Policyprogrammet för det digitala decenniet 2030
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Beslut (EU) 2022/2481 om inrättande av policyprogrammet för det digitala decenniet 2030
VILKET SYFTE HAR BESLUTET?
Genom beslutet inrättas ett policyprogram för det digitala decenniet 2030 som ska främja innovationer och investeringar i Europeiska unionen (EU) för att
VIKTIGA PUNKTER
Övergripande mål
Europaparlamentet, rådet, kommissionen och medlemsstaterna ska samarbeta om följande mål:
- En inkluderande, transparent och öppen digital miljö som är människocentrerad och som bygger på grundläggande rättigheter och där säker och interoperabel digital teknik och säkra och interoperabla digitala tjänster stärker EU:s principer, rättigheter och värderingar – tillgängliga för alla överallt i EU.
- Stärka medlemsstaternas resiliens och överbrygga den digitala klyftan, uppnå jämn könsfördelning, utveckla digitala färdigheter och främja avancerad digital kompetens på utbildningsområdet.
- En säker och tillgänglig digital infrastruktur och datainfrastruktur med kapacitet att lagra och behandla omfattande datavolymer som möjliggör annan teknisk utveckling som ska stärka EU:s näringsliv och ekonomi, särskilt små och medelstora företag, genom att främja nya företagsetableringar och välfungerande digitala innovationsknutpunkter.
- En ökad utbyggnad och användning av digital kapacitet i syfte att minska den geografiska digitala klyftan, bl.a. genom att ge tillgång till digital teknik och data på öppna, tillgängliga och rättvisa villkor.
- Ett omfattande och hållbart ekosystem av kompatibla digitala infrastrukturer där högpresterande datorsystem, kantdatorsystem, molntjänster, kvantdatorteknik, artificiell intelligens, datahantering och nätverkskonnektivitet samverkar.
- Ett digitalt EU-regelverk för att ge EU:s företag, särskilt de små och medelstora, bättre möjligheter att konkurrera längs globala värdekedjor.
- Att alla ska kunna delta online i det demokratiska livet och att offentliga tjänster och hälso- och sjukvårdstjänster görs tillgängliga för alla i en tillförlitlig och säker onlinemiljö, i synnerhet för missgynnade grupper.
- Mer hållbara, resilienta och energi- och resurseffektiva digitala infrastrukturer och tekniker, inbegripet deras försörjningskedjor, så att de negativa effekterna på miljö och samhälle minimeras.
- Ökad resiliens mot cyberattacker.
Digitala mål
De digitala mål som ska ha uppnåtts i EU senast 2030 omfattar bl.a. följande:
- Att minst 80 % av befolkningen mellan 16 och 74 har åtminstone grundläggande digitala färdigheter.
- Att minst 20 miljoner specialister inom informations- och kommunikationsteknik (IKT) är anställda inom EU, samtidigt som kvinnors tillgång till detta område främjas och antalet utexaminerade inom IKT ökar.
- Att alla fasta anslutningspunkter tillhandahålls av ett gigabitnät och alla befolkade områden täcks av höghastighetsnät motsvarande minst 5G.
- Att produktionen av halvledare i EU uppgår till minst 20 % av den globala produktionen (räknat i värde), i enlighet med EU-rätten om miljömässig hållbarhet.
- Att EU senast 2025 får sin första kvantdator som kan bana väg för att EU senast 2030 ligger i framkant när det gäller kvantdatorkapacitet.
- Att minst 75 % av företagen i EU använder sig av molntjänster, stordata eller artificiell intelligens.
- Att minst 90 % av de små och medelstora företagen har uppnått åtminstone grundläggande digital intensitet.
- Att 100 % av EU:s digitala offentliga tjänster finns tillgängliga online och att 100 % av EU:s medborgare har tillgång till sina elektroniska patientjournaler och till en säker digital identifieringslösning som erkänns i hela EU.
Kommissionen och medlemsstaterna
- Kommissionen ska i nära samarbete med medlemsstaterna fastställa beräknad utvecklingskurva på EU-nivå för vart och ett av de digitala målen.
- Varje medlemsstat ska till kommissionen lämna in en nationell färdplan med information om vilka politiska strategier, åtgärder och insatser som man tänker genomföra fram till 2030 för att bidra till att de europeiska digitala syftena och målen uppnås.
- Kommissionen följer upp framstegen när det gäller att nå de övergripande syftena och de digitala målen och lämnar in en årlig rapport till parlamentet med en lägesbeskrivning av det digitala decenniet där kommissionen identifierar allvarligare luckor och brister och rekommenderar politiska strategier, åtgärder eller insatser som ska genomföras på områden där framstegen varit otillräckliga.
- Kommissionen och medlemsstaterna ska samarbeta för att identifiera konkreta åtgärder för att avhjälpa brister där framstegen är otillräckliga.
- För att bidra till de övergripande syftena och de digitala målen kan medlemsstaterna genomföra flerlandsprojekt. Flerlandsprojekten ska genomföras på ett samordnat sätt och i nära samarbete mellan kommissionen och medlemsstaterna. Vid behov kan konsortier för europeisk digital infrastruktur användas som genomförandemekanism i samband med flerlandsprojekt. Kommissionen ska stödja genomförandet av flerlandsprojekt genom att tillhandahålla lämpliga tjänster och resurser.
- Kommissionen och medlemsstaterna ska samråda med privata och offentliga intressenter för att samla in information och utarbeta politiska strategier, åtgärder och insatser för att detta beslut ska kunna genomföras.
VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET FÖR?
Det har gällt sedan den 8 januari 2023.
BAKGRUND
Mer information finns här:
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2022/2481 av den 14 december 2022 om inrättande av policyprogrammet för det digitala decenniet 2030 (EUT L 323, 19.12.2022, s. 4).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Digital kompass 2030: den europeiska vägen in i det digitala decenniet (COM(2021) 118 final, 9.3.2021).
Senast ändrat 27.02.2023
Top