EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2010/073/09

Inbjudan att lämna projektförslag EACEA/10/10 Inom ramen för programmet för livslångt lärande – Stöd till det europeiska utbildningssamarbetet

EUT C 73, 23.3.2010, p. 35–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.3.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 73/35


INBJUDAN ATT LÄMNA PROJEKTFÖRSLAG EACEA/10/10 INOM RAMEN FÖR PROGRAMMET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE

Stöd till det europeiska utbildningssamarbetet

2010/C 73/09

Del A –

Ökning av den nationella medvetenheten om strategier för livslångt lärande och om det europeiska utbildningssamarbetet

Del B –

Stöd till gränsöverskridande samarbete för utarbetande och tillämpning av nationella och regionala strategier för livslångt lärande

1.   Mål och beskrivning

Målen för inbjudan att lämna förslag är att stödja utarbetandet och tillämpningen av enhetliga och övergripande strategier och politiska åtgärder för livslångt lärande på nationell, regional och lokal nivå som omfattar och sammanför alla typer (formella, icke-formella och informella) och nivåer av lärande (förskole-, grundskole-, högskole- och vuxenutbildning samt grundutbildning och fortbildning på yrkesutbildningsnivå), samt knyter an till andra relevanta politikområden (exempelvis sysselsättning och social integration), genom följande åtgärder:

Verksamhet för att öka medvetenheten och inrättande av nationella och gränsöverskridande forum och nätverk.

Stöd till kartläggning av vilka kritiska punkter som har betydelse för framgångsrikt genomförande av nationella strategier och politiska åtgärder för livslångt lärande.

Utbyte av erfarenheter och god praxis samt gemensam experimentering, testning och förmedling av innovationer avseende utarbetande och tillämpning av strategier och politiska åtgärder för livslångt lärande.

Säkerställande av ett starkt engagemang från institutionernas sida samt samordning, samråd och partnerskap med alla berörda parter och aktörer.

Genomförande av effektiva och rättvisa strategier och politiska åtgärder för livslångt lärande för att nå social integration.

2.   Vem får söka

Inbjudan är öppen för organisationer som är etablerade i de länder som deltar i programmet för livslångt lärande.

Ansökningarna ska lämnas in av en juridisk person med rättskapacitet. Fysiska personer får inte ansöka om bidrag.

Mottagarna kan vara nationella eller regionala ministerier med ansvar för utbildning, andra offentliga organ eller organisationer av aktörer som är verksamma inom området för livslångt lärande (på förskolor och skolor eller inom yrkesutbildning, högre utbildning och vuxenutbildning). Organisationer av aktörer omfattar europeiska, nationella och regionala sammanslutningar eller organisationer vars centrala verksamhet eller främsta uppgifter är direkt kopplade till någon utbildningssektor.

Del A –   Ökning av den nationella medvetenheten om strategier för livslångt lärande och om det europeiska utbildningssamarbetet

Ansökningar om finansiering kan lämnas in av en organisation eller ett partnerskap bestående av flera organisationer från ett eller flera behöriga länder.

Del B –   Stöd till gränsöverskridande samarbete för utarbetande och tillämpning av nationella och regionala strategier för livslångt lärande

Ansökningar om finansiering får endast lämnas in av partnerskap bestående av minst fem organisationer från minst tre behöriga länder.

Ansökningar kan lämnas in av organisationer (innefattar samtliga partnerorganisationer) som är etablerade i något av följande länder:

EU:s 27 medlemsstater.

De tre Efta-/EES-länderna (Island, Liechtenstein, Norge).

Turkiet.

Minst ett land i partnerskapet ska vara medlem i EU (gäller endast del B av denna inbjudan).

Förhandlingar pågår med Kroatien, före detta jugoslaviska republiken Makedonien och Schweiz om deras framtida deltagande i programmet för livslångt lärande, vilket beror på resultatet av dessa förhandlingar. På EACEA:s (Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur) webbplats finns en uppdaterad förteckning över de deltagande länderna.

3.   Vilken verksamhet kan få bidrag

Del A –   Ökning av den nationella medvetenheten om strategier för livslångt lärande och om det europeiska utbildningssamarbetet

Följande verksamheter ska finansieras i denna omgång:

Upplysningsverksamheter som främjar nationell debatt och dialog i samband med utarbetande och tillämpning av strategier och politiska åtgärder för livslångt lärande (t.ex. nationella eller regionala konferenser, seminarier eller workshopar).

Inrättande av forum och andra verksamheter som bidrar till bättre samstämmighet och samordning i processen för utarbetande och tillämpning av enhetliga och övergripande nationella strategier för livslångt lärande.

Spridning av verktyg eller referensmaterial och upplysningsverksamheter inom referensramen ”Utbildning 2020” (t.ex. genom informationsverksamhet, däribland mediekampanjer, pr-evenemang osv.).

Uppföljande åtgärder kopplade till befintliga nationella program som syftar till att utarbeta och tillämpa den öppna samordningsmetoden för utbildning på nationell nivå inom referensramen ”Utbildning 2020”.

Del B –   Stöd till gränsöverskridande samarbete för utarbetande och tillämpning av nationella och regionala strategier för livslångt lärande

Följande verksamheter ska finansieras i denna omgång:

Utveckling, testning och förmedling av innovativa metoder, vilket kan innefatta studier, analyser, konferenser och seminarier som syftar till gränsöverskridande ömsesidigt lärande.

Insatser som syftar till att skapa och bygga upp nätverk på regional, nationell och europeisk nivå.

Verksamheterna ska inledas mellan den 1 januari 2011 och den 31 mars 2011. Den längsta löptiden för projekten är 12 månader för del A och 24 månader för del B. Inga ansökningar kommer att godtas för projekt med en planerad löptid som är längre än den löptid som anges i inbjudan att lämna projektförslag.

4.   Tilldelningskriterier

Giltiga ansökningar/projekt kommer att utvärderas enligt följande tilldelningskriterier:

Del A –   Ökning av den nationella medvetenheten om strategier för livslångt lärande och om det europeiska utbildningssamarbetet

1.

Relevans: Bidragsansökan och de förväntade resultaten ska vara tydligt förankrade i de specifika, operativa och övergripande målen i inbjudan att lämna projektförslag. Målen ska vara tydliga, realistiska och inriktade på relevanta frågor och målgrupper, inklusive en rad centrala aktörer på alla nivåer som berörs av utarbetandet och genomförandet av strategier för livslångt lärande, däribland politiskt ansvariga och beslutsfattare, aktörer, leverantörer, arbetsmarknadsparter, företrädare för det civila samhället och studerande (40 procent).

2.

Kvaliteten hos verksamhetsplanen: Arbetet ska vara tydligt organiserat på ett sätt som är lämpligt för att nå målen. Uppgifterna och verksamheterna ska definieras på ett sådant sätt att resultaten nås i tid och inom budgetramen (10 procent).

3.

Metodernas kvalitet: De verktyg och praktiska metoder som föreslås ska vara sammanhängande och lämpliga för att nå de fastställda behoven hos tydligt identifierade målgrupper (10 procent).

4.

Projektgruppens kvalitet: Projektgruppen ska besitta alla kunskaper, all erkänd sakkunskap och all kompetens som behövs för att genomföra alla aspekter av verksamhetsplanen. Uppgifterna ska fördelas på gruppens medlemmar på lämpligt sätt (10 procent).

5.

Kostnads-nyttoförhållande: I bidragsansökan ska kostnads-nyttoförhållandet för de planerade verksamheterna med avseende på den planerade budgeten redovisas (10 procent).

6.

Effekter: De förutsebara effekterna på de berörda metoderna, målgrupperna och systemen ska tydligt redovisas och åtgärder ska ha planerats för att se till att dessa effekter kan nås. Verksamheternas resultat kommer sannolikt att vara betydelsefullt (10 procent).

7.

Kvaliteten på planen för spridning och tillvaratagande av resultat: De planerade verksamheterna för spridning och tillvaratagande av resultat ska garantera en optimal användning av resultaten som sträcker sig utöver deltagarna i projektförslaget under och efter projektets livstid (10 procent).

Del B –   Stöd till gränsöverskridande samarbete för utarbetande och tillämpning av nationella och regionala strategier för livslångt lärande

1.

Relevans: Bidragsansökan och de förväntade resultaten ska vara tydligt förankrade i de specifika, operativa och övergripande målen i inbjudan att lämna projektförslag. Målen ska vara tydliga, realistiska och inriktade på relevanta frågor och målgrupper, inklusive centrala aktörer som berörs av utarbetandet och genomförandet av politiska åtgärder för livslångt lärande, däribland politiskt ansvariga och beslutsfattare, aktörer, leverantörer, partner, företrädare för det civila samhället och studerande (40 procent).

2.

Kvaliteten hos verksamhetsplanen: Arbetet ska vara tydligt organiserat på ett sätt som är lämpligt för att nå målen. Uppgifterna och verksamheterna ska fördelas på partnerna på ett sådant sätt att resultaten nås i tid och inom budgetramen (10 procent).

3.

Metodernas kvalitet: De verktyg och praktiska metoder som föreslås ska vara sammanhängande, innovativa och lämpliga för att nå de fastställda behoven hos tydligt identifierade målgrupper (10 procent).

4.

Gruppens kvalitet: Gruppen ska besitta alla kunskaper, all erkänd sakkunskap och all kompetens som behövs för att genomföra alla aspekter av verksamhetsplanen. Uppgifterna ska fördelas på partnerna på lämpligt sätt (10 procent).

5.

Kostnads-nyttoförhållande: I bidragsansökan ska kostnads-nyttoförhållandet för de planerade verksamheterna med avseende på den planerade budgeten redovisas (10 procent).

6.

Effekter och europeiskt mervärde: De förutsebara effekterna på de berörda metoderna, målgrupperna och systemen ska tydligt redovisas och åtgärder ska ha planerats för att se till att effekterna kan nås. Verksamheternas resultat kommer sannolikt att vara betydelsefullt och fördelarna med och behovet av europeiskt samarbete (utöver de nationella, regionala och lokala strategierna) ska tydligt påvisas (10 procent).

7.

Kvaliteten på planen för spridning och tillvaratagande av resultat: De planerade verksamheterna för spridning och tillvaratagande av resultat ska garantera en optimal användning av resultaten som sträcker sig utöver deltagarna i projektförslaget under och efter projektets livstid (10 procent).

5.   Budget

Den totala budgeten för samfinansiering av projekt uppgår till 2,8 miljoner EUR.

EACEA:s finansiella bidrag får inte överstiga 75 procent av de totala bidragsberättigande kostnaderna.

Högsta bidrag per projekt är 120 000 EUR för del A och 350 000 EUR för del B.

EACEA avser att fördela de tillgängliga beloppen enligt följande bidragsandelar: halva beloppet för del A och halva beloppet för del B. Den slutliga fördelningen beror dock på antalet förslag som mottagits för delarna A och B och deras kvalitet.

EACEA förbehåller sig rätten att dela ut endast en del av de tillgängliga medlen.

6.   Sista datum för ansökan

Endast de ansökningar som görs på det korrekta formuläret, som vederbörligen fyllts i (ansökningshandlingarna del 1, 2 och 3), daterats, som innehåller en balanserad budget (intäkter/utgifter) och de nödvändiga bilagorna, och som har skickats in i ett tydligt original och undertecknats i original på försäkran på heder och samvete av den person som är behörig att ingå rättsligt bindande åtaganden för den sökande organisationens räkning, tillsammans med tre kopior, kommer att godtas.

Ansökningar som inte lämnas före tidsfristen kommer inte att beaktas.

Ansökningarna ska skickas till Genomförandeorganet för utbildning, audiovisuella medier och kultur senast den 16 juli 2010 (poststämpelns datum gäller).

Education, Audiovisual & Culture Executive Agency

Lifelong Learning Programme, Key Activity 1

Call for Proposals EACEA/10/10 Part A or Part B

Avenue du Bourget 1

BOU2 2/145

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Utöver pappersversionen ska en elektronisk version av ansökningshandlingarna (ansökningsformuläret, budgettabellerna, försäkran på heder och samvete) utan bilagor skickas in senast eller före tidsfristen den 16 juli 2010 till följande e-postadress:

EACEA-LLP-ECET@ec.europa.eu

Ansökningar som skickas in med fax eller endast med e-post godtas inte.

7.   Ytterligare information

De detaljerade riktlinjerna för inbjudan att lämna projektförslag och ansökningshandlingarna finns på följande webbplats:

http://eacea.ec.europa.eu/llp/funding/2010/call_ecet_en.php

Ansökningarna ska lämnas in på de avsedda formulären och innehålla samtliga bilagor och uppgifter som krävs i de detaljerade riktlinjerna.


Top