EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E002912

SKRIFTLIG FRÅGA E-2912/00 från Michl Ebner (PPE-DE) till rådet. Sanktioner mot Österrike.

EGT C 151E, 22.5.2001, p. 23–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92000E2912

SKRIFTLIG FRÅGA E-2912/00 från Michl Ebner (PPE-DE) till rådet. Sanktioner mot Österrike.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 151 E , 22/05/2001 s. 0023 - 0023


SKRIFTLIG FRÅGA E-2912/00

från Michl Ebner (PPE-DE) till rådet

(20 september 2000)

Ämne: Sanktioner mot Österrike

Enligt en överenskommen förklaring som förelåg nyhetsbyråerna APA och AFP den 26 juni hade de 14 EU-länderna beslutat att fortsätta åtgärderna mot Österrikes regering.

Vid denna tidpunkt fanns det ännu ingen officiell slutgiltig enighet om det portugisiska initiativet. EU-ordförandeskapets talesman sade på tisdagskvällen att det ännu inte finns någon slutgiltig konsensus. Även den österrikiska förbundsregeringen skulle informeras om planen, så snart som den skulle läggas fram officiellt, meddelade talesmannen.

Detta tillvägagångssätt uppvisar olika felaktigheter:

- Uppenbarligen informerades två nyhetsbyråer innan den österrikiska förbundsregeringen informerades. Förbundsregeringen var tvungen att höra om en exit-strategi via medierna.

- Ingen tidsram för genomförandet av planen nämndes.

- Ett råd bestående av tre vise män skulle på grundval av en noggrann prövning lägga fram en rapport som tar upp den österrikiska regeringens engagemang för de gemensamma europeiska värdena, i synnerhet minoriteters rättigheter, flyktingar och invandrare.

De 14 medlemsländernas tillvägagångssätt är okänsligt och verkar groteskt.

Följande frågor riktas i detta sammanhang till rådet:

1. Varför diskuterade rådet inte direkt med den österrikiska förbundsregeringen för att först därefter leda vidare informationen till nyhetsbyråerna?

2. Hur föreställer rådet sig det sedan länge nödvändiga slutet på häxjakten, om det inte ens är berett att ange en tidsram?

3. Om nu rådet vill betona de gemensamma europeiska värdena och granska den österrikiska regeringen vad gäller hur den efterlever minoriteternas rättigheter, varför är rådets engagemang så bristfälligt vad gäller att förankra minoriteternas rättigheter i en stadga om de grundläggande rättigheterna i EU?

4. Hur är det möjligt att Frankrike och Belgien två av de mest övertygade anhängarna till sanktionerna än idag varken ratificerat eller undertecknat Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter?

Svar

(22 december 2000)

Rådet har inte tagit ställning till något av de spörsmål som den ärade parlamentsledamoten tar upp och är därför inte i stånd att svara på frågan.

Top