EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002844

SKRIFTLIG FRÅGA E-2844/02 från Olivier Dupuis (NI) till kommissionen. Hur allmänna europeiska medel används i Kosovo.

EUT C 161E, 10.7.2003, p. 42–44 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E2844

SKRIFTLIG FRÅGA E-2844/02 från Olivier Dupuis (NI) till kommissionen. Hur allmänna europeiska medel används i Kosovo.

Europeiska unionens officiella tidning nr 161 E , 10/07/2003 s. 0042 - 0044


SKRIFTLIG FRÅGA E-2844/02

från Olivier Dupuis (NI) till kommissionen

(9 oktober 2002)

Ämne: Hur allmänna europeiska medel används i Kosovo

Efter att mer än tre år gått sedan FN:s interimistiska administrationsuppdrag inledde sin verksamhet i Kosovo och uppemot 400 miljoner euro investerats i energisektorn fungerar elförsörjningen i Kosovo fortfarande väldigt opålitligt så att ström i medeltal finns att få endast ett tiotal timmar per dag.

Olika källor gör gällande att medel från EU som varit avsedda för elförsörjning samt för produktion och distribution av el förskingrats eller utsatts för bedrägeri. Samma källor påtalar också bristen på insyn i de europeiska företag som fått kontrakt på återuppbyggnaden av systemet för produktion och distribution av energi i Kosovo. Andy Birpark, som har ansvaret för fjärde pelaren av Unmik, som EU har förvaltningsansvaret för, har bekräftat att en av hans kolleger, en unionsmedborgare, verkar ligga bakom förskingringarna av EU:s anslag till Kosovo. Dessa källor gör också gällande att avsevärda belopp som EU avsatt för Kosovo (i storleksordningen 4,5 miljoner euro) skulle ha överförts på konton i Gibraltar. Dessutom verkar det som om kraftverket Kosovo B Plant som förstörts i en storm, inte skulle ha försäkrats utgående från de kriterier som vanligtvis gäller för sådana kraftverk. Slutligen verkar det som om OLAF höll på med en utredning av dessa fall och framför allt det fall där en unionsmedborgare som åtminstone arbetar för EU:s uppdrag i Kosovo skulle vara inblandad.

Tänker kommissionen tillställa parlamentet alla uppgifter som kommissionen har om fallet med att pengar från EU tagit vägen via Gibraltar, också om vad det i sista hand skett med dessa pengar, om fallet med att Kosovo B Plant inte haft tillräcklig försäkring och om den brist på insyn som de europeiska bolagen visat prov på samt också allt vad OLAF kommit fram till om dessa fall i samband med sina utredningar?

Vilka initiativ har kommissionen tagit eller tänker kommissionen ta för att i fortsättningen garantera att alla anslag från gemenskapen till Kosovo används på ett vettigt sätt och i det ovannämnda fallet, för att garantera att Kosovo i framtiden får en tillfredsställande elförsörjning?

Till sist: anser inte kommissionen att Kosovo redan till följd av sin ställning, med början från dess provisoriska karaktär, kan komma att ge upphov till risker för dålig förvaltning, eller rentav till att medel används på andra sätt än vad de är avsedda för, både inom den internationella förvaltningen och bland de privata aktörerna i Kosovo samt att unionen följaktligen bör ta ett initiativ till förmån för att Kosovo skall erkännas fullt ut internationellt?

Svar från Michaele Schreyer på kommissionens vägnar

(4 december 2002)

När det gäller gemenskapens framtida anslag till elförsörjning och elproduktion kan kommissionen upplysa parlamentsledamoten om att Europeiska bedrägeribekämpningsbyrån (OLAF) i maj 2002 började utreda misstänkt felanvändning av 4,2 miljoner US-dollar ur anslagen till Kosovo, med anledning av en rapport från FN:s tillfälliga förvaltning i Kosovo (Unmik). Pengarna spårades till Gibraltar och tack vare utmärkt samarbete med myndigheterna i Gibraltar utverkade OLAF en dom som fryste tillgångarna på det bankkonto där medlen fanns. Cirka 3,2 miljoner US-dollar i kontanter fanns kvar. Beloppet återställdes till Kosovobudgeten i oktober 2002. Det resterande beloppet från förskingringen hade investerats i aktier. Kommissionen har väckt talan vid domstol i Gibraltar för att få aktierna sålda och medlen återförda till Kosovobudgeten. Kommissionen har yrkat på full återbetalning av beloppet, ersättning för rättegångskostnader, skadestånd, ränta och redovisning av eventuella vinster som motparten kan ha gjort.

OLAF har inte utrett några europeiska företag, och inte heller den påstått otillräckliga försäkringen av Kosovo B Plant. OLAF utreder endast sådana bedrägerier eller felanvändningar som är kopplade till gemenskapsmedel.

När det gäller åtgärder som vidtagits eller kommer att vidtas för att gemenskapens anslag till Kosovo skall används korrekt i framtiden vill kommissionen uppmärksamma parlamentsledamoten på att de flesta av gemenskapens anslag till Kosovo ur Cards-programmet förvaltas framgångsrikt av Europeiska återuppbyggnadsbyrån.

Byrån kontrolleras noggrant av sin styrelse (där både kommissionen och medlemsstaterna är representerade), av revisionsrätten och av en styrekonom som kommissionen utsett. Efter revisionsrättens positiva bedömning av insatserna i Kosovo i rapporten om Europeiska återuppbyggnadsbyråns räkenskaper för budgetår 2000 beviljades byråns direktör ansvarsfrihet vid parlamentets plenarsammanträde den 9 april 2002(1).

När det gäller kontrollerna av FN:s uppdrag i Kosovo bör det noteras att förordningen om inrättandet av en riksrevisionsbyrå trädde i kraft i oktober 2002. För närvarande pågår upphandlingar om tekniskt stöd under tre år, med finansiering från kommissionen via Europeiska återuppbyggnadsbyrån. Under tiden kommer tillfällig finansiering via den konsoliderade budgeten för Kosovo att ges för att riksrevisionsbyrån snabbt skall kunna inleda arbetet. Rekryteringen till riksrevisionsbyrån pågår redan. Den nya riksrevisorn väntas vara på plats i början av 2003 för att övervaka rekryteringen till andra poster inom institutionen.

FN håller på att genomföra en omfattande korruptionsförebyggande strategi i Kosovo, efter en konferens om korruptionsförebyggande åtgärder som hölls i Pristina på initiativ från den unionsledda delen av Unmik (som finansieras av kommissionen) och Världsbanken. I strategin ingår gemenskapsfinansiering via Europeiska återuppbyggnadsbyrån av ett omfattande utbildningsprogram för statstjänstemän om lämpliga förfaranden och beteenden, ett kontrollerat datasystem som skall öka insynen samt förenkling av vissa förfaranden som skall minska utrymmet för bedrägerier. En bedrägeribekämpningsbyrå som skall bistå den nya riksrevisionsbyrån väntas inrättas inom kort. Som en övergångsåtgärd har den italienska ekobrottspolisen Guardia Finanzia stationerats i Kosovo och kommer snart att få mycket långtgående befogenheter att utreda vissa institutioner utan förvarning. På kommissionens begäran håller alla statsägda företag, inklusive Korporata Energjietike E Kosovoes (KEK), på eller kommer att granskas av erfarna revisorer som inte kommer från Kosovo, utan vanligen från medlemsstaterna.

När det gäller Kosovos elförsörjning vill kommissionen påminna parlamentsledamoten om att Kosovos elnät ju tyvärr skadades allvarligt av ett blixtnedslag och därpå följande brand i mitten av juli 2002, då över hälften av regionens elnät slogs ut.

De nuvarande kraftverken är i drift i fem timmar (Power On) och därefter avstängda en timme (Power Off) vilket innebär att alla områden har el i mer än 20 timmar per dag. Det är dock nästan omöjligt att undvika elavbrott eftersom elförbrukningen nästan tredubblats jämfört med förkrigsperioden, då kraftnätet byggdes.

För att lösa problemen har FN:s särskilda sändebud till Kosovo, Michael Steiner, som ny Chief Executive Officer valt en högt uppsatt person i branschen från en av medlemsstaterna. Alla tjänster i den högre ledningen vid KEK har utlysts och tillsatts på nytt. Omfattande personalutbildning pågår. Ny lagstiftning har effektiviserat KEK:s betalningsindrivning vilket har förbättrat bolagets ekonomiska ställning och gjort det möjligt att delvis kompensera den inhemska elbristen med importerad el. Kosovos regering har också inlett en elbesparingskampanj för att undvika slöseri och minska konsumenternas förbrukning.

Kommissionens och Europeiska återuppbyggnadsbyråns insatser är viktiga för att bygga upp Kosovos kraftnät på nytt och reparera de omfattande skadorna av branden i juli 2002. Att de medel som investeras i Kosovos elsektor och förvaltas av byrån används på ett hållbart sätt garanteras genom att översynen åtföljs av investeringar i kapacitetsuppbyggnad. När elkraftverken reparerats har därför samtidigt KEK:s ledning utbildats, ledningsmetoderna moderniserats och en stödgrupp inrättats för att bistå kraftföretagets ledning enligt ett kontrakt som innehåller ett särskilt krav på en försäkringsstrategi för KEK. Det bör noteras att alla byråns uppdragstagare måste ha heltäckande försäkring.

När det gäller Kosovos provisoriska ställning ansluter sig kommissionen helhjärtat till den politik för standard före status som drivs av FN:s generalsekreterares särskilda sändebud, och som befästes av FN:s säkerhetsråd vid mötet den 24 april 2002.

(1) Bart Staes betänkande A5-0101/2002 slutligt av den 25 mars 2002.

Top