.

    EU som aktör på den globala arenan

    44.

    Regionkommittén kommer att fortsätta sina insatser för att ge lokala och regionala myndigheter i kandidatländer och potentiella kandidatländer större inflytande inom ramen för anslutningsprocessen. Vi vill fästa uppmärksamheten på arbetet i och de möjligheter som erbjuds genom församlingen för lokala och regionala myndigheter i EU och Medelhavsområdet (Arlem) och konferensen för regionala och lokala myndigheter i länderna inom det östliga partnerskapet (Corleap) när det gäller att stärka demokratin genom ekonomiskt, socialt och territoriellt samarbete i EU:s grannskap.

    45.

    Kommittén välkomnar kommissionens upprepade åtagande att stödja demokratiseringsprocessen i partnerländerna i Medelhavsområdet och påminner om att en framgångsrik demokratisering förutsätter en känsla av egenansvar på alla nivåer. ReK står redo att stödja insatserna för decentralisering som ett verktyg för att utforma och genomföra lokal och regional offentlig politik för att öka den ekonomiska tillväxten samt den sociala och territoriella sammanhållningen.

    46.

    ReK välkomnar förslaget till och det kommande beslutet om ett Europaår för utveckling 2015 för att trygga uppföljningen av millennieutvecklingsmålen och lansera den nya internationella agendan för hållbar utveckling. Vi upprepar att de lokala och regionala myndigheterna måste göras fullt ut delaktiga i genomförandet av både den framtida agendan för tiden efter 2015 och Europaåret för utveckling 2015. Vi framhåller därför igen att budgeten måste omfatta tillräckligt finansiellt stöd till de lokala och regionala myndigheternas initiativ.

    Bryssel den 29 november 2013

    Regionkommitténs ordförande

    Ramón Luis VALCÁRCEL SISO


    (1)  COM(2013) 739 final.

    (2)  CdR 4044/2013.

    (3)  Förslag till direktiv om genomförande av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster, COM(2012) 131 final.

    (4)  Se CdR 341/2010.


    Top