Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1756

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1756 av den 6 oktober 2021 om ändring av förordning (EU) 2017/625 vad gäller offentlig kontroll av djur och produkter av animaliskt ursprung som exporteras från tredjeländer till unionen i syfte att säkerställa efterlevnad av förbudet mot viss användning av antimikrobiella medel och förordning (EG) nr 853/2004 vad gäller direkta leveranser av kött från fjäderfä och hardjur (Text av betydelse för EES)

    PE/46/2021/REV/1

    EUT L 357, 8.10.2021, p. 27–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1756/oj

    8.10.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 357/27


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2021/1756

    av den 6 oktober 2021

    om ändring av förordning (EU) 2017/625 vad gäller offentlig kontroll av djur och produkter av animaliskt ursprung som exporteras från tredjeländer till unionen i syfte att säkerställa efterlevnad av förbudet mot viss användning av antimikrobiella medel och förordning (EG) nr 853/2004 vad gäller direkta leveranser av kött från fjäderfä och hardjur

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 43.2, 114 och 168.4 b,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    efter att ha hört Regionkommittén,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (3) innehåller bestämmelserna för offentlig kontroll för att kontrollera efterlevnaden av bland annat bestämmelserna om livsmedels- och fodersäkerhet.

    (2)

    I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 (4) fastställs bestämmelser om bland annat kontroll och användning av veterinärmedicinska läkemedel, med särskilt fokus på antimikrobiell resistens.

    (3)

    I enlighet med förordning (EU) 2019/6 säkerställs en mer återhållsam och ansvarsfull användning av antimikrobiella medel på djur, bland annat genom förbuden mot användning av antimikrobiella medel för främjande av djurens tillväxt och ökad avkastning och mot användning av antimikrobiella medel som uteslutande är avsedda för behandling av vissa infektioner hos människor. Enligt artikel 118.1 i förordning (EU) 2019/6 är aktörer i tredjeländer skyldiga att iaktta dessa förbud när de exporterar djur och produkter av animaliskt ursprung till unionen. Såsom betonas i skäl 49 i den förordningen är det viktigt att beakta utvecklingen av antimikrobiell resistens i ett internationellt perspektiv genom att vidta icke-diskriminerande och proportionella åtgärder, med respekt för unionens skyldigheter enligt internationella avtal.

    (4)

    Artikel 118 i förordning (EU) 2019/6 bygger på kommissionens meddelande av den 29 juni 2017 med titeln En europeisk One Health-handlingsplan mot antimikrobiell resistens och syftar till att förbättra förebyggandet och kontrollen av antimikrobiell resistens och främja en mer återhållsam och ansvarsfull användning av antimikrobiella medel på djur.

    (5)

    För att säkerställa ett ändamålsenligt genomförande av förbudet mot användning av antimikrobiella medel för främjande av djurens tillväxt och ökad avkastning och mot användning av antimikrobiella medel som uteslutande är avsedda för behandling av vissa infektioner hos människor, bör offentlig kontroll för att verifiera efterlevnaden av artikel 118.1 i förordning (EU) 2019/6 vid export av djur och produkter av animaliskt ursprung till unionen omfattas av tillämpningsområdet för förordning (EU) 2017/625, återigen med respekt för unionens skyldigheter enligt internationella avtal.

    (6)

    I enlighet med artikel 18.7 g i förordning (EU) 2017/625 ska kommissionen anta särskilda bestämmelser för utförandet av offentlig kontroll om kriterier och villkor för att avgöra när produktions- och återutläggningsområden inte ska klassificeras för kammusslor (Pectinidae), marina snäckor och sjögurkor (Holothuroidea). Holothuroidea är en klass av stammen tagghudingar (Echinodermata). Tagghudingar är i allmänhet inte filtrerare. Risken att sådana djur lagrar mikroorganismer som förknippas med fekal förorening är därför liten. Dessutom har inga epidemiologiska uppgifter rapporterats som skulle kunna koppla folkhälsorisker till tagghudingar som inte är filtrerare. Därför bör möjligheten enligt artikel 18.7 g i förordning (EU) 2017/625 att göra undantag från kravet på klassificering av produktions- och återutläggningsområden utvidgas till att omfatta alla tagghudingar som inte är filtrerare, t.ex. sådana som tillhör klassen sjöborrar (Echinoidea), och inte begränsas till Holothuroidea. Av samma skäl bör det klargöras att de villkor för klassificering och övervakning av klassificerade produktions- och återutläggningsområden som ska fastställas av kommissionen gäller levande musslor, tagghudingar, manteldjur och marina snäckor, med undantag för marina snäckor och tagghudingar som inte är filtrerare. Den terminologi som används i artikel 18.6, 18.7 och 18.8 i förordning (EU) 2017/625 bör anpassas i enlighet med detta.

    (7)

    Från tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (5) undantas producenters direkta leveranser av små mängder kött från fjäderfä och hardjur som slaktas på gården till slutkonsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som levererar sådant kött som färskt kött direkt till slutkonsumenter. Sedan den förordningen började tillämpas, nämligen den 1 januari 2006, har undantaget utvidgats till att omfatta allt kött från fjäderfä och hardjur genom en övergångsbestämmelse som har förlängts flera gånger. Den senaste förlängningen av övergångsperioden, genom kommissionens förordning (EU) 2017/185 (6), gällde till och med den 31 december 2020. Under den 15 år långa övergångsperioden har det inte observerats några betydande problem gällande livsmedelssäkerheten orsakade av verksamhet som bedrivits i enlighet med det utvidgade undantaget. I sitt meddelande av den 20 maj 2020 med titeln Från jord till bord-strategin för ett rättvisare, hälsosammare och miljövänligare livsmedelssystem framhåller dessutom kommissionen betydelsen av kortare leveranskedjor för att öka resiliensen hos regionala och lokala livsmedelssystem. Utvidgningen av undantaget till att omfatta allt kött från fjäderfä och hardjur bör därför införas permanent. Förordning (EG) nr 853/2004 bör ändras i enlighet med detta.

    (8)

    I enlighet med artikel 47.1 e i förordning (EU) 2017/625 ska de behöriga myndigheterna utföra offentlig kontroll vid gränskontrollstationen för första ankomst till unionen av varje sändning av djur och varor som omfattas av bland annat de nödåtgärder som föreskrivs i akter som antagits i enlighet med artikel 249 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (7). Artikel 249 i förordning (EU) 2016/429 gäller dock inte kommissionens nödåtgärder. Det felet bör rättas och hänvisning bör ske till artikel 261 i förordning (EU) 2016/429.

    (9)

    Eftersom målet för denna förordning, nämligen att medge offentliga kontroller av användningen av antimikrobiella medel på djur och produkter av animaliskt ursprung som förs in i unionen, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna utan snarare kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (10)

    Förordning (EU) 2017/625 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (11)

    Eftersom förordning (EU) 2019/6 ska tillämpas från och med den 28 januari 2022 bör motsvarande bestämmelser i den här förordningen tillämpas från och med samma dag.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EU) 2017/625 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I artikel 1.4 ska led c ersättas med följande:

    ”c)

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 (*1); den här förordningen ska dock tillämpas på offentlig kontroll för att verifiera efterlevnaden av artikel 118.1 i den förordningen.

    (*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).”"

    2.

    Artikel 18 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 6 ska ersättas med följande:

    ”6.

    Med avseende på den offentliga kontroll som avses i punkt 1 och som utförs avseende levande musslor, tagghudingar, manteldjur och marina snäckor ska de behöriga myndigheterna klassificera produktions- och återutläggningsområdena.”

    b)

    I punkt 7 ska led g ersättas med följande:

    ”g)

    kriterier och villkor för att avgöra när, genom undantag från punkt 6, produktions- och återutläggningsområden inte ska klassificeras för

    i)

    kammusslor, och

    ii)

    tagghudingar och marina snäckor som inte är filtrerare,”.

    c)

    I punkt 8 ska led b ersättas med följande:

    ”b)

    villkoren för klassificering och övervakning av klassificerade produktions- och återutläggningsområden för levande musslor, tagghudingar, manteldjur och marina snäckor,”.

    3.

    I artikel 47.1 ska led e ersättas med följande:

    ”e)

    Djur och varor som är föremål för en nödåtgärd som föreskrivs i rättsakter som antagits i enlighet med artikel 53 i förordning (EG) nr 178/2002, artikel 261 i förordning (EU) 2016/429 eller artiklarna 28.1, 30.1, 40.3, 41.3, 49.1, 53.3 och 54.3 i förordning (EU) 2016/2031 och genom vilka det krävs att sändningar av dessa djur eller varor, som identifierats genom sina nummer i Kombinerade nomenklaturen (nedan kallade KN-nummer), ska bli föremål för offentlig kontroll vid införseln till unionen.”

    Artikel 2

    I artikel 1.3 i förordning (EG) nr 853/2004 ska led d ersättas med följande:

    ”d)

    producenters direkta leveranser av små mängder kött från fjäderfä och hardjur som slaktas på gården till slutkonsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som levererar sådant kött direkt till slutkonsumenter,”.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den ska tillämpas från och med den 28 oktober 2021.

    Artikel 1.1 ska dock tillämpas från och med den 28 januari 2022.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 6 oktober 2021.

    På Europaparlamentets vägnar

    D. M. SASSOLI

    Ordförande

    På rådets vägnar

    A. LOGAR

    Ordförande


    (1)  EUT C 341, 24.8.2021, s. 107.

    (2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 15 september 2021 (ännu inte offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 28 september 2021.

    (3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 999/2001, (EG) nr 396/2005, (EG) nr 1069/2009, (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 1151/2012, (EU) nr 652/2014, (EU) 2016/429 och (EU) 2016/2031, rådets förordningar (EG) nr 1/2005 och (EG) nr 1099/2009 och rådets direktiv 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG och 2008/120/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, rådets direktiv 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG och 97/78/EG samt rådets beslut 92/438/EEG (förordningen om offentlig kontroll) (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6 av den 11 december 2018 om veterinärmedicinska läkemedel och om upphävande av direktiv 2001/82/EG (EUT L 4, 7.1.2019, s. 43).

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

    (6)  Kommissionens förordning (EU) 2017/185 av den 2 februari 2017 om fastställande av övergångsbestämmelser för tillämpningen av vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 853/2004 och (EG) nr 854/2004 (EUT L 29, 3.2.2017, s. 21).

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (djurhälsolag) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).


    Top